Hitelkártya-csapdák: ezekre figyelj

Sokan elcsábulnak a hitelkártyák ajánlatára. Bár nem értik, miért fizet rá a bank minden egyes vásárlásukra (A számlavezető bank 0,6%-ot kap egy hitelkártyás vásárlás után, ebből jön le a tranzakciós adó 0,2%-a. Ezzel szemben 1-4% kedvezményt ad a kártya tulajdonosának. Vagyis minden egyes tranzakció nettó ráfizetés a banknak.), miért ad nekik ingyen hitelt 45-51 napra, amin szintén komoly költsége van a banknak.

Nyilván azért, mert nagyon megéri a banknak a hitelkártya és nem hülye ő, de most nem erről szeretnék írni.

Hanem arról, milyen csapdákra figyelj, ha hitelkártyát használsz, mert könnyen mindenféle büntetést fizethetsz a tudatlanságod miatt.

Hitelkeret-túllépés: Amennyiben a számodra engedélyezett hitelösszegnél többet költesz, büntetést fizetsz, amely összege havonta 3.500 Ft körül van. A legtöbb bank engedi, hogy bizonyos összeggel túllépd a keretedet. Ha oda is figyelsz, hogy ne lépd át a keretet, gyakran a hónap végén kiszámlázott költségek miatt (havi díj, SMS havi díja, éves kártyadíj, de akár múlt hónap miatti büntetés és a kamatok is lehet ilyen.) mégis büntetést fogsz fizetni. Ezért soha ne centizd ki a hitelkeretedet, inkább jóval előtte állj meg.

Késedelmes fizetés: Ne várj az utolsó napig, mert minden bankban van egy úgynevezett cut-off time, amikor lezárják az aznapi számlákat. Ha ez a te bankodban 17 óra, te pedig az utolsó fizetési napon 17:02 perckor helyezed át az internetbankon a havi fizetnivalót a számládról, akkor bizony büntetést fogsz fizetni, melynek mértéke 3.500-4.000 Ft alkalmanként és elveszted a kamatmentességedet is arra a hónapra, vagyis 10-15 ezer forint kamatot is ki kell pluszban fizetned. Ezért inkább fizess a lehető leghamarabb.

Mindig kell fizetned számlazárás után! Ha rájössz arra, hogy egy ötszázezres hitelkártya-tartozásra havonta 18 ezer forintot fizetsz csak kamatot, akkor jó ötletnek tűnik a lehető leghamarabb minél többet előtörleszteni. Ezért mondjuk hónap közben előtörlesztesz 300 ezer forintot, majd számlazárás után semmit nem fizetsz, hiszen már befizettél egy rakás pénzt abban a hónapban. Hát, ilyenkor is te jártál pórul, ugyanis számlazárás után mindig kell fizetned, minimum a tartozásod 3-5%-át plusz a kamatokat és a költségeket. Ebben az esetben maradt 200 ezer tartozásod, annak az öt százaléka 10 ezer, a kamata másik közel 10 ezer és az egyéb költségek. Ezt a pénzt akkor is be kell fizetned, ha már törlesztettél elő abban a hónapban, akár ennek az összegnek a sokszorosát! Ezért mindig inkább számlazárás utánra időzítsd a törlesztést, vagy hagyj elég pénzt a minimumdíj befizetésére is. Ellenkező esetben megint büntetést fogsz fizetni és kamatokat is arra a hónapra.

Állítsd be a számlazárást fizetésnap utánra! Nagyon rosszul jársz, ha a hónap második felében kell(ene) befizetni a hitelkártyádat, amikor már a fizetésed nagyját elköltötted. Ezért ha a bankod engedi, válassz fizetésnapod utáni zárási dátumot, ha nem lehetséges választani, eleve úgy nyiss hitelkártyát (ha már mindenképpen szükséged van rá), hogy ekkorra essen a ciklus vége.

Már 100 forint elmaradás esetén is teljes kamatot fizetsz az egész összegre! Sokan félreértik a kamatmentesség feltételét. Csak akkor jár a kamatmentes periódus, ha a megadott határidőig az utolsó fillérig kifizetsz minden tartozásodat. Ha csak 100 forinttal fizetsz kevesebbet, akkor a teljes összeg, nem pedig csak az elmaradt 100 forint fog kamatozni, éves 40% körüli kamatköltség mellett. Ezért soha ne maradjon még egy fillér tartozásod sem.

Az akár 45 nap az nem 45 nap! Nem a vásárlástól számított 45 napig nem kell visszafizetni a pénzt, hanem havi ciklusok vannak, amit lezárnak a ciklus végén, majd onnan számított 15 napod van rendezni a teljes számlát. Vagyis ha a ciklus utolsó napján vettél valamit, azt már mindjárt ki is kell fizetned a következő 15 napban teljes összegben. Ezért ha fontos a kamatmentesség, inkább várj a vásárlással a következő ciklus első napjáig.

Pénzfelvétel aranyáron: a hitelkártyáról pénzt felvenni elég úri mulatság. Ennek díja 2,5-2,8%, minimum ezer forint és bónuszként ez az összeg nem kamatmentes, vagyis mindenképpen kamatozik a felvétel napjától évi 40%-os kamat mellett. Ezért inkább kerüljük ezt és arra is vigyázzunk, hogy például a postán való fizetés is pénzfelvételnek minősül.

Ne kerülj be a pusztító spirálba! Bár sokan nem hiszik el, a hitelkártya nagyon veszélyes dolog, amiből roppant nehéz kikecmeregni és borzasztó drága a fogságába esni. Ha például egyik hónapban nem tudod kifizetni a teljes számlát és csak ez a pár ezer forint tartozást mindig görgeted hónapról-hónapra, akkor minden hónapban elveszted a kamatmentességedet és 500 ezres kártyaforgalom mellett kifizetsz 200 ezret csak kamatokra, miközben minden hónapban csak pár ezerrel fizetsz kevesebbet, mint a teljes tartozásod.

Vagy például elveszíted a munkádat és egy-két hónapig a hitelkártyából akarsz megélni. Mi fog történni? Nem tudsz törleszteni, ezért fizetsz késedelmi díjat minden hónapban (3.500 Ft) plusz kamatokat 10-20 ezer forintot. A kamatok miatt aztán rövid úton átléped a hitelkeretedet is, ezért azért is fizetsz újabb 3.500-4.000 Ft-ot. Vagyis havonta fizetsz 7.000-7,500 Ft büntetést és 40% éves kamatot. Meg persze az egyéb díjakat, mint számlavezetés, kártyadíj és egyebek.

Mire kikecmeregsz ebből a helyzetből, százezreket fogsz bukni és rájössz, miért erőltetik a bankok a hitelkártyát és miért tesznek csaliként a horogra ingyenhitelt és visszatérítést.

Ezért fogadd meg, hogy soha nem használod újra a kártyádat addig, amíg a teljes tartozásod vissza nem fizetted, illetve ha elveszted a munkád, az első dolgod legyen összeaprítani a hitelkártyád, hogy eszedbe ne jusson használni.

Szeretnél többet tudni a pénzügyekről? Gyere el az Akadémiára, még van hely a júniusi turnusra. :-) Részletek itt.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Share

170 hozzászólás

 • Genesis
  Mi párommal Erste Joker hitelkártyával rendelkezünk. Úgy gondolom ez a legjobb hitelkártya jelenleg (ha nem, akkor szóljatok). Évente 20.000-25.000Ft-ot tudunk vele összeszedni pluszba, amihez még hozzájön az el nem költött saját számlán lévő pénz kamata.
  Ha okosan csinálja az ember, akkor jó választás.
 • DLLS
  Hello!
  Az utolsó bekezdésen kívül teljesen korrekt és hasznos ez a cikk.

  “Bár sokan nem hiszik el, a hitelkártya nagyon veszélyes dolog, amiből roppant nehéz kikecmeregni és borzasztó drága a fogságába esni… ”

  Ezt kicsit túlzónak tartom. 🙂
  Ennyi erővel mondhatnánk azt is, a mobiltelefon előfizetésre hogy “nagyon veszélyes dolog”. 🙂
  Gondolj bele felhívod ausztráliát és beszélsz velük 300 órát egy hónapban. Mikor tudsz majd kikeveredni belőle? 🙂
  Vagy a konyhakésre is mondhatjuk, hogy “veszélyes”. Sokan nem hiszik el, de a konyhakés nagyon veszélyes 🙂 évente többtízezren vágják meg vele magukat. 🙂

  Mindent ésszel kell használni. 1 A hitelkártyát vásárlásra és ne készpénzfelvételre használja az ember. 2 Azt vegye meg vele az ember, amit addig is megvett volna. 3 Fizesse be hónap végén, amit elköltött.
  Okosan használva 3-5 ezer Ft-t meg lehet vele spórolni.

 • Kiszamolo
  Tudod, én dolgoztam hitelkártya osztályon. A sok okos azt hitte, hülye a bank és elment az esze, hogy pénzzel tömi az ügyfelek zsebét.

  Aztán belekerültek a hitelcsapdába és a telefonban siránkoztak, hogy csak egyszer tudnának végre megszabadulni ettől a szeméttől.

  Az egyik legtöbbet jövedelmező üzletág a hitelkártya.

  Szerinted miért?

  Szerinted hány ember használja “okosan” a hitelkártyáját? 12%. A többi szív vele, vagy egyáltalán nem használja és csak fizeti a költségeket.

 • Don
  Mi a mostani hitekartya piaci ajanlat? Mely bankok ajanlatait erdemes osszevetni az egyeni fogyasztassal, hogy az esetleges legjobb ajanlatot ki tudjuk valasztani szamunkra?
 • kp
  Ja nekem is vannak ilyen überokos kollegáim/ismerőseim. Egyik éves 20-30 ezret spórol, a másik évente kap egy repjegyet (csak ide Európába) stb.

  Meg van olyan is, aki már megcsúszott, aztán az évek alatt öszejött megtakarítást pár hónap alatt bukta. Ilyenkor persze hülye szemét a bank, meg az is aki nem sajnálja “szegény kárvallottat”.

  Amikor az első csoport figyelmét felhívom a 2.-ra, akkor meg élhetetlen hülye vagyok, és annál ők sokkal okosabbak.

  A szitu nagyon emlékeztet a devizahitelesekre…
  “Okosak” – örülnek és dicsekednek, hülye aki nem ért egyet – pofára esnek – aztán mindenki hibás hülye szemét csaló csak ők nem.

 • Zuzmo
  Erste joker hitelkártyát használok, céges költéseimre, tavaly kb 120.000 HUF visszatérítést kaptam. Elég fegyelmezetten használom, mindig amint lehet visszavizetem jóval a határidő elött. De sajnos így is megesik, hogy magán költésekre is használom, néha nagy értékű vásárlásokra, és igen fájdalmas tud lenni hónap végén amikor még oda is fizetni kell.

  Bár igazán nem értem azt az érvet – bank részéről-, hogy mennyire megéri ha a havi költségeinket hitelkártyával fedezzük, hiszen csak az első hónapban nyerünk időt. Már ha rendesen visszafizetünk mindent- szóval csak a kisértés marad.

 • Jenő
  Raiffeisen mindenhol 2%-ot fizet vissza. Nem tudom, ez jobb-e ki kell számolnod!:)

  Amiről nem esett szó a cikkben, de fontos lehet: a Raiffeisennél meg lehet adni, hogy hó végén automatikusan törlesszen a bankszámládról. Csoportos beszedés-féle, csak máshogy hívják. Ez is egy plusz biztonság. Nem tudom, a többi banknál hogy van.

 • janos
  A bank reszerol pont azert erheti meg, mert igy nagyobb osszeggel lehet megcsuszni:) Vegso soron meg tenyleg 1 havi koltest tudsz magad elott gorgetni.

  Nekem Citilife-om van, es az a szimpatikus benne, hogy a teljes osszegre is adhatok megbizast, igy a bank automatikusan kiegyenliti a tartozast, csak arra kell odafigyelnem, hogy tenyleg legyen a szamlan eleg penz. Mondjuk en szoktam elotte is fizetni, nehogy egyszer megfeledkezzek rola, es emiatt kelljen 100-150e ft kamatait kifizetni.

 • nns
  Én Citi Life kártyát használok (3% élelmiszerre, 2% üzemanyagra, 1% minden másra) amit csoportos beszedésivel egyenlítek ki a Budapest Go kártyámról (3% üzemanyag, 1% minden más) Erről a kártyáról mennek a közüzemi számlák, a hiteltörlesztések a Fundamenta megtakarítások csoportos beszedési megbízással. A Go mellett tartok egy befeketési kártya számlát ahol mindig tartok a havi költésnek mefelelő összeget. (Ezt a hitelkártya tartalékot át fogom tenni família betétszámla pluszba nemsokára mert a befektetési kártya értelmét veszti ebben az alacsony kamatkörnyezeten. Ez a első hónap hitelkártya nyeresége amit soha nem költök el!) A Go kártyát minden hónapban határidőre visszafizetem a befektetési kártyáról. Így már szerintem kicsi az esélye a megcsúszásnak. A Citi Life-nál sajnos nem lehet kérni a hielkeret túllépés tiltását, így ezt figyelni kell sajnos…
 • KXaXa
  Szintén Joker-es vagyok, és egyetértek az előttem szólóval.

  Ezek mellett szerintem egyszerű szabályokkal nagyon könnyen ki lehet kerülni a bank által állított csapdákat. Úgymond mindent arra kell használni, amire lehet. A szabályok szerintem:
  – Legyen minimum, annyi pénzed tartalékban, mint amennyi a hitelkereted!
  – Utalj a türelmi időszak elején, mire odaér, és elszámolják az akár 4-5 nap is, 10-20 Ft vs 10-20eFt. Ilyenkor fizess ki mindent!
  – Ne nyújtózkodj tovább, mint ameddig a takaró ér!

  Ha ezeket a szabályokat betartod, akkor csak nyerni tudsz vele ;).

 • j c
  Ezt nem egészen értem a Citi banknál csak Citi bankos számláról lehet átvezetni a Citi life kiegyenlítésére pénzt. Legalábbis nekem nem sikerült mást találnom az online bankban, te ezt hol tudtad megadni a Citi life-nál, hogy más bankról menjen a csoportos beszedés?
 • KZoltán
  A hitelkártya a kamatospénz ‘úri’ formája.
 • Gonoszpók
  Kicsit ugy vagyok a hitelkartyakkal, mint a unit linked konstrukcioval – szandekosan annyira bonyolult a feltetelrendszere, hogy mernok letemre nem ertettem meg teljesen sose az osszes kondiciot egyiknel sem. Volt hitelkartyam, annak idejen gondosan at is tanulmanyoztam a kondicios listat, es megis tudott ujat mondani a cikk!

  Ket evvel ezelott kivaltottam egy Erste Joker hitelkartyat, mert ugy volt, hogy kulfoldi autoberleshez kell. De kint talaltam olyan konstrukciot, amihez nem kertek hitelkartyat, es az utazas utan nem sokkal vissza is adtam a kartyat – nem eri meg kibiztositott kezigranattal jatszani, foleg ilyen relative kicsi nyereseg mellett…

  (Off: Kiszamolo, tudtad, hogy a ferfiak eve van? Kollegamra ezzel a felkialtassal akartak telefonon eletbiztositast rasozni…)

 • Laslow
  Citi Life-ot AXA Bankos számláról fizettem sokáig (tranzakciós adó bevezetéséig) csoportos beszedésivel, soha semmi gond nem volt. Szóval lehet(ett?) külső bankból is fizetni csoportos beszedési megbízással, de ezt anno még telefonon egyeztettem le velük.
 • morbiczer
  Nekem is ugy mukodik, hogy havonta egyszer automatikusan kiegyenlitik a szamlamrol, szoval eselyem sincs elfelejteni utalni.
 • tb79
  Nagyon jó és hasznos post!
 • salander
  Gondolom arra gondoltak, hogy EU miatt már nem lehet különbséget tenni az életbiztosításoknál a férfiak és nők között. Így a tavalyi árakhoz képest a férfiak olcsóbban, a nők meg drágábban köthetnek maguknak.
 • Jenő
  “A számlavezető bank 0,6%-ot kap egy hitelkártyás vásárlás után”
  Kitől? Jó lenne tisztázni itt az érdekeltségi viszonyokat.

  A szövegben előtte és utána álló félmondat világos, de ez magyarázatra szorul.

 • Kiszamolo
  A POS terminált üzemeltető bank átlag 2%-ot kér a kereskedőtől. Ebből 0,2% a kártyatársaságé, 0,6% a kártya mögötti számlát vezető banké (Mastercardnál, Visánál kevesebb), a többi az ő haszna, illetve ebből jön le a terminál üzemeltetésének a költsége.
 • Csaba
  Szerintem is veszélyes dolog a hitelkártya. Egyszer mi is beleestünk és amikor láttuk, hogy szinte egy fillérrel sem csökken a kölcsön összeg és hosszú ideig csak a kamatot törlesztettük, úgy döntöttünk, hogy akármennyire is fáj, de megtakarításból visszatörlesztettük egy összegben a fennmaradó tartozást, így egy fillér kamatot nem kellett utána már fizetnünk. Így még úgy ahogy jól kijöttünk belőle, az addig (8-10 hónapig) fizetett törlesztőrészlet összegeket pedig elkezdtük a megtakarításba visszaforgatni. A megtakarításunk 10 év alatt sem hozott volna annyi kamatot, mint amennyit a hitelkártya elvitt volna kamatot 1 év alatt…
 • Jenő
  Eddig világos. De ebből az következik, hogy betéti kártyára és hitelkártyára szintén 0.6%-ot kap a bank, a kiindulópont pedig az volt, hogy miért éri meg a banknak hitelkártyákat teríteni.

  Tehát akkor nem konkrétan emiatt, hanem csak az egyebek miatt?

 • mesterséges unintelligencia
  figyelo.hu/cikk_print.php?cid=1669_lelemenyes_hitelkartyasok
 • DLLS
  “Szerintem is veszélyes dolog a hitelkártya.”

  Szerinted mi a veszélyesebb egy hitelkártya vagy egy kés vagy egy autó?

  Ésszel kell használni mindent és kész.
  🙂

 • Pyxis
  Citi Life-os kártyánál előfordult, hogy a január 10-én a Tescoban vásárolt Tv árát csak március elején kellett visszafizetni, ráadásul a 3 %-át is jóváírták.
  Néhány hónap után fel is hívtak a banktól, hogy látják odafigyelek a törlesztései időpontokra, ezért tudnak ajánlani egy remek személyi hitelt 😀
 • Tomy
  Az elmúlt 1 évben kb. 60 ezer forintot kerestem BB GO kártyával (költségek levonása után). És ez úgy, hogy a közüzemi számlák az első félévben még nem innen mentek.
  Tisztában kell lenni a játékszabályokkal, és nem szabad megcsúszni. Ennyi.

  Viszont a Citi az egy gyanús banda nekem. Kiváltottam egy Citis hitelkártyát, csak arra, hogy a T-s számlákat arról fizessem (10%-ot ad a BB GO 1%-ja helyett). Minthogy semmi másra nem akarom használni max. 200-as hitelkeretet kértem, mert mondom a T-s számlák 100-ba tuti beleférnek, és ki tudja alapon legyen plusz 100 tartalékba.
  Nos 500-at kaptam.

  És ezek után még folyamatosan bombáznak azzal telefonon, hogy nyugodtan vegyek fel nagyösszegű kp-t róla, mert most vmi részletfizetési kedvezmény van.
  Lehet hogy itt konkrétan vmiféle balekot látnak bennem?

 • Kiszamolo
  A hitelkártya masszívan ráfizetés a banknak, amíg nem csúszol meg a fizetéssel. Utána busásan visszaszerzi az addigi ráfizetéseit.
 • sz.krisz
  MÁK-nál a kártyás fizetés készpénzfelvételnek minősül, úgyhogy itt valami nem stimmel.
 • almastaska

  Mondjuk en szoktam elotte is fizetni, nehogy egyszer megfeledkezzek rola, es emiatt kelljen 100-150e ft kamatait kifizetni.

  Ezzel csak nagyon óvatosan, ugyanis (legalábbis az erste-nél) ha nincs fennálló tartozásod, és a havi elköltött pénzt a periódus lejárta előtt fizeted rá a HK-s számlára, akkor az nem “jogszerű” használat, és elvileg SZERZŐDÉSSZEGŐ magatartásnak minősül! (pontosan azért hogy elejét vegyék a sok “előtörlesztésnek”.) Én is így csináltam régen, míg az egyik banki ügyintéző rám szólt hogy ebből baj lesz, elolvastam az ÁSZF-et és igaza volt.

 • almastaska

  Erről a kártyáról mennek a közüzemi számlák, a hiteltörlesztések a Fundamenta megtakarítások csoportos beszedési megbízással.

  Hogyan lehet HK-val ilyeneket fizetni? Mi a titok? HK-val nem csak vásárolni lehet, lehet róla utalni is?

 • mesterséges unintelligencia
  Több fórumban is olvastam róla, hogy az állampapírvásárlásra is kaptak %-os visszatérítést, úgyhogy azért lehet vagy lehetett benne valami. Amit te mondasz, az nemcsak mostanában van így?
 • mesterséges unintelligencia
  “kártyás fizetés készpénzfelvételnek minősül”
  A nagymenők mintha azt magyarázták volna, hogy különbség van a kártyás fizetésnél aközött, ha egy MÁK irodában fizetsz vele vagy a Webkincstáron.
 • mesterséges unintelligencia
  Nyugaton is van ilyen %-os visszatérítés vagy ez csak keleti, netán magyar specialitás?
 • Sanyi
  Számlák fizetése hitelkártyáról. szerintem: ez addig jó míg van állása az embernek. Ha véletlen elveszti, akkor a számlák be lesznek fizetve, de így ki nem fizetett tartozás keletkezhet a hitelkártyán. (bár arra ott van a min. 6 hónapra elegendő vésztartalék)
 • Kiszamolo
  Csalit mindenhol kell tenni a horogra, egyébként egyetlen hal sem kapná be z éles acéltüskét.
 • jurta
  Szerintem az a láncszem hiányzik neked, hogy a Fundamentának adhatsz beszedési megbízást is a vállalt megtakarításod összegére. (Így nem tudsz kevesebbet utalni, ha nincs elég lóvéd – kivéve persze, ha előtte gyorsan visszavonod az engedélyt -, viszont érdekes módon mindig 1-3 napot csúsznak a levonásával a beígért időponthoz képest. :-))

  Jó is, hogy eszembe juttattátok, pont most kell átállítanom… 🙂

 • jurta
  Ez nagyon-nagyon aljas.

  A kenyérmorzsát/kukoricaszemet lerágtad a horogról, erre ahelyett, hogy békén hagynának és ráállnának a könnyebb halakra, kapsz gilisztát.

 • jurta
  “Nagyon rosszul jársz, ha a hónap második felében kell(ene) befizetni a hitelkártyádat, amikor már a fizetésed nagyját elköltötted.”

  Na, szerintem akinek ez probléma, AZ az az ember, akinek a nem számlazárás napját kell tologatni, hanem nagyon távol maradni minden hitelkártyától!

 • jurta
  Figyi, én például annyira átlag felett analitikus, rendező, írásbeli elme vagyok, hogy az összes ismerősömet az őrületbe tudom kergetni vele. Naptáram néha nem tudom, minek van, a következő 3 hetemet általában fejből tudom előre. (Nemrég azt mondta valaki, aki egy év alatt elég jól megismert, hogy a rendezettség jó dolog, de a rendezettségtől való függőség nem jó. :-))

  Na most én évente legalább 4-szer megcsúszom a könyvtári könyvek határidejével, ami egy remek mutatója annak, milyen lenne az életem hitelkártyával.

  Akkor vajon mennyire veszélyes a hitelkártya az átlagember számára?… Értsd: valóban mindent csak tudni kell használni, csakhogy a HK esetében valószínűleg sokkal kevesebb felnőtt képes erre, mint a késeknél.

 • Géza
  a közüzemi azámlákra két megoldás van, néhány bank enged csoportos beszedést a hitelkártyára. Másrészt díjnet-en tudsz kártyával fizetni, ami normál fizetési tranzakció, nem kp-felvét (mint a postán).

  A Fundamenta feltehetőleg működik, ott, ahol a csop. beszedés alapvetően lehetséges.

  A hitel törlesztést már én sem értem, általában a bankok előírják, hogy náluk vezetett számláról kell törleszteni. Ha ez a bank esetleg éppen olyan, aki enged csop. beszedést a hitelkártyáról, akkor sem hiszem, hogy ezt a hiteltörlesztés esetén megengedné…

 • szocske
  Citis hitelkártyákhoz tartozó számlákra netbankon tudsz adni csoportos beszedési megbízást, és erre is jár a visszatérítés.
  Az ERSTE hitelkártyáknál úgy tudom nincs erre lehetőség.
  Más bankoknál nem tudom mi a szabály.
  Ugyanígy a CITI olyat is tud, hogy a teljes összeget csoportos beszedéssel egy másik számláról törlesztheted. ERSTE csak a minimumot szedi be.

  Pedig jó lenne, ha mindkét opció menne mindenhol, mert akkor 2-3 hitelkártyával egymásról csoportos beszedéssel beszedve egész komoly visszatérítéshez lehetne jutni, és csak több hónap után kiegyenlíteni a tartozásokat betéti számláról.
  Azt hiszem ez lenne a pénzügyi perpetum mobile 🙂

 • morbiczer
  Itt a baj forrasa nem a hitelkartya, hanem

  a) hogy elvesztette az ember az allasat
  b) hogy nem mondta le azonnal a hitelkartyas fizetest, amint latta, hogy nem fog tudni torleszteni

 • meg mindig khzero
  Nem akarom elvenni kiszamolo kedvet, de a hitelkartyasok meggyozese parttalan probalkozas, ok okos befekteteskent tekinteknek kartyajukra es kirohogik a beteteseket, kisbefektetoket is ha ravilagitanak a kockazatokra.

  Regebben gyakran hivogattak nehezen levakarhato holgyemenyek szuper hitelkartya-ajanlatokkal. Sok ilyen hivas utan megtanultam a varzsmondatot: “Havonta novekvo megtakaritasaim vannak, koszonom, nincs szuksegem hitelekre.” Erdemes kiprobalni, utana udvariasan elkoszontek es nem farasztottuk egymast tovabb.

 • EnGé
  Tetszik a blog, de főleg az, hogy úgy tűnik, csupa SorosGyörgy 2.0 jár ide. Én egyszerű parasztgyerekként nem nagyon értem, ha van annyi pénzem, hogy finanszírozzam a folyó kiadásaim és esetleg még van néminemű megtakarításom, akkor minek a hitelkártya???? Értem, hogy klafa, trendi, esztétikai élmény, de pár tízezer Ft (ennyi max a reális) esetleges haszonért minek vállalni a kockázatot, hogy akár több százezer Ft-ot bukjak? Az ismeretségi körömben is van néhány életművésszel keresztezett pénzügyi guru, akik folyamatosan ellátnak mindenféle hasznos tanáccsal, hogyan kamatoztassam a pénzem, viszont az elmúlt pár évben akadt néhány közülük, aki megbillent és volt aki tőlem, az addig kikacogottól kért segítséget….A bankkártya más, azt kénytelen-kelletlen én is használom, de jobban kedvelem a készpénzt és a takaróhoz mért nyújtózkodást.
 • Sanyi
  én és a párom, ha lehet mindenhol kártyával fizetünk. nem kell bajlódni, h kinél mennyi kp van.
 • medvegyev
  Én is egyszerű paraszt gyerek vagyok, na nem a földműves fajta, hanem az a tapló féle, viszont hamar megértettem, hogy más pénzét használni míg az enyém kamatozik JÓ.
  Évi százer forintot kapni azért mert nem a sötétkék kártíát húzom elő hanem a világoskéket JÓ.
  Én abba a kis százalékba tartozom akiknek való a hitelkártya, viszont a maradékra nagyobb százalékra azért van szükség, hogy nekem jó legyen, szóval Kiszámoló cikkén most jól fel is háborodok. 🙂
 • szocske
  De miért buknék több százezer forintot?
  Nekem ERSTE-Wizzair hitelkártyám van.
  Mióta megvan ezzel fizetek minden vásárlást, amit előtte sem kp-val, hanem betéti kártyával fizettem.
  Minden hónap 10.én kapok egy smst a fennálló tartozásról.
  Belépek a netbankba és átutalom.
  Cserébe kapok 2% visszatérítést, amit a wizzairnél válthatok repülőjegyre.
  Tavaly szeptemberben elmentünk belőle a barátnőmmel Londonba.
  Idén őszre ismét összegyűlik egy rep.jegyre való.
  Egy forinttal sem költök többet, mint előtte, csak egy másik kártyát adok át a pénztárosnak.

  Miért ne használnám ki az éves egy ingyen repülőjegyet?

  És mivel dombornyomott kártya, még utasbiztosítást is kapok hozzá, amit sajnos volt szerencsénk tesztelni is, szó nélkül megtérítették a külföldi gyógyszertári számlát, igaz csak néhány ezer forintos tételről volt szó.

 • Steve
  Én CITI -> AMEX -> BB UPC kombót próbálom összehozni. Minden a citiről menne (0.8-2.8% 0.2%tr.adó miatt), amex 1%, upc 2% azaz össz.:3,8-6,8% visszatérítés és 3 hónap kamat az el nem költött pénzre,minusz kártyadíjak. Jelenleg csak amexem van, a citi folyamatban, ha a kettő kooperál(csop.besz), akkor jöhet a upc-s. Sajnos többet a magyar piacon nem találtam, ami csop.besz. után is visszatérít, és a TELJES tartozást lehet rendzeni csop.besz.-el. Ha tudtok még ilyet, szóljatok
 • Janos
  Szerintem csak olyan embernek szabad hitelkartyaban gondolkoznia, aki minden honapban tud rendesen felretenni, es ha elromlik a huto vagy mosogatogep, akkor hitelkartya nelkul is gond nelkul tudja cserelni. Masnak veszelyes uzem.

  Amugy szerintem az a 12% akik jol hasznaljak a hitelkartyat nyilvan tudjak, hogy oda kell figyelni, mert elegge meg lehet csuszni vele

 • Janos
  A hitelkartya nyilvan nem a meggazdagodashoz vezeto ut, meg nem azt jelzi, hogy valaki mit ert el ( Max olyan ertelemben, hogy aki tobbet keres, annak konnyebben ad a bank nagyobb hitelt )

  de amugy igen, jol lehet latni, ahogy kommenthaborut vivnak a hitelkartyak elvakult hivei es az elvakult ellenzoi:)

 • Janos
  ezen en is gondolkoztam, es elolvastam tobb hitelkartya uzletszabalyzatat. Konkretan penzugyi szolgaltatora es szerencsejatekra nem ervenyesek a visszateritesek.
  Amugy en is olvastam a korrol, ahol hitelkartyara Kincstarjegyet veszel, majd 2 hettel kesobb kifizeted a hitelkartyadat… de ez igy sajnos nem mukodik.