Mit csináljak a meglévő (diák)hitelemmel?

2012-12-27
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Ezt a kérdést olyan sűrűn felteszitek, hogy egyszerűbb, ha itt válaszolok rá.

A kérdés általában  úgy hangzik, hogy van még ennyi meg annyi diákhitelem, vagy bármilyen egyéb hitelem, ki tudnám fizetni, mert van megtakarításom, de érdemes-e?

A válasz roppant egyszerű: mennyi kamatot fizetsz kezelési költséggel együtt a meglévő hiteledre?

Diákhitelnél ez 8-9%, államilag támogatott lakáshitelnél ez 6,5-7,5%.

Mennyi kamatot kapsz a jelenlegi megtakarításodra? A jellemző kamat mostanában 7% alatti és ebből még le kell vonnod a kamatadót is.

Vagyis ha a diákhiteled kamata 9% és a kamatadó előtt nem kapsz a meglévő megtakarításodra 10,71% kamatot, vagy ha a lakáshiteled kamata 7% és nem kapsz a betétedre 8,4%-ot, akkor a legjobb befektetés számodra, ha kifizeted a hiteledet.

Mert annak semmi értelme, hogy kapsz a banktól 6%-ot a betéteidre és ugyanattól a banktól kölcsönt kérsz 9%-ra. Mert ilyenkor a bank a saját pénzedet adja neked kölcsön 3%-os felárért.

Sőt, jövőre még a kamatadón kívül a tranzakciós adót is fizetheted a hiteleid törlesztése után.

Természetesen az összes pénzedet ne told be a hiteltörlesztésbe, mert hat havi megélhetésnek megfelelő összegnek mindig meg kell lennie.

De az efeletti pénzedet első lépésben mindig a hiteleid visszafizetésére fordítsd, mert elhiszem, hogy jól néz ki a számlakivonaton, hogy van ötmillió megtakarításod, de ez csak virtuális vagyon, ha közben van 20 millió hiteled is.

Ilyenkor évente 150 ezret buksz azon, hogy több kamatot fizetsz a hitelre, mint amit kapsz a megtakarításaidra (ha a kamatkülönbség 3% a kamatadó után)

Ez egyhavi nettó átlagfizetés kidobása az ablakon a semmire.

(A diákhitelnél nincs előtörlesztési díj, a lakáshitelnél jellemzően 1-1,5%-a az idő előtt visszafizetett összegnek. De még ezzel együtt is megéri általában.)

Amennyiben éppen most akarsz felvenni 12%-os lakáshitelt, vagy 30%-os személyi kölcsönt, akkor természetesen ne fizesd vissza a 8%-os diákhitelt, hogy aztán felvegyél egy drágább hitelt. Ahogyan akkor se fizesd vissza a hitelt, ha ez miatt kell vállalkozásod számára hitelt felvenni.

A cikk arról szól, ha nem kell a pénz máshová.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Szeretnél többet tudni a pénzügyekről? A hat alkalmas tanfolyamról itt találsz további információt.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram