Állampapír megtartása vagy azonnali eladása?

2020-03-15
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Sorban kapom a leveleket, telefonhívásokat, hogy a kérdező most azonnal vegye ki a pénzét az állampapírból, vagy ráér a jövő héten is cselekedni?

Itt az összeomlás, a járvány és különben is, a heti állampapír-aukció nem volt túl sikeres, ami a biztos jele az államcsődnek:

Amint látjuk, annyira nem akarta venni senki a 10 és 20 éves magyar állampapírokat, hogy nem is fogadott el az Állami Adósságkezelő Központ egyetlen ajánlatot sem.

Kérek mindenkit, nyugodjon le. Valóban azt mondtam, hogy az államcsőd előjele, amikor az állam nem tudja eladni az állampapírjait, mert senki nem akarja azt megvenni. Azonban ez nem egy alkalomra vonatkozik, hanem amikor hónapokon át nem sikerül értékesíteni az új állampapírokat.

Jelenleg erről szó sincs. A diszkont-kincstárjegyekre továbbra is túljegyzés volt, az ötéves állampapírra is volt vevő, ráadásul 1,5%-os, már-már nevetséges kamat mellett. A vevők csak azért maradtak most távol a hosszútávú állampapíroktól, mert ilyen időtávban nehéz kalkulálni a jelenlegi piaci helyzetben. Ez teljesen normális reakció és helyzet, semmi pánikolásra nem ad okot. (S 4-5%-os kamat mellett biztos tolongtak volna érte a befektetők. Már elfelejtettük, de nem is olyan régen még évtizedeken át 6% felett fizettünk kamatot az állampapírok után és mégsem lett csőd belőle.)

Az a helyzet, hogy most éppen az állampapírban van a legjobb helye a pénzednek. Kiszámítható hozam, biztos adós, kevés ilyet találhatsz ma a jelenlegi piaci felfordulásban. (Más piacokon a pénzed 20-30%-át is elveszítetted az elmúlt napokban és valószínűleg nem ez lesz a vége.)

Lehet, ha elhúzódik a válság és a járvány, néhány hónap vagy év múlva felül kell vizsgálni ezt az álláspontot, de jelenleg a legrosszabb amit tehetsz, ha pánikolsz.

Semmi olyan körülmény nincs jelenleg, ami indokolná a meggondolatlan cselekvést.

Van aki attól fél, hogy az államnak majd annyira kell a pénz, de nem tud szerezni majd a piacról, hogy befagyasztja az állampapírokban lévő pénzt.

Ez két dolog miatt butaság:

Az egyik, hogy végszükséglet idején az állam, ha akar, tud pénzt nyomtatni (nyomtattatni az MNB-vel). Ez egyszerűbb dolog, mint állampolgárok megtakarításait befagyasztani feleslegesen.

A másik, hogy a bankszámláidat, brókerszámláidat ugyanúgy be tudja fagyasztani,  mint az állampapírjaidat, ha éppen azt látja jónak. Akkor mi a különbség?

Tehát még egyszer: nem kell felülni a pánik-vonatra feleslegesen. Előfordulhat a következő időben, hogy jobban szemmel kell tartani a megtakarításaidat, de egyelőre még a legjobb, amit tehetsz, hogy nem hozol meggondolatlan, félelem vezérelte döntéseket.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram