Napelemesek, csúnyán megszívtátok

2022-12-16
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Sunnyogva és lapítva, ahogy szokták, kihoztak egy törvényt, ami teljesen értelmezhetetlen volt a napelemesek elszámolásáról. (Társadalmi egyeztetés, az. Ha egy újságíró nem vette volna észre a Közlönyben az eldugott hírt, a mai napig senki nem tudna a változásról. Szokás szerint, fű alatt, sunyin hoztak egy újabb törvényt, amivel százezreket hoztak rossz helyzetbe. Annyi tisztesség nem volt bennük, hogy legalább utólag bevallják, hogy hoztak egy ilyen törvényt.)

Első olvasatban arról szólt, hogy aki szaldóban van 2024 előtt, az 10 évig maradhat benne. Nem erről volt szó, hanem arról, hogy amíg a rendszere él, addig maradhat, de egye fene, 10-12 év alatt megtérül a rendszer, utána a maradék idő haszon bruttó elszámolás mellett is.

Így már ez is csúnya húzás lett volna, de lenyeltük a békát.

Aztán jobban olvasva nem a törvényt, mert az egy szokásos értelmezhetetlen, összecsapott zagyvaság volt, hanem annak a magyarázatát (ami szintén értelmezhetetlen zagyvaság, láthatóan senki nem olvasta el, mielőtt kiadták volna. De hát minek is olvasták volna el, jóvanazúgy akkor is, ha értelmetlen az egész), többeknek gyanús lett, hogy csúsztatás van a törvényben, mert senki nem lehet szaldós 2024 után, csak havi szaldós, ami nagyjából annyit ér, mint halottnak a beöntés, hiszen amikor a legtöbb áramot használod, november-december-január, a nap szinte egyáltalán nem süt, cserébe az év többi részében rengeteg felesleget termelsz. Így alig jobb, mint a teljesen bruttó (oda és vissza külön-külön) elszámolás.

A megtermelt felesleget a mai állás szerint 4,8 forintért veszik át, hogy aztán két sarokkal lejjebb eladják a hipermarketnek vagy az irodaháznak 240 forintért. Az a 4,8 forint alig több, mint ha semmit nem adnának érte.

Végre megtudtuk, meddig marad a napelem szaldós elszámolása

Ha ezt hamarabb mondták volna (ahogy tisztességes lett volna), senki nem rakatott volna fel napelemet, hiszen így 20 év felett van a megtérülése, ami nagyjából a rendszer élettartama. Pont azért találták ki a szaldót, hogy támogassák a napelemeket. (A napelemparkok pedig fix átvételi minimumárat kaptak, szintén a megtérülés miatt.)

Jellemző a magyar közigazgatásra és az egész elnézést, de kuplerájra, hogy a törvényértelmezésre vonatkozó állásfoglalás kérésére a mai napig nem válaszolt a hivatal, egy hete pedig egy konferencián csak annyit tudtak hazudni, hogy korai még erről beszélni. (Korai, egy évvel a bevezetés előtt.) Lassan egy hónapja lapítanak csak, arra sem méltatják az érintetteket, hogy ha már nélkülük hoztak törvényt és egy olyan törvényt, amit értelmes ember nem adott volna ki, mert nem lehet értelmezni, akkor legalább válaszoltak volna utólag a megkeresésre.

Egy normális országban egy normális hivatal még aznap kiadott volna egy sajtóközleményt, amikor végigszáguldott a hír és a törvényről való találgatás az egész magyar sajtóban.

De nem, senkinek nem válaszoltak, most valamiért viszont a Telexnek megerősítették, hogy igen, mindenkivel kitoltak, mert egyszerűen csak és kész.

Az egyik hazugságuk, hogy Brüsszel miatt kell megszüntetni a szaldó elszámolást. Ezzel szemben az igazság, hogy az egyik kikötés, hogy 2024 után már csatlakozni nem lehet szaldóval, az Unió semmit nem mond a meglévő rendszerek elszámolásáról. A másik uniós kikötés, hogy aki állami támogatásból rakatta fel a napelemet, az ne maradhasson a szaldóban 2024 után. Ennek az indoklása, hogy ő így dupla támogatást kap: a napelemet is az államtól kapta és a termelésre is kap támogatást a szaldóval. De az még egyszer közönséges hazugság, hogy az Unió miatt nem maradhatnak a meglévő napelemesek a szaldóban.

A másik hazugságuk, hogy azért kellett mindenkivel kitolni, mert nem bírja a rendszer. Mit nem bír a rendszer? Ha ezután a lakossági ügyfelek pont ugyanannyit termelnek a hálózatba, mint eddig, csak pénzt nem kapnak érte, attól miért is lesz könnyebb a rendszernek? Tényleg azt hiszik, hogy van olyan ostoba, aki elhiszi ezt a magyarázkodást?

A sok napelem nyilván megterheli a rendszert, de egyrészt ezt eddig tudták és fejleszteni kellett volna a rendszert, másrészt semmi nem változik a rendszerterhelésen, ha kivezetik a szaldót. A meglévő rendszerek pont úgy fognak termelni és a nap is pont úgy fog sütni. Egyszer az életben mondjanak igazat, hogy elszúrták, hogy eddig nem fejlesztettek és most üres a kassza, ezért mindenki zsebét ki kell rámolni.

A harmadik hazugság, hogy ingyé' tették el télire az áramot a napelemeseknek és mennyi gázba kerül ez az országnak. Miért nem uránba, ha már az áram nagy részét abból állítják elő? Mert úgy nem elég hatásvadász?

Ne felejtsük el, pont azért volt szaldó, mert anélkül nem térül meg egy ilyen beruházás. Tehát címeres ostobaság arra hivatkozni, hogy a támogatás pénzbe kerül, mert pont azért támogatás. Ez a lényege a támogatásnak ugye. A CSOK és a szaldó között egyetlen egy különbség van, az, hogy a CSOK-ot előre adták oda, a szaldót pedig hosszú évekre ígérték. Milyen lenne, ha azt mondanák a CSOK-osoknak, hogy meggondoltuk magunkat, túl sokba került, fizesse mindenki vissza a támogatást 2024 január elsejéig?

Arról miért nem szól a fáma, hogy mennyi gázt nem kell elégetni nyáron a napelemesek miatt? A nyári csúcsfogyasztás alig marad el a téli csúcsoktól, vagyis rengeteg gázt megspórolnak a napelemesek nyáron a termeléssel. A megtermelt áramból (is) hűtik az irodaházakat, bevásárlóközpontokat és működnek a gyárak és üzemek.

A magyar áramfogyasztás 40%-a import, amihez deviza kellene, ami éppen nincs. Még ha gáz is kell (ami szintén import) ahhoz, hogy kiegyenlítsék a napelemeket, akkor is rengeteg áramot nem kell behozni az országba.

Ez a sóhivatal cinikusan csak annyit tud mondani, hogy most van egy éve mindenkinek, hogy akkumulátort szereljen fel a napeleme mellé. Egy 5 kWh-s napelemes akkumulátor két és fél millió forint és az élettartama 10-12 év. Többe kerül az akkumulátor, mint egy átlag háztartás villanyszámlája 10 év alatt. Cserébe nem ér semmit. Nyáron jó esetben 2 kWh-t fogyasztasz esténként belőle (70 vagy 140 forint, attól függően, milyen tarifa), télen pedig semmi hasznod belőle, hiszen napközben is több a fogyasztásod, mint a termelésed, így nem tudod feltölteni még pluszba az akkumulátort is. Egy akkumulátor nemhogy tíz év alatt, de jelen helyzetben nyolcvan év alatt sem térül meg.

Bónusz kérdés: valamelyik nagyokos kiszámolta-e már, mennyibe fog kerülni az államnak, ha az összes napelemes cég bezár és elküldi az alkalmazottakat? (Mert ha tilos is telepíteni és nem is éri meg, akkor ne legyenek illúzióink, bezárnak a cégek.) Mennyi adótól, járuléktól, áfától és egyébtől fog elesni a költségvetés? Nem többtől-e, mint amennyibe a szaldó kerül?

Bónusz pótkérdés: ki fogja javítani a napelemeket ezután és mi lesz a garanciával? Nyilván semmi, hiszen a cégek mind meg fognak szűnni.

Na szóval, ha eddig reménykedtél, hogy azért ENNYIRE mégsem lehet ostoba és lehúzó ez a rendszer, akkor most már tudod, hogy nem volt igazad (már megint). Tönkretettek egy teljes iparágat (már megint), megszívattak 160 ezer háztartást, akik azt hitték, hogy egy normális országban élnek és össze-vissza hazudnak, hogy miért csinálták, amit csinálnak.

Mindezt úgy, hogy néhány héttel azelőtt még fullba nyomták a napelemtelepítést és 35 ezer családnak ígértek pénzt ingyen napelemre. (Ami pénzről aztán kiderült, hogy nem áll rendelkezésre, mert a kassza ki van fosztva és a gonosz Brüsszel pedig nem akar pénzt küldeni. Sokan úgy gondolják, ez a valódi ok, ami a napelemek betiltása és szigorítása mögött van.)

Majd legközelebb meggondolod, mersz-e ebben az országban két napnál messzebbre előre tervezni bármit is.

A telex cikkét erre találod.

Next Post
Mi újság?

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram