Ingatlanvásárláshoz néhány gondolat

Az elmúlt hetekben többször volt téma az ingatlanvásárlás a tanácsadások alkalmával. Néhány gondolatot szeretnék ezzel kapcsolatban megosztani.

Ne vegyél olyan ingatlant, amire nincs pénzed. Akkor se, ha az ingatlanos és a bank is olt, hogy adnak hitelt, amennyit csak szeretnél. Lehet álmodozni 60 milliós házról a budai oldalon, de ha csak 20 milliód van összesen, engedd el inkább. Ráérsz akkor venni annyiért házat, ha már meg is kerested a rávalót. (Ugyanez igaz egy olcsó panelre is, ha még arra sincs pénzed. Akkor neked az is túl drága.) Ha te mindenképpen házban szeretnél élni, találj egyet, amit ki tudsz bérelni annyiért, amennyit ki tudsz gazdálkodni a havi költségvetésedből. (De nem a nyugdíjmegtakarításod terhére.) Ha ilyen nem létezik, akkor tudod, hogy ez csak egy álom egyelőre a számodra.

Ne vegyél meg egy ingatlant csak azért, mert arra van csak pénzed. Ha nem megfelelő az az ingatlan, amire futná, ne vedd meg. Akkor se vedd meg, ha már most tudod, hogy négy év múlva kicsi lesz, vagy nem lesz megfelelő iskola a környéken hat év múlva. Ingatlant akkor veszünk meg, ha minimum 8-10 évig megfelelő lesz minden tekintetben.

Nyugodtan vegyél fel hitelt, ha csak kisebb rész hiányzik a megfelelő ingatlan megvételéhez. Ha annyi hitelt veszel fel, amit 10 év alatt kényelmesen ki tudsz fizetni, azzal nincs probléma. Akkor tudod kényelmesen fizetni, ha a havi törlesztő dupláját is ki tudnád fizetni, ha minden kötél szakad. Válassz 5-10 évig fix kamatot, hogy ne érjen meglepetés a kamatok emelkedése miatt. (Persze a bevételi oldalról még érhet meglepetés, például kevesebbet fogsz keresni öt év múlva, mint most. Ezért soha ne vedd biztosra, hogy mindig csak nőhet a fizetésed. Az is lehet, hogy a második gyerekből ikrek lesznek, így többe kerülnek, vagy ezért a feleséged mégsem tud visszamenni dolgozni a tervekkel ellentétben. Ezért is van a hitelben ez a “kényelmesen fizetni” vésztartalék.)

Ne várj az ingatlanáresésre. Bár lehet, hogy esni fognak az árak (vannak rá indokok), de az is lehet, hogy nem (mert erre is vannak indokok). Könnyen úgy járhatsz, mint a tőzsdei befektetők, akik 2012 óta várják a jó beszállási pontot a tőzsdére, közben azóta 50%-kal emelkedtek az árak. Rajtuk már egy 20%-os esés sem fog segíteni.

– Azonban ne is vásárolj pánikból, mert biztos drágább lesz egy év múlva. Törődj bele, hogy ember nincs, aki megmondja, hogy ez most a teteje az áraknak, vagy még akár 20%-ot is fog emelkedni a következő években. Ha saját célra veszel ingatlant és nem akarod eladni 10-20 évig, ne akard kitalálni, melyik a legbiztosabb belépési pont.

– Tudtad, hogy a magasabb kamatok miatt ha 2012-ben 15 millió hitelt vettél fel 15 évre, akkor a futamidő végére 9,8 millióval többet fizettél volna vissza, mint ha ma vennél fel ugyanennyi hitelt? Ha az adott ingatlan 6-7 milliót drágult azóta, ma még mindig jobban járnál. Ha hitelből akarsz lakást venni, van egy jó hírem: biztos nagyot fognak zuhanni az ingatlanárak, ha emelkednek a hitelkamatok. A készpénzért vásárlók éppúgy el fognak fordulni az ingatlanoktól, mint a hitelből vásárlók,, a készpénzesek jobb hozamokat fognak elérni a bankokban, a hitelből vásárlóknak drága lesz a hitel. A rossz hírem meg az, hogy ezzel együtt is a végén többet fogsz költeni a lakásvásárlásra a magasabb kamatok miatt, mintha most vennél fel 10 évre fix kamatú hitelt.

Ne kerülj kényszerpályára egy nyomorult lakástakarék miatt. Volt olyan ügyfél (több is), aki sürgetve érezte magát, hogy vegyen végre valamit, csak mert lejárt a lakástakarék. Egy négyéves lakástakarékon az összes állami támogatás 300 ezer forint. Ennyi pénzért ne ugorj be egy rossz vásárlásba, inkább engedd el ezt a pénzt, vagy fizesd tovább, mert egy rossz vételen ennek akár a 10-20-szorosát is bukhatod.

Share

129 hozzászólás

 • Zabalint

  A CHF hitelt sem szívták meg mind, akik korán vették fel és nem sok évre, azok sokkal jobban jártak. Ez megint az a szöveg, mint mikor valaki állandóan arról ugat, hogy tőzsdei összeomlás lesz, tőzsdei összeomlás lesz, aztan mikor további 5 év bika piac után eljön, akkor veri a mellét, hogy ő bizony megmondta. Most sem tudod megmondani, hogy mikor lesz fordulópont, a kockázat meg relatív fogalom, azzal ugyanúgy kockáztataz, ha a drágább, de biztosabbnak tűnő opciót választod.

  Meg viccee ez az igazolásos szöveg, mert én sehol nem állítottam, hogy a változó kamatozású a jobb, sőt én jelenleg inkább a fixáltat választanám, ha hitelt vennék fel. Csak rámutattam az érem másik oldalára is.

 • Körtefa

  “Viszont azota is szenvedunk a hazban lako ugyeletes boszorkanytol, aki MINDEN gyerekest eluldozott eddig a hazbol es tobbi lakot is arra biztatja, hogy hivja fel a foberlonket, ha megnyikkannak a kolkok. Komolyan nem ertem a magyarorszagi/budapesti gyerekgyuloletet, ez nem egyedi eset.”
  Nyilván sokan nem szeretik, ha otthon pihenne, de a gyerek a szomszédban 400 Hz-en sipítozik.
 • mitel hentes

  “egy fiatal párnak – szerintem – két lehetősége van: kockáztat egy nagyot, és belevág a lakásvásárlásba, vagy ha kockázat kerülőek, akkor külföldre költöznek.”

  Szerintem egy fiatal párnak két lehetősége van: kockáztat egy nagyot, és belevág a lakásbérletbe, vagy ha kockázat kerülőek, akkor belemenekülnek a hitelbe. Kivéve, ha jobban jönnek ki anyagilag a hitellel mint a bérléssel… ki kell számolni…

 • Nicholas
  @ügyvéd
  “Ne tedd az ÖSSZES befektetésed kiadás céljára vásárolt ingatlanba,”
  Kockázat kezelés, teljesen igaz. Hasonlóan a tőzsdei kereskedéshez. Csak az ostobák tesznek fel mindent egy lapra, a biztos fordulópontot keresve.
 • Tsh
  @Addam: igen.
  Ezek a költségek saját és bérlésnél ugyanúgy vannak. Saját esetén viszont nem kell aggódni vajon mikor raknak ki, mert épp kell az albi a tulajnak.
 • Gyula

  Hat, ahol Time Pressure van, ott en SEMMIt nem vasarolok.
  A surgetes engem mindig eltol a nem-Newtoni iranyba.
 • balapal
  Ha egy adott fejlődő városban akarsz hosszútávon lakni, akkor érdemes beszállni szerintem egy lakásba, hogy fedezd az ingatlanárak változásának kockázatatát, mert könnyen előfordulhat, hogy kiárazódsz az adott város ingatlanpiacáról.
  Nyugat-Európai nagyvárosokban sokan így jártak, és szerintem Budapesten is ez a tendencia.
  Londonban gyorsabban nőttek az árak az elmúlt években, mint amennyit egy év alatt spórolni tud az átlagnál jobban kereső háztartás.
 • Én is akarok kommentelni
  Ez a cikk meggyőzött arról, hogy az első lakásomat nem lett volna szabad megvennem, bár elég durván pluszban jöttem ki belőle.

  A mostani házunkat sem lett volna szabad megvennünk, de ha már megvettük, akkor mindenképp a havi 46 ezerrel magasabb törlesztőrészletű, hosszú kamatperiódusú hitelt kellett volna választanunk, amivel nyugodtabban alhatnék, de már bő 1 millióval többet kellett volna a banknak kifizetnünk.

  Ritkán érzem, hogy rohadtul fordítva ülök a lovon, de most nagyon olyan érzésem van.

  Én a legrosszabb népnyúzó hírében álló K&H-nál vagyok a hitelemmel (kamat jelenleg 1,9% 3 hónapos kamatperiódussal), de ott azért nem olyan olcsó a szerződésmódosítás. Legutóbb nekem olyan 300 ezer körül számolt az ügyintéző, ha hozzá akarnék nyúlni a hitelszerződésemhez.

  De én sem hiszem, hogy az önkori választásokig változna az alapkamat. Az pedig még 2,5 év.

 • Gábor
  Marcell:
  Az albérlet havidíja nem ablakon kidobott pénz, a saját lakás sincs ingyen.
  Csak akkor drága az albérlet, ha a lakás önerejét valaki csak a párnában(bankszámlán) tartja.
  Mivel a lakásvásárlás és a részvény index is hosszú távú befektetés, így feltételezhetjük hogy a bérlő az önerőt SP500-ba fekteti, a tulajdonos pedig az önerőbe “öli”.
  Van erről egy cikk angolul: affordanything.com/2015/11/24/is-renting-better-than-buying-should-i-rent-or-buy/
 • Tamas
  @Balint: Gyerekkel ne várjatok 🙂 Szerintem engedjétek el az újépítésűt, inkább keressetek jobb használtat jó környéken. Példa: József Attila lakótelep, gyerekeseknek ideális, orvos, gyógyszertár, bolt stb. minden az ember szájában, Bp. egyik legzöldebb lakótelepe, már tízéve is felkapott volt. Jelenleg elszálltak ott is az árak, de 17 körül lehet kapni lerobbantat (52m2 körül), 3 misiből szerintem szuperül fel lehet újítani (ablak + villany: 1 misi, víz, gáz, csempe, járólap, parketta, szerelvények: 1 misi, és még marad 1 misi az egyébre).
  Aztán ha több gyerek jön, vagy kinövitek eladjátok (értékálló környék – értsd mindig keresett lesz) vagy kiadásra megtartjátok.
 • szocske
  , ha ilyen könnyen utalt, akkor vszínű a foglaló duplán járt volna vissza, mert ő állt el a módosítással (áremeléssel) az eredeti szerződéstől…
 • random okos
  Szerintem azért nem értik amit Kiszamolo mondani akar, mert a magyarok sem társadalmilag, sem földrajzilag nem elég mobilisok.
  A mai világban normális kéne legyen (amennyiben nem cél a tartós nélkülözés), hogy az ember a jövedelem, avagy a munkahely után költözik.
  És normális kéne legyen, hogy többre viszi valaki mint a szülei. Vagy megpróbálja többre vinni, mint a legtöbb ismerőse.

  Tudomásul kellene venni, hogy soha nem volt ennyire könnyű a társadalmi ranglétrán mozogni, és ezzel bizony sokan szeretnének élni. És jellemzően ezek az emberek számolni is tudnak.

  Röviden a gyengék kedvéért: ha valaki 4-6 évente vált munkahelyet/várost/országot a jólét érdekében, annak macera a saját ingatlan. Ráadásul ha két hasonló ember összejön, akkor máris átlagban 2-3 évről beszélünk.
  Sokaknak nem az az élet, hogy vesz egy családi házat a pusztában és nyomorog.

 • random okos
  folytatás
  Eljön majd annak is az ideje, 45-50 évesen.
  De addig ki kell sajtolni a maximumot az életből, amit lehet.
 • Józsika
  @Balint:
  nagyon hasonló pénzügyi helyzetben voltunk mi is. Mi a Te mostani állapotodban vártunk még 3 évet albérletben, közben félretettünk egy lakás áránál is többet, és megvettük a saját lakást akkor, amikor készek voltunk gyereket vállalni lelkileg is.
  A tartalékaink is megmaradtak.

  A megtakarítási képességetekkel mindenképp gyűjtsetek inkább 3 évig, mert 2 gyerekkel ez nehéz lesz. Hitelt ne vegyetek fel, nem lesztek rászorulva. Ennyi idő alatt fogtok találni a most elképzeltnél olcsóbb ingatlant kp-ért. Fontos jól meggondolni, vajon tényleg kell-e a 30-40 milliós ház?

  Mi végül egy 60 nm-es földszintes, zárt udvaros, belső játszóteres, 3 szobás, 2003-as építésű lakást vettünk 11 millióért, 1 millióért saját kivitelezésben felújítottuk és tökéletesen helyettesíti a családi házat.

  Ezen az anyagi szinten mindig megéri meggondolni, nincs-e megfelelő helyettesítő termék olcsóbban!

 • szocske
  Akkora igény van albérletre jelenleg, hogy az egri apartman miatt havonta legalább egyszer megkeresnek, hogy nem adnánk-e ki hosszú távra, mert nem találnak Egerben megfelelő albérletet.
  Jött már olyan ajánlat is fix 1 évre (Egerben dolgozó külföldi bérlő), amiért váltottunk volna airbnbről, de ez épp olyan időszakban volt, hogy már sok lefoglalt vendéget vissza kellett volna mondani, ezt nem akartuk.
 • szocske
  @ügyvéd, attól függ milyen jellegű vészhelyzetről van szó…
  Ha az egyénnek lenne váratlanul és gyorsan szüksége nagyobb összegre, pl. eü probléma miatt, akkor elég hamar kap a tehermentes ingatlan(ok)ra szabad felhasználású hitelt, nem kell feltétlenül azonnali veszteséges eladásban gondolkozni.
  Ha a 3. világháború a vészhelyzet, akkor viszont a DB részvényeddel sem fogsz sokkal jobban járni, mintha bpi lakásban állt volna a pénzed 🙁
 • colop
  Én egy 80000-es városban bérlek a városközpontban 100000 Ft-ért egy szép lakást. Amerikai hűtő, lapostévé, mosógép, elektromos sütő és főzőlap, és minden más berendezés van benne. A bútorok vadi újak, bőrfotelek és bőrkanapé van hozzá. A fűtést vadiúj cirkó szolgáltatja. A tulaj most cseréli a megmaradt ablakokat műanyag modern ablakra.

  Ehhez képest amikor építkezni akartunk, már 250.000 Ft/négyzetméter árra is húzták a szájukat a vállalkozók, mert megint egy csomó törvény nehezedett, és már nem lehet trükközni. Falun 100 nm-es ház felépítése 25 millió, amiben a nettó alapterület csak 80nm. Aztán ott a telek, a közművek, és a többi. Vidéki nagyvárosban is 20 millióért egy városszéli új építésű lakást lehet kapni, ahonnan kocsival kell mindenhova menni, még boltba is.

  Amikor ezzel szembesültünk, inkább lemondtunk az építésről/vásárlásról. Mindjárt folytatom a következő kommentben.

 • colop
  Mivel vállalkozó vagyok, így most inkább azon vagyok, hogy még több legyen a bevételem. Eddig sikeresen, s megfogadtam, ha még egyszer ennyit keresek, akkor megpróbálok elköltözni az országból. Azt még nem tudom, hogyan lehet gyerekkel fél évente költözni, s gondolom majd angol nyelvű iskolát kell mindig keresni, de utána járok.

  Szerintem sokkal nyitottabb lesz a gyerek, ha nem egy urambátyám országban nő fel, hanem fél évet Olaszországban lakik, fél évet Svédországban, és így tovább. A feleségemmel fiatalok vagyunk, perfekt angolt beszélünk, s szívesen dolgozunk. Ezzel az elszabadult lakáspiaccal pont azokat kergetik el az országból, aki nem kapott a szülőktől semmi, de szívesen dolgozik, és vállalkozik.

  Azokat sajnálom, akik nem tudnak külföldre menni, s a család keres 200-300ezret. Nekik gyakorlatilag soha nem lesz pénzük saját lakásra.

 • jami
  Mi béreltünk éveken keresztül, egy rémálom volt, mikor lett gyerek, kegyes volt a főbérlő és még maradhattunk.
  Borzasztó állapotú albik vannak, amik nem ilyenek – azok az ára is magas.
  Aztán vettünk lakást, nem sokkal több idő alatt, mint míg albérlőként éltünk – kifizettük. Vadiúj volt, ahogy mi szerettük (csak kinőttük). Így most megint vásárlás, költözés. Időközben úgy megnőttek az ingatlan árak is, meg a bérleti árak is, hogy (a meglévő önrészünk miatt nyilván, amit a törlesztés alatt gyűjtöttünk) kevesebb lesz a törlesztőnk, mint amennyiért bérelni tudnánk olyat, ami kb. még 10 évig kell.
  Ha valami gond van, bérleti díjat sem tudok jobban fizetni, mint törlesztőt, ill. a bankkal tudok fizetéskönnyítésről egyezkedni – főbérlővel nem.
  Megy majd a törlesztés mellett ltp és tsi, 5 év múlva a hitel egy részére előtörlesztés – 5 éves fix hitelbe.
 • jami
  Nálunk fontos szempont, hogy minél por-/füstmentesebb legyen a lakás/ház, a legtöbb albi ezt nem ugorja meg, átalakítani esélytelen.
 • BalageHKK
  @Balint: En varnek 1,5 evet (az ugye +9 milla + egy kis kamat), aztan elkezdenek szetnezni, mennyibol is tudnek kihozni egy megfelelo lakast. Ott jonnenek be Kiszamolo intelmei a ‘kenyelmes visszafizetesrol’, ha a kiszemelt lakas hitele nem tud kenyelmesen visszafizetodni 10 ev alatt (figyelembe veve a gyerekekre valo plusz koltest + a nyugdij-elotakarekossagot), akkor lejjebb adnek a nm-bol (mi 64 nm-en 1+2 fel szobaban nottunk fel 2 felnott + 3 gyerek, es nem volt veszes) es / vagy a kornyeken modositanek.
 • Tibor
  @Zabalint: 20 millionak 5% eves kamatra (es annal alacsonyabb 10 evre fixalt kamatok erhetok el jelenleg pl K&H-nal vagy CIBnel, de velelmezem hogy mashol is) havi bontasban kb 80 ezer forint, tehat alatta vna annak amit most alberletre koltotok, igy nem igazan eri meg berelni, azt mondom vegyetek fel most, szep nyugodtan valasszatok ki, intezzetek el, mert ha akkor alltok neki mikor mar uton a gyerek, nem biztos hogy 5-6 honapos terhesen kenyelmes lesz rohangalni lakasnezobe, papirokkal, ugyintezni, stb.
  Ha 500at kenyelmesen felre tudtok tenni ketten, akkor nem ertem miert kellene kulfoldre menni, mar persze kiveve ha olyan a vegzettsegetek es a nyelvtudasotok hogy a tobbszoroset megkeresnetek konnyeden.
 • Tibor
  @Csaladfo: na igen, meg az a nem mindegy, hogy az onero evek alatti sporolasbol sajat erobol jott letre (tehat igy szo szerint ONero), vagy epp hozzadvagtak/orokoltel X osszeget de amugy nem tudsz rendszeresen felretenni, vagy plane, tobbet koltesz mint keresel.
  Ha ket-harom ev alatt felretettek a huszat, akkor felre tudjak tenni a maradek negyvenet is max tiz ev alatt, igy jarhato utnak tunik.
  Ha soha semmi megtakaritas nem volt, de oroksegbol vagy egyszeri bevetelkent valahonnan jott egy komolyabb osszeg es azt akarjak felhasznalni, akkor inkabb nem.
 • Vili
  Az is nevetséges bérlésnél, hogy fizetőövezetekben csak az állandó lakcímmel vagy tulajdonosnak lehet egy autóval ingyen parkolni .. nem is tudom hogy van, de albival nem, még ha be is vagy jelentve. Tekintve hogy bp-en egyre nő a fizetőzónák mérete, lassan már egész kieső részek is fizetőövezetek lesznek, óbuda meg városliget meg minden … aztán akkor autót feldughatja az ember, vagy persze bérel neki havi sokért valami garázst, de akkor az megint árnyalja a költségeket. Vicc nálunk ez a lakásbérlés dolog jelenleg, minden szempontból. Mondjuk az egész ország egy vicc, persze rossz vicc sajnos.
 • Tibi
  A környékemen élők (átlag dolgozók) legtöbbjének hitelből van lakása, vagy épp háza, aminél az önrész jó ha megvolt szocpollal 20-30%.
  Ez egy ősi gyakorlat, össze áll egy pár, betervezik a gyereket, felveszik a hitelt és megveszik a házat, aztán apránként felújítják azt. Kb 55-65éves korukra lejár a hitel, lesz öregkorukra egy kifizetett ingatlan de közben végig úgy laktak benne mint a sajátjuk. (Sarkítva a hitel volt a bérleti díj).
  Én nem vállaltam be hitelt, albérleteztem, nincs is ingatlanom, albérlet mellet átlagként van megtakarításom, ami nyugdíjasként biztos jól jön, de hogy nyugdíjasként hol fogok lakni azt nem tudom, mert abból bérleti díjra nem fog maradni és ingatlan örökség sem marad utánam.
  Ezért a megtakarításomból öregkoromra veszek valami kis csendes lakást,házat, de akkor sem jártam jobban mint aki hitelt vet fel.
 • Tehetős Teknős
  Vicces, ahogy az emberek a múltra úgy tekintenek, mintha annak 100-ból 100x úgy kellett volna történnie. Az, hogy a kamatot lefixálod NEM azt jelenti, hogy BIZTOSAN jól jársz vele. Így működik egy biztosítás. Nyilván a nagy tömegnek az is negatív várható értékű (ebből él a biztosító), viszont tudod ha kaki van, akkor nem fulladsz bele. És az, hogy a kamatok tovább fognak csökkenni senki sem tudhatta biztosra pár éve, akárki akármit is mondjon. A múlt tudatában mindenki okos, de ha ki van centizve a hiteltörlesztőd, akkor a lehető legnagyobb butaság változó kamatozást választani (szerintem mondjuk egyébként is ebben a kamatkörnyezetben) azért, hogy ha szerencséd van, akkor kevesebbet fizess.
 • SharkRider
  Kulon orom Kiszamolo cikket olvasni, mert megerosit, hogy nem en vagyok a helikopter ha igy gondolkozom (sokszor bizonygatjak a vasarlas mellett ervelve ismerosok).

  Mi Angliaban elunk, folyamatos es gyor utemu epitkezes van a varosban ahol elunk, egy kilometeres korzetunkben tobb mint 70 hazat epitenek egyidoben. Itt szinte mindenki hitelre vasarol (170 MFt, 5 szobas haz) es arra szamolnak hogy az ingatlan aranak emelkedese miatt akarmikor jobban tudja eladni es nem fognak felmenni a kamatok.
  Persze sokaknak bejon es nyernek rajta, de soknak nem fog, ahogy Kiszamolo irta (2017-05-05 07:26)

  Ezek mellett azert sem berlunk, mert nem tudjuk hol lesz a kovetkezo munkalehetoseg, ma ez szerintem mar nem olyan kiszamithato, mint a szuleim idejeben.

 • SharkRider
  javitas, elnezest
  ….ezek mellett azert IS berlunk….
 • porthosz
  “Ezt nem igazan ertem, egyharmad onero sem eleg? Mennyi lenne az egeszseges?”

  Az önerő csak egy dolog, a másik fele hogy az mennyi idő alatt jött össze (avagy másképp fogalmazva mekkora törlesztőt fogsz tudni fizetni).
  Nagyon nem mindegy hogy 20 év alatt spóroltad össze a 20 millás önerőt avagy 2 év alatt és úgy akarsz további 40 milliót + kamat felvenni.

  Egyébként szerintem az egészséges önerő 50%+ tól kezdődik.

 • Nagy Vonalakban
  “….ha 2012-ben 15 millió hitelt vettél fel 15 évre, akkor a futamidő végére 9,8 millióval többet fizettél volna vissza, mint ha ma vennél fel ugyanennyi hitelt? Ha az adott ingatlan 6-7 milliót drágult azóta…”

  Miklós, ha 15 millió hitelt vettem fel, akkor az a lakàs legalàbb 30 millióba került.
  Az a lakàs, ami 2012-ben 30 millióba került, az most nagyjàból 45-50 millió.

  Tehàt nem 6-7 milliót dràgult, hanem 15-20 milliót. Így viszont egyből màs a matek…

 • Nagy Vonalakban
  @Topfly: “….kkor meg a bérbeadó szívja meg, mert ő nem tudja egyszerűen érvényesíteni a jogait és akkor jönnek a verőemberek, illegális zárcsere és egyéb más finomságok…”

  Meg lehet ezt oldani kulturàltan…a villanyóra fizetős, kiszerelve a folyosóra, ha az albèrlő nem fizet, akkor villany lekapcs…
  Ennyi a sztori.

 • István
  Köszönjük a cikket, nem mindegy milyen élethelyzetből olvassa az ember, az se mindegy, hogy szüleink példája van mindig előttünk (saját ingatlan kell, Magyarországon a lakosság mintegy 88 százaléka saját tulajdonú lakásban él a Portfolio cikke szerint) tehát így nőttünk fel. Ha sikerül gyorsan végére járni a hitel törlesztésének, utána egy saját ízlés szerint kialakított funkcionális lakás/ház túl az anyagiakon jó érzéseket ébreszt az emberben nap mint nap. Azt hiszem ez is fontos: nem lehet mindent csak az anyagi oldaláról nézni, a lakhatás megkerülhetetlen, mindennapos “tevékenység” tehát nem mindegy a minősége.
 • realestate
  Én azt hittem egy tanács van csak: “ne vegyél, bérelj!” 🙂
 • noe
  még egy érv a bérlés mellett. mi kiadtunk egy 30 milliós értékű és egy 10 milliós értékű lakást, és most egy 50 milliós értékűt berlunk. és még annyi pluszban is vagyunk, hogy fizetünk egy lakastakarekot is a két bérleti díjból. szóval baromira megérte bérelni.
 • Adam
  Amíg Vitya és Matolcsy van hatalmon addig nem lehet baj. Ha jönne Járay vagy Simor akkor viszont igen.
 • A Lajos
  vonalakban

  valószínű ezekkel az opciókkal vonzani fogod a kultúrált bérlőket…:)

 • vedini
  Mindket taborbol olvasni kisarkitott peldakat, vasarlas es berlesre is van kismillio pro/kontra az ember sajat helyzetehez, eletceljahoz kell igazitania donteset. 2010-ben vettem fel lakashitelt akkori fizetesemhez kepest iszonyat sokat, asszem 7.2% -ra forint hitelt 25 evre. Csak a karrierre fokuszaltam es csaladalapitasra. Most 2.8%-os a hitelem, fizetesem 10%-a torlesztom. Lakas tobb mint 50%-al tobbet er, levonva amit felujitasra koltottem. Lehet ha utaaszamolnek alberlettel jobban jarok, de nem kellett szenvednem koltozesekkel, “nyugalomban” tudtam,az,elet mas teruleteire fokuszalni. Visszatekintve sajnos semmi tudatossag nem volt 2010-es dontesemben, mindenkeppen venni akartunk, kitorni az alberleti letbol. Amin borzaszto sokat rugoztam, megtalalni a legjobb hitelt, ugyerzem sikerult. Egyikunk se jos, legjobb ha van egy jo kereseted,es betartassz par okolszabalyt
 • ügyvéd
  A lakás (lakhatás) jobbára érzelmi kérdés. Az emberek ha megengedhetik maguknak, akkor gyakran ésszerűtlenül sokat költenek a lakásukra, és ez teljesen érthető is, hiszen csak egy életünk van, és azt mindenki szeretné jó körülmények közt leélni.
 • vedini
  Folyt.:
  1. Ne ragaszkodj feltetlen egy megoldashoz, legy nyitott, probald meg magadat nem becsapva a pontos celt meghatarozni
  2. Fektess magadba, kepezd magad, legyen jo fizud
  3. Ne legy kapzsi, egy dologbol nagyot szakitani, felteve mindent egy lapra
  4. Ne centizd ki magad hitellel, csakis akkor vegyel fel hitelt ha “megeri”
  5. Amennyit csak tudsz tegyel felre a fizetesedbol

  Fentieket betartva, jol atgondolva marginalis lehet a bukasod vasarlas vs lakasberles kozott…

 • Szabad ilyet?
  A feleségemmel értelmes albérletet keresünk és kezdünk csalódottak lenni. Rezsivel max 180-200e ig keresünk albérletet Budapesten. Találtunk igényes lakást, jó helyen is de lepatintottak. Állitólag amiatt, hogy macskánk van. Vagy mert bevalottuk, hogy babát is tervezünk? Nem tudom. Több évre tervezünk. Mérnökök vagyunk. Felajánlottuk, hogy segítünk ha valamit rendbe kell tenni. Nincs eredmény…Javaslat?
 • Kalama
  @Topfly: egyetértünk.
 • Usespanner
  Bálint,
  Miert érdekel h rossz vagy jó iranyba tartunk, ha te sikeres vagy és egy rakat penzt felreteszel?
  Minek vennél fel hitelt most hazra, ha még csak terv a gyerek?
  Ha 20 milliot osszegyujtesz plusz 1,5m Csok, akkor 8,5millio hitel kell, ami vallalhato.
  Bár a helyedben egy nagyobb alberletbe mennék az elso gyerek után.
  A penzedet inkabb kösd le allamkotvenybe, az is hozna plusz egy milliot 3 évre.
 • Zabalint

  Balint az nem én vagyok 🙂
 • Tamás
  “valószínű ezekkel az opciókkal vonzani fogod a kultúrált bérlőket…:)”

  a fizetős villany/gáz óra elég elterjedt dolog más országokban… + ahogy hallottam talán x mrd (6?) költenek itthon valamilyen pilot projectre hogy e-közfogyasztó órákat (villany, gáz, víz) digitálissá alakítsanak y lakásban.. én ebben nem nagyon látok semmi kivetnivalót, miért rosszabb ez mint pl egy csekkes befizetés, vagy átutalás?

 • Zabalint
  @Tehetős Teknős

  Eleve butaság kicentizni a hiteltörlesztőt. Deha mégis így teszel, akkor ugyanúgy lehet olyan gazdasági helyzet ahol épp a fix törlesztősként nem tudod fizetni, míg ha változót választottál volna, épp benne lennél. Tőled is megkérdezem, fordított irányból, befektetésnél melyik kockázatosabb, az 5 évre fixált hozam, vagy a változó? Ugyanez 1%-os, illetve 6%-os alapkamatnál? Vagy 3%-os alapkamatnál, ami 8-ról esett, illetve 3%-osnál, mi 1-ről ment fel?

  Mint írtam, most én is fixáltat vennék fel. De nem azért, mert általánosságban az a kevésbé kockázatos (ami nem igaz), hanem mert innen már nem várok kamat esést, és talán fordulópont is lesz. Persze ebben tévedhetek.

 • Zabalint
  A mobilitásról még annyit, hogy egy volt munkatársam és a nője például azt csinálták, hogy már eleve volt egy lakásuk egy határon túli városban, amit bérbeadtak, és Budapesten hitelre vettek egy lakást akkor, amikor már aktívan keresték a lehetőségeket Nyugat-Európában. A lakást aztán épp hogy rendbehozták és beköltöztek, már mondtak is fel, mert találtak nyugaton munkát, leléptek, és ezt a lakást is bérbeadták. Nyilván ott bérelnek. Ja, és early retirement terveik vannak, épp az ingatlan befektetéseikkel.
 • Nagy Vonalakban
  A Lajos
  Kèt pesti lakàsom van kiadva, mindig kulturált bèrlőim vannak.
  Most pl. az egyikben egy fiatal színész ès párja.

  A színművèszet az egy elèggè kulturàlt valami….azt hiszem…:)

 • Topfly
  Vonalakban “Meg lehet ezt oldani kulturàltan…a villanyóra fizetős, kiszerelve a folyosóra, ha az albèrlő nem fizet, akkor villany lekapcs…“

  A bérlőnek meg nincs annyi esze, hogy kimenjen és visszakapcsolja 🙂 Attól hogy nem fizeti a bérleti díjat még fizetheti a villanyt és így a szolgáltató sem fogja lekapcsolni.

  Van egy ismerősöm, akinél a bérlők közel 4 milliós kárt okoztak, amíg ki nem rakta őket a lakásból. Amikor kiadta a lakást sajnos nem írta össze a drága ingóságokat, a bérlő meg amikor megszorult a pénzzel elkezdte eladni a Vateran a bútorokat és minden mozdítható értéket a lakásban. Mellette nem fizette a lakbért és közüzemi tartozásokat is összegyűjtött. Jogilag ennek a kárnak a töredékét tudta csak elismertetni, de a végén semmit nem tudott behajtani, mert a bérlője külföldre távozott.

 • QTT
  okos:

  Ez a beleragadunk az első ingatlanunka, legyen az akárhol, szerintem elsősorban az X generációra vonatkozik. Nekik valóban a 90%-uk nem változtat, ha agyonütik sem.

  Viszont a következő generációk egyrészt nem ilyen felfogásúak, másrészt kényszerpályán is vannak, mert nem olyan a munkaerőpiac, mint a szüleik idejében. Ezen kívül az sem játszik, hogy átlagos fizetésből megvesznek egy olcsó vidéki ingatlant és ott élnek, valamint dolgoznak. Muszáj is és akarnak is mozdulni. Ha nem lesznek gyökeres változások, szerintem 10-20 év múlva már sokkal általánosabb lesz az, ami tőlünk nyugatabbra megy. Ja igen, feltéve, ha a magyar bérleti piac nem arról fog szólni még akkor is, hogy az albérletek nagy részébe be van dobva pár darab 20 éves bútor jóaz a bérlőnek felkiáltással. Én még arra vagyok kíváncsi, hogy fiatalok közül hány%, aki azért nem vállal gyereket, mert albérletben van

 • Zedder
  Most komolyan, én nem tudok mit kezdeni az ilyen “nem a tied, nem tudsz vele semmit se csinálni” hozzászólásokkal. Mert mégis mi a lóf… akarsz csinálni egy bérelt lakásban? Falakat kiverni és arrébb tenni, vagy mit?

  Induljunk ki abból, hogy fehérre festett falakkal, üresen veszed ki a lakást, majd így is adod vissza. Most őszintén, mi az, amit NEM tudsz megtenni?

  Ha meg nem tetszik az alaprajz, a budi, a kád, a konyha, akármi, akkor nem veszed ki, pont. Vagy megbeszéled a tulajjal, hogy itt-ott átalakítanál, és egyezzetek meg a költségek felosztásában.

  De ezt a “bérlakásban semmit sem tudok csinálni, jajj-jajj-milesz” hozzáállást egyszerűen NEM értem. Segítsetek már.