Devizahitelek: amit a forintosításról tudnod kell.

A devizahitelesek tájékoztatására a Nemzeti Bank egy tájékoztatót hozott létre. Mind a forintosítást, mind az elszámolást érintő kérdéseket átveszi a tájékoztató.

Ha devizahiteled van, érdemes átolvasni. Ide kattintva tudod elolvasni az összefoglalót.

Share

10 hozzászólás

 • Anna
  Csak én nem látom, hogy szintén felszámolnak-e kezelési költséget? Nem látok semmilyen utalást rá.
 • mtoma
  A forintosítás után már csak kamatfelár lesz, ami a 3 havi buborra megy rá. Ebből lesz a kamat, és kész, ennyi. Ami eddig költségként szerepelt, majd a kamatfelárban jelenik meg. Mivel most a 3 havi bubor 2.1%, ezért ha minden bank a maximális 4,5% kamatfelárat alkalmazza, akkor is 6,6% lesz a max. kamat. Szerintem ez nem nagyobb, mint anno a svájci frank hiteleké volt. Az jár jól, akinek a devizahitele olyan volt, hogy alacsony volt a kamat és magas a kezelési költség, mert a forinthitel induló kamata nem lehet magasabb, mint az eredeti hitel kamata. Itt nem írják, hogy az eredeti hitel kamata vajon a kamat, vagy a kamat+kez.költség.
 • Stanlee
  Ha a mostani hitelednek van kezelesi koltsege, akkor az meg fog maradni a forintositas utan is. A jogszabalyban nem talaltam arra vonatkozo utalast, hogy a jelenleg ervenyben levo kezelesi koltsegeket eltorolnek. Az en bankom is szamol fel kezelesi koltseget, nem is keveset, tehat ez megmarad.

  Ami engem erdekelne: december vegen megkaptam a szokasos ertesitot, hogy mekkora a havi torlesztoreszletem a 2015-os evre. Fizetem is majd rendesen a banknak az EUR torlesztomet. Namost, forintositottak, leghamarabb majd osszel kapok ertesitest arrol, hogy mennyi a Ft-ben fizetendo torlesztoreszletem. Mi tortenik az arfolyam kulonbozettel, a kamatvaltozas miatti torleszto kulonbozettel? Mostmar HUF szamlara fizetek, vagy marad az EUR szamlam? SEPA utalasom van, most majd lenyulnak az EUR=>HUF konverzio miatt (is)? Milyen arfolyamon szamoljak el a most befizetett euromat?

 • Stanlee
  Ne keverd ossze a teljes hiteldij mutatot es a kamat, kamatfelar, kezelesi koltseg, egyeb dijak fogalmakat. Sajat peldam alapjan, euro hitelem van, 5,05% a kamat + 1,5% a kezelesi koltseg. Egyeb dijam nincs. A 3 havi euribor most 0,069%. Tehat a bank kamatfelara valahol 4,0-4,9% korul lehet. A forintositas azert elonyos bizonyos esetekben (pl. akinek magas az eves kezelesi koltsege) mert a hitelfelvetelkori EURIBOR ertek es az eredeti kamat kozotti kulonbseget fogadja el kamatfelarnak a forintositas, tehat a mostani alacsony BUBOR miatt a kamat + kamatfelar ertek alacsonyabb lesz, mint a kezdeti kamat. Esetemben a kezdeti 5,25% helyett 3,79% lesz a kamat. Persze erre rajon az 1,5%-os kezelesi koltseg, de a THM a kovetkezo 5 evre legalabb alacsonyabb lesz, mint ami most fizetendo.
 • Geeboy
  Kedves Kiszámoló, szerinted egy 2005-ben felvett kb 26ezer CHF-os lakáshitel után, amely először 2011-ben piaci áron lett előtörlesztve 15 ezer CHF-el, majd 2011. novemberben kb 9000 CHF befizetésével kedvezményes áron lett végtörlesztve reálisan járhat vissza még kamat és árfolyam-különbözet?

  Szerintem, mivel a hitel nagy része piaci árfolyamon lett törlesztve, igen, de mi a te véleményed?

 • Kiszamolo
  Szerintem is, de nem sok.
 • Kati
  @Stanlee:
  Nekem ezt válaszolta a bank:
  “Tájékoztatjuk, hogy a xxxx ügyletazonosítón nyilvántartott hitelnél, a konverziót követően, amennyiben a most törlesztési számlaként meglévő deviza számla marad beállítva, akkor a törlesztő részletek továbbra is erről a számláról kerülnek beterhelésre. Természetesen Ön élhet annak a lehetőségével, hogy forint számlájának bekötését kéri a hitelhez másodlagos törlesztési számlaként, mely írásbeli kérelmet Bankfiókban szükséges benyújtani.”
 • Stanlee
  Koszonom a valaszod. Gondolom neked annal a banknal van a hiteled, ahol a forintszamlad is van. Nekem a hitelezo bankom csak egy EUR szamlat biztositott, es ez a bank termeszetesen nem az, ahol a mindennapi penzugyeimet intezem.
 • eee899
  Tisztelt Kiszámoló!
  Magánszemély által felvett autó hitel esetében a korábban előrejelzett 20-25 %-os törlesztőrészlet csökkenést kb. milyen mértékben “semmisíti meg” a jelenlegi mértékű chf erősödés? Lehet úgy tekinteni, hogy ha mondjuk az elszámolás után 20 %-kal csökkenne a havi részlet, de a chf erősödés kb. 30 %-os volt, akkor a jelenlegi törlesztő részlet 10 %-kal nő?

  Olvastam olyan információt is, hogy az elszámolás utáni törlesztőrészlet-csökkenést február 1-től visszamenőleg kell érteni. Ha az elszámolás április 30-ig történik meg, akkor a lízing cég ezt a csökkenést visszamenőleg hogyan fogja nekem jóváírni?

  A korábban előrejelzett – az elszámolás utáni – tőketartozás-csökkenés átlagos 20 %-os mértékét a kezdő tőketartozásra kell érteni, vagy az elszámolás után még fennmaradó tőketartozásra?

  A válaszokat előre is köszönöm!

 • graphite
  portfolio.hu/finanszirozas/hitel/devizahitelek_tomeges_ervenytelenitesre_keszul_a_kuria.4.231480.html

  Régebben volt egy cikk, hogy nem is volt olyan sok devizahiteles. Akkor miért írja a cikk, hogy “Beláthatatlan következménye lenne a bankszektorra” ? Ha jól számolok, kb. 2400 milliárd jutna így vissza a gazdaságba. Gondolom ez egy finom figyelmeztetés, hogy le lehet szállni az MNB-ről, és az alapítványokról, máshogy nehéz értelmezni.