20 millió forintra nőtt az azonnali utalás határa…

… a bankos csalók nagy örömére.

Szeptember elsejétől az eddigi 10 millió forint helyett már 20 millió forint az azonnali átutalás összeghatára, ilyen összegig tudják kifosztani is a bankszámládat megadott számlaszámonként.

Nem véletlen, hogy egyre több a bankos csaló, akik telefonon vagy fertőzött mobilapplikáción, esetleg számítógépen keresztül lopják el gyakran egy élet megtakarítását.

A jegybank és a többi bank pedig tétlenül nézi ezt, semmit nem téve a probléma ellen.

Pedig a megoldás olyan egyszerű, mint a faék.

Egyrészt én, mint számlatulajdonos, szabadon állíthassam az azonnali utalás összeghatárát. Nekem néhány százezer forintos határ bőven elég lenne, ne erőltessék rám a húszmilliós utalást, ha nem akarom.

Másrészt lehessen beállítani, hogy újonnan rögzített számlaszámra mennyit lehessen maximum napon belül elutalni. 20 ezret, 100 ezret, egymilliót, ízlésemnek és szükségeimnek megfelelően.

Ennél nagyobb utalás csak másnap reggel menjen el. Az esetek 99%-ában tökéletesen elég, ha egy rendkívüli, nagyobb összegű utalás, amiből maximum van évente egy, csak holnap reggel érkezik meg. De ha nem és ezt a limitet módosítanám, személyesen módosíthassam bankfiókban vagy applikációban kérhessek visszahívást a banktól.

Azonnal megszűnne az összes telefonálgatós csalás, ha az alapértelmezett beállítás százezer forint lenne, amit a tulajdonos tudna csak változtatni. Ennyiért egyszerűen nem érné meg a csalás.

Bár az azonnali utalás egy jó találmány, de az, hogy ennyire átgondolatlan és ennyire könnyű visszaélni vele, az nagyon rossz dolog.

Az, hogy még tovább emelik a limitet, anélkül, hogy a felhasználókat megkérdeznék, hogy nekik kell-e húszmilliós utalási lehetőség és nem is engedik őket ebbe beleszólni, az kifejezetten egy elfuserált irány.

Remélem, erre a jegybanknál is rájönnek és lépnek, a további emelés helyett inkább a csökkentés lehetősége felé.

Vagy át kellene venni az angol jegybank lépését, amelyik elunta, hogy semmit nem tesznek a bankok a csalások ellen, csak széttárják a karjukat, hogy ők aztán mindent jól csináltak.

Azt mondta az angol jegybank, hogy attól függetlenül, hogy a felhasználó volt a megtévesztett és aktívan közrejátszott, hogy kirabolhassák, a bankoknak kell állnia a kárt. Felét a károsult ügyfél bankjának, másik felét annak a banknak, amelyik a csalók számláját kezelte és nem vette észre a pénzmosást és nem tett semmit a továbbutalás ellen.

Gondolom, az angliai bankok azóta már kitalálták, hogy lehetne mégis megelőzni a csalásokat. Mert ha nekik kezd el fájni minden egyes eset, akkor nem fogják többet csak a vállukat vonogatni.

(Egyébként miért van, hogy az összes banknál lehet állítani a kártyalimiteket, a napi utalási limiteket viszont nem? A bankkártyák, mióta van a kétlépcsős azonosítás, lassan már biztonságosabbak, mint az utalások.)

Share

87 hozzászólás

 • umate
  Ennek csak úgy lenne értelme, ha ezt lehetne az appban/webes felületen állítani, mint a kártyához tartozó limiteket. Akkor meg sokkal nem vagyunk előrébb, ha valaki eljutott addig, hogy utalni tudjon valahogy, akkor ez csak egy plusz lépés, a figyelmetlen felhasználó ugyanúgy jóvá fogja hagyni, mint az utalást. Legfeljebb ezt is el kell neki magyarázni hogy miért van rá szükség.

  Persze, legyen erre lehetőség, de ettől nem szabad várni azt, hogy majd gátat vet a csalásnak. Ha pedig nem lehet ilyen könnyen változtatni, akkor inkább csak bosszúság lesz mindneki másnak, mert persze majd mindig akkor kell vacakolni az átállítással, mikor épp utalni kéne (mondjuk hétvégén vagy banki nyitvatartási időn kívül, amikor elérhetetlen az, aki t tudná állítani).

 • Kiszamolo
  umate, ezért írtam, hogy újonnan rögzített számok másnap.

  Hányszor fordul elő veled, hogy 12 millióért autót veszel utalással?

  Nyilván tudod előre és előtte nap bemész a bankba szólni, hogy limitemelés.

  Ha pedig az appban emeled (amihez a csaló is hozzáférhet), akkor az csak másnaptól él.

  Holnap autót veszek, átállítom, megvettem az autót, visszaállítom.

  Furcsa, hogy a kártyára minden banknál van ilyen limit, az utalásra egyiknél sem.

  Ha meg te 20 milliós limitet akarsz, lelked rajta.

  De ha én nem, akkor hadd én döntsem már el, hogy mennyit lehessen elutalni a számlámról ismeretlen számlaszámra.

 • Belavoltam
  A Wise-ot imadom, mint fintech ceget, de az eleg nagy gaz, hogy naluk sem lehet egy normalis 1 euros limitet rakni a kartyara.
 • Kiszamolo
  Na az meg a másik. Választhatok, hogy 10 ezer eurós legyen a napi limitem vagy 30 ezer talán?

  Az édes szülőtöket, én napi 200 eurós limitet szeretnék, aztán majd állítgatom, ha véletlenül több kell.

 • Hajra fidesz
  Erdekes hogy az angoloknal ez mukodik es mashol szarnak bele. De na. Itt ha az MNBtol kell az ember valamit varjon akkor azt varhatja… Volt mar dolgom veluk is es a kedves kis magyar bankokkal is. Jon a riogatas hogy a Revolut meg a Wise milyen rossz, de chargeback-et naluk legalabb el tudtam intezni… A forintot is csak vilagrekord kamatokkal bírja a jegybank a felszinen tartani… Mit varunk el? Ott tartunk hogy Romania fejlettebb kezd lenni. Gratulalok partunknak es kormanyunknak, igazan tettek ez emberekert!
 • Cartman
  OFF:

  Közben kedves kormányunknak újabb gondolata támadt, hogyan lehetne fenntartani a +20%-os inflációt?
  portfolio.hu/gazdasag/20230901/hatalmasat-nohetnek-a-minimalberek-uj-javaslat-a-kormany-asztalan-637171

 • félmegoldás
  wise / revolut – fagyaszd le a kártyád. Ha kell, feloldod 0.5s….Azonnal látja a Google pay ha fagyasztva van, vagy ha feloldod….

  de hogy a k…. utalásra nincs megoldás. Bezzeg a sokat szídott cryptonál új “számlaszám” nem adható meg Google 2fa nélkül, meg limited az új számla stb Utalásnál 2fa van de be lehet állítani email, sms 2fa egyszerre(!) stb…. Egy nagyobb utalásnál macera de ez már biztonság mert mindent is el kell lopni hozzá. … ezt kéne ellopni kedves bankok

  Nade majd a cbdc megoldja ezt és beszántja a tetves kerbankokat. Az MNB-nél vezetve meg majd biztonságos is lesz.

 • K'man
  miért nem érdeke a bankoknak fellépni a csalók ellen?
 • gaborr
  Kriptós platformoknál már régóta működik ez a találmány, 3 nap türelmi idő új “számlaszám” rögzítésekor.

  Megjegyzem az hogy 20 millióra emelték egy TRANZAKCIÓ méretét, csalók szempontjából teljesen mindegy. Akkor nem egy utalás, hanem 2 utalás kellett 20 millió kitalicskázásához. Tipikusan nem 1 tranzakcióval húzták le eddig sem az embereket, hanem sokkal.

  Mivel úgy tudom az azonnali átutalást a kártya használat kiváltására (is) találták ki anno, nem tartom valószínűnek, hogy bárkinek érdeke lenne késleltetni az új számlaszámra későbbi utalást. Az meg másik dolog, hogy még semennyire sem váltotta ki a kártya használatot.

 • skylaner88
  Én a CIBnél vagyok, itt könnyen lehet állítani a tranzakciós limitet napi és havi szinten is.
  Párszor már megfogta pár utalásomat mert elfelejtettem előtte felemelni a limitet.
 • gaborr
  Jelzem a CIB mobilalkalmazásában lehet napi és havi tranzakciós limitet állítani.
  Nekem alapértelmezés szerint napi 50millió, havi 500millió volt beállítva 😉
 • Hambihusi
  Szánalom az összes bank egytől egyig.

  A Rafi pénzt kér a limitmódosításért. Tételenként. Napi vásárlás 350 Ft, napi utalás 350 Ft, etc. Egy oda vissza körrel több ezer Ft-ot el lehet égetni. Amikor ezt megtudtam és végiggondoltam, ez valójában az ügyfelek érdeke, de nem kényelme lenne jeleztem a bankfelügyeletnek és a versenyhivatalnak, talán valaki lesz olyan jó fej és jobb belátásra téríti őket. Egyikük visszahívott egy hónap után, hogy jogos a panaszom, de nem jogellenes amit csinálnak, váltsak bankot. Az angol jegybanki szabályozás kellene, meg ha 1/3 arányban vállalnák a felelősséget az érintettek akkor is egy korrekt szabályozás születne.

 • Ágoston
  A Raiffeisen -nel pénzt kérnek, alkalmanként 1 euró körüli összeget, ha limiteket akarsz állítani.
  Irtam nekik, hogy ez mennyire abszurd, de olyan szinten lepattantam róluk, hogy azt se értették ötszöri ismétlés után sem, hogy mit akarok mondani.

  Ilyen bankoktól várunk most ügyfélközpontúságot. Sajnos ennél kisebb akadály megugrása se sikerül még ma sem. Messze van a nyugat Balkántól.

 • Neville
  Van benne igazság. Az emberek 99,9%-ánál alighanem elég ritkán fordul elő (kb soha), hogy hirtelen felindulásból 10-20 millió forintot utalgat, pláne úgy, hogy most azonnal kell teljesülnie.
 • Nyikro
  Kezdjük azzal, hogy telefonról nem bankolunk és nem rohasztunk 20 gurigát a folyószámlán. Probléma megoldva.
 • mad823
  Kis cinizmussal mondhatnám, hogy akinek 10+ millió van a számláján, az meg is érdemli, ha így jár. Ebből a szempontból amúgy a 10-ről 20-ra emelés amúgy pont mindegy, mert ez nem napi, ha tranzakciónkénti limit, szóval eddig is elutalt a csaló akárhány milliót, legfeljebb kétszer annyi tranzakcióval.
  Amúgy pedig ne gondold, hogy nincsenek fraud mechanizmusok a bankoknál.
 • Kalman
  Kicsit off topic de nem tudjátok melyik banknál a legolcsobb kb 60 milliot euróra váltani? Gondolom treasury kell hozzá,de melyiknél a legolcsóbb?
 • Nbazs
  Én máshogy közelíteném meg, és úgy roppant egyszerű a megoldás: Ne legyen 10-20 millió a számlán, és akkor nem is lehet elutalni. A tudatosságot, pénzügyi kultúrát kellene fejleszteni, hogy “egy élet megtakarítását” ne a napi használatú számlán, pláne ne látra szóló egyenlegben tartsa valaki.
 • GreaterFool
  Wise-on nemrég óta már tetszőleges kártyalimiteket lehet beállítani. De lehet, ez még csak egy beta feature és nem látszik mindenkinél 🙂
 • Vándor
  Az is egy zeniális húzás, hogy az Ersténél a bankkártya limitet max 24 órára lehet módosítani, utána visszaáll az alapbeállításra…
 • Idegen
  “normalis 1 euros limitet rakni a kartyara”

  Én mindíg “freezed” módban tartom a kártyát, és csak vásárlás előtt oldom fel. Amíg nem tudnak belépni a fiókomba addig biztonságos.

 • pukk
  Nekem meg az a fura, hogy a Dark Weben nyomtalanul lézengő, veszélyesnek ítélt elemeket pillanatok alatt lekapcsolja a hivatal, addig olyan embereket, akik milliónyi lábnyomot hagynak az interneten (és a való életben – bankszámla, telefon), azt meg képtelenek elkapni…
 • NAR
  “Holnap autót veszek, átállítom, megvettem az autót, visszaállítom.” – te igen. Az emberek 90%-a viszont meg fog feledkezni erről és csak vöröslő fejjel szentségel, amikor ott áll a kereskedő előtt és nem megy az utalás… Jártam már úgy autószerelőnél, hogy kártyával nem lehetett fizetni, csak utalni, új számlaszám, 200 000 körüli összeg, lett is volna nagy szívás, ha nem tudok utalni. Aztán (attól függően) hogy milyen szinten fér hozzá a csaló a netbankhoz/mobilbankhoz, át fogja állítani a limitet mondjuk 22:01-kor, utalni meg fog 0:01-kor. Ha elnyomni nem is tudja az értesítést, akkor se biztos, hogy észreveszi, de az is lehet, hogy azt is ki tudja kapcsolni.

  Mondjuk nekem a sima netbankos utalásnál is, hacsak nem kiemelt számlára utalok, ujjlenyomatot kér az app (a netbankos utalásnál is!), meg ha átállítok egy számlát kiemeltre, akkor is. Lemerült telefonnal nincs utalás

 • sifarr
  “Egyébként miért van, hogy az összes banknál lehet állítani a kártyalimiteket, a napi utalási limiteket viszont nem?”
  A CIB-nél lehet. A napi és a havi utalási limit szabadon állítható a nulla és a max. határ között (napi 50, havi 500 millió).
 • az igazi bankosok
  Haladni kell a korral, és követni a világ változását. De sokan lusták, beülnek az első taxiba ami a pályaudvaron áll, mindent elmondanak magukról az első szembejövő idegennek, kiteszik a Facebookra nevüket, lakcímüket és utána csodálkoznak.

  Egy kicsit ilyenek ezek a bankos csalások is, és az unokázás. Az esetek döntő többségében a kedves ügyfél mélyen és masszívan benne van abban, hogy átverik. Volt olyan eset, amikor a kedves károsult még három nap után is boldogan utalgatott meg adta meg a kódokat, nem tűnt fel neki mi történik. (civilben egyetemi tanár….) A végén persze szaladt panaszra, hogy a bank hibája volt minden. Számos olyan esettel is találkoztam, amikor a T. Ügyfelet jól átverték, de az még csak feljelentést sem akart tenni, mert szégyellte, hogy átverték. Ki a hibás? Az a szemét bank.

  A mai világban figyelni kell és kétkedni, és ezt sajnos tudomásul kell venni.

 • umate
  őszinte leszek, még soha az életben nem utaltam 10 milliónál nagyobb összeget, pedig vettem házat is :D. Meg az is igaz, hogy a folyószámlámat jellemzően egy utalással le tudnának üríteni akkor is, ha 1 millió lenne a határ. Szóval engem ez a dolog nem igazán érintett és a továbbiakban sem fog.

  De azt se írtam, hogy ne legyen ilyen, csak hogy ezzel nem tudom mennyire lehetne megfogni az ilyen visszaéléseket. Felületesen olvastam ezek szerint a cikket, a másnapi teljesülésre nem emlékeztem.

 • Kojack
  OFF: Mindeközben 100 ezres tàmogatás jár a magyar diákoknak.
  Külföldön.
  Szavazatvásárlás ON.
  csaladinet.hu/m/hirek/tb_ellatasok-penzugyek/csaladi_penzugyek/33883/iskolakezdesi_tamogatas_2023_100_ezer_forint_a_kulfoldi_magyaroknak_par_ezer_forint_(vagy_semmi)_az_itthoniaknak
 • Haman
  Ersténél van ingyenes célbetét számlám. Onnét nem lehet közvetlenül kiutalni, csak a főszámlára átvezetni. Arra használom, h azon van több pénz, a főszámlán csak kevesebb, aztán apránként átteszegetek, mikor kell.
 • Uhura
  Valaki írta, hogy miért nem lehet 1 eur beállítani a wise nál. Pl azért mert a kártyán van fagyasztái lehwtőség valamint le tudod korlátozni hogyan használható a kártya, pl. Atm, internet, stb. Nincs rá szükség.

  Simán kellene egy lehetőség amik8r fagyasztod a bankszámlát twrhelésre. Vagyis küldeni rá lehet levenni nem , utalbi nem. Utalás elött felolvasztod, utalsz majd vissza fagyasztod. Az utaláshoz legalább kell egy jelszó, egy sms kód vagy 2fa és kész.

 • tumpara
  Budapest Banknál (MBH) is évek óta lehet a neten állítani az átutalási limitet, még föl is ajánlja, ha esetleg limit fölött utalnál. Mondjuk ez az 1 napos késleltetés az új számlaszámokra jó ötlet, szeretem, ha a rendszerek tudatosabb fogyasztót nevelnek az emberekből. 🙂
 • Balázs
  Így van, CIB applikációban ingyenesen és gyorsan állítható. (Ráadásul van olyan ingyenes lakossági számlacsomaguk, amiben az utalások is ingyenesek.)
 • Ambrus
  > másik felét annak a banknak, amelyik a csalók számláját kezelte és nem vette észre a pénzmosást és nem tett semmit a továbbutalás ellen.

  Ez nagyon dicséretes. Undorító, hogy eddig az embernek annak a pénznek az eredetéről kellett nyilatkoznia, ami korábban már “jó volt” — lásd revós problémák, hogy feltöltesz pénzt a számládról, ahova, ugye, törényesen érkezett (ha nem így lett volna, a bankod megfogta volna… ugye?…. ugye?), ez nekik is megfelel, majd ha elköltenéd, akkor mutasd a bérpapírodat (amihez egyébként semmi közük), különben terrorpista vagy… Végre most kicsit annak is dolgoznia kell, aki tényleg megfoghatná a tényleges pénzmosókat.

  Ott a pont, telefonról nem bankolunk.

  Azoknak, akik szerint az azonnali utalás nem váltja ki a kártyás fizetést: vannak kereskedők, akik már csak utalást fogadnak el, kártyát nem. Fizesd te a költséget, ő majd hülye lesz…

 • gaborr
  pedig nincsenek, vagy nem mukodnek. ha mar elment a penzed 2masodperc alatt, semelyik bank nem hivja vissza.
 • Gaborr
  Raffi: szerintem a húzásuk, hogy egy oda vissza limit állításért pénzt kérnek az nem ügyfélbarát de jogilag rendben lehet.

  Wise: simán lehet fagyasztani a kártyát és akkor nem lehet a kártyával fizetni sehogy.
  Az másik kérdés h a Wise / Revolut nál a 2FA nem mindig működik. Azaz sok hely aminél még nem fizettem nem kér 2FA-t hanem simán elég a kártyaszám, lejárati idő CVV hármas mint a régi szép időkben. Ki érti ezt. A másik az hogy a Wise megtanulja hogy hol használom és ott általában már egy idő után nem kér 2FA-t

  Esetleg az alszámla segíthet.

 • einguaz

  > miért van, hogy az összes banknál lehet állítani a kártyalimiteket, a napi utalási limiteket viszont nem?

  Az OTP-nél (is) van ilyen: Banki limit

  otpbank.hu/static/portal/sw/file/OTPdirekt_USZ_lakos_20230131.pdf

 • Uhura
  Az kérdés, hogy pl megoldás-e a számlák sorolása, van egy nyilvános mindig üres számla és másik számla ami nemnyilvános, minden kifeké menő tranzakciót a nyilváboson intézel , ami érkezik ide érkezik , amit küldesz innen külfdesz. A mögöttes másik nem nyilvánosra vagy ról minden alkalommal átvezeted az összegeket.

  De összintén nem értem hogyan kehet az, hogy a bank sammiért nem felel.

 • Egyszeri kommentelő
  Egyetértek, ennyi pénzt nem kell szabadon számlán tartani, de ha valamiet megis akkor az utalásra nem használható al-/takarék-/megtakaritasiszámla/széf alkalmas lehet erre.
  Én magam elől is oda rejtem 🙂
 • Belavoltam
  “van fagyasztái lehwtőség valamint le tudod korlátozni hogyan használható a kártya, pl. Atm, internet, stb. Nincs rá szükség.”

  De, van ra szukseg. A fizikai kartyat nem akarom fagyasztani, mert surun hasznalom. A szamitogepem meg nem cipelem magammal, vasarlas elott feloldjam. Szoval egy allithato napi limit bizony ugy kell, mint egy falat kenyer. Ja, telefonrol nem bankolok. Biztonsag rulez.

 • Justin Time
  Nálam továbbra is több ezer fontról sok ezer fontra lehet állítani a Wise-on a limiteket, nincs tetszőleges összeg.

  A zárolásnak csak a netes kártyánál van értelme. A fizikai kártyával nem fogok külföldön minden egyes piszlicsáré vásárlásnál vagy fizetésnél a kiolvasztással sz.rakodni.

  A cikkhez szólva: azért is fölösleges az azonnali utalást módosítani, mert az ilyen összegű tranzakciókat Mo-on a mai napig nokiásdobozban intézik.

  (OFF)
  Cartman:
  Ejha! Remegő kézzel írom e sorokat… tehát az EU-csatlakozásunk 20. évének örömére az EU-s minimálbér negyedéről akár az EU-s minimálbér felére is emelkedhet a magyar minimálbér? Mármint bruttóban, míg amaz nettó, illetve 2023. aug. árfolyamon nézve, ami januárra még ennyi se lesz – de hát oda se neki, így is könnyes szemmel rebeg majd hálát kinekmitintéző kormányának a sok indiai kamionvezető és filippínó gyári munkás!

 • Spurdisznó
  Ha TBSZ alatt van a megtakarítás, ugye jól értem, onnan ezért nehezebb kapásból elcsalni… Hiszen el kell adni, fel kell törni a TBSZ-t idő előtt, majd át kell vezetni, majd utalni 2x. Vagy tévedek?

  100% egyetértek a cikkel.

  Matolcsy ilyenekkel foglalkozhatna, nem pedig az MNB kortárs festménygyűjteményével…

 • Asd
  Elottem is irtak, hogy nincs sok ertelme kulon a limitallitasnak, ha az ugyanazon a feluleten tortenik, mint ahonnan a tranzakciot kell inditani. Meg egyszer elkerik/megszerzik a megerosito kodot ezaltal megemelve az osszeget. Bankkartyanal azert mukodik, mert nem a net/mobilbankon keresztul hasznalod a kartyat, hanem egy masik feluleten.
  Annak sincs sok ertelme, hogy egy utalas nem azonnal teljesul, hanem erteknaposan pl masnap. Ezzel annyi tortenne, hogy nem azonnal tunne el a penz, hanem masnap reggel. Igy a gayanus beszelgetes utan azt latna, hogy nem tunt el penze, csak masnap, harmadnap. Max a netbankban talalhatna meg mint erteknapos tetel.
 • paff
  Bankszámla fagyasztásnak nem sok értelme lenne. Az a csaló aki tud utalni, az a fagyasztást is fel tudja oldani. Akkor lenne értelme, ha mondjuk csak személyesen lehet felolvasztani a számlát. Na de ki akar bankfiókba járkálni? Kb. senki nem használná a lehetőséget. Főleg hogy a bankok is az online felé mennek, sokkal olcsóbb, mint több Jucikát alkalmazni.
 • snasim
  Az Unicreditnél van telefonon állítható napi és tranzakciós utalási limit.
 • Blend Ahmed
  “A mai világban figyelni kell és kétkedni, és ezt sajnos tudomásul kell venni.”

  De miért kell természetesnek venni egy olyan “mai világot”, ahol mindenkiről és mindenről azt kell feltételezni, hogy át akar b…szni?

 • dr.bubo
  Köszönöm a tippet! Én is CIB-es vagyok, de nem tudtam róla. Most megkerestem, hol kell állítani, s levettem minimálisra. Már nyugodtabban alszom. Köszönöm, hogy megosztottad!
 • Usespanner
  Kicsit off topic de nem tudjátok melyik banknál a legolcsobb kb 60 milliot euróra váltani?
  –>
  Revolut. Mivel 2 millió felett nincs utalási/ tranzakciós adó ezért a maradék 58 milliót ingyen utaztathatod.

  De hétvégén a Revolut nem enqedi a kedvezményes pénzváltást. .

 • _KBandi_

  Wise-nál van “Safe”. Vagyis oda áttehetsz adott összeget amit nem lehet felhasználni csak ha előtte visszateszed külön pár kattintással.
  Nem ugyanaz mint a limit, de talán adott esetben jó lehet.

 • folti
  OTP-nél van ilyen napi tranzakciós limit, amit legalábbis pár éve csak személyesen lehetett állítani. Vmikor 8-10 éve beállítottam, aztán el is felejtkeztem róla, egészen addig, amíg vagy 3 éve bele nem futottam. Akkor az az utalás két nap alatt ment el, két részletben …
 • testemen a jel
  Az angol bankokra vonatkozo reszhez:
  Az szerintem eleg meredek, hogy kipecezzuk a rengeteg potencialis szereplo kozul az egyiket, hogy kartalanitsa a karosultat egy internetes csalasnal.

  Ez nyilvan azzal jar, hogy a banknak extra koltsegei keletkeznek, szoftveres-hardveres fejlesztesek, biztositas, uzleti modell valtozasok, perkoltsegek(!), mittomen. Ez nyilvan az ugyfelekre lesz haritva.

  A csalasban reszt vett osszes egyeb szereplo, pl. egy megfertozott szamitogep/mobil osszes szoftveres-hardveres osszetevojenek gyartoja meg koszoni szepen a felelosseg alol valo kibujast. Ugyanigy a RENDORSEG, akinek a felelosseget igy szepen elfelejtjuk. No meg a kedves “en mindent jol csinaltam” user. Ezutan o meg kevesbe lesz erdekelt abban, hogy “tovabbra is mindent jol csinaljon”, hiszen a luzer bank ugyis fizet.

  Velemenyem: ha egy user kartalanitast akar a sajat hibajara is, kosson biztositast.

 • tamas
  Teljesen mindegy, eddig is el lehetett utalni 20 misit azonnal, csak 2×10-et kellett utalni…

  Az utalas limit modositasanak lehetosegevel viszont egyetertek, remek opcio lenne.

Vélemény, hozzászólás?

A megadott név fog megjelenni, ezért érdemes nem a valódi nevedet megadni a hozzászóláshoz.

A hozzászólás előzetes moderáció után fog megjelenni.

A hozzászólás párbeszédre van kitalálva és nem monologizálásra. Ezért fogalmazd meg úgy a mondanivalód, hogy beleférjen egyszerre egy hozzászólásba. Senki nem akar téged olvasni 15 hozzászóláson keresztül (rajtad kívül természetesen). Ha cikket szeretnél írni, ajánlom valamelyik ingyenes blog oldalt, azok valók ilyenre.

Minden hozzászólótól elvárjuk a minimális tiszteletet mások felé. Akiknek ez (még) nem megy, azoknak felesleges fáradnia a gépeléssel. Beszélj úgy másokkal, ahogy szeretnéd, hogy veled beszéljenek. Ennyire egyszerű eldöntened, megfelelsz-e ennek a feltételnek.

A hozzászólás nem alanyi jog, hanem egy lehetőség, ha olyat tudsz mondani, ami mások számára hasznos és építő. Köszönjük a megértést.

(Elnézést kérek mindenkitől, a fentiekért, sajnos a félreértések miatt kénytelen voltam leírni ezeket. Természetesen a te hozzászólásodat is szeretettel várjuk.)

Figyelem: FIREFOX böngészővel gondod lehet a hozzászólás elküldésével. Használj másik böngészőt a hozzászóláshoz, amíg ki nem javítják a hibát.

 karakter még felhasználható

A hozzászólás elküldésével hozzájárulsz, hogy az IP címed technikai okokból tárolva legyen. Ha ezt nem szeretnéd, ne küldd el a hozzászólást. Kérésre a hozzászólást töröljük az IP címeddel együtt.