Óraátállítás

2019-ben meghozta a határozatot az Unió, hogy mostanra minden államnak el kell döntenie, melyik időszámítást, a télit vagy a nyárit választja, mert a 2021 októberi lesz a végső óraállítás.

Nem mondok nagy újságot, nem jött össze, semmivel sem vagyunk előrébb a témában, mint két éve, gyakorlatilag semmi nem történt az ügyben.

Bár tudom, hogy kisebbség vagyok ebben a tekintetben, de én igazából szeretem a téli-nyári időszámítást. Nyáron nem hajnal háromnegyed négykor virrad, csak egy órával később és cserébe nincs töksötét már fél nyolc-nyolc órakor este, mint egyébként lenne.

Ha viszont maradna csak a nyári időszámítás, télen egész decemberben és januárban még reggel nyolckor is töksötét lenne. Éppen elég, hogy negyed nyolckor, amikor sokaknak indulni kell az iskolába, még alig pirkad a téli hónapokban.

A probléma nem az óratekerés, hanem az, hogy egy napja van az embereknek átállni az új időszámításra, mert valamiért vasárnap hajnalra teszik az óratekerés időpontját.

A megoldás egyszerű, mint a faék, nem is értem, miért nem találták még ki. Húsvétkor kellene átállni minden évben és nem március utolsó vasárnapján.

A legtöbb államban nagypéntek állami ünnep, ezekben az államokban csütörtökről péntekre kellene átállítani az órát, a többi államban egy nappal később. (Mivel a legtöbb államban eleve nem dolgoznak nagypénteken, senkit nem zavarna, hogy egy napig ott már korábban van, mint a maradék államokban.)

Így lenne nagypéntektől húsvéthétfőig négy, azaz négy nap átállni az új időszámításra. Mivel húsvét március 22 és április 21 között van minden évben (a márciusi napéjfordulót követő telehold utáni első vasárnap, hogy kellően nyakatekert legyen), ezért még mindig jobb, ha egy héttel korábban vagy néhány héttel később van az óratekerés, mintha nem is lenne.

Az pedig, hogy egy órával tovább lehet aludni október végén, talán kevés embert borít ki annyira. De ott is lehetne az óratekerés péntekről szombatra tenni és mindjárt van két nap az alkalmazkodáshoz.

Share

107 hozzászólás

 • Mindegyis
  Csak a szokásos uniós sikerprojekt…
 • KommentElek
  Sok EU-s ingyenélő léhűtőnek annyi dolga van, hogy szerencsétlenek nem győzik ezt a rengeteg munkát.
 • Informatikus
  Én az összes időzónát eltörölném, csak problémát okoznak.
  Legyen egy időzóna. Nyilván ehhez hozzá kell szokni de szerintem hosszú távon jól járnánk.
 • Belavoltam
  Eleve nem kellett volna ostoban hozzanyulni a termeszet rendjehez. A legjobb, amit tenni lehet az, hogy most visszaallunk a telire, aztan pedig nem piszkaljuk tobbe.
 • tp
  Engem meggyoztel
 • István
  Én speciel sokkal jobban szeretem ha reggel sötét van. Több kéne belőle
 • Éva
  Miklós, szólj kérlek, amikor politikai pályára váltasz. Szavaznék rád.
  Heck, mit szavazni, elköltöznék a te kerületedbe Szegedről

  + köszi az előző gyors segítséget, megnyugtatott így vasárnapra

 • NAR
  Teljesen egyetértek, hogy jó dolog az órátállítás, bár a tavaszit én inkább korábbra, egy hónappal a napéjegyenlőség elé tenném (ahogy az őszi a napéjegyenlőség után van egy hónappal). Nincs demoralizálóbb annál, hogy sötétben kell kelni reggel, bőven sok az a néhány hét is Karácsony körül. Ha egész évben a nyári (UTC+2) lenne, akkor télen mind a reggeli, mind az esti csúcsforgalom sötétben menne, ami veszélyesebb. Ha egész évben a téli (UTC+1) lenne, akkor meg augusztus 20-a környékén már este hétkor sötét lenne, ami a balatoni utóidénynek nem lenne jó…
 • Alex
  Csak egy gyors ötlet: maradna a természetes időszámítás, amikor délben van a legmagasabban a Nap (azaz a téli) és ha ennyire zavaró a többségnek, hogy mikor van sötét, a munkaidőt lehet tologatni (8-16 -> 9-17) a nyitvatartásokkal együtt pl. nov. 01-ápr. 30-ig.
 • maveryck
  Szavazni kell róla , és kész.
 • mad823
  Gyerekek, ne már hogy bákinek jetlag-je legyen az óraállítástól! Mintha minden nap ugyanakkor feküdne és kelne, pedig nyilván nincs így. Amúgy pedig ma már kb. minden átáll magától, azt sem értem ez miért okozna bárkinek problémát.
  De szvsz maradjon a nyári egyedül, aztán ennyi.

  Azért a háromévesnek nehezen magyarázod meg, hogy miért kell egy órával korábban menni az oviba vagy miért kell korábban lefeküdni. Így lenne négy nap trenírozni, minden nap negyed órával kelne hamarabb.

 • TG
  Egész jó ötlet Miklós.De azt kifelejtetted, hogy az emberek fő hobbija a panaszkodás és az elégedetlenkedés. Mert egy órát ide-oda azért nem a világvége megszokni.
 • untermensch4
  Állítsuk a kettő közé. Akkor mindenki panaszkodhat 🙂
 • Tamás
  “Nem mondok nagy újságot, nem jött össze, semmivel sem vagyunk előrébb a témában, mint két éve, gyakorlatilag semmi nem történt az ügyben.
  Bár tudom, hogy kisebbség vagyok ebben a tekintetben, de én igazából szeretem a téli-nyári időszámítást. ”

  Egyetértek veled, én sem szeretnék 3:40-s pirkadatra ébredni (mi a keleti szélén vagyunk a dolognak, tőlünk jobbra már +01:00 van.)
  A csehek csinálták jól: aszonták nem érdeki őket semmi, lesz állítás, legalábbis most októberben biztosan.
  (Mi gondolom a német instrukciót várnánk)
  Ha nagyon ragaszkodnánk a “nem állításhoz”, akkor elvileg lehetne egy +30-s perces csuszi is a mostanihoz képest (GMT +01:30) és le lenne tudva a dolog részünkről.

 • Ewaf
  Állítsák át fél órával, és mindenki jól jár.
 • kovács attila
  A nyári maradjon! Este legyen sokáig világos! A télinek nincs semmi értelme,kit érdekel,hogy az volt az eredeti,ki szereti ha sötét van?
 • einguaz

  “Eleve nem kellett volna ostoban hozzanyulni a termeszet rendjehez.”

  Ebben az esetben a “nappal” hosszát kellene állítani, illetve ahhoz alkalmazkodni.

  A nappal hossza kb. 8 és 16 óra között változik. Tekintsük a nap-éj egyenlőséget, mint valamiféle középutat, átlagot, normálisnak, így a nappal hosszának 2/3-a (=8/12) lesz a munkaidő.

  Akkor télen, amikor csak 8 órát van világos, elég csak kb. 5.3 órát dolgozni és marad 2.6 óra szabadidő világosban és 16 óra sötétben (lehet nem is árt télen egy kicsit több alvás).
  Nyáron, amikor 16 órán át van világos, 10.6 órát kellene dolgozni,
  lenne 5.3 óra szabadidő világosban és 8 óra sötétben (ami pont elég lehet egy még jó alváshoz).

  Az átállást lehetne minden nap folyamatosan csinálni, úgy a legkevésbé okoz talán a legkevesebb gabalyodást, pl. menetrendekben (naponta csak néhány percet változik, annyi késés még belefér).

 • Neerpelt
  Mindennél egyszerűbb volna, ha a munkarendek, műszakok nem lennének olyan munkakörökben is kőbe vésve, amikben erre semmi szükség. Minek egy irodistát berendelni reggel 8-ra, amikor a munkáját otthon is végezhetné és pont akkor amikor szükség van rá, nem csak 8-16-ig?

  Avítt, mára könnyen áthidalható problémákat hurcolunk magunkkal a 21. századba mint az óraátállítás is, hát kit érdekel hány óra van egy ilyen munkakörben, mint amit említettem? A covid is megmutatta, hogy milyen maradian gondolkozunk a munkáról egyáltalán.

  Nyilván akire ez nem vonatkozik, mert olyan munkakört végez, az ne vegye magára. Csak tudja, hogy a szakmáját is maga választotta, ami ezzel jár. Akkor hozzon olyan döntést.

  Sokkal több mindent kéne bízni az egyénekre. Csak a politikusoknak jó hamis dilemmában tartani 500 millió embert és hagyni őket marcangolni egymást, hogy mindannyian mikor keljenek EGYSZERRE.

 • krisz
  Bárhogy is lesz, szinte biztos vagyok benne, hogy pont ugyanazt az óraátállítási stratégiát fogjuk követni, mint ami Németországban lesz
  Nagyon kényelmes az, hogy ugyanannyi az idő itt mint ott náluk. (Románia is akart csatlakozni ehhez az időzónához)
 • gaborr
  Az milyen lenne, ha csak fél órával tolnánk el, és téli-nyári ugyanaz. Nagyjából win-win. Az is engedett aki télit akart az is aki nyárit. 😉
 • Szegedi Dorina
  Pár éve Oroszországban is eltörölték az óraátállítást. A népre bízták, hogy melyik legyen, persze hogy a nyárit akarták, aztán a tapasztalat annyira nyomasztó volt a reggeli sötétséggel, hogy minden tiltakozás nélkül a télire tértek át véglegesen.

  Az órallítgatás negatív élettani hatásai teljesen egyértelműek, mind a baleseti, mind a kórházi statisztikák 1- 2 hétig minden átálítás után egyértelműen rosszabbak.
  Az állattenyésztésben is probléma, pl. a tehenek fejése nem állítható át parancsra.

 • bmarton
  Igaz, hogy nem jó télen sötétben kezdeni a napot, de a legtöbb embernek az max. 1-2 órát jelent, míg délután/este nagyon hosszú az ébren töltött, ám sötét időszak. Ezért szerintem jobb volna a nyárit megtartani (avagy mondjuk, hogy GMT+2-be tenni az országot).

  Húsvét: használható ötlet volna, ha az EU-ban mindenhol ugyanakkor volna húsvét, de az ortodoxoknál máskor van, mint a többségnél.

  Van ortodox ország az euban? Talán Bulgária az, de abban sem vagyok biztos.

 • Szombathelyi
  Nagy előny, hogy a mobilok ma már automatikusan átállnak, korábban azért ott volt a pontosido.org/ hogy megnézzük, most akkor mennyi is az idő? Régen meg emlékszem, anyámék már elalvás előtt átállították a faliórákat, mert akkor nem volt még mobil.
 • Maki
  “Van ortodox ország az euban?”

  Románia. Szerbia nem eu, de ortodox.

 • Györgyi
  Szerintem is úgy tökéletes az óraátállítás, ahogy van. Télen is, nyáron is ideális. Én sosem keltem pontos időre, így nem oszt, nem szoroz az az egy óra, akit nagyon megvisel, annak meg lenne módja akár egy hónapig is edzenie magát hozzá. Egy hónappal korábban kezdve minden héten egy negyedórával arrébbállítja az ébresztőt, és annyi. Mire jön a hivatalos átállítás, már hozzá is szokott a korábbi keléshez.
  A természetbe meg már ott beleavatkoztunk, amikor bevezettük az óraidőt az ember természetes biológiai ritmusához való alkalmazkodás helyett. A természetben az ember nem órára kelt, hanem felébredt, amikor kialudta magát. Ettől kezdve édesmindegy, hogy mit nevezünk 12 órának, hol van akkor éppen a nap.
 • sifarr
  Bulgária ortodox ország. Valamint Románia és Görögország is, hogy csak az EU-sokat említsük.
  Egyébként a húsvéti óraállítás azért nem optimális, mert nagyon tág időhatárok között változik a napja. És mi legyen a visszaállítás időpontja? Húsvét + 6 hónap?

  Ok, akkor ők így jártak, ők máskor állnak át. Még mindig jobb, mintha össze-vissza lenne, esetleg Románia és Magyarország között két óra eltérés lenne, mert ők így gondolták, vagy két uniós ország között van egy harmadik, ami egy órával előrébb vagy hátrébb jár.

 • Life hack
  Olyan életvitel kell amiben leszarod h épp mennyi az idő. Pl gazdálkodás. Ott az számít milyen az idő 😀
 • random
  “sok a törésvonal, vagy még túl távol vannak egymástól az álláspontok, de tegyük hozzá: nem is látszik komoly szándék ezek felszámolására.

  Az biztos, hogy komoly „csatákat” kellene vívni, alapvetően két nagy tömb alakult ki. Ahol pedig a két „nagy”, Franciaország és Németország nem tud megegyezni, ott messze még a kompromisszum.

  A helyzet persze sokkal bonyolultabb két alkalmi frakció vitájánál, csak még egy „folyosói pletyka” Brüsszelből a példa kedvéért. A svédek, a finnek és az észtek egyeztetni kezdtek, hogy mint északi országok gyorsan egy nevezőre jutva közös álláspontot képviselhessenek. Svédország és Finnország között azonban időzónahatár húzódik, így előbbinek a téli, utóbbinak (és Észtországnak) a nyári időszámítás lenne kívánatos. Mindkét fél köti az ebet a karóhoz, és most már közös fellépés helyett ott tartanak, hogy két óra választaná el a szomszédokat.”

 • random
  Az előző cikk részletet a 24.hu -ról másoltam.
  Könnyű EUzni, meg jaaaaj mi tart ezen eddig, meg mi olyan nehéz ezen, aki ismeri a politikát és a döntéshozást, azt belátja, hogy nem ennyire egyszerű helyzet. Aki meg nem, annak marad a szokásos EU szidás. Jelenleg a tagállamok állják ennek gátját nem az EU.
 • porthosz
  Kiszámolo for president 🙂

  Engem amúgy megvettél ezzel az ötlettel, a nyárit preferálnám, az egész évi télit biztosan gyűlölném, de ez is egy egész jó kompromisszum lenne.
  Magyarország egyébként időzónában is pont sz@r helyen van (mint minden másban is), a szomszédos Romániában már hozzánk képest +1 télen-nyáron, annyira a legszélén vagyunk a saját zónánknak. Ergó nekünk tényleg egy +00:30-as időzóna lenne a jó.


  A téli nem az eredeti, jó ha tudsz róla. Az eredeti az, hogy akkor van dél, amikor a Nap delel. Az emberek pedig akkor keltek amikor a Nap kelt és akkor feküdtek amikor a Nap lement. Ez így ment bő 150 ezer éven keresztül, ebbe piszkáltunk bele ~200 évvel ezelőtt, amikor is a vasúti menetrend miatt kellet valami egységes időszámítás, hogy mikorra is érkezik vagy épp indul a vonat. Majd 100 évvel ezelőtt a nyárival.
  De egyik sem természetes és egyik sem “eredeti”.

 • Tibor
  Én a nyári preferálom, még télen is. Kit érdekel, hogy későn kel fel a nap, engem jobban frusztrál, hogy sötétben jövök ki a munkahelyről.
 • István
  Én azt mondom, hogy Isten őrizz, hogy a téli maradjon!

  Földrajzilag így is a rossz időzónában vagyunk. Érdemes elolvasni: gmt2tohungary.wordpress.com/

  Éltem Németországban, ahol egy az időzóna, de a földrajzi távolság miatt körülbelül egy órával el van tolódva a napfelkelte.
  Tény, hogy decemberben-januárban 8 után kelt a nap, az a 1,5 hónap zavaró volt, de meg lehetett szokni. Viszont az, hogy már május elején szinte 21 óráig világos van, és a nyár csúcspontján 22 óráig az teljesen kárpótol.

  Nálunk a nyár java részében 20 órakor sötétedik, és a csúcsponton, pár hétig van 21 órai sötétedés.
  Ha átállnánk a télire akkor a nyár java részében este 19 kor már sötét lenne. Hazamenne az ember munkából aztán 1-2 óra és ülne a sötétben.. nyáron…

  Székely kollégám is rendszeren hangoztatja, hogy mennyivel jobb náluk, hogy az időzóna váltás miatt nem megy le a nap nyáron olyan korán.

 • P. László

  A “win-win”-t magyarul úgy mondjuk, hogy “mindenki jól jár”, vagy “mindenki számára előnyös [megoldás]”.
  Szívesen. =)
 • -nb-
  Zseniális gondolat ez a húsvéti átállítás. Azt meg nem értem, hogy miért nem péntekről szombatra tekerünk? Nem volt szabadszombat? Vagy mi?
  Aki x:30-as időzónát akar:
  tudom, hogy egyéni gond, meg firstworldproblem, meg minden, meg minekmentoda, de pl. vannak emberek, akik dolgoznak moszkvaiakkal, németekkel/franciákkal/spanyolokkal/, angolokkal, meg amerikaiakkal (mármint egyszerre).
  Ezt fejben feldolgozni nem 1szerű, a félóra az jelentősen odatenne plusszban 🙂 Szerintem
 • gaborr
  thx! 🙂
  remélem nepáliakkal nem dolgozol, mert ott x:15 (Katmandu) időzóna van, India x:30 (Új-Delhi), Ausztráliában van x:30 (Darwin) és x:45 is (Eucla), Sri-Lanka, Afganisztán, Irán, Myanmar x:30 😉 nem is kevés!
 • Tamás
  “Aki x:30-as időzónát akar:
  tudom, hogy egyéni gond, meg firstworldproblem, meg minden, meg minekmentoda, de pl. vannak emberek, akik dolgoznak moszkvaiakkal, németekkel/franciákkal/spanyolokkal/, angolokkal, meg amerikaiakkal (mármint egyszerre).
  Ezt fejben feldolgozni nem 1szerű, a félóra az jelentősen odatenne plusszban Szerintem”

  Én is ilyen vagyok – világgal dolgozós – és senkit sem zavar..(nekünk csak mail van főleg).. ha most (22:10 GMT +02:00) pl belépnék a cégesbe, akkor szvsz az új zélandi levele, már ott lenne..

  Ausztrália, India hirtelen, ahol vannak +00:30-s eltérések, semmit sem jelent, szvsz..

 • Blend Ahmed
  “A “win-win”-t magyarul úgy mondjuk, hogy “mindenki jól jár”, vagy “mindenki számára előnyös [megoldás]”.”
  De az úgy nem elég fancy 🙂

  “A természetben az ember nem órára kelt, hanem felébredt, amikor kialudta magát.”
  A vadászó-gyűjtögetőt nem tudom, de az állattenyésztőknek az állat bioritmusához kellett igazodniuk, akik a nappal együtt keltek és azzal feküdtek.

  Ez az óraátállítás már csak a kényelem kedvéért van, hogy nyáron tovább legyen világos este, és télen hamarabb legyen világos reggel, vagy még érdekes a tizedszázaléknyi energiamegtakarítás is?

  Ez az órahisztéria is egy újabb érv lehetne a munkaidő-csökkentéshez: egyből több lenne a világosban tölthető szabadidő 🙂

 • Alfa
  -nál van a pont.
  A probléma nem csak az óraátállítás, hanem az időzónák mesterséges hatása.
  Rohadtul nem mindegy hogy egy időzóna (főleg a GMT+1) keleti (Budapest) vagy nyugati (Madrid) szélén vagy. Esetleg a közepén.
  Nálunk kb. 2 órával korábban kel a nap mint Madridban és korábban is nyugszik. Persze ez egy mesterségesen létrejött “dupla” széles időzóna, de így is inkább az a tipikus hogy egy ország inkább a keletebbre lévő időzónához tartozik (Kína, Argentína, spanyolok, franciák, stb pl.), a másik irányra nemigen látni példát.
  Az egész eredeti sávkiosztás elavult, ma a dolgozók nem hajnal 6-kor mennek ki a földekre és nem este 7-kor fekszenek a tyúkokkal.
  Menni kellene Románia után GMT+2-be.
 • Calmarius
  Ne az órát tekergessük, hanem az időbeosztást!

  Ha a napkeltéhez relativizálnánk az időbeosztást, akkor télen-nyáron ugyanabban a napszakban kellene ébredni.

  Az időszámítás meg totál mindegy onnantól. Lehetne akár UTC is.

 • Numida
  Ha átlépnénk a keletről szomszédos időzónába ÉS egész évben téli időszámításra térnénk át, akkor gyakorlatilag nem változnának a mostani világossági viszonyok, vagyis ez “egészséges” kompromisszum lehetne a téli ill. nyári időszámítás pártiak között. Persze ilyenkor szívnának az Ausztriába, Szlovákiába ingázók. De ezt jobb lenne együtt meglépni Lengyelországgal és Szlovákiával.
 • Fanboy
  Ez annak a tipikus esete, hogy ha Miklós Á-t mond akkor itt is mindenki az Á-t kezdi hangoztatni, ha viszont Z-t monda akkor mindenki gyorsan Z hívő lenne.

  Aki az óraátállítást egy mondattal le tudja tudni esetleg ilyen ‘állítsunk fél órát’ zseniális ötletei vannak az nem igazán érti a problémát.

 • yutte hermsgervørdenbrøtbørda
  a téli az rohadtul nem “a természet rendje”
 • Zee
  A probléma pont ott van, hogy húsvét akár április végén is lehet, ez nagyon későn van, hisz alapvetően a nyári állításnak van csak értelme, egy csomó pénzt spórolunk (gondolj bele, kb csak az iskolások járnak 8ra, ez mekkora része a társadalomnak) ha már március elején váltanánk és december elején kényszerítenek sötétbe talán jobb lenne, de igazi megoldás az időzóna váltás lehetne, akkor világosabb lehetne. Én nem rég voltam iskolás, még emlékszem, hogy soha nem érdekelt a reggeli sötét, de a délutáni nagyon zavart
 • Zee
  Miklós, pont 3 éves a kislányom (januárban lesz 4) én mindig elcsodálkozom rajta, hogy a tavaszit meg sem érzi, de a télivel egy hétig szenvedünk. Biztos a cirkadián ritmusa közelebb van a nyárihoz, vagy ki tudja, de nagyon érdekes.
 • at3sz
  : Indiában (IST) pont ilyen fél órával eltolt időzóna van (más kérdés hogy valószínűleg egy multikörnyezetben nem tűnik fel, mert nem hozzájuk szokás/kell igazodni)
 • Joy
  Bern velünk azonos szélességi körön kb. a mi időzónánk közepén fekszik. Ott már szeptember közepétől sötétben indul el otthonról az, aki reggel 8kor kezdi az iskolát/munkát. Ráadásul ezen az óraátállítás sem változtat, folyamatos a reggeli sötét, csak október végétől hamarabb vége van. Vagyis Európa lakosságának kb. a harmada kel/indul reggelente a miénknél sokkal sötétebb fényviszonyok mellett, nekünk miért kellene ettől félni, hiszen mi úgyis jobban teljesítünk. 🙂
  A munkaidőre optimalizált világos annak jó, akinek csak a munkája az élete. Akinek van más elfoglaltsága is, vagy családos, annak ajándék a délután világosban (együtt) töltött idő.
  Szerintem háromévessel sem vészes az óraállítás, fél órával hamarabb fekszik, és utána fél órával kevesebbet alszik. Ezt egy ekkora nem is érzékeli. Illetve visszakérdezek: ha nincs óraátállítás, melyik gyerek ugrik ki magától az ágyból? 🙂
 • Joy
  Az előzőbe nem fért bele, hogy szerintem melyik időzóna lenne nekünk megfelelő:
  földrajzilag egyértelműen a románokkal azonos, UTC/GMT +3.
  Viszont mivel eleve az Uniós szinten megy erről a vita, ezért sajnos itt is a politika az elsődleges, nem a földrajz.
 • Unemployed
  Kalinyingrádban korábban a moszkvai idő volt érvényes, beleőrült a lakosság fele, aztán 2011-től átálltak a finn zónára.
  Spanyolország még érdekesebb, Hitler miatt Franco átállt a mi időzónánkra, pedig még Angliánál is nyugatabbra vannak, nyáron pedig a déli fekvés miatt jóval rövidebbek a nappalok. Nyáron is reggel fél 8-ig sötét van. Nagyon érdekes alkalmazkodás zajlott le, korán kezdik a munkát, viszont sziesztáznak és este 10-kor még kezdődnek focimeccsek, amelyek éjfélig tartanak, ez részben a meleg miatt is indokolt.
  Nálunk a téli időszámítás állandósítása lenne jó, nyáron pedig úgy kellene élni, hogy már reggel 7-kor indulna a móka a Balatonnál és este 8-kor, amikor sötétedik, már mindenki azt csinálná, amit 9-kor szokott. Nem kéne az órát nézni, hogy mikor kelünk, mikor megyünk bulizni, stb. Egyetértek, hogy élettanilag káros és a húsvéti javaslattal is, ha az eltörlés elbukik.
 • Andi
  Körülbelül 10 éve mondják, hogy ez az utolsó óraátállítás.
 • háromhatvanas
  Van bennem empátia egész úgyhogy _elfogadom_ hogy van akinek a mostani rendszer nem jó, de az empátiám csak addig tart amíg a racionális érvek el nem fogynak.

  Nyilván már rég nem az energiatakarékosságról szól a dolog, valahol találóan leírták a lényegét: a napos órákat “rátoljuk” az ébren töltött órákra. Van ennél jobb?

  Pszichológia: mindenhonnan ömlik, hogy “nektek most rossz, sőt egy órával kevesebbet alszotok!!!4” és erre mindenki ráfeszül.

  Senki nem volt még éjszakás, nem bulizott, nem volt beteg (vagy a gyereke), nem maradt fenn egy órával többet, nem kelt még egy órával korábban valami miatt? Érthetetlen számomra.

  Egyetlen értelmes érv amit megértek az tényleg a gyerekek kérdése, mi szerencsések vagyunk velük, de ezzel együtt őszintén: minden héten van olyan nap amikor kínlódás felkelni, és nekem ne mondja senki hogy kizárólag az óraállításokkor nyűgös a gyereke reggel…