Csak teljes áron

Olvastam egy érdekes és bölcs álláspontot. Egy hölgy kijelentette, hogy ő nem vásárol semmit meg, csak akkor, ha teljes áron kínálják, nagy ívben kerüli a leakciózott termékeket.

Elsőre elég abszurdnak tűnik a kijelentés, hiszen annál nincs rosszabb üzlet, mint ha valamit teljes áron veszel meg, amikor annyi akciót ki lehet fogni.

Azonban ez nem akkora butaság, mint amekkorának tűnik. Sőt, egyáltalán nem butaság.

Az emberek rengeteg dolgot csak azért vesznek meg, mert akciós. Be sem tudja csukni a szekrényajtót otthon a sok ruhától vagy kütyütől, esetleg nem fér fel több könyv a polcra vagy már nincs hely az újabb parfümnek a fürdőszobában, esetleg esze ágában sem volt elutazni valahová, de ha valamit leértékelve lát, akkor muszáj megvennie, mert úgy érzi, kihagy valami rendkívüli alkalmat.

Ha nem lenne akciós, nem venne belőle és/vagy nem azt venné, hanem egy másikat. Igazából semmi szüksége az adott termékre, szolgáltatásra vagy a másik ruha, másik notebook vagy a másik könyv/parfüm esetleg úti cél jobban tetszik, de ez most az akciós, ezt kell venni, mert ez éri meg jobban.

S így kerül otthonra egy csomó olyan kacat is, amit soha nem használsz, csak megvetted, mert éppen olcsóbban adták, vagy nem az a minőség, amit egyébként megvettél volna.

Azonban ha csak teljes áron vagy hajlandó vásárolni, akkor nagyon megnézed, mire is adsz ki pénzt, megér-e annyit az adott minőség és van-e annyira szükséged rá, mint amennyit adni akarsz érte.

Rengeteg ember van, aki állandóan akciókra vadászik és még büszke is magára. Ugyanúgy elkölti a teljes fizetését, mint a kollégája/kolléganője, de ő csak akciósan vásárol. Egyetlen előnye, hogy több kacattal van tele az otthona, de ugyanolyan üres a bankszámlája, mint másoknak.

Szerintem ez egy jó ötlet, különösen ajánlható azoknak, akik túl sokat vásárolnak. Teljes áron jobban fáj, ezért sokkal kevesebb eséllyel fogsz vásárolni és éves szinten valószínűleg sokkal kevesebbet is fogsz költeni. S ennek ellenére nem lesz olyan, hogy nem lesz ruha, amit fel tudnál venni vagy valami szükséges dolog nem lesz otthon. Vagyis a végén spóroltál azzal, ha teljes áron vásároltál.

(Természetesen ez nem azt jelenti, hogy mondjuk ne vásárolj be többet azokból a megszokott napi cikkekből, amiket használsz egyébként is, ha éppen akciósak vagy ha éppen elromlott a tévéd és venned kell egy újat és két egyforma modell közül az egyik éppen 15%-kal olcsóbb, hogy ne vedd meg az olcsóbbat. Az is lehet jó taktika, hogy a szükséges(!) ruháidat a szezonvégi kiárusításon veszed meg, amikor már minden olcsóbb. Mindhárom esetben tudatos és szükségszerű vásárlásról van szó és nem azért vásárolsz csak mert valami olcsóbb. De ne vegyél túró rudit csak azért, mert éppen olcsóbb vagy ne vegyél több ruhát, mint tényleg szükséges.)

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

40 millió forintos életbiztosítás havi 5.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Új vagy a blogon? Itt találod a fontosabb írásokat összegyűjtve.

Share

138 hozzászólás

 • Krisz
  Szóval csak akkor vásárolj, ha szükséged van rá.
  Ha nincs, akciósan se vedd meg. Röviden.
 • Kiszamolo
  Krisz, igen, ha programozhatnád az embereket, ez lenne a program alapja. Kár, hogy nem így működnek az emberek.
 • Kitty12
  Van olyan ismerősöm,aki kijelenette,hogy Ő nem veszi meg a 40%-ra leértékelt gyümi joghurtot,csak mert vásárlás napján jár le a szav.ideje..Én igenis próbálom ezeket az akciókat kifogni.Sajnos csak Baba tusfürdőt használhatok,emiatt mindig,ha van akció [399/db,ha 3t veszek,vagy 1200 ft 4 db],mert a rendes ára 600-700 Ft a 400 ml,nekem túl sok.Ilyenkor tudok annyit venni,hogy a kövi akcióig elég legyen.

  Amúgy épp most kell a laptopon kijelzőt cserélnem.Kérdezték miért nem újat veszek?Mondom,miért vegyek ujat,ha ez is faxa még[6 éves],csak a kijelzője romlott el?Majd ha tényleg tönkremegy,veszek újat,addig úgyis lejjebb mennek az árak.

 • Ladislav
  En hasonloan vagyok a SZEP-kartyaval. Alig kerek ra penzt, mert utana csak el kellene pazarolnom – kulonosen igaz ez a szallasra.
 • vendég
  Szinte mindig legyintek az akciókra. Relatíve kicsi haszna van a legtöbb terméken a kereskedőnek, komolyan valaki beveszi azt, hogy még így is képesek több tíz százalékot engedni? Esetleg készletkisöpréseknél lehet valódi akciót kifogni (szezonális termékeknél.)
  Kényszerből gyorsan (azonnal) kellett vennem pár hete egy fedőmatracot, ezek 10-20 ezres árkategóriában mozognak, én pedig csak a Jysk saját márkását tudtam megvenni, 20 ezer forint körüli áron (a silány minőségéhez képest ez már eleve nagyon drága). De ne aggódjak, most 50%-os akció van rá. Aham, konkrétan ÉVEK ÓTA 50% akció van rá, és még így is kifejezetten drága, teljes áron több mint 40 ezer forint lenne, azért pedig már alsó-közép kategóriás matracot veszel, nem fedőmatracot a leghitványabból. Nyilván utána 2 hétig néztem a Dormeo fedőmatracos hirdetéseit facebookon, hogy már csak x van óráig 50% kedvezmény. Ja, persze.
 • Tamás
  Hát ne haragudj, de ez butaság. Igen, egyetértek, nem kell fölöslegesen vásárolni, pláne nem azért mert akciós, de nem venni meg valamit akciósan, amire tényleg szükséged van… ez ostobaság.
 • Tamás
  Ennek a megközelítésnek a továbbfejlesztett változata, ha a szükséges dolgokat is csak akkor veszed meg, ha akciós (különösen, ha valami rendszeres időközönként akciós), pl.: mosószer, tusfürdő, stb.
 • Kiszamolo
  Tamás, el kellene olvasni a cikket is hozzászólás előtt….
 • Szasza
  Annak ellenére,hogy nyilván azért napi szinten járok élelmiszerüzletbe, meg nem tudnám mondani, hogy mennyibe kerül mondjuk egy Túró rudi.Fogalmam sincs. Ha kell és kívánom, leveszem a polcról, akkor is ha 200 forint, akkor is ha 120 (de tényleg nem tudom milyen árban mozog). Ha nem kell és nem kívánom, akkor se veszem meg ha 80 forint. Na pontosan ugyanígy vagyok a műszaki dolgotól kezdve a drogériás cuccokig mindennel.Tőlem aztán jöhet bármilyen Black Friday, még akkor is ha tényleg megéri úgymond, ha működik a TV-m és elégedett vagyok vele, akkor sem fogok venni ha 50 ezerért adják a 100 ezres TV-t. Ha meg kell, akkor 150-ért is megveszem, mert nekem az kell amit kinéztem. Sosem értettem ezeket az akcióvadász dolgokat, elképzelhető hogy ha anyagilag nagyon meg lennék szorulva akkor én is űzném ezt a “sportot”, de eddig úgy éltem, hogy ami kellett azt megvettem, ami nem kellett azt nem
 • Viola
  Jó cikk. Egyre inkább ezt tapasztalom én is, hogy “nem éri meg” akciósan venni csomó mindent. Az utóbbi időben többször jártam úgy, hogy megvettem olcsóbban, aztán csalódtam mert nem olyan volt az anyaga, a szabása, mérete vagy pl. a palacsintaütő horpadtan érkezett, a vasalóállvány hibásan… Ezek a termékek sokszor okkal vannak leárazva. Ha az ember leszokik az akciók állandó nézegetéséről, sokkal kevesebbet költene. Kivételek persze vannak, amikor jó dolgokat is ki lehet fogni, de úgy veszem észre h ez a ritkább. Még nekem is tanulnom kell 🙂
 • Gabor
  Szerintem ez egy nagyon rossz megoldás egy létező problémára.
 • bobo
  Ez valóban jó hozzáállás lehet azoknak, akik túl sokat vásárolnak. De talán még fontosabb lenne azt megtanítani, főleg a fiataloknak, hogy ne verjék magukat adósságba akár egy új telefon miatt. Nem azt mondom, hogy rögtön az első keresetéből a nyugdíjára tegyen félre, csak tanulja meg beosztani a pénzét. Sok szülő is erőn felül támogatja már felnőtt gyermekét, megadva nekik mindent az ingyenes mamahoteltől kezdve a nagyobb kiadások megfinanszírozásáig. Ha ehelyett a pénzügyi tudatosságra helyeznék a hangsúlyt, talán nem lenne szükség ilyen blogposztokra sem. Mert a merjünk nagyot álmodni leckét sokan megtanulták, így lesznek az önerőt is hitelből megoldások. De megbecsülni, amink van, félretenni, gyarapítani a megtakarításainkat ma korántsem trendi. Pedig ez is segíti elkerülni az akciós dolgok vásárlását, ha nem égeti közvetlenül a pénz a zsebünket, mert mondjuk állampapírba fektettük.
 • jami
  Azt szoktam mondani, hogy az akciós akkor jó, ha épp venni akartam vagy ha ingyen van.
  Ha kell szandál, nem veszek meg nyár elején – nyár közepére fele annyira engedik majd és az az ár is megéri a kereskedőnek; azaz még akkor is túl van árazva, fenét akciós.
 • Jasminite
  Én akciósan is csak azt veszem meg ami kell, de akkor van, hogy dupla annyit.
  Jó példa a mostani Glamour nap. Tök sok háztartási cucc stb féláron stb.
  Mindennek az árával tisztában vagyok, így ilyenkor elég sok cucc kifogható.
  A cikk olyan mint, hogy forró teát igyál melegben… kimelegedsz és akkor hűt a külső levegő. Elméletben jól hangzik csak egy oltári nagy marhaság plusz kellemetlen.
  Aki nem tud bánni a pénzzel az ekkor sem fog.
  Aki itthon csóró volt (nem tudja megfogni a pénzt) az külföldön is az lesz.
  De örülök annak, hogy ilyenek is vannak ha valaki teljes áron vagy felárazva vásárol addig én tudok majd akciósan. 🙂
  Ahogy a drága mobil díjcsomagok is, amíg mások kifizetik a 15-20 ezres számlákat aminek a felét használják, addig lesznek a másik oldalon nekem jó flotta ajánlatok.

  Hála az égnek a világ tele van hülyékkel és rongyrázókkal!
  Szerintem.

 • minimax
  Folytatva az előző gondolatmenetet, akkor már csak az a kérdés mi az ami szükséges. (Egy barlangban ülve vizet és bogyókat fogyasztva évekig ki lehet bírni, mindenféle egyéb szükséglet nélkül.)
 • Unemployed
  Irdatlan pénzt lehet akciósan spórolni és kétségtelenül el is lehet szórni, ha valaki nem figyel oda.
  Jó stratégia, ha valaki sokszor megégeti magát a felhalmozással.
  Nálam pont fordított a helyzet. Egy kezemen meg tudom számolni, amikor rosszul döntöttem. Volt egy pár gyerekgyógyszer, buktam rajta mondjuk 4-5 ezret. Túl sok pelenkát vettem, a gyerekek leszoktak, de el tudtam adni beszerzési áron, csak egy kicsit bajlódnom kellett vele. Ősszel majd AA-s ceruzaelemeket kell majd eladnom, de az sem lesz nehéz.
  Ezzel áll szemben havi sok tízezer forintos megtakarítás, hogy csak akkor veszek valamit, ha olcsó. Egy kólán 70, egy joghurton 60, egy doboz sörön szintén 60 forint lejön és naponta fogy belőlük összesen 7-8.
  A 0,33-as minőségi sört 139-149 ft-ért hónapokra előre megveszem, napi 1 fogy. Listaár 199.
  Három hónap alatt többet sportolók, mint amit életemben buktam a rossz vételeken.
 • AZ
  Szerintem ez azokat védi meg, akik amúgy is önkompenzációként kacatokat vásárolnak.

  Inkább a tapasztalatom, aki anyagilag jobban áll tud igazán spórolni: ő tavasszal veszi meg a leárazott télikabátot, és van a szekrényben plusz három pár (barna, fekete, sport) féláron vett cipő, amit elővehet, ahelyett hogy utolsó pillanatban próbálná pótolni, amit már nem tud felvenni.

  Ehhez arra is szükség van, hogy ne a legújabb trend szerint akarjon öltözködni, a vásárlás ne önjutalmazás legyen, lásd első mondat.

 • Tibor
  van amikor az akcio nincs ingyen: pl learazott termek mert aznap romlik meg. ilyenkor merlegelni kell, penzben kifejezve meger e nekem annyit hogy ez a termek kevesbe friss? ha meg ugyanannyiba kerul akkor plane a kesobb lejarot tehat frissebbet veszem, hiaba dugjak el jo hatra direkt
 • lvjtn
  a forró tea melegben egyáltalán nem hülyeség, működik. magas láz esetén is

  amúgy ez tényleg egy nagyon elgondolkodtató cikk. bármennyire abszurdnak hangzik elsőre, sokkal kevésbé abszurd, mint az a gyakorlatilag népsportnak tekinthető akcióvadászat, amelyiknél pár száz forint megtakarításért komoly km-eket és órákat fecsérelnek el sokan

  másik: a mostani karanténban láttam, mindenből mennyivel könnyebben fogyott el több, ha “rengeteg” van otthon, nem kellett még csak elmennem érte a boltba se, akkor esetleg jobban meggondoltam volna, valóban kell-e egy x-edik ezmegaz. pedig nem vagyok egy hedonista alkat, az emberi pszichológia ilyen: amiből sok áll könnyen rendelkezésre, az leértékelődik a szemünkben, kevésbé becsüljük

 • Név
  Én akciósan vásárolok, de nem mindenből. Pl amikor a sört akciósan vettem tuti mindig ütődött volt a doboz, kifutott a szénsav vagy más ízű, higított volt. Nagyon kiakasztó! Így abból becuccolok ha nem akciós.

  A többi akció jöhet, de szigorúan ha nem csökkent a minőség! A Penny marketbe gyakran csökkent a minőség akcióknál, kajáknál, néhány ruhásnál is amikor kifakult a napon a ruha válla, vagy visszavitt árut adnak el újra..

 • L70
  Pedig a tudatos akciós vásárlással nagyon sokat lehet spórolni. A szokásos fogkrémből 5-6 tubussal veszünk, ha akciós, nem romlik meg. Ha kifogy a kedvenc parfüm, megnézzük, hol akciós. És így tovább. Van több tucat fix termék, amit mindenképp megveszünk ha kell, és sokat lehet spórolni az akcióval, havi szinten ezreseket, nem is kerül sok időbe, hisz ott vagyunk, ahol vesszük, és ránézünk az árra, aztán döntünk. Havi 10 ezer spórolása 10 éves távon kamatok nélkül 1,2 millió Ft. Ez egy igen szép családi nyaralás, és 10 évente ingyen van, ha odafigyelünk.
  Az akció indukálta vásárlástól viszont tartózkodni kell. Most akciós az új mobil? Ha még jó a régi is, akkor csak legyen akciós, majd megveszi valaki más.
 • Szabó Gábor
  Az egész jelenlegi kultúránk és gazdaságunk többszörösen is arra épül, hogy az emberek pofonegyszerűen programozhatók, hívják akárhogy is.
 • Kiszamolo
  L70 s ezért is van benne a cikkben, hogy aszongya: Természetesen ez nem azt jelenti, hogy mondjuk ne vásárolj be többet azokból a megszokott napi cikkekből, amiket használsz egyébként is, ha éppen akciósak
 • Kiszamolo
  Szabó Gábor, igen, milliárd dolláros marketing büdzsékkel arra programozzák őket, hogy vegyenek meg mindent, ha kell, hitelből is.

  De ha olyan egyszerű lenne a programozásuk, nem költenének rá ennyit és nem folyamatosan nyomatnák, egy életen át.

 • V.A.Laki
  Nekem ez a poszt a ne masold a windowst / ne lopd a zenet / fizess a zenekarnak, ha mar szereted oket / fizess a bkv-ert poszt folytatasa. Ez meg egy lepes elore azon az uton. Vannak orszagok, ahol tenyleg ugy elnek az emberek, hogy ha kell nekik valami, akkor kifizetik erte a teljes arat es elutasitjak az “okos” megoldasokat.

  Abba erdemes szerintem belegondolni, hogy ha elsz X forintbol es nem tengodsz a nyomor hataran, akkor korulbelul ugyanazt az eletet eled, mintha X-30%-ot vagy X+30%-ot keresel. Igy rarepulni minden %-ra inkabb hobbi mint ertelmes tevekenyseg. (Bar mondjuk en sose voltam ilyen elmenykereso fazon, hogy mindent kiprobaljak es megvegyek.) Azon mar racionalisan is erdemes agyalni, hogy kereshetnel tizszer vagy szazszor annyit, mert az egy ugras. Az meg szegyen, hogy a nagy nyomorban mindenki trukkozik, mert csoffadt 10% valasztja el az ehhalaltol.

 • mitel hentes
  Teljes áron eladó egy húszezres, amely állítólag Bruce Willis kezében járt, mikor nálunk forgatta Harrison Forddal a Star Warst. Teljes ár: 3 millió Ft. Akciós ár: 20.000,- Ft
  Hölgyem, várom a licitet!
  🙂

  Senki ne mondja, hogy nincs szüksége egy húszezresre…

 • Meepwn
  Én inkább kívárom amíg akciós lesz.
  Mindenem megvan 10+ éve, szükségem semmire sincs.
 • FBI
  Régóta olvasom a blogot, mindig nagyon jó elveket fogalmazott meg, nekem sokat segített. Ez a cikk is tetszett. + ha kicsit legörgettek, akkor szuper akciókat tálaltok a Depostore oldalon HD tv-re. Az oldal egyből vizsgáztat is Nekem 4 éve nincs tv-m, de most olyat láttam…
 • L.
  Én néha pont azon gondolkodtam, hogy kajából kizárólag akciós dolgokat kellene vásárolnom. Ha ma az alma, a párizsi és a túró az akciós, akkor ma azokat veszem és eszem. Holnap a szilva, a tepertő és a kefír lesz akciós? Akkor holnap azt eszek. Így lenne változatosság és spórolás is.
 • Ger
  van egy csomó túrabolt pl akik szerveznek túrákat is és náluk le tudod vásárolni a szép kártyát, mi is szállásból fizettünk és vettünk rajta cipőt, polót stb szóval ne temesd 🙂 Hátha érdekel ez mást is FYI
 • D
  Tök jó látni, hogy mennyien elutasítják a bejegyzés üzenetét, mondván az amúgy is szükséges holmikból ők többet vásárolnak, ha akciós. Kár, hogy erre kifejezetten buzdít az írás.

  Személy szerint a mindennapokban vásárolt dolgaim többségének az árát csak nagyságrendileg tudnám belőni. Nagyjából kitalálom, hogy a következő 3-7 napban mire lesz szükség, elmegyek a kedvenc diszkontáruházamba és megveszem azt, amit kell, az árcédulákra csak egy pillantást vetve. Nem élek nagy lábon, így nekem ez egyszerű és kényelmes.

  Kérdés az akciókat keresőkhöz/tudatos vásárlókhoz:
  mennyi idő megy el az akciók keresésére/utánajárásra? A saját (nem reprezentatív, korábbi) tapasztalataim alapján léteznek valóban jó akciók, de ezek megtalálása/végiggondolása azért nem kevés időt emészthet fel. Az én (visszafogott) fogyasztásomnál a megtakarított összeg nem érte meg a ráfordított időt.

 • Dörnyei József
  Sok üzletben az akció előtt 500-ról 600-ra viszik fel a termék árát, majd leakciózzák 450-re, utána újra 500.
  Amire érdemes figyelni, hogy ne vegyél meg valamit az akciózása előtt 1 héttel, mert drága lesz.

  Műszaki cikknél én mindig az előző évi modellt veszem meg. Kb. pont a felébe kerül, mint az idei. És kb. 10%-al tud többet az újabb. Ha többet tud. Van kettő TV-m, az idősebb megbízhatóbb – 1 év különbség van köztük. Az újabb több mindent tud, de ha kihúzom, el tudja felejteni a wifi kódot és újra be kell adnom neki. Ami macera.

  Amit tanítani kellene szvsz. az, hogy azt vedd meg, amire szükséged van. Mást ne. Minden másból szemét lesz rövid időn belül. Kajánál ez még nehezebb, mert ott még a megromlással is kalkulálni kell.

 • Yoda
  Kollégám anyukája vett 50 darab erősen leárazott, lejárathoz közeli turorudit. És hogy miért? Mert olcsó volt.
  Mindenki azt ette kínjában a cégnél.
  Az év üzlete volt, hiszen mennyit spórolt!

  (mondjuk környezetvédelmi szempontból örülök ha étel nem vész kárba, de ez másik téma)

 • hello
  Egy időben betáraztam mindig kozmetikumokból (főleg sampon, tusfürdő) ami amúgy sem romlandó. Mire az 5. üveg végére jutottam addigra általában valami komolyabb bajom lett a termékkel. Persze nem tudtam megtippelni, hogy mennyi fogy el így mindig rendszeresen túlvásároltam.

  Azt kell mondjam, hogy a hölgy tud valamit. Egy egész ipar épült arra, hogy különböző reklámokkal manipuláljanak minket.
  Érdemes elolvasni, hogy a legnépszerűbb kozmetikumokban milyen összetevők vannak am. Mindjárt kevesebbet fogsz költeni rá.

  No mindegy, csak annyit akartam kihozni ebből, hogy hiába próbáltam okos lenni az akciókkal eddig mindig ráfáztam 🙂 Én sem csinálom többet 🙂

 • tgwh
  Attól függ. Amíg csak azt veszi az ember ami kell, addig semmi gond.
  Ha nem oda akarok utazni, de jobban jövő ki anyagilag, akkor oda megyek. Ha érdekel a hely.
  Minden héten akció, már immunis vagyok rá. Sőt, van amit nem vettem meg, mert ugyan kelleni fog, de csak egy-két év múlva, hát vártam, és jött. Szezonális akció a Lidl-ben pl. Eddig egyszer bsztam rá, kivezették a terméket, túl jó vétel volt, azóta sem találok olyan olcsón olyan jót.
 • Családfő
  Tudjuk, hogy az emberek egy szignifikáns részének hasznos üzenetet hordoz a cikk. Ez nem is kérdés. Mégis azt gondolom, hogy a blog olvasói zömének ez nem releváns. Ha az ember alapból nem költ felesleges dolgokra, akkor pont, hogy racionális a vásárlásokat lehetőség szerint akciósan intézni. Nem feltétlenül a joghurt meg a fogkrém stb. kategóriában – bár hosszú távon ott is komoly pénzeket lehet fogni -, hanem tartós fogyasztási cikkeknél. Ha nem sürgős a vásárlás, ki lehet várni az akciókat. Legyen az kupon napok, időszakos leárazás egyes üzletekben stb.
 • Szabolcs
  Van egy régi mondás, nem értékítélet vagy vélemény:
  “Egy nő képes féláron megvenni valamit, amire nincs szükséges, egy férfi hajlandó dupla árat fizetni valamiért, amire szüksége van”
  Ez persze sarkítás, és szexista nézőpont, de amúgy a cikkben citált hölgynek szerintem nincs igaza. Vagyis csak ha a szükséges feltételrendszert felállítja aki támogatja…
 • anon
  Akció = árdiszkrimináció

  Ha akciós terméket veszel, akkor nem alacsonyabb áron vetted meg azt a terméket, hanem azon az áron, amelyen a kereskedő egy olyan embernek adja el a termékét, aki csak akció esetén veszi meg. Ha nem akciós terméket vásárolsz, akkor olyan áron veszed meg, amin a kereskedő olyan embernek adja el, akinek szüksége van rá, és mindenképp megveszi. A termékekre tehát nem akció van az esetek 10%-ában, hanem prémium ár az esetek 90%-ában. Ezért éri meg a kereskedőknek akciózni, valójában az akciós áron is normális hozamuk van, a normál áron pedig egyenesen jó.

  Magyarországon viszont nincsenek jó akciók, mert a magyarok sokkal árérzékenyebbek mint az amerikaiak például. Amikor ott voltam, teljesen lenyűgözött, hogy míg egy 0,33-as sör 2 dollár volt, addig 50 darabnak darabja már csak 1 dollár. És nem teszkóban, hanem benzinkúton. A magyarok az ilyet azonnal lerabolnák.

 • Gábor
  Mindig azt veszem amire szükségem van, ha akciós, ha nem. Az ár érték arányt, vagy hogy egy bizonyos dologra, szolgáltatásra max mennyit szánok azt mindig megfontolom, van egy bizonyos határ, ami fölé nem megyek.
 • Józsi
  Nekem már ráállt a szemem a webes akciós feliratok blokkolására, én az árat nézem amibe kerül a termék. Sokszor nem is akciós annyira az adott termék, de ezzel gondolom mindenki tisztában van. Én sok dolgot veszek úgy akciósan, hogy amúgy is szeretnék valami hasonlót és a közel azonos termékek közül az ár dönt. Vannak jó akciók aminél tényleg a megszokott ár alá mennek jóval. Hála az égnek meg a vonalkódnak, egy pillanat alatt ki lehet deríteni, hogy egy termék valójában milyen áron szokott lenni. Élelmiszernél én nem spórolok mindenből azt veszem amit szeretek, az árát semminek nem nézem ha úgy tartja kedvem akkor bélszínt eszek két hétig vagy amíg rá nem unok de a sárga címke nekem olyan mint alkoholistának az üveg vodka. Amúgy meg teljes áron csak a frisset veszem meg, ha kell akkor széttúrom érte a polcot is. “Nyugati” átlagkeresetből élve nagyon olcsó az élelmiszer a boltban.
 • Karl
  Ami nekem fura, hogy pl. vegyi dolgokat sokan hiper, szupermarketekben vesznek.

  Rengeteg vegyi bolt van felénk kb. 20-25 km-es körzetben, ahol jóval olcsóbban vehető meg mindez, mint a multik nagy akcióiban.
  Mosópor, tusfürdő, fogkrém, öblítő, stb. minden jóval olcsóbb.
  Pl. most láttam az egyik multi szórólapban, hogy Nivea arcbalzsam csak most nagyon akciósan 2199 Ft.
  Több boltból veszem, 1280-1400 között fizetek egy darabot, de ugyanez a Baba tusfürdő. 400Ft/db, míg multi akcióban jó esetben 500 körül van. Vegyi dolgokon sokat meg lehet fogni.
  Kajával nincs mit tenni, ott brutál éves infláció van (szerintem 15-20% minimum) az utóbbi 1 évben. Amiket veszünk, azoknak nagy átlagban ennyivel ment fel az ára.

 • eff
  Mi a helyzet az elárazott termékekkel? Múlt héten sikerült az egyik ismert magyar cipőbolt webshopjában 20.000 Ft helyett 2.000 Ft-ért cipőt vennem egy árazási hiba miatt. Abszolút nem volt rá szükségem, de ennyi pénzért vétek lett volna ott hagyni. Tudtok esetleg olyan oldalt, ahol ezeket a hibákat “gyűjtik”?
 • nyman

  OFF nem akarlak megbántani, de szerintem 200 forint alatt nincsen normális sör. Sőt 300 alatt sem. Lenyomott alkohol %, kukoricagríz, egyéb nem oda való dolgog. A 400 alattiakat is csak óvatosan veszem meg. Szerintem a most itthon lévő söröknek – nemrég hoztak 60 üveggel – az átlagára 500 feletti.

  Borból is vannak párszáz forint/literesek.

  Egyébként ez nem alapvető élelmiszer. Én mindig azt mondom, hogy abból veszek autót, amit a cigarettán megspórolok. De ha még sört se innék… 🙂

 • Kiszamolo
  Családfő, csak mindig elfelejtetitek, hogy nem csak azok olvassák az oldalt, akik már 10 éve is olvasták.
 • nyman
  Már legalább két évtizede akciós újságot sem nézek. Ki van most is írva, hogy nem kérünk. Persze van amit így veszek meg. Ha kell konkrétan valami, akkor meg ott vannak az árösszehasonlító oldalak. Műszaki cikkeknél meg elolvasom a teszteket is.

  A karantén alatt apósom helyett a párom járt vásárolni. Ő bemondta a telefonba, hogy a tejfölt az Aldiból, a vajat a Spárbol, a joghurtot ment a Penny marketből stb. A párom meg el ment valahova, megvette egy helyen 🙂 Szerintem az üzemanyag/auto amortizáció többe került volna, mint amit így lehetett volna megtakarítani.

  Szegény megboldogult anyukám is ilyen volt. Még halála után fél évvel is kerültek elő évekkel korábban lejárt dolgok. Amiről meg volt cikk itt is, hogy iszonyatos mennyiségű lomot halmozott fel.

 • nyman
  Még az alábbi jutott eszembe ruha ügyben. Régebben én is minden hülyeséget összevásároltam “akciósan”, minden szezon leárazásnál. Persze ilyenkor a szín vagy méretválaszték sok esetben korlátozott volt. A 42-43-as lábmérettrel, 42-es inggel, a 30-32-es nadrágokkal pont az egyik leggyakoribb sávba esek. Fél évvel később meg mikor eljött a szezon akkor már előfordult, hogy nem tetszett, kicsi v. nagy volt.

  Évekkel korábban ruha fronton áttértem a minimalista irányra:
  theessentialman.com/mens-capsule-wardrobe-guide/
  everydayminimalist.com/a-minimalist-wardrobe-for-men-part-two-the-bare-basics-of-a-minimalist-mans-wardrobe/

  Szándékosan csak egy 50 cm széles gardróbom van, amibe be kell férni szinte mindennek. 🙂 Van néhány bevált márka, mikor kikopik pár dolog, akkor elmegyek veszek. Ugyanott, ahol korábban.

 • Melasz
  Mindig igényfelmérést végzek nagyobb dolgok megvásárlása előtt, mi az, amire szükségem van és amiről le tudok mondani. Ha megvan a kiszemelt termék, nem veszem meg egyből, hanem ugyanolyan tulajdonságú alternatívát keresek. Miután feltérképeztem mindent, utána várok és onnan veszem meg, ahol legolcsóbban adják. Asszony ki van akadva, amikor két-három hónapig tart a vásárlás, vagy futom a köröket, de mégsem veszem meg. Más volt az autóvásárlás, tavaly megtörték a 17 évest, aminek nagyon nagy volt a használati értéke, de így (számomra) gazdasági totálkáros lett. Több hónapon keresztül néztem a használtakat, de ugyanilyen értékkel rendelkezőt csak 2-3millió környékén találtam, annyit sajnáltam rá. Új Dacia Duster lett belőle, mert pont volt készleten, szívó benzin, összkerék, 4.7MFt. 5 év lízingre vettem, ellenben 12. hónapban végtörlesztettem. 9 havi fizetésembe került kompletten az autó.
 • Zabalint
  Az akció vadászatnak van olyan fajtája is, mikor valamit meg akarok venni, és tudom, hogy időnként leakciózzák, ezért megvárom a következő akciót. Ez a módszer még jobban elkerüli az impulzus vásárlást, mint a dogmatikusan csak teljes áron vásárlás, hiszen idő kell hozzá, addig az ember meg is gondolhatja magát.

  A másik, amikor valami kell, de nem konkrét márkából, típusból, hanem sok hasonló van, amelyik szóba jöhet, vajon jó-e ilyenkor ha azt veszem ezek közül, ami akciós? Mert szvsz általában ez bejön, de rossz esetben előfordulhat az akció miatt rossz döntés is.

 • Családfő
  Kiszámoló,
  Ezért írtam, hogy az olvasóid zömének. Akinek igazán hasznos lenne, az meg ide sem jön, vagy csaj legyint.
  De őszintén szurkolok, ne legyen igazam!
 • George
  Az akciós vásárlással is vigyázni kell, főleg ha élelmiszerről van szó. Nálunk a SPAR-ban ha közelít a lejárat kap 30, 40, majd utolsó napon 50% kedvezményt ami a legtöbb terméknél nem rossz, csak szerintem a hanyag kezelés miatt hűtött árunál már futottam bele olyanba, hogy ki kellett dobni a húst, mert büdös volt. Pedig ha normálisan kezelték és tárolták volna ilyen nem fordulhatna elő. Tejboltban ugyanez. Lejárat előtti napon 50%os áron lehet venni sok mindent, viszont volt olyan, hogy már akkor sem volt fogyasztható mikor hazaértem. Pár 100ft miatt meg nem nagyon fog senki visszamenni reklamálni így lehet a spóroláson is bukni…