Napelemesek, csúnyán megszívtátok

Sunnyogva és lapítva, ahogy szokták, kihoztak egy törvényt, ami teljesen értelmezhetetlen volt a napelemesek elszámolásáról. (Társadalmi egyeztetés, az. Ha egy újságíró nem vette volna észre a Közlönyben az eldugott hírt, a mai napig senki nem tudna a változásról. Szokás szerint, fű alatt, sunyin hoztak egy újabb törvényt, amivel százezreket hoztak rossz helyzetbe. Annyi tisztesség nem volt bennük, hogy legalább utólag bevallják, hogy hoztak egy ilyen törvényt.)

Első olvasatban arról szólt, hogy aki szaldóban van 2024 előtt, az 10 évig maradhat benne. Nem erről volt szó, hanem arról, hogy amíg a rendszere él, addig maradhat, de egye fene, 10-12 év alatt megtérül a rendszer, utána a maradék idő haszon bruttó elszámolás mellett is.

Így már ez is csúnya húzás lett volna, de lenyeltük a békát.

Aztán jobban olvasva nem a törvényt, mert az egy szokásos értelmezhetetlen, összecsapott zagyvaság volt, hanem annak a magyarázatát (ami szintén értelmezhetetlen zagyvaság, láthatóan senki nem olvasta el, mielőtt kiadták volna. De hát minek is olvasták volna el, jóvanazúgy akkor is, ha értelmetlen az egész), többeknek gyanús lett, hogy csúsztatás van a törvényben, mert senki nem lehet szaldós 2024 után, csak havi szaldós, ami nagyjából annyit ér, mint halottnak a beöntés, hiszen amikor a legtöbb áramot használod, november-december-január, a nap szinte egyáltalán nem süt, cserébe az év többi részében rengeteg felesleget termelsz. Így alig jobb, mint a teljesen bruttó (oda és vissza külön-külön) elszámolás.

A megtermelt felesleget a mai állás szerint 4,8 forintért veszik át, hogy aztán két sarokkal lejjebb eladják a hipermarketnek vagy az irodaháznak 240 forintért. Az a 4,8 forint alig több, mint ha semmit nem adnának érte.

Ez már viccnek is rossz lenne

Ha ezt hamarabb mondták volna (ahogy tisztességes lett volna), senki nem rakatott volna fel napelemet, hiszen így 20 év felett van a megtérülése, ami nagyjából a rendszer élettartama. Pont azért találták ki a szaldót, hogy támogassák a napelemeket. (A napelemparkok pedig fix átvételi minimumárat kaptak, szintén a megtérülés miatt.)

Jellemző a magyar közigazgatásra és az egész elnézést, de kuplerájra, hogy a törvényértelmezésre vonatkozó állásfoglalás kérésére a mai napig nem válaszolt a hivatal, egy hete pedig egy konferencián csak annyit tudtak hazudni, hogy korai még erről beszélni. (Korai, egy évvel a bevezetés előtt.) Lassan egy hónapja lapítanak csak, arra sem méltatják az érintetteket, hogy ha már nélkülük hoztak törvényt és egy olyan törvényt, amit értelmes ember nem adott volna ki, mert nem lehet értelmezni, akkor legalább válaszoltak volna utólag a megkeresésre.

Egy normális országban egy normális hivatal még aznap kiadott volna egy sajtóközleményt, amikor végigszáguldott a hír és a törvényről való találgatás az egész magyar sajtóban.

De nem, senkinek nem válaszoltak, most valamiért viszont a Telexnek megerősítették, hogy igen, mindenkivel kitoltak, mert egyszerűen csak és kész.

Az egyik hazugságuk, hogy Brüsszel miatt kell megszüntetni a szaldó elszámolást. Ezzel szemben az igazság, hogy az egyik kikötés, hogy 2024 után már csatlakozni nem lehet szaldóval, az Unió semmit nem mond a meglévő rendszerek elszámolásáról. A másik uniós kikötés, hogy aki állami támogatásból rakatta fel a napelemet, az ne maradhasson a szaldóban 2024 után. Ennek az indoklása, hogy ő így dupla támogatást kap: a napelemet is az államtól kapta és a termelésre is kap támogatást a szaldóval. De az még egyszer közönséges hazugság, hogy az Unió miatt nem maradhatnak a meglévő napelemesek a szaldóban.

A másik hazugságuk, hogy azért kellett mindenkivel kitolni, mert nem bírja a rendszer. Mit nem bír a rendszer? Ha ezután a lakossági ügyfelek pont ugyanannyit termelnek a hálózatba, mint eddig, csak pénzt nem kapnak érte, attól miért is lesz könnyebb a rendszernek? Tényleg azt hiszik, hogy van olyan ostoba, aki elhiszi ezt a magyarázkodást?

A sok napelem nyilván megterheli a rendszert, de egyrészt ezt eddig tudták és fejleszteni kellett volna a rendszert, másrészt semmi nem változik a rendszerterhelésen, ha kivezetik a szaldót. A meglévő rendszerek pont úgy fognak termelni és a nap is pont úgy fog sütni. Egyszer az életben mondjanak igazat, hogy elszúrták, hogy eddig nem fejlesztettek és most üres a kassza, ezért mindenki zsebét ki kell rámolni.

A harmadik hazugság, hogy ingyé’ tették el télire az áramot a napelemeseknek és mennyi gázba kerül ez az országnak. Miért nem uránba, ha már az áram nagy részét abból állítják elő? Mert úgy nem elég hatásvadász?

Ne felejtsük el, pont azért volt szaldó, mert anélkül nem térül meg egy ilyen beruházás. Tehát címeres ostobaság arra hivatkozni, hogy a támogatás pénzbe kerül, mert pont azért támogatás. Ez a lényege a támogatásnak ugye. A CSOK és a szaldó között egyetlen egy különbség van, az, hogy a CSOK-ot előre adták oda, a szaldót pedig hosszú évekre ígérték. Milyen lenne, ha azt mondanák a CSOK-osoknak, hogy meggondoltuk magunkat, túl sokba került, fizesse mindenki vissza a támogatást 2024 január elsejéig?

Arról miért nem szól a fáma, hogy mennyi gázt nem kell elégetni nyáron a napelemesek miatt? A nyári csúcsfogyasztás alig marad el a téli csúcsoktól, vagyis rengeteg gázt megspórolnak a napelemesek nyáron a termeléssel. A megtermelt áramból (is) hűtik az irodaházakat, bevásárlóközpontokat és működnek a gyárak és üzemek.

A magyar áramfogyasztás 40%-a import, amihez deviza kellene, ami éppen nincs. Még ha gáz is kell (ami szintén import) ahhoz, hogy kiegyenlítsék a napelemeket, akkor is rengeteg áramot nem kell behozni az országba.

Ez a sóhivatal cinikusan csak annyit tud mondani, hogy most van egy éve mindenkinek, hogy akkumulátort szereljen fel a napeleme mellé. Egy 5 kWh-s napelemes akkumulátor két és fél millió forint és az élettartama 10-12 év. Többe kerül az akkumulátor, mint egy átlag háztartás villanyszámlája 10 év alatt. Cserébe nem ér semmit. Nyáron jó esetben 2 kWh-t fogyasztasz esténként belőle (70 vagy 140 forint, attól függően, milyen tarifa), télen pedig semmi hasznod belőle, hiszen napközben is több a fogyasztásod, mint a termelésed, így nem tudod feltölteni még pluszba az akkumulátort is. Egy akkumulátor nemhogy tíz év alatt, de jelen helyzetben nyolcvan év alatt sem térül meg.

Bónusz kérdés: valamelyik nagyokos kiszámolta-e már, mennyibe fog kerülni az államnak, ha az összes napelemes cég bezár és elküldi az alkalmazottakat? (Mert ha tilos is telepíteni és nem is éri meg, akkor ne legyenek illúzióink, bezárnak a cégek.) Mennyi adótól, járuléktól, áfától és egyébtől fog elesni a költségvetés? Nem többtől-e, mint amennyibe a szaldó kerül?

Bónusz pótkérdés: ki fogja javítani a napelemeket ezután és mi lesz a garanciával? Nyilván semmi, hiszen a cégek mind meg fognak szűnni.

Na szóval, ha eddig reménykedtél, hogy azért ENNYIRE mégsem lehet ostoba és lehúzó ez a rendszer, akkor most már tudod, hogy nem volt igazad (már megint). Tönkretettek egy teljes iparágat (már megint), megszívattak 160 ezer háztartást, akik azt hitték, hogy egy normális országban élnek és össze-vissza hazudnak, hogy miért csinálták, amit csinálnak.

Mindezt úgy, hogy néhány héttel azelőtt még fullba nyomták a napelemtelepítést és 35 ezer családnak ígértek pénzt ingyen napelemre. (Ami pénzről aztán kiderült, hogy nem áll rendelkezésre, mert a kassza ki van fosztva és a gonosz Brüsszel pedig nem akar pénzt küldeni. Sokan úgy gondolják, ez a valódi ok, ami a napelemek betiltása és szigorítása mögött van.)

Majd legközelebb meggondolod, mersz-e ebben az országban két napnál messzebbre előre tervezni bármit is.

A telex cikkét erre találod.

Share

258 hozzászólás

 • Kádárist
  Komolyan mondom, még Rákosi idejében is jobban egyeztették a dolgozó néppel a születendő jogszabályokat.
 • Szívó szolár
  2 napja tettek fel 15 panelt a tetőre. Gondoltam (augusztusban!) otthonfelújításit legalább kihasználjuk alapon, plusz akkori hírek alapján még számolhatok kb. 10 évnyi éves szaldóval, az úgy a 10 év alatt ki is hozza kb. nullára a dolgot…

  u.i.: az éves szaldót szerintem tök oké, hogy kivezetik, HA ezt időben ÉS tervezhető módon megteszik.

 • fidnyak
  Majd aprilis elsejen ismet ugy szavaznak ahogy eddig. Gratula a kormanynak taps.
 • Csupakosz
  “Aki mibennünk nem bízik, az önmagában sem bízik. Aki mibennünk nem bízik, az a mi fényes jövőnkben sem bízik. És aki a mi boldog, fényes jövőnkben nem bízik, az áruló.”
 • SorosBérenc
  Szokásukhoz igazódva nekem az húzódik meg a háttérben hogy most munkahiány végett(mivel a kutya nem fog napelemet telepíteni már így), szépen csődbe viszik a napelem cégeket, majd jól olcsón mészáros és kutya bandája felvásárolva azokat, 2 év múlva törvénymodósítás és újból megéri napelemet telepíteni.
  Az ember pedig így tervezzen,ezen a héten még így, jövőhéten változtatnak és a végén kiderül hogy nem csak arcon köptek hanem hátba is szúrtak!
  Csoda ország a miénk, az óvoda szintű hülyegyerekek irányítótta játszóház és birkák gyűlekezetének országa.
 • Családfõ
  tragikomédia…..
 • Tamás
  “u.i.: az éves szaldót szerintem tök oké, hogy kivezetik, HA ezt időben ÉS tervezhető módon megteszik.”

  Ha ezt közlik előre – mondjuk min 1 évvel – érzésre töredék (1 számjegyű) rendszer került volna telepítésre a jelenlegihez képest.
  Konkurencia kinyírva + innentől kezdve senki sem hoz be külföldről ilyen butaságokat.

 • bgbg
  Erre szavazott a többség. És sokan pont azok szavaztak erre, akik ezeket az előnyöket élvezték. Csok, babaváró, napelemtámogatás, szja visszatérítés/mentesség, stb. Hát élvezzék akkor. Esetleg nem úgy kéne szavazni hogy azt nézik mivel vesztegeti meg őket a rezsim.
 • jami
  Ó, majd megy a propaganda, hogy csak a csúnya gazdagok akartak ezzel is a dolgozó nép által életben tartott áramhálózaton nyerészkedni, de ők résen voltak és gyorsan, a nép érdekében, az orrukra csapták a kiskaput.
 • Ádám
  Egy kicsit off de:
  Sok helyen olvasom, hallom, hogy ilyen szemét banda még nem vezette az országot.
  Azért azt ne felejtsük el hogy nem annyira rég az aktuális banda:
  – rá vett hogy kémkedj és jelents a szomszédról
  – elvette mindeneded mert csak
  – lekergetett mezítláb dunához és belelőtt
  – megjelent egy fekete autóval és elvitt majd egy roncsként tértél haza

  Ez persze semmivel nem helyezi jobb helyzetbe a banda bűneit, mert egy önző csapatról van szó akiknek egyetlen céja hogy a hatalom bármi áron náluk maradjon akár a népnek és annak jövőjének a kárán is.
  Csak hát kontextusába nézzük a dolgokat.

 • pelydzs
  A jogbiztonság hiányának problémáját félretéve írom a kérdést/véleményt.

  Miért gondoljuk, hogy a napelem annyira jó/környezetbarát “megoldás” egy problémára?

  Emennyit tudok róla egyáltalán nem megoldás, sőt teljes életciklust figyelembe véve lehet, hogy egyáltalán nem biztos, hogy hatékonyabb/környezetbarátabb a szilícium és napelemgyártás iszonyatos energiaigénye és nem éppen tiszta technológiája miatt…

  Nem vagyok sem mellette, sem ellene, csak az szokott felháborítani, hogy valójában senki sem a “teljes, társadalmi haszon” oldalát nézi, hanem mindig a saját zsebét.

  Ebben természetesen van személyes érintettség, mert egy olyan élethelyezetben néztem végig az elmúlt 5-10 év ingatlangboomját, hogy nagyon-nagyon átlag felett keresőként sem volt semmi esélyem házat vennem/építenem, energiatakarékos beruházást végezném, ami alsó hangon 100 mHUF vagyont buktam sokakhoz képest…

 • tp
  Miklós, nagyon fontos és jó, hogy megemlítetted azt, hogy a nyári csúcs közelíti a télit, azaz hamis érv az, hogy nyáron minek termel a napelem.

  Köszönet érte!

  Ahhoz mit szólnál, ha a bruttóban az átvétel nem fix, hanem SPOT áron menne?

 • mad823
  Ez így nyilván gáz. (Ahogy az itthon lenni szokott.)
  De azért az sem járja szerintem, hogy akinek évekkel ezelőtt volt rá pénze, annak akkor örök élet és ingyen sör.
  Legalább annyira támogatni kéne az új telepítéseket, hogy egyáltalán legyenek, és kijöjjön egy 10-15-20 éves megtérülési, aztán idővel majdcsak kitalálnak valamilyen olcsó helyi energiatárolási megoldást.
 • Csongor
  Az idei ev gazdasagi es politikai szarsagait latva elhalasztottunk egy befektetest,mert total bizonytalanna valt minden.Egy hajklinika megnyitasat tervezzuk,de mivel itt nem lehet tervezni,most szuneteltetjuk a dolgot.Mire kitalaltuk hogy a magas energiaarakat ki tudnank vedeni napelemekkel,erre kinyirjak ezt a lehetoseget is.Aztan ott egy masik komoly erv a klinika beinditasa ellen,miszerint mostanaban az osszes NER-es arc maganklinikat nyit,mert az elmult egy evtizedben tonkretettek az egeszsegugyet,es valamelyik udvaroncnak megtetszik majd a hajas biznisz,es tonkretesznek minket mint annak idejen a meddosegi klinikakat.A faszkivan ezzel a lepra orszaggal
 • Kiszamolo
  tp, vennék meg feleannyiért az áramot a lakosságtól, mint amennyiért a piacon veszik. Még jobban is járnánk a bruttóval.
 • szélfújja
  A Mészárosnak haszna van az akkumulátor gyár felépítéséből. Lehet innen fúj a szél?
 • pelydzs
  Folytatás:

  Most meg megint az a tehetős réteg “sí-rí”, akik napelem beruházásnak jelentős részét kifizette az állam, neki csak egy marginális többletjövedelmet termelt, miközben a társadalom jelentős része továbbra is elavult technológiával kénytelen fűteni és közben tovább csúszik lefelé.

  Szerintem hiba volt napelembe tölteni a támogatásokat, helyette pár 10.000 tényleg rászoruló és tényleg korszerűtlen családnak lehetett volna segíteni, ami sokkal nagyobb társadalmi haszonnal járt volna…

 • Kiszamolo
  pelyzsd,
  A logikád alapján felesleges volt a CSOK, a tehetős réteg vett belőle ingatlant, az igazán szegényeknek esélyük sem volt igényelni.

  Tehát mindenki fizesse vissza a tízmilliós támogatását 2024 január elsejéig.

  S attól, hogy nekem van vagy nincs napelemem, ez mit számított a “társadalom jelentős rétegének”?

  Szemben a CSOK-kal, én a saját pénzemet költöttem napelemre, senkitől nem vettem el semmit.

  Annyira fárasztó ez az okoskodás, hogy a tehetős réteg, meg a többi kommunista duma.

 • nem értek egyet
  Egyáltalán nem értek egyet és azt érzem, le kell írnom, miért. Az amit írsz logikailag éppen ott bukik meg, hogy azt írod, hogy a támogatás nélkül nincs értelme. Pontosan. Tehát akkor a támogatás jár, hiszen ez az értelme? Nem, nem jár. A támogatásokat minden rendszerben a döntéshozók elvehetik, ahogy a törvényeket is módosíthatják. Ha ésszerűtlenül, akkor ésszerűtlenül, a többség megszavazza, mint minden más parlament. Számtalanszor láttunk erre példát. A szaldós rendszerre hivatkozva százezres és milliós beruházást létrehozni felelőtlenség. Lehet hivatkozni a “rendszerre” meg a “sóhivatalra”, meg “normális országokra” de ez inkább csak sértődött politika vagdalkozás egy olyan helyzetben, ahol a parlament ugyanúgy működik mint bárhol máshol.
 • Kiszamolo
  nem értek egyet: környezetvédelem, felmelegedés, fosszilis energia meg hasonlókról gondolom nem hallottál, igaz?

  Azért támogatták a napelemet, hogy elterjedjen.

  Azért támogatják az elektromos autót, hogy elterjedjen, ne halj meg tüdőrákban 50 évesen.

  A parlament ugyanúgy mükődik. Na, ez volt a legjobb.

  Ugye az megvan, hogy öt éve nonstop vészhelyzet van és a kormány a parlament nélkül is hozhat törvényeket és hoz is?

  Magyarország hivatalos formája már régen nem parlamenti demokrácia, hanem veszélyhelyzeti kormányzás, csak hogy tudd.

 • Descartes
  Azt valaki próbálta már értelmezni a Magyar Közlönyében, hogy a hálózat használati díjat 2024.01.01-től kezdődően mindkét irányba kell megfizetni?
  Mert ha úgy van ahogyan én olvasom az egész érdekes: 4.9Ft fizetnek a betáplált áramért, de nekem erre ki kell fizetni 23Ft + ÁFA hálózat használati díjat?
  Ha ez így van, na akkor romoljon csak igazán meg az összes befőttjük!
 • Szaboz
  A ro…. k…. any….kat.
  Azért telepíttettem napelemes rendszert, hogy megtérüljön!
  Erre ezek a szemétládák ukkmukkfukk keresztülhúzzák az egészet!
  Dögöljön meg mind!
 • ggg
  Majd trombi kristóf meg a többi irritáló senkiházi elmagyarázza a farhátkommandónak hogy a burzsuj dollárbaloldaliak hőbörögnek csak mert nem kapnak mindent ingyen az államtól. Brüsszel miatt választani kell: 13. havi nyugdíj vagy ingyen millók és ingyen áram a gazdagoknak.
 • Belavoltam
  Ez a kontextusba helyezesed eleg gyenge lett. Ha mar kontextus, akkor a kornyezo orszagok helyzete 2022 vegen, kulonosen is Ausztriae. Mert ugye oket kergetjuk mar 30 eve, csak valahogy mindig no a tavolsag, es nem csokken.
 • No1
  Rájöttek hogy ebben mennyi pénz van. Itt egy piac ahol minden háztartásra lehet akasztani egy napelem rendszert az elkövetkező 50 évben. Konkurenciát kiiktatva 5 év múlva elkezdik majd nyomni megint de akkor már Lölő napelem cége, vagy a nemzeti napelem telepitők..
 • Lala
  Azért azt szerintem lehetett sejteni, amikor elkezdtek a hálózati díjjal kavarni, hogy be fogják szántani a szaldót is. Nyilván csípi az érintettek szemét, hogy ingyen akksinak használja a nép a drága neres érdekeltségű hálózatot és jó ideje gondolkodhatnak azon, hogyan hátráljanak ki ebből. Hát így sikerült.
  Persze értem én, hogy nem ezt mondták, sőt még nem is ezt csinálták látszólag, de mégis ezt csinálták. Ha a ner elkezd valamivel kavarni, abból csak a haverjaik jönnek ki jól a végén. Nagyon ritka, hogy win-win helyzet lesz végül.
 • megérte volna?
  A nagy rezsi csökkentés “csökkentése” parában majdnem tetettem napelemet a házra, de a cég kijött és közölte, hogy zsindelyes palatetőre nem lehet akkor mérgelődtem is rendesen, de ma már örülök. 🙂
 • pelydzs
  Kiszamolo

  Minden vagyok, csak nem kommunista.

  Rendezze el a piac, hogy megtérül-e vagy sem.

  Ebbe pedig nem fér bele az állami támogatás…

 • Yo
  Mindkét szomszédnak van napeleme. Nekem nincs.
  Akkor ha jól értem, akkor 1.5 év múlva nyáron érdemes lesz átdobnom a hosszabbítót? Majd megversenyeztetem őket, hogy ki mennyiért adja az áramot 😀
 • Csupakosz
  Neokádárizmus?

  – rendeleti kormányzás
  – hatósági árak
  – hanyatló nyugat
  – a mi “demokráciánk” az igazi (azelőtt népi demokrácia, most kereszténydemokrácia)
  – propaganda éjjel-nappal
  – populista gazdaságpolitika
  – állami terror (KESMA)
  – kultúrában tűrt, támogatott, tiltott
  – agymosás az egyetemeken, iskolákban, óvodákban

 • S ANDOR
  Egyáltalán nem lep meg. Én ebben az országban lelakok mindent és semmit nem veszek komolyan. Itt csak egy lepukkant lakás meg autó marad rakéta célpontnak. Ha kell másik lakás kiadom és bérlek de többet nem teszek semmibe mint amit feltétlenül kell. Nyári időpontot adtak bőrgyógyászhoz mert egyszer az életbe el akarok menni szűrésre, vagy menjek privátba 64000-ért..
  Nyugi lesz rosszabb: ha nagyon kell a pénz ugyanígy bevezetik az igazi ingatanadót..
 • ahojpoplacsek
  Lala
  “Nyilván csípi az érintettek szemét, hogy ingyen akksinak használja a nép a drága neres érdekeltségű hálózatot”
  amennyiben nyaron nem fogyna el a halozatba feltoltott napenergia. de elfogy, mert akkor is kell.
  Ez inkabb arrol szol, hogy a halozat tulajdonosa [ naki? ] minden utan is kapjon penzt.
 • Bitcoin fanatikus
  Van olyan, hogy felesleges áram, amit a napelemek termelnek? Oh wait… Bárcsak lenne egy módszer, hogy lehetne az áramból pénzt csinálni. B(TC)árcsak lenne….
 • Kamiy
  Nem tudom mi lehet a döntés mögött, a jelenlegi gazdasági helyzetben azt gondolom, hogy pénzügyi okok lehetnek a háttérben, mert túl sokba kerül a szaldó.

  Vajon azt is kiszámolták, hogy a napelemszektor földbe állításával mennyi ÁFA, SZJA, stb. adóbevételtől esik el az állam?

 • bjozef
  Lehetett számítani, hogy a napelemesekbe egy “jó ízléseset” fog a kurmány rúgni, de ez tényleg mesteri volt ahogy előadták és kivitelezték…
  Sok fájó pont mellett, kicsit előretekintve, érdekes lesz majd ha jönnek elő hibák, javítások (mert ez elkerülhetetlen..), ki fog erre még 1-2 százezret is költeni, mikor a javítás költségét is majdnem soha nem fogja kitermelni… inkább abból a pénzből lecserél pár nagyobb készüléket gazdaságosabbra, lehet előbbre van vele…
 • Tünde
  Tudom, nem ehhez a témához tartozik, de már egy ideje nem volt szó a tőzsdéről.
  Nekem fontom van , de a bank kb semmi kamatot nem ad rá külföldön. Forintra nem akarom átváltani, de így meg az infláció eszi.
  Találkoztam a portfolió tanácsadó központjának a termékével és ők nagyon szívesen kezelik az ember pénzét egy adott elképzelés mentén, de őszintén megmondom nem tudom érdemes-e igénybe venni ezt vagy ehhez hasonló szolgáltatást vagy ha az ember maga akarja kezelni a pénzét és állítani össze portfóliót, de még nincs tapasztalata, akkor mégis mik az első lépések?
  Örülnék egy ilyen írásnak vagy oktatásnak.
 • AB
  Mi is erintettek vagyunk, rettento szomoru, hogy ennyire nem lehet tervezni. Nekem most elsore az jutott eszembe, hogy kornyezo orszagok esetleg boldogan fogjak megvenni a leszerelt olcsositott magyar rendszereket, mert ezekkel a feltetelekkel ez egyertelmuen buko penzugyileg.
 • nem értek egyet
  Kiszamolo: nem, nem ez Magyarország hivatalos államformája. Viszont tényleg veszélyhelyzet van, ami alkotmányos (vagy nem?). Ragaszkodjunk a tényekhez! Viszont ez mehetett volna a posztba, mert ez egy értékelhető retorikai megoldás lett volna.
 • eferix
  Hát bekaphatják, mert 5Ft-ért nem fogok visszatölteni egy nyamvadt wattot sem, csak pont annyit, amivel kijövök 0-ra az adott hónapban, nehogy már én termeljem a pénzt ennek a szarházi bandának.
 • Nullára íródva
  Hatalmas mákom van, hogy idénre megtérült (6 év) és tavaly volt garanciális invertercsere. Viszont a nyugdíjaskori nulla-rezsimnek lőttek. Kíváncsi vagyok ennek rezsimnek mikor reszelnek.
 • Kiszamolo
  Bjozef, sokkal viccesebb lesz, hogy kín fogod tudni behajtani a garanciát, amikor most az összes cég majd jól be fog zárni.
 • Kolos
  Én nagyon úgy látom, hogy ez a mostani kormány mindent megtesz azért, hogy 4 év múlva már ne őket válasszák meg. 🙂
  Csak hát elég korán kezdték, s most 4 éven át szívni fogunk. Példák: tanárok elkeserítő helyzete, 400e katás ev kinyírása, most a 160e napelemes. Már-már az összes autóst is sikerült magukra haragítaniuk, aztán ott is egy huszárvágással véget ért a hatósági áras benzin. Mert hát ugyebár 2026 még messze van…
  Te jó ég, mi lesz még itt?!?
  Egy ismerősöm szerint ők már annyi zsét összeszedtek, hogy már nem is igazán akartak újra hatalomra kerülni, le akartak lépni a pénzzel, aztán meglepetésükre mégis megválasztották őket. 😀 Szóval most mindenki emlékezetébe akarják vésni, hogy legközelebb nehogy őket válasszák meg.
 • Adam
  “vagdalkozás egy olyan helyzetben, ahol a parlament ugyanúgy működik mint bárhol máshol.

  Hahaha

 • Álomország
  Akkor fütsetek gázzal.
  Elkepzelni sem tudom mit csinal az a rengeteg höszivattyus, napelemmel kombinalt haztulajdonos.Kifizeti a több ezer kwh figyasztast?
 • RIDER
  “nem értek egyet”

  “…létrehozni felelőtlenség…”

  Ergo szerinted hosszú távon gondolkodni, és így beruházni felelőtlenség (itthon). Azt hiszem egyetértek. És ha már logika, akkor itt érünk el oda, hogy az ilyen szabályalkotásnak éppen az a legnagyobb negatív hatása, sajnos nem is csak közép – és hosszúváon, hogy sokkal kevesebb beruházás születik, a cégek az eredményüket kevésbé merik visszaforgatni, új cégek nem itthon indulnak, inkább valahol nyugatabbra, és ennek van egy hatalmas növekedési áldozata, és szépen csúszunk majd lefelé…
  Néha mutatóba azért átvágnak pár szalagot és letesznek egy – két alapkövet agyontámogatott új multi üzemtelepítésénél, de már ezekhez is vért izzadva tudnak értelmesen használható munkaerőt összekukázni. És így “extenzíve” sem tudunk majd tovább növekedni, a potenciálishoz képest pláne. A kibocsátási gap egy ideig nő…

 • Blend Ahmed
  “Emberfia, most jövök a templomból…” Nem lehet, hogy ez az egész csak egy félreértés miatt van, mert Orbán nagybetűvel olvasta a harmadik szót a harmadik parancsolatban? 🙂
  (Az Úr Napját szenteld meg.)
 • RIDER
  …aztán már azért nem, mert a potenciális növekedési lehetőségeink is beszűkülnek. Egy cégtulaj kirántja majd az eredményét, esetleg a tőkéjét, mondván az a biztos, ami zsebben, nem fog kockáztatni annyira (vállalkozni, széllel szemben létezni, kiszámíthatatlansággal küzdeni.)

  A Münnhausen bárós saját hajunknál fogva kirángatós periódus megvolt, a brutálisan túltolt gazdasági élénkítéssel.

 • nem értek egyet
  Adam: köszönöm a kommented, még ha csak ennyit is akartál (tudtál) hozzátenni. 🙂
 • Zoli
  Eleve problémás ha van egy termék ami csak állami támogatással éri meg, önmagában már ráfizetéses.

  Erre a napelem bizniszre is akkor lehetne azt mondani, hogy jó ha megállna a saját lábán.

 • IsmeretlenIsmerős
  Csak egy kis off:
  Mától az Aldiban mindenből 1kg/1l/1doboz hatósági áras terméket lehet venni. Persze csak akkor, ha van. 😀