Változás a Medicina Egészségpénztárnál

A Medicina Egészségpénztár a legolcsóbb pénztár volt, ha saját magadnak fizetted be a tagdíjat. Mindössze 2%-ot vontak le ebben az esetben. A munkáltató által fizetett tagdíj is olcsóbb volt évi 200 ezer forint felett.

Ennek sajnos vége, január elsejétől az alábbi módon változnak a levonások:

medicina

(A támogatást a munkáltató adhatja, de nem egy egyénnek, hanem egy csoportnak. Viszont az adóvonzata jóval kevesebb, mint akár egy cafeteriában adott egészségpénztári befizetésnek. Érdemes vele élni, csak kevés cég teszi meg. Bővebben például itt vagy itt.)

A lényeg: jövőre az eddigi 2% elvonás 6%-ra nő és a munkáltatói 200 ezer feletti kedvezőbb levonás is megszűnik.

Ja és ennél a pénztárnál január 31 a tavalyi számlák leadási határideje. (Ezt érdemes megkérdezned a saját pénztáradnál, mert ahány pénztár, annyi határidő.)

Share

32 hozzászólás

 • macsko
  Szomorúan konstatálom :-(. Melyik pénztár lesz így a legolcsóbb?
 • Gábor
  A 20 %-ból 6-ot zsebre tesznek, 2% az adminisztráció. Lassan nem éri meg vele szórakozni.
 • wias
  Ez nem teljesen igaz, mivel a 6% (5.9) a céged számodra befizetett összege után vonják. Persze ez is sok. A 2% ami valójában 2.9% pedig abból az összegből vonódik amit te fizetsz saját magadnak és ennek az összegnek a 20%-át (vagy ha lekötsz 30%-át), tudod az SZJA-dból visszaigényelni (egyszerűen szólva átlag a megtakarításod 15%-t szerencsés esetben 5%-t veszik el, hanem számolunk kártya, vagy posta díjjal (számla beküldés) ).
  Azért lássuk be nekik is vannak költségeik adminisztráció fenntartása stb., ez nekem is fáj de ha én csinálnám én sem a két szép szemedért foglalkoznék vele.
 • Janos82
  Ha iden befizetem elore 2 evre a dijjakat, akkor is kell jovre fizetnem? Mert ha nem akkor befizetek 2-3 evet…

  Mert terveztem, es ha igy van, akkor inkabb jovore nyitok egy masik egeszsegpenztarat, ami olcsobb, es inkabb oda fizetek 1 ev mulva…

 • Geeboy
  én ezt a lekötés utáni 10%-ot nem értem.
  ha lekötöm a pénzem 10%-os adó visszatérítésre 2 évre, akkor attól még ez a pénz termeli a hozamot bent az ep számlán, mintha nem lenne lekötve és ezen felül kapok 10%-ot?
 • Kiszamolo
  Igen. A normál hozamhoz még kapsz két évre 10% pluszt adójóváírás formájában.
 • Lui
  Ez az egész csak aprólékos bűvészkedés konyhapénzzel. Én ezért nem foglalkozom holmi pénztárakkal, ukkmukkfukk változtatnak valamit, már nem is éri meg, te meg lekötötted magad és a pénzed hónapokra, évekre.
 • Körtefa
  @kiszamolo A lekötést amúgy miért jó az államnak adójóváírással honorálni? Azon kívül, hogy nagy valószínűséggel azt a pénzt állampapírba teszik.
 • Lacabácsi

  Most az adóév végén hasznos lehet Kiszámoló egy tavalyi írása:
  //kiszamolo.hu/17-os-kamat-kockazatmentesen-tessek/
  A napokban számoltam, hogy mennyit csoportosítsak át a megtakarításaimból az egészségpénztárba, 2éves lekötésre, hogy pont a maximum adókedvezményem legyen.
  A kétéves lekötés “30%-os hozamát” már tavasszal az egészségpénztárba kérem. Mintha a futamidő elején fizetnék a kamatot :-). Persze, tudom, az öpt-k korlátozottan használhatók, de a jelenlegi banki/befektetési 0-2-4%-os környezethez képest sokkal jobbak, csak a felhasználást kell jól tervezni és szervezni.
 • Janos
  Ügyfélszolgálat szerint a befizetés mindig csak az adott évi tagdíjba számítodik, azaz hiába fizetsz be most 500e-t, azzal nem fogod a jövő évi tagdíjat előre kifizetni. Én mindenesetre már viszamondtam a kártyámat, és jövőre vagy szüneteltetem vagy csak a minimális tagdíjat fizetem be a Medicinaba. A tagságot egyelőre nem szüntetem meg abban bízva, hogy hátha 1-2 éven belül kedvezőbb irányba változtatnak. Illetve beléptem a Prémium EP-be, ahol 4% az elvonás és a jövő évi EP keretet már ide fizetem majd be.
 • macsko
  Ez az információ a honlapjukról van? Mert én nem találom ott, hol nézzem pontosan?
 • ihlet
  Én úgy tudom, egyszerre 2 pénztárnak is lehet az ember a tagja, de csak az egyikbe kérheti az adóvisszatérítést.

  Ezért idén még feltöltöm a max. jóváírásra a Medicinát, majd jövőre már csak a minimális tagdíjat fizetem és a pénzt lassanként felhasználgatom. Amíg nem jár le a kártya, szerintem nem érdemes visszadni.

  Év végén, az akciós időszakban nyitok egy patikapénztárat, akcióban feltöltöm max-ra, majd a rákövetkező évben itt is csak a minimális havidíjat fizetem. Aztán vagy megszűntetem a Medicinát (ha kiürült, akkor mindenképpen) vagy átvezetem a Patikába, ennek most 4.000 Ft a díja. De elvileg ezek hosszabb távon is működhetnek így párhuzamosan.

 • wias
  Azt hiszem sokan tévedésben vannak az egyéni befizetéssel kapcsolatban, nem abból vonják a 6 %-t hanem csaka 3%-t vonnak az eddigi 2% helyett. A 6% a céges befizetésekre vonatkozik amiből meg nem kapsz vissza adóvisszatérítést. (Megnéztem az OTP egészségpénztárak 100.000 Ft -ig 8% vonnak felette 4%-t). Ahogy nézem még mindig a medicina a legjobb az egyéni befizetések szempontjából megnéztem a patika egészségpénztárat nem is értem , hogy ki megy oda tagnak (10e Ft havi befizetés 9,5% a levonás :), 10-30eFt között mindössze 7,5% 30eFt felett már csak 3,5%), MKB egészségpénztár szintén tragédia néztem a TEMPO pénztárat oda nem mennék ahol nincs kiírva a levonás összege bár az már ki van írva hogy évi 240 eFT felett már nincs elvonás az a baj hogy arról már semmi nincs hogy alatta menni a levonás. A többit nem néztem meg aki tud olcsóbbat egyéni befizetésre a medicinánál az írja meg
 • tropopo
  A Vasutas Egészségpénztárt nem néztétek még? Az ő kondícióik elég jók.

  “Pénztárunkban 2004. január 1. óta az egységes tagdíj változatlanul 5.000 Ft. Természetesen, ennél magasabb összegű havi tagdíjat is lehet fizetni, és lehetőség van eseti befizetések teljesítésére is.

  Az egységes tagdíj fizethető egyénileg, a munkáltató által (akár VBKJ vagy kafetéria rendszerben is), illetve az egyéni és munkáltatói befizetés kombinációjával.

  Alapképzési elveink különösen azok számára kedvezők, akik nagyobb összegű befizetést teljesítenek.

  2013. január 1-től éves szinten sávosan 84.000 Ft befizetés eléréséig a befizetés 91,2 %-a, a befizetett összegek 84.000 Ft-ot meghaladó részéből pedig a befizetés 98,0 %-a az egyéni számlára kerül.

  2005. júliusa óta a működtetjük kártyarendszerünket. Tagjaink közeli hozzátartozóik részére társkártyát igényelhetnek. Az öt évig érvényes kártya és társkártya díja 1.000 Ft, a kártya használatáért tagjainkat semmilyen további díj nem terheli.

  A POS terminállal nem rendelkező szolgáltatóknál tagjainknak lehetőségük van készpénzkímélő módon, a kártyaközponton keresztül lebonyolított telefonos zárolással is igénybe venni a szolgáltatásokat.”

  A honlapjuk: epenztar.hu

 • Körtefa

  “Azt hiszem sokan tévedésben vannak az egyéni befizetéssel kapcsolatban, nem abból vonják a 6 %-t hanem csaka 3%-t vonnak az eddigi 2% helyett. A 6% a céges befizetésekre vonatkozik amiből meg nem kapsz vissza adóvisszatérítést. ”
  Ezt az információt az egészségpénztártól kaptad? Mert ebben a cikkben sem az van írva amit te állítasz.
 • wias

  Való igaz tévedtem köszönöm, a tagdíjból vonnak le 6%-t (ez elvileg akkor havi 2500 Ft – 6 %) a maradék után 3 %-t elnézést.

 • Kiszamolo
  wias, a támogatás, vagy adomány kajak más, azt cégek adhatják.

  Tőled teliben vonják a 6% az összes befizetésed után. Te nem tudsz magadnak támogatást fizetni.

  Olvasd el a belinkelt oldalakat, mi az a támogatás vagy adomány és hogyan működik.

 • Janos82
  ahogy elnezem ez nem kikerulheto…

  Akkor nyitok egy onsegelyezot, es ide csak a minimalis 2500 ftot fogom befizetni. Akkor kb 2 ev alatt el is fog fogyni a penz…

 • macsko
  Azt magyarázd el nekem kiszámoló, hogy: ha az első táblázatban az egyéni befizetés van támogatásként feltüntetve, a munkáltató által fizetett pedig tagdíjként, akkor a másodikat miért értelmezed úgy, hogy a támogatás az amit a munkáltató fizet, a tagdíjat pedig az egyének fizetik?? Nekem nem reális, hogy eddig 2százalékot vettek el egyéni befizetés után, jövőre pedig hatot fognak, míg a munkáltató általi befizetésből eddig (200.000 alatt) 5,5 százalékot és jövőre 3-at fognak. Szerintem félre lett értelmezve, a 2 százalék emelkedik jövőtől 3-ra, míg a munkáltató által fizetettből egységesen 6 százalékot vonnak.
 • Kiszamolo
  Macsko, az egyéni ÉS a munkáltatói befizetésből IS hat százalékot vonnak.

  A támogatás az egy teljesen más dolog, olvasd el a linket. Ezekhez SEMMI köze.

 • Lehet én vagyok a rutintalan, de sehol nem találok a jövő évre vonatkozó közleményt a medicina oldalán erről.
  Valaki bedobna nekem egy linket vagy útvonalat erről?
 • Körtefa
  A pénztár alaptörvényében van.
 • András
  Megtaláltam: Közzétételek->jogszabályok és ott a MEP_Alapszabaly_2014.06.01.pdf
  Az egyéni befizetéseknél 1%-ot emeltek, ezzel így még (egyéni befizetésekre) mindig a Medicina a legjobb.
 • Kiszamolo
  András, ezt honnan szedted? Az egyéni befizetésekből is hat százalékot vonnak.

  Keresd azt a táblázatot, amit beraktam a cikkbe.

 • Gyuriii
  Egyéni befizetésnél 2% helyett 6%-ot vonnak le, ez a hivatalos álláspont, rákérdeztem.
  Itt az ideje új egészségpénztár után nézni a Medicina helyett. Kár érte, jó volt. Eddig.
 • Gyuriii
  Átnyaltam a kondíciókat.
  OTP Egészségpénztár tűnik értelmesnek, itt “csak” 4%-ot vonnak le.
  Nem is értem, hogy a Medicina mit akar így, ha egy jóval nagyobb pénztár is kedvezőbb kondíciót tud biztosítani.
 • macsko
  Ha átlépek más pénztárba, a számlámon lévő teljes összeget átutalják oda? Meg kell várnom az adójóváírást, vagy azt már kérhetem az új számlámra?
 • macsko
  Meg még egy: jövő évtől (március közepétől) gyest kapok (28.500), ha jól tudom ebből is vonnak adót. Mennyi EP tagdíjat fizessek havonta, hogy mind vissza tudjam igényelni az adót?
 • MtSz
  Premium EP?
  “Az Egészségpénztár bevételei megosztásának elveként elfogadja, hogy a működési költségekre az egyéni tagdíjbefizetésekből 4%-os működési artalékot, a munkáltatói tagdíjbefizetésekből 7,65% működési tartalékot, és 0,1% likviditási tartalékot képez. Amennyiben a pénztártag számára átutalt munkáltatói hozzájárulás összege a naptári év folyamán meghaladja a 200 000 Ft-ot, a 200 000 Ft-on felüli összeget az Egészségpénztár 100 %-ban a fedezeti alap javára írja jóvá”
  Egyénire elég jónak tűnik.
 • gyuri
  Macsko átlépés kérdése engem is érdekelne.
  Prémium jónak tűnik egyénire, ingyen kárty, valahol ott lesz,ahol a Medicina volt eddig (ott vontak kártyadíjat).
 • vepezso
  Tempo Eg.pt-nál akár munkáltató akár a tag fizeti meg a min. tagdíjat (2000 Ft), abból 1600 Ft lesz jóváírva az egyéni egészségszámlára, 400 megy a működési alapra – ez érvényes az éves tagdíj mértékéig azaz 24e Ft-ig. Az éves tagdíj (24e) és 240 e Ft fölött 9% az elvonás, 240.000 Ft felett 0.
  Magasabb éves befizetés (én most 500 e-rel számoltam, de felette még inkább) az Allianz EP jobb választás, mert ott 100e Ft-ig 7%, 100e és 200e Ft között 5% 200 és 300e Ft között 3%, 300.000 Ft felett pedig 0% megy működési ill. likv.tartalékba. Összességében tehát jobb annál a pénztárnál ahol a befizetett összeg nagyságára tekintet nélkül egységesen 4%-ot vonnak. Jajajj a kártyadíjat nem néztem 🙂
 • Róbert
  Postás Önkéntes Nyugdíjpénztár.
  Rendszeres tagdíjból 5%-ot von le.
  Eseti díjból 0%-ot. (!)
  2015-ben 3000Ft a havi tagdíj 2016-ban 3200lesz.
  Ha sok egyéni befizetést teljesítessz, esélyes, h ez a legjobb.

  1920Ft lehet az éves költséged 750e befizetés esetén is. Persze e fölött is ennyi… 🙂
  A név ne tévesszen meg, nyitott pénztár.