Itt a napelemes pályázat!

Megszületett a napelemes pályázat, amit itt tudsz elolvasni. Sikerült sok hibát kiküszöbölni benne, amik az előző verziókban benne voltak, érdemes volt meghallgatni a véleményeket. Az átlag alatti jövedelműeknek, de nem feltétlen a nagyon szegényeknek készült (megfelelő minőségű tető előírás), a gyerekek vagy az elmaradt térségben lévő ingatlanok plusz pontokat érnek az elbírálásnál. (Mondjuk szigetelés lehetne előírás vagy támogatott, ha már ablakcsere is van benne.) Úgy tűnik, sikerült megoldani a pontos célzást.

Fontosabb elemek:

– Lakóépületek tetejére telepített napelemekre lehet igényelni 2,9 millió forint vissza nem térítendő támogatást, a bekerülési költség 100%-át (nem lehet földre telepített vagy szigetüzemű a rendszer, a a lakóépület kitétel pedig kizárja a nyaraló és egyéb épületeket, a tetőnek statikailag alkalmasnak kell lennie a telepítésre)

vagy

– Napelemes rendszer és fűtés elektromossá alakítására, szükség szerint ablakcserével 11,3 millió forintot, szintén 100%-os támogatást. Ha az ablakok legalább fele megfelel a mostani előírásoknak, az már kizáró ok.

Update: Állítólag elírás a pályázatban, hogy az nem pályázhat egyáltalán, akinek korszerű ablakai vannak, helyesen az csak napelemre pályázhat. Javítják majd a kiírást, de mint mondottam állítólag, telefonban mondták egy hozzászóló szerint.

– Az ingatlan jövedelemmel rendelkező tulajdonosai nem kereshetnek többet átlagban évi 4.85 millió forintnál. (Durván havi bruttó 400 ezer forintnál.) Ha egy tulajdonosnak nincs jövedelme, akkor nem osztható vele az összjövedelem. A nyugdíj is jövedelemnek számít és egy frissítés után a katás jövedelem is.

– Csak regisztrált vállalkozással lehet csináltatni, előszerződés feltétele a pályázatnak, ami december hatodikától indul, megyénként eltérő időpontban, pontos lista a fenti linken, 13. oldalon.

– A keretösszeg 201 milliárd forint, ez 23.320 napelemes pályázatra és 11.600 teljeskörű pályázatra elegendő.

– 14 illetve 18 hónap van a kivitelezésre.

– A gyerekek plusz pontokat érnek elbíráláskor, ahogy az ingatlan lokációja is. Túljelentkezés esetén (ami borítékolható előre), a pontszámoknak megfelelően sorba rendezik a pályázatokat. Maximum hét pont gyűjthető.

– Maximum hatlakásos társasházban élők is pályázhatnak.

– A tavalyi energiafelhasználásnál többre alkalmas napelemre nem lehet pályázni és egyébként sem lehet több 5 kWp-nél a rendszer összteljesítménye. (Ami nagyon hurka elektromos fűtés esetén, csak így zárójelben.) A hőszivattyú sem lehet 12 kW-osnál nagyobb.

– Az elszámolható költségek maximalizálva vannak, ami jó abból a szempontból, hogy nem lesz szabadrablás a vállalkozások részéről viszont kérdés, hogy mennyire reálisak, ennyiért kivitelezhető-e dolog. (Nem tudom, nem számolgattam utána.)

Továbbá fontos, hogy amint bevezetik a bruttó elszámolást, azonnal kiesel a szaldós elszámolásból. (“a pályázati felhívás meghirdetésekor a háztartási méretű kiserőművekre vonatkozóan úgynevezett nettó szaldó elszámolás van érvényben, mindazonáltal Kedvezményezett a pályázati kérelem benyújtásával vállalja, hogy az elszámolási mód változása esetén az új elszámolást alkalmazza;”)

Amint arról már írtam, attól függően, hogy mire használod a rendszert és mennyire van alulméretezve, az általad megtermelt energiának a 10-30%-át használod csak el a megtermelés pillanatában, a bruttó elszámolásnál az efeletti részt eladod a szolgáltatónak cirka harmadáron, illetve te is piaci áron veszed a maradék 70-90%-ot. (Persze ha az egész ingyen van, pont nem érdekel, csak nehogy azt gondold, hogy akkor majd nem lesz egyáltalán villanyszámlád. Mert de.)

Erről cikk:

Napelem: állami támogatással vagy anélkül?

További infó a pályázatról a cikk elején található linken.

Ha százezren indulnak, akkor is egy a háromhoz, hogy nyersz. Ha gyerekeid is vannak, esetleg nem nagyvárosban élsz, akkor még több. Szóval érdemes megfontolnod, hogy részt vegyél benne.

Share

170 hozzászólás

 • SingleDad
  Miklós vagy bárki más!
  Én úgy értelmezem a pályázati kiirást, hogy a nyilászárók jó állapota kizáró tényező a csak napelemes kivitelezési változat esetében is.
  1.4 (16.) pont
  Vélemény?
 • Szomorú hangya
  A pályázat igazságosságáról annyit, hogy 3 gyerekes családként kiestünk (párom kikorrigálta az alacsony béremet), de az ismerősöm, aki egyedül 2x annyit keres, mint mi ketten a párommal, csak nem jelenti be, ő pályázhat…
  Nem sajnálom azoktól, akiknek tényleg így lehet egyedül megoldható a korszerűsítés. De lehetett volna még csiszolni rajta.
 • László
  Miért csak tetőre telepített napelem támogatható? Egy keleti tájolású házon sokkal kevesebbet termel. Ha van mellette hely ideális déli tájolású földre telepített napelemnek, az miért nem jó?
  Nem fenyeget ez a pályázat, csak érdekelne az oka.
 • Gergő
  igen lehet, egy összegig, ami szerintem jóval alatta van annak, amit a 3 fázis kiépítésért kérni szoktak (nekem még tavaly ilyen 300k körüli összeggel dobálózott az ember)

  idézem a doksiból, 23. oldal egyébként:

  A 2021. évi pályázati körben az elszámolható maximális fajlagos költségek (áfa-val növelt bruttó összegek anyag- és munkadíjjal együtt):
  – 1 kWp napelem rendszer költsége: 485.645 forint;
  – 1-ről 3 fázisra bővítés (amper növelése és villanyszerelés): 96.400 forint;

 • Gábor
  Tudja valaki, melyik sor számít az összjövedelem kiszámításánál az adóbevallásban? A 26. sor (Az összevont adóalap első házasok kedvezményével csökkentett összege), vagy a 34-es (Az adóalap családi kedvezménnyel csökkentett összege, a személyi jövedelemadó megállapításánál figyelembe veendő összevont adóalap)?
 • Napelem és igénylő
  Magyarán ha valakinek 2020-ban csak KATA-bevétele volt, akkor nem számítható a képletben. (?)
 • Tibor
  Erre az ablakok miatti kizárásos dologra nem kért véletlenül valaki állásfoglalást?
  Biztos így akarták-e?
 • Nemaa
  “1.4 NEM NYÚJTHATÓ TÁMOGATÁS

  16) azon ingatlan korszerűsítéséhez, amelyben a beruházással érintett ingatlanban a pályázat benyújtásakor található fűtött és fűtetlen teret elválasztó nyílászárók legalább fele (nyílászárók felületében kifejezve, amit az energetikai tanúsítvány tartalmaz) megfelel a hatályos jogszabályban foglalt követelményértékeknek;”

  Ez az 1.4-es pont szerintem nem csak a 2-es verzióra (Tetőszerkezetre helyezett, alább részletezett kapacitáskorlát mellett
  napelemes rendszer létesítése, fűtési rendszer elektrifikálása hőszivattyúval, villamosenergia tároló beépítése és nyílászáró cseréje) vonatkozik, hanem az 1-esre (Tetőszerkezetre helyezett, saját fogyasztás fedezését célzó napelemes rendszer létesítése) is. Vagy valamit elnéztem? Remélem igen, mert egyrészt nem tűnik logikusnak és ezesetben akkor buktuk a pályázatot.

 • Béla
  Azt vegyétek észre, hogy az előválasztásból látható eredmények alapján újratervezték a pályáztot. Pest megyét megbüntetik, a hátrányos helyzetű emberektől szavazatot vásárolnak, akik nyilván hálásak lesznek. Ez politika, nem csak “támogatás”.
 • Hoppárézimi
  Napelem Pályázat 2021 – FB-csoportban egy kommentelő azt írja, beszélt a kiíróval (képviselőjével?) a nyílászárós kérdésben. Ez volt a válasz:

  “A nyílászárós korlátozás arra vonatkozik, hogy akinek megvan a legalább 51%menő nyílászárója az csak a napelemre pályázhat, a bővített verzióra nem adhat be pályázatot. ”

  Tehát elég béna a kiírás, mert abban egyértelműen nem támogatott az egész pályázat, ha a fenti teljesül. De ezek szerint, nyilván értelmesebb módon, a nyílászárós rész nem támogatott, sima napelemtelepítést (1-es verzió) lehet pályázni. Mondjuk itt még mindig fura, hogy a nyílászárók kihagyásával nem lehet fűtéskorszerűsítést kérni, de egy korábbi komment ( a hegyről, 2021-10-18 at 20:00 ) utal a lehetséges magyarázatra.

  @Csutak-tól elnézést, hogy a forrás nem annyira hiteles, és mégis kiírom, de talán a komment szekció célja némileg az információcsere, .. folyt.köv.

 • Mindenpolitika
  Szerintem az előválasztás eredménye alapján újratervezték a célzott kört, hogy később a kis jövedelműek hálásak legyenek. Azért gondolom ezt, mert az utolsó pillnatban gyökeresn megváltozott egy csomó feltétel? Persze, kizárják a jobb jövedelműeket, akik kevésbé befolyásolhatók az ajándékokkal 🙁 Illetve büntetik Pest megyét, most már nem csak Budapestet.
 • Hoppárézimi
  ..folt. ..szóval a komment szekció célja az eszmecsere és lehetőleg hiteles információk megosztása. A jó szándék feltételezésével azonban szerintem belefér a konstruktív ötletelés, illetve “hallott” infók feldobása is. Vagy nem? 🙂 Akkor elnézést.

  @Henriksen: köszi, sokkal jobb, tényleg. 😀

 • Laci
  Sziasztok!
  Az imént érdeklődtem a megadott infovonalon és megnyugtattak, hogy a 1.4-16. pont nem vonatkozik arra, aki csak napelemre pályázna! Azt mondta a hölgy, hogy sokan hívják emiatt, mert nem jól lett megfogalmazva. Remélhetőleg idővel változtatnak a kiíráson hogy egyértelmű legyen.
 • Anita
  Én is megkérdeztem. Vállalkozásból származó jövedelem nem számít bele, csak, ami a személyi jövedelemadóban szerepel a 2020. évi adóbevallásban összevont jövedelemként. Hát ezt így elég abszurdnak érzem.

  Amúgy gyes, gyet sem, szóval, ha anyuka otthon van x gyerekkel, akkor csak a férje számít osztó tényezőnek.

 • bjozef
  @Gergő:
  Köszönöm, de ezt a rész olvastam, ez kifejezetten az amper bővítésre szolgál (legalább erre gondolt a kiíró, csoda…)
  Ellenben én a szabványosításra kérdeztem rá, arra nem találtam semmit (elküldtem egyébként kérdésben már vagy 2 hete, de még nem kaptam választ…), az amperbővítés csak a 3-4. lépés, a legtöbb helyen úgy kezdődik a dolog, hogy új mérőhelykialakítás, új földelés, új légkábelfogadó (vagy földkábel..), stb… Erre kaptam én egy 250e-s ajánlatot, plusz az amperbővítés akkor még egyszer ennyi, amit nem erőltettem, mert elég lenne az 1 fázis is nekünk, akkor 3kW-ot teszünk fel.. Plusz vannak nézeteltéréseink a helyi szolgáltatóval (eon.) az új doboz helyét illetően.
 • Adamo
  A kis társasházak lakói megint kimaradnak. A társasházi pályázatoknál 10 lakás volt a minimum, most pedig a 6 lakásos társasházakban élőknek a családi házakra optimalizált feltételeknek kellene megfelelniük. Hol van egy 4-6 lakásos társasháznak elegendő déli fekvésű teteje? És azon a tetőn majd 4-6 önálló rendszer lesz kiépítve? A 4-10 lakásos társasházak sosem lesznek korszerűsítve, mert vagy a nagy társasházakra, vagy a családi házakra méretezik a követelményeket.
 • Gergő
  szó szerint egy sorral lentebb van -szerintem- a válasz – nem ezeket keresed?

  – 1-ről 3 fázisra bővítés (amper növelése és villanyszerelés): 96.400 forint;
  – villanyóra szabványosításának költsége: 289.200 forint;
  – villamos energia közcélú hálózathoz történő csatlakozásért fizetendő díj hőszivattyúhoz:
  316.992 forint;

 • umate
  aki GYES-en van otthon, ott jó eséllyel a házastárs annyit keres, hogy túllépi a határértékekt (ugy ilyenkor csak ő számít egyedül keresőnek), ha viszont CSED-et vagy GYED-et kap az otthon levő fél, akkor ugyna már kettővel osztanak, de a jövedelme is számít, persze ha nem keresett túl jól a gyerek születése előtt, akkor ő esélyesebb lhet a támogatásra, mint a GYES-es család.
 • Xref
  Társasházként ne csak az egy tömbben lévő házakra gondoljatok. A mienk pl ikerházakból áll,mindenkinek van saját, kertje, pincéje, padlása, tetője.
 • Bjozef

  ….Nem látok…. Köszöntem!
 • Vili
  Csak szigetrendszerű napelem kiépítését tudom megcsináltatni- a házhoz jövő kábel alkalmatlansága miatt. Ezért ne pályázzak?
 • Anita
  Igen, tudom, pont erre akartam utalni. Gyeses, vagy akár gyetes nagycsalád hiába van a fejenkénti jövedelem a béka segge alatt mégse pályázhatnak. Ha viszont pl. valaki Katás vállalkozóként keres 12 m ft-t és mellette van havi 400e környékei alkalmazotti fizetése, akkor pályázhat.
 • Vili
  Laci szia! Írtad, hogy “Az imént érdeklődtem a megadott infovonalon ” Lehet, hogy béna vagyok, de megadnád a számot?
 • Laci
  10.4 a kiírásban, ott van az is mikor hívható. Viszont a 4 kérdésemből erre az egyre tudott egyértelmű választ adni a hölgy, a többire azt tanácsolta hogy írjak a megadott email címre, ott kaphatok pontos választ. Szóval inkább az emailt javaslom: nap@emi.hu
 • Mia
  Szerintem az új pályázati feltételben az van, hogy csak a tulajdonjoggal rendelkezők számítanak keresőnek, és csak velük osztható az össz jövedelemösszeg, azaz a gyerekek nem számítanak. Tehát ha én meghaladom egyedül a bruttó (nem nettó) 4.850.000 Ft-ot, és én vagyok 100%-ban a tulajdonos, akkor máris buktam, hiába van gyerekem. És a tulajdoni viszonyoknál nem a mostani, hanem mondjuk az aug. 31-ei állapotot nézik. Szóval az egész pályázat a kis keresetűeket támogatja, ami egy dolog, de ők meg vajon igénybe tudják-e venni? Főleg, ha mondjuk előfinanszírozáshoz kötött…
 • Tibor
  Szerintetek is osztóként figyelembe lehet venni nem szja alá tartozó jövedelemmel rendelkező tulajdonost, annak ellenére, hogy összegben akár nullát jelent?
  Nekem van SZJA összevont jövedelmem, és magasabb mint 4,85M. A másik tulaj katás, nulla az SZJA szerinti összevont jövedelme. Viszont mivel neki is van jövedelme, ezért osztóként bejátszik.
  Tehát az én SZJA köteles jövedelmem így emiatt osztható kettővel, és akkor már jók vagyunk.
  Másnak is ez a matek jött ki?
 • Fischi

  Nem kell mindenben a politikát látni. Ez a pályázat az EUtól származik, nem ilyen pályázat-kihirdetésének-napja-a-leadási-határidő féle. Azért van, mert el vagyunk maradva az ÜHG csökkentési vállalásunktól, és meg fognak büntetni ha nem csinálunk valamit. Márpedig nagyon kevesen csinálnának teljes fűtéskorszerűsítést, ha nem lennének ilyen pályázatok. Teljesen érthető az ablakos változtatás célja, itt csak 2 dolog miatt bosszantó/érthetetlen: Egyrészt mert felhypeolták az embereket, én pl vagy 2 hetet dolgoztam a technológia megismerésére és árajánlatok gyűjtésére, másrészt miért ilyen nyakatekert módon kell kizárni a pályázás lehetőségétől? Mert ugye ha tanyán lakok, nincs gáz kivezetve, gumit égetek hogy ne fagyjak meg, egyedül fedezem egy kisebb város CO2 kvótáját, de egyébként volt pénzem új ablakra – igaz hiányzik az egyik fal, de akkor nekem nem jár támogatás?

 • LG
  Ezzel még egy baj van, már jönnek a pályázatírásra engedélyeztetési eljárásra kiállított fizetési bekérők 100-150eFt értékben, egy telefonos, szóbeli megbeszélés után..vigyázzatok!
 • Gergő
  palyazat.gov.hu/telefonos-gyflszolglatok-1
 • Robbi
  57.oldal
  “Ha további információkra van szüksége, forduljon bizalommal az ÉMI Nonprofit Kft. jelen
  pályázatra vonatkozó ügyfélszolgálatához a 06-30-705-2388 telefonszámon, ahol hétfőtől
  csütörtökig 9:00 órától 15:00 óráig, pénteken 9:00 órától 12:00 óráig fogadják hívását. E-mail
  elérhetőség: nap@emi.hu
 • Marcsi
  Szerintetek mi a hátulütője ennek a palyázatnak, mi a kisbetűs rész, amivel nagyon meg lehet szívni?

  Pl. Barátomek vettek újépítésű lakást, választhattak a szerződés szerint ajtót 35e áron, de kiderült, hogy a legolcsóbb ajtó a listan 45e volt. (A számok mások voltak, de azt hiszem érthető a probléma)

  Próbálom felsorolni, hogy mi az a gyakorlatban felmerülő kihívás amiről még nem tudhatom, hogy nem tudok.

 • bub
  Ha valaki erre nagyon rákattant és zavarja, hogy most nem felel meg, akkor miért nem alakítja úgy, hogy jövőre megfeleljen és akkor megpályázza második ütemben egy év múlva!? Pl ha KATÁ-s és nullás 2020-ban, akkor most nem tud pályázni, de akkor az idei évben szerezzen mondjuk 100e forint SZJA-zott jövedelmet. Meg rendezze a tulajdoni viszonyokat úgy, hogy jó legyen. Azt nem mondom, hogy rakasson be régi nyílászárókat az új helyett, mert az elég nagy hülyeségnek tűnik, de minden más megoldható. (Igen, tudom, hogy a rendelkezésre álló keret sokkal kisebb 1-2-3 év múlva, mint most az első körben, meg inflálódni is fog ez e pénz, azaz jövőre kevesebbet ér, de ettől még a lehetőség az “ingyen pénzre” adott.)
 • Paprikajancsi
  Most el lehet osztani a jovedelmet vagy sem? 😀
  Kulfoldi jovedelemnel mit vesznek figyelembe?
  Eves brutto kb 5.5 millio. Ket tulajdonos, mindketto nagykoru, de csak az egyik dolgozik.
 • Moltiszanti
  Szerintem azzal lehet megszivni, hogy a ház futesehez ez a teljesítmény kevés, alul van meretezve! Ha valaki a bovitett kategóriat választja és beállítja az elektromos fűtést is, akkor azzal fog szembesülni, hogy nagyon sokba kerül neki még a megtermelt áramon felül is, főleg ha szigeteletlen a haz fala, amely szigetelés nem követelmény és ebben a pályázatban nem is támogatják. A nyílászáró cserékkel beljebb lesz, de ha nem volt pénze eddig nyílászárócserere és szigetelésre, akkor a pályázat megvalósítása után sem biztos, hogy lesz szigetelésre és áramtermelő kapacitás bővítésre.
  Szerepelt a javaslatok között ennek a problémának az orvoslása, de nem került bele a véglegesbe. Így viszont lehet, hogy a kispenzu emberek atallnak szigeteletlen hazakkal az állítólag legdrágább elektromos fűtésre!
 • El Bandi
  Itt azt írják hogy közben kiderült garázs, melléképület is mehet..
  Ezt én nem találom benne.
  De nekem kínai, kövezzetek meg, de én csak magyarul értem a magyart.
  Jogi duma, ráadásul rosszul szövegezve, ahogy olvasom itt. Tehát egy laikus simán benézhet valamit.
  portfolio.hu/unios-forrasok/20211019/itt-vannak-a-legnagyobb-meglepetesek-a-napelemes-palyazatban-505918
  Köszi, aki segített.
  Aki meg beszólt, az !
 • Fischi
  Ablak kérdés: A hatályos jogszabály szerint U=1,15W/m2K a határ. Ez Uw érték ugye? Nekünk 2007es dupla rétegű műanyag ablakaink vannak amire az van írva, hogy k=1,1. Ahogy olvastam az Uw(teljes szerkezet) az Ug(üveg) és Uf(keret) -ből származik. Egy oldalon láttam példákat, ahol 2 rétegű ablak értekei Uf=1,2, Ug=1, Uw=1,19. Lehetséges, hogy nekünk a feltüntetett k az az Ug, és a teljes Uw ennél nagyobb?
 • Norbi
  Akkor, ha jól értelmezem, én, aki 2017-ben vettem a házat, és az előző tulajdonos kicseréltette az összes ajtót ablakot a legmodernebbre, valamint idén feltettük a napelemet az otthonfelújítási program keretében, akkor felejtsem is ezt el ugye? Illetve, még annyi esélyem lehet, hogy azok az ablakok 2021/2022-ben már nem a legjobb energetikai besorolás alá tartoznak? De ezért meg nem cseréltetné le az ember, nagy pazarlásnak érezném, hiába lenne ingyen.
 • El Bandi
  Szerintetek, hogyan lehet alkalmassá tenni a házat, ha a tájolás és dőlésszög, palatető miatt egyébként alkalmatlan az ingatlan?
  Autobeálló, terasz, “X” hozzáépítése működhet?
  Köszi.
 • Gergő
  Tisztelt Érdeklődő!

  Köszönjük kérdését. Kérésére válaszul tájékoztatjuk, a KATA-s vállalkozásokkal kapcsolatos számos megkeresésre való tekintettel a kérdést továbbítottunk a Támogató szervezet felé. Amennyiben változás következik be, meg fog jelenni a pályázati feltételek között. Kérjük, hogy figyeljék az esetleges módosításokat!

  További kérdés esetén szívesen állunk rendelkezésére.

  Üdvözlettel:
  ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft.

 • Laci
  Sziasztok!

  Az imént kaptam emailben a következőt az ÉMI-től:
  “Kérésére válaszul tájékoztatjuk, hogy amennyiben úgy érzi, hogy az előző évi igazolt fogyasztása nem felel meg a valós igényének, megteheti, hogy energetikai tanúsítványt készíttet, de ennek költségét nem tudja elszámolni a pályázat keretein belül.”

  Tehát nem csak akkor váltható ki energetikai tanúsítvánnyal az elszámolás alapján megállapított teljesítmény, ha frissen költözött be valaki az ingatlanába. Mi pl nyáron telepíttetünk 4 db fűtő klímát, ezek fogyasztása az elszámolásban még alig látszana, így csak kb 3,5 kW napelemet támogatnának. Ha viszont kifizetünk egy energetikai tanúsítványt, akkor már kimaxolhatjuk az 5-öt.

 • Ügyeskedő
  1/1 tulajdonos vagyok, és túllépem a jövedelmi korlátot. Ha a feleségem jövedelmét is bevonnánk és kettővel osztanánk, jók lennénk.
  Most ez nyilván hipotetikus kérdés, de ha eladnék neki 1 ezreléknyi tulajdonrészt, akkor elvileg már pályázhatnánk?
 • Tibor
  @Ügyeskedő: Már késő, mert múltbéli tulajdoni viszonyokat néznek. Gondoltak ezek az ilyesmire 🙂
 • Elsőpályázó
  Sziasztok,

  Korábban még semmiféle pályázatot nem adtam be. Mennyire ördögtől való a folyamat? 🙂 Szüleimnél kb 15 éves családi házra pattintanánk fel napelemet, ablakok jók. Hogy szokott menni egy ilyen pályázat beadás? napelem.palyazat.gov.hu/ – oldalon lesz pár új menü dec 6-án ahova a kitöltött, szkennelt mellékleteket fel lehet tölteni? Ha esetleg sikertelen a pályázat, mert nincs elég pont (nincs 18 alatti gyerek, jó helyen van, stb..) akkor mi a helyzet? előszerződés értelmét veszti? Van bármilyen rejtett költség amire számítani lehet ilyenkor? Köszi!

 • Naposkodó
  Ablak, SZJA kérdésre ezt a választ kaptam:

  A jövedelemi jogosultság kiszámítása a tulajdonos személyek 2020. évi, a személyi jövedelemadó bevallás szerinti összevont jövedelme alapján történik.
  Így a képletben kizárólag a 2020. évi, a személyi jövedelemadó bevallás szerinti összevont jövedelem összegét, illetve a nyugdíj összegét szükséges figyelembe venni, más jellegű jövedelmek nem számítanak bele a képletbe.

  20SZJA-A lapon (22.sor.) Az összevont adóalapba tartozó jövedelmek összege rovatot kell figyelembe venni a kiszámítás során.

  Amennyiben a fűtött és fűtetlen terek közötti nyílászárók felületének 51 %-a megfelel a 7/2006. (V. 24.) TNM rendeletben rögzített küszöbértékeknek, úgy pályázni csak az 2.1 pontban szereplő 1. műszaki tartalomra lehet:  „Tetőszerkezetre helyezett, saját fogyasztás fedezését célzó napelemes rendszer létesítése”.

  ÉMI:
  +36 30 705 2388
  nap@emi.hu

 • Anita
  Elvileg végig a 2020-as jövedelmi viszonyokat nézik, pont emiatt, gondolom.

  @Elsőpályázó Majd lesz fent útmutató, ügyfélkapu legyen (szülőknek vagy aki pályázna). Csak az energetikai tanúsítványt bukod illetve kérdés mit kér előre a napelemes cég.

  A 2021-es jövedelmi viszonyokat jövő év közepén kell majd bevallani, azt nehezen tudnák nézni novemberben… 🙂

 • András
  Szüleim házára szeretnénk napelemet. Sem kiskorú gyerek, sem az ingatlan elhelyezkedése miatt nem jár egyetlen plusz pont sem.
  Szerintetek van értelme így egyáltalán pályázat beadással bajlódni? Ellene szól, hogy biztos sok gyerekes, hátrányosabb helyzetű járásban élő pályázik. Mellette viszont hogy az eddigi pályázatokhoz képest azért sokkal nagyobb a keret és a jövedelemkorlát miatt viszonylag sokan kiesnek.
 • Napelem és igénylő
  Az egyik napelemes fb csoportban posztolt valaki, hogy kért emailben állásfoglalást, és a Kata bevétel is beleszámít a max keretbe. Ezzel még többen esnek ki, köztük mi is.
 • KATA adózó
  “A kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a
  kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény hatálya alá tartozó magánszemélyek
  2020. évi jövedelme is figyelembe veendő az egy főre jutó összeg megállapítása során””

  Ez a sor benne van a pályázatban. Eddig is benne volt, vagy csak sunyin pluszban beletették a napokban?

 • Gergő
  lásd:

  Gergő
  2021-10-21 at 09:54

  régi verzió: ujvilagcdn.azureedge.net/public/RRF-6.2.1_Napelem_Palyazati_felhivas.pdf
  új verzió: ujvilagcdn.azureedge.net/public/RRF-6.2.1%20Napelem_P%C3%A1ly%C3%A1zati_felh%C3%ADv%C3%A1s_20211019.pdf

  és persze a katás bevételt 60%-kal kell számolni

 • Pista
  kéne egy kalkulátor-útmutató, hogy egy régi ház energetikai felújításánál a pénzt milyen sorrendben lehet a leginkább költséghatékonyan elkölteni. ilyenre gondolok: födém hőszigetelés- falazat hőszigetelés- ablakcsere- szellőztető stb egészen a napelemmel működtetett hőszivattyúval üzemelő plafon hűtés-fűtésig. (nyilván a gáz-villanyáram árának alakulása is befolyásolja,valamint az ingatlan sajátosságai, de egy elvi sorrend jó lehet).