Így használd ki az adókedvezményeket

Az előző cikkben arról írtam, hogy érdemes végiggondolnod, hogy a nyugdíjcélú megtakarítások állami támogatása nem túl nagy ár-e azért, hogy a megtakarításodhoz évtizedeken át nem férsz hozzá, miközben a feltételek bármikor számodra kedvezőtlenül megváltozhatnak, ahogy az ország gazdasági állapota, a forint vásárlóértéke és sok minden más is.

Azt javasoltam, hogy ha mindenképpen kell az adókedvezmény, akkor ne nyugdíjcélú megtakarítást válassz, hanem egyéb pénztárakat helyette.

Ugyanúgy megkapod az adókedvezményt, a pénztárak hozama a lekötésre járó további állami támogatás miatt magasabb is, mint egy nyugdíjpénztár hozama. (Bővebben a cikkben)

További előny, hogy mivel csak a befizetésnél vonnak le pénzt a pénztárak a költségeikre, a 10%-os adókedvezményt a lekötések után levonás nélkül megkapod minden alkalommal újra és újra.

Ami hatalmas előny, hogy az önsegélyező pénztárból vagy az egészségpénztárból bármikor ki tudod venni a pénzt, ha úgy ítéled, hogy rosszra fordulnak a dolgok az országban, vagy hátrányukra változnak a pénztári szabályok. Így nem vagy odaláncolva sem egy konstrukcióhoz, sem a megtakarítási lehetőségekhez 20-30-40 évre.

Természetesen csak a jogszabályoknak megfelelő módon tudod “kivenni” a pénzt, vagyis el kell költened a lehetséges célokra.

Erre szeretnék most néhány példát mutatni, mennyi módon milyen összegeket tudsz felvenni a pénztárakból.

Például feleséged bejelenti, hogy babát vár. Gyorsan még idén nyitsz egy önsegélyező pénztárt, befizeted a maximum összeget erre az évre, 750 ezer forintot. Erre kapsz 150 ezer forint adójóváírást, viszont ezt csökkenti a pénztárnak fizetendő költség. Neked megmarad a költségek után cirka 135 ezer. (Például az Izys költségei itt.)

Ugyanezt megcsinálod jövőre is, abból már több marad, mert nincs belépési díj és kártyadíj, amiket a belépésnél fizettél.

Bent van másfél milliód. Amíg nem használod fel a pénzt, addig is kamatozik durván 3-5%-ot évente, kamatadó-mentesen. (Például egy hozam)

Szülés esetén felvehetsz egymilliót a számládról. Az a szabály, hogy csak olyan pénzt vehetsz fel, ami már legalább 180 napja bent van. De a pénztár engedi, hogy a gyerek szülése után 180 napig bemutasd az anyakönyvi kivonatot. Vagyis, ha még nem született meg a gyereked, nem vagy elkésve. Ha csak holnap születik, még be tudod tenni a pénzt.

Na most figyelj:

Nem csak te nyitsz önsegélyező pénztárat, hanem a feleséged és az összes egyenesági rokonod is, aki fizet személyi jövedelemadót. (Vagyis a nyugdíjasok ilyen szempontból nem jönnek számításba.)

Te, a feleséged, a te mindkét szülőd, a feleséged minkét szülője.

Mindenki megjelöli az egyenesági hozzátartozóját kedvezményezettnek. (A te szüleid téged, a feleséged szülei őt.)

Mivel a kedvezményezett szült, mindenki igényelheti az egymillió forintot. Az alsó hangon hatmillió forint, amire durván járt a költségek után 850 ezer forint adóvisszatérítés. Nem rossz hozam fél évre a kamatokon felül. (Leírás) Természetesen arról győződj meg, hogy fizetnek-e annyi jövedelemadót, amiből le lehet vonni ezt az összeget.

(78.125 forint havi bruttó után fizetsz annyi jövedelemadót, hogy letudd vonni a 150 ezer visszatérítést. Kivéve, ha más jogcímen is vonsz le adót, például gyerekek után kapott kedvezmény. Ha katás vállalkozó vagy, esetleg csak osztalék formájában veszel ki pénzt a cégedből, az nem jó.)

Mit csinálj a pénzzel?

Fizesd vissza a pénztárba te is, a feleséged is (ha még vonnak tőle személyi jövedelemadót) és a feleséged szülei is. (Már ha ő marad otthon a gyerekkel.)

A te szüleid ebben az esetben már nem jók, mert a gyerek születésénél neked is született gyereked, így ők, mint egyenesági rokonok igényelhették az egymilliót rád, mint kedvezményezettre.

De ha a feleséged marad otthon, az már csak az anyósodéknak egyenesági rokona, a te szüleidnek már nem az.

(Figyelj arra, hogy fejenként csak 750 ezer forint után igényelhető vissza a 20%-os adóvisszatérítés naptári évenként. Tehát ha kell, inkább várd meg a január elsejét, ha az adott évre már teljesen kimerítetted az éves keretedet.)

Ezután szintén mindenki(!!) igényelheti a feleséged TGYÁS, GYED és GYES, illetve a megelőző munkabére közötti különbséget, azzal a kikötéssel, hogy a visszaigényelhető összeg nem lehet nagyobb, mint a jelenleg kapott összeg.

Például a feleséged fizetése nettó 400 ezer volt, de a GYED-e már csak 110 ezer forint lesz. Akkor hiába lehetne igényelni 290 ezret, amennyi a különbség a GYED és a fizetés között, a felső határ 110 ezer lesz, amennyi most a GYED-e.

Erre a tételre újra lehet igényelni évente akár 1,2 milliót is. Szintén fejenként! (Férj, feleség, feleség mindkét szűlője.) (Leírás)

A gyerek(ek) négyéves koráig minden gyerekápolással kapcsolatos kiadás elszámolható. (Pelenka, babafürdető, babaőr, miegymás). (Leírás)

Elég egy számla a nevedre a Tescoból, amire rá van írva, hogy pelenka, bébiőr, mellszívó, cumisüveg, stb.

Itt már annyi a különbség, hogy ezt számlára számolják el, ezért már nem működik az, hogy mindenki elszámolja azt, hiszen csak egy számlád van, míg a születési anyakönyvi kivonatot akárhány ember bemutathatja.

Azért erre is elmehet egy-két rongyos százezer egy évben. Felső éves korlát nincs.

Óvódás kortól minden elszámolható, ami ruha, tanszer, stb. szintén névre szóló számlával. Azonban itt csak évi 101,5 ezer forintig van erre lehetőség, de szintén mindenkinek, akinek kedvezményezettje a gyerek. (Ember legyen a talpán, aki egy farmerről, vagy pulóverről szóló számláról utólag eldönti, hogy a gyerek kapta-e, vagy az apja.) (Leírás)

Ha már nem jár családi pótlék, de a gyerek még tanul, 25 éves koráig tandíj, kollégium, albérlet címszóval igényelhető pénz, szintén az évi 101,5 ezer forint. (Leírás)

Munkanélküliség (Leírás), vagy táppénz (Leírás) esetén is felvehetjük a különbséget. (Ugye emlékszel? Nem csak te, hanem mindenki, akinek kedvezményezettje vagy és egyenesági rokonod. Csak ne felejts el több példányban táppénzigazolást kérni az orvostól.)

De a szemüveg, gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök is mind elszámolhatóak (Leírás)

Még ez is kevés? A szüleid már nyugdíjasok? Akkor te jelöld meg őket kedvezményezettnek és kérd meg őket, hogy az összes orvosi és gyógyszerkiadásukról kérjenek számlát, amit te felvehetsz a pénztárból.

Így is tudsz pénzt kivenni.

Látod, mennyi módon hozzájutsz a pénzhez? Utána már szabadon be tudod bárhol fektetni, akár idehaza, akár külföldön, akár forintban, akár devizában. Az állami támogatás a tiéd, a kiszámíthatatlanság és túl hosszú kötöttség viszont nem.

Remélem most már érted, miért mondtam, hogy ezzel a lehetőséggel sokkal kevésbé illikvid a befektetésed, mint egy nyugdíjpénztárban.

Az egészségpénztárban is van lehetőséged kivenni a pénzed, bár kevesebb, mint az önsegélyező pénztárnál. De arról majd máskor.

Ha szeretnél többet tudni a pénzügyekről, gyere el az Akadémiára, hamarosan indul a következő. Csekély 25 ezer forintért hat alkalom alatt megtanulsz mindent a pénzügyekről, amit alapfokon tudnod kellene.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Share

197 hozzászólás

 • Janos82
  :

  szerintem egy garantalt 10+% os befektetes ( meg ha korlatozott is a felhasznalhatosaga) nem egy rossz dolog. Meg nekem is megeri, pedig a havi megtakaritasaim vannak az altalad emlitett tartomanyban.
  Meggazdagodni meg csak ugy lehet, ha kevesebbet koltesz mint amennyit keresel, de ehez meg kell az is, hogy pozitiv realhozamod legyen. Ezek segitenek ebben egy keveset:)

 • hargi
  Egy pénztárnak csak egy kedvezményezettje lehet? Pl. ha kettőnél több gyerekem van, akkor az asszony, meg az én pénztáramba csak egy-egy gyerek fér be, a harmadiknak(negyediknek, stb.) már nem jut? Ilyenkor nyithatok több ÖP-t ugyanannál a pénztárnál, más-más kedvezményezettel, vagy csak másiknál nyithatok még egyet?
 • Kiszamolo
  Hargi, minden rokonod minden pénztárban kedvezményezetted lehet. Nincs korlát.
 • Áron
  Már egy jó ideje olvasom a blogot, nagyon nagyon sok hasznod dolgot találtam már itt, gratulálok hozzá. Most először kérdeznék itt, mégpedig a tagdíjjal kapcsolatban.
  Értelmezésem szerint a tagdíj éves, azaz ezt az elméleti 750 eFT ot minden évben meg kell fizetnem, addig amíg tag vagyok. Azaz ha most még decemberben berakom ezt az összeget, amely után ki tudom használni a maximális 150eFT visszatérítést, akkor a következő évben is fizetési kötelezettségem keletkezik, ha csak nem lépek ki. Ez azt jelenti, hogy ott (pl Isys) meg kell fizetnem egy 4000 Ft os díjjat, plussz jövedelemadó és 27 EHO ( úgy tudom a bentlévő összeg 78% után) jól mondom?
  Na szóval ez nem világos. Van két gyerek, óvodás, első osztályos kisiskolás, gyógyszerre sajnos évente sokat költünk, kihasználnánk kb emiatt 150-200 eFt ot, iskolakezdéssel, ruházkodással tanszerrel megint 200-at, összesen kb 400.
 • Áron
  A kérdésem az lenne, hogy az évente felhasznált 400 eFt on túl, a maradék 400 valószínűleg nem esélyes, 37 évesen a nyugdíjcélú átalakítás sem ok, és minden évben be kell tolnom újabb 750-et. Vagy lehet, hogy tag maradok, nem akarom kivenni a pénzem, csak elkölteni mondjuk 2 év alatt, de újabb 750 et már nem rakok hozzá 2015 decemberében? Nyilván kivenni nem szeretném, minden évben 750 et berakni sem nagyon akarok, mert nem tudjuk elkölteni, de az állami 20% nem jönne rosszul. Bocs ha hülyeséget kérdeztem, nem vagyok benne jártas. Kösz a segítséget.
 • Katalin
  Technikailag vajon mennyire lehet egyszerű az önsegélyező pénztár egyenlegének átvezettetetése önkéntes nyugdíjszámlára?

  Mi van akkor, ha ezt a lehetőséget kb. 20 év múlva megszüntetik?

  Akkor hogyan tudja kivenni a pénzt az önsegélyezőből egy szülők nélküli, gyermektelen egydülálló? (alsó hangon is 18millió forintról beszélünk, ha befizetem 20 éven át az évi 750ezret és kapom a 150 adókedvezményt.)

  Akkor maradna csak a gyógyszerkiváltás? Arra meg nem tervezek 18 milliót elkölteni.

  Mi lehet ilyen esetben a teendő?

 • Janos82
  :

  A 750e az a maximum, amennyit meg erdemes betenni. A minimum az ~30e ft evente:) Az mar nem olyan sok, ugye?

  Tehat megteheted azt is, hogy iden befizetsz 750e ftot, majd jovore csak 30e-t ( vagy akar barmennyit a ket osszeg kozott). Azt nem tudom, hogy mi van, ha meg a 30e ftot se fizeted be.
  :

  itt maximum 3 millio forintot erdemes osszeszedni. Tobbet nem, mert a lekotes utan akkor mar nem jar az adokedvezmeny. Ennyit meg nem olyan nagyon nehez elkolteni. Szerintem ha az ember odafigyel, akkor 4-5 ev alatt ertelmesen kiveheto ( foleg 60 korul, akkor mar gyogyszerbol is tobb kellhet )

 • szocske
  Ha nem akarod folyamatosan felhasználni, akkor felesleges befizetni 30 évig 750 ezret. 2 éves lekötésre is jár 10% adókedvezmény, így ha már van 3M a számlán, éves 1,5M lekötéssel minden évben kijön a 150 ezres adókedvezmény, amiből 20 év alatt csak 6M Ft+kamatok lesz.

  Ha kiszámolod ehhez még 3M befizetés sem szükséges, elég 2M:
  1. év dec. 750000 befizetés
  2. év jan. lekötöd a 750-et + a 150 adókedvezményt, ezzel már megvan 90e adókedvezmény a köv. évre, így a 2. évben már csak 300000 befizetés kell.
  3. évben lekötöd a 300-at + 150 kedvezményt, kell még 525000 befizetés.
  4. évben lekötöd az 525+150 adókedvezményt és lejár az első lekötés (750), azt is újra lekötöd. ezzel már megvan a 150es keret, idén nem kell befizetni.
  5. évben is lejár 450 lekötés + 150 visszatérítés, 600-at lekötsz, kell még 450e befizetés.
  6. évben lejár 1,5M, lekötöd, innentől kb. önfenntartó a rendszer

 • szocske
  *mielőtt beleköt vki a számításba
  – nem számoltam a pénztár működési ktsgével, de a hozamokkal sem, feltételeztem, hogy ez a kettő kiegyenlíti egymást.
  – ha mégis több lenne a ktsg, akkor is csak párezer Ft-ről beszélünk, ami max. annyit jelent, hogy még egy kis aprót be kell fizetni némelyik évben.
  – szinte biztos, hogy 20-30 évig nem fog járni ez a 150 ezres adókedvezmény, hiszen az eddigi szűk 20 évben is sokat változott a rendszer, 30% helyett már csak 20% pl. a kedvezmény. Amíg jók a feltételek érdemes pénzt befizetni, utána pedig érdemes mielőbb felélni.
 • Jenő
  Megnéztem az Izyst; arra jártam (Bajcsy 20). Közepes lakás egy bérház emeletén. (Megj: az ellentmondást a korábbi posztokban még mindig nem sikerült feloldani, hogy az ember ha nem a megtakarításait, de a havi fizetését, amit elkölt, miért ne utaltathatná egy kisebb bankban vezetett folyószámlájára; de ebbe a lakásban működő bizniszbe meg simán? Okay :()

  Szóba került, hogy a nyugdíjcéllal befektetni esetleg nem fejlődő piac devizájában szeretnék (HUF), erre az egy ember a szobában, aki tudott valamit, mondta, hogy kivezetés előtt álló devizába ne fektessek (USD); a dollár két éven belül meg fog szűnni(??). Miklós, te mit szólsz ehhez? Én rögtön dobtam egy arcpálmát!

  Amúgy külön tetszik a rendszerben, hogy albérleti támogatás csak tanulónak; aki nem tanuló, gondolom ne is lakjon albérletben, vagy sehol; minimum vegyen fel lakáshitelt. Az állam így nevel penzügyi tudatosságra, vagy mi.

 • Jenő
  @katalin: “Technikailag vajon mennyire lehet egyszerű az önsegélyező pénztár egyenlegének átvezettetetése önkéntes nyugdíjszámlára?”

  Ez a fő kérdés!

  válaszai: tök jó, de nekem sokkal kevesebb munkaóra lenne, ha akár egy érdekelt értékesítő szépen(és ingyen; hiszen el akarja adni a terméket) elmondja nekem, mint a neten órákig bogarásznom; oda-vissza kommentelgetni.

  Ismertek valakit, aki?

 • Kiszamolo
  Jenő, láttad te már az ország legnagyobb alapkezelőjét? Dolgozik ott vagy 10 ember, aki kezel talán ezer milliárd forintot. Elférnek két szobában. Mégis mire vártál? Öt emelet 300 szorgos emberrel?

  Ezt a forintos kérdésedet nem is értem, lévén, a törvény határozza meg, mibe fektethetnek.

  Ha te nem akarsz forintba fektetni, mi a tüdőt keresel egy önkéntes pénztárnál? Vegyél amerikai részvényeket.

  Megintcsak a törvény rögzíti, mikor lehet a tanuló gyereknek albérletet elszámolni. (Ha már nem kap családi pótlékot, de tanul és még nincs 25 éves.)

  Ezek után ezt a problémádat sem értem. Menj a Parlamentbe reklamálni, a törvényeket ugyanis ott hozzák.

 • mtoma73
  Nekem TEMPO egészségpénztári számlám van. Még a cég kezdte el fizetni, de aztán abbahagyta. Amí volt pénz rajta azt elköltöttem. Most ott van valami minimális egyenleggel. Már vagy 2 éve nem fizettem be rá (mert sokat levonnak), és nem volt semmi probléma ebből. Elvileg aki nem fizeti be a minimális összeget, az nem részesedik a hozamokból. Nem akarom megszüntetni egyelőre, mert azért több 1000 Ft-ot elkérnek. Szerintem így lehet a többinél is, a szabályzatokat kell elolvasni, benne kellene lennie ennek is.
 • Jenő
  @kiszamolo: “Jenő, láttad te már az ország legnagyobb alapkezelőjét? Dolgozik ott vagy 10 ember, aki kezel talán ezer milliárd forintot. Elférnek két szobában. Mégis mire vártál? Öt emelet 300 szorgos emberrel?”
  – Nekem semmi bajom a kis szobával; csupán összevetettem azzal a tanácsoddal, hogy kis bankba az ember még az elköltendő havi fizetését se tegye, mert (nem derült ki).

  “Ha te nem akarsz forintba fektetni, mi a tüdőt keresel egy önkéntes pénztárnál? Vegyél amerikai részvényeket.”
  – A fő értékesítőjük, vagy akivel beszeltem, foglalkozik mindennel; az Izysen kívüli minőségében vetette fel, hogy a dollár két éven belül “ki lesz vezetve”. 😛

  “Ezek után ezt a problémádat sem értem. Menj a Parlamentbe reklamálni, a törvényeket ugyanis ott hozzák.”
  //kiszamolo.hu/magannyugdijpenztarak-ennyi-volt/

 • hungaroborg
  Kiszámoló
  Nem tudom melyik az ország legnagyobb alapkezelője, de egyszer jártam náluk. 😉
  Nem gyenge kecójuk van. Hát eléggé inspiráló volt a légkör, utána lévő héten elolvastam vagy 2 könyvet pénzügyi témában. Ami szembetűnő volt, hogy nagyságrendekkel nagyobb figyelmet kaptam ott bárkitől, mint akár a prémium-privát bankároktól a fiókban. Pár perc erejéig el is felejtettem számolni, hogy mennyibe is kerül ez igazából, de azért az előtte háromnegyed év Kiszámoló olvasás kijózanított, amint kiléptem az irodaházból. De az a lényeg, hogy biztonságban érzem náluk azt a pénzt, ami ott van.
 • Körtefa
  “szinte biztos, hogy 20-30 évig nem fog járni ez a 150 ezres adókedvezmény, ”
  Hogy ez mennyire így lehet, arra a bizonyíték, hogy az idei év az első ami után 150ezres jóváírás jár.
 • szocske
  @katalin ““Technikailag vajon mennyire lehet egyszerű az önsegélyező pénztár egyenlegének átvezettetetése önkéntes nyugdíjszámlára?””

  Ezzel szerintem nem érdemes foglalkozni annak, aki 60 év alatti.
  Annyit változott már és fog még változni a rendszer, hogy édesmindegy, hogy ma mik a szabályok, 10-20-30 év múlva teljesen más lesz.
  Ahogy kiszámoló is írta, ne azért nyiss ilyen számlát, hogy nyugdíjra ezen tedd félre a pénzed, hanem azért, hogy nyugdíjpénztár helyett ezen vedd ki az adókedvezményt.
  Mivel így nem kell 20-30 évig bent tartani a pénzt, csak néhány évig, így kisebb eséllyel veszíted el.

 • gergő
  azt meg tudja valaki mondani és indokolni, hogy a bent lévő pénzt mikor érdemes lekötni? év elején vagy év végén? miért?
 • Kiszamolo
  Gergő, tökmindegy, mert csak az adójóváírással lesz több, azért meg ráérsz bármikor lekötni az év közben.

  Ha hamarabb lekötöd, akkor nem tudod elkölteni év közben, viszont hamarabb letelik a két év.

 • Gergő
  Amúgy kinek mi a taktikája?
  Megpróbáltok belőni egy állandó havi összeget amit utaltok a pénztárba?
  Vagy minden év elején berámoltok egy nagyobb összeget?
  Vagy mindig csak a számlák beküldése előtt utaltok annyit, amennyi a számla lesz?

  Pusztán praktikussági okból kérdezem, mert én bedobtam egy nagyobb összeget, de utána rendszeres utalásra állítottam egy kisebbet. Így viszont elég nehéz követni, hogy nem szállunk-e el 1-1 hónapban emiatt, mert néha több pénz van nálunk, mint ami valóban lenne…
  Nehogy az legyen, hogy szépen lassan elkopik a kezdetben betett nagyobb pénz csak azért, mert itt meg lehet forgatni…

 • Jenő
  : “Ahogy kiszámoló is írta, ne azért nyiss ilyen számlát, hogy nyugdíjra ezen tedd félre a pénzed, hanem azért, hogy nyugdíjpénztár helyett ezen vedd ki az adókedvezményt.”

  Kösz. Eddig, ok, de mire? Mint 25 év feletti nem egyetemista, szeretném albérletre, rezsire, parizerre a boltban (ne adj isten ruházkodás, néha elektronika, belföldi/külföldi utazás; ami az emberek általában a pénzüket költik). Vagy tényleg átcsoportosítani a 20% adókedvezmény után valami nyugdíjcélúba.

  Az Izyses értékesítő nagyon erősködött, hogy beszéljünk meg egy nyugodt időpontot, mert kár lenne a 20% adókedvezményt veszni hagyni. Mondjuk ez utóbbiban igaza lehet; máig furdal, mire gondolhatott, mert nem találtam olyan opciót, amire kivehetném.

  Egészségp.: szedek gyógyszertárban kapható, 2000 Ft-os vitamint (megvan a preferenciám), ezzel bohóckodjak, hogy elfogadja-e a vitaminom az EP, melyik patika?

 • szocske
  @gergő év elején nagyobb összegnek nem látom értelmét, akkor inkabb decemberben. A többi része ezren mindenki saját felhasználási szokásairól függ.
 • Kiszamolo
  Jenő, nyilván ha se gyereked, se olyan rokonod, aki mondjuk orvosra, gyógyszerre költ és munkanélküli sem leszel mostanában, vagy táppénzre sem mész, akkor nem sok mindenre tudod felhasználni se ezt, se az egészségpénztárt.

  De hát ennyi erővel a lakástakarékot sem használhatod semmire, ha nincs lakása senkinek a családban, amit fel kell újítani és nem is akarsz venni egyet.

  Akkor ez a lehetőség nem neked szól, ennyi.

 • Dávid
  Jenő,

  a legtöbb gyógyszertárban már a számlázó program tudja hogy el lehet-e számolni az adott terméket. Amúgy nem kell a kártya elfogadás miatt görcsölni: fizetsz bankkártyával vagy kp-vel, kérsz számlát (egyszeri felrögzítés után kb. 5 mp míg kikeresi a kezitcsókolom az adataidat, úgyhogy ez nem kifogás), és beküldöd negyedévente/évente. Ha év végén fizetsz be az ep-re, akkor év közben még kamatoztathatod is a pénzt (igaz, nem sokat kapsz érte).

  Amúgy az csúnya dolog lenne ha barát/rokon mondjuk 300-ért megcsináltatná a fogait, és esetleg adminisztratív hiba miatt elírnák a számlát, miszerint a beavatkozás téged érintett…

 • Jenő
  : “és munkanélküli sem leszel mostanában”

  Ja, gondoltam, hogy logikus lenne, ha a törvény szerint erre is fel lehetne használni, de ezt az opciót direkt nem említették a sales prezentációban. Sőt, a papírt is elém tették, mondván, hogy náluk (Izys) a legszélesebb a felvehető kedvezmények köre, de nem láttam.

  De számoljuk ki: legyen 1 millám, mint munkanélküli tartalék (nem sok, de kerek szám). Ha optimalizálom a befizetést, 2 évre az állam hozzáad 200 ezret; lesz 1 200 000. Eddig jó. Utána csak állampapírhozamon parkoltatom ezt a pénzt a számlán (mínusz költség)? Még mindig nem vagyok meggyőzve, hogy érdemes ezzel foglalkozni; ahhoz képest, hogy a piaci nyugdíjportfóliómból egy részt így könyvelek; ott meg a kamatos kamatos is ki tudom használni. Önkéntes pénztárra akármennyit befizetek, az állam hozzáad egyszeri 20%-ot azt’ jónapot. Hosszú távon a kamatos kamat izgalmasabb.

 • Jenő
  Másik: pl. idős rokon havi 10 000 Ft-ot költ vényköteles gyógyszerre. (Vitaminról lásd fent.) Persze neki nyilván több ideje van, de esetleg kevesebb lehetősége,képessége, hogy ezzel foglalkozzon, tehát legyen az egészségpénztár a fiatal családtag nevén; ha mondod.

  Ismét számoljunk! Mekkora órabére legyen maximum a fiatal családtagnak, hogy ezzel érje meg foglalkozni az idős rokon helyett a szabadidejében, ahelyett, hogy inkább odaad neki annyi készpénzt?

 • Kiszamolo
  Jenő, mi van?

  Vagy számlát kér az idős rokon, amit te évente egyszer beküldesz postán az egészségpénztárba, vagy az önsegélyezőbe, vagy ha ez is sok munka, akkor adsz neki egy kártyát, amiről lehúzzák az egyenleget, pont úgy, mint egy bankkártyáról.

  Akkor még a postára sem kell elmenned.

 • Dávid
  Jenő,

  nagyon két malomban őrölünk itt hárman :-).

 • Sandokan
  A 20%-os adójóváírás csak az általam EP-be befizetett összegre vonatkozik. A 10%-os adójóváírás a két évre lekötésnél is csak az általam befizetett összeggel játszik, vagy itt mindegy, hogy a munkáltatóm vagy én fizettem-e be? Tudva, hogy én még egy forintot nem fizettem be az EP-be.
 • szocske
  “esetleg kevesebb lehetősége,képessége, hogy ezzel foglalkozzon” – megboldogult nagyapám néhány éve még rendszeresen kért nekem a patikában számlát az egészségpénztár nevére. Kb. 2-szer kellett kérnie, sajnos rendszeres vevő volt a patika meg viszonylag kis forgalmú. Tehát ismerték a törzsvevőket. A 3. alkalomtól automatikusan adták neki a számlát. Mikor meglátogattam a kezembe nyomta az összegyűjtött papírköteget, én pedig postára adtam. Neki 1, nekem kb. 10 többlet percbe telt.
  De ha csak kötözködni akarsz feladom…
  Kb. olyan dologba kötsz bele, hogy miért javasolják, hogy benzint a benzinkúton vegyél, ha neked nincs autód.
 • szocske
  EP-nél a 10% a lekötésre jár, teljesen mindegy, hogyan termett a pénz a számlán, az adóvisszatérítést is lekötheted.
 • Jenő
  @szocske : Kösz a tippeket!

  : “Amúgy az csúnya dolog lenne ha barát/rokon mondjuk 300-ért megcsináltatná a fogait, és esetleg adminisztratív hiba miatt elírnák a számlát, miszerint a beavatkozás téged érintett…”

  Félig értem én, de biztos konzervatív, vagy nehéz felfogású vagyok; az ilyen termékeket nem véletlenül értékesítő adja el; lehet, nekem az segít, ha valaki, akinek akár ebből közvetlenül haszna van, élőben elmondja, eladja a terméket, mintsem mi így egymásnak kommentben nem-értékesítők… Persze a közös nevező megtalálásához az sem árt, ha az eladónak nem az a világképe, hogy “a dollár, mint valuta 2 éven belül ki lesz vezetve.” 😉

 • Dávid
  Értékesítő? Te épp belefutottál egybe, de ez azért nem túl gyakori. UL-t direktben nem köthetsz a biztosítónál, de EP tagságot minden további nélkül az egészségpénztárnál.
 • snasim
  Kedves Miklós, szeretném pontosítani a javaslatodat. “Ezután szintén mindenki(!!) igényelheti a feleséged TGYÁS, GYED és GYES, illetve a megelőző munkabére közötti különbséget, azzal a kikötéssel, hogy a visszaigényelhető összeg nem lehet nagyobb, mint a jelenleg kapott összeg.” Egész pontosan a Tgyás és Gyed 40%-a igényelhető’ illetve a Gyed teljes egészének megfelelő összeg.
  Nagyon köszönöm a figyelemfelhívásodat az önsegélyező pénztárra. Mi bele is vágtunk még a januári cikked után. Azóta már több barátomnak is ajánlottam ezt is és a blogot is. 🙂
 • szárnyas freivadász

  “Nem tudom melyik az ország legnagyobb alapkezelője, de egyszer jártam náluk.”

  Nem lehet, hogy Kiszámoló az OTP-re gondolt, te meg a Concorde-ra?

 • szárnyas freivadász

  “kivezetés előtt álló devizába ne fektessek (USD); a dollár két éven belül meg fog szűnni(??)”

  Egyre több helyről hallom az ilyen híreket. A le nem épült adóssághegy mindenkit eltemet és/vagy jön az infláció. Egyesek szerint Christine Lagarde is beszélt valamiféle pénzügyi újraindításról, meg azt, hogy a német újságok szerint újra bevezetik a márkát az euró helyett…

 • Sandokan
  Kösz. Tisztul. 🙂 Tavasszal azért nem kötöttem le, mert “elhittem”, hogy az EP-n “pörög” a pénz a bankos kisasszony szerint, holott jól tudtam, hogy az én esetemben nem pörög, hál’Istennek. Nem baj, így legalább többet köthetek le most. Mégegyszer kösz.
 • Zoli
  Hogy lehet az, hogy az Izys-nél 1 millió forintot lehet felvenni gyermek születésekor, a Pannóniánál pedig csak 250 ezret? Ezt a pénztár maga döntheti el, hogy mire mennyit ad? És később is önkényesen változtathatja a keretszámokat?

  Forrás:
  pannoniaosp.hu/userfiles/dok/szabalyzatok/KGY-1_Alapszabaly_2014_07_01.pdf 30. oldal

 • hungaroborg

  Az bizony simán meglehet. Sőt még én is rákerestem előtte a gogléban, melyik lehet az, de bevallom olyan sok időt nem fordítottam rá. 🙂 Sejtettem, hogy ők lesznek azok.

 • LSV
  Ismét van olyan dolgom ami “elfelejtődött” és a cikk kapcsán kezdtem el a papírokat átnézegetni. Találtam olyat, hogy dimenzió egészségpénztár tagság, illetve “halasztott kezdetű nyugdíjkiegészítő biztosítás” szerződés. Ez utóbbi olyan amit fel tudok használni gyermek születés esetén, vagy ki lehet ezt valahogy venni? Mert hogy önsegélyező tagságom van a dimenziónál. 4-500e ft van mindeössze rajta, tagdíj/minimum díj 2008 óta nincs fizetve, így a már a számlán lévő összeget “éli fel” a szolgáltató mint fenntartási költség.
 • snasim
  Bocsánat, most nézem, hogy az Izys más feltételeket támaszt mint az Életút a tgyás gyed és gyes esetében. Ez hogy lehet?
 • Kovács Szabolcs
  Kedves Kiszámoló! Az volna a kérdésem, hogy önsegélyező pénztár váltása során a korábbi egyéni számlán felhalmozott teljes összeg az egyéni számlára kerül az új pénztárnál is, vagy ez az összeg új befizetésnek fog minősülni, és így levonásra kerülnek belőle a működési költségek.
 • Kiszamolo
  Szabolcs: nem új befizetés lesz.
 • Kiszamolo
  Zoli: erről a pénztár tagsága dönt, így lehetnek eltérések.
 • szocske
  Dimenziónál a “halasztott kezdetű” az kb. egy Önkéntes nyugdíjpénztárnak felel meg. Ha legalább 10 éves, akkor 3 évente adómentesen felvehető a hozam. 20 év után pedig már a befizetés is. Korábban az volt a szabály, hogy ha 20 éves a biztosítás, akkor a teljes pénz felvehető, de ez néhány éve megváltozott, így ha eléred a 20 évet, akkor az első néhány év befizetését + a hozamokat veheted fel adómentesen, majd onnantól mindig a legalább 20 éve bent lévő pénzeket, tehát pl. 28 éves biztosításnál az első 8 év befizetéseit + a teljes hozamot. Remélem ez így érthető. :S

  Az egészségpénztár az gondolom tiszta, ott gyógyszertári számla, szemüveg stb. a finanszírozható dimenziós kártyával fizetve vagy számlákat beküldve.

  Az önsegélyező pedig kb. az amiről ez a cikk szól, a dimenzió saját feltételeit nem ismerem.

 • Jenő
  : “Egyre több helyről hallom az ilyen híreket.”

  Sajnálom; olvass jobb forrásokat. Majd ír egy posztot a sajátjairól, gondolom; az ő blogja. Engem mindenesetre moderál; érthető.

 • Kiszamolo
  Jenő, persze, hogy érthető. Mindig beírsz olyanokat, aminek semmi köze a témához és beraksz hozzá egy linket is, aminek aztán totál nincs.
 • Bunt
  Sziasztok!
  A kérdésem az lenne, hogy mi a pontos feltétele az évi 20%-os adójóváírásnak? Konkrétabban, ha valaki egy hónapot GYED-en volt (abból vonnak SZJA-t), aztán félévet GYES-en (abból nem), utána 3 hónapot dolgozott, majd táppénzen volt, akkor igényelhető az adójóváírás? Tehát ha éves szinten a 12 hónapra juttatott bér adóalapja meghaladja a 936.000Ft, a befizetett adóelőleg a 150.000Ft-ot akkor igénybe vehető? Fontosak lennének a pontos számok! Köszönöm.
 • Kiszamolo
  Számold össze azokat az összegeket, amikből vontak SZJA-t. Szorozd meg durván 0,18-cal. Na, annyi szja-t vontak.
 • Bunt
  Amit Te írsz, azzal 168750Ft jön ki, viszont van egy éves elszámolásos papírt, azon az éves adóelőleg 150005Ft 🙂 na ezért szeretném tudni, hogy hogyan kellene PONTOSAN számolni.