Napelem: állami támogatással vagy anélkül?

2021-06-23
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Nagy változás a napelemek területén, hogy július elsejétől az újonnan telepített napelemekre már nem lehet szaldós elszámolást kérni, amennyiben bármilyen állami támogatást vettek rá igénybe.

(2023 végétől pedig egyáltalán nem lehet majd szaldós elszámolással napelemeket telepíteni. A nagyon nagy kérdés, amire nincs egyértelmű válasz, hogy a már meglévő napelemek meddig maradhatnak a szaldós elszámolásban.)

Mi az a szaldós elszámolás? Eddig az áramszolgáltatók kénytelenek voltak tűrni, hogy a lakossági napelemekkel megtermelt plusz energiát a lakosság feltölthesse a hálózatba majd bármikor elhasználhassa azt. Este a nappal termelt energiát vagy télen a nyáron megtermelt pluszt. Évente egyszer csak a különbözetért kellett fizetni.

Ez nagyon kényelmes és roppant jövedelmező volt a lakosságnak viszont nagy teher az áramszolgáltatónak.

Ennek lesz most vége, támogatással egy hét múlva, egyébként pedig 2023 után.

A nagy kérdés, ami most minket érdekel, hogy megéri-e állami támogatással napelemet telepíteni mostantól vagy sokkal jobban járunk, ha támogatás nélkül maradunk inkább a szaldós elszámolásban?

Most is van a 3+3 milliós támogatás gyerekeseknek, ahol a számlával igazolt költségek felét az állam visszafizeti felújítás esetén. A támogatott körbe beletartozik a napelem-telepítés lehetősége is.

Amit nyerek az állami támogatással, hogy mindjárt 50%-kal olcsóbb lesz a beruházás vagyis ennyivel kisebb lesz a megtérülési idő.

Azonban a másik oldalról elesek a szaldós elszámolás lehetőségétől, az azonnal fel nem használt áramért nettó cca. 13 forintot kapok, amiből még adózni is kell, viszont a nem általam megtermelt áramért 37-38 forintot kell fizetnem majd. (Ugyanis a villanyszámlában a legkisebb rész maga az áramdíj, a nagyobb rész a hálózathasználati díj és a forgalmi adó.)

A kérdés az, melyikkel járok jobban?

Mennyi lehet naponta a helyben felhasznált energia nyáron és mennyi télen, mennyi lesz a pillanatnyi felesleg, amit nettó 11,5 forint kell eladjak és mennyit kell hozzávásárolni több mint háromszoros áron a szolgáltatótól?

Itt egy cikk, ami ezt próbálta meg kiszámolni, azonban valószínűleg nem szándékosan, de két nagyon komoly hiba van benne.

Két esetet nézett meg, az elsőnél az elektromos áramot általános dolgokra használják csak, így kiegyenlített az évi fogyasztás. A második esetben elektromos árammal fűtenek, így a téli fogyasztás sokkal nagyobb, mint az év többi szakában (miközben akkor a legkisebb pont a termelés).

Az látszik, hogy igyekezett súlyozni a termelést és a fogyasztást havi bontásban az év során. Ez rendben is van.

Úgy számolt, hogy az általunk termelt feleslegért 17,5 forintot kapunk, így az alábbi számok jöttek ki neki:

Az első komoly probléma, hogy nem 17,5 forintot kapunk, hanem nettó 13,3 forintot, amiből még legalább 15% adót is le kell vonni. S rengetegen inkább nem kérik ezt a pénzt, mert többe kerülne egy könyvelőt fizetni az éves adóbevallás miatt, mint megkapni 35 ezer forintot az áramszolgáltatótól a feltöltött áramért az első példában.

A cikk állításával szemben az áramszolgáltatótól kapott pénzt az adó miatt 0,656-tal meg kell szorozni (áfa és szja), az lesz a pontos érték.

(Update: egy törvénytervezet szerint, ha elfogadják, a háztartási napelemek termelése után kapott pénz szja-mentes lesz. Ha tényleg így lesz, akkor ha közben az átvételi ár nem változik, 13 forintot fogsz kapni és 38 forintot fizetni az áramért.)

A cikkből származó fenti táblázatban a második esetben a 157 ezer forint valójában csak 103 ezer forint adózás után, vagyis mindjárt a szaldós 488 ezer forint közel felét ki kell fizetnünk villanyszámlába. Mindjárt semmit nem nyerek azon, hogy az állam állja a napelem telepítésének költségének a felét. (Mínusz a könyvelő díja még az éves szja bevallás miatt.)

De ez a kisebbik baj.

A nagyobbik baj, hogy az idézett cikk csak hónapos lebontás néz, amikor napit is kellene. Mert a reggeli és esti fogyasztási csúcsban, illetve éjszaka nulla áramot fog termelni a napelemünk, akár nyár van, akár tél.

Reggel felkelünk, világítunk, bekapcsoljuk a mikrót és így tovább, majd elmegyünk dolgozni, amikor még nem süt a nap a napelemekre, este 17-18 órakor hazaérünk, amikor pedig már nem süti a nap a napelemeinket és akkor kezdünk el világítani, mosni, tévét nézni, bekapcsolni a klímát, feltekerni az elektromos fűtést esetleg feldugni az elektromos autónkat tölteni.

Hiába termel mint a bolond a napelemünk napközben, ha nem vagyunk otthon, hogy el is fogyasszuk a megtermelt áramot. S hiába vagyunk otthon, ha a napi fogyasztás legalább 60-70%-a akkor történik, amikor már vagy még nem süt a nap. (Télen a nap, ha egyáltalán süt, 5-6 órát éri a napelemeket. Ha árammal fűtünk, a leghidegebb éjszaka lesz és hajnalban, nem délben.) S hiába fogyasztunk az egyik fázison jó sokat, ha a másik kettőn nem és azok viszont termelik fel a hálózatba az áramot.

A számok alapján egyértelmű, hogy hiába fizeti ki az állam a felét a napelemeknek, egész egyszerűen sokkal jobban jársz a szaldós elszámolással.

(Ha van konkrét adatod, hogy mennyit termelt a napelemed, mennyi  a helyi fogyasztás, a le és feltöltés, kérlek oszd meg a hozzászólásokban. Előre is köszönjük.

Update: az eddigi hozzászólások szerint kemény 10%-25% a saját magunknak megtermelt és azonnal fel is használt áram mennyisége, attól függően, hogy valaki használja-e fűtésre az áramot. A többiért 11-13 forintot kapunk és 37-38 forintot fizetünk. Ha eddig 12 év volt a napelem megtérülése szaldós elszámolással, ezentúl 36 év lesz, ha az állam a felét fizeti, akkor is 18 év. Ha addig nem romlik el semmi benne.)

Azonban a nagyon zavaró ismeretlen tényező, hogy meddig marad a szaldós elszámolás?! Mert ha 2024-ben bejelentik, hogy köszönik szépen, mostantól mindenkinél megszüntetjük a szaldós elszámolást, akkor viszont egyértelműen az állami támogatással érdemes most vásárolni. Vagy ha a szaldósoknak élesítik a 4 kW-os rendszerek feletti adót, ami már évek óta létezik, csak most éppen évi 0 Ft, megint csak az állami támogatás felé billen gyorsan a mérleg nyelve. Esetleg  az eddigi nettó 11,5 forint helyett csak 6 forintért fogja átvenni a plusz áramot a szolgáltató, mert nem lesz kötelezve tovább arra, hogy annyiért vegye át, amennyiért ő adja, megint csak vissza fogod sírni, hogy elszalasztottad az 50%-os támogatást.

Ez borzasztó rossz, hogy nemhogy 25 évre, de még három évre sem tudsz tervezni, mert bármikor gyökeresen átalakíthatják a játékszabályokat és senki nem hajlandó megmondani még két évre előre sem, hogy mik lesznek a játékszabályok két év múlva.

Ilyen terepen a mondás szerint szép tudsz lenni, de okos nem.

Remélem tudtam segíteni a döntésben. 🙂

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 40 ezer forint.

40 millió forintos életbiztosítás havi 5.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram