Hogyan lehet befektetni olajba?

2015-01-15
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Az olaj ára tavaly július óta meredek esésbe kezdett, ami sokatok fantáziáját megmozgatta.

olajár

Egyre többen írtok, hogy szeretnétek beszállni az olajjal való kereskedésbe, csak nem tudjátok, hogyan kell.

Mielőtt erre kitérnék, azért egy fontos kérdést tegyünk fel: vajon tényleg olyan olcsó most az olaj, hogy rohanni kell vásárolni?

Értem én, hogy fél év alatt a felére zuhant az ára, de vajon az volt-e a normális ára?

Nézzük meg az elmúlt évtizedek olajárának az alakulását. Az egyszerűség kedvéért kerestem egy inflációval korrigált árfolyamot, így mai értéken láthatod, mennyi volt az olaj normál ára az elmúlt évtizedekben.

inflációvalkorrigáltolajár

Nos, még mindig úgy gondolod, hogy rendkívül olcsó az olaj?

1973-ban az olajkitermelő (arab) országok (OPEC) embargója miatt ugrott meg az olaj ára, majd a viharos 1979-es év (iráni forradalom) miatt szökött 100 mai dollár fölé egy hordó olaj. Onnan folyamatosan csorogva állt be az ár a 20-40 dollár közötti értékre, ahonnan nem is mozdult ki közel 20 évig. 2002-től az évi két számjegyű növekedést felmutató Kína és egyéb feltörekvő országok nyersanyagéhsége tartotta magasan az olaj árát.

A magas árhoz az is hozzájárult, hogy a spekulatív célból vett határidős olajvásárlások összege 2002 és 2014 között a 17-szeresére nőttek, majd mostanra visszaestek a tízszeres értékre. Ez is egy komoly tényező, ami növelte az olaj piaci árát, sokak szerint sokkal jobban, mint azt a valódi kereslet indokolta volna.

Az 1980-as évekre az OPEC olaj és árkartell elvesztette a befolyásának jelentős részét, egyre több nem OPEC tagország kezdett olajkitermelésbe, így az OPEC tagállamai egyre nagyobb piaci részesedést veszítettek el.

Ekkor meghirdették, hogy a piaci részesedés megtartása fontosabb a magasan tartott áraknál. Ennek és a keresletnél gyorsabban bővülő kitermelésnek lett az eredménye az akkori, közel húsz éven át fennálló 20-40 mai dollár közötti olajár.

Ez azért fontos, mert most pontosan ez történik újra. Az amerikai palaolaj és palagáz forradalom (ahogy nevezik) egyre nagyobb konkurenciát támaszt az arab országoknak. Ezért Szaúd Arábia újra meghirdette a piaci részesedés megtartásának programját, nem törődve az olaj árával. Könnyen teheti, ő még 10 dolláros árnál is gazdaságosan tud kitermelni.

Ennek elsődleges célja a drágább technológiával termelő mélytengeri és repesztéses olajkitermelő cégek kiszorítása a piacról. (30-40 dolláros áron ráfizetésesek az új technológiák.)

Mit tehet a többi olajtermelő ország, akiknek a költségvetése felborult a hirtelen jött árzuhanás miatt? (A legtöbb jelentős olajkitermelő ország teljes bevételének a felét-kétharmadát az olaj adja.) Csak egyet: még több olajat termel ki, hogy több legyen a bevétele. Csakhogy ezzel még inkább leverik az olaj árát.

Kína két számjegyű növekedése már a múlté, az európai és a japán gazdaság jó esetben is csak vergődik, az Egyesült Államok pedig lassan újra olajexportőr és nem importőr lesz. Vagyis a kitermelés pont akkor fut fel, amikor a kereslet régen látott mélységekbe zuhan.

Ugyanaz ismétlődik meg újra, mint a nyolcvanas évek közepén.

Vagyis most tér vissza az olaj a normális árfolyamához. Ezért elég kockázatos arra spekulálni, hogy hónapokon belül újra 100 dollár lesz egy hordó olaj.

Főleg, hogy akár több éves huzavona is indulhat a régi, olcsón termelő és az új, drágábban termelő olajcégek között, melyik bírja tovább tőkével. Márpedig akkor a régiek amennyire tehetik, lent tartják az olaj árát.

Összefoglalva: én azért nem rohannék azonnal túl nagy pénzzel fogadni, hogy hamarosan újra 100 dollár lesz egy hordó olaj.

Persze, ha veszel 40 dolláron, majd akár csak pár napra visszakorrigál 50 dollárra, máris kerestél 25%-ot. Csak tudd, hogy lehet, hogy meg sem áll 25 dollárig az olaj ára.

Ennyi kedvcsináló után, hogyan tudsz olajba fektetni?

Az első módja a közvetett befektetés, amikor olajjal foglalkozó cégekbe fektetsz. Ekkor arra vigyázz, hogy nem mindegy, hogy olajat kitermelő cégről van, amelynek rossz az alacsony olajár, vagy olajat finomító és forgalmazó cégről, amelynek kifejezetten kedvező az alacsony ár, hiszen ha olcsó a benzin, akkor több fogy belőle, tehát nagyobb a haszon.

Nagyon sok olajos cég mindkettőben egyszerre érdekelt (bányásznak is olajat és finomítanak is), őket akár semennyire nem érinti a mostani olajár.

De fektethetsz globálisan is az energetikával foglalkozó cégekbe, mint például az Ishare Global Energy ETF-en keresztül.

Esetleg kinézed magadnak Oroszország részvénypiacát és azt gondolod, hogy a részvények és a rubel is erősödni fog, ha az olaj ára feljebb megy (vagyis egyszerre nyersz a részvényeken és a rubelen is) és reménykedsz, hogy ez hamarabb bekövetkezik, mint hogy kétvállra feküdjön az ország a nyugati embargó és a 40 dolláros olajár miatt. Erre jó például az SPDR S&P Russia ETF.

Közvetlenül fektethetsz olajba határidős kontraktusok vételével, certifikátokkal is, de ezeket nem ajánlanám senkinek, aki nem ért hozzá, mert nagyon kellemetlen meglepetések érhetnek, mondjuk amikor felszólítanak, hogy toljál még be pénzt a határidős vételedbe.

Helyette inkább itt is válasszunk ETF-et. Amire vigyázzunk: long vagy short ETF-e (vagyis árfolyam emelkedés vagy árfolyam esés esetén lesz-e profitod) és van-e tőkeáttétel benne. (A tőkeáttétel egyrészt nagyon költséges, másrészt nemcsak a nyereségedet, de a veszteségedet is ugyanannyira felnagyítja, harmadrészt még a tőkeáttétel esetleges kamatemelkedése is ellened dolgozhat.)

Ha mindenáron olajba akarsz fektetni, szerintem ha csak nagyon nem értesz hozzá, válassz egy tőkeáttétel nélküli, long ETF-et. A leghíresebb amerikai ETF-ek a United States Oil ETF (USO) és a iPath S&P GSCI Crude Oil Total Return Index ETN (OIL).

Ezekkel az a hatalmas probléma, hogy nem olajat vesznek, hanem csak határidős olajra szóló papírokat, amint hatalmasakat bukhatnak, ha rosszkor kell eladni őket. Így az elmúlt jó néhány évben nagyon elmaradt a teljesítményük a valódi olajártól.

olajetf

Az alsó két magányos vonal a két ETF, illetve ETN (rövidítve OIL és USO), a zöld és piros pedig a pillanatnyi olajárakat mutatja (Brent olaj és WTI olaj).

Picit nem sikerült nekik jól leképezni az olajár-változásokat. Amíg az olaj ára visszatornázta magát a nagy esés után, a két alapnak ez nagyon nem jött össze.

Kicsit hosszúra sikeredett a cikk. Röviden összefoglalva: sok lehetőséged van fogadni az olajár-változásra, de azért nem olyan tuti nyerés ez, mint sokan gondolják. Ha mindenképpen erre akarsz fogadni, a legkevésbé kockázatos, ha nagy olajipari cégekbe fektetsz, akik itt voltak ötven éve is és várhatóan itt lesznek ötven év múlva is.

Ha szeretnél többet tudni a pénzügyekről, gyere el az Akadémiára, három-négy hetenként indul a következő. Csekély 25 ezer forintért hat alkalom alatt megtanulsz mindent a pénzügyekről, amit alapfokon tudnod kellene.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram