Itt a karácsony, itt a csábító hitelek ideje

Már egy bő hónapja szinte másról sem szólnak a pénzügyi cégek hirdetései, mint hogy milyen jó eladósodni 20-30-40%-os éves kamat mellett.

Tedd szebbé a karácsonyt azzal, hogy hitelből olyan terméket veszel, amire egyébként nem lenne pénzed. Te is gazdagnak érezheted magad a karácsonyfa alatt, a másnappal pedig ne törődj túl sokat.

“Gigaakciók” hitelkártyákra, akciós személyi kölcsönök, évente egy hónapnyi törlesztőt visszaadnak, mert ilyen jó fejek és a többi.

Melyik elektronikai cikkből szeretnél visszakapni 6%-ot, csak mert hitelkártyával fizetted, kérdezi a reklám.

Az egyhavi törlesztőrészlet visszatérítés milyen jól jön, te mire fordítanád? Így szól egy másik. (Azt felejtsd el, hogy az évi 21% kamatot mire fordítanád, amit ezen túl kifizetsz. Tényleg, mit csinálnál évente 210 ezer forinttal, ha most kibírnád és nem vennél fel egy egymilliós hitelt?)

Akár 9,9% kamatra is adunk személyi kölcsönt, ami szinte ingyen van, állítja egy harmadik. (Ja izé, csak akkor, ha 800 ezer feletti összeget veszel fel és nagyon jó adós vagy, aki legalább nettó 250 ezret keres. Egyébként 21% a THM.)

Akár egy órán belül is folyósítjuk a hitelt, hívogat egy negyedik hirdetés. (Felvenni villámgyorsan lehet. A visszafizetés fog 3-5 évig tartani.)

Mielőtt te is elcsábulsz ezeknek a szirénhangoknak, néhány dologra engedd meg, hogy felhívjam a figyelmed:

– Miért olyan nagy üzlet 6% kedvezménnyel venni egy számodra túl drága elektronikai terméket, amit nem tudsz azonnal kifizetni, ha a hitelkártyád költsége évi 39%? Egy 200 ezres tévé, amin spóroltál 12 ezer forintot a visszatérítés miatt, öt éves törlesztés mellett 445 ezer forintodba fog kerülni. Akkor mennyit is takarítottál meg tulajdonképpen?

Az ünnepek alatt bizseregni fog a lelked, amikor a szép új tévén nézed a műsort. De vajon négy év múlva, amikor még mindig azt a nyavalyás tévét fizeted, ami addigra már egy kopott és elavult modell lesz (ha még éppen működik), mennyi öröm lesz a lelkedben? Főleg, ha rájössz, hogy a tévé harmadával még mindig tartozol, hiába fizettél ki eddig 353 ezer forintot az egyébként kétszázezres tévére.

– Mielőtt elkap a karácsonyi őrület és kényszert érzel, hogy erődön felül, hitelből vásároljál ajándékokat, üljél le egy pillanatra és próbálj meg rájönni, mit is kaptál karácsonyra 5 évvel ezelőtt. Megvan még az az ajándék? Emlékszel rá egyáltalán, mi is volt az?

Na, az, aki 5 éves személyi kölcsönt vett fel, hogy meglephessen téged vele, mind a mai napig fizeti a törlesztőket. Nemcsak az ajándék nincs meg, de még az emléke sem.

– Ha szegény vagy és nincs pénzed drága ajándékokra, a legbiztosabb módja annak, hogy életed végéig szegény is maradjál, ha hitelekbe vered magad, csak hogy egy napra gazdagnak érezhesd magad.

Ne csapd be magad. Idén ne vegyél semmit vagy semmi drágát karácsonyra, a hitelre ki nem fizetett havi 10-20-30 ezer forintot tedd félre minden hónapban és jövőre máris gazdag karácsonyod lesz, hitel nélkül. (Ha addig nem jössz rá, hogy a karácsonynak nem a kiköltekezésről és a vásárlásról kellene szólnia.)

Egy szó, mint száz: ne ülj fel a reklámoknak és ne élj hitellel, csak azért mert annyira gyorsan és könnyen adják, mert ennek a vége fájdalmas lesz. Jobb esetben csak egy talicska pénzt kifizetsz kamatokra, rosszabb esetben hitelcsapdába kerülsz és akár mindenedet el is veszítheted a túl sok hitel miatt.

Share

77 hozzászólás

 • Imre
  Teljesne egyetértek. Vajon a blog olvasói között van olyan, akinek ez újdonság? 🙂
 • Kiszamolo
  Ezért nem írtam róla már egy hónapja, pedig azóta piszkálja a csőröm.

  Nyilván a blog átlagos olvasója nem célközönsége ennek a cikknek, de ha valaki facebook-on, itt-ott belebotlik és szól hozzá a cikk, akkor már megérte.

 • kridli
  Nem tudom az index-szel most éppen milyen a viszonyod, de ez tipikusan az a cikk, aminek a blog.hu-s oldaladon kellene kint lennie, ha hajlandóak kirakni utána a főoldalra.
 • Kiszamolo
  origonál vagyok most hébe-hóba.
 • Topfly
  És mi hajtaná a gazdaságot, ha mindenki takarékoskodna? Mi lesz azoknak a befektetéseivel, akik a megtakarított pénzüket részvényekbe fektették? Miből fogjak a bankok a betétesnek kifizetni a kamatot, ha senki nem vesz fel tőle hitel?

  Ha mindenki megfogadná a tanácsodat, másnap 30%-al esne a GDP 🙂

 • okoska2
  Nekem is feltűnt a sok hitel reklám, nem is értem, ennyire van rá kereslet?
  Mi már évek óta úgy karácsonyozunk, hogy tárgyi ajándékot a családban a gyerekek kapnak csak. A felnőtteknek az ünnepi vacsorák-ebédek, az együtt töltött idő az igazi ajándék!
 • Péter
  Az is egy tendencia hogy ilyenkor 2x drágább termékeket veszik meg ami többnyire akciózva sincs sôt fel van arazva -es nem is jó vetel. Jól ki van ez találva. Külön rásózott fizetős dolgokról nem szólva aminek egy része kötelező bankszámla adott banknal hitelkártya ezek mind plussz lehúzások ahogy ajánlott de semmit semmit sem érő biztosítások plussz garanciák. Így ha meg ki is fogott egy 0 thm -es hitelt sem jar jól…. Engem is hívogat bank vegyem mar igénybe folyószámla hitelt 40 kamatra de miután elmondom nekik szinten ingyenesen járó hitelkártyával ami ugye 45 nap kamat mentes -tök jól elvagyok ha csúszik fizetés karácsony meg nem érdekel Pár hétre békén hagynak.
 • Kiszamolo
  //kiszamolo.hu/a-vilag-hitel-nelkul/
 • Mogo
  Emlékszem, jópár éve, amikor a Pr***dent nevű hitelcég még vadonat új volt (nem csak mint cég, hanem mint jelenség is) és ismeretlenül szórólapokkal próbáltak ügyfeleket vadászni, a kezembe került egy ilyen lap. Viszonylag alacsony összegű hitelt, és nominálisan barátságos törlesztőt kínáltak, de egyszerű szorzás után hihetetlen eredmény jött ki, rövid távon a felvett összeg sokszorosát kérték vissza. Nem értettem, azt hittem, valamit rosszul számoltam. Ma már persze nem lepnek meg az ilyen arányok, de akkor még a 40% THM is furcsának tűnt, ez pedig jócskán 100% felett volt. Felhívtam őket (nem hitelért, véletlenül sem, kíváncsiságból és balhéból), hogy megkérdezzem, jól értem-e a számokat, és mennyi is a kamat igaziból? A válaszra azóta emlékszem: “Ez nem ilyen kamatos dolog, a részletet kell fizetni”.

  Nem tartozik szorosan ide, csak úgy leírtam, belekötni úgyse lehet a cikkbe 🙂

 • Laya
  Lehet ajándékozni vásárlási utit is (az azért mégsem pénz), amit szigorúan csak az ünnepek utáni leárazásokon szabad elkölteni:-) Azért a hitelkártya visszatérítés megéri azoknak akik másnap visszatöltik rá a zsét;-)
 • Alfa
  Ott kezdődik, hogy nem látok reklámot. Nem azt mondom, hogy nem nézek, nem látok. El se jut hozzám. Böngészőben ki van minden szűrve, néha le szoktam döbbenni, hogy mások megnyitnak valami portált, mennyi rézfaszú bagoly ugrál rajta. Na nekem semmi. Ad Block Plus rulez.
  TV. Semmi reklám. Telekom IPTV, felveszem az adást, amit meg akarok nézni. Sőt, az asszony felveszi :). Mást nem. A reklámokat áttekerjük. Nem ülünk a TV előtt, várva bármilyen adást. Bőven elég bármit megnézni pár óra múlva, felvételről. Az élő adásba ugyanis nem lehetne beletekerni a hülye reklámok alatt.
  Bármit fel lehetne venni, napi 25 órát ülhetnénk a TV előtt. Nem tesszük. Csak amire idő marad a fontosabb dolgok után.
  Fogyasztás suxxx.
 • okoska2
  Alfa,
  Attól hogy nézzük a reklámot, még nem leszünk konzumidióták! 😉
 • Zabalint

  Én még gyerek voltam, mikor ilyen hirdetéseket láttam először (talán olyan, hogy thm még nem is volt), és azon filozofáltam, hogy ez vajon kinek éri meg, ki venné fel. Olyanok jutottak eszembe elsőre, hogy mondjuk kezdő drogdíler első szállítmányát ebből veszi meg, vagy tudja ki nyeri meg a másnapi meccset, és fogad rá. Az az eshetőség eszembe se jutott, hogy valaki abból vesz ajándékot vagy nyaral. Nem hittem még, hogy ennyire hülyék tudnak lenni az emberek.
 • Faszakasza
  Nagyon jó cikk, osztom is facebookra, sajnos sok ismerősöm van aki magára ismerhet belőle…

  A hitelből költekezés szerencsére a szűk családi körben nem divat nálunk, de mi az asszonnyal az idei karácsonyra visszaléptünk még egy szintet, az ajándékokat letudtuk kevesebb mint 15e forintból, ebben benne van kb 10 ember cucca, Aliexpressről rendeltünk szinte mindent, ugyanaz itthon minimum 40-50e forintból lett volna meg, a legdrágább egy $20 fényképező volt. Meglepően jó dolgokat lehet ott találni nagyon olcsón csak keresni kell.

 • Laya
  Csamcsunk, LG, Apple, Phillips,stb. termékek vásárlása hangyakukinyit sem növeli a magyar GDP-t. De ha van is olyan valami ami növeli, akkor is jobb összespórolni rá és kp-re megvenni, mert akkor, a ki nem fizetett kamatokat is el lehet költeni termékekre, árukra.
 • Családfő
  Érdekes, egy ilyen reklámba sem futottam bele mostanában. Egyrészt azért, mert TV-t nem nézünk. Másrészt, meg talán leperegnek vagy immunis vagyok rájuk, ha máshol jönnek szembe? 🙂
 • Sanyika

  Szerintem a vásárlási utalvánnyal csak kitolsz a megajándékozottal. Fix boltban, fix áron kötelezed rá, hogy vásároljon valamit fix időpontig.
 • Átlagparaszt
  Pár éve egyik rokonom és egy ismerősöm is a P***dent nevű rablóbandánál volt pénzbeszedő. Akkoriban még bőven három számjegyű volt a kamat, és kérdeztem tőlük, ugyan már, ki az a hülye, aki ezektől vesz fel hitelt? A válasz az volt, annyi munkájuk van, hogy alig győzik, különösen így év vége felé. Állítólag olyan jól ment a cégnek, akkora nyereségük volt, hogy a nem fizető adósokkal nem is nagyon foglalkoztak. Egyik barátom is bedőlt nekik, tőlük vett fel kölcsönt, hogy a másik banknál levő hitelének törlesztését fizetni tudja. Majdnem a gatyája is ráment, nekem kellett kisegíteni, hogy ne menjen teljesen csődbe.
 • B. Péter
  Tökéletesen egyetértek a cikkben leírtakkal.
  Az ember ösztönösen a jelenben él, MOST akarja bámulni a plazmát, MOST akarja búgatni a porszívót, aztán a törlesztés az úgyis a ködös jövőbe vész.. majd csak kifizetjük valahogy.

  Plusz sok ember képtelen egy egyszerű szorzást elvégezni.
  200e Ft a TV, 3 évig kell fizetni havi 10e-t, az nem olyan sok, ennyi elmegy cigire is egy hónapban..

  Nemrég a FB-on láttam egy egyszerű kérdést: 8+5-2*5+4*0 = ?
  A válaszok kb. fele rossz volt.. ezek után mit várunk ?

 • Kiss Petya
  Kiszámoló: hogyhogy az origon vagy? mi baj volt az index-el?
 • Sandor
  mi a párommal és a szüleinkkel megegyeztünk, h férfiak egy üveg bort, nők egy bon-bont kapnak kb 1000 Ft értékben. Ezzel a vállamról lekerült az a teher, h kitaláljam, h a másik minek örülne és nem kell hülyeségeket venni (zokni, nyakkendő, stb.). És az is mellette szól, h nem egy anyagi csőd a karácsony.
  Most, h már van gyerekünk is van (10 hónapos), így ő azért kapni fog valami ajándékot mindenkitől 🙂
 • Kiszamolo
  Az origo mindig kitesz és egész napra, az index meg mikor milyen kedve van és akkor is csak pár órára.

  Az origo olvasottsága nagyobb, mint az indexé.

  Hát ennyi.

 • gombócné teri
  Azzal egyetértek, hogy a karácsony egy abszolút túlhypeolt dolog, de: az éves robotban beszürkült, megsavanyodott emberek legalább egyszer szeretnének úgy istenigazából boldogok lenni. (Ugyebár mindenki nem élhet meg pénzügyi ismeretek nyújtásából és tanfolyamok szervezéséből…) Ehhez kapcsolódik, hogy az ember mindig többet szeretne elérni, mint ami rendelkezésére áll – amivel nincs is gond, hiszen ha nem így lenne, az őskorban élnénk – és vásárol. A gond nem is a hitellel van, hanem az ész nélküliséggel, egyébként sokan csinálják azt, hogy amit egyébként is be kellene szerezni, akkor veszik meg. A másik probléma pedig az emberek értékítélete: ugyan mindenki polkorrekt módon bőszen tagadja, de bizony a másik emberről a ruhája, autója, lakása, órája alapján azonnal megalkotjuk a belső értékítéletünket. És aki nem tud lépést tartani, az könnyen egyedül marad, kizáródik a társaságból….
 • Garbo
  Vessetek a mókusok elé, de amióta lakáshitelem van (másra nem veszek fel), azóta minden egyes ajándékot is úgy nézek, hogy megéri-e annyira, hogy annak az összegét nem tolom be előtörlesztésbe. Rögtön más a kép 🙂
  Persze, mindenki kap ajándékot, a felnőttek is, mert szeretjük megadni a módját. Az általunk ésszerűnek tartott kereteken belül, és soha nem hitelből.
 • L1.agent
  Egyszeru matek az alap…es rogton kiderul, hogy sok ember nem tud szamolni…
 • Zabalint

  Érdekes, mert én például azt értékelem negatívan, aki kifelé többet mutat, mint amit megenged. Az ilyen emberekben kevésbé bízok meg, mert nem őszinték.
 • 230e
  Ezt is érdemes lenne beszúrni a cikkbe, mert még mindig aktuális:
  //kiszamolo.hu/ezt-kell-tudnod-az-ingyenhitelrol/
 • Zabalint

  A másik, hogy ehhez elsősorban nem pénzügyi műveltség kell, hanem annak belátása, hogy ha Karácsonykor hitelt veszel fel, akkor egy pillanatnyi örömért a következő éved (vagy éveid) anyagilag szar lesz.
 • Zabalint

  Még egy dolgot az értékítéletről. Én például nem látom a különbséget az olcsó és a drága ruha között. Egy 20 ezres öltöny és egy 200 ezres öltöny számomra nem megkülönböztethető, nyilván ha koszos, gyűrött, kopott, az persze igen. Tehát hiába jössz nekem drága ruhákban, nekem nem jelent semmit. A TV-det meg csak az látja, akit meghívsz a lakásodba, na ha nekik is rongyráznod kell, akkor nagyon szar lehet az életed.
 • Tamás
  én évek óta nézem ezeket az ünnepek utáni nagy mágikus leárazásokat, de soha nem találok semmi ilyesmit, max szaloncukrokat + csokimikulást. Többnyire ha kinézek valami műszaki cikket 10%-os akcióval a karácsonyi szezonban, azt karácsony után tényleg visszarakják az eredeti árára (abba most nem mennék bele, hogy pl. októberben mennyi volt).
  Kicsit urban legend-szerű nekem ez a dolog.
 • 230e
  Egy olyan ember számára akinek a munkájához szükséges a megjelenés lehet hogy kell az a 200.000 forintos öltöny. Bár ezt igazából nem az ára fogja megadni, hanem az anyag minősége, a szabása, és az hogy milyen cipőt, és kiegészítőket hord hozzá.
  Van akin egy alapöltöny is remekül áll, és van akin egy BOSS is úgy mintha a legelőről szökött volna haza benne.
  Az ünnepek utáni nagy leárazok inkább mostanra novemberre tevődnek át, de az is igaz hogy év közben is ki lehet fogni jó dolgokat,
 • Gejza
  Szerintem is manipulált adat az Origo, amióta a Lázár balhé kitört feléjük sem mentem. Aki egyszer hírt hamisít az máskor is megteszi. Nyilván mindenki tévedhet, de a Lázár ügy nálam kiverte a biztosítékot és amíg nem lesz tulajdonos váltás számomra elfogadható tulajjal (nem Andy Vajna …) addig csak a freemail miatt megyek oda. Sajnos a freemail címe(i)m már több mint 20 évesek, változtatni nem fogok. A hitellel kapcsolatban nekem a 80 -as évek jutnak eszembe. Akkoriban nagyon csórók voltunk, minden nagyobb dolgot hitelből kellett venni anyáméknak. Így lett színes TV (nagy csóróság …), szekrénysor, stb … Viszont szerintem 1-2 év lehet a leghosszabb áruhitel. Akkoriban a kamat sem volt vészes, ma már semmit nem vennék hitelből csak lakást. De ezt nem itt kellene reklámozni, hanem pl. a köz TV -n. Erre valahogy nem jut műsoridő.
 • Szaky
  Zabalint
  2015-11-16 at 11:18

  A buta ember azzal is dicsekszik amije nincs. Az okos pedig azt is tagadja amije van.

 • Csaba
  Tamás:
  Én már jártam úgy, hogy faternak néztem ki egy pulóvert, de drágállottam, más lett végül az ajándék. Aztán kb. 3 hét múlva arra járok, és az a pulcsi 50% olcsóbb. Aztán jé, mellette a nadrág is drágább volt korábban sacc-kb. 40%!
  Nem állítom, hogy minden bolt csinálja, de gyanítom, jónéhány.

  A cikkel teljesen egyetértek, ne egy/néhány napra érezzük magunkat valakinek, hanem 365 nap! De ez már életszemlélet kérdése. (Amikor nyilvánvaló nagyzolást látok vhol, eszembe jut egy pólófelirat: “Értem én, de leszarom”. Bocs a durva kifejezésért.)

 • Janos82
  :

  Akinek 200e ftos oltonyben kell megjelennie a munkaja miatt, az kerjen olyan fizetest. Annak ugyanis nincs sok ertelme, hogy havi 20e ftal ad tobbet a ceg, de a munkahoz megkoveteli havi 70e ft elkolteset. Ez az oltony amugy nagyon keves helyen lehet tenylegesen szukeg ( max ugynokoknel, de ott tobbnyire eleg egy olcsobb is ), vagy ahol igen, ott olyan fizetes is jar melle, vagy nem erdemes odamenni dolgozni.

 • antenna
  Mi is épp a napokban beszéltük a feleségemmel, hogy jön a Karácsony, megszaporodtak a fogyasztói hitelreklámok. Neki is a “decemberi részletet nem kell befizetni” a kedvence. Azért elég szomorú, hogy a magyarok még mindig ennyire belemennek a hülyeségbe és a pénzintézetek ennyire kihasználják ezt. Nem szeretnék csúnyább jelzőket használni.
 • Tibor
  Bizony milyen aktualis ez igy, Haracsony kozeledtevel…
  Raadasul egymast szidja es anyazza a rokonsag hogy milyen draga a sok ajandek, mert senki nem meri kinyitni a szajat, hogy esetleg iden ha nem dontenenk egymast es magunkat anyagi csodbe?
 • Garbo
  Azért elég komoly differencia van egy 20 ezres és egy 200 ezres öltöny között, ami láthatszik is 🙂 De elhiszem, hogy neked nincsen rá szemed.
  Viszont: épeszű ember nem vásárol ilyet “villogásból”, ahogy az is hülyeség, hogy kivet a társaság, ha …
  Ha dresscode van, az úgyis adott, a munka megkövetel x dolgot. A privát kapcsolatokban pedig aki ezt nézi, annak kiváló minőségű kapcsolatai lehetnek.
 • Janos82
  :

  En nem tudom, hogy ki tudja megmondani a ruhamrol, hogy 200e ftos oltony-e vagy 20eert vettem a turkaloban. En biztos, hogy nem tudom maserol.
  Szerintem ezzel nagyon sokan vannak meg igy. Sot, a tobbseg valoszinuleg tenyleg igy van. Igaz ismerek olyat, akinek a ruha a fontos, meg egyeb kiegeszitok, de valahogy azt latom, hogy ez nem okoz nekik oromet.

  Amugy nem lenne okosabb ezt a nagy egyszeri kiralysagot elosztani az ev tobbi napjara? Sokkal jobban elhetne mindenki…

 • Tibor
  @janos82 : ami az oltonyt illeti, nem mindegy mire kell. Ha egy evben ketszer ha felveszed valami satoros unnepre, arra boven jo az olcso turkalos.
  Ha dresszkod van es egesz nap abban ekll ulnod az irodaban, akkor viszont erdemes olyat csinaltatni ami kenyelmes is es nem rohadsz bele.
 • Zabalint

  Az olyan ember, akitől már elvárják, minimum 10-szeresét meg is keresi annak az öltönynek havonta. Mármint itthon.

  Nálunk is dresscode van, de nincs kikötés a minőségi szintre. Persze nem zárom ki, hogy a főnököm főnökének a főnökénél már elvárják (a főnökömnél és az ő főnökénél biztosan nem, azt tudom). De azon a szinten már aprópénz az a 200 ezer.

  Tisztában vagyok vele, hogy van különbség, de azzal is, hogy nem venném észre, és nem vagyok egyedül ezzel. Egyébként én csak akkor adnék ki 20-30 ezernél többet egy öltönyért, ha rám szabják, vagy ha munkahely miatt muszály lenne.

 • Emese
  Nálunk csak a gyerekek kapnak ajándékot karácsonykor, és én már októberben elkezdem a kinézést, megvásárlást, hogy ne egyszerre kelljen nagy összeget kiadni. A tömeg is kisebb, nyugodtan lehet nézelődni. Ráadásul nem járok úgy, mint Arnold Schwarzenegger a Hull a pelyhesben.
 • Kiszamolo
  Úgy bírtam a bankban is a dresscode-ot. Azt ugyan előírták, hogy öltöny kell, de mivel pénzt nem adtak hozzá és egész nap és mindennap abban voltunk, nagyon leamortizálodott és úgy is nézett ki.

  Így aztán jobb lett volna, ha mindenki minőségi utcai ruhában lett volna, mintha szétnyűtt, régen tisztitott, valaha jól kinéző, de olcsó öltönyben.

  Nem tudom, mi bizalmat adott egy olcsó, lógó, viseletes öltöny.

  De lényeg, hogy öltöny volt.

 • okoska2
  Nővéreméknek hitelből: BMW, IPhone, óriás plazma TV.
  Nekünk saját Suzuki (nem is a legrégebbi), Samsung telefon, még működő képcsöves (így mondják?) TV.
  Mindkettőnknek megvan egyébként mindene, ami kell. Nem nélkülözünk. Ja, ők hónap végén igen. Akkor miről beszélünk? 🙂
 • Garbo
  🙂
  Amikor nagyobb lakásba költöztünk, minden egyes ember (!) aki eljött megnézni az új kecót, azzal kezdte, hogy miért nem cserélem nagyobbra a tévét (!), mert túl kicsi (!) a lakáshoz képest (!). Ez nálam wtf kategória, hogy egy hiteles ingatlanvásárlás után cseréljem le a tévét is, mert csak.
  Mondanom sem kell, nem cseréltem le. Hitelreklámokat adnának a nagyobbon is 🙂
 • Gyalogkakukk
  Egy tapasztalat a reklámmentes életről:
  10 éve BKV helyett biciklivel járok – > nem várt szabadság-függetlenség-önállóság érzés.
  A tömegközlekedéssel járó várakozásban-bambulásban az embereket “megtámadják a reklámokkal” és azzal, hogy “vegyél egy hamburgert vagy péksütit, míg jön a busz”. Mióta bringázok, úgy érzem a fogyasztói társadalomtól sikerült távolabb húzódnom, önállóbb lett a gondolkodásom, ritkábban fordul elő, hogy akaratom ellenére veszek valamit.
  Amúgy TV-t már kb 20 éve alapállapotban nem nézek (néha családtagok kisebb eltéréseket okoznak, de az alapállapot stabil)
  Nem akarok visszaköltözni a barlangra, szükségem van a fogyasztói társadalomra, de nem akarok agymosottként, bábként élni. Úgy érzem ebben a bringa és a TV-mentesség a két kulcs-elem, a siker titka.
  Egyetértek azzal a felhasználóval, aki szerint hitelt csak lakásra.
  Üdv: Gyk
 • Slumbery
  Kiszámoló

  A Freemailból kilépéskor automatikusan az Origo híroldalára dob ki. Nem hihető, hogy azt nem számolják bele. Az így odajutók jelentős része valószínűleg hozzám hasonlóan nem vagy csak ritkán olvassa a cikkeiket. Lehet hogy tévedek, de első közelítésben szkeptikus vagyok azzal kapcsolatban, hogy a tényleges olvasottságuk nagyobb lenne mint az Indexé. Ha létezne megbízható módja az eldöntésének, akkor akár fogadni is mernék veled.

  Reklámnézésére panaszkodóknak:
  Én se nézek TV-t, mégis eljut hozzám. A bankom szépen elküldte SMS-ben a csodálatos ajánlatot.

 • okoska2
  Garbo,
  lebuktunk, mi is nézünk tv-t! 🙂

  Egyébként szerintem pont mindegy mennyi reklámot látsz, akár BKV-n, akár a tv-ben. A tudatosság a lényeg. Nem az a kunszt, hogy nem vágysz arra, amit nem ismersz. Hanem hogy az arcodba tolják, és te azt mondod: köszi, de kell a fenének.

 • luminosity
  “Mert hülye azért nem vagyok!”
 • Családfő
  Miklós, hova tűnt innen vagy 10 komment, élen Gombócné kinyilatkoztatásával meg több arra reagálással? Megbillent a technika???