Átverések: miért nem csinál senki semmit?

2013-05-25
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

A pénzügyi életben nagyon sokan akarják a javunkat és sajnos nagyon sokan átveréssel akarják megszerezni azt.

A blogon is már sok szó esett az átverésekről, a kamu befektetési ajánlatokról, a mindenféle lehetőségnek álcázott piramisjátékokról.

Jelenleg is rengeteg álbefektetés várja, hogy befizesd a pénzed, majd pár hónap múlva kiderüljön, hogy átverés az egész.

Az emberek azt kérdezik ilyenkor, miért nem tesz semmit a PSZÁF, meg a rendőrség, miért lehet büntetlenül átveréseket szervezni ebben az országban.

Az átverésekről szóló cikkemben (itt tudod elolvasni) én is feltettem ezt a költői kérdést, amit a PSZÁF vezetői személyesen megválaszoltak.. Hát, ha eddig nem sejtettem, most már tudhatom, hogy tényleg olvassák a blogot. 🙂

Amennyiben a papírjai nincsenek rendben egy adott vállalkozásnak (például nem regisztrált az adott tevékenységre a PSZÁF-nál), akkor hivatalból eljárást indít a Felügyelet, de ez a törvényi előírások miatt hónapokig elhúzódik, annyi idő pedig bőven elég az átverést szervezőknek, nem is akarnak ők annál tovább létezni.

Ha nem bizonyítható a tiltott pénzügyi tevékenység, mert nem betétet gyűjtenek, hanem mondjuk úgymond aranyat értékesítenek MLM rendszerben, már nem is illetékes a PSZÁF eljárni, ilyenkor valamelyik társhatóságot, mint rendőrség, vagy Fogyasztóvédelem értesíti.

Na de a rendőrség! Akkor csapjon le az! Sajnos a rendőrségi eljáráshoz bűntény kell és károsult. Ha még nem valósult meg bűncselekmény, vagy még nincs károsult, milyen jogon lépne fel a rendőrség? Hogy majd lesz?

Tehát a rendőrség már csak akkor léphet, amikor már károsult is van. Az ilyen átveréseknél azonban jellemzően egyszerre lesz több száz károsult és akkor már régen késő a dolog.

Amint látjuk, nincs könnyű helyzete az állami szerveknek. Nem mondhatják, hogy a vak is látja, hogy itt átverés készül, ezért előre lecsapunk.

A legokosabb, amit tehetünk, hogy mi használjuk az eszünket, mielőtt bármilyen befektetésbe belefognánk.

Ehhez nyújt segítséget a PSZÁF oldalán egy új menüpont, ami még nem a legfelhasználóbarátabb, de kifejezetten jó kezdeményezés.

Az oldalt itt találjátok.

 Első lépésként írjuk be az egyes pont alatt lévő keresőbe a keresett cég nevét, vagy még inkább annak egy részletét. Itt megtudhatjuk, hogy az adott cég regisztrált cég-e a PSZÁF-nál. Azt is nézzük meg, mire van regisztrálva, ha biztosításközvetítésre, miközben befektetéseket árul, akkor nyugodtan kezdjünk aggódni. Ha még csak nem is regisztrált cég, akkor nyugodtan verjen ki bennünket a hideg veríték, ha már adtunk neki pénzt.

A második lépésként a "Hazai figyelmeztetések" és a "Nemzetközi figyelmeztetések" menüpont alatt megint csak keressünk rá a cégre. Ha itt megtaláljuk, akkor tényleg gond lehet a céggel. Az első lista volt a "white list", vagyis a bejegyzett szolgáltatók, ez a második lista a "black list", vagyis az ismerten -hogy is mondjam csak finoman- gyanús cégek listája.

Majd egy kérdés-felelek lista próbál arra ösztökélni, hogy milyen kérdéseket tegyünk fel magunknak a befektetéssel kapcsolatban.

Ha a cég, amelyiknek a szuper ajánlatával megtaláltak, nem szerepel se a fekete listán, se a fehér listán és neked gyanús az ügy, nyugodtan írj a PSZÁF ügyfélszolgálatának egy e-mailt, hogy nézzenek utána a cégnek.

Na szóval, kerüljétek a gyanús ajánlatokat és ellenőrizzétek a mögöttük lévő cégeket.

Ha szeretnél többet tudni a pénzügyekről, gyere el az Akadémiára, hamarosan indul a következő. Csekély 25 ezer forintért hat alkalom alatt megtanulsz mindent a pénzügyekről, amit alapfokon tudnod kellene.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Previous Post
Szorul a hurok

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram