Hogyan spórolj vagyonokat a gyógyszertárban?

A gyógyszertár is egy olyan hely, ahol az emberek rengeteg felesleges pénzt elköltenek a marketing miatt. Ha lázuk van, ha fáj valamijük, ha influenza gyötri őket, nem hatóanyagot, hanem beléjük sulykolt termékneveket keresnek.

Pedig nem a márkanév az, amitől elmúlik a fejfájás, hanem a gyógyszer hatóanyagától. Ha tudnád, mire van szükséged, 20-40%-ot spórolnál minden egyes alkalommal, amikor nem márkanevet, vagy túldimenzionált extra tulajdonságot akarnál megvenni.

Az “extra strong” gyógyszer nem tud semmi többet, csak dupla annyi hatóanyag van benne, mint a normál kiszerelésben, vagyis ugyanott lennél, ha bevennél a normál gyógyszerből kettőt. Ugyanígy a “mild” se más, mintha felet vennél be egész tabletta helyett.

Az egészben lévő tabletta lassabban oldódik fel a gyomorban, mint a folyadék, ezért sokan veszik a “rapid” fájdalomcsillapítókat. Pedig az összetört vagy vízben oldott tabletta is gyorsabban oldódik és szívódik fel, mint az egészben lenyelt. (Vannak gyomorsavnak ellenálló gyógyszerek, azokat eszedbe ne jusson összetörni, azok okkal vannak így gyártva. A többi 99%-ra igaz ez.)

Összecsomagolunk két-három hatóanyagot, teszünk hozzá citromaromát  és egy kis cukrot és máris tizenötszörös áron árulhatjuk, mint komplex, egyszerre mindent gyógyító csodaszert. Pedig bevehetnél három olcsó tablettát is és ugyanott lennél. Csak tudni kellene, mit jelent a három hatóanyag a tasak oldalán.

(Előfordulhat, hogy valamelyik vivőanyagot rosszabbul tűr a gyomrod, mint a másik, hasonló termékben. Ilyenkor érdemes a másikat venni, akár olcsóbb, akár drágább. De ez nem gyakori eset. S nem biztos, hogy pont a drágább a jobb neked.

S ha az orvosod felír valami komolyabb betegségre egyfajta tablettát, miközben van olcsóbb, kérdezz rá, hogy az is jó-e. Ha azt mondja, hogy nem, mert a drágább jobb ezért meg azért, ne okoskodj, hallgass rá, biztos jobban tudja. De a cikk a faék egyszerűségű gyógyszerekről szól, amiket gyakran akár be sem kellene venned, mégis ebből veszik a legtöbbet az emberek. Csak a marketing alapján döntenek, mert az a legegyszerűbb. S a legdrágább is.

Igen, vannak spéci vas meg mangán tabletták, amik jobban szívódnak fel. Kérdés, hogy ér-e annyival többet vagy egyáltalán szükséges-e, hogy szedj ilyet.)

Adél volt olyan jó és írt egy cikket a témáról. Következzen az ő írása, amit ezúton is köszönünk.

Az írás a „Mi a legnagyobb pénzkidobás, amit az emberek elkövetnek?” cikkben olvasható „A gyógyszertárban reklámot venni hatóanyag helyett. 400 mg ibuprofen az, ami csökkenti a fájdalmat, nem az agyonreklámozott márkanév, ami miatt ötször annyit adsz ugyanazért a hatóanyagért.” gondolat kifejtésére született.

A kémia tipikusan az a tudomány terület, ami a többséget nem igazán vonzza, és ehhez hozzájön a magyar oktatás sajátossága: csak a lexikális tudás a fontos.

Hogyan használja ezt ki a gyógyszeripar?

Az emberek gyógyszerneveket, reklámokat, és dobozokat társítanak a fájdalomcsillapítók mellé, nem pedig azt nézik, hogy melyik gyógyszergyár adja olcsóbban az adott hatóanyagot.

De miért van az, hogy egy-egy gyógyszergyár kedvezőbb áron tudja adni a hatóanyagot?

Ehhez ismerni kell az originális és generikus gyógyszer fogalmát. Egyszerűen elmagyarázva van egy gyógyszergyár, ami rengeteg pénzt, időt fektet be kutatásokba, és kifejleszt egy saját hatóanyagot. 15-20 évig is eltarthat, amíg egy hatóanyag a polcokra kerül, és addig rengeteg kísérleten, vizsgálaton esik át, egyszerűen mondva „csak a pénzt viszi”, amíg nem kerül a gyógyszertárakba. Utána 20-25 évig szabadalom védi, amíg más gyártó nem forgalmazhatja az adott hatóanyagot.

Azonban a szabadalom lejárta után a többi gyógyszergyár is be akar robbani a piacra, kiszorítva az eredeti gyógyszergyárat, azzal az előnnyel indulva, hogy nekik már nem kell 15 évig pénzt ölni kutatásokba, hanem „csak” gyártani. Az ilyen gyógyszergyártókat hívjuk generikus gyógyszergyártóknak (pl. egyik legismertebb a Teva, azért olcsóbbak a gyógyszerei).

A marketingről sem szabad elfeledkezni, a reklám árát a fogyasztóval fogják visszafizettetni.

Például a tévéből, újságból ismert készítmények fejfájásra, lázcsillapításra: Rubophen, Algopyrin, Aspirin, Nurofen, görcsoldók közül pedig a nospa.

Milyen alternatívák vannak, mert nem a márkanév, hanem a hatóanyag az, ami használ. (Az árakat a házipatika.com-ról néztem.)

Paracetamol:

A paracetamolnál fontosnak tartom megemlíteni, hogy könnyű túladagolni. Egyszerű példa: lázas vagyok, veszek be egy rubophent. Hmm, még mindig nem vagyok jól, iszom egy neocitránt, úgyis azt láttam a reklámban. Hopp, folyik az orrom, arra jó lesz a coldrex, és máris sok paracetamolt vittünk be a szervezetbe, holott csak el kéne olvasni mindegyik dobozon, hogy mi a hatóanyag, és mennyi az ajánlott dózis, de itt megint csak visszakanyarodok a kezdőmondathoz, hogy vizuálisan jegyzünk meg gyógyszereket, nem hatóanyag szerint.

Acetilszalicilsav, vagy ismertebb termékként az aszpirin:

Ibuprofen:

Drotaverin-hidroklorid:

100-200 forint különbség fel se tűnik a többségnek, de ha jobban belegondolunk, hány doboz gyógyszert veszünk életünk során?

Személyes „kedvencem” az, amikor ismert hatóanyagot tesznek egymás mellé, és eladják úgy, mintha feltalálták volna a spanyol viaszt.

Konkrétan az Algoflex-M nem szól másról, mint hogy a nospa mellé bevehetünk akármilyen ibuprofen tartalmú másik fájdalomcsillapítót, de e helyett eladnak a népnek 6 db-os kiszerelésben (!) csini rózsaszínre és sárgára kiszínezett „női fájdalomcsillapítót”. Teljesen felesleges megvenni külön így, drágábban.

Multivitaminok

DM saját honlapján:

DM 100 db-os: 1399 Ft (13 féle vitamin, a napi adag átlag 100%-a, 8 féle ásványi anyag plusz lutein és coenzim Q10. Egy tabletta ára 14 forint.)

Rossmann 100 db-os:1399 Ft

Actival 30 db-os: 2499 Ft (13 féle vitamin, 11 féle ásványi anyag plusz lutein, béta-karotin és likopin). Egy tabletta ára 84 Ft.)

Centrum 30db-os: 2999 Ft

A drogériák saját márkás étrend-kiegészítőjén több ezret is lehet spórolni.

Külön kitérnék az MLM hálózatban kapható termékekre (csak az étrend-kiegészítőkre fókuszálva). Össze nem tudom számolni, hogy (a fiatal korom ellenére) hányszor akartak ilyenbe beleszervezni, egyszer rávettek, hogy menjek előadásra is. Úgy voltam vele, hogy azért nem kell fizetni, hát legyen, meghallgatom. A hölgy, aki tartotta, valószínűleg soha nem tanult biológiát és kémiát –vagy csak nagyon régen-, gyógyszergyárba pedig kizárt, hogy valaha is betette a lábát.

Elhangzott mondatok:

-ezek természetes anyagok, nem pedig mesterségesek

-ezeknek nincs mellékhatása, bezzeg egyes vitaminokhoz oda is írjak, hogy a mellékhatása miatt kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét

-én nem a gyógyszergyártók vackait fogom megenni, és a gyermekemnek sem adom, ami tele van mesterséges adalékokkal (itt már kezdtem elveszteni a türelmem)

Pedig a valóság:

-ugyanúgy gyárban állítják elő, ergo mesterséges

-mindennek van mellékhatása, ha ész nélkül adagolják, a papírra meg mindig ráírják, hogy kérdezze meg orvosát, mert rá KELL írni

-a gyógyszergyártók „vackai” a legszigorúbb előírások és bevizsgálások mellett készülnek, ami eltér a normától, megy megsemmítésre. Adalék meg mindenben van, anélkül nem állna össze a tabletta, vagy nem lenne színes/ízes. Különösen igaz egy a gyerekek számára készült csili-vili étrend-kiegészítőkre.

Szóval miben más egy MLM rendszerben kapható készítmény? Abban, hogy mire eljut a fogyasztóhoz, mindegyik szinten ráteszik az ügynökök a jutalékukat, így pl. egy sima multivitamin 10 000 Ft, pedig semmivel se tud többet pl. a DM-es 1400 Ft-nál. A béke kedvéért hangsúlyozom, hogy nem azt mondom, hogy rosszak ezek a termékek (mert nem azok), de irreálisan drágák.

Amit pedig végképp nem tudok megérteni: fogyókúrás étrend-kiegészítők. Ennél nagyobb pénzkidobás nincs. Sok ember mért hiszi el, hogy ha bevesz valamit, akkor majd magától lemegy 10-20-30 kg?

Bárcsak ott tartana az oktatás, hogy a diákok nem azt látnák a természettudományokban, hogy „fúj, képletek”, hanem egy fajta látásmódot adna, és hozzájárulna az életben, hogy kevesebbszer essenek áldozatul a fogyasztói társadalomnak.

Szélsőséges példa: szidják a gyógyszergyárak „vackait”, de ha egy kamu oldalon meglátják, hogy a tiszafa teája gyógyító hatású, akkor megissza, mert az biztos úgy van, hát a Marika is megosztotta.

Illetve még párak emlékezetében élhet Schobert Norbi és a citrom-szódabikarbóna esete, miszerint a keverékük életmentő csodaszer.

Pedig az egyik savas, a másik lúgos, úgyhogy semlegesítik egymást. Ehhez vegyész diploma sem kell, mégis a fél ország elhitte neki, és ez csak 2 példa volt a sokból.

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 35 ezer forint.

20 millió forintos életbiztosítás havi 4.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Share

170 hozzászólás

 • yutte hermsgervørdenbrøtbørda
  tehát vegyük az olcsóbb terméket akik nem költenek kutatásra, akik kifejlesztették azok meg nyugodtan menjenek csődbe…
 • Liv
  Nagyon jól összefoglaltátok! Még annyi gyakorlati tudnivaló, hogy pl. a házipatika weboldal hatóanyag és gyógyszerkeresőjével lehet spórolni, persze a gyógyszerészt is meg lehet kérdezni, amikor lendületből a legdrágábbat ajánlja.
  Amit én még lecseréltem a fentieken kívül:
  Saridon – Béres Tinell Pro
  Allergiásoknak:
  Allegra, Telfast – Fexgen, Ewofex – a fexofenadine dolgozik, bárhogy is nevezzük.
 • Maki Verem
  Szerintem nem egyeztettél az orvosoddal, gyógyszerészeddel 🙂
 • Kiszamolo
  yutte, negyed évszázadig egyeduralkodóként annyit kértek a gyógyszerért, amennyit akartak. Ezért kerül 200 ezer forintba egy gyógyszer (a tébének), ami a szabadalom lejárta után hirtelen a tizede sem lesz.

  Nehogy már sírni kezdjünk, hogy szegény gyár csak negyed évszázadig kér annyit, amennyit nem szégyell.

  Ráadásul a drágább gyógyszer is lehet utángyártott, csak sokat költ a gyártója a marketingre. Egyáltalán nem biztos, hogy ő a szabadalmaztatója is.

 • Kiszamolo
  Volt egy ilyen tervezet, hogy az orvos nem írhat fel gyógyszert, csak hatóanyagot és a gyógyszerésznek meg kell mondania, melyik a kapható legolcsóbb abból a szerből. Nem tudom, ezzel mi lett? Nem hallottam róla tovább.
 • daisy
  Jó gondolatok!
  A vitaminok margójára egy kis érdekesség:
  Az egyetem alatt (vegyész terület) voltak óráink, amik gyógyszerekről/tápkiegekről/teákról,stb szóltak, például megéri-e vitaminokat venni az “átlagembernek”, létezik-e immunerősités, tápkiegek vs gyógyszerek közötti különbségek.
  A tápkiegek forgalomba hozatala jelenleg úgy működik, hogy legkésőbb azon a napon be kell jelentened, hogy mi az és mi van benne, amikor kiteszed a polcra, de a kutya se vizsgálja meg a valódi összetételt. Bezzeg egy gyógyszernél… Kedvenc példám,a lándzsás útifű szirup. Növényi gyógyszerként engedélyezve kb. 100 millás klinikai vizsgálati költséget kell kiperkálni, de ha teszel hozzá C-vitamint, akkor az már táplálékkiegészitő, amit nem kötelező bevizsgáltatni, igy nyertél 100misit, és még a fogyasztó is szivesebben veszi meg, mert valami pluszt ad :)))
 • Jozsó
  És akkor még fel sem soroltuk, hogy így mondjuk 400 mg ibuprofen 87 helyett lesz 65 forint, ugyanakkor külföldről rendelve ez az ár leszorítható akár 15 Ft alá is!
 • Kiszamolo
  Jozsó, azért külföldről neten én nem mernék gyógyszert rendelni…
 • jami
  Én imádom azt a szót, hogy immunerősítés. Zseniális elme volt, aki ezt kitalálta és beültette a kis buksikba, hogy az aztán kell.
  Hasonlóan szuper, de már csak második helyre elég, a multivitamin.

  Így aztán, biztos, ami tuti, aki még/épp nem beteg, az is vesz valamit 😀

 • Liv

  Ahogy Miklós is írta, a kutatással foglalkozó gyógyszergyártók ezért kapják a sok év előnyt, hogy addig csak ők profitáljanak.
  Ez szerintem egy ésszerű kompromisszum, ahol az érem másik oldala az, hogy senki sem szeretne csak azért meghalni, mert nem engedhet meg magának egy gyógyszert/nem finanszírozza a TB és a gyártó profitja az ő egészségébe kerül.
 • szifonkutya
  Nem nagyon kellene úgy gyógyszeriparról írni, ha nem értünk hozzá. Az, hogy néhány árat összehasonlítok, még nem hozzáértés, ahogy az sem, hogy kisütöm, hogy a TEVA a lejárt szabadalmú gyógyszerek gyártásából él. Még ilyet!

  Emellett további borzasztó hírem, hogy minden terméknél és szolgáltatásnál nemhogy a marketing, hanem az összes dolgozó, még a takarítónő bérét is a fogyasztóval fogják kifizettetni.

  Még borzasztóbb, hogy a fájdalom és lázcsillapítók mellett még egy csomóféle gyógyszerre van szükségük a fogyasztóknak, melyeket valamiből szintén kutatni kell, tesztelni, kifejleszteni. Ezzel ugyebár pl. a lejárt szabadalmakkal foglalkozó gyártók nem fáradnak.

  A fogyókúrás étrendkiegészítőkről annyit érdemes tudni, hogy pl. az egyik, a képeken is látható termék tele van női hormonnal. Láttam már érdekességeket ennek köszönhetően 🙂

 • ditta
  Múlt héten eltöltöttem kb. egy órát azzal, hogy fájdalomcsillapítók hatóanyagait hasonlítottam össze. Aztán mégis megvettem a legdrágábbat, mert a különbség belül volt a tűréshatáron, és úgy döntöttem, hogy nekem mégis megér tablettánként egy százast, hogy perceken belül és _kiszámíthatóan_ hat.

  Ha az olcsóbb mellett döntöttem volna, akkor is elvinné a megtakarítás jó részét a ráfordított munkaóra. Ezen parázni annak éri meg, aki sok gyógyszert eszik, vagy keveset keres.

 • Jozsó
  Kiszámoló,

  Ez kizárólag egyéni hozzáállás kérdése. Pár éve felfedeztem egy “Kirkland” nevű gyártót a neten, azóta ennek a termékeit vesszük (ebay-en). Mivel én is vegyész vagyok, nekem tényleg tök mindegy, hogy ugyanaz a hatóanyag melyik gyárból jön ki.

  Ki persze nem tudom zárni, hogy pont az én megmérgezésemből akarnak meggazdagodni, de az ibuprofenjük és az allergia gyógyszerük hatásos.

 • Nbcee
  Összességében jó a cikk, de egy kis pontosítást eszközölnék az alábbi részhez:
  “15-20 évig is eltarthat, amíg egy hatóanyag a polcokra kerül, és addig rengeteg kísérleten, vizsgálaton esik át, egyszerűen mondva „csak a pénzt viszi”, amíg nem kerül a gyógyszertárakba. Utána 20-25 évig szabadalom védi, amíg más gyártó nem forgalmazhatja az adott hatóanyagot.”

  A (speciális esetektől eltekintve, jellemzően) 20 éves szabadalmi védettség NEM onnantól indul, amikor a gyógyszergyárba kerül az első gyógyszer, hanem már a klinikai vizsgálatok előtt, a preklinikai fázisban le kell védetni a molekulát. Így gyakran 7-10 év az, amíg ténylegesen szabadalmi védettség birtokában árulhatják a gyártók a terméket.

  Egyéb kiegészítő információkért lásd pl: fda.gov/drugs/developmentapprovalprocess/ucm079031.htm

 • Szakértő
  Az orvos hatóanyagot ír fel. Ez már nem tervezet, hanem valóság. Azonban a saját tapasztalatom szerint van olyan helyzet, amikor az azonos hatóanyag tartalmú gyógyszer azonos adagolás mellett is eltérően viselkedik az emberi szervezetben, mint a másik. Ezt a gyakorlatban személyesen tapasztaltam. Lehet vitatkozni, meg egyet nem érteni, de akkor is így van.
  Emiatt van az, hogy az orvos által felírt hatóanyag recepttel besétál a beteg a patikába, ahol a patikus megkérdezi a beteget, hogy melyik gyógyszert kéri. A páciens pedig az általa megszokottat választja, még akkor is, ha van annál olcsóbb szer ugyanazzal a hatóanyaggal.

  Legjobban azok járnak, akik egyáltalán nem szednek gyógyszert, még azokat se, amit az orvos felír nekik.

 • FoX
  Már várom az első MLM-huszárt, aki megmagyarázza majd, hogy az ő húszezres vitaminja az milyen jó már… 😀 😀 FLP-sek, hajrá!!! 😀 😀 😀
 • Köpenyes

  Általában nem 25 évig vannak monopol helyzetben szegény gyógyszergyárak, mivel annak nagy része elmegy a fejlesztésre (a szabadalmat az elején már benyújtják). Persze nem védem őket, így is bőven jól megvannak. A hatóanyagnéven való rendelés egy gyógyszercsoportnál működik (bizonyos koleszterinszint-csökkentők), utána leálltak ezzel az ötlettel. Hivatalosan egyébként kötelező a betegnek felhívni a figyelmét, hogy létezik olcsóbb, helyettesíthető gyógyszer is, a vényre felírtak esetében.

  A cikkre reagálva meg az étrend-kiegészítők között, ahogy is írta, az olcsóbb nem mindig jobb, mivel ott nem nagyon van hatósági felügyelet. Éppen ezért ott én is inkább a gyógyszereket tudom ajánlani, még ha drágább is. Ha otc-kről van szó pedig, igen, sajnos én is szoktam megszokásból rögtön a drágábbat adni, elnézést is kérek érte. Az Algoflex-M pedig tényleg nagy átverés…

 • Nbcee
  Egyéb kiegészítés: Egyes területeken, jellemzően a fejlett világban olyan szinten eredményes a gyógyszerügyi hatóságok munkája, hogy nyugodt szívvel veszem be az ott készült generikus vagy biohasonló készítményeket. Igaz ez pl. az USA-ra, az EU-ra, Japánra, stb. Viszont az interneten fellelhető ki-tudja-honnan érkező termékeket nagyon nem ajánlom! Még ha nem is 65 Ft versus 15 Ft, hanem 65 ezer Ft versus 15 ezer Ft a kérdés, akkor sem. Az egy hatalmas lutri, megbecsülhetetlen kockázatokkal.
 • jinjang
  Én a Claritine-t cseréltem le Loratadine Hexal-ra.
  De azért azt hozzá kell tenni, hogy nem csak a hatóanyagot kell nézni, hanem a segédanyagokat is. Volt már olyan generikus antibiotikum, amit nem bírt a gyomrom/belem, míg az eredetit igen. És fordítva is előfordult már.
  Szerintem pont ezért fejezték be ezt a ‘hatóanyagot írok fel’ dolgot, mert az orvos a kórelőzmények alapján jobban tudja, hogy melyiket tolerálja a beteg.
 • Zsolt
  Sokan nem tudják, de arra is van lehetőség, hogy a receptre felírt drágább originátor gyógyszere helyett az olcsóbb generikust kapjuk meg: a recepten található egy “nem helyettesíthető” lubrika, ha ez nincs beikszelve, akkor a gyógyszerész kiadhat azonos hatáserősségű és kiszerelésű, olcsóbb generikus készítményt. Érdemes erre rákérdezni. Csak egy példa: légúti fertőzésre felír az orvos antibiotikumot, mondjuk Fromilid-et (támogatott ár: 2177 Ft), ehelyett a gyógyszerész kiadhat Clarithromycin 1A pharma-t (támogatott ár: 1538). A különbség több, mint 600 Ft, és ez csak egy termék….

  (csak a pontosság kedvéért: innovatív gyógyszer esetén a szabadalom 10+1 évre ad kizárolagosságot. Ennek a letelte után jelennek meg a generikus termékek. Jellemzően az első generikusok között van olyan termék, amit az innovátor érdekeltségébe tartozó leányvállalat hoz forgalomba.)

 • Kolompos
  “pl. a házipatika weboldal hatóanyag és gyógyszerkeresőjével lehet spórolni, …” -> ez jó.
  Nekem a gyerekeknek szánt paracetamol készítménnyel volt esetem. Az orvos és a gyógyszerész mindig a Panadol-t nyomta (24mg/ml), aztán kiderült van ilyen is: Ben-U-Ron (40mg/ml). Az utobbi előnye: félár (és ugyanakkor nagyobb koncentráció!), 1 évig jó még kibontás után.
 • glppm
  Allergiásoknak allegra helyett: Cetirizin Hexal 700 Ft 30db.
  Nekem jobban bevált, mint az Allegra Forte, ami majdnem 4000 Ft.
  Mondják, hogy álmosít a cetirizin, de én nem tapasztaltam semmi ilyet, egyébként lefekvés előtti bevétellel biztosra lehet menni.

  Multivitaminból meg a Biotech One-a-day, ár/ érték / hatóanyag arányban szerintem teljesen jó.

 • coheed91
  gyógyszereknél valóban megéri alternatívát keresni, de étrend-kiegészítők esetén óva intenék mindenkit, hogy az olcsóbbat vegye. Ahogy fent is említették ezeket, nem ellenőrzi szigorúan a hatóság és azt a nagyon kedvező árat úgy érik el az olcsóbb gyártók, hogy silány minőségű jellemzően Kínából származó alapanyagokat tablettáznak, már ha benne van az amit ráírtak.

  különösen szeretnek a “gagyik” a gyógynövény-kivonatokkal átverni a fogyasztókat, ugyanis itt nem maga az számít, hogy hány mg (például máriatövis) van a termékben, amit fel kell tüntetni, hanem hogy mennyi hatóanyagot vontak ki belőle, amit meg sokszor elfelejtenek ráírni.

  szóval étrend-kiegészítőt csak megbízható cégtől és sose internetről!

 • Tomi
  Nincs valami jó kis összefoglaló a leggyakoribb hatóanyagokról, és alkalmazási területükről? Angolul is jöhet.
 • Nbcee
  “Volt egy ilyen tervezet, hogy az orvos nem írhat fel gyógyszert, csak hatóanyagot és a gyógyszerésznek meg kell mondania, melyik a kapható legolcsóbb abból a szerből. Nem tudom, ezzel mi lett? Nem hallottam róla tovább.”

  Magyarországon a koleszterincsökkentőknél 2012-ben bevezetésre került, de valamiért ennyiben is maradt a dolog.

  Utolsó gondolat: Ez egy biznisz. Üzlet a résztvevőknek, üzlet az orginiális és a generikus gyártóknak is – mint ahogy a pék sem szeretetből süti neked a kenyeret, hanem mert ebből akar megélni (ahogy anno egy Adam Smith nevű úriember ezt pedzegette). Ha nincsenek megfelelő anyagi motivációk a gyógyszerfejlesztésre, akkor senki sem fog befektetni dollármilliárdokat az új terápiák keresésébe. Ha nincsenek megfelelő anyagi motivációk a generikusok gyártásához, akkor a gyógyszerárak kb. soha nem fognak csökkenni. Ezt a helyzetet akarjuk elkerülni.

 • methyou
  Pont a Teva-ra van egy példám:

  Pantoprazol Pharma 40mg 28db 139 Ft
  Pantoprazol Teva 40mg 28db 1121 Ft

  Hogy miért a másodikat írja fel némelyik doki direktben? Vajon miért..

  A vitaminoknál nekem úgy tűnik, hogy a magyar tápkieg cégek (nem reklám) multivitaminjai elég jók ár/érték arányban.

 • Zsolt
  A hatóanyag alapú gyógyszerfelírást 2012-ben koleszterinszintcsökkentők (sztatinok) kapcsán kísérleti jelleggel bevezették. Az utolsó pillanatban viszont hagytak egy kiskaput, azaz ha az orvos szükségesnek látta, akkor feltüntethette a recepten a javasolt terméknevet. Innen már nem nehéz kitalálni, hogy gyorsan hamvába holt az egész koncepció….
 • mzsombor
  Ami kimaradt, a metamizol-nátrium, vagy ahogy mindenki ismeri, az Algopyrin. Persze már csak receptre váltható ki, de neki is vannak félárú alternatívái. Míg a 20 darabos Algopyrin 927 Ft, addig 20 darab Optalgin csak 489 Ft, 20 darab Panalgorin pedig 497 Ft.
 • NAR
  A gyógyszer jellemzően olyan hely, hogy nincsenek polcokra kipakolva a termékek, hogy össze lehessen hasonlítani az árukat és a hatóanyagukat…
 • kissbéla
  Volt kollégám orvos szüleitől látott példa alapján a drága C vitaminos készítmények helyett gyógyszertárban vásárolt por alakú aszkorbinsavat szedett.
  Az ő példája nyomán én is kerestem ilyen készítményt (én bioboltban, 200(?) grammos tasakban találtam), és én így fogyasztom. Az árakat nem hasonlítottam össze, de ha -mondjuk- egy-egy tablettában 500 v. 1000 mg C vitamin van, akkor ez 200-400 tablettányi mennyiség, ha jól számolom.
 • gyalogkakukk
  Kiszámoló: ez egy nagyon jó pont, tegnap olvastam erről egy cikket, mert a 2019 jan 1-től aktuális gyógyszer nyomonkövetés került szóba.
  A neten eladott gyógyszerek 50%-a hamis, és ha kevesebb benne a hatóanyag az csak a kisebb baj, de évente kb 1.000.000 halálesetet okoznak az olyanok, ahol belekerül valami aminek nagyon nem kéne ott lennie…

  Jelenleg a gyógyszerhamisítás a világ legnagyobb értékű hamisítvány piaca, úgyhogy tényleg óvatosan a netes rendeléssel.

  strategyand.pwc.com/reports/counterfeit-pharmaceuticals

 • Csillag. V
  Anyósomnak a havi adag gyógyszerét a háziorvos hatóanyag szerint írja fel. Mindig kérdezik a patikában melyiket kérem.
 • Numa
  Hát még ezek az “olcsó” árak is nagyon el vannak szállva. Angliában a paracetamol, ibuprofén, aszpirin kombót lehet venni a 3 db 16-os csomag 1 font szinte mindenhol.
 • SourCherry
  Aki a gyógyszereknél is csak a pénztárcájával tud gondolkozni, az megérdemli a sorsát.
  Minden szócséplést mellőzve, általánosságban is igaz, hogy olcsó húsnak híg a leve, de aki garasosodni akar, az éljen csak boldogtalan életet. Viszont a gyógyszereknél már maga az életed a tét, de nyugodtan játszadozzatok csak vele! Minek ide kutatások, klinikai ellenőrzések, miegymás… Csak legyen 100 forinttal olcsóbb! Hajrá!
 • star70
  Kiszamolo:-))) jol összefoglaltad.Latom nem hagyott nyugodni a tema,de pl az algoflex, nospanal javítsd ki hogy barmilyen ibuprofen jo.Konkretan a 400mg-os,mert az er valamit,es a 6dbos.ban is az van.Meg annyit tennek hozza,hogy ha valaki megengedheti maganak,soha nem vegyen generikus gyógyszert.SOHA.Jo nagy szivas lehet föleg a rendszeresen szedett gyogyszereknel.
  Es meg egy:kar ezt a dolgot csak arra kivetiteni,hogy melyik az olcsobb,ha valakinek nem hasznal a drotaverin,csak a nospa(bar uaz a hatoanyag) akkor is a nospat fogja megvenni es kesz.Mert meg kismillio dolog van ami befolyasolja a felszívódást.Kar ezen rugozni,plane egy menstruacios fajdalomnal(elnezest)
  Nem tudom miert faj neked a gyogyszergyarak meggazdagodasa:-)))))) Tudok neked szervezni egy latogatast egy magyar influenza gyarto üzembe.Ott azert leesne az allad mi mibe kerül,es miert ennyi egy gyogyszer vagy egy oltas….
 • Káposzta Benő
  2018-09-06 at 12:02

  Nem tudom, hogy ez volt-e az oka, de gyógyszertárban (Bp) én már többször fültanúja voltam, hogy a gyógyszerész kifejezetten ajánlotta a felírt gyógyszer helyett az olcsóbb terméket az azonos hatóanyagra hivatkozva.

 • star70
  Masik kedvencem az Aspirin a Bayertöl es az Astrix.Szazasaval jöttek a beteget,hogy adjam az Aspirint,mert a masiktol rosszul vannak.Ugyhogy gondold at meg egyszer,mert ez a cikked igy kicsit megtevesztö:-(
 • Gyógyszerész
  Hogyan spórolj gyógyszeren?
  1. Aludj. A legerősebb immunetősítő és hormontermelés-optimalizáló.
  2. Böjtölj. Heti 1-2 24 órás böjt, vagy rendszeresen 16/8.(12 és este 8 között eszel).
  3. Mozogj. Napi 1/2-1 óra séta, lehetőleg parkban, erdőben…
  Heti 3x erő-és izomtömegnövelő edzés. Az egyetlen, ami költséggel járhat(ha nincs kondipark a közeledben, egy húzódzkodórúdra be kell ruháznod, kb 5e ft).
  4. Nyilvánvaló junk foodok elkerülése, józan ész határain belül normális ételek választása.(nem, nincsennek superfoodok, paleolit őseink rengeteg ízeltlábút ettek és csak az emberek kis százaléka glutén stb. érzékeny).
 • Zsolti
  Jelenleg is van még olyan, hogy az orvos csak hatóanyagot ír fel, nem konkrét gyógyszert. De egy gyógyszerész szerint jelenleg talán csak egy hatóanyagra van ez (rozuvasztatinra biztosan van [koleszterinszintre vonatkozó gyógyszer]).

  Nem tudom miért, mert a gyógyszerész szerint sokat spórolt rajta a TB.

 • Retsze
  Nekem a napokban volt egy olyan esetem, hogy egy vény nélkül kapható gyógyszert felírt a házi orvosom és, így olcsóbb volt.
  Nem értettem mitől függ ez?
 • Benőke
  yutte a gyógyszergyártás a világ egyik legnagyobb biznisze. Nem az egészségről szól hanem a profit maximalizálásról. Nem fognak csődbe menni. Elég béna az a gyártó amelyik veszteségesen működik. Nem szoktam elmorzsolni könycseppeket értük. Talán túlságosan is sok hatalmuk van így is. Itt van a cikkben hogy reklám kampányt indítanak egy márkáért hogy megvedd a drágábbat és ne hidd el a valóságot. Ebbe pénzt ölnek… A tv ben nem egy reklám szokott lenni. Egyébként pedig pofátlan árakon vannak bizonyos készítmények. Minél betegebb valaki annál drágábbak a megmentő gyógyszerek. Egy kemó olyan költséget is jelenthet a tb nek hogy eldobod az agyadat. Úgyhogy megéri magunkra is gondolni…
 • Garázs
  Az ár-összehasonlító oldalakon többnyire a déli sarki madárról elnevezett patika szokott kijönni legolcsóbbnak, aminek a webáruházában egészségkártyával is lehet fizetni. 11000,- Ft. feletti vásárlás esetén ingyen szállítják ki a megrendelt cikkeket.
 • fudosin
  Miklós, van amit nem kapsz meg itthon. Lidokain tartalmú krémet pl. az USA-ból kell rendelni.
 • Anita
  A vitaminokat nem ár alapján, hanem hatóanyag tartalom alapján kellene választani. Nemcsak azt nézve, mondjuk egy multivitaminnál, hogy hányféle vitamin, ásványi anyag van benne, hanem pontosan miből mennyi, mert ez alapján lehet az árat hasonlítani.
  A fogyókúrás kiegészítők talán arra lehetnek jók, “ha már megvettem ezt a drága tablettát/italport, akkor már odafigyelek az étkezésemre és mozgok is egy kicsit”. A képeken szereplő italporok gondolom étkezést váltanak ki, így kevesebb kalóriát visz be és mégse éhezik. Amúgy erre egy sima fehérjepor lényegesen kedvezőbb árú megoldás.

  A láz- és fájdalomcsillapító gyógyszereknél, pedig a legolcsóbb megoldás, ha 3x is meggondoljuk tényleg szükséges-e bevenni.

 • Mifimi
  Fontos lenne árnyalni a kérdést olyan szempontból is, hogy attól, mert ugyanaz a hatóanyag, még nem biztos, hogy a hatása is. Miután lejár a szabadalom, nem osztják szét nagylelkűen a szabadalmaztatók az előállítás receptjét, csak nagyjából, így nyilván teljesen ugyanolyan gyógyszert nem tudnak máshol kikeverni. (Mint a sima receptben sem mindegy, hogy rizsliszt vagy süteményliszt, de ugye mègiscsak liszt-liszt.)
  Az ilyen ‘gyógyszerrel 1 hét, gyógyszer nélkül 7 nap’ típusú betegségeknél ez nyilván nem annyira fontos, de egy tartósan szedettnél igenis számíthat.
  Szoktam tapasztalni a betegeken, hogy habár a gyógyszerèsz ugyanolyan hatóanyagtartalmú gyógyszert adott ki, valahogy mégsem kerek az egész: több/más jellegű mellékhatások vannak, nem ugyanannyira hatásos…stb.
 • dsoy
  Vásárlás előtt ogyei.gov.hu/gyogyszeradatbazis
 • Unemployed
  Két dolgon döbbentem meg életemben, amikor megtudtam, hogy mekkora biznisz: az egyik a gyógyszertár a másik pedig a társasházi közös képviselőség. Természetesen mindkettő akkor, ha az ember jól csinálja.
  Megdöbbentő árkülönbségek vannak patikák között, volt olyan kisgyermek védőoltás, amelyik 1500 Ft-tal volt drágább az egyik helyen, mint az összes többiben, természetesen előbbi volt a házorvosi rendelő közelében.
  Én már évek óta egy internetes gyógyszertártól rendelem a gyakran fogyó termékeket (savlekötő, Astrix, Strepsils, stb.), jó hónapokban 30-40%-kal megy a patikai árak alatt, ingyen ki is hozzák értékhatár fölött, illetve EP-re ugyanúgy adnak számlát.


  Nincs igazad. A forgalomba helyezést követően a gyógyszercégek évtizedekig maguk árulják a terméket, csak 25 év után válik másolhatóvá, addig bőven beszedik a K+F ellenértékét.

 • Mifimi
  Szóval fontos szempont még a vivőanyagok minősége is, amire viszont már nincs akkora rálátásunk, és a marketing költségein kívül ezeken is elég sokat lehet spórolni.
  Legjobb tudásom szerint, ha kéred a gyógyszerészt, kiadhat azonos hatóanyagú gyógyszert más árkategóriában.

  Summa summarum, nem minden esetben lehet/érdemes az olcsóbb gyógyszert választani, van, amikor megéri a ráfizetés, de legalábbis érdemes fenntartásokkal próbàlkozni a generikumokkal.
  (Orvos, gyógyszeripari tapasztalatokkal)

 • LG
  Régóta gyógyszerfejlesztéssel foglalkozom, és alapvetően egyetértek a bejegyzésben foglaltakkal, egy dolgot azonban hozzá kell tennem. Ahogy arra a júliusi valsartan-balhé (ogyei.gov.hu/page.php?item=2187) is rávilágított, nagyon nem mindegy, hogy a gyógyszergyárak melyik gyártótól szerzik be a gyógyszer-alapanyagokat. Ezért javaslom, hogy időnként menjetek fel az OGYÉI honlapján a Hírek menüpontra (ogyei.gov.hu/hirek/), és ellenőrizzétek, hogy a vásárolni tervezett gyógyszerrel minden rendben van-e.
  Ja, és a paracetamollal tényleg vigyázzatok, nagyon sok készítmény tartalmazza, és könnyű túladagolni.
 • Kobe
  szép és jó…..de ha az orvos konkrét gyógyszert ír fel a receptre, akkor a patikában a vevők vajon hány százaléka mondja azt, hogy én a doki által felírt helyett inkább kérném ezt és azt ? főleg, ha nem megfázásra meg egyéb általános bajokra keres az ember gyógyszert, egy reumatológiai, neurológiai, komolyabb gyulladásos problémánál szerintem nem kezd el az ember “okoskodni”….coldrexet voltarent ismeri, egy augmentint már nem biztos hogy merne hasonlítgatni…