Csak teljes áron

2020-07-14
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Olvastam egy érdekes és bölcs álláspontot. Egy hölgy kijelentette, hogy ő nem vásárol semmit meg, csak akkor, ha teljes áron kínálják, nagy ívben kerüli a leakciózott termékeket.

Elsőre elég abszurdnak tűnik a kijelentés, hiszen annál nincs rosszabb üzlet, mint ha valamit teljes áron veszel meg, amikor annyi akciót ki lehet fogni.

Azonban ez nem akkora butaság, mint amekkorának tűnik. Sőt, egyáltalán nem butaság.

Az emberek rengeteg dolgot csak azért vesznek meg, mert akciós. Be sem tudja csukni a szekrényajtót otthon a sok ruhától vagy kütyütől, esetleg nem fér fel több könyv a polcra vagy már nincs hely az újabb parfümnek a fürdőszobában, esetleg esze ágában sem volt elutazni valahová, de ha valamit leértékelve lát, akkor muszáj megvennie, mert úgy érzi, kihagy valami rendkívüli alkalmat.

Ha nem lenne akciós, nem venne belőle és/vagy nem azt venné, hanem egy másikat. Igazából semmi szüksége az adott termékre, szolgáltatásra vagy a másik ruha, másik notebook vagy a másik könyv/parfüm esetleg úti cél jobban tetszik, de ez most az akciós, ezt kell venni, mert ez éri meg jobban.

S így kerül otthonra egy csomó olyan kacat is, amit soha nem használsz, csak megvetted, mert éppen olcsóbban adták, vagy nem az a minőség, amit egyébként megvettél volna.

Azonban ha csak teljes áron vagy hajlandó vásárolni, akkor nagyon megnézed, mire is adsz ki pénzt, megér-e annyit az adott minőség és van-e annyira szükséged rá, mint amennyit adni akarsz érte.

Rengeteg ember van, aki állandóan akciókra vadászik és még büszke is magára. Ugyanúgy elkölti a teljes fizetését, mint a kollégája/kolléganője, de ő csak akciósan vásárol. Egyetlen előnye, hogy több kacattal van tele az otthona, de ugyanolyan üres a bankszámlája, mint másoknak.

Szerintem ez egy jó ötlet, különösen ajánlható azoknak, akik túl sokat vásárolnak. Teljes áron jobban fáj, ezért sokkal kevesebb eséllyel fogsz vásárolni és éves szinten valószínűleg sokkal kevesebbet is fogsz költeni. S ennek ellenére nem lesz olyan, hogy nem lesz ruha, amit fel tudnál venni vagy valami szükséges dolog nem lesz otthon. Vagyis a végén spóroltál azzal, ha teljes áron vásároltál.

(Természetesen ez nem azt jelenti, hogy mondjuk ne vásárolj be többet azokból a megszokott napi cikkekből, amiket használsz egyébként is, ha éppen akciósak vagy ha éppen elromlott a tévéd és venned kell egy újat és két egyforma modell közül az egyik éppen 15%-kal olcsóbb, hogy ne vedd meg az olcsóbbat. Az is lehet jó taktika, hogy a szükséges(!) ruháidat a szezonvégi kiárusításon veszed meg, amikor már minden olcsóbb. Mindhárom esetben tudatos és szükségszerű vásárlásról van szó és nem azért vásárolsz csak mert valami olcsóbb. De ne vegyél túró rudit csak azért, mert éppen olcsóbb vagy ne vegyél több ruhát, mint tényleg szükséges.)

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

40 millió forintos életbiztosítás havi 5.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Új vagy a blogon? Itt találod a fontosabb írásokat összegyűjtve.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram