Hogyan adózol a külföldi bankbetétjeid után?

Bár már írtam erről a kérdésről (itt), de továbbra is több embernek kérdés, hogyan kell kezelni a külföldi bankbetétek kamatadóját, illetve a külföldi állampolgárok magyarországi kamatjövedelmét.

Ezért összefoglalom, mit kell tudnotok a kérdésről.

(A fő kérdés ezzel kapcsolatban természetesen nem az, hogy például a szlovák 19, vagy a magyar 16% szerint adózol-e, hanem hogy a Szlovákiában tartott pénzed utáni kamatjövedelmet lejelentik-e a magyar adóhivatalnak. Mert a kamatból elég gyorsan lehet következtetni a betét nagyságára is, amit sokan szeretnének elkerülni.)

A törvény szerint az EU-ban a devizabelföldi (rezidens) személyek a helyi adókulcs szerint adóznak, a külföldi, másik tagállam személyektől azonban nem vonják le a kamatadót, hanem a kamatjövedelem tényét csak lejelentik a területileg illetékes adóhatóságnak, amely továbbítja azt a magányszemély számára illetékes adóhatóság felé. A magyar szabályok szerint az ilyen kamatjövedelmet a negyedév vége utáni hónap 12. napjáig kell befizetni és az év végi adóbevallásban feltüntetni.

A törvényhez csatlakozott Andorra, San Marino, Liechtenstein, Monaco, illetve az európai államok tengerentúli területei, mint Aruba és a Kajmán szigetek.

Nem csatlakozott Ausztria és Luxemburg, ahol az elért kamatra 35% forrásadót vonnak le, aminek 75%-át elküldik az illetékes adóhivatalnak, de cserébe nem nevesítik, hogy kitől származik a kamatjövedelem.

Rezidens, vagy devizabelföldi az a személy, aki rendelkezik, vagy rendelkezhetne az ország személyazonosító iratával.

Van olyan bank, ahol a számla megnyitásakor az iratok alapján beállítják, hogy devizabelföldi, vagy devizakülföldi-e a számlatulajdonos és a rendszer automatikusan ez alapján vonja, vagy nem vonja le a kamatadót.

Máshol alapértelmezetten levonják a kamatadót, kivéve, ha az érintett igazolja, hogy ő másik EU ország, vagy egyéb, adóegyezmény alá eső ország állampolgára és szeretne a számára kedvezőbb otthoni adókulccsal adózni.

Úgy tűnik, idehaza sem egységes a bankok adatkezelése ebben a kérdésben.

Valószínű, hogy ez külföldön is így van, ezért egy egyszerű módon megtudod, hogy jelenti-e a kamatjövedelmeidet a külföldi bank: ha nem vonja le a kamatadót, akkor igen, ha levonta, akkor biztos nem jelenti le. Ezért számlanyitáskor érdeklődj a bankban, hogyan végzik ezt, vagy nézd meg a számlád kivonatát, látod-e a nyomát a kamatadó levonásának.

Amennyiben levonták a kamatadót, akkor is be kell jelentened ezt Magyarországon. Amennyiben a magyar kamatadó magasabb, a különbözetet kell megfizetned idehaza.

FONTOS! A beidézett uniós rendelkezés szerint akkor is lejelenthetik az elért kamatjövedelmet, ha egyébként abból leadóztál külföldön. Hogy megteszik-e, az kétesélyes.

(A cikkben a bankbetétekről van szó, a többi, a kamatadó (árfolyamnyereség-adó) hatálya alá tartozó pénzügyi termékek nem egyformán viselkednek, például Magyarországon a befektetési jegyeken elért árfolyamnyereség nem tartozik ebbe a körbe automatikusan, ott csak külön államközi egyezmények alapján lehet kérni a kamatadó alóli mentességet. Amennyiben ilyennel rendelkezel, érdeklődj a bankodnál.)

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Szeretnél többet tudni a pénzügyekről? A hat alkalmas tanfolyamról itt találsz további információt.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Share

21 hozzászólás

 • Jakab Gipsz
  Mi a helyzet Európán kívüli betétekkel?
 • Zeno
  Pont ezt akartam en is kerdezni, foleg USA-ra osszpontositva.
 • foldip
  Ez erdekes. Eszerint tolem itt Angliaban nem vonhatnanak kamatadot, hiszen nem rendelkezem es nem is tudnek rendelkezni angol szemelyazonosito irattal. Viszont ettol meg vonjak. Mareszt a magyar bankban tartott penz kamatabol is vonjak odaat. Valaki tuti rosszul csinal valamit 🙂
  En pedig ugy tudtam, hogy itt elokent es dolgozokent itt kell adoznom (nem csak szja, hanem kamatadot is), igy elvileg a magyar kamatadot vissza kene igenyelnem ha mar levontak, itt meg bejelenteni es itt befizetni. De en nem vagyok penzugyi szakerto, szoval lehet tevedek.
  Tudom, ez nem a temaba vago eset, itt a Magyarorszagon elo magyaroknak szol a tanacs a kulfoldon tartott penzre. Amire ra akartam vilagitani/kerdezni, hogy valami nem egeszen ugy mukodik ahogy irva vagyon.
 • Kiszamolo
  A kamatadót valahol levonják. Ha nem vagy devizabelföldi Angliában, kérned kell, hogy ne vonják le, mert te Magyarországon akarsz adózni utána.
 • Privacy
  Srácok, lányok!

  Úgysem az infláció feletti 1%-os kamatokból fogtok meggazdagodni! Akinek fontos a magántitok, nyisson 0%-os, netán iszlám bankszámlát, a 0% kamat után 0 adó fizetendő, nem kell róla senkinek tudnia. A kérdés, hogy magyar ember hol nyissoan ilyen bankszámlát?

 • vikbhun
  @foldip: “Devizabelföldinek (vagy más néven rezidensnek) nevezzük azokat a gazdasági társaságokat, amelyek belföldön vannak bejegyezve, továbbá azokat a magánszemélyeket, akiknek a tartózkodási helye vagy állandó lakhelye belföldön van.”

  En pl Irorszagban dolgozom, itt van allando lakcimem es PPS szamom (~adoszam+szemelyi szam) igy az ir kamatado erint. (Bar valahogy nem vonz hogy saving account-ot nyissak, a normal bankszamla meg nem fizet kamatot)

 • vikbhun
  ja szoval ezzel csak azt akartam irni hogy gondolom neked is van Angliaban allando lakcimed, meg ilyesmi, ezert szamitasz devizabelfoldinek.
 • Veres
  Jó írás, viszont (érthető okokból) a hazai magyar viszonyokat elemzni. Ellenben szerintem sokan érintettek lehetünk egy fordított felállásban is: ugyan “kivándoroltunk”, kint dolgozunk tetszőleges EU-s államban, de megtartottuk a magyar bankszámlát is. Nos, annak a bizonyos külföldi államnak az adóhatósága tudni akar MINDEN bevételről, származzon az a világ bármely részéről – including a magyar betétek utáni kamatok.

  Azt viszont eddig nem tudtam elérni a magyar bankoknál, hogy ne vonják a kamatadót, mondván én majd befizetem annak az államnak az adókasszájába (nyilván van külföldi lakhelyem, adószámom, munkszerződésem, stb.) Ilyen esetben szerintetek mi a teendő? 2x fizetni a kamatadót (magyar + külföldi) eléggé ellenkezne az elveimmel…

 • Jack Stevens
  Én meg elértem, hogy Magyarországon ne vonják a kamatadót. Egy igazolás kell a lakhelyed szerinti adóhivataltól, pl. Bergengóciától, hogy ott vagy devizabelföldi és ott adózol. Akkor itthon nem vonhatják a kamatadót.
 • pdw
  De ez miert problema? Itt 16% a kamatado, a te orszagodban kevesebb?
  Meg persze nem ismerem a jogi hatteret, de az itt levo penzed, itt kamatozik es itt vonjak a kamatadot akkor nincs letudva az egesz?

  Miert akarnad a masik orszagnak is megmondani h hol es mennyi penzed van?

 • Veres
  Jack Stevens: Hát a vicc az, hogy nekem is volt igazolásom, de elhajtottak, mondván “magyar állampolgár vagyok”. Na ennek nekifutok jövőre újra…

  pdw: Azért gond, mert egyes nyugati országok adóhivatala jóval hatékonyabb, és mert az a SZABÁLY abban az országban. Nem csak a magasabb fizetést kell ám felvenni, hanem betartani a fogadó ország tövényeit is.

 • Kiszamolo
  Sok országban a kamatadó együtt adózik az egyéb jövedelemmel, ezért a kisebb jövedelműek jobban járnak így.
 • pdw
  Ez oke, de ezekszerint akkor ha ott elsz (melyik orszag ez amugy?) akkor nem lehet mas orszagban penzed? Ezt furcsallanam.
 • Veres
  pdw: Németország. Lehet pénzed bárhol a világon, csak adózz utána.:) Nem hiába fizettek milliókat a Svájcból kicsempészett banki adatokért, amely busásan megtérült a kiszabott büntetések miatt.

  Lehet furcsa, de ez az ottani törvény. Mint mondtam, nem csak a pénzt kell felvenni, hanem a szabályokat is betartani.

 • Privacy
  Mi van, ha csak tranzakciós számlának tartok egy külföldi számlát? Jön rá a havi juttatásom, de amint megérkezik, (max. 1-2 nap múlva) tovább is utalom.

  Mondjuk egy kártyaszámlára, ami érdekes lehet majd a hitelkártyás posztodhoz. Így kvázi prepaid kártyának használva a hitelkártyát, megtartva a hitelkártya előnyeit.

  Keletkezik annyi kamatjövedelem egy év alatt a számlán (eurókamat úgyis 0 körüli), hogy egyáltalán érdemes legyen a számlám bejelentésével vacakolni, vagy ilyen kis tétel elhanyagolható ? A kártyát nyilván csak külföldön használnám.

  Jó, nyilván legyen a számla Ausztriában vagy Luxemburgban, ez egyértelmű, csak elméleti érdeklődés.

  Más. Eszerint Andorra, San Marino sem jelent: http://en.wikipedia.org/wiki/European_Union_withholding_tax#Countries_providing_for_tax_withholding_under_the_Transitory_Provisions. Illetve korábban Belgium sem jelentett, de azóta meggondolták magukat.

 • zseketto88
  Az 1 % koruli kamat miatt (svejciek epp most 2%-ot adnak) miatt teljesen mindegy mit vonnak, mert a kutya vacsoraja.

  Magyar szamlam regota nincs, a tb-s mizeria volt kicsit maceras mert elfelejtettem lejelenteni, h matol leleptem skacok, de az is megoldodott.Botranyosan konnyen! 😀

  Meg az utlevelhosszabbitas van hatra, utana mehet a kijelentkezes, igy reszemrol 1000%ra mondom, h haza max. evente 1x fogok menni…Persze, ha anyameknak lenne eszuk eladni a csaladi hazat, amit nem birnak fenntartani, vigan elhetnenek svjacban abbol a penznek a kamataibol amit a magyar szamlan kapnanak…

 • Privacy
  Megvan az az alapvető trükk, hogy nem a valós lakcímed adod meg a számlanyitáskor? Már csak azért is érdemes, mert úgyis gyanúsak lennének a külföldről a lakcímedre érkező szamlakivonatok.

  Bővebben:
  http://jjluna.com/Ghost-Addresses

 • Szansajn Barbi
  Privacy,
  Szamlanyitaskor kernek min. 2 kozmuszamlat is, ami a nevedre es a cimedre szol.
 • ausztria, ertekpapir
  es vajon ausztriai ertekpapir alapjan hogyan kell eljarni ??
  illetve: kitöl lehet biztosat – de ovatosan – megtudni ?
  a kinti bank azt mondja, kerdezzek Magyarorszagon.
 • Csanad
  Ha Magyarországon van euró és dollár folyószámlám, és e kettő deviza folyószámla között vezetek át x összeget, az azon képződő árfolyam nyereség után is kell adózni?
 • senkifia
  Valoszinuleg tudod, de figyelj arra, hogy iszonyatos koltsege lehet annak az utalasnak, legalabb 15000 forint osszegtol fuggetlenul, ha kulfoldi levelezo bankon keresztul vegzi a bank!