PSZÁF lista a kétes cégekről

A PSZÁF közzétett egy listát, amin sok, általam is kifogásolt cég mellett további cégek találhatóak meg, amelyekkel finoman szólva is jó lesz vigyázni.

Itt tudjátok megtekinteni a listát, a rajta szereplő neveket érdemes nagy ívben elkerülni:

http://www.pszaf.hu/bal_menu/figyelemfelhivo/hazai

A listáról sok név hiányzik még, kapásból tudnék egy-kettőt mondani, ha ti is találtok ilyet, jelezzétek a PSZÁF ügyfélszolgálatán.

Ha szeretnétek a sokkal bővebb nemzetközi listát megtekinteni, azt is megtehetitek:

http://www.pszaf.hu/bal_menu/figyelemfelhivo/nemzetkozi

Share

13 hozzászólás

 • Mtoma
  Szép ez a lista, csak az a szomorú, hogy akikre potenciális veszélyt jelentenek ezek a cégek, azok biztos nem fognak értesülni erről a listáról.
  Én csak a Népi Bankra kerestem rá, hogy mi lehet. Értetlenül állok ez előtt a jelenség előtt, hogy egy ilyen cégnek még mindig van olyan, aki bedől.
  Igazából a PSZÁF-nek/Fogyasztővédelemnek is hirdetni kellene minden ilyen helyen, ahol ezek a cégek szoktak hirdetni, hogy minek ne dőljenek be az emberek. Persze tudom erre sincs pénz. Pedig inkább a megelőzésre menjen el a pénz, mint arra, hogy az átverteket utólag megmentsük államilag.
 • KZoltán
  Nálam a ZuluTrade Inc. a nyerő.
 • Mtoma
  Király:
  “A ZuluTrade élő számláinak aktuális tranzakciós volumene USD pénznemben”

  Mint valami adománygyűjtő folyamatosan nő, soha nem csökken.

 • Stiel
  Ha már egyszer tudnak róluk, akkor ezek ellen a cégek ellen nem ennél komolyabban kéne fellépni (bírósági úton stb.)? Hozzáteszem, nem értek hozzá, csak ez így fura.
 • Intelligens Mosópor
  ecoME2: mentse meg a környezetet és még pénzt is kereshet 😀
  Nagyon hihető. Bár a weboldaluk kidolgozottsága előtt kalapot emelek.
 • jurta
  Nagyon vicces a Kiszámoló által korábban elemzett csalásokat ezen a listán látni! (Botanoo, FREN) 🙂

  Azt én sem értem, hogy a PSZÁF hogy lehet ilyen gyenge felügyelet, hogy nincs más eszköze, mint a saját honlapján egy feketelista? Ha pedig nincs, akkor miért nem tesznek egyszerűen feljelentést (rendőrségen, ügyészségen vagy NAV-nál)? Azt mindenkinek lehet, sőt egyes hatóságoknak kötelező, ha értesülnek valamiről…

 • jurta
  Nálam a panamai forexeseké. Érted, ennyire nem tudnak legalább a látszatra ügyelni, a panama egy köznév is, pontosan “olyan” jelentéssel (a Panama-csatorna építése körüli korrupciós botrányok miatt)… 🙂
 • Catinator
  Én sem értem, miért nem lehet hatékonyabban fellépni ellenük.

  Amit hallottam az ember és eszközhiány. Nincsenek meg a jogi eszközök és mivel munka amire pénz kell, sok hivatal a “nem az én asztalom”-mal le is söpri. A Botanoo-val akkor kezdett több(!!!) hivatal is aktivan foglalkozni amikor már a HVG cikkezett róluk. Addig a megkeresésekre (újságirói, befektetői) a “nem a mi hatáskörünk” volt a válasz. Ismerőst hivtak a Botanoo-hoz az adminisztrativ oldalra dolgozni, de otthagyta. Nem jöttek ki a számok ahogy elmondták, és nagyon gyanús volt ahogy az információkat kezelték.

  Másik probléma a “politikai korrektség” túlzásba vitele – nem mondhatod rájuk hogy becsapják az ügyfelet, mert biróság nem mondja ki. De amig valaki fel nem veti addig nyomozás sem indulhat ellenük. Az meg akkor indul amikor már több ezer ember pórúl járt.

  Kiváncsi vagyok a pénzügyi ombudsman hoz-e valami változást? Nem hiszem, de egy próbát talán megér…

 • dusmata
  Ezzel a listával pont azt fejezi ki a PSZÁF, hogy nincs felügyeleti joga felettük, hiszen ha egy vállalkozás hivatalosan nem folytat pénzügyi tevékenységet, erre nem kér engedélyt, akkor nem tartozik a PSZÁF alá, ez ennyire egyszerű. Ezek a cégek pont azt használják ki – hasonlóan, mint a fogyasztói csoportok – hogy sosem mondják, hogy ők pénzügyi tevékenységet folytatnak (csak ennek látszatát keltik). Addig nem tekinthető bűncselekménynek a tevékenységük, amíg nincs konkrétan rájuk bizonyítva, hogy szándékosan megtévesztik az embereket. Arra nagyon is vigyáznak, hogy a leírt tájékoztatókba semmi olyan ne kerüljön, amivel megfoghatók lennének. Az emberek nagyon könnyen megtéveszthetők, mert az oktatási rendszerünkből teljes mértékben hiányzik az ilyen témájú felvilágosítás és sajnos a felnőtt társadalomra sem igazán jellemző a tudásszomj…
 • én
  .. tényleg nagyon sok az ostoba ember aki bedől a sok másik ostoba ember rosszintulatú – habzószájú és szemét szövegének- valamint a hasonlóan kártékony hivatalosnak tűnő fórumokon feltett károgásoknak. Akik nem képesek elválasztani az ocsút a búzától, a rosszat a jótól csak mennek vakon a sötét és cinikus népség után és visszaböfögik azt amit azok leirnak vagy mondanak de ők maguk semmit nem tesznek azért hogy az embereknek jobb legyen. Itt van végre valami ami jó és működik, mi történik? Jön a magas hivatal és beleszarik a levesbe- a sok buta bamba kommentátor pedig bólogat és nem veszi észre hogy pont azt teszi lehetetlenné aki pont őt húzná ki a sz@rból…
 • Janos
  ezzel most mire akarsz utalni? Lehet, hogy velem van a baj, de ez kb ugy hangzik mintha azokat a cegeket vedened akiket a pszaf ketesnek tart…
 • Nishiki
  Botanoo/HVG: azért ne felejtsük el azt sem, hogy a HVG elsőnek bedőlt, és megjelentette a kétoldalas Botanoo hirdetésta “Fenntarthatő fejlődés” különszámban. A Botanoosok úgy osztogatták a fénymásolatot, hogy kitakarták róla a “hirdetés” szót. Sokan ezért léptek be “amit a HVG is elismer, az nem lehet csalás”.
  Rengetegeb beletették az 1200 (2400, 3600) Eurókat ebbe a Botanooba, és egy nagy semmit kaptak a pénzükért. Most kezdenek felébredni, és perközösséget szervezni.
 • Kupi Györgyi
  A PSZÁF azok ellen a cégek ellen tud fellépni, amelyek pénzügyi tevékenységet folytatnak. A Botanoo mögött álló cég, akárcsak az ecome2 mögött álló cég nem folytat olyan tevékenységet, amely PSZÁF hatáskör lenne.
  Erről szól a figyelmeztetés.
  Eljárást meg bárki kezdeményezhet ellenük, ha tudomására jut valamilyen visszaélés. Történt is ilyen. Folyik is ilyen. A botanoos ügyben.