Itt a karácsony, itt a csábító hitelek ideje

2015-11-15
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Már egy bő hónapja szinte másról sem szólnak a pénzügyi cégek hirdetései, mint hogy milyen jó eladósodni 20-30-40%-os éves kamat mellett.

Tedd szebbé a karácsonyt azzal, hogy hitelből olyan terméket veszel, amire egyébként nem lenne pénzed. Te is gazdagnak érezheted magad a karácsonyfa alatt, a másnappal pedig ne törődj túl sokat.

"Gigaakciók" hitelkártyákra, akciós személyi kölcsönök, évente egy hónapnyi törlesztőt visszaadnak, mert ilyen jó fejek és a többi.

Melyik elektronikai cikkből szeretnél visszakapni 6%-ot, csak mert hitelkártyával fizetted, kérdezi a reklám.

Az egyhavi törlesztőrészlet visszatérítés milyen jól jön, te mire fordítanád? Így szól egy másik. (Azt felejtsd el, hogy az évi 21% kamatot mire fordítanád, amit ezen túl kifizetsz. Tényleg, mit csinálnál évente 210 ezer forinttal, ha most kibírnád és nem vennél fel egy egymilliós hitelt?)

Akár 9,9% kamatra is adunk személyi kölcsönt, ami szinte ingyen van, állítja egy harmadik. (Ja izé, csak akkor, ha 800 ezer feletti összeget veszel fel és nagyon jó adós vagy, aki legalább nettó 250 ezret keres. Egyébként 21% a THM.)

Akár egy órán belül is folyósítjuk a hitelt, hívogat egy negyedik hirdetés. (Felvenni villámgyorsan lehet. A visszafizetés fog 3-5 évig tartani.)

Mielőtt te is elcsábulsz ezeknek a szirénhangoknak, néhány dologra engedd meg, hogy felhívjam a figyelmed:

- Miért olyan nagy üzlet 6% kedvezménnyel venni egy számodra túl drága elektronikai terméket, amit nem tudsz azonnal kifizetni, ha a hitelkártyád költsége évi 39%? Egy 200 ezres tévé, amin spóroltál 12 ezer forintot a visszatérítés miatt, öt éves törlesztés mellett 445 ezer forintodba fog kerülni. Akkor mennyit is takarítottál meg tulajdonképpen?

Az ünnepek alatt bizseregni fog a lelked, amikor a szép új tévén nézed a műsort. De vajon négy év múlva, amikor még mindig azt a nyavalyás tévét fizeted, ami addigra már egy kopott és elavult modell lesz (ha még éppen működik), mennyi öröm lesz a lelkedben? Főleg, ha rájössz, hogy a tévé harmadával még mindig tartozol, hiába fizettél ki eddig 353 ezer forintot az egyébként kétszázezres tévére.

- Mielőtt elkap a karácsonyi őrület és kényszert érzel, hogy erődön felül, hitelből vásároljál ajándékokat, üljél le egy pillanatra és próbálj meg rájönni, mit is kaptál karácsonyra 5 évvel ezelőtt. Megvan még az az ajándék? Emlékszel rá egyáltalán, mi is volt az?

Na, az, aki 5 éves személyi kölcsönt vett fel, hogy meglephessen téged vele, mind a mai napig fizeti a törlesztőket. Nemcsak az ajándék nincs meg, de még az emléke sem.

- Ha szegény vagy és nincs pénzed drága ajándékokra, a legbiztosabb módja annak, hogy életed végéig szegény is maradjál, ha hitelekbe vered magad, csak hogy egy napra gazdagnak érezhesd magad.

Ne csapd be magad. Idén ne vegyél semmit vagy semmi drágát karácsonyra, a hitelre ki nem fizetett havi 10-20-30 ezer forintot tedd félre minden hónapban és jövőre máris gazdag karácsonyod lesz, hitel nélkül. (Ha addig nem jössz rá, hogy a karácsonynak nem a kiköltekezésről és a vásárlásról kellene szólnia.)

Egy szó, mint száz: ne ülj fel a reklámoknak és ne élj hitellel, csak azért mert annyira gyorsan és könnyen adják, mert ennek a vége fájdalmas lesz. Jobb esetben csak egy talicska pénzt kifizetsz kamatokra, rosszabb esetben hitelcsapdába kerülsz és akár mindenedet el is veszítheted a túl sok hitel miatt.

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram