Itt az első lakásingatlan alap

Még jóformán fel sem röppent a hír, hogy a Duna House saját alapkezelőt csinált és hétfőtől útjára kíván indítani egy ingatlanalapot, ami főleg lakóingatlanokba kíván fektetni, máris szeretnétek, hogy véleményt mondjak róla.

Ennél nincs hálátlanabb feladat, szeretnék is a csak ismert tényekre szorítkozni.

– Egy új alapkezelő új alapja indul, amelynek célja lakóingatlanok felvásárlása annak reményében, hogy később az ingatlanok többet fognak érni és/vagy bérbeadás útján kívánnak hasznot elérni Budapesten és a vidéki nagyvárosokban. Most a jegyzés fog következni, akkor lesz sikeres a jegyzés és jön létre az alap, ha legalább egymilliárd forintot sikerül összeszedni a befektetőktől. Amekkora reklámot kapott az alap, szerintem ez meglesz.

– A Duna House egyrészt jó háttér, hiszen ki tudna több eladó ingatlant, mint az egyik legnagyobb ingatlanügynökség és ki ismerné jobban a piacot, mint a legnagyobbak egyike. Ami kicsit zavar, hogy nincs-e érdekütközés. A Duna House-nak mindenképpen jó, ha el tud adni egy ingatlant, hiszen azon keres, nem is keveset. Ha a saját alapjának adja el, az sem baj. Ha az alap adja-veszi az ingatlanokat, vagy cserélgeti a bérlőket, az is a Duna House-nak jó.

– Akkor fektess be ilyen alapba, ha abban hiszel, hogy a mostani árak még jelentősen és tartósan fognak emelkedni a következő években is, valamint a kamatkörnyezet sokáig alacsony marad, így vonzó lehet az ingatlankiadáson elérhető hozam. Ha nem így hiszed, nem biztos, hogy ez a te alapod.

– Az ingatlanalap nem likvid befektetés, ha egyszerre sokan akarnák visszaváltani a befektetésüket, akkor csak sokára és nagy buktával tudják visszaadni a pénzt, hiszen ingatlanokat kell eladni gyorsan. Ezzel is érdemes számolnod.

– Minden befektetésnél a két legfontosabb dolog a hozam-kockázat páros és a költségek. A várható hozamot és kockázatot a fentiekben nagyjából megbeszéltük, a költség sokkal érdekesebb dolog.

Ide kattintva megnézheted a költségeket, szép hosszú listát találsz:

– Vételi díj maximum 2%, visszaváltás maximum 0,5%, visszaforgatás 0,5%.

– De ha nem telt még el egy év a vásárlástól, újabb 4% büntetőköltség visszaváltás esetén, ha még két év nem telt el, akkor 3% a levonás.

– Az egyéb éves levont költség maximum évente az eszközérték 11%-a, azaz a megdöbbentő tizenegy százalék. Ami nem kevés, akkor sem, ha az ingatlanok esetében lehetnek komoly kezdeti költségek.

– Ha ez kevés lenne, ha a hozam meghaladja az egy évnél rövidebb állampapír hozamát (Rmax index), a többlet hozamból még elvesznek 20% sikerdíjat. Az rmax jelenleg 1,06%, az efeletti hozam ötödét még zsebre teszik a fenti költségeken túl.

(A maximum levonás nem feltétlen jelenti azt, hogy ennyit le is fognak biztosan vonni. De mindenesetre megtehetik és még nem tudjuk, mennyit fognak levonni valójában.)

Ilyen költségek mellett nem tudom, mi marad neked. Azt sem tudom, miért nem veszel inkább prémium állampapírt infláció plusz 3,25% hozamért, költség és kockázatmentesen. Ahhoz, hogy ennyit kapjál ebben az alapban a költségek után, nagyon-nagyon sokat kell hoznia az alapnak.

Egyébként is induló alapról van szó, ráérsz majd beszállni akkor, ha már van múltja és eredménye, tudod, hogy mit várhatsz el tőle.

Hát, röviden nekem ez a véleményem, de ez csak egy magánvélemény, semmiről nem szeretnélek lebeszélni.

Share

67 hozzászólás

 • -nb-
  Ha bérbeadás van, akkor a 11% nem biztos, hogy sok.
  Mármint ha a hozam 11%-a megy el a bérbeadás költségeire
  – nem értek a lovakhoz :), ugyhogy nem tudom értelmezni a tájékoztatót.
 • Családfő
  Ebből még szép kis lufi lehet.

  A költségek durvák, naaagyon hinni kell a magas hozamban. Én nem hiszek.

 • B.Csaba
  11% a profitbol megy el, ami a koltsegek levonasa (berbeadas eseten festes, adozas, nemkiadott honapban is kozos koltseg) utan marad. Technikai koltsegnek sok. Afaval, adoval, szamlaval kiadni nem tul nagy business.

  A vilag/orszag teljesitokepesseget nem tudod nagy mertekben felulmulni. Csak ugyeskedessel, atmenetileg…

 • Bence
  A max. 11% a teljes nettó eszközérték / év-re értendő, tehát a teljes befektett összeg akár 11%-át is elvonhatják költségként. Pl. befektetsz 100.000 Ft-ot, akkor évente max. 11.000 Ft-ot is levonhatnak költségként!

  Valószínűleg nem fognak ilyen sokat levonni, de nagy hiba volt ezt beleírni, mert ez azt jelenti, hogy minden joguk megvan hozzá, hogy ennyit levonjanak. Szerintem nem értett hozzá, aki ezt a 11%-ot beleírta, mert ez minden értelmes befektetőt azonnal elriaszt. Nehogy vegyetek ebből az alapból. Majd ha átírják a költségeket egy épeszű számra, max. akkor. Ez azt jelenti, hogyha elérnek évente 14,25%-ot, akkor hozzák a kockázatmentes prémium magyar államkötvény hozamát.

  De van REIT ETF évi 0,4% költségért (11% vs 0,4%), jó ehhez még hozzájön a brókeri díj, devizaváltás díja, de még ezzel együtt is kb. 1% / év körül marad a költség. Nehogy vegyetek ebből.

 • R
  A 11 % az alap eszközértékére vonatkozik, nem csak a hozamra.

  Én arra lennék kíváncsi, hogy reálisan nézve mekkora hozam várható?
 • maximus
  Tehát, ha kihoznak 22,9%-as hozamot és egy éven belül eladom, akkor 0% a hozamom legrosszabb esetben.

  Hogy paritásba kerüljön a prémium állampapírral, akkor 28,32%-ot kell csináljon (legrosszabb esetben).

  Erős.

  És még akkor ott van, az ingatlanok vásárlásánál lévő rejtett költségek.

  Újabb pénzpiaci lehúzás a piacon. (Questor, Update)

  Gondolom azért nem írtad ezt ki, mert beperelnek. Emlékszem a Questor is küldözgette az ügyvédi felszólításokat, aki leírta, hogy problémás a cég. Az MNB meg kussolt. Most is fog?

 • Kiszamolo
  lehet, hogy vagyonszerzési illeték (4%) és hasonlóak vannak benne, plusz albérlő szerzése ingatlanos által 1 havi bérleti díj, stb.

  de sajnos nem lehet tudni, miért ilyen nagyok a költségek.

 • tgwh
  Állítólag megugrottak a lakásbérleti díjak is.
 • Philosopher
  A 11% az eszközértékre vetített éves költség, azaz legalább 12%-os hozamot kell hozni, hogy maradjon valamennyi hozam, ha tényleg levonnak ennyit. Ez valami irgalmatlanul sok.
 • salander
  Nem véletlenül van ott, hogy maximum. Ha végignézitek a nagy alapkezelők (OTP, K&H, Erste) doksijait ott is 5-8-10% maximum költségek vannak feltüntetve, aztán végül a valós adatokból számolt kimutatásból kiderül, hogy a folyó költség valahol fél és három százalék között van (alaptípustól függetlenül).

  A legtöbbször biztos ami biztos alapon tesznek bele ekkora holttereket, ha pl. jönne valami törvénymódosítás (fizessen az alap ilyen olyan adót), akkor tudjanak azonnal emelni a díjakon; és ne kelljen hónapokat várni amíg a felügyelet áldását adja a kezelési szabályzat megváltoztatására (ami alatt az Alapkezelő pengeti az adót vagy egyebet).

  Ez mondjuk nem zárja ki, hogy pont a Duna House megfejni akarja a befektetőket… de azért a maximum díjakkal számolni elég tudománytalan.

 • janos82
  A koltsegek valoszinuleg azert ilyen magasak, mert az ingatlannal magasak az indulo koltsegek. Foleg ha felujitasra is szukseg lesz. Bar szerintem egy ilyen alap inkabb keszen megvesz egy haztombot, vagy epittet egyet.
  Ami viszont jo, az a magas korai visszavaltasi jutalek. Igy talan kevesebb kp-t kell majd tartania az alapnak.
  Mivel ok lesznek az elso olyan alap, ami berbe is adja a lakoingatlant, igy konnyen lehet, hogy valamivel piaci ar felet adhatnak berbe, ugyanis a fizetokepes berloknek megerheti a kis pluszt a nagyobb biztonsag.
 • merienn
  Csak óvatosan. Éveket dolgoztam a cégnél. A két izraeli tulajdonoson kívül jól kevesen szoktak járni.
 • Fairy
  A jövőt nyilván nehéz megjósolni.
  Szerintem a mostani lakáspiac nem belső okokból ilyen erős – nem arról van szó, hogy a háztartásoknak annyival több pénze lenne, vagy hogy a kínálat annyira gyenge lenne. Ugyan az elmúlt 5 évben nem sok lakás épült – mert hogy előtte meg túl sok, nem bírták eladni. A népesség sem növekedett, külföldi befektetők sem jelentek meg tömegesen a piacon. Arról sem tudok, hogy magyar oligarchák nyomultak volna rá a lakásbizniszre.
  Viszont először az AirBnB nyomta meg az árakat (amit éppen most büntet szénné az APEH), aztán meg az állami beavatkozás indít el sok családot a lakásvásárlás rögös útján. Ezek a hatások nem generálnak folyamatos növekedést, ha viszont megszűnnek, akkor a lakásárak jelentősen esnek majd.
  Ha jól sejtem, a Duna House saját magát akarja bebiztosítani a veszteségek ellen – ha a lakásárak esnek, a részvényesek viszik el a balhét.
 • Kiszamolo
  Salander, pl. az Erste ingatlanalap költségei: erstebroker.hu/static/befrt/download/KIID_Ingatlan_20160216.pdf
  Teljesen más számok vannak ott… Éves folyó költség 1,74% (megjegyzem, ez is sok), sikerdíj nincs.

  De még ha nem is akarnak élni a 11%-kal plusz a sikerdíjjal, akkor is érdemes kivárni egy-két évet, amikor már lehet látni, mi lesz az alapból.

 • Tinaturner
  Fairy: plusz sokan kimentek külföldre és nagy részük ebbe fektet, mást nem ismer. Ill a brókerbotrany károsultak is. De a bizalmat tuti nem növelte
 • Feri78
  Vicces lenne most utòlag válaszolni a Questor-os felszólítgatást kiküldő ügyvédi irodának azzal, hogy elnézést kérünk a megkésett válaszért, de akkor most térjünk vissza a korábbi levelükre… 🙂

  Nagyon jó cikk. A költség ügyön felül, én még az említett két másik dolgot is problémásnak érzem.

  Egyrészt, nincs egy független szervezet, ami auditálná, hogy milyen ingatlan portfoliót vásárolgatnak össze. Nekem nagyon úgy tűnik, hogy ha akarnák, akkor az ügyfeleik túlárazott ingatanjait betolhatnák az alapba.

  A másik a likviditás. Szerintem aki ebbe fektet, az meg kellene értse, hogy az előző válságnál az ingatlan alapok kifizetésèt hónapokig befagyasztották, és ennek ismeretében kellene beraknia a pénzét ebbe az alapba.

 • dreamer

  Hogy érted azt, hogy izraeli?
 • Stanlee
  Ez is olyan, mint a magyar feltoltos bankkartya,csak azert mert az elsok a magyar piacon, igy jo dragan adjak a portekajukat. A concorde dijai standard tetelek, szoval azon nem haborodhat fel az ember. Meg azt is elfogadhatjuk, hogy oriasi a buntetes, ha az ember gyorsan ki akar lepni a befektetesbol. De ami szamomra egyaltalan nem elfogadhato, az a max 11%-os egyeb eves levont koltseg.

  Mivel masok penzet fogjak kolteni, biztos nem fognak odafigyelni, hogy ne tularazott lakasokat vegyenek vagy ha inditanak is sajat projektet akkor ne szaladjanak el a koltsegek. Mivel mar meglevo emberallomany fogja a lakasokat el/kiadni, igy ez az egesz inkabb csak a DH-t fogja gyarapitani es nem a befektetoket.

  Nekem most valahol 5-6% kozott van az eves hozamom a kiadott lakason adozas utan. Szoval ennek az alapnak iszonyat effektivnek kell lennie, hogy a PMAK-ot lekorozze.

 • Petya
  Ezt nagyon felreolvastatok a kiszamolo al egyutt. Ezt irja a tajekoztato:

  “A jelen pont szerinti költségek egy naptári évben nem haladhatják meg az alap eszközértékének 11 %-át.”

  Ez azt jelenti, hogy egy adott naptari evben az osszes koltseg maximum 11% lehet, nem pedig azt, higy a tobbi koltsegen felul meg ennyit levonhatnak

  Ettol fuggetlenul ebbe belebukik a Duna House es Quaestor 2 lesz

 • Bence
  Levonhatnak akár évi 11%-ot is. Szóval te betennéd ide a pénzed aztán reménykednél, hogy mégsem vonnak le ennyit? És ha mégis levonnak ennyit akkor mit csinálsz? Kiszállni sem olyan olcsó.
 • Adócsaló vállalkozó

  Milyen a tudományos számolás?
  Az én tudományom szerint számolj a legrosszabbra és várd a legjobbat…

 • Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos
  : Szerintem úgy érti, hogy Doron Dymschiz testvérével, Guy Dymschiz-cel együtt a DH tulajdonosa és vezetője.

  “Doron Dymschiz Németországban született, majd nyolcéves korában került Izraelbe, ahol húsz évet töltött, mielőtt Magyarországra költözött.”

  Akkor miért nem német vagy magyar?

 • István
  Az ingatlan alappal a legnagyobb gond a transzparencia.
  Mennyi a nettó eszközérték? Ha ma megvesznek egy lakást 30 millió HUF-ért, akkor azt holnap a könyveikben milyen áron tartják nyilván és miért pont annyin?
  Szóval egy ingatlanalap vagyonát valójában csak sejteni lehet, számolni nem.
  2008-ban amikor felfüggesztették őket, nem véletlenül nyitottak gap-pel 90 nap múlva, mert amikor valóban likvidálni kellett nem értek annyit, mint a könyvekben.
 • darth vader
  Sokan megint félkész következtetéseket vonnak le… javaslom részletesebben utánanézni a dolgoknak.
  A tulajdonosok igazából német-izraeliek, bárki lecsekkolhatja kb 3 másodperc google+opten használattal, hogy kik ők. De a származásukkal dobálózni annyira nem illik a blog szintjéhez, azt másik oldalakon szokás.
  A Dunahouse amúgy a legtöbb irodával rendelkező hazai ingatlanközvetítő és a legszínvonalasabb elemzéseket is ők szokták készíteni (az FHB vacak indexei, amik semmit nem mutatnak, a közelébe se érnek).
  Viszont, aki utánanéz a cégcsoport, láthatja, hogy az “adóoptimalizáció” valóban csapágyasra van pörgetve, szvsz a jogi tanácsadók által javasolt 11%, ha kell, ki lesz “maxolva”, ebben mindenki biztos lehet.
  A magyar ingatlanpiac mindig vékony lábakon állt, most a CSOK és az Airbnb pörgeti, de emlékezzünk rá, hogy tavaly a tőzsdére lépésük előtt is keresztbe tett állambácsi…
 • salander
  Kiszamolo: Nem mondtam, hogy nem érdemes kivárni a dologgal. (A magam részéről tuti nem szállnék be a dologba.) De jövő tavasszal már publikálniuk kell majd az új KIID-et, abban már látszani fog hogy a valóságban milyen díjat terheltek rá az alapra.
 • Kiszamolo
  Petya, mi van?

  Van egy értékesítési és visszaváltási költség, ez max. 2,5%

  Van egy alapkezelői költség, ez évente 11%.

  ezen felül van sikerdíj 20%.

  A TER mutató sem tartalmazza sem a vételi költséget, sem a sikerdíjat.

  Nem egészen értem, mit is akartál mondani.

 • dreamer

  Pontosan erre gondoltam. Annyira izraeliek, mint a nagyapám, aki Erdélyben született, 12 évig Izraelben volt katona, majd 40+ éve Magyarországon él.

  Csak remélni tudom, hogy nem pejoratív értelmet gondolt az izraeli kifejezés mögé.

 • sixhundred
  konkrétan a tulajdonosok izraeli állampolgárok, egy testvérpár. én is dolgoztam a cégnél egy évig, de nem egy túlságosan munkavállalóbarát hely, úh léptem onnan ahogy tudtam.
 • Családfő
  Szerintem Merienn csak azt próbálta jelezni, h külföldi a tulaj. Egyébként meg teljesen lényegtelen a nemzetisége.

  Ha azt írta volna, hogy bosnyák (mongol, francia, argentín stb.), akkor is lovagolna ezen itt valaki? 🙂

 • L70
  Én messziről kerülöm majd ezt az alapot. Egészségtelen az, hogy az ország legnagyobb ingatlanközvetítője érdekeltségében egy ilyen alap legyen.

  A madarak már évek óta csiripelik, hogy a DH egy rakat ingatlant vásárolt saját bizniszre. Ennél könnyebben sose tudná elsózni ezeket az ingatlanokat, ráadásul amit haszonnal el lehetett adni, azt már eladták. Nagyon az jön le, hogy most szépen becsomagolják a resztlit, aztán vigyék a hívők.

 • shiwouk
  A Duna House tapasztalataim alapján a leginkompetensebb ingatlanos iroda, tele teljesen fogalmatlan ügynökökkel akik azt sem tudják sokszor melyik kerületben vannak. Felolvassák amit az eladó kitett és kész semmit nem vágnak… hozzá nem nyúlnék semmilyen pü-i termékhez amihez közük van, így ettől is távol maradok.
 • Handalamandala
  Kiszámoló, fogalmam sincs, hogy mi volt a problémád azzal, hogy leírtam, hogy kettős állampolgárok az urak. Vagy ez ilyen rettegős dolog, hogy nem szabad ilyet leírni? Csak mert akkor ezt jelezd valahol.
 • merienn

  nem gondolok, de hidd el én jobban ismerem őket, és izraeliek. na erről ennyit.

 • Stanlee
  En lassan 15 eve elek kisebb nagyobb megszakitasokkal Nemetorszagban, akkor en most mar nemetnek mondhatom magam?

  Van ismerosom, aki Mo-n szuletett, de 6 evesen kikerult a csaladjaval nemetbe es neki nem jelent Mo. semmit, hanem nemetnek tartja magat es nemet allampolgar is. Semmi gond azzal, hogy ha a beruhazok izraeli-nemet allampolgarok es valaki azt mondja rajuk, hogy izraeliek. Ha veluk dolgozott egyutt akkor valoszinuleg ismeri is oket es lehet, hogy ok tenylegesen jobban tartjak magukat izraelinek, mint nemetnek vagy eppen magyarnak.

  Nem kell itt rogton zsidozasra gondolni.

 • Kiszamolo
  Handala, azért töröltem, mert már öt másik ember leírta ugyanazt, így felesleges volt egy hatodik hozzászólás ugyanarról.
 • Tallérosi Zebulon
  Azonnal beszállok, csak először kifestem magam hülyének! :)))

  A közelmúltban voltam Kölnben, ami egy viszonylag drága város. Ott a jobb ingatlanok m2 ára 5000€ körül van. Az AirB&B miatt divatos, de egyébként nem nagy szám Király utca környékén most épülő házban 1 millió körül van a nm-ár. A Marina Parton épülő Marina Bay-ben szintén innen indulnak az árak. Szóval itt nagy emelkedést már nem várok. A belvárosban kb. 1 millióig mehetnek az árak, kivéve 1-2 luxus lakást (penthouse stb.)

 • Mogo
  Csak nekem ismerősek ezek a nagyságrendek? Kiszámoló korábban már írt erről: //kiszamolo.hu/lakasvasarlas-mint-befektetes/
  Itt felsorolta az ingatlanbefektetés költségeit és kockázatait, ugyan konkrét %-ok nélkül, de ebben az alapban mintha ez köszönne vissza.
 • Engem meglepett, hogy az elmult kb. 1-2 evben az epitesi telek arak Budapesten mennyire megemelkedtek. Most mar lassan 200-300 ezer lesz egy m2 lakas araban a telek, kb. 200/m2-ert epitik, a vegen alig marad valami a 450-500 ezres arbol. az 1 milliot en is vegletnek tartom, foleg ugy, hogy az 60%-a egy olcsobb uj epitesu muncheni lakas aranak, es azert a ket varos kozott van egy kis kulonbseg…
 • R
  Az egyes portfólióelemek tervezett aránya:

  – lakóingatlan (bérház, lakópark, egyedi
  lakóingatlan stb.): 43 %
  – telek: 8 %
  – nem lakóingatlanok: 8 %
  – ingatlantársasági részesedés: 14 %
  – ingatlanhoz kapcsolódó vagyoni értékű jogok: 4 %
  – azon ingóságok, amelyek az adott ingatlan rendeltetésszerű használatához, üzemeltetéséhez vagy épségben tartásához szükségesek vagy azt elősegítik: 8 %
  – Likvid eszközök: 15 %

  építési tevékenység alatt álló ingatlanok összértéke: max. 35 %

  egyetlen ingatlan, illetve az ingatlanhoz kapcsolódó vagyoni értékű jog értéke: max. 20 % (max. 3 mrd forint)

 • dreamer

  Biztos jobban ismered őket? Farkas Á. (REIF)-t rejti a nickem 🙂 Ha tényleg dolgoztál a dh-nál, tudod ki vagyok…
 • ügyvéd
  Már írtam: Valahogy én nem érzékelem azt az “óriási” áremelkedést, tehát az vagy kamu, vagy hozzám csupa mázlista potyavevő jár…:-D

  Heti termés: bazinagy ház bazinagy dupla telekkel ( 1xxx nm!!!) budai agglomerációban igaz de 5 km-re centrumtól: 30 miilla…. no comment.

 • ügyvéd
  Heti ismerős: Belbuda, 7x nm, 24 milla !!!
 • ügyvéd
  PC:

  Fájna azért ha itt is pc korrekt rémuralom kezdődne…. Miért ne lehetne leírni egy ZSIDÓRÓL hogy ZSIDÓ HA tényleg ZSIDÓ?

 • B. Péter
  Szerintem itt bazi nagy összeférhetetlenség van.
  A Duna House-nak az az érdeke, hogy eladja az adott ingatlant, és megkapja a jutalékot.
  Ezzel az ingatlanalappal kontroll nélkül meg lehet venni bármit.
  És óriásiak a költségeik.
  Én távol maradnék tőle.
 • merienn

  csak annyit mondok, hogy: Reif2000 Kft, Prága, Románia, Gyuri, Eli, Emke, P.Misi :-))

 • Kiszamolo
  Kezditek kicsit túlspílázni ezt az izraeli témát. Merienn minden különösebb további adalék nélkül megjegyezte, hogy izraeliek a tulajdonosok, azóta ezen megy pörgés. Se nem jobb, se nem rosszabb cégvezetők ettől.

  Úgyhogy ezt abba is hagyhatjuk.

 • Kis János
  Szervusztok!

  A lényeg szerintem is az, amit korábban – István – megírt.
  “Mennyi a nettó eszközérték? Ha ma megvesznek egy lakást 30 millió HUF-ért, akkor azt holnap a könyveikben milyen áron tartják nyilván és miért pont annyin?”

  S szerintem is lufi lesz belőle… ami ha pukkan…:( Ez a történet is ismerős 10 évvel ezelőttről, igaz sub-prime témakörben… Viccesnek gondolom, hogy a “történelem tényleg ismétli önmagát”. Nincs új a nap alatt.

  DH. A téma szempontjából szerintem is lényegtelen ki a tulaj. Lásd: Quaestor, Buda Cash… azok tudtommal magyarok és a honfitársakat zsebelték ki. 🙁

  De lehet nem látom jól.

 • Maxi
  “Azt sem tudom, miért nem veszel inkább prémium állampapírt infláció plusz 3,25% hozamért, költség és kockázatmentesen.”

  Kemény, ahogy az állam elszívja a megtakarításokat más, privát tőkepiaci szereplők elől.

 • gaborr
  az egyik szemem sír a másik nevet. egy ilyen vállalkozásnak nem sok jövőt jósolnék, annyi buktató van, hogy meg sem tudom számolni. de legnagyobb problémám a lakóingatlanok értékelése, és ez alapján árfolyamszámítás. tuti nem fektetnék ilyenbe, inkább megcsinálnám a saját “lakáskiadó/kereskedő” vállalkozásomat (de eszem ágában sincs). ott legalább tisztán átláthatóak a költségek, és tuti, hogy mindent csak saját magamnak köszönhetek 🙂
 • Panasonic
  Ha rosszhiszemu alapkezelo lennek, akkor ez elso ket- harom evben brutal hozamot mutatnek ki az alapomba, plane h megtehetem, hisz az ingatlanok erteke annyi, amennyinek a nyilvan a zsebemben levo egyszemelyes ertekbecslo ceg kimutatja. Raadasul en vagyok a legnagyobb ingatlanpiaci szereplo, a sajto az en altalam havonta kiadott piaci ertekeleseket szajkozza. Szoval nem az elso egymilliardbol szeretnek meggazdagodni,mhanem megvarnam, mig a szedito hozamok miatt szazmilliard aramlik az alapba. Na az onnantol mar kasza es meg csak csalni sem kell hozza. Ja hogy egyszer majd el jon az igazsag pillanata? Hany felfuggesztett atertekelt ingatlanalap tulajdonost tortek kerekbe az elmult evekben??? Ha ez a gondolatmenet igaz, akkor viszont lehet hogy eppen most kell befektetni az alapba. Szigoruan max ket evre. Persze ez nem ajanlas, csak egy gondolatkiserlet.