Kerti medence: hogy kell kezelni és mennyibe kerül?

Mint arról már írtam, idén mi is beneveztünk egy kerti medencére a gyerekek miatt. Az épített medencét elvetettük, egyrészt elég sokkoló az ára, másrészt nálunk amúgy sem lehetne építeni egyéb okok miatt. Erről ebben a cikkben írtam, érdemes akkor is elolvasnod, ha azt gondolod, hogy a medence, amit veszel, akkora, mint rá van írva a dobozára. Hát nem éppen.

Kerti medencék: hogyan kell értelmezni a méreteit?

Arra viszont hamar rájöttem, hogy a medenceállítás nem annyi, hogy veszek a hiperben egy fémvázas medencét és teletöltöm vízzel. Ennek ellenére a legtöbben ezt csinálják és csodálkoznak, hogy másnapra megsüllyedt a medence és kiömlött a víz, hogy két nap múlva már algásodik is az egész, hiába szórják bele a klórt, az egyre kevésbé hat. Állandóan harcolnak az algákkal, a büdösséggel, opálos a víz és nem tudják, mit kellene tenniük. Ezért ábrándulnak ki sokan a medencékből akár egy-két hét után.

Így aztán jól utánaolvastam, mit is kell csinálni, ha nem szeretném, hogy rémálommá váljon a medence, mint rengeteg másik embernek.

Amikor kitört a júniusi kánikula, szó szerint minden harmadik bevásárlókocsiban ott volt egy kisebb vagy nagyobb medence az Auchanban.

Azoknak, akiknek volt annyi sütnivalójuk, eszükbe jutott, hogy venni kellene valami vegyszert is a medencéhez. Ott álltak a polcok előtt és vakarták a fejüket, mert volt vagy 20 fajta vegyszer: klór, kombi klór, szer sokkoló klórozáshoz, habzásgátló, algaölő, top algaölő, pelyhesítő, ph plusz, ph mínusz, bróm, aktív oxigén A és B, medencecsík-tisztító, vízkő-kiválást akadályozó szer és a többi hasonló dolog. Vajon melyik mire való, mire van szüksége és mire nincs? Mit vegyenek még a medencéhez a sok kiegészítő közül, mi az, ami biztos fog kelleni?

Megpróbálták az eladót faggatni, de hát az pont annyit értett hozzá, mint ők. Olyan tanácsokat adott a fülem hallatára, hogy nyugodtan menjenek el nyaralni, nem baj, ha egy hétig nem megy a szűrő. Ja, nem baj, csak egy szép zöld mocsár lesz a medence helyén, mikor hazajönnek.

A másik kérdés, mennyi pénzt kell rááldoznod, ha saját medencét szeretnél.

(Ha egy pár dolgot betartasz és tudod, hogy mit és miért kell csinálnod, sok örömöd lesz a medencédben. Egyáltalán nem olyan ijesztő a dolog, mint elsőre tűnik és nem is sok idő, legtöbbször negyedóra naponta. Hogy mennyire nehéz tisztítani a medencét, attól függ, hogy ki(k) és hogyan használják. Ha gyerekek rohangálnak egész nap ki és be a medencébe, telehordva homokkal, fűvel és minden mással, akkor sokkal több dolgod lesz, mintha két nyugdíjas áztatja magát benne hetente háromszor. De még gyerekek után sem akkora kihívás a dolog, de csak akkor, ha tudod, mit és miért kell csinálnod. Ebben szeretnék segíteni.)

Medencék típusai

A felállítható medencéknek három típusa van: felfújható szélű, fémvázas és fémpalástos. Ez a sorrend is. A felfújható szélű nem sokban különbözik a gyerekek kisebb medencéjétől. Előnye, hogy egyszerű, mint a faék (a felállítása is), hátránya, hogy amint megtalálja egy macska vagy kutya, akkor gyakran annyi is volt a pályafutása. Ha nem egy macska, az UV sugárzás fogja tönkretenni viszonylag hamar.

A második a fémvázas medence, itt a medence rugalmas testét és a medence tömegét egy összeszerelhető fémcső-váz és annak a tartólábai tartják. Alakja lehet kerek, szögletes vagy ovális. A víznyomás eloszlása és a tisztántartás szempontjából legideálisabb a kerek medence, a szögletes medencékben kialakulhat pangó víztömeg a sarkokban, amit a szűrő sem forgat át és a vegyszerek sem érik el. (Persze, ha naponta van benne fürdés, akkor keveredik benne a víz.) Sok medencéhez lehet kapni csak fóliatestet is külön, így ha az elhasználódik, nem kell a létrát, a csöveket és a többi egyéb felszerelést újra megvenni.

Létezik ragasztó is mindkét medencetípushoz, ha véletlenül kilyukadna. Nem mindegy, hogy a ragasztó tapasz víz alatt is működik, vagy le kell hozzá ereszteni a vizet, legalább a lyuk alá.

A harmadik a fémpalástos medence, ahol a medence fala merev fém. Itt figyelni kell arra, hogy szükséges-e beásni a medencét a földbe, vagy elég az oldaltámasz.

A legtöbb medencét maximum 90%-ig lehet vízzel feltölteni. Érdemes még vásárlás előtt végiggondolni, meddig fog érni a vízszint a gyerekeknek. Térdéig? Derekáig? Vagy túl mély lesz, ha teletöltöm vízzel? Minél mélyebb a medence, annál nehezebben melegszik fel, erre is érdemes figyelni.

(Ha most arra gondolsz, hogy kicsi a gyerek, de veszel egy 122 vagy 132 centi mély medencét, hogy ne kelljen újat venni három év múlva, majd kevesebb vizet teszel csak bele, akkor rossz hírem van. A szivattyúkimenet a maximális vízszint alatt van egy kicsivel, így azt nem tudod használni, ha csak 70%-ig töltöd a medencét. Persze ezt a problémát megoldhatod egy kis házi barkácsolással, de akkor arra készülj fel.)

A legtöbb medencénél sokkal nagyobb hely kell az oldalsó merevítőlábak miatt, mint a medence mérete. Elfér-e a kiszemelt helyre a medence az oldalsó kitámasztásokkal együtt is?

Medence elhelyezése

A legtöbb helyen több idő kialakítani a medence helyét, mint felállítani és beüzemelni a medencét. Sokan nem veszik komolyan, de nagyon fontos, hogy a medence teljesen vízszintesen álljon. Csak néhány centi, szabad szemmel nem is látható lejtés is már azt okozza, hogy az egyik oldalon sokkal nagyobb terhelés éri a lábakat és/vagy a medence falát.

Egy inkább kicsi, mint közepes medence is 9-10 köbméteres, vagyis 9-10 tonnányi, rosszul eloszló víztömegről beszélünk.

Elő kell venni egy szintezőlécet és meg kell nézni, hogyan fog állni a medence felállítás után. Mindig a magasabb helyről kell elhordani a földet és nem a mélyebb részeket feltölteni, mert azt szét fogja nyomni a medence.

Fémvázas medencénél fontos, hogy ne csak a lábakon, hanem a medence alján is legyen tömeg, azaz ne a levegőben legyen a medence teste, hanem a földön.

Ha nem kacsaúsztató medencét vettél, a lábai alá tenni kell beton járólapokat, ha földre akarod állítani, hogy ne süllyedjenek bele a lábak a földbe a víz tömege miatt. 10 láb esetén ez 10 járólap, ötezer forint. Az előző pont értelmében, fontos, hogy ne álljon ki a föld színéről a járólap, azaz ásd be őket kicsit a földbe.

Ha laza a talaj (pl. homok), akkor ez is kevés, ilyenkor pallókat is tegyél a beton járólapok alá. Nálunk ez volt a helyzet, 4×2 méteres medencéhez az impregnált pallók kiszállítva közel 30 ezer forintba kerültek. Fatelepen rendeld meg, ott sokkal olcsóbb mint egy barkácsáruházban.  (Még egyszer: 8-10-20 tonna vízről beszélünk. Ha az kiömlik, visz mindent, ami csak az útjába kerül. Főleg, ha nem az Alföldön laksz, hanem hegyen. Nagyon jó esetben nem akkor csuklik össze, amikor a gyerekeid ugrálnak benne, de a legtöbbször akkor adja meg magát. Nem érdemes játszani vele.)

Fontos, hogy lehetőség szerint egész nap érje a medencét a napsütés, ezért ilyen helyet válassz neki. Legyen minél távolabb a fáktól, mert teleszórják szeméttel a vizet.

A medence alá tegyél geotextilt, kapható például minden barkácsáruházban. Ez akadályozza meg, hogy a medence alá szorult agresszívabb gyomok a növekedésük közben átszúrják a medence alját. Kapható gyári alátét is a medencékhez, de elég drágák és elég felejtős minőségűek. A geotextil ára 2-5 ezer forint (10-15 folyóméter), hasonló árú a gyári alátét is. A geotextil-csíkokat fedésben tedd le és érdemes a direkt erre a célra gyártott műanyag szögekkel rögzíteni, hogy a gyomok ne tudjanak két csík között előtörni.

A medence alá érdemes még hőszigetelő anyagot is tenni, mert rengeteg hőt veszít a víz a hideg talaj felé. Sokan EPS lapot vesznek (népies nevén hungarocell, nikecell), ami erre tökéletesen alkalmatlan. Egyrészt nem vízálló másrészt még a lépéstűrő verziója is csak 100-as keménységű, szétmállik egy szezon alatt. Helyette XPS lapot kell venni, ami vízálló és a leggyengébb verziója is 300-as, de kapható 500 és 700-as verzió is. Ezt is ezzel foglalkozó boltban érdemes beszerezni. Medencétől és vastagságtól függően újabb 8-10 ezer forint kiadás.

A medence fedését sem úszod meg. Ez két ok miatt fontos. Az egyik a sok rovar, falevél, szösz és egyéb kosz miatt. A vízminőséget legnegatívabban a medence vízébe került szerves anyagok (és azok bomlása, illetve az abból táplálkozó algák és baktériumok) befolyásolják. Érdemes azokat minél távolabb tartani a medencétől. A medence mindig legyen letakarva, ha nincs használatban. (Napközben lehet szolártakaróval is, lásd később.)

A másik ok, hogy a párolgás kihűti a medencét. Ha kijössz a vízből, fázol, egész addig, amíg meg nem száradsz. Ennek oka, hogy a bőrödről párolgó víz hőt von el a testedtől. Na, a párolgó víz pont ezt csinálja a medencéddel is. (Az már csak hab a tortán, hogy az elpárolgott vizet pótolni is kell.)

Itt érdemes gyári takarót venni, amit rá lehet kötni több helyen a medencére. Hogy ez miért fontos, az első viharnál meg fogod érteni. Egy gyári takaró 2-4 ezer forint és az UV sugárzás miatt egy-másfél szezonnál sokkal többet nem bír ki.

Érintésvédelem

Ha kicsomagoltad a medencét, rájössz, hogy kell hozzá vízforgató szivattyú, ahhoz meg áram a kert közepére. Kizárólag kültéri hosszabbítót és elosztót használj, de még ez is kevés. Egy-egy viharban, felhőszakadásban a víz mindenhová becsorog, hiába kültéri a hosszabbítód és az elosztód, sőt akár a szivattyú és egyéb berendezés is beázhat és be is fog ázni. Ezért a hosszabbítót és az elosztót is tekerd körbe legalább egy szemeteszsákkal és ragaszd le, a szivattyúk és egyéb berendezések fölé pedig vegyél agrofóliát, vagy elegánsabban csinálj nekik egy vízhatlan fa vagy műanyag házat. Kültéri elosztó és hosszabbító mérettől függően 8-15 ezer forint. Agrofólia két méterszer nyolc méter 2.000 forint, szivattyúház 8-20 ezer forint.

Ha bárki van a medencében, az elektromos berendezéseket üzemeltetni tilos! Legokosabb, ha ki is húzod addig a falból a hosszabbítót.

Ha idáig eljutottál, már a nehezén örökre túl is vagy. A talaj előkészítése volt a legmacerásabb része a medence birtoklásának.

Vízfeltöltés

Következik a vízfeltöltés. Sokan szeretnék kútvízzel feltölteni a medencét, aztán amint klórt vagy aktív oxigént tesznek bele, azonnal vörössé, sárgává, barnává és mindenféle színűvé válik a medence. Ennek oka, hogy a klór vagy az oxigén rozsdát csinál a kútvízben található vas, mangán és mindenféle oldott ásványi anyagból. Ha kútvizet szeretnél használni, először egy vödörben jól klórozd be és nézd meg, mi történik vele. (Akár be is vizsgáltathatod, megfelelő-e a minősége.) Ha semmi, akkor használd nyugodtan.

Vezetékes víznél egy köbméter víz településtől függően általában 500-900 forint csatornadíjjal együtt.

Egy szezon alatt két medencényi vizet fogsz elhasználni, egyrészt a párolgás, fröcskölés, másrészt a szivattyú visszamosása miatt. (Lásd később.)

Tehát a vízdíj cirka 16 ezer forint egy 10 köbméteres medencénél egy szezonra.

Vegyszerezés

A vizet folyamatosan kell vegyszerezni, egyébként már akár egy nap után megjelennek benne az algák és egyéb nemkívánatos élőlények, amitől zavarossá és/vagy büdössé válik a víz. (Az algásodás első jele, hogy nyálkássá, csúszóssá válik a medence fala, esetleg fekete vagy egyéb színű foltok jelennek meg a medencében.)

Feltöltéskor nagyobb adag vegyszert kell belerakni (a pontos mennyiség köbméterre lebontva a doboz oldalán van feltüntetve), utána naponta vagy hetente kell adagolni egy kisebb mennyiséget. A vegyszer lehet tabletta, granulátum vagy folyadék.

Tablettához érdemes venni vízen úszó műanyag adagolót, ez 1-2 ezer forint.

A leggyakoribb fertőtlenítő szer a klór. (Ennek gáz formájával fertőtlenítik például az ivóvizet is.)

Előnye az olcsósága, hátránya, hogy túladagolás esetén csípi a szemet, a ruhát is tönkreteheti, valamint megjelenik a klórszag is, ha magas a ph értéke a víznek.

További hátránya, hogy érzékeny a ph érték növekedésére. 7,6 ph felett a fertőtlenítést eredményező hipoklórsav átalakul hipoklorit ionná, ami sokkal kevésbé fertőtleníti a vizet, viszont felel a klórszagért.

Létezik kombi formában is, ekkor már az algaölőt és a pelyhesítőt is tartalmaz a tabletta. Alacsony terhelésű medence esetén előfordulhat, hogy másra nem is lesz szükséged. Ekkor a vegyszerezés nálad kimerül annyiban, hogy hetente feltöltöd a vegyszeradagolót a megfelelő számú tablettával. Nem egy nagy kihívás, igaz? (Persze ha gyerekek használják a medencét, akik napjában harmincszor kirohannak és saras-füves lábbal vissza a medencébe, akkor valószínűleg kicsit több tennivalód lesz.)

A bróm sokkal kevésbé érzékeny a ph érték változására és azoknak is jó, akik érzékenyek a klórra. Hátránya, hogy egyrészt sokkal drágább, másrészt nagyon nehezen oldódik. Nekem egy hónap alatt sem oldódott fel az egy hétre előírt adag, úgyhogy le is szoktam róla. Ebből egy kiló 5-6.000 Ft.

Harmadik lehetőség az aktív oxigénes fertőtlenítés. Ekkor vagy tablettát és hozzá való folyadékot teszünk a vízbe, a tabletta hatóanyaga például kálium-peroxo-monoszulfát. (Ebből cirka 4.500-5.000 forint egy kilogramm, ami kilenchetes adag egy 10 köbméteres medencéhez. Ehhez azonban venni kell még folyékony aktív oxigénes löttyöt is, az további 2.500 forint. Nagyobb kiszerelésben 10-20%-kal olcsóbb.)

A vegyszerellenzőknek talán a hidrogén-peroxid a legjobb megoldás. Ez H2O2, amiből víz és aktív oxigén lesz, ami aztán elpusztítja az elpusztítani valókat a medencében. Hátránya, hogy neked kell naponta kézzel adagolni, ha nincs automata vegyszeradagolód, márpedig nincs egy ilyen medencénél. 10 köbméterhez napi fél liter kell. 20 kilós kiszerelésben 10 ezer forintba kerül a Dewan 18 (plusz betétdíjas flakon). Az utolsó szám a töménység, létezik még 35-ös és 50-es is, de azok már durvák otthonra. Egyiket sem küldik ki postán, csak ha cégnévre rendeled. (Törvényi előírás.) Ezért ezeket csak személyesen tudod átvenni a legtöbb esetben vagy egyéni vállalkozásra vagy cégre rendeled meg. (Én innen veszem, 12 ezer forint házhoz szállítással a 20 kilós adag.)

Vagyis egy két és fél hónapos szezont 25-35 ezer forintból úszol meg, ha a hidrogén-peroxidot választod. Ez tűnik a legdrágább megoldásnak.

Előfordul, hogy a klórozás (vagy egyéb vegyszerezés) ellenére algásodni kezd a víz. Ilyenkor kell algaölőt tenni a vízbe, ami hatékonyan kipusztítja őket. Ezt is rendszeresen ajánlják tölteni a vízbe, akkor is, ha nincs még jele az algásodásnak.

Fontos, hogy se túl sok, se túl kevés vegyszer ne legyen a vízben.

pH érték: Ahogy azt az iskolában is megtanultad, a pH érték mutatja a víz  (vagy bármi más) savasságát vagy lúgosságát. A kiengedett csapvíz pH értéke mindig nő a vízből kiváló szénsav, illetve a vegyszerezés miatt. (Bár az idő múlásával a növekedés csökken.) A túl magas vagy a túl alacsony pH érték nem csak azért gond, mert csípi a szemed, vagy szárítja a bőröd a víz, hanem mert mint fentebb is írtam, a vízkezelő vegyszerek hatékonysága csökken a magasabb pH érték mellett.

A medence vízének ideális esetben 7,2-7,6-os értékkel kell rendelkezni.

pH mértéket mérhetsz lakmuszpapírral, mindenféle folyadékos, elszíneződő megoldással is, de ember legyen a talpán, aki megmondja szín alapján a pontos pH értéket.

Én vettem egy 8 dolláros, sárga színű digitális mérőt az Aliexpress-ről. Fontos, hogy legyen hozzá kalibráló por, illetve külön rendelj is ilyet mellé, mert legalább évente egyszer újra kell majd kalibrálnod. Gombelemet (LR 44) sem küldenek hozzá, abból is kell kettő darab.

Legtöbbször pH csökkentésre van szükség, erre valóak a pH mínusz nevű szerek. Ha aktív oxigénes vízkezelést választottál, nem biztos, hogy minden pH csökkentő szer megfelelő lesz, erre kérdezz rá.

Ha nem ment volna át: a víz pH értékét legalább hetente érdemes ellenőrizni, különösen a feltöltés utáni első hetekben. Sokan csak szórják bele a klórt a vízbe és nem értik, miért nem hat és miért van átható klórszag. Hát mert túl magas a víz pH értéke és ezen a felesleges klór mennyisége sem segít éppen.

Pelyhesítés: a vízforgató szűrő feladata a vízben úszó szennyeződések kiszűrése. Azonban gyakran ezek a szennyeződések túl apróak, ezért átjutnak a szűrőn és a vízben felhalmozódva opálossá teszik a vizet. Ilyenkor kell a pelyhesítő szer, ami összeragasztja ezeket a szennyeződéseket és így már akkorák lesznek, hogy a szűrő ki tudja szűrni őket. Homokszűrőnél mehet bele a szkimmerbe a pelyhesítő folyadék, papírszűrőnél a medencébe kell szórni, kikapcsolni a szűrőt és megvárni, amíg leülepednek a koszcicák a medence aljára, majd ki kell porszívózni onnan.

Opálosodás esetén ideiglenesen növelni kell a fertőtlenítő szer mennyiségét és pelyhesítőt kell használni, majd jó sokat szűrni a vizet.

Pelyhesítés után a homokszűrő berendezést vissza kell mosatni.

Alternatív víztisztítási lehetőségek

Sokan szeretnék vegyszer nélkül tisztán tartani a medencéjüket. A rossz hír, hogy erre nincs lehetőség, mert bármilyen nem vegyi eszközt is használsz, az nem megy megállás nélkül. Ezért mindenképpen kell vegyszer a vízbe, maximum jelentősen tudod csökkenteni a mennyiségét, akár a negyedére, ötödére. Milyen lehetőségeid vannak?

Sóbontó berendezés. Ekkor 10 köbméteres víz esetén 25 kilogramm sót teszünk a medencébe (Ez kb. ötöde a tengervízben található sómennyiségnek.) A sóbontó berendezés a működése során a konyhasót (nátrium-klorid) lebontja klórrá, ami aztán újra só alakot vesz fel. Tehát tulajdonképpen ez is klórozás, csak némileg másként. Előnye, hogy az enyhén sós víz kellemes a bőrnek. Hátránya, hogy a sós víz szétmarhatja a medence berendezését, valamint könnyen túl sokat járathatjuk a klórozást a víz igényéhez képest. (Nagyobb és drágább medencékbe lehet beépített szenzor, ami folyamatosan méri a klór mértékét. Neked a kerti medencédhez ilyened nincs.)

UV-C lámpa: a szivattyú után bekötünk egy UV-C lámpát, aminek fényétől az élőlények elpusztulnak az áthaladó vízben. Hátránya a viszonylag magas ára, illetve néhány évente cserélni kell a benne lévő fénycsövet, mert elöregszik. Idehaza árulnak olyan 18 W-os lámpát húszezer forintért, amit az amazonon csak szigorúan aranyhalas medencék üzemeltetéséhez ajánlanak. Ilyeneket szintén vehetsz az Aliexpressen is. természetesen olcsóbban.

Kaphatóak rendes UV lámpák is, a legolcsóbb is 75 ezer forint. Én ilyet vettem, kicsit sokalltam az árát, de nincs is bajom a medence vízminőségével, pedig csak az előírt vegyszer 40%-át teszem a vízbe. (Lehet, hogy kevesebb is elég lenne, de még nyuszi voltam kipróbálni.) Kicsit túl van méretezve a lámpa a medencémhez, mert ez 75 köbméteres medencéhez is jó, de kisebbet nem árulnak. Persze venni kellett hozzá két illesztőadaptert a 38 milliméteres medencecsőhöz, meg PVC ragasztót is, az is volt még vagy további 5-6 ezer forint.

Meg nem éri a beruházás, hiszen csak a vegyszer-megtakarításból soha nem jön be az ára s azzal szemben áll a 75 wattos áramfogyasztás óránként. Inkább a kényelem és a kevesebb vegyszer az, ami az előnye az UV-C lámpának.

Ózongenerátor: Az ózon O3, erősen mérgező gáz, ami O2 atommá molekulává bomlik le (vagyis közönséges oxigénné) plusz egy szabad oxigénné, ami mindent elpusztít, amit csak ér. Sajnos idehaza semmit nem lehet kapni, még beépített medencéhez sem találtam ilyen berendezést, nemhogy ilyen felállított medencéhez valót. Van ózongenerátor, amit légkondicionáló gépek tisztításához használnak, de az nekünk nem jó.

Az Intex és a Bestway is gyárt ilyen szerkezetet, de érdemes elolvasni a véleményeket róluk: az egyik legpozitívabb vélemény, hogy legalább egy nyarat kibírt a Bestway terméke. Mások nem voltak ilyen szerencsések. Az Intex egy kicsit szerepelt csak jobban.

Szóval elvileg van ilyen lehetőség, a gyakorlatban idehaza nincs. Illetve jövőre ezt fogom kipróbálni 36 dollárért, remélem bevállik.

Vízforgató berendezések

A vizet folyamatosan szűrni kell. (Persze akkor, ha használják is a medencét, nem csak egy nyugdíjas pár mártózik meg a vízben hetente egyszer.) Az ajánlás szerint naponta kétszer-háromszor kell átforgatni a medence vizét. Ha 6 köbméter/óra teljesítményű a szivattyúd, akkor egy 9 köbméteres medencét másfél óra alatt tudsz átforgatni. Tehát legalább naponta másfél-másfél órát kell járatni a vízforgató szivattyút.

Ha elutazol otthonról, akkor is járatni kell a szivattyút. Ezért venned kell egy időkapcsolót, ami naponta kétszer bekapcsolja másfél-két órára a szivattyúdat.

Két típusa van a vizforgatóknak: a papírszűrős és a homokszűrős. (Homok helyett az ilyenekbe lehet tenni szűrőüveget és szűrőlabdát is tenni. A homok speciális szűrőhomok, 1 milliméternél kisebb átmérővel. Másféle homokot ne akarj beletenni.)

A papírszűrős vízforgató inkább csak egy vicc. Nem csak a szűrési képessége és a szivattyú ereje felejtős, de elvileg naponta kellene takarítani a szűrőt és hetente cserélni.

A medencédhez gyárilag csomagolt papírszűrős vízforgatót akár félre is teheted. A kilenc köbméteres medencéhez adtak egy papíron 2 köbméteres, a valóságban ennek inkább a fele teljesítményű szivattyút, ami erőlködve dolgozik csak. Ha ezzel akarod kétszer-háromszor megforgatni a medencéd vizét, éjjel-nappal járhatna a szerkezet és a vizet sem tudja rendesen megszűrni.

Érdemes venned egy rendes homokszűrős vízforgatót, olyat, ami egy-másfél óra alatt átforgatja a medencéd vizét. Minél több homok van a vízforgatóban, annál jobban szűri meg a medence vizét (logikusan, hiszen azon nyomja keresztül a vizet a szivattyú). Az olcsóbb vízforgatókban 20-25 kilogramm szűrőhomok van, a kicsit jobbakban 40-90 kilogramm. Az áruk 40 és 110 ezer forint között változik. (Én egy 6 köbméteres, 40 kilogramm homokkal töltött Gre vízforgatót vettem 70 ezer forintért. Mint mondottam, semmi gondom a víz minőségével, pedig gyakran volt 30 fokos a víz. Persze ehhez még venned kell két 38 mm-es, 3 méteres csövet, 32-38 milliméteres átalakítót a medencéhez való csatlakozáshoz, bilincseket, úgyhogy számoljál rá még egy tízest a vízforgató árára. Plusz a szűrőhomok is volt még további négyezer forint.)

A kiszűrt koszt el kell távolítani a szűrőből, ezért legalább hetente egyszer visszamosatást (backwash) kell végezni. Kikapcsolt állapotban átrakod a backwashra a szivattyú kapcsolóját és 2-3 percig (vagy ameddig piszkos víz jön ki) járatod így. Ez a szennyes víz a csatornába megy. Utána 20-30 másodpercig öblítést kell végezni, hogy a homokszemek visszaálljanak. Ügyes fejszámolók gyorsan kiszámolják, hogy ilyenkor akár 300-400 liter víz is megy a csatornába, amit pótolni kell. Ezért mondtam, hogy a medence méretének dupláját fogod a legjobb esetben is egy szezonban elhasználni vízből.

A medence takarítása

A tiszta, szép vizű medence titka a folyamatos takarítás, amire legalább napi negyed órát kell szánnod. (Már persze akkor, ha használva is van a medence, nem csak néha csobban bele egy-egy felnőtt.) Veszel egy hálót, amivel naponta legalább egyszer összeszeded a víz színén és esetleg a vízben úszó leveleket és rovartetemeket. Ezután porszívózásra van szükséged. Egy medenceporszívó 12-15 ezer forint, amit a szivattyúra kell kötni, annak a szívóhatásával szedi fel a koszt a medence aljáról. Olyan porszívót vegyél, aminek saját tartálya van, így nem a szűrőbe kerül a kosz feleslegesen. (Persze egy csoffadt kis papírszűrős vízforgatóra hiába kötsz porszívót, jóformán semmit nem fog felszívni.)

Ha ennyit szánsz a medence takarítására naponta, rendesen üzemeltetsz egy rendes homokszűrőt és rendesen vegyszerezel és a pH értékre is odafigyelsz, mindig szép tiszta lesz a medencéd. Ha nő a víz hőmérséklete vagy többen, esetleg többet használják a medencét, gyorsabban kezd romlani a vízminőség. Ilyenkor több vízforgatásra, takarításra és esetleg több vegyszerre is szükség lehet.

A medence fűtése

A medence fűtése nagyon fontos dolog. 25 fok alatt a gyerekek hidegnek érzik (érezhetik) a vizet és gyakran fél-egy óra után lila szájjal kell őket kiparancsolni a vízből. A számukra igazán kellemes vízhőmérséklet 26-30 fok között van.

Azonban a medence hiába melegszik nappal, ha kihűl éjszaka. A napi átlaghőmérséklet azonban ritkán van 27 fok felett. (Ilyenkor szoktak hőségriadót elrendelni, ha a napi átlaghőmérséklet három napnál tovább 27 fok felett van.)

Jön néhány nap hidegebb idő és a medence is annyira kihűl, hogy pár napig még utána sem lehet használni. Márpedig a magyar medenceszezon két-két és fél hónap, nagy kiesés az a néhány nap is.

Ilyenkor jön jól a medence fűtése.

Ez lehet elektromos vagy a nap erejére támaszkodó fűtés. (Van aki fatüzelésű kályhával oldja meg dán módra, de az már a tagozatos anyag.)

Elektromos fűtés lehet vízmelegítő, ilyen például az Intex 3 kW-os vízmelegítője, amit 30 ezer forintért tudsz megvenni.

Ez óránként mintegy 120 forintnyi áramért cserébe egy 10 köbméteres medence vizét 9-10 óra alatt 2 fokkal tudja megmelegíteni. Már ha a levegő nem hidegebb, mint a víz.

Elég drága dolog, 2 fok rámelegítés alkalmanként 1.200 forintba kerül. Persze még mindig jobb, mintha a nyár felében csak nézed meg takarítod a medencét a kertben.

Vannak hőszivattyús megoldások, amik negyed ennyi áramot fogyasztanak, viszont az áruk jóval 150-200 ezer forint felett kezdődnek. Az túl sok pénz a spórolásért cserébe. Azok inkább beépített medencékhez valók.

Következő lehetőség a szolártakaró, amit a medence vízére fektetsz, buborékokkal lefelé. Ennek működési elve, hogy a buborékokat a víz körülveszi, így kétszer-háromszor akkora felületen érintkezik a víz felszíne a meleg levegővel, mint azt szolártakaró nélkül tenné.

Ebből a gagyi minőség (amit lehet kapni a hiperekben is) 120-160 mikron vastagságú, jó esetben egy szezont ha kibírnak. A jobbak 3-400 mikron vastagságúak, egy 400 mikronos szólártakaró állítólag 4-5 évet is kibír. Én a sajátomat a fenti linken vettem, 16 ezer forint volt a 8 négyzetméter. (Nem sajnálták, jó bőven szabták, lett az 9 négyzetméter is.) Ha kerek, ovális, vagy akármilyen alakú a medencéd, egy ollóval méretre tudod vágni a megvásárolt fóliát.

Arra vigyázz, hogy amikor fürödtök, olyan helyre tedd, ahol nem lesz csupa kosz a vizes fólia, mert utána belemosod a vízbe a koszt, amikor visszarakod. Úri népek vehetnek hozzá csévélőt is, amit direkt erre találtak ki, az még további 30 ezer forint. (Nálunk jó helye van a kerítésen.)

További lehetőség a mindenféle napkollektorszerű dolgok. Barkácsoló kedvűek fekete csövekből tekerhetnek végtelen számú spirált, amin átküldik a vizet. Kaphatóak készen is szolármatracok, én ezt vettem, mert sok jót olvastam róla. Igénytelen, nagy, strapabíró, azt sem bánja, ha télen belefagy a víz, két darab kerül 20 ezer forintba. Vettem mindjárt két párat és a medencéhez kapott gagyi papírszűrős vízforgatót használom arra, hogy áttoljam rajtuk a vizet. A két pár nagyjából ugyanannyit melegít a vízen, mint az Intex 30 ezer forintos vízmelegítője, csak az áramszámla elenyésző ahhoz képest. (Persze ez csak akkor működik, ha süt a nap.)

Ha akarod, kidobhatod a földre (bár érdemes hőszigetelőt alátenni, hogy a talaj ne hűtse alulról), vagy csinálhatsz neki szép keretet is.

Fontos, hogy ne kösd be a normál szivattyú mögé, egyrészt mert az túl nagy teljesítményű, másrészt, ha akkor nyomod keresztül rajta a vizet, amikor nem süt rá a nap, akkor hűteni fogja és nem fűteni a medencédet. (Ez jól jöhet egy hosszú kánikulában: éjszaka használd hűtésre a szolármatracodat.)

Hol vásároljunk?

Hát, jól gondold meg. Én a medencémet az Auchanban vettem, ott 109 ezer forint volt az a medence, ami máshol akciósan volt 160 ezer forint. Egyébként amit lehet kapni az Auchanban, az jellemzően nem drágább, mint a webáruházakban. Ott vettem a vízforgatót is, jó áron volt, meg egy csomó mindent. A Tescoban nagyon kicsi a választék az Auchanhoz képest. Megnézheted még az OBI-t is, vegyszerben nem tűnik drágának, másban hol olcsó, hol drága a többi bolthoz képest.

A webshopokkal nagyon megjártam. Rendeltem egy webshopból (szokás szerint több weboldal mögött is ugyanaz a webshop van), ki is küldték a számlát, hogy fizessem be előre. Este nem tettem meg, másnap hívnak, hogy hát izé, abból a szivattyúból nincs már több. Nézzünk helyette egy másikat. Gondoltam, ez azt jelenti, hogy néz nekem egy másikat és visszahív. Egy hét után jöttem rá, hogy ebből nem lesz semmi.

Akkor megrendeltem egy másiktól egy csomó dolgot. Egy hét után még egy visszaigazoló e-mail sem jött, nemhogy a rengeteg áru, amire szükségem volt. Írtam nekik, hogy akkor ne fáradjanak, nem karácsonyi ajándéknak szántam a medencefelszerelést.

Már két hét elment és még nem volt semmim. Közben az Auchant kifosztották a vásárlók.

Volt olyan webshop, ahol kiírták, hogy se kérdésre, se telefonra nem válaszolnak, mert napi 300 e-mailre kellene válaszolni. Elgondolkodtam rajta, vajon miért nem vesznek fel egy diáklányt erre a szezonmunkára. Mindegy, ők tudják.

Elmentem az Aqualing boltjába és az Auchanba és ott megvettem mindent. Az Aqualing az importőre a Bestway-nek, a Gre-nek, Pontaqua-nak és egy csomó másik márkának. S ráadásul ezért is, egyáltalán nem olcsóbbak a webáruházas árak, mint az Auchan vagy az Aqualing árai.

Na, megint elment az életemből hat óra erre a cikkre. Remélem, tudtam segíteni valakinek és már tudod, miért nem volt eddig tiszta a medencéd, vagy tudod, hogy a végén mennyibe fog kerülni az otthoni fürdőzés a kertben.

Olvasd el a hozzászólásokat is, ott is biztos lesznek jó tippek vagy jó kérdésekre adott jó válaszok, amik segíteni fognak.

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 40 ezer forint.

20 millió forintos életbiztosítás havi 4.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Share

105 hozzászólás

 • Aomame
  Köszi a cikket, Miklós. Soha. nem. fogok. ilyet. akarni. Szerintem a férjem is köszöni.
 • Ferenc
  Épített medencéről nem készítesz majd hasonló cikket? Ez nagyon tetszett, kíváncsi lennék a véleményedre arról is
 • Kiszamolo
  Ferenc, minden hasonló, csak az ára nem

  https://kiszamolo.hu/kerti-medencek-hogyan-kell-ertelmezni-a-mereteit/

  Drágább a szűrő, meg nagyjából minden gépészet hozzá.

  Megépíteni meg 4-5 milliótól kezdődik.

 • Harvy
  Nagyon nem kellett győzködni mert eddig se akartam medencét 😀
  Tudtommal a hagyományosabb (nem valami szuper laborban összerakott) folyadékok közül a víznek a a legnagyobb hőtároló képessége, már csak ezért is rengeteg energia felmelegíteni.
 • Fehér Mercédesz
  Miklós, kösz a kitekintő jellegű cikkekért, szimpatikus, hogy nem szigorúan csak pénzügyekről van szó – meg ha erősen érintve is van a vonal itt is.
  Másrészt angolul olvastam erre a jelenségre egy érdekes kifejezést, a compound interestből eredeztetve: compound spending. Magyar kifejezést nem tudok rá hirtelen, a “kamatos kiadás” hülyén hangzana nagyon. Ha valakit a medence téma konkrétan nem is köt le, szerintem akkor is érdemes beleolvasni ilyen cikkekbe, mert ad egy gyakorlati mintát arról, hogy a nagyobb kiadásaink miként generálnak több, kisebb járulékos kiadást, amiket hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni, holott hosszú távon az adott kategóriához tartozó összkiadásunk többségét ezek a kis tételek fogják meghatározni. Lásd még gépjármű vásárlás pl.
  Személy szerint szívesen látok a későbbiekben is “compound spending” témájú írásokat, példákat.
 • fm!
  Jó cikk volt, köszi! Eddig se nagyon akartam medencét, de most már 1000%, hogy soha sem lesz. 🙂
 • Károly
  “Volt olyan webshop, ahol kiírták, hogy se kérdésre, se telefonra nem válaszolnak, mert napi 300 e-mailre kellene válaszolni.”

  Ez valami nagyon jól menő webshop lehet, ha ilyet megengednek maguknak. Én legalábbis nem vásárolnék ott, ahol nem válaszolnak a kérdésemre (úgy veszem, hogy nem érdeklem őket, mint vevő).

  De lehet, hogy annyi vevőjük van, hogy nem érdekli őket, ha emiatt lemorzsolódnak, vagy olyasmit árulnak, ami máshol nem kapható annyiért.

 • Kiszamolo
  Gyerekeknek jó a medence, nagyon sokat el tudnak lenni benne. (Mondjuk magamnak én sem vennék.)

  Valami mondta, addig volt hatalmas sláger a medence, amíg a gyerekei meg nem tanultak úszni. Utána már nem akartak csak pancsolni.

  Egyébként nem egy nagy kaland a karbantartás, ha tudod mit csinálsz. Direkt jól esik turkálni este a vízben, amikor porszívózom. Tényleg csak egy napi negyed óra, azt viszont nem szabad megspórolni, ha használva volt a medence.

 • Kiszamolo
  Károly, talán két webshop ha válaszolt. Amit postán rendeltem, az csak az Aqualingtől meg a belinkelt zuglói bolttól jött meg a szolárfólia. De ők küldték két napon belül.
 • MÁgoston
  *O2 molekulává, egyébként iszonyú jó cikk, nagyon köszönöm!
 • Kiszamolo
  Ágoston, érted mindent, javítottam. 🙂
 • TeeCee :o)
  Szia, köszi a cikket, alapos – ahogy mindig 🙂 Ha valóban 6 óra volt csak megírni, akkor le a kalappal!

  Barkácsfórumokból és is elkönyveltem a ‘miért nem akarunk medencét’ könyvjelzővel a fejem hátsó részére.
  Gyerekeknek egy nagyobb alapterületű, majdnem négyzet alapú, de alacsonyabb felfújhatós van. Teletoljuk reggel, 2-4 napig van benne a víz, amikor már ‘csúszik’ akkor meglocsolom vele a füvet oszt’ erős vízzel meg ha már olyan egy kis kézimunkával letakarítom. Viszont pont jó rá egy 2x2méteres leharcolt gumis ágylepedő, azzal szoktuk letakarni, az pöpec találmány!

  A mostanság divatos ‘természetes úszómedence’ izgalmas lenne, de ahhoz nagyobb alapterület kell. Ki tudja, majd 2-3 év múlva megint előveszem a témát…

 • Kiszamolo
  TeeCee, tegyél bele Dewan-t minden este, meg ha kell, valami gyerekmedencébe való algaölőt és kész. Ja, meg Dewannal először mosd le a medencét feltöltés előtt. Asszem 3%-os oldattal kell. Ha 18-ast veszel, akkor hígítsd 1:6 arányban.
 • eferix
  Lusták kedvéért még egy táblázatot feldobhattál volna az optimális setup szezonális üzemeltetési összegéről. 🙂
  Egyébként ahogy nézem ez olyan, mint az autó. Ott ugyanúgy azt hiszik az emberek, hogy van a kocsi ára + a benzin. (itt medence ára + víz :).

  A medencékkel/nyárral kapcsolatban még annyit, hogy a legcsóróbb ismerőseim az első kánikulában már egy kerti fémvázas medencében pancsoltakt, ugyanezek most négycsillagos szállodából posztolnak…. pénzügyi műveltség megvan.

 • Kópé
  Nekem 20 éve van merev falú medencém 10.000l .Heti 3 liter hypot öntök bele. Meg feltöltéskor egy évben egyszer 1 marék kék-követ forralok fel egy fazék vízben és beleöntöm a medencébe semmi többet nem használok és kristály tiszta a víz.
  Régen a strandon is így kezelték a vizet, amikor még nem volt klórtabletta meg speckós tisztító vízmű meg ilyen olyan vegyszerek.
  Ráadásul fillérekből megvan a víz kezelése.
 • Soma
  Na ezzel a cikkel most nem ertek egyet. 3 eve megvan a femvazas 3,66-os medencenk. Kutvizzel toltom, az elejen klorozom, meg algamentesitem. Onnan egesz nyaron csak a tabletta uszik az adagoloban. A vizet kb ketto hetente keringtetem, a gagyi papiszuros gyari szivattyuval. A leveleket kiszedem rendszeresen, illetve ha koszosodik porszivom az aljat. A fent leirtak tizedet sem csinalasom, es mondig tokeletes a vize.
 • Kiszamolo
  Hát, soma, neked nagy mákod van. Nálam nap végére tele van a víz kosszal, amit a gyerekek behordtak, rovartetemmel meg minden szeméttel, amit belefújt a szél. Minden nap szép mennyiséget porszívózok ki az aljáról, akkor is, ha aznap a gyerekek nem is használták és fedve volt egész nap. Látom a nyomásmérőn, hogy a homokszűrő is tele van dzsuvával néhány nap alatt, mert már a pirosban van a mutató.

  Másfél napig nem volt időm járatni a szivattyút rendesen, mert túl korán mentem és túl későn jöttem, a szokásos másfél-másfél óra helyett ment egy-egy órát és másnapra olyan opálos lett a víz, hogy nem lehetett látni a medence alját.

  Egyébként leírod, hogy bevegyszerezed indulásnál, porszívózod, takarítod és úszik benne a klórtabletta, de te tizedét sem csinálod annak, ami le van írva… 🙂

 • Bitsurfer
  Sok éves tapasztalat alapján egy multi tabletta az úszó adagoloba, víz tetejét le halászni, néha keringetni és kész.
  Először meregettem ph-t, adagoltam, stb, zöld lett, de ez a multi bevált, persze lehet helyi víz függő is.
 • Kiszamolo
  Meg terhelés függő. Nem mindegy, hogy egy csapat gyerek használja a 30 fokra fűtött medencét, akik ki-be rohangálnak a vízbe és hordják tele kosszal, vagy két nyugdíjas áztatja magát hetente kétszer-háromszor.

  Két nyugdíjasnál még el tudom képzelni, hogy elég egy papírszűrő meg egy kombi tabletta.

 • Jóska Pista
  Főbe lőném magam, ha ennyit kéne görcsölnöm a medencével. Szerencsére ez nem így van.
 • Kiszamolo
  Jóska, azzal az épített medencével,aminek nyilván saját beépített vegyszeradagolója van, amit ketten használtok, mert a gyerekek már rég elköltöztek és néha csobbansz csak benne futás után, ahogy azt nemrég kifejtetted? Idézem tőled: minimális a kihasználtsága.
 • VLaci
  Nálam már a házvásárlás is a leendő munkákon bukott meg, füvet sem nyírnék, és havat sem lapátolnék, a medencétől még így olvasva is ráz a hideg. 🙂
  A spanyol bérelt lakásomnál egy kerítésen belül négy blokk, kb. 150 lakás vesz körbe egy egész jó medencét, van gyerekrésze, van egy 20 méteres, úszásra alkalmas terület benne, és a legfontosabb, egy kertész aki vágja a füvet meg a pálmákat, és takarítja a medencét. Így nekem is tetszik a pázsit meg a víz.

  Kolléganőm a pasijával házat bérel, a medencéjük napi fél-egy óra munkát ad nekik + az utazás fejenként 2×1 óra. Ha lejár a bérlet, jönnek vissza a városba.

 • Kiszamolo
  Emberek, nem nagy kaland a medence karbantartása, egyszerű, mint a faék.

  Ha van normális szűrőd és rászánod azt a napi negyed órát, még tudod, milyen vegyszert teszel bele és miért, akkor semmi gondod nem lesz vele.

  Pont erről szól a cikk.

 • matetoth

  nagyon köszi a cikket!

  szóval ez unatkozó apukák sportja 😀

  Tudom, hogy borzalmas vagyok, de egy számot, hogy éves szinten (vagy az 5 éves élettartam alatt) mennyibe kerül az egész hepaj, esetleg tudsz a végére írni?

 • paff
  Víz feltöltésére csatornadíj elengedést is lehet kérni, ha az nem a csatornába fog folyni, hanem a kertben ellocsolod. Bár ennyi vizet nehéz ellocsolni…
 • Hitel
  1-2 ezer ft-os baba “medencét” használunk lábmosóként. Gyerekekhez. Eszméletlen mennyiségű koszt felfog…de azért így is kerül bele minden jó….
 • Tibi
  Nemrég vettem akciósan az Auchanos 366×76-os medencét. Ott rontottam el, hogy nem állítottam be az elején egy nagyobb klórszintet. De később pótoltam, hagytam leülepedni, porszívó híján (egyébként nem kap levegőt a porszívó, ha rácsatlakoztatom a szivattyúra? Vagy van erre valami jól bevált megoldás?) egy slaggal szivattam le és egyből ment a felesleg a csatornába. Azóta szép megint a víz. A gyári tücsökpöcs papírszűrő helyett van egy intex (még tavalyról) A-betétes, jóval nagyobb papírszűrős keringető. Nálam mindig nonstop járt a keringető eddig, de most már éjjelre kikapcsolom(le van fedve). Az utóbbi időben nem igazán volt strandidő, de csobbantam szombaton is, amikor kint 15,9 fokot mért az infrás hőmérő, a víznek pedig 17,9 fokot. De, ha nagy a kánikula, akkor egy izzasztó fűnyírás után nagyon jólesik megmártózni.
 • Kiszamolo
  Hitel, na ne gondold, hogy nálunk nincs lábmosó…
 • Mutyilufi
  Sejtettem hogy melós úgyhogy még nem ruhaztam be, ezután nem is fogok. Egy nagyobb felfújható van, 800 liter. Hőhullámok alatt felöntöm csapvizzel, 3-5 napot kibír. Ez így túl sok macera, főleg a vigyek áramot a kert közepére és zacskozzam be a szivattyút rész nem tetszik.
 • Kiszamolo
  Matetoth, megint leírom: nem nagy elfoglaltság időben, csak tudnod kell, mit csinálsz. A szivattyú jár három órát, de azzal csak annyi a dolgod, hogy bekapcsolod. Dobsz bele hetente klórtablettát, az se egy nagy erőfeszítés.
 • Kiszamolo
  Mutyilufi, nem macerás, ezt írom le tizedjére. Kell egy hosszabbító, meg egy szemeteszsák. Szinte tovább tart leírni, mint kitekerni egy hosszabbítót és betekerni a zsákba.
 • Pici
  Srácok, mielőtt még azt mondjátok, h soha. A fentiek csak a kezdő medencésre vonatkoznak. 🙂
  Megvettük a medencét 70e körül (fém palástos). A gagyi szivattyú elhalt 2 év után, vettem egy intex 6m3-est 65-ért, bele a 25kg homokot.
  Havonta 1db kombi klórt beledobok, ph mérés, meg ilyen csacsiságról 1 szezon után leszoktam.
  Napi 1 órát megy a szivattyú, plusz mikor benne vagyunk nonstop.
  Homok átmosás a szivattyú leírása szerint is akkor kell, mikor a szivattyún levő nyomásmérő elkezd felfele kúszni. Ekkor is kimegy kb 30-40 liter víz. Egy szezonban átmosom kb 2x.
  Porszívó: 3eft volt az a fajta, amire slagot kell kötni, szóval még pótlom is a vizet.
  Le kell takarni, mikor az ember nem használja.

  Igen, az elején be kell szintezni. Igen, néha foglalkozni kell vele. De anyagilag is megéri, mert nem kell a bunkó parasztok közé menni a strandra.
  Életem egyik legjobb döntése volt.

 • Tibi
  Emlékszem még az ezermester(lakatos) apám épített gyerekkorunkban a 80-as években egy betonmedencét az udvarra, akkor nem volt se szibattyú. se semmi, csak hipó, meg 3 ft-os köbméterenkénti vízár. 10méter hosszú, 2,5 méter széles. A község gyerekeinek egyrésze hozzánk járt strandolni, de szép emlékek…
 • BGabor
  Tipp az érintésvédelem részhez: ha megoldható, érdemes külön kismegszakítóval és fi relével kialakítani a kerti áramellátást, hogy egy esetleges zárlat ne az egész házban vágja le az áramot.
 • Sanyika
  Azt sejtettem, hogy sokba fáj, de mivel most a negyediken lakunk ezért a medence a “majd egyszer” kategóriában van. Viszont rájöttem, hogy mivel a kültéri medence 2-3 hónapos mulatság, inkább beltéri. Igen, sokkal drágább, de legalább Decemberben is lehet. De a legjobb ha a lakókomplexumnak van medencéje.
  Már csak a napi negyed óra miatt is. Nincs erre 15 percem, legalábbis nem akarok rá ennyit áldozni. Strandbérlet lesz a megoldás. Túlárazott lángossal is jobban jövök ki.
 • Áramos
  “Napi 1 órát megy a szivattyú, plusz mikor benne vagyunk nonstop.”

  Jól értem, hogy akkor is áram alatt van a szivattyú, amikor benne vagytok a vízben? Szeretsz kockáztatni, azt látom 🙂

  Mert ez tilos és életveszélyes is. A szivattyú meghibásodhat és ezzel halálos áramütést is kaphatsz (ha van életvédelmi reléd az sem véd meg mindentől és az is elromolhat és az egyszerűbbek el is szoktak 1-2 év után). A tuti az, ha a szivattyú ki van húzva a konnektorból, amikor valaki a medencében van.

 • OFFliner
  Köszi a cikket, szép munka!

  Nem lesz medencénk. 🙂

 • SzaboZ
  Köszi zépen, tanulságos cikk!
  Mennyi lett a végösszeg?
 • Vonalas
  Valaki kiszámolta már hogy ár-élmény arányban milyen a medence összevetve azzal, ha elmentek a strandra? Egy kicsit hátha ott is lehet dógozni, legalább szakirodalmat olvasni.
 • Vonalas
  Off. “Figyelem: FIREFOX böngészővel gondod lehet a hozzászólás elküldésével. Használj másik böngészőt a hozzászóláshoz, amíg ki nem javítják a hibát.”

  Úgy érted, hogy amíg a Firefox böngészőt nem javítják ki, mert ne adj isten nem felel meg a webes szabványoknak, vagy a kommentplug-inedet nem teszik kompatibilissé a Firefox-szal?

 • Fikatours
  25 éve van medencém, és erre a tapasztalatra építve írnék néhány adatot annak, aki még nem riadt el a saját medencétől. Ha már túl vagy a beruházáson, egy dolog fontos csak, a klórszint! Nem kell a drága szereket megvenni, közönséges hipót használok. (Az ipari töménységű gazdaságosabb.) Ezt este kell beönteni, hogy legyen ideje kifejteni a hatását. (A klór napfényre lebomlik.) Forgatom egy órát, többre nincs szükség, felesleges egyéb vegyszereket beleönteni. PH értéket közönséges sósavval állítom be a szezon közepétől, ha szükséges. Porszívózni kb. hetente egyszer szoktam, nagyjából fél órát. (8 x 5 m a medence és 1,5 m mély) Jellemzően ketten használjuk, időnként a vendégek is, így egy szezon kb. 30 ezer Ft., amiben már minden benne van.
  Lehet számolgatni is, de az érzés, amikor hazaérsz a nyári hőségben és beleveted magad a hűs habok közé, megfizethetetlen.
 • Simi
  Csupán egy megjegyzés. A ph értéket a medence használati intenzitása befolyásolja. A bőrünk felülete alapvetően lúgos, ezt kell ellnsúlyozni. Nagyüzemben ez sósav, vagy kénsav. Ezért kötelező minden közfürdőben a medence használat előtti zuhanyozás.
 • Gólya
  Ez nem semmi. Évek óta nem olvastam ilyen alaposan megírt cikket ezen a blogon! 🙂 🙂 🙂

  Egyébként, Miki, azért azt még kiszámolhatnád, hogy mennyibe kerül ez átlagosan egy szezonban (amortizációval, mindennel együtt), és abból a pénzből hányszor tudna elmenni egy 2-3 gyerekes család fürdőbe nyáron, vagy akár a hideg hónapokban is, fedett medencés helyekre.

 • LSV
  Lehet kérni csatorna elengedést, de ha megmondod hogy medencét kell tölteni akkor meg adót kell fizetni utána itt felénk (az épített medencénél).

  Nekünk is 3db felfújható szélű után lett megvéve a csővázas 3*2m medence, gyerekeknek pancsolni tökéletese, meg még mi felnőttek is elférünk benne lehűlni. Ez a negyedik éve, de azért létszik hogy az UV nem kíméli. Kvarcüveges vízszűrőt használok, az okosotthon vezérli napi 2*3 órát forgatja a vizet, én pedig reggel és este lehalászom a tetejéről a bogarakat, 2 naponta klórt – 4 naponta ph csökkentőt öntök bele és 1* a héten kiporszívózom. Nincs fedésem rá, mert tavaly az auchanban vásárolt (minden évben ott vettem rá, mert csak 3 hónapot bír) szétment 3 hét alatt.
  Szóval jó ez a medence dolog.

 • András
  Al Bundy jut eszembe a sorozatból, amikor ül kis felfújható medencébe, keze lába persze kilóg.
  Elégedetten mereng: “Vajon mit csinálnak ilyenkor a szegények?”
 • Lala
  Nekem negyedik éve van egy intex medencém kb 5m és komoly, homokszűrős vízforgatóval meg még pár normálisabb cuccal. Ez a medence nagyon strapabíró és könnyen szédszedhető télre. A gyerekek viszont idén már unják. Már tavaly se mentek bele minden nap, idén hetente 1-2 nap. Inkább már csak akkor használják, ha átjönnek a haverok. De akkor meg mi felügyeljünk egy csapat gyerekre, etessük őket napjában többször, meg ez felelősség is. Essen le a létráról vagy verekedjenek össze és a szülei meg majd velem üvöltöznének és nem értenék meg, hogy nem én kértem, hogy jöjjenek, meg hogy ugráljanak a létra tetejéről és úszómester se vagyok, hogy egész nap megfeszített figyelemmel nézzem őket meg igazságot tegyek.
  12 és 10 évesek a gyerekek. Jövőre még összerakom nekik és az alapján eldöntöm, hogy az lesz-e az utolsó idény.
  Ha lehetne benne rendesen úszni, az más lenne, de az kb 10m-nél kezdődik.
 • Nevem Senki
  Ugye senki nem gondolja komolyan hogy a strandon kikapcsolják a vízforgatót nyitvatartási időben? Ott pontosan ugyanolyan szűrő van csak nagyobb. Az én szivattyúm műanyag, a motor fém részeihez közel sincs a víz.
 • Jozsó
  Ha egyszer lesz egy kertem, akkor inkább veszek bele egy atomreaktor és köré építek egy részecske gyorsítót.

  Szerintem azt egyszerűbb lenne üzemeltetni.

 • Zsolti2
  “A bőrünk felülete alapvetően lúgos”

  Savas. Savköpeny.

 • TT
  Azért nem kellett sokat várni a jó magyar hipó/sósav/rézgálic öntögetőkre sem 🙂