Hová lett az infláció?

Infláció, vagyis pénzromlás akkor van, ha úgy kerül több pénz a forgalomba, hogy nincs mögötte több áru vagy szolgáltatás. Ha mindenkinek dupla annyi fizetést adunk, akkor semmi nem történik, csak ezek az emberek elköltik a dupla pénzt. Viszont nem lesz több fodrász, több autószerelő és több ipari termék sem, így a plusz pénz csak inflációt generál és a fodrász, a gázszerelő, az autószerelő és mindenki más szintén dupla annyiért fog dolgozni. Vagyis a pénz fele annyit fog érni. Ezt hívják pénzilluziónak, amikor úgy érzem, többet keresek, pedig ugyanannyit tudok vásárolni érte, mint amikor még kevesebbet kerestem.

Ez elég egyszerűen megérthető. A több pénz, ha minden más változatlan, inflációt okoz.

Oké, de akkor miért nem rohant el az infláció, amikor az elmúlt 12 év csak arról szól, hogy ész nélkül öntik a pénzt a piacra a jegybankok? Ha igaz lenne a fenti eszmefuttatás, már régen vágtázó inflációnak kellene lennie.

Van itt még egy másik dolog is a képletben, ez pedig a pénz forgási sebessége. Ugyanis az egy dolog, hogy mennyi pénzt öntök a piacra és egy másik, hogy azzal mi történik. Ha az összes plusz pénz a párnacihákba vándorolna, ahelyett, hogy az emberek elköltenék, akkor semekkora inflációt nem okozna a plusz pénz, hiszen nem jelenik meg a piacon plusz kereslet formájában. Ha nem nő a kereslet, nem nőnek az árak sem.

Ellenben ha gyorsan forog a pénz, sokszor gazdát cserél, sokkal kisebb összeg is nagy inflációt tud okozni. (1946-ban idehaza aki csak pénzt kapott, rohant és elköltötte, mert másnap már kevesebbet ért, mint aznap. Akinek fizetett, az is szaladt, hogy minél hamarabb megszabaduljon tőle. Ezzel extrém magas lett az infláció, mert az összes pénz állandóan gazdát cserélt és ez tovább növelte az inflációt.)

Ennek fényében már érthető, miért nincs még vágtázó infláció a rengeteg plusz pénz ellenére sem. Mert ezt az újonnan megjelenő pénzmennyiséget az emberek nem elköltötték, hanem részvényekbe, kötvényekbe, ingatlanokba fektették. (Ahol természetesen nagy árnövekedést okoztak, de a fogyasztói árindexben, a mindennapi fogyasztási cikkek piacán, amivel az inflációt mérik, ott nem.)

A FED ábrája arról, hogyan alakult a pénz forgási sebessége az elmúlt években. Ha megnézed, mindent megértesz, hogy miért nincs még infláció.

Share

187 hozzászólás

 • KL
  Jól értem, hogy most azt a problémát akarjuk megoldani itt kommentekben, a lopás különféle módozataival, hogy nincs infláció?
  Miután kinyilatkoztattuk, hogy ha több pénzt kapnának a szegényebb rétegek, az érdemben nem érne többet, mert elvinné az infláció.

  Akit zavar az infláció hiánya, minden vásárlása után utaljon nekem 10%-ot (idén, jövőre 20-at, stb.).

  És igen, ha a fejlett nyugaton rossz, akkor miért az a népvándorlás iránya, ami? Már hülyék is a migránsok?:-)

 • V
  eloszor a fejeben kell rendet tennie. Azon az elven van hogy aki frissen kulfoldre koltozik az mindent rozsaszin szemuvegen keresztul lat, ezert elfogult. Ezt el is lehet fogadni. Viszont amit nem lat az az hogy az ellenkezoje is igaz, 10-20 ev utan megszepulnek az emlekek igy nem csoda hogy ö a nyolcvanas evek keso-kadari romantikajat sirja vissza. En csak azt kerdezem, miert faraszt itt mindenkit ezzel, miert nem koltozik mar vissza, hogy sajat boren tapasztaljon mindent? Nem, a mai Magyarorszag tarsadalma nem ugy viselkedik mint a nyolcvanas evekbeli. Ez mindenutt valtozott. Es a nyolcvanas eveket is csak az ido szepiti meg, ugyanolyan rozsaszin szemuveg mint aki fel eve kulfoldon el.
 • csizkek
  ” A társasházban a szomszéd nem azon agyal, hogyan tegyen keresztbe, hanem hogyan segítsen, ha gond van. ”
  Ez Nemeto.-ban atlagban pont nem igy van:) MIvel agyon van szabalyozva a tarsas egyutteles, ezert ott toljak eled az akadalyt ahol csak lehet. Amikor a fsz.-i kertes lakasod kertjebe, felteszel egy arnyekolot, akkor jon a szomszed vergodni az emeletrol, hogy igy nem lat eleg “zoldet”, azonnal vedd le. Vagy mikor beszol a szomszed hogy ne focizz a 2 eves gyerkocoddel, mert a kert az disz, nem jatrszoter. Ha tulajdonos vagy, akkor meg egy sajat ablakcsererol sem donthetsz.
  Ugyanolyan mint Mo., kiveve hogy legalabb itt a lakasok allagara koltenek es nem egy leharcolt rom a lepcsohaz.
  Mondom ezt ugy, hogy nekunk nem volt meg konfliktusunk, de a kornyezetemben inkab olyan van ahol vmi mindig van. Es mindegyik draga, nagyvarosi kornyek.
 • csizkek
  Mi van ha ez az eszkozarbuborek egyszer kidurran?
  elkezd a jonep “menekulni az ingatlanbol, reszvenybol. Ilyenkor hova megy a penz? Volt mar hasonlo nagylepteku eszkozarbuborek durranas? 2000-es evek tech reszvenyek.. Azon kivul? Olyan amikor mondjuk elkezdtek menekulni az ingatlanbol. Csak kivancsisag.
  Ingatlanlufirol jut eszembe, mi van ha a kinai nagy ingatlanlufi durran? (varosok allnak uresen) Ny-EU piacon, rengeteg kinai, orosz, olasz befektetes van. Fekete penzek, “mas allam” szeme elol eltuntetett penzek. Itt Nemeto-ban is allnak uresen ingatlanok, “befektetes jelleggel”. Ilyenkor mi van? Jo gondolom egyelore covid van, de egyszer ez is elokerul.
 • Imperialista
  “Az imperializmus lényege nem változott, csak az eszközök finomodtak.”

  Aki ilyeneket mond az szerintem nézzen körül a szobájában, hogy az elektronikai termékei, a ruhatára, egyéb eszközei közül mégis mennyi készült bangladeshben vagy kínában. Hányszor rendelt az aliexpress-ről, wish-ről, hányszor vásárolt a 100Ft-os boltban kicsi olcsó kínaiak által előállított terméket stb stb stb.

  A gonosz imperialisták többek között mi magunk is vagyunk csak közben szeretünk ártatlant is játszani.

 • Robird

  2020-10-20 at 15:41
  @külföldimagyar ” tudnék bőven mondani, -főleg az utolsóról- épp eleget.” mesélj, én kíváncsi vagyok. Mi 9 éve élünk Németországban, Magyarország után minden nap öröm. Ezt a lehető legkomolyabban mondom. A társasházban a szomszéd nem azon agyal, hogyan tegyen keresztbe, hane m hogyan segítsen, ha gond van. A munkahelyen nem az a cél, hogy megalázzanak, hanem hogy fejlődj, és tanulj, legyen magasabb a fizetésed. Akkor a főnök is jól jár. A bankban nem az a legfőbb cél, hogy hajléktalant gyártsanak belőled, hanem hogy jó üzletet kössenek. És napestig folytathatnám.

  Javaslom ne általánosítsunk a tapasztalatból. Szerencsés vagy. Valószínűleg van egy confirmation bias is benne.
  Németországban primitív a hivatali ügyintézés, azt amit itthon online egy helyen el lehet intézni, azért ott három helyre kell menni. Ismerősöm szomszédja egy rosszakaratú hárpia. stb.

 • Krizard
  @Névtelen 2020-10-20 at 16:03
  Igazad van! Tényleg magasak az adóterhek azoknak akik dolgoznak, és az is igaz szerintem, hogy az embereknek egyre kevesebb pénzük van az alapokat megteremteni. De meg lehetne állítani egyszerűen úgy, hogy ne a munkát adóztassák, hanem a passzív jövedelmet. Ha ez meglesz, sokminden rendeződik, mert tudnak költeni az emberek. Tehát nem kell sajnálni senkitől, elég lenne, ha a passzív jövedelem van megadóztatva.
 • Husz János Puszita
  Szerintem az eladósodottság mértéke is közrejátszik az alacsony inflációban. Az adósság törlesztése visszakerül a bankba, nem a fogyasztást pörgeti, hanem kivonásra kerül az árupiacrol. Ezen felül a dollár alapú penzrendszerben a fed bátran nyomtathat dollárt, mert ezzel nem csak Amerika penzigenyet elegiti ki, hanem az egész világét. Más, főleg a fejlődő országok valutáival már óvatosabban kell bánni.
 • Pampalini
  “Ismerősöm szomszédja egy rosszakaratú hárpia” – Ilyet minden bizonnyal itthon is találsz, és találhattál a 80-as években is. 🙂

  Mai MTI hír a rádióban “Hungarikummá nyilvánította a Magyar Népmesék c. rajzfilmsorozatot a Hungarikum Bizottság – közölte az Agrártárca”.

  Ez kb. mindent elmond az aktuális helyzetben a kormányzati prioritásokról, modernizációról, sajtóviszonyokról.

  De próbáld meg nyugodtan lefordítani németre, vagy angolra, és elképzelni, ahogy a BBC-n vagy a ZDF-en halál komoly arccal beolvassák.

  Üdítő, felszabadító érzés ebből a fojtogató sötétségből megérkezni a hanyatló nyugatra.

 • Husz János Puszita
  @külföldimagyar
  Nagyon szép gyerekkorod lehetett, ha ilyen nosztalgiával vagyodsz a 80-as évek után. Melyik helvet lépett a tyukszemedre?
 • IDSx
  @random-okos azert amit mond van benne igazság.

  Par eve az egyik orszagos uzletlancnak dolgoztam kivitelezoi oldalon, az orszag nagy reszen levo uzleteikben toltottem 1-2 napot. Nyilvan nincsenek ott minden faluban, de bizony a “messzi északon” is hetkoznap nap kozben ment nagyban a bevasarlas, lottozo/trafik elott sorok. A parkolok tele.

  Most egy EU-s tavkozlesi, “felzarkoztato” projektet csinalok. Csak es kizarolag kistelepulesekre telepitunk kozossegi wifi hotspotokat. A monitoring adatok alapjan a nevesebb markak 2-3 eves okostelefonjaira meg ezekben a regiokban is van penz.

  A hetvegen egy videki kis faluban voltam gyalogtura soran egy szombat estet. A sima kocsmak mind zarva, a szinvonalas, Bp.-i arakkal (nem belvaros!) operalo fogadoban telthaz. Kerdeztuk: csak mi voltunk aznap este turistak.

  %

 • IDSx
  %

  Mas gyalogturakon is azt latom hogy azert a tenylegesen nagyon hatranyos falvakat kiveve az 1-10 eves premiumautok aranyaiban nem ritkabb utcakepi elemek, mint Bp. vagy epp Gyor. A helyi szakemberek, mesteremberek furgonjai kivetel nelkul csinos, uj epitesu csaladi haz elott parkolnak.

  Nem egy videki, ipari ugyfelemnel az utobbi evekben a ceges dolgozoi buszjaratot megritkitottak, mert mar a kisegito szakmunkas is autoval jar be. A dolgozoi parkoloban sokszor alig van helyem. Ekozben a menzakat boviteni kell, mert egyre tobben engedhetik meg hogy ne a hazai kosztot egyek dobozbol.

  Es meg lehetne sorolni…milyen melysegig menjek le a “kisemberek” koze, hogy elfogadjuk: a kozep/felso-kozep is erzi, hogy erosen csokken a vasarloereje a kormanyzati dilettancia miatt es sehol sincs az a hires bérrobbanás? Nem lehet orokke a borsodi zsakfalu a viszonyitasi alap.

 • okosban megoldjuk
  1525-ben amikor a helyi molnártól vettem lisztet ő meg ugyanazt a pénzt másnap visszaadta nekem 2 tikért (tyúk) akkor gondolom az azonos társadalmi rétegek azonosan szegényedtek vagy gazdagodtak és ezt élték.
  De ma sokan kitörni akarnak ,részvény, külföld, arany, ingatlan és az egészet itt a fórumon is úgy nevezzük: LUFI. Valószínű, hogy mindenkinek nem fog sikerülni kitörni. Lehet hogy a klasszikus munka még marad egy darabig. Mint ahogy támogatást sem kaphat mindenki. Valaki egy szempont szerint kap más meg nem. Valakinek jó a külföld másnak meg nem. És lesznek gazdagok meg szegények. De hol dolgoznának a szegények ha a magyar gazdagoknak nem lennének cégeik? Ja, a külföldi gazdagoknál, remek. Mi különösen nehezen viseljük a magyar gazdagokat a környezetünkben. Közben meg de jó lenne gazdagnak lenni…
 • IDSx
  %
  Termeszetesen a problemak elol elzarkozni se erdemes, de en mit tudok tenni? Csak az SZJA-mbol 2 borsodi csalad megelne. A fogyasztashoz kotheto adoimbol meg egy.

  De ameddig ok sokadszorra is ugyanugy egy zsak krumpliert elhiszik a tundermeset, noha elotte es azelott is beszivtak es olyanra szavaznak, aki az ujraelosztas helyett egy kivetelezett kort tamogat…?

  Mit tegyen meg az ebben az orszagban, aki szerencsesebb helyzetbol indult, tudott es elt is a tanulassal, valos teljesitmennyel korrekt eletszinvonalon el, de ekozben a “kozosbe” betett adoforintjait pont azok osztatjak el rosszul akiknek szukseguk lenne ra? Miert szegyen Magyarorszagon, ha valaki kicsit is jobban el es nem a borsodi zsakfalu atlaghoz meri magat hanem mondjuk az osztrak videki varosokhoz?

 • külföldimagyar
  @Béla (2020-10-20 at 14:20)

  Szerinted tévedek, szerintem meg nem.
  Amit írtál arról, hogy gazdagabbak a “nyugati demokráciák”, meg, hogy Mo biztosítja az olcsó munkaerőt, – még egyet is értek, jóllehet én ezeket a témákat fel sem hoztam. Ahogy azt sem, hogy lopnak -e magyarországon közpénzeket. Ez nem képezte tárgyát a kommenteimnek.

  “marketinggépezet”:
  Ez alatt azt értem, hogy a “fejlett nyugati demokráciákról” évtizedek óta egy olyan pozitív kép van rajzolva és a “fejekbe töltve”, ami véleményem szerint köszönő viszonyban sincs a valósággal.

 • külföldimagyar
  (2020-10-20 at 14:30)
  “…Nyilván megvannak a maga hátrányai, meg elhiszem, hogy neked nem sikerült a beilleszkedés.”

  Nem értem, miért asszociálsz te arra, hogy az én beilleszkedésem hogy sikerült (10 év alatt…) abból, hogy leírtam a véleményemet egy témához kapcsolódóan. Ez nem tartozik a tárgyhoz. Emellett tiszteletben tartom a véleményedet arról, hogy szerinted minden szép és jó nyugaton. Szerintem meg közel sem.

  “De maradjunk annyiban, nem véletlen, hogy 200 000 magyar él Németországban”
  Szerintem pontosan azért él ott annyi magyar, mint amiért én is – azaz, mivel -egyelőre- több PÉNZT keresnek ott, mint Magyarországon.
  Ez viszont messze nem jelenti azt, hogy mindenkinek ezek közül a kapitalizmus és a “fejlett nyugat” tetszik is. Az, hogy az ember alkalmazkodik “a rendszerhez” (a kapitalizmushoz) nem jelenti azt, hogy tetszik is neki.

 • külföldimagyar
  (2020-10-20 at 15:26)
  (2020-10-20 at 15:43)
  “Írjál csak nyugodtan, ez része a kulturált eszmecserének. A másik minősítése nem. Azt sem érzem feladatomnak bizonygatni, mikor hol éltem és dolgoztam.”
  Nem is kértelek, hogy bizonygasd. A “tapasztalataimat” egyszer majd talán megírom, és egy könyv formájában fogod látni. 😉
  Hidd el, van elég. És: nem vagyok egyedül ezzel a meglátásommal.

  (2020-10-20 at 15:43)
  @Neröhögtess (2020-10-20 at 15:24)
  “Mellesleg, ha kint élsz, akkor ha vannak is hátrányok, összeségében még mindig jobb kint, különben nem élnél ott, igaz?”
  “Jól értem, hogy te a szörnyűséges fejlett, nyugati demokráciában nyomod azzal a szilárd meggyőződéssel, hogy az milyen rossz? Te mazochista vagy, vagy esetleg csak bort iszol és vizet prédikálsz? :))”
  – Lásd válaszomat feljebb Nacionalistá-nak.

 • külföldimagyar
  (2020-10-20 at 15:41)
  “Mi 9 éve élünk Németországban, Magyarország után minden nap öröm… …A társasházban a szomszéd nem azon agyal, hogyan tegyen keresztbe, hanem hogyan segítsen, ha gond van. A munkahelyen nem az a cél, hogy megalázzanak, hanem hogy fejlődj, és tanulj, legyen magasabb a fizetésed. Akkor a főnök is jól jár… …És napestig folytathatnám. Most te jössz ”

  Hát persze. Ez egy hihető történet: Németországban a német kollégák valószínűleg nem a konkurrenciát látják benned, mint “kelet európai munkaerőben”, hanem -hát persze: a karrieredet egyengetik, hogy fejlődj, tanulj, egyre előrébb juss, egyre többet keress, és: végsősoron – hogy egyre nagyobb konkurrenciát jelents nekik, merthát: ez az ő érdekük, nem?… 😀
  Véleményem szerint ez az év vicce! Illetve, hogy ha így is van, maradjunk annyiban, hogy ritkaságszámba megy.

 • iorgoskimindigénekel
  Köszönöm cikket!
  Tehát ha jól értem, egy nagy adag lóvé van csőre töltve, ami ha nem ég el egy hirtelen krachban, akkor bármikor kiszabadulhat, és gigainflációt okozhat, csak egyelőre nincs oka rá. De elképzelhető olyan forgatókönyv, hogy ez a pénzmennyiség megjelenjen a keresleti oldalon? Mármint az infláció szempontjából érdekes áruk piacán?
 • Pampalini
  “De meg lehetne állítani egyszerűen úgy, hogy ne a munkát adóztassák, hanem a passzív jövedelmet. ”

  Nem nehéz belátni, hogy ez is csak elméletben működik. A gyakorlatban a néhány tízmilliós megtakarításod és az 1-2 lakásod adózik majd. Minden nagyobb vagyon (10-100-1000x akkora) megtalálja az adóelkerülés módját.

 • Maki
  “Hát persze. Ez egy hihető történet: Németországban a német kollégák valószínűleg nem a konkurrenciát látják benned, mint “kelet európai munkaerőben”, hanem -hát persze: a karrieredet egyengetik, hogy fejlődj, tanulj, egyre előrébb juss, egyre többet keress, és: végsősoron – hogy egyre nagyobb konkurrenciát jelents nekik, merthát: ez az ő érdekük, nem?… ”

  Ez egy nagyon érdekes gondolatmenet, soha életemben nem jutott volna eszembe. Miért lennék én konkurencia, amikor hónapokig hirdetnek egy állást, és jó, ha félévente találnak egy embert a pozícióra?

 • KZoltán
  A kapitalizmus alapképlete: pénz – áru – több pénz. Másképp az áru vétele és eladása közötti időben az érintett áru ára nem csökkenhet. Mi ez, ha nem az infláció?! Azaz a kapitalizmus – inflációs gazdaság. Az inflációhoz nem kell pénz nyomtatni, az arany-sztenderd esetén is benne van a kapitalizmusban.
 • Robird
  Csatlakozom külföldimagyarhoz. Kinek a pap, kinek a papné.
  Az, hogy te megtaláltad a számításod Németországban, tökjó. Örülök neki és sok sikert, de őszintén.
  De az, hogy egyoldalúan pozitívnak és mindennél-de legalábbis a magyar ugarnál- jobbnak állítod be a német valóságot, elsősorban a tapasztalatlanságból adódó naivitásnak tudom be.
  A mi tapasztalatunk úgy tűnik kevésbé elfogult véleményt szül és nekem ez kiegyensúlyozottabnak és reálisabbnak tűnik. Sorolhatnám az érveket, amik alátámasztják azt, hogy ott sem kolbászból van a kerítés, de csak két példát hozok. Hány magyar van nyugat európai nagyvállalatok igazgatótanácsában? Hány magyar pilótát vettek fel a Lufthansához? (egyről tudok, aki az utolsó körös interjún vérzett el, nem a kvalitása miatt, de Magyarországon ő volt a legsikeresebb ebben az ügyben az elmúlt években)
 • Unemployed
  Az inflációból “hatalompolitikai” okokból a megélhetési költségeket “kiinflálták”, így nem fejezi ki a megélhetés költségeit. A lecsúszó középosztály megélhetése egyre nehezebb világszerte, a hazug inflációt követő juttatások így viszont értéküket vesztik.

  Miért is alacsony a forgási sebesség? Mert túl sok pénz van a rendszerben, de nem költenek többet, akik költenek, mert az nem náluk jelenik meg. Pedig pl. lakásvásárlásnál az eladónál, építőnél megjelenő pénz is elkölthető lenne.

  Még pár:
  – A 2008-as válság óta sem tért vissza a fogyasztói bizalom, nem költ ugyanannyit az ott megroppant réteg. Még én sem élek és költök ugyanúgy, mint előtte.
  – Van-e értelme iPhone 3, Dell Inspiron, stb. árakat nézni, amikor a tömeg az aktuális telefont, laptopot veszi? Átnevezem és már új termék. Az ipari-elektronikai innovációt képtelen az inflációszámítás kezelni, így durván leviszi a valós rátát.

 • Névtelen
  a magyar értelmiségi munkaerő elképesztően olcsó. nem beszélve, amikor ide jön egy külföldi vezető, és meglát egy 40 főre szóló éttermi számlát, és szinte zsebből fizetni, mert otthon 8-10 fővel produkálnak ennyit. mégis küzdeni kell, hogy itthon vehessünk fel egy gyakornokok ugyanarra a munkára, és ne észak amerikában, mert a nagyfőnök onnan származik. nem kell ezt nagyon szépíteni. gyarmatok vagyunk minden tőlünk nyugatabbra levő ország szemében. ezzel amúgy nem is lenne nagy baj, ha legalább töredékében visszaforgatnának abból, amit a romló forint miatt amúgy is megnyernek rajtunk.
 • skrilly
  Eddig arról írtál, hogy a részvényárak elszakadtak a valóságtól. Most meg akkor ezek szerint eszközár-inflációról van szó?
 • külföldimagyar

  “Ez egy nagyon érdekes gondolatmenet, soha életemben nem jutott volna eszembe. Miért lennék én konkurencia, amikor hónapokig hirdetnek egy állást, és jó, ha félévente találnak egy embert a pozícióra?”

  …a MESÉBEN 🙂

 • külföldimagyar
  @Névtelen

  Kicsit offtopik az irány -elnézést: A gond az, hogy ha kelet-európaiként “nyugatra” mész, az alapfelállás sajnos nem az, mint amit itt Maki kolléga szajkózik, hogy tejbe-vajba vannak fürdetve a munkavállalók. Épp ellenkezőleg:
  A “helyiek” (szándékosan nem írok országot) a végsőkig kihasználják a kelet-eu munkaerőt. És itt most nem csak a kétkezi munkásokra gondolok: ha több diplomás vagy, és ambíciózus, sőt: ha nyugaton továbbképzed magad, ellentétben a kolléga írásával – épphogy keresztbe teszik előtted a lábukat, nehogy a “soraikba léphess” kelet-eusként, mert, hát: mit képzelsz te… Mondom: ebből könyv lesz majd, itt hosszú lenne.
  Még annyit a kihasználásról, hogy NAGYON kell ismerned a jogaidat, a helyi jogrendszert és ebből következően nagyon jól kell beszélned a nyelvet, ha HATHATÓSAN védekezni akarsz…
  RENGETEG esetet tudnék említeni, nem, nem (csak) sajátot…

 • Blend Ahmed
  “Az inflációhoz nem kell pénz nyomtatni, az arany-sztenderd esetén is benne van a kapitalizmusban.”

  Aranypénzrendszer esetén hogyan van benne alapértelmezetten a rendszerben az infláció? Általában inkább a fordítottja szokott gond lenni, azaz az árukészlet és a kereskedelem gyorsabban nőtt, mint az aranykészlet, és ez deflációs válságokat okozott.

 • Csizkek
  “ Hány magyar van nyugat európai nagyvállalatok igazgatótanácsában? “ en ismerek 2-t. Es akkor mi van? Ez se nem pro vagy con. En is 10+ eve Nemeto, de kozben dolgoztam min 15 orszagban projekteken. Es megertem kulfoldimagyart, de igencsak alulbecsuli(tek) a visszakoltozes hatasat. Nekem is hianyzik Mo, de ami az otthoni fejekben van az egyre jobban taszit. Lehet sirni mennyire kihasznalnak itt a tokesek, de Mo ez fenyevekkel rosszabb. Van egy magyar vallalnozasom is es dolgoztam magyar multikkal is vs. itteniek. Es ez a tapsztalat marasztalt Nemeto-ban vegul. Ettol meg hianyzik Bp. De nem engednem a gyerkoceimet a magyar altalanos oktatasba. Es a magyar eü is egy tragedia. (Szep hogy van privat eü, csak pont mikor kene, nem elerheto) ami meg a kozbangulat, media, az tenyleg kadar korszak:) ha erre vagyik vki
 • Csizkek
  “ Ez egy hihető történet: Németországban a német kollégák valószínűleg nem a konkurrenciát látják benned, mint “kelet európai munkaerőben”
  10+ eve nem neznek kelet europainak. Rendesen megfingattaknaz elejen, azota engem folyamatosan tamogat tobb volt es jelenlegi kollegam is. Szakmailag es ajanlasokkal is. Tobbszor valtottam az elmult 10 evben es mindig nemet ajanlasokkal. Most is epp folyamatban van egy.. es meg azt is elfogadjak hogy nem a nemet a fo kommunikacios nyelvem. Azert ez eleg ritka local marketben. Nem vagyok genius, szimplan megcsinalom proaktivan amit kell. Dolgozom(tam) multis, freelance es kisceges kornyezetben is.
 • Bela
  Tehat elismered, hogy csoro orszag vagyunk a hanyatlo nyugathoz kepesr, es sokkal nagyobb itt a korrupcio. Te errol nem beszeltel, en meg igen. Legy szives mondd mar el, hogy mi annyira rossz a nyugati demokraciakban! Azt latom, hogy kinlodas szamodra, hogy alkalmazkodni kell az ottani viszonyokhoz. Es egyelore tobbet keresel ott. Az egyelőre az eleg optimista jelzo mondjuk, mivel a tortenelem folyaman mem volt olyan idopillanat, amikor az itteni eletszinvonal megkozelitette volna a hanyatlo nyugatet. Ez a fajta hanyatlas – amiert te is ott vagy annak ellenere, hogy isszonyatos kuszkodes nap mint nap alkalmazkodnod azokhoz a viszonyokhoz – nem mult heten kezdodott.
 • QTT

  Nem ez az első blogbejegyzés, amely alatt teleírod ezt a külföldön sem rózsás az élet dolgot. Én egyáltalán nem állítom, hogy ebben nincs igazad. Viszont Te csak ezt a negatív részt hangoztatod a kinti életedből. Elvileg ugye nem jobb ott sem.

  A kintléted másnak már megválaszoltad fentebb, mégpedig a pénz miatt. Na itt a lényeg. Ez mégis ott tart a sok rossz ellenére nem? Tehát ebben mégiscsak jobb ott, a mérleg nyelve oda billen nálad.

  Kint megkapod az általad emlegetett rossz dolgokat. Értem és elhiszem. De gyanítom mérlegeltél és rájöttél, hogy itthon is ugyanúgy megkapnád a rossz dolgokat. Elmebeteg szomszéd/lenéző és közönyös emberek/törtető munkatársak/urambátyám/korrupció/nehézkes bürökrácia/eltaposás stb… válaszd ki ezek közül ami kint is érint. DE cserébe itthon kevesebbet is keresnél, ezt felfogtad és kint élsz, mert ebben mégis jobb neked ott.

 • Peti
  Az infláció és pénz mennyisége között egy fokkal bonyolultabb a kapcsolat. A monetarista közgazdaságtan szerint fennáll az M * V = P * Q kapcsolat (azaz pénzmennyiség szozova a pénz forgási sebességével egyenlő az árszint szorozva a mennyiséggel vagy tranzakciók számával, tehát a nominális GDP-vel). Eszerint a pénz mennyisége nem számít, hiszen ha több a pénz, egyszerűen lecsökken a pénz forgási sebessége, tehát a nagyobb pénzmennyiség nem generál inflációt.

  Mivel a tőzsdei részvények vásárlása és az ingatlanok vásárlása nem jelenik meg a GDP-ben (hiszen semmi új nem termelődött), ha a fenti összefüggést igaznak tekintjük, a pénz forgási sebességének csökkenése pont arra bizonyíték, hogy a többlet pénz nem ingatlanokba és részvényekbe folyt, hanem olyan termékek vásárlásába, amik megjelentek a GDP-ben.

 • Maki
  “Amikor a fsz.-i kertes lakasod kertjebe, felteszel egy arnyekolot, akkor jon a szomszed vergodni az emeletrol, hogy igy nem lat eleg “zoldet”, azonnal vedd le. Vagy mikor beszol a szomszed hogy ne focizz a 2 eves gyerkocoddel, mert a kert az disz, nem jatrszoter”

  Nem vagyunk egyformák. Nekem nincs azzal bajom, ha a szomszéd szól, hogy mi a baja, sőt örülök, mert nem mérgesedik el a helyzet. Budapesten is örültem volna, ha a szomszéd szól, hogy – szerinte – a fiam ütötte meg az autóját, mielőtt kiszúrja a gumit az autónkon 🙂

  Akkor maradjunk annyiban, én személyesen nagyon jól érzem magam Németországban.

 • külföldimagyar

  Pontosan. Ahogy írod.
  És ami az eredeti mondandóm lényege (volt), hogy “túl van magasztalva” Magyarországon a “nagy nyugat”. Az a mondás, hogy “kint sincs kolbászból a kerítés” – pontosan takarja a lényeget. Sőt, én továbbmennék: Kint is vannak pontosan ugyanolyan hülye/egoista/önző emberek mint Mo-on, és persze lehet normálisakkal találkozni. Ez nem egy más világ!
  Nekem ami a gondom az, hogy “meseország” szintre van emelve a “nyugat”, minden példának ez a pozitív vége. Nem az! Sőt, szerintem a magyar kultúrában (nem poltitika, -az más tészta) sokkal több követendő elem van, mint a nyugatiban. Én pl. nagyon nem szeretném, ha magyarország kultúra tekintetében a nyugat útjára lépne. Ha annyira jó lenne, tutira ittmaradnék nyugdíj után, sőt vennék itt lakást: Nem. Nem fogok.

  De, mivel a téma itt offtopik, így fellélegezhettek, ez az uccsó kommentem/válaszom, kinek hogy tetszik. 😉

 • Neröhögtess
  Ez egyre viccesebb. Nem bírod azt a gazdasági-társadalmi rendszert, ami lehetővé teszi azt, hogy ennyi pénzt kereshess, de mégis azt választod. Ezek szerint a pénz a legfontosabb számodra, de akkor miért csodálkozol, hogy vannak így ezzel mások is?
  Egyébként létezik olyan rendszer a Földön, amilyet te szeretnél? Ha igen, miért nem ott élsz? Ha nem, akkor pedig érdemes lenne elgondolkozni rajta, hogy miért is nem…
 • Robird

  Most kivancsivá tettél, melyek azok a cégek?
  De örülök, hogy úgy tűnik, eljutottunk odáig, hogy döntse el mindenki maga, mit szeretne. Külföldön is lehet élni, itthon is és nem kell egymásra fújni, mert valaki másképp látja, lenézni, magas lóról osztani meg az itthon maradottakat végképp nem kell. Nem feltétlenül él valaki itthon, mert nem találna külföldön munkát és nem állna helyt. Vagy mert belebuzult Orbánba.
 • Kiszamolo
  Peti, az ingatlanépítések miért is nem mozgatják a GDP-t? A parkolópályára tett milliárdok miért is nem csökkentik le a pénz forgási sebességét? Ha kétszer annyi pénz van a rendszerben, de a fele parkolópályára kerül részvényekben, akkor miért is ne csökkentené a forgási sebességet?
 • Attila
  OFF
  KATA 2021 adózás, online előadás: youtube.com/watch?v=4NmFbczBTwI
 • Spartan
  @külföldimagyar
  “A “helyiek” (szándékosan nem írok országot) a végsőkig kihasználják a kelet-eu munkaerőt. És itt most nem csak a kétkezi munkásokra gondolok: ha több diplomás vagy, és ambíciózus, sőt: ha nyugaton továbbképzed magad, ellentétben a kolléga írásával – épphogy keresztbe teszik előtted a lábukat…”
  Egyreszt tenyleg nagyon erdekelne ez a sok elnyomott, negativ tapasztalat mindenki reszerol, ahogy a pozitivak is. Tanulni jarok ide mind Kiszamolotol, mind a kommentekben felhalmozott informaciobol – es nem az ilyen mellebeszelesekbol, hogy “MESE”.
  Erre a kommentedre konkretan reagalva: borsodi kozsegbol jovok, Budapesten diplomaztam, ketszer is. Londonba szoftverfejleszto vagyok, es senki sem tesz keresztbe nekem, mert elveszem a munkajukat. A kezdet nagyon nehez volt: 10-en lakni egy lakasban fokent kelet-eu-i es balkani bagazs, 9 koltozes 1.5 ev alatt folyt.
 • Spartan
  Olyan kornyekeken laktam ahol a kisebbsegek voltak tobbsegben, vagy az “olcso negyedek” sajatossaga jott elo, pl ne vegyel fel bankautomatabol kp-t este 10 utan, mert nem marad nalad. Azonban nem kotelezo ott maradni, es foleg nem megmaradni az adott szinten. “A “helyiek” (szándékosan nem írok országot) a végsőkig kihasználják a kelet-eu munkaerőt.” mondatrol pedig annyit, hogy azert erzed igy, mert nem tudsz mit kezdeni a kapitalizmussal. En otthon azt tanultam, maradjak kussban, dolgozzak fejet lehajtva es majd megkapom a vallveregetest. Sikerult is ezzel egy eleg alacsony kezdofizetest szereznem itt, mert nem ertettem a jatek szabalyait. Te meg most sem erted ezek szerint. Aki nem ker, nem kap. Remelem Kiszamolo nem haragszik nagyon a sok offtopic-ert
 • csgary
  Vicces hogy mindenki hogy izzad azon hogy vajon hol is a legjobb kizsákmányoltnak lenni, közben senkinek sem tűnik fel hogy a vitaindító kiindulási pont egy hatalmas kamu. Az infláció, köszöni szépen, teljesen jól van, az élelmiszerektől kezdve a gépkocsikon keresztül az ingatlanok áráig mindenütt jókora infláció van már évek óta, semmi köze sincs sem a 0%-os EU kamuhoz, sem az itthoni 3%-hoz. Nem azért kell a nyugdíjasoknak prémiumot meg 13 havi nyugdíjat építgetni mert a hivatalos infláció realisztikus… Csak kicsit lassú a gondolkodásotok.
 • attila
  @csizkek Ami nálunk nagyon hiányzik az a kommunikáció! Azzal sok mindent meg lehetne oldani ! Általános tapasztalat hogy míg kint simán ránk szólnak többen ha nincs rajtunk maszk a boltban, addig itthon lehajtott fejjel mennek el azok mellett akin nincs. Rászólni meg végképp nem mernek ” mert akkor majd még neki áll majd feljebb”, ez persze igaz is. Sajnos az hogy nem beszélnek egymással a jobb és baloldal, az fentről jön. Ezért lenne már nagyon jó egy olyan fordulat ahol nem nézné levegőnek, meg díszletnek egyik oldal a másikat, mert ez a mentalitás sajnos gyorsan terjed. Ha nincs kommunikáció akkor csak gyűlnek a feszültségek és annak sosem jó a vége 🙁
  A kettő együtt miért nem lehet igaz ? Számomra az is elrugaszkodott hogy egy 40 éves burkoló többet keres mint egy 40 éves gépészmérnök, aki 23 éves koráig keményen tanult meg invesztált milliókat a tanulásba….
 • Szmokkencs
  “Ha mindenkinek dupla annyi fizetést adunk, akkor semmi nem történik, csak ezek az emberek elköltik a dupla pénzt. Viszont nem lesz több fodrász, több autószerelő és több ipari termék sem,”
  – Ez azért nem igaz. Emelni fognak az árakon ,de pl azok is autót fognak venni, akik eddig nem, vagy azok is fodrászhoz járnak, akik eddig annyagi okok miatt inkább otthon vágták, ergo több autószerelő lesz, és több fodrász, azaz, több munka
 • Zabalint

  Ráadásul ha itthon valaki rászól a szomszédra valamiért, azt már akkor teszi, amikorra már durván összegyűlt benne a feszültség, ezért agresszív stílusban teszi, ami a másikban még akkor is negatív reakciót vált ki, ha amúgy normális hangnem esetében beismerné, hogy igaza van, és tenne érte, hogy rendezzék a helyzetet.
 • Peti
  Kedves Kiszámoló,

  A kritika részben jogos, mert sok ingatlant használtan/készen adnak el.
  A facepalm méretű hiba a részemről hogy (nem csak) a monetaristák pont a V-t vették állandónak és V csökkenése volt az anomália. Rákeresve ezt találtam, Richard Werner írása szabadfordításban: “Nézzük meg mely iparágak folytatnak olyan tevékenységeket, amik nem részei a hagyományos GDP-nek: ezek az ingatlan-szektor, építőipar és bankszektoron kívüli pénzügyi vállalatok.” Csökkenő V-t az eszköz-áremelkedésekre felvett spekulációs célú hitelekkel magyarázza, amikkel korrigálva kijön a változatlan V. Ami logikus, hisz az ingatlanok nagyrészét hitelből veszik, és a margin debt is csúcson van.
  eprints.soton.ac.uk/36569/
  advisorperspectives.com/dshort/updates/2020/09/28/margin-debt-and-the-market-up-another-5-in-august

  Köszönöm a javítást!

 • Darkosia

  Annyiszor leírod mennyit tudnál mesélni meg majd könyvet írsz a negatív tapasztalataidról, de azt mindig kikerülöd hogy akár csak egyetlen konkrét példát írj. Az fárasztó lenne, inkább újabb 900 karakterben leírod mennyit tudnál írni róla (de nem teszed…). Ezt hívják úgy, hogy rizsa.
  Amúgy még ha el is fogadom neked milyen tapasztalataid vannak (ami a kinyilatkoztatásoddal szemben ennyi és nem több: nem általános tény, hanem 1 ember tapasztalata), rólad akkor is valamiért az “Öreg bölcs üldögélt a Korinthusba vezető út szélén” tanmese jut eszembe.
 • karakter
  Én azt bírom Ausztriában, hogy az eladók kösszönnek a Spar-ban. Ezt itthon is be lehetne vezetni. Viszoint a keletnémetek még mindig panaszkodnak, hogy a nyugatnémetek lenézik őket, munkahely, stb, 30 évvel az újregyesítés után. A britek pedig megszavazzák a brexitet, no persze nem a pakisztáni bevándorlók miatt, hanem a lengyelek, magyarok, szlovákok ellen. És még hülyék is szegények, mert ezek a népek hozzátettek a brit rendszerhez, és nem kivettek belőle, hiszen fiatal munkaképes korú emberek, akik 2 generáció alatt be is illeszkedtek volna. Veszett a világ…
 • eInfla
  Az infláció ugye személyre szabott, és a hivatalos meg egy szándékos statisztikai trükközés eredménye.
  A párommal ketten március-április kb 350k volt az alja a havi költéseinknek, néha felment 400-ra, de ez akkor volt, ha be kellett szerezni valamit, ami nem minden hónapban van, de az átlag 350-400 közés esett még ezekkel is.
  Most meg ugyanaz az élet 400-ba kerül és ez megy fel 450-re, ha kell valamit még.
  Bár ezt a 400-t tartani is nehezebb, mint akkor a 350-t. Ebben a 400-ban kevesebb rendelés van, mint a 350-ben volt.

  Az én inflációm az kb 12-15% között van fél év alatt. Pedig a legnagyobb tétel, a lakbér, nem változott.

  (valójában nagyobb, mert kevesebbet rendelünk (itt ilyen 20-25k helyett 10-15k nagyságrendre kell gondolni, miközben drágult), olcsóbb felvágottat veszünk, csökkent a pazarlás (ami jó), ..stb és a “szerényebb” élet kerül ennyivel többe…)