Egy kis statisztika

Miután csoportos életbiztosításra gyúrunk, csináltam egy kérdőívet, amit a biztosítónak át tudunk majd adni, hogy lássa, milyen az életbiztosítást igénylők összetétele.

Mivel gondolom téged is furdal a kíváncsiság, közkinccsé teszem, hogy bő 400 kitöltés után mi derült ki az átlagos, biztosítást is igénylő olvasóról.

A biztosítást igénylő átlagember 1978 november elején született, az átlagfizetése nettó 364.840 Ft, a fizetések mediánja kerek 300 ezer. (Sorba állítva fizetés szerint az embereket, a középső ember pont ennyit keres.)

A válaszadók 49%-a egyetemet végzett, 31,6%- főiskolát, 3,2%-a doktor vagy Phd, 16,2% középiskolai végzettségű, 8 általánost végzett nem volt.

34,5%-uk informatikus, 27,4%-uk meg nem határozott irodai dolgozó, 7,7%-uk mérnök, 1,5% könyvelő, 1% CNC forgácsoló, 1% jogász, 0,5% nyomozó, 0,25% lelkész.

62,8% Budapesten vagy környékén lakik, 3,2% debreceni, 2,5-2,5% Székesfehérvár és Szeged, 2% Pécs, 1,7% veszprémi, 1,5% soproni és kecskeméti, 1% győri.

Na remélem, most már mindent megtudtál, amit szerettél volna. 🙂

Érdemes lenne egyszer az összes olvasó adatait összegyűjteni, lehet, hogy csinálok arra is egy kérdőívet.

Share

82 hozzászólás

 • PF
  Ilyen kevés a magamfajta bunkó vállalkozó? Vagy az informatikusok jelentős része a saját üzletét csinálja?
  A két nyomozó urat üdvözlöm, bármikor vendégeim egy-egy Wellington bélszínre és annyi italra, amennyi elég a felejtéshez 🙂
 • Kiszamolo
  Az azért nem derül ki, hogy hány informatikus alkalmazott és hány vállalkozó. A kérdés a tevékenységi kör veszélyességére volt kíváncsi, nem az adózási formájára.
 • PF
  Nem töltöttem ki a kérdőívet (meg se néztem), mert kb. 110 évig fogok élni (30 vagyok, a gyerekorvoshoz vagyok bejelentve és az elmúlt 10 évben kétszer 2 napot voltam ‘megfázva’), a családom pedig egy nálam pár évvel idősebb barátnő, akinek már most sem kéne dolgoznia ha nem akarna.
  A tevékenységi köröm papíron veszélytelen, a gyakorlatban meg újfent üdvözlöm a két biztosurat… 🙂
 • Zsoca
  A budapestiek túlsúlyán nem lepődtem meg, ebből kifolyólag a magas havi jövedelmen sem, a 34,5%-os informatikus arány viszont egy kicsit meglepő volt számomra.
 • Kiszamolo
  A tanácsadást kérők közel kétharmada informatikus, éreztem, hogy ez az arány. Én inkább a fizetésen lepődtem meg egy kicsit. Igaz, azért itt torzít az, hogy ez csak a biztosítást igénylők fizetése.
 • Zsoca
  Kétharmada informatikus? Gondolom ez az a szakma ahol elég pénzt lehet keresni ahhoz hogy tanácsadásra legyen szükség. 🙂
 • Kiszamolo
  Miért, egy orvos vagy ügyvéd nem keres annyit, mint egy informatikus? Mégis csak 1-2 jogász vagy orvos töltötte ki a kérdőívet.
 • Petike
  0,25% lelkész? 🙂 Azaz van köztünk egy lelkész is. 🙂

  Viszont azt sajnálom hogy Miskolc környékéről ennyire nem vagyunk, hogy be sem került Miskolc a felsorolásba. 🙁

 • Körtefa
  “… Én inkább a fizetésen lepődtem meg egy kicsit. …” Sok vagy kevés?
 • kissbéla
  Az informatikusok azért lehetnek felülreprezentáltak, mert nekik van idejük/lehetőségük órákat netezni, és pl. kiszámolót olvasni. 🙂
  Tudom, netezni lehet otthon is, de ott van millió más program is (kötelező v. szabadon választott).
 • Nagy Pál
  Támogatom az általános kérdőívet. A mostanit nem töltöttem ki.
 • L70

  Sajnos igaz, hogy ezekben a statisztikákban Miskolc környéke bizony a budapesti számokat erősíti, melynek okai az elmúlt 25 évben rejlenek.

  Épp a mellettem ülő asztalnál is olyan dolgozik, aki hozzám hasonlóan Miskolcon nőtt fel.

 • Kiszamolo
  Átlagnak sok. Igaz, kétharmada budapesti, harmada informatikus, de akkor sem kevés egy olvasói átlagnak.
 • szocske
  az informatikus túlsúly talán részben annak is köszönhető, hogy ez mégiscsak egy interneten szerveződő közösség, és talán még mindig az IT területen dolgozók ülnek legtöbbet számítógép előtt 🙂

  Az átlagfizetés nyilván azért magas, mert a keveset kereső olvasók úgy érzik nem futja nekik havi 3-5000 Ft életbiztosításra. Pedig talán nekik lenne a legfontosabb, aki jól keres, remélhetőleg megtakarítást is hagy a családra, nem csak hitelt.

 • Petike
  : sajnos igaz, nekem is sok ismerősöm ment el Miskolcról Pestre. 🙁
 • szocske
  szerintem ezt nem tekintheted olvasói átlagnak. Szerintem az átlag alatt kereső olvasót nem érdekli a biztosítás, így nem is töltötte ki a kérdőívet.
 • gcs85

  Miklós, mindenképppen támogatom a teljes olvasótábort is felmérő kérdőívet, én kitölteném, és az eredményre is kíváncsi lennék. Ezt nem töltöttem ki, mert a biztosítás nem érdekelt (nem Magyarországon élek).
 • tré
  “Na remélem, most már mindent megtudtál, amit szerettél volna.”
  Mennyi nő olvas? (Hogy mennyivel kevesebb az átlagfizetésük, azt már nem kérdezem, nem hiszem, hogy reprezentatív lenne az eredmény.)
 • Rezege
  Aztán még az is lehet, hogy a “meg nem határozott irodai dolgozó” kategóriában is van informatikus 🙂

  És, informatikusként “+1” az általános kérdőívre 🙂

 • Herr Riporter
  Én is támogatom a kérdőívet. Kíváncsi vagyok. 🙂
 • Alfa
  Nagyon szűrt az olvasóközönség, nem reprezentál szinte semmit az országban, csak saját magát 🙂
  Aztán maga az igény, hogy életbiztosítás az is szűri a kitöltők halmazát esetleg.
  Szerintem pl. bizonyos jövedelmi szint felett totál hülyesség életbiztosítást kötni.
  Persze ha lenne valami csoportos kedvezmény, akkor meg lehet nézni 🙂
 • Oscee
  miert, egy random irodai dolgozonak vagy egy ugyvednek nincs ideje napkozben internetezni, mikor szinte egesz nap a szamitogep elott ul meg ott az okostelefon a kezeben (ha esetleg szurnek az internet hozzaferest a gepen)?

  Bar nem szeretnek altalanositani, de az en totalisan nem reprezantativ ismertsegi koromben azt veszem eszre, hogy a mernokok/informatikusok szemleletmodja inkabb kozos Mikloseval, mint par masik szakmae. Nem egy informatikus ismerosom van, akik az utolso fillert is megszamoljak, vezetik a koltsegeket, jol megterveznek mindent, stb. Mig ugyved ismerosok inkabb a megveszi a 200 ezres telefont, amit utal, de a latszat miatt “kell” neki szemleletmod.

  De konnyen lehet, hogy rossz a merites, szo se rola 🙂

 • Gejza
  Én meg az 1% CNC esztergályoson lepődtem meg, nem is értem másnak miért nem tűnt fel. Fogalmam nincs mennyire elterjedt a szakma, de 4 ember és főleg ilyen helyen nagyon sok. A könyvelők helyében nem lennék büszke a 6 kitöltőre. A 300k -s fizetés nem mindegy, hogy bruttó/nettó, de természetes hogy az itteni olvasóknak nagyobb az átlagnál, azért (is) talált ide. Teljesen máshol beszélgettünk az oktatásról és nagyon nagy szükség volna valódi, hasznosítható “pénz kezelést” tanítani az iskolában, meg is látszik az eredményen.
 • Zabalint

  Vannak jól kereső orvosok, de a fiatalabban még ritkán keresnek jól, az idősebbek körében meg arányaiban kevesen neteznek.
 • L70

  “Szerintem pl. bizonyos jövedelmi szint felett totál hülyesség életbiztosítást kötni.”

  A jövedelem önmagában nem szempont. A tartalék sokkal fontosabb szempont. Ha a jövedelemhez viszonyított tartalék mér elér egy bizonyos szintet, akkor már nem éri meg a biztosítás, megspórolható a biztosító egyénre vetített várható haszna.

 • Calmarius
  Ez a kimutatás is igazolja, hogy a legtöbbet kereső 1% olvassa ezt az oldalt főleg.
 • kristu

  igen, és ezek a genyó informatikusok amellett, hogy neteznek egész nap, semmi értéket sem teremtenek 🙂

  mindenkinek arra van ideje, amire akar. pl. tanulni.


  a CNC mint szakma elég divatos most már, és nem mellesleg jól fizet

 • S.E.

  ” A 300k -s fizetés nem mindegy, hogy bruttó/nettó, de természetes hogy az itteni olvasóknak nagyobb az átlagnál, azért (is) talált ide. ”

  Nettó, benne van a szövegben is. De szerintem nem ezért talált ide. Pont a kisebb fizetésűeknek lenne még fontosabb, hogy jól tudjanak gazdálkodni a pénzükkel. Amióta tudok róla, ismeretségi körömben reklámozom a blogot (Miklós, a számlaszámom az alábbi: … 🙂 )

 • S.E.

  “Ez a kimutatás is igazolja, hogy a legtöbbet kereső 1% olvassa ezt az oldalt főleg.”

  Ha így van, az elég baj. Mint az előbb is írtam, a kevesebbet keresőknek még nagyobb szükségük lenne az itt leírt tanácsokra (ha a személyes tanácsadást nem is tudják esetleg megfizetni). Pl. a voip telefonálással súlyos tízezreket lehet megtakarítani évente. Erre sokkal nagyobb szüksége lenne annak, akinek a nettója 100e, mint akinek 365e.
  Én is ismerek olyan családot, akik nagyon szerényen keresnek, de internet előfizetésük van (nagyon helyesen). Ha már így van, akkor érdemes kihozni belőle a legtöbbet.

 • Bea
  Mikos, mas tema, de talan erdekes lehet. A 2018/J premium allamkotveny mar csak hetfoig vasarolhato. A kovetkezo, ami keddtol vasarolhato, mar csak inflacio+ 3,5 % ot fizet.
 • Zsolti
  Én nem találom meglepőnek a végeredményt. A tipikus analitikus gondolkodásmódot igénylő munkakörök felülreprezentáltak. Nem véletlen, hogy a jól menő vállalatok élén gyakran mérnökök és informatikusok állnak. Ezek az emberek szeretnek tervezni. A jogászok és orvosok alulreprezentáltságán viszon nagyon csodálkozom. Talán ez az oka, hogy a 20 főt foglalkoztató cégünk (mérnöki fejlesztőiroda) vezetője egy pár miliós autóval jár, a mellettünk lévő fogász pedig porsche-val. Azonban a megtakarításaikat és hiteleiket is megnézném 😉
 • okoska2
  Nono, a pedagógust letagadod, Miklós? 🙂
  Az a kategória vagyok, aki az itteni átlag alatt keres, de sokmindent változtattam már a dolgaimon a blog hatására! A magasabb fizetésen is dolgozom, nem is reménytelenül!
 • tgwh
  , azért elég veszélyes szakma is tud lenni 😀 én lennék az egyik.

  , háhá… 😀 jól keres, igen, külföldön vagy egy-két helyen. A legtöbb vállalkozó, meg kis céget vezető főnök az utolsó garast is sajnálja az embereitől.
  Azzal meg semmit sem érek, hogy az itteni átlag felett kéne bőven keresnem, ha a legtöbb főnök ezt nem így gondolja. Ismerek olyat, aki tényleg toppon van, nettó 800.

  .E., ez nem így van. Minél több pénzt keres valaki, annál nagyobb skót. Amúgy meg elég durván hangzik, de ha havi 40 ezerből kéne élnem, a telefont kéne letennem először… aztán a cigit, autót…

  Azért azon nem lepődtem meg, hogy nyolc általános alatt nem olvassa Miklóst senki sem…
  Mikós, esetleg nyitni kéne a szociálisan érzékenyebb rétegek felé is, pl. ingyen előadások.
  De ha van egy rokon a felső körökben, a legjobb lenne általános iskolai tananyagba tetetni az alapokat legalább…

 • tgwh
  , háááát…
  Tegyél még hozzá pár nullát, de ez az 1% elég naív kijelentés…
  Azért van pár ember, akiknek az órabérére elég durva összegek jöttek ki… százezrek pl.
 • Családfő

  …és meghallgattatott az általános kérdőív iránti tömeges fohász. 🙂 Köszönet a gyors reagálásodért, és várjuk az eredményt!
 • Laci
  kristu: cnc-s szakmabeli munkatarsaim kb fele mernok. az h mennyit a fizu eleg sok dolog fuggvenye
 • Kiszamolo
  Okoska, nagyon kevés tanár volt. Annyi biztos volt, mint lelkész, de hát mindent nem akartam felsorolni.
 • antenna
  Műszakisként én is szeretem megtervezni a dolgokat. Ez van. Én nem csodálom, hogy ilyenek az arányok ezen az oldalon, a hozzám hasonló kockák érnek rá és ők terveznek meg mindig, mindent. Az a baj, hogy sok közgazdász végzettségű azt hiszi, mindent tud az életről, a gazdálkodásról. Feleségem barátnője 2 diplomás közgazdász, a bankkártya hitelét fedezi a személyi hitellel és azt meg az újabb bankkártya hitellel. A pedagógus feleségemen csodálkozik, hogy mennyi mindent elért, összespórolt és megvalósított 🙂 Szóval mindenkinek van egy kis fejlődési lehetőség.
 • Zoli
  A korábbi és a jelenlegi felbukkanó kérdőivnél is elgondolkodtam, olyan alapvető dolgon, ami lehet csak számomra volt elgondolkodtató:
  Mi a nettó bér? – (félreértés ne essék, tudom, hogy mi a bruttó, mi a nettó), de te pl beleszámolnád-e a nettó bérbe, a mozgóbér nettóját, a nettó cafeteriát, a nettó utazási támogatást, a támogatott telefonszámlát.
  A te értelmezésedben, a nettóba mi tartozik bele?
 • Kiszamolo
  Miután szívességből tölti ki, nem kérhetem meg, hogy de adja hozzá a cafeteriát és ossza vissza az éves bónuszt is.
 • Zoli
  Oké, de Ön definíció szerint belevenné? (teoretikusan, ha Ön számolna)

  havi nettó = alapbér havi nettója + éves bónusz nettója / 12 + havi nettó cafeteria + utazási támogatás + telefon + (akár céges autó) + stb …

  vagy egyszerűen így:

  havi nettó = alapbér havi nettó

 • tgwh

  De azért az sem mindegy mennyi a jutalom, meg a cafetéria… nálunk pl. csak jutalom van, van ahol az sem…
  Egészségkártya is van valahol, az meg khmm… meg lehet oldani, maradjunk annyiban 😀 nagymama gyógyszereit mindenkinek, szemüveg, kontaktlencse ha irodai dolgozó pl.

  De az azért már röhej, hogy sportcipőt csak úgy, ha év végén még adózol is utána. Tehát kapsz egy egészségkártyát, megadóztatják. Veszel egy cipőt, rajt az áfa. És utána még egyszer adózz utána, mert egészségkártyára vetted…
  Tehát nagyon le van korlátozva mit vehetsz rajta, és mennyit nyers vele…

 • Péter
  Valóban, magam sem számoltam bele az utazás támogatást, telefont, cafetériát stb.
 • Petyerkó
  Én például beleszámoltam a kiadott lakásból befolyó jövedelmet is, nem tudom helyesen-e.
 • okoska2
  Én a kiadott lakásból származó bevételt nem számoltam bele a nettóba. Lehet, kellett volna?
 • Kiszamolo
  Szerintem egy kiadott lakás bevétele nem része a nettó fizetésnek.

  Ennyi erővel a megtakarított pénz havi kamatát is bele kellene számolni, hiszen ha nem lakásban állna a pénzed, akkor a bankban lenne, azt meg gondolom senki nem számolta bele.

 • Danee
  Netto jovedelem volt feltuntetve (ha jol emlekszem), nem netto ber.. Elobbinek resze a cafeteria, lakaskiadas bevetele stb. Az ervelesed nem ertem, miert kene belevenni a ki nem fizetett kamatot lakasberlet eseten? Szja szerint van kamatkedvezmenybol szarmazo jovedelem de az total mas..
  Azt sem ertem, h a szivessegbol valo kitoltesnek mi koze ahhoz, h az emberek beleveszik-e a cafeteriat 🙂 na mindegy, kivancsi vagyok az eredmenyekre!
 • Péter
  Most jutott eszembe, hogy olyan kérdés is jó lett volna alkalmazottakra szabva, hogy havonta kb. mekkora összeget tesz félre. Speciel engem jelenleg ez is érdekelne,de nem vagyok telhetetlen.
 • trx
  Nettó munkabér szerintem a munkaadó által a számlámra utalt összeg: ez megkötés nélkül bármire fordítható (ellentétben az összes cafetériával). Nekem az nem volt egyértelmű, hogy a családi adókedvezménnyel csökkentett összeget kell-e beírni. Ha a házastárs veszi igénybe az adókedvezményt, akkor a nettó bér más lesz.
 • szocske
  ez érdekes kérdés…
  korábban volt itt valaki, akinek a fő tevékenysége garázskiadás volt, ezzel az erővel neki nulla a bevétele?
  és igen, szerintem a kamatot is bele lehet számolni, mert mi van, ha valaki a befektetéseiből él?

  a legkorrektebb összehasonlítás szerintem az lenne, ha a családban 1 főre jutó jövedelmet kellene megadni, és itt teljesen mindegy, hogy azt daytrade-el szerzem vagy alkalmazottként fizetést kapok.