Hol vagy otthon?

A tanácsadások során sok érdekes és érdekes foglalkozású emberrel találkozok.

Közéjük tartozik Armand is, aki egy világszerte jelenlévő multicégnek dolgozik alkalmazottként, gyártósorok beüzemelésével és javításával foglalkozik.

Itthon él Budapesten, de rendszeresen jön a telefon és a repülőjegy, hogy most menjél ki Vietnamba, ha ott végeztél, ugorj át Malajziába, majd miután hazaértél, irány Mexikó.

Az év kicsit kevesebb, mint felét itthon tölti, a másik felét viszont úton, a világ szinte összes országát érintve.

Bejelentve egy adózásilag kedvező ázsiai országba van, onnan is kapja a fizetését.

Ebből származik a probléma.

Ugyanis ő jelenleg magyar adórezidens és a fizetéséből a magyar adókulcsok szerint kellene adóznia.

Az, hogy hol vagy adórezidens, azt egyrészt az állampolgárságod és az év közben eltöltött idő határozza meg, de ennél sokkal fontosabb lehet az úgynevezett létérdek-központ. Hiába vagy kevesebb, mint 183 napot idehaza, ha itthon van a létérdek-központod.

Ahol van a létérdek-központod, ott kell adóznod. Ha te Magyarországról indulsz és ide érsz haza, itt bérelsz lakást, fizetsz rezsit és tartasz fenn autót, itt lakik a családod és itt él a tengerimalacod, itt van fitneszbérleted, sőt, fizeted a magyar TB minimumot is, akkor a napnál is világosabb, hogy a te létérdek-központod Magyarország.

Hiába adóztál már egy ázsiai ország igen megengedő adókulcsai szerint, idehaza is adóznod kell.

Ha Armand egyszer venne egy házat az általa leadózottnak gondolt jövedelméből és az adóhivatal megkérdezi, honnan van a pénz, komoly gondja támadna. Visszamenőleg hat évre kegyetlenül megbüntetnék, noha ő azt hitte, hogy minden adót kifizettek utána.

Erre csak egy megoldás van: több országban kell otthon lenni, hogy ne mondhassák, hogy itthon van otthon. Ha Szlovákiában is bérel lakást, vagy Thaiföldön, ha nem csak Budapestről utazik el mindig és nem ide érkezik mindig, hanem Pozsonyból vagy Bécsből is, ha van szlovák kondibérlete, vagy szingapúri, akkor nem lehetne olyan egyszerűen ráhúzni, hogy ő magyar adórezidens. Gyűjteni kell a relikviákat, amik azt bizonyítják, hogy más országban él életvitelszerűen. Mivel Armand magyar állampolgár, a legjobb megoldás lenne, ha sok kollégájához hasonlóan ő is elköltözne Thaiföldre. Vagy kérhetné a céget, hogy őt itthon jelentsék be, de erre nagyjából nulla százalék esélye van.

Ha téged is hasonló módon foglalkoztatnak (multiknál gyakran megesik), akkor fontos, hogy beszélj egy nemzetközi adótanácsadóval, nehogy te is pórul járj.

Share

72 hozzászólás

 • Zedder

  De miért fizessek akár az életem végéig? Azért, mert a szüleim egy adott geográfiailag jól meghatározható területen belül hoztak a világra? Magyarország semmit sem adott nekem, amit ne fizettem volna már sokszorosan vissza adóban, amíg otthon éltem és dolgoztam.

  Most akkor ti tényleg azon lovagoltok, hogy szüntessük be a kettős adóztatást elkerülő egyezményezet? Vagy mi az agenda? Szeretnék tisztán látni.

 • CFMS
  Szaboz:
  Magyarországon születtem, úgy gondolom azért nem megy az ország jól mert a lakói gyökkettők, igen jól hallottad, a lakói! Nem, nem akarok Magyarországon is adózni, ha külföldön élek életvitelszerűen, és ott dolgozom, nem akarom infúzión tartani ezt a sötét népet, tisztelet a kivételnek, akikek két kg ingyen kenyérért bármelyik párt megvesz, gondolkodni nem képes.
  Hátha változnak a dolgokról meg annyit, hogy nem fognak, egyszerűen tisztára mint Ady idejében… amilyen politikusai vannak egy országnak, olyanok a lakói, közülünk kerülnek ki, el kell fogadni!
 • promontor
  Ha sok helyen dolgozik, akkor az kiküldetés, olyan meg sehol sincs tudtommal, hogy a kiküldetés helyszínén az ott mondjuk 6 napot eltöltő alkalmazottat megadóztatnák. Jelen esetben Arnold a szerződése szerint valahol Ázsiában dolgozik, mert oda van bejelentve, tényszerűen pedig Magyarországon, merthogy innen indul és ide tér vissza. Az adózást ezen két ország szabályai, illetve az esetleges kettős adóztatást elkerülő egyezmény szerint kell rendeznie.

  Tanulságos sztori, a tanulság meg az, hogy ha külföldön dolgozol, attól azért még nem árt tisztában lenni a magyar adószabályokkal. Egyébként még az se feltétlenül elegendő, ha van kettős adóztatást elkerülő egyezmény, mert azokban is vannak kisebb trükkök, pl. emlékeim szerint régen a másik országban szerzett jövedelmed beleszámított az adóalapodba, azaz ha itthon is volt bármiféle jövedelmed, az belecsúszott a legmagasabb sávba.

 • Csaba
  Egyetértek Tündével és Kiszámolóval is. Tündének erkölcsileg igaza van, Kiszámolónak pedig pénzügyileg. Tünde gondolj bele, hogy annak az adott cég pénzügyesének az a feladata, hogy megtalálja a törvényileg legkedvezőbb megoldást a cég adózás szempontjából. Ha ő nem teszi meg megteszi más helyette. Ha az adott cég nem teszi meg akkor megteszi a versenytársa, és ő hátrányba fog kerülni a piacon.
  Ahogy mások mondták az adott személynek kell tisztában lenni a szabályokkal nem (csak) a munkáltatónak. És ha tudod a szabályokat el tudod dönteni, hogy adózol itthon, elköltözöl, vagy éppen “trükközöl” fiktív képekkel, kondibérlettel és a többivel, mennyit nyersz és mennyi plusz időt igényel.

  Erkölcsileg pedig igen, ezeknek a különböző szabályoknak semmi értelme egy átlagember szempontjából, csak a nagytőkét szolgálja, hogy még több pénz maradjon. Lásd apple, inkább hitelt vesz fel…

 • Kiszamolo
  Nem értem, miért látja annyi ember jogosnak azt, hogy ha egy külföldi cégnek külföldön dolgozom és az év nagy részét nem is itthon töltöm, akkor csak azért kelljen Magyarországnak is adót fizetnem, mert valamikor egyszer magyar állampolgárnak születtem?

  Szerintem ez nettó butaság.

  Érdemes elolvasni a NAV tájékoztatót. Még a hangvétele is az, hogy ha csak tudunk, jól megadóztatunk, attól függetlenül, hogy semmi közünk a pénzhez, mert nem Magyarországon kerested és nem magyar cégnek dolgoztál.

  De akinek ez normális, az fizessen jó sok adót és dagadjon a keble, hogy ez így milyen jól van.

  Gondolom, ha az ilyen dagadó keblű embernek egyszer tényleg adót kellene így fizetnie, gyorsan megváltoztatná a véleményét. De mivel ez nem áll fenn, jól lehet pózolni a Nagy Hős Adófizető szerepében. Csak legközelebb el ne felejts számlát kérni az autószerelőnél, még akkor se, ha 30%-kal drágább lesz a munkadíj….

 • Szaboz
  Nem értem, mire jó ez a gyűlölködés.
  Dolgoztam 7 évet mérnökként Németországban, és ott is pont annyira “gyökkettők” az emberek, mint Magyarországon.
  Pontosabban ott is vannak buta emberek, meg itt is.
  A különbség az, hogy az ottani GDP 5x akkora, tehát jut pénz az egészségügyre, közlekedésre, meg a gyökkettő embereknek is.

  Igen, én is elmentem Magyarországról, mert sokkal jobban megtaláltam a számításomat Hamburgban, de nem köpködtem vissza a szüleimre, és arra az országra, ahol tanulhattam, diplomázhattam.. !

  Sajnos, sok kivándorlónak az a pótcselekvése, hogy minden, de minden sz.r ami otthon van.. ez amolyan önigazolás-féle ?

  Nem akarok erről vitát nyitni, én is keresztül mentem ezen az első évben, Ti is rá fogtok jönni.

  A szüleitek itthon maradtak ?
  Ettől a gyűlölt, gyökkettő országtól kapják a nyugdíjat ? Itt veszik igénybe az egészségügyet ?

 • Zabalint

  Én elméletben írtam, hogy az igazságos az lenne, ha mindig ott adóznál, ahol dolgozol. Ugyanis Tünde morális kérdést csinált belőle, hogy nem jogos, hogy itthon vesz igénybe mindenféle állami szolgáltatást, közben meg egy ázsiai országba adózik. Pedig ha ebből indulunk ki, akkor Armand bizony mindig ott veszi igénybe az állami szolgáltatásokat, ahol éppen van, hiszen ott közlekedik, használva a helyi utakat, ott védi a rendőrség a bűnözőktől, stb., stb., tehát ha abból indulunk ki, hogy mi lenne az igazságos, akkor 50%-ot kellene itthon adóznia, a többit a különböző országokban, ahol tartózkodik átmenetileg.

  Az, hogy az adórendszer hogyan oldja meg, az más kérdés. Az, hogy ilyen kondibérlet meg hasonlókkal kell/lehet igazolni, hogy hol élsz, és ez alapján dől el, hol kell adóznod, azt bizonyítja, hogy a logikus gondolkodás nem ment azoknak, akik a szabályokat alkották.

 • Kiszamolo
  Mivel mindezekért a szolgáltatásokért fizet adót az áfán, jövedéki adón és száz másik dolgon keresztül, szerintem ez bőven kompenzálja azt a pár hónapot, amíg itthon van.

  Az áfából vagy háromszor annyi pénz folyik be, mint az SZJA-ból, csak úgy zárójelben.

 • Zabalint

  Nyilván demagógia lenne a részemről, ha azt mondanám, hogy az állam azért van, hogy az adófizetők ellen ténykedjen az adófizetők pénzéből, mert ez nyilván nem teljesen igaz, hiszen oktatást, egészségügyet, úthálózatot, rendőrséget, stb., stb. tart fenn, ugyanakkor mégiscsak van részigazság abban, hogy ellenünk dolgozik, gondolj csak a bürokrácia mai formájára például, de részben az oktatásra is igaz, amely 12+ évig próbálta, remélhetőleg sikertelenül kiölni belőlünk a gondolkodás képességét. Én nem gondolom, hogy azoknak, akik más országban dolgoznak, tartozásuk lenne az állam felé, az oktatásukat ugyanis a szüleik fizették az adón keresztül, és nem nekik kellene, kint meg ha gyerekük van/lesz, annak az oktatását ki kell fizetniük, az jogos.
 • Stanlee
  HA ugyanazt a brutto fizetest adja egy magyar munkaado, mint egy nemet (egy a nemet viszonyokhoz kepest relative rossznak szamito eves brutto 35000 €), akkor a magyar munkavallalo havi szinten kb. 20 e Ft-tal tobbet visz haza, mint a nemet tarsa. Na, a magyar munkaadonak viszont havonta 120 e Ft-tal kell tobbet fizetnie, mint a nemetnek ugyanazert a munkavallaloert. 10 fo eseten a nemetek ugyanazert a penzert mar 11 fot tudnak alkalmazni. Penz beszel, kutya ugat, inkabb lesz Nemetorszagban 11 alkalmazott, mint itthon 10. Ezzel a berre rakodo terheket szamszerusitettem.
 • SzaboZ
  Németország sem mentes a bürokráciától. Azért otthon (Magyarország) is sikerült minden bürokratikus teendőmet elintéznem, baksis nélkül, félnapos sorbanállás nélkül.
  Ügyfélkapun kell egyszer regisztrálni, aztán mehetsz az interneten lefoglalt időpontra.

  “de részben az oktatásra is igaz, amely 12+ évig próbálta, remélhetőleg sikertelenül kiölni belőlünk a gondolkodás képességét.”

  Ilyen oktatás után hogy boldogulsz külföldön..? 🙂
  17 évig tanultam Mo.-n, lehetne jobb az oktatás, de azért jól elboldogultam vele.

  “az oktatásukat ugyanis a szüleik fizették az adón keresztül,”

  Ez nem így van, te is tudod. A szüleid adója az Ő oktatásukat törlesztette vissza. Nem bújhatsz a szüleid mögé, hogy “a szüleim már fizettek értem!”.

 • Calmarius
  És a NAV akkor is meghúz, hogyha a kint szerzett pénzt soha nem hozod haza semmilyen formában?
 • Szerintem az egy túlzó “elméleti” megközelítés, hogy az lenne “igazságos”, hogy a kiküldetés országában fizess jövedelemadót, merthogy ott használod az állam szolgáltatásait. Ezen az alapon a turistákat is adóztathatnák az államok, mert azokat is védi pl. a helyi rendőrség.

  Én nem értek egyet azzal, akik szerint Arnold “megérdemli”, vagy hogy “erkölcsileg” kötelessége lenne itthon adózni, de azzal se, ha valaki a magyar adótörvényeket ekézi ezügyben. Szerintem a világ más országaiban is hasonló törvények vannak, azaz nem magyar specialitásról van szó: az az állam, ahol laksz, az törekedni szokott arra, hogy megadóztasson, még akkor is, ha külföldről szedsz jövedelmet. Én ezt nem érzem igazságtalannak. Mint ahogy azt sem, ha valaki megpróbálja megtalálni azt a legális megoldást, amivel minimalizálhatja a fzetendő adót. Csak ismerni kell a törvényeket, ennyi.

 • Zabalint

  Nem a bürokrácia önmagában gáz, hanem az, hogy ellened dolgozik. Fél éve volt egy névváltozással és lakcím változással kapcsolatos ügyünk, összesen 7 alkalommal kellett bemenni, úgy hogy az időpont le volt foglalva, és ebbe nem számoltam bele a nem az okmányirodához tartózó ügyeket (taj kártya, adókártya, parkoló bérlet). A legtöbb extra kör pedig amiatt volt, mert a szabály butaság volt, és ez párosult némely ügyintéző rosszindulatával (tisztelet a kivételnek).

  “Ilyen oktatás után hogy boldogulsz külföldön..? :-)”

  Én sehogy, mert itthon élek.

  “17 évig tanultam Mo.-n, lehetne jobb az oktatás, de azért jól elboldogultam vele.”

  Vagy csak ennek ellenére nem volt sikeres, nem sikerült kiölniük benned a gondolkodás képességét, minden próbálkozásuk ellenére.

 • Zabalint

  “Ez nem így van, te is tudod. A szüleid adója az Ő oktatásukat törlesztette vissza. Nem bújhatsz a szüleid mögé, hogy “a szüleim már fizettek értem!”.”

  Nem, az állam az aktuális adóbevételekből fizeti az oktatást, tehát bizony a szüleim adójából tanultam, nem az enyémből, az enyémből a gyerekeim fognak. Akkor lenne ez törlesztés, ha szerződés lenne róla, amely egyben a minőséget is garantálná, de ilyenről szó sincs.

  Amit írsz, egy szép elmélet, de sajnos nem igaz. Már csak azért sem, mert ebben a történetben azt is tudni lehet, hogy mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás. Az első generáció, akik állami iskolába járatták a gyerekeiket, bizony fizették az adót, vagy a tandíjat.

 • Zedder

  “Gondolom, ha az ilyen dagadó keblű embernek egyszer tényleg adót kellene így fizetnie, gyorsan megváltoztatná a véleményét. De mivel ez nem áll fenn, jó lehet pózolni a Nagy Hős Adófizető szerepében. ”

  Ezzel de egy érzékeny pontra tapintottál rá.:)))

  Persze nyilván a kommentelők mindegyike feddhetetlen, havi sokmilliós bejelentett és leadózótt fizetéssel rendelkező, a helyi közösségnek adakozó, önkéntes munkát vállaló, mindent fehéren intéző ember. És még véletlenül sem valami minimálbér közeli, a ranglétra egy alsóbb szintén vegetáló, ellenben a szorgalmas és sikeres emberekre fújuló valaki.

 • Zedder

  “Igen, én is elmentem Magyarországról, mert sokkal jobban megtaláltam a számításomat Hamburgban, de nem köpködtem vissza a szüleimre, és arra az országra, ahol tanulhattam, diplomázhattam.. !”

  Köpködést nem nagyon láttam. Én valóban használtam egy pejoratív jelzőt az országra, abban és csakis abban a kontextusban, amely szerint nekem azért kellene Magyarországon IS adót fizetnem, mert magyarnak születtem. Ez nonszensz és minden nemzetközi szerződésnek ellentmond. Ellenben jól kidomborodik a dögöljön meg a szomszéd tehene is mentalitás.

  Ha ehhez meg hozzáveszem, hogy mennyi adót fizettem be a nem kevés legális jövedelmem után a mo-i munkával töltött hosszú éveim során, úgy érzem, hogy még csak erkölcsi alapja sincs senkinek sem kritizálnia, hogy jelenleg egy másik ország GDP-jét növelem. Inkább tessék örülni a hazautalásaimnak, mert ezzel sokat javítok a hazai mutatókon is.

 • Zabalint
  Egyébként mi van, ha valakit X országban bejelentenek alkalmazottként, de Y országból dolgozik távmunkában? Vagy naponta átjár X országból Y országba, úgy hogy nincs a kettős adóztatásról egyezmény? Ez esetekben mindkét országban adózik? EU-n belül a kettős adóztatásról közös megegyezés van, vagy országonként eltérő?
 • promontor
  Ha nincs egyezmény, akkor mindkét országban adózik. Magyarországon ilyenkor levonhatja a másik országban befizetett adót, legalábbis régen így volt, tehát “dupla” adóztatás nincs (illetve régen nem volt) ilyenkor se.

  Egyébként tudtommal kétoldalú egyezmények vannak az EUn belül is, és van mindenkivel. Az szabályok jövedelemfajtánként el szoktak térni, a bért tipikusan csak az az ország adóztatja, ahol keletkezik.

  Egyébként Armand adott esetben nemcsak az adó miatt lehet gondban, kérdés, hogy van-e egészségbiztosítása és nyugdíjjogosultsága. Illetve valahol Ázsiában gondolom van, kérdés azzal mennyit ér. (Azért az, hogy ezekre évekig nem gondolt, az azért nekem elég fura. De hát ez van, nem vagyunk egyformák.)

 • debora
  Zedder: senki nem mondta, hogy neked kellene Magyarországra adót fizetned.
  Kint élsz, kint dolgozol. Armand esete egészen más, egy olyan ország szabályai szerint adózik, ahol nem él életvitelszerűen. És egy ilyen szituba Kiszámoló szerint pl. Dánia is belekötött.
  Még egy az alkalmazotti hozzáállásról: személyes tapasztalat, hogy a dolgozót egyetlen dolog szokta zavarni: ha kevesebb van a borítékban, mint az előző hónapban. Akkor elkezd érdeklődni, hogy adóügyileg ez hogy is van.
  Egyébként azt sem tudja, hogy minek a rövidítése az SZJA. Természetesen van kivétel, aki szigorúan mindig maga készíti el az adóbevallását és minden változásról naprakészen tud. Ezerből egy.
 • Zsolt
  Tudom, regi cikk, de most olvasgatom csak.
  Erdekesnek talaltam azok velemenyet, akik szerint meg ha külföldön is elsz, fizess csak adot Magyarorszagra.
  Azt hiszem, viszonylag kevesse ismert, de az USA allampolgarok ebben a helyzetben vannak: legalabbis ha kevesebb adot fizetnek uj otthonukban, mint USA-ban fizetnenek, akkor a különbseg utan kötelesek haza is adozni (tehat, amig USA allampolgar, ill. zöld kartya tulaj vagy, adoköteles leszel az USA-ban.
  Ez nem annyira extrem ugyan, mint amit nehany kommentelö ir, de azert vilagviszonylatban eleg szokatlan (es szerintem igazsagtalan is).

  Tudtommal, ezert is vannak olyan amerikaiak, akik lemondanak allampolgarsagukrol… sot olyanrol is hallottam (pletyka), hogy evtizedekig nem ment haza, mert “adoelkerülönek szamitana.

  Forras: szamos amerikaival folytatott beszelgetes, ill. itt egy cikk is: bloombergview.com/articles/2015-04-

 • sailor
  kicsit OFF, de nem találtam jobb topikot ahová beírhatnám.
  Hol lehet megtekinteni az eBEv portálon a TB befizetéseket és terheléseket ha magad után fizeted? Eddig a ‘Szolgáltatások – Folyószámla kivonat’ menüből exportált pdf-ben szépen lehetett látni ezeket. Bal oldalon a havi 7000 Forint körüli terhelés, jobb oldalon a saját befizetés? Most semmi ilyesmit nem tudok előcsalogatni. Kíváncsi lennék mennyi a tartozásom/túlfizetésem.