Hitelkártya-csapdák: ezekre figyelj

2013-06-04
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Sokan elcsábulnak a hitelkártyák ajánlatára. Bár nem értik, miért fizet rá a bank minden egyes vásárlásukra (A számlavezető bank 0,6%-ot kap egy hitelkártyás vásárlás után, ebből jön le a tranzakciós adó 0,2%-a. Ezzel szemben 1-4% kedvezményt ad a kártya tulajdonosának. Vagyis minden egyes tranzakció nettó ráfizetés a banknak.), miért ad nekik ingyen hitelt 45-51 napra, amin szintén komoly költsége van a banknak.

Nyilván azért, mert nagyon megéri a banknak a hitelkártya és nem hülye ő, de most nem erről szeretnék írni.

Hanem arról, milyen csapdákra figyelj, ha hitelkártyát használsz, mert könnyen mindenféle büntetést fizethetsz a tudatlanságod miatt.

Hitelkeret-túllépés: Amennyiben a számodra engedélyezett hitelösszegnél többet költesz, büntetést fizetsz, amely összege havonta 3.500 Ft körül van. A legtöbb bank engedi, hogy bizonyos összeggel túllépd a keretedet. Ha oda is figyelsz, hogy ne lépd át a keretet, gyakran a hónap végén kiszámlázott költségek miatt (havi díj, SMS havi díja, éves kártyadíj, de akár múlt hónap miatti büntetés és a kamatok is lehet ilyen.) mégis büntetést fogsz fizetni. Ezért soha ne centizd ki a hitelkeretedet, inkább jóval előtte állj meg.

Késedelmes fizetés: Ne várj az utolsó napig, mert minden bankban van egy úgynevezett cut-off time, amikor lezárják az aznapi számlákat. Ha ez a te bankodban 17 óra, te pedig az utolsó fizetési napon 17:02 perckor helyezed át az internetbankon a havi fizetnivalót a számládról, akkor bizony büntetést fogsz fizetni, melynek mértéke 3.500-4.000 Ft alkalmanként és elveszted a kamatmentességedet is arra a hónapra, vagyis 10-15 ezer forint kamatot is ki kell pluszban fizetned. Ezért inkább fizess a lehető leghamarabb.

Mindig kell fizetned számlazárás után! Ha rájössz arra, hogy egy ötszázezres hitelkártya-tartozásra havonta 18 ezer forintot fizetsz csak kamatot, akkor jó ötletnek tűnik a lehető leghamarabb minél többet előtörleszteni. Ezért mondjuk hónap közben előtörlesztesz 300 ezer forintot, majd számlazárás után semmit nem fizetsz, hiszen már befizettél egy rakás pénzt abban a hónapban. Hát, ilyenkor is te jártál pórul, ugyanis számlazárás után mindig kell fizetned, minimum a tartozásod 3-5%-át plusz a kamatokat és a költségeket. Ebben az esetben maradt 200 ezer tartozásod, annak az öt százaléka 10 ezer, a kamata másik közel 10 ezer és az egyéb költségek. Ezt a pénzt akkor is be kell fizetned, ha már törlesztettél elő abban a hónapban, akár ennek az összegnek a sokszorosát! Ezért mindig inkább számlazárás utánra időzítsd a törlesztést, vagy hagyj elég pénzt a minimumdíj befizetésére is. Ellenkező esetben megint büntetést fogsz fizetni és kamatokat is arra a hónapra.

Állítsd be a számlazárást fizetésnap utánra! Nagyon rosszul jársz, ha a hónap második felében kell(ene) befizetni a hitelkártyádat, amikor már a fizetésed nagyját elköltötted. Ezért ha a bankod engedi, válassz fizetésnapod utáni zárási dátumot, ha nem lehetséges választani, eleve úgy nyiss hitelkártyát (ha már mindenképpen szükséged van rá), hogy ekkorra essen a ciklus vége.

Már 100 forint elmaradás esetén is teljes kamatot fizetsz az egész összegre! Sokan félreértik a kamatmentesség feltételét. Csak akkor jár a kamatmentes periódus, ha a megadott határidőig az utolsó fillérig kifizetsz minden tartozásodat. Ha csak 100 forinttal fizetsz kevesebbet, akkor a teljes összeg, nem pedig csak az elmaradt 100 forint fog kamatozni, éves 40% körüli kamatköltség mellett. Ezért soha ne maradjon még egy fillér tartozásod sem.

Az akár 45 nap az nem 45 nap! Nem a vásárlástól számított 45 napig nem kell visszafizetni a pénzt, hanem havi ciklusok vannak, amit lezárnak a ciklus végén, majd onnan számított 15 napod van rendezni a teljes számlát. Vagyis ha a ciklus utolsó napján vettél valamit, azt már mindjárt ki is kell fizetned a következő 15 napban teljes összegben. Ezért ha fontos a kamatmentesség, inkább várj a vásárlással a következő ciklus első napjáig.

Pénzfelvétel aranyáron: a hitelkártyáról pénzt felvenni elég úri mulatság. Ennek díja 2,5-2,8%, minimum ezer forint és bónuszként ez az összeg nem kamatmentes, vagyis mindenképpen kamatozik a felvétel napjától évi 40%-os kamat mellett. Ezért inkább kerüljük ezt és arra is vigyázzunk, hogy például a postán való fizetés is pénzfelvételnek minősül.

Ne kerülj be a pusztító spirálba! Bár sokan nem hiszik el, a hitelkártya nagyon veszélyes dolog, amiből roppant nehéz kikecmeregni és borzasztó drága a fogságába esni. Ha például egyik hónapban nem tudod kifizetni a teljes számlát és csak ez a pár ezer forint tartozást mindig görgeted hónapról-hónapra, akkor minden hónapban elveszted a kamatmentességedet és 500 ezres kártyaforgalom mellett kifizetsz 200 ezret csak kamatokra, miközben minden hónapban csak pár ezerrel fizetsz kevesebbet, mint a teljes tartozásod.

Vagy például elveszíted a munkádat és egy-két hónapig a hitelkártyából akarsz megélni. Mi fog történni? Nem tudsz törleszteni, ezért fizetsz késedelmi díjat minden hónapban (3.500 Ft) plusz kamatokat 10-20 ezer forintot. A kamatok miatt aztán rövid úton átléped a hitelkeretedet is, ezért azért is fizetsz újabb 3.500-4.000 Ft-ot. Vagyis havonta fizetsz 7.000-7,500 Ft büntetést és 40% éves kamatot. Meg persze az egyéb díjakat, mint számlavezetés, kártyadíj és egyebek.

Mire kikecmeregsz ebből a helyzetből, százezreket fogsz bukni és rájössz, miért erőltetik a bankok a hitelkártyát és miért tesznek csaliként a horogra ingyenhitelt és visszatérítést.

Ezért fogadd meg, hogy soha nem használod újra a kártyádat addig, amíg a teljes tartozásod vissza nem fizetted, illetve ha elveszted a munkád, az első dolgod legyen összeaprítani a hitelkártyád, hogy eszedbe ne jusson használni.

Szeretnél többet tudni a pénzügyekről? Gyere el az Akadémiára, még van hely a júniusi turnusra. :-) Részletek itt.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram