Hogyan adózol a külföldi bankbetétjeid után?

2012-12-25
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Bár már írtam erről a kérdésről (itt), de továbbra is több embernek kérdés, hogyan kell kezelni a külföldi bankbetétek kamatadóját, illetve a külföldi állampolgárok magyarországi kamatjövedelmét.

Ezért összefoglalom, mit kell tudnotok a kérdésről.

(A fő kérdés ezzel kapcsolatban természetesen nem az, hogy például a szlovák 19, vagy a magyar 16% szerint adózol-e, hanem hogy a Szlovákiában tartott pénzed utáni kamatjövedelmet lejelentik-e a magyar adóhivatalnak. Mert a kamatból elég gyorsan lehet következtetni a betét nagyságára is, amit sokan szeretnének elkerülni.)

A törvény szerint az EU-ban a devizabelföldi (rezidens) személyek a helyi adókulcs szerint adóznak, a külföldi, másik tagállam személyektől azonban nem vonják le a kamatadót, hanem a kamatjövedelem tényét csak lejelentik a területileg illetékes adóhatóságnak, amely továbbítja azt a magányszemély számára illetékes adóhatóság felé. A magyar szabályok szerint az ilyen kamatjövedelmet a negyedév vége utáni hónap 12. napjáig kell befizetni és az év végi adóbevallásban feltüntetni.

A törvényhez csatlakozott Andorra, San Marino, Liechtenstein, Monaco, illetve az európai államok tengerentúli területei, mint Aruba és a Kajmán szigetek.

Nem csatlakozott Ausztria és Luxemburg, ahol az elért kamatra 35% forrásadót vonnak le, aminek 75%-át elküldik az illetékes adóhivatalnak, de cserébe nem nevesítik, hogy kitől származik a kamatjövedelem.

Rezidens, vagy devizabelföldi az a személy, aki rendelkezik, vagy rendelkezhetne az ország személyazonosító iratával.

Van olyan bank, ahol a számla megnyitásakor az iratok alapján beállítják, hogy devizabelföldi, vagy devizakülföldi-e a számlatulajdonos és a rendszer automatikusan ez alapján vonja, vagy nem vonja le a kamatadót.

Máshol alapértelmezetten levonják a kamatadót, kivéve, ha az érintett igazolja, hogy ő másik EU ország, vagy egyéb, adóegyezmény alá eső ország állampolgára és szeretne a számára kedvezőbb otthoni adókulccsal adózni.

Úgy tűnik, idehaza sem egységes a bankok adatkezelése ebben a kérdésben.

Valószínű, hogy ez külföldön is így van, ezért egy egyszerű módon megtudod, hogy jelenti-e a kamatjövedelmeidet a külföldi bank: ha nem vonja le a kamatadót, akkor igen, ha levonta, akkor biztos nem jelenti le. Ezért számlanyitáskor érdeklődj a bankban, hogyan végzik ezt, vagy nézd meg a számlád kivonatát, látod-e a nyomát a kamatadó levonásának.

Amennyiben levonták a kamatadót, akkor is be kell jelentened ezt Magyarországon. Amennyiben a magyar kamatadó magasabb, a különbözetet kell megfizetned idehaza.

FONTOS! A beidézett uniós rendelkezés szerint akkor is lejelenthetik az elért kamatjövedelmet, ha egyébként abból leadóztál külföldön. Hogy megteszik-e, az kétesélyes.

(A cikkben a bankbetétekről van szó, a többi, a kamatadó (árfolyamnyereség-adó) hatálya alá tartozó pénzügyi termékek nem egyformán viselkednek, például Magyarországon a befektetési jegyeken elért árfolyamnyereség nem tartozik ebbe a körbe automatikusan, ott csak külön államközi egyezmények alapján lehet kérni a kamatadó alóli mentességet. Amennyiben ilyennel rendelkezel, érdeklődj a bankodnál.)

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Szeretnél többet tudni a pénzügyekről? A hat alkalmas tanfolyamról itt találsz további információt.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram