Hová lett a kokárda?

Jött szembe egy ember és valami furcsát láttam rajta. Jól megbámultam, mire leesett, hogy az egy kokárda. Jé, tényleg, holnap március 15 van.

Néztem az embereket, senki máson nem láttam, nem is árulták sehol a kokárdát.

Ha a politika nem tüzeli az embereket és ha hirtelen más köti le a figyelmüket, egészen elfelejtkeznek egy 172 éve történt eseményről.

Kiderül, lehetnek olyan aktualitások, amik lényegtelenné tesznek valamit, ami az ükapáink ükapjainak idején történt. Ilyenkor úgy tűnik, senkinek nem fontos egy réges-régen történt esemény.

Nincs semmi nagy eszmefuttatás a dolog mögött, csak rácsodálkoztam, mennyire elhomályosította a vírus a megemlékezést.

Te hány kokárdás embert láttál eddig?

Share

53 hozzászólás

 • Gergő
  Tv-ben talán láttam egy nyilatkozatban. Amúgy sajnos elég nagy a baj ahhoz, hogy ez most senkit ne érdekeljen.
 • Névtelen
  0
 • Kmiki
  Foleg 2002 ota nagyon kevesen hordjak.
 • Domi
  Egyet sem, a városunkban sem rakták ki a szokásos zászlókat a villanyoszlopokra.
 • Fesi
  Érdekes.. Ma nekem kb háromszor eszembe jutott, hogy holnap nincs bolt. De az hogy holnap nemzeti ünnep egyszer sem gondoltam rá mostanáig. Úgyérzem ezzel nem vagyok egyedül ma. De szerintem sajnos manapság egy ünnepnap kapcsán az embereknek két dolog jut eszükbe. Ha hétköznap van akkor nem kell menni dolgozni illetve nincsenek boltok.
 • rebel
  Nagyon egyszerű a válasz. A kokárda 1848-ról szólt. Pár éve az egyik párt a saját jelképévé tette. Azóta nem vagyok hajlandó felvenni, mert már nem azt jelenti számomra mint kellene.
 • Tamás
  Igazából az az érdekesebb, hogy holnap hányan lesznek, akik hordják, ma szerintem azok vették volna fel, akik ilyen-olyan iskolai/óvodai rendezvény miatt hordanák, de ezen rendezvények nagy részét lemondták.
 • Syntax error
  Az általam látogatott boltoknál a pénztárnál mind árultak.
  Én is hordom, gyerek is ( neki még újdonság). Asszony nem, a fentebb írt átpolitizált üzenete miatt, én pont azért, mert nem engedhető meg, hogy bárki is kisajátítson bármi ilyet.
  Ma ki se léptünk az ajtón, holnap se fogunk, pénteken 3 helyre mentünk, ott 2 emberen láttam.
 • Varag János
  Holnap lesz március 15.
 • Kiszamolo
  Igen, János, tudjuk, de máskor már napokkal előtte és utána is pár napig ezernyi kokárdát látsz mindenhol és mindenkin.
 • Hitel
  Én is a fentebb említett “átpolitizálás” miatt azóta nem hordom. A gyerekeim hordják, és ismerik a jelkép mögötti lényeget. Egyébként egy embert láttam összvissz eddig. Lehet boltba kellene mennem és ott látnék, mert mindenki ott van most.
 • Garbo
  Egy 172 éve történt esemény baromi fontos.
  Ezer szempontból.

  Ám ha mindenki attól retteg egy működésképtelen államban, hogy megbetegszik, nem lesz munkája vagy ki lesz otthon a gyerek hétfőtől, ha a nagyszülőkkel nem, ill. hogy fognak így tanulni, akkor nem jut eszébe még ez is. Ez csak annyit jelent, hogy ha csak túlélésre bírsz játszani, nem látsz feljebb a Maslow-piramison.

  Sokkal inkább mesél ez a közállapotokról, a szétlopott, nem létező államról és a magyarok általános gazdasági- és lelkiállapotáról, mint bármi egyébről. És a bűnösökről. Konzekvencia? Pár évtized múlva meglesz.

 • Vili
  Jó nektek, ti legalább kimehettek az utcára. Én harmadik napja hatósági házi karanténban vagyok.
  Az egyedüllét a legrosszabb benne, de van jó oldala is, mert legalább van időm olyan dolgokra, amikre máskor nem. Most kezdtem el olvasni a blogot a legelejéről, mert az első négy évben még nem voltam olvasója.
  Ilyenkor lenne jó egy olyan funkció, ami kiszűri az aktualitásokhoz kötődő cikkeket, mert azok ma már érdektelenek, és meghagyja az “örökzöldeket”.
 • S.E.
  Egyet sem.
  Jómagam sosem szerettem hordani, 2002 óta tévedésből sem. Amúgy is el kéne már felejteni ezt a múltba révedést, nem vezet sehova bukott forradalmakat ünnepelni, de kb. az összes többi állami ünnepre is magasról teszek.
 • Imre
  Mióta a Fidesz kisajátította, nem veszem fel jó szívvel.
 • Czank Lászlóné
  Szomorú, de megint igaza van Kiszámolónak! Nem láttam ma Egerben senkin kokárdát, pedig olyan helyen dolgozom, ahol nagy az idegenforgalom- még a koronavírus ellenére is jöttek turisták.
 • jami
  Itthon, trambulinszerelés közben egyet sem 🙂 És idén én sem raktam fel. Előszedtem szerda reggel, aztán azóta nem a politikai tűz hiányzott, hanem alig látok ki a feladataimból.
  Ilyen hülyeségekkel megy el időm: városszerte hiánycikk az élesztő. Most komolyan, mi a fene van…
 • flasgordon
  @rebel Szerintem kár az egyéni lustaságot azzal takargatni, hogy 18 évvel ezelőtt mit tett egy párt. A kokárdát előtte is vagy hordták vagy nem.
 • az ünnep mindannyiunké
  Gyerekkoromban (80-as évek) mindenkin volt, nem is volt kérdés. Sőt, napokig hordtuk az ünnep után is. Amióta egy politikus kitalálta, hogy csak az hordja, aki rá szavaz, azóta én is szigorúan csak 15-én hordom, és szomorúan látom, hogy kb. minden tizedik emberen van még 15-én is.
 • Kmiki

  En is addig hordtam mint itt sokan masok. Nagyjabol mindenki akit kozelrol ismerek. Itt is van a fiokban. Korabban elkepzelhetetlen volt, hogy nem hordtuk.

 • VLaci
  Volt egy választás, amikor a fidesz hordatta a híveivel márc 15 után, a választásokig. Addig sem voltam egy kokárda fan, de azóta nem venném fel semmilyen körülmények között.
  Eleve baromságnak tartom, amikor túlmozgásos irodalmárok rontják el az ország épülését, másrészt veszteseket nem tartom célszerűnek megünnepelni, harmadrészt a nemzetállamok, amiért küzdöttek, rövid életük során túl sok rosszat okoztak a világon.
  Szóval nálam nem lesz kokárda sosem.
 • Marcell
  Ma, holnap születik a gyermekünk, mi vettünk még neki is még 2 héttel korábban. Sajnos látogatási tilalom miatt elmarad a közös kokárdás fotó 🙁
 • Igazmondó
  Hordjatok szivárványos kitűzőt, hogy mindenki lássa Ti másként gondolkodtok mint a fidesz.
 • Hufeisen
  Nem láttam senki.
  U. I.: Bécsben lakom.
  🙂
 • naa
  Ennyit érnek a nemzetieskedő lózungok. Én is a Fidesz miatt nem hordok, azóta. Majd ha őket elfelejthetjük, ha megérem, felteszem, ezzel fogok ünnepelni… Miattuk nem hordják nagyon sokan. Kellene gyártani olyat, amin EU jelkép is van, azt feltenném, hiszen az nem jöhet tőlük.
 • B.Csaba
  Érintőlegesen a témához tartozik: tudtátok hogy belülről jön kifelé a piros-feher-zold? Legalábbis eredetileg. Csak úgy eszembe jutott…

  (Most nézem, a post-olashoz tartozó kérdés: melyik évben volt március 15? 🙂

 • Atec
  Elképesztő! Mennyire igazad van megint! Köszönöm, hogy felhívtad rá a figyelmemet. Előkerestem, holnap felteszem. Számomra hősök voltak, akiknek az emlékét szívesen őrzöm.
 • Én is akarok kommentelni...

  Ez nagyon mellément!
  Minden évben hordtam addig, mert gyerekkoromban a tanáraim megszerettették velem azt az ünnepet. Aztán tanárként én is próbáltam hasonlóan továbbítani az események üzenetét.

  A fidesz aljas húzása óta még csak nincs is kokárdám!

  A poszthoz: a párom kitalálta, hogy ma megyünk a gyereknek cipőt venni, így elmentünk kb. 5 boltba (végül nem vettünk), és sehol senkin nem láttam kokárdát, pedig kínomban a sok ráérő időmben az embereket nézegettem, míg a gyerek szenvedett 🙂

 • Lázadó
  Hehe, tényleg 🙂

  3 perccel ezelőtt egy riporter féleségen egy élő közvetítésben. Még gondoltam is, hogy de nagy magyar, nagyon adja neki…aztán kattintottam a Kiszámolóra. Közben meg márc.15. 🙂

 • mitel hentes
  Petőfi Sándor ma annak az utcának a neve, amelyben bezárták a Kossuth Lajos Általános Iskolát, a koronavírus miatt. Pedig milyen szépen felújították az Új Széchenyi Terv pénzéből…

  Jó lenne, ha a fiatalok számára aktuálisan is jelentenének valamit ezek a nevek. Petőfi egy olyan költő volt, aki a nemzetet biztatta a nemzet nyelvén egy nem magyar központú hatalommal szemben. Magyar nemzet van ma is, nem magyar központú hatalom is, de ilyen költő nincsen.

  Aztán itt van Széchenyi. Egy látnoki vízióval megáldott innovátor, szerintem leginkább Elon Musk hasonlít rá ma.

  Kossuthra szintén nem tudok jó analógiát, talán Nigel Farage lehet egy mai példa.

  Ennyi erővel feltehetnék egy Tesla jelvényt, és egy brexites kokárdát…:)

 • Petiayeti
  Érdekes és jogos meglátás. Nyugati, vidéki megyeszékhelyen élek és valóban kevés emberen láttam ma a városban. Én mától hordom, sok minden vagyok de Fidesz szimpatizáns az nem.

  Két meglátásásom:
  – Az egyik, hogy szerintem ma nem azért viselték kevesebben mert nem tüzel a párt vagy mert kevesebben akarják hordani a pár miatt hanem egyszerűen a járvány és a következményei annyira felforgatták az emberek gondolkodását és figyelmét, hogy nem ezzel foglalkoznak. Egyszerűen itt és más nyugati országokban (Ausztriában is ezt látom) annyira sokkoló az évtizedek óta jól és viszonylag kiszámíthatóan működő rendszerek hirtelen leállása, hogy nem nagyon tudnak mit kezdeni vele. Nem mindenki pánikol, de sokakat a wc papír esetleges átmeneti hiánya is megoldhatatlan feladat elé állít.

 • Petiayeti
  A másik, hogy szerintem nem vezet sehova az a gondolkodás (vagyis valahova biztos, de erős, stabil és modern nemzethez nem) ami azt mondja, hogy egy nemzeti identitást, bátorságot és önfeláldozást kifejező szimbólumot elhagyjunk csak mert van egy párt ami ezeket kifacsarta, magának kihasználta. És akkor mi van? Magyar kokárda már akkor volt, amikor a párt még sehol sem volt, és akkor is lesz (ha elegen úgy állnak hozzá) mikor párt már sehol se lesz. Ahogy egy előttem szóló szépen megfogalmazta : “én pont azért hordom, mert nem engedhető meg, hogy bárki is kisajátítson bármit.”
 • Én is
  Sokan nem hordjuk 2002 óta, fent leírták, hogy miért.

  DE! Nekem az tűnt fel évekkel ezelőtt, hogy december 24 előtt egyre kevesebben kívánnak boldog Karácsonyt.

 • Blend Ahmed
  .e.: “nem vezet sehova bukott forradalmakat ünnepelni”
  Jó, akkor mondj egy győztes magyar forradalmat 🙂
  Egyébként a forradalom nem bukott el, maximum a szabadságharcot verték le. Jó pár intézkedést még a császár sem mert visszavonni (pl. jobbágyfelszabadítás).

  Egyébként a franciák is megünneplik július 14-ét annak ellenére, hogy pár éven belül egy rettenetes vérfürdőbe és Napóleon diktatúrájába torkollott.

  A fő kérdésre visszatérve: tegnap láttam 1 vagy 2 embert kokárdával egy vidéki bevásárlóközpontban.

  Fidesz által “lefoglalt” kokárda mint jelkép: akkor a címerből is vágjuk ki az Árpád-sávot csak azért, mert a szélsőjobb is szokta lengetni?

 • Путин
  @Igazmondó
  “Hordjatok szivárványos kitűzőt, hogy mindenki lássa Ti másként gondolkodtok mint a fidesz.”

  Hiszen aki nincs velük, az csak ellenség lehet, a másik oldalról. Mert a világ pont olyan egyszerű, mint egy focimeccs. Vagyunk “mi”, és vagytok “ti”.

  Akiből ellenérzést vált ki az, ahogy az épülő autokrácia nemzeti szimbólumokat silányít aktuálpolitikai eszközökké, az nyilvánvalóan szélsőséges liberális lehet csak, a Soros-hálózat ügynöke. Jobb is lenne a diszkrét listázások helyett inkább jól láthatóan megjelölni az összeset, csak a miheztartás végett. A szivárványos kitűző pompás ötlet.

 • LSV
  Mi ez az “átpolitizálás”? Nem is hallottam erről, és nem is jelent semmit hogy mi történt 2002-ben, hisz ez 1848-ról szól.
  Mészáros megvette az MVM-et is, akkor ne használjatok áramot se…
  A poszthoz: ha máson furcsa volt a kokárda, akkor rajtad sem volt? Elmentem ma 2 üzletbe mert lemaradt valami a heti bevásárlásból, és a hisztérikus tömegrohamban 0 emberen láttam kokárdát.
 • Czobor
  Nem ünneplem március 15-öt, a kokárdámat 4 éve dobtam ki jelképesen a Várban egy kukába. Számomra a szintén elítélendő francia forradalom folytatása (persze 60 évvel az események után soft formában, de azért így is nem kevés halálesettel, pl. erdélyi népirtások 8 ezer magyar, 4 ezer román áldozattal, erről nem tanítanak, mert akkor nem lehetne ilyen bőszen ünnepelni), a katolikus egyház államvallási mivoltának eltörlése, a nemzetiségekkel való végleges szembefordulás, út Trianon felé. Ha lehetne, törölném az ünnepek közül.
 • TG
  Ezt soha nem értettem hogy miért kell ünnepelni vesztes forradalmat, rendben van hogy meg kell emlékezni na de ünnep ez tényleg a magyarságnak?
 • Tibi
  Egy ideje jobban orulnek egy osztrak miniszterelnoknek 🙁
 • Peti
  Én itt a faluban senkin nem láttam. De ez még nem jelenti azt, hogy egy adott illető esetleg ne emlékezne meg róla. Egyébként meg: mindenki azt csinál március 15-én, amit szeretne.
 • ‘20-as emlékév
  Ha kokárdát viselsz, attól nem Fidesz tag/hívő/nerhuszár vagy.

  Több öntudatom/hitvallásom/hozzáállásom van, és jól megférnek egymás mellett.

  Egy zászló vagy kokárda nem tudja ma ezt kifejezni.
  Annyian próbáltak már egyszerűsíteni s kisajátítani szimbólumokat, hogy ma egyenesen összekötjük ezeket.

  Egyszerre vagyok magyar, európai, református, ember. Éljenek más nemzetek, vallások is, elfogadom a melegeket, harcoljunk a mell- és prosztatarák ellen! Mindezt ma hány kitűző el tudnám kifejezni?

  Ja, s magyar az, kinek fáj Trianon.

 • MaciLaci
  Most néztem az M1 híradót este. Asszem ez lehetett az éjféli híradó. Na, az van, hogy a faszi aki beszélt ázsiai volt, oké(nem vagyok rasszista), a bemondón aki ez az ázsiai fickó volt volt kokárda(…magyar), oké! Ami kivágta a biztosítékot, hogy kínaiul tolták le a híradót telibe! 1 deka magyar felirat nem volt és egyetlen magyar hang sem!!! az M1-en! :O :O :O

  Nem szoktam tvzni, ugy 25éve…. ez mindennapos?!

 • Limcsi
  Minden évben hordom, idén is, tegnap már kitettem, láttam máson is. Nekem fontos.
 • Körtefa
  No nekem rá kellett keresnem, hogy mi is történt 2002-ben a kokárdával, milyen párt sajátította ki. Nem is tudtam erről, pedig annyira nem vagyok már fiatal. Szerintem ahhoz köti az ember, amihez szeretné. Ha valaki a párthoz akarja kötni, az az ő dolga.
 • Latorca
  Hordják azok, akik kisajátították, én már nem tűzöm ki. Azok meg egyre kevesebben vannak.
 • káposztás juci
  Én hívőként nem tudom mit gondoljak 1848 szellemiségéről. Akkoriban találták ki a nacionalizmust, akkor születtek a zászlók, trikolorok, stb. egész európában. Addig nem számított ki milyen nemzetiségű. Petőfi például szerb gyökerekkel bírt. Addig az számított hogy ki melyik vallási felekezethez tartózik. Úgy tűnik a nacionalizmus egyfajta vallás helyettesítőnek találták ki. Lásd francia forradalom. Tévedek?
 • yimshagin
  hentes Elsokorben respect eleinknek, de! Az amugy megvan, hogy emlitett hoseid valojaban milyenek voltak? Hogy Kossuth “apank” arvak penzet lopta el es ugy szedte meg magat? Volt szerencsem olvasni helyszini muzeumban Petofi ur utolso mozzanatait is. Jol bepialt es elfutni is elfelejtett az oroszok elol, amikor mar ezt mindenki megtette. Es meg ki tudja, mi hogy tortent valojaban, amirol nemileg maskepp tudunk. Ld. 56-s hoseink kozul is sokan. Nagypapam ismert szemelyesen egyet smast kozuluk. Fegyverrel lovoldoztek ossze-vissza reszegen aztan elkaptak oket es hosok lettek. Szoval mindig ugy probaljuk latni ezeket az esemenyeket, ahogy nem is voltak valojaban. De mondom meg egyszer, respect, nem csak alhosok voltak kozottuk, csak tisztanlatas vegett irtam
 • Bltzr
  Hordom a kokárdát. Fidesz szimpatizáns vagyok. 18 év nem voltam még az, de akkor is hordtam.

  Miért hordom? Ezt láttam a szüleimtől és a nagyszüleimtől. Mert szeretem a hazámat és tisztelem a múltunkat. Én úgy gondolom, hogy magyarnak lenni jó!

  Az ünnepeken nem ülök otthon áhítatos arccal. Én is a lehetőséget látom, hogy valami mást csináljunk, amit a hétköznapokon nem jut idő.
  pl.: kirándulás, pincetakarítás, komposzt szétszedése és kihelyezése, trambulin összeszerelése, alapos kocsi takarítás, bográcsozás, sütés, stb
  A fontos, hogy hasznos dolgot, ami kikapcsol és kizökkent a hétköznapokból.

 • V.A.Laki
  Az a baj, hogy Petofi liberalis volt, a liberalisrol meg tudjuk, hogy diplomas kommunista. (Ennek nemileg ellentmond, hogy a regi rendszerben ezt nem egeszen igy gondoltak, de nekik elvi gondjuk volt azzal, hogy Magyarorszag a terkepen van.) A viccet felre teve, szerintem ez amugy is ilyen felemas unnep, abba a reszebe, hogy nemzeti egyuve tartozas, szuveren magyar allam, ma mindenki bele tud allni. Azzal a reszevel meg, hogy ne legyunk lancravert kutyak, hanem kuzdjunk az elnyomas ellen (azaz legyunk fuggetlenek, onalloak es felelosek) manapsag nagyon kevesen tudnak azonosulni. Ugyhogy valami azert elveszett az evek soran. Faj leirni, de a kokarda inkabb Orbane, mint Petofie, o az, akit a magyarok akarnak es akire szavaznak. Petofi mindig is egy szuk (manapsag melyen lenezett) elite volt, sose nyerhetett volna semmi valasztason.
 • Thunder
  az élesztő az nagyon fontos kellék egy halálos vírus esetén. Csak sajnos nem úgy működik, ahogy a neve sugallja.