Itt az első lakásingatlan alap

2016-07-28
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Még jóformán fel sem röppent a hír, hogy a Duna House saját alapkezelőt csinált és hétfőtől útjára kíván indítani egy ingatlanalapot, ami főleg lakóingatlanokba kíván fektetni, máris szeretnétek, hogy véleményt mondjak róla.

Ennél nincs hálátlanabb feladat, szeretnék is a csak ismert tényekre szorítkozni.

- Egy új alapkezelő új alapja indul, amelynek célja lakóingatlanok felvásárlása annak reményében, hogy később az ingatlanok többet fognak érni és/vagy bérbeadás útján kívánnak hasznot elérni Budapesten és a vidéki nagyvárosokban. Most a jegyzés fog következni, akkor lesz sikeres a jegyzés és jön létre az alap, ha legalább egymilliárd forintot sikerül összeszedni a befektetőktől. Amekkora reklámot kapott az alap, szerintem ez meglesz.

- A Duna House egyrészt jó háttér, hiszen ki tudna több eladó ingatlant, mint az egyik legnagyobb ingatlanügynökség és ki ismerné jobban a piacot, mint a legnagyobbak egyike. Ami kicsit zavar, hogy nincs-e érdekütközés. A Duna House-nak mindenképpen jó, ha el tud adni egy ingatlant, hiszen azon keres, nem is keveset. Ha a saját alapjának adja el, az sem baj. Ha az alap adja-veszi az ingatlanokat, vagy cserélgeti a bérlőket, az is a Duna House-nak jó.

- Akkor fektess be ilyen alapba, ha abban hiszel, hogy a mostani árak még jelentősen és tartósan fognak emelkedni a következő években is, valamint a kamatkörnyezet sokáig alacsony marad, így vonzó lehet az ingatlankiadáson elérhető hozam. Ha nem így hiszed, nem biztos, hogy ez a te alapod.

- Az ingatlanalap nem likvid befektetés, ha egyszerre sokan akarnák visszaváltani a befektetésüket, akkor csak sokára és nagy buktával tudják visszaadni a pénzt, hiszen ingatlanokat kell eladni gyorsan. Ezzel is érdemes számolnod.

- Minden befektetésnél a két legfontosabb dolog a hozam-kockázat páros és a költségek. A várható hozamot és kockázatot a fentiekben nagyjából megbeszéltük, a költség sokkal érdekesebb dolog.

Ide kattintva megnézheted a költségeket, szép hosszú listát találsz:

- Vételi díj maximum 2%, visszaváltás maximum 0,5%, visszaforgatás 0,5%.

- De ha nem telt még el egy év a vásárlástól, újabb 4% büntetőköltség visszaváltás esetén, ha még két év nem telt el, akkor 3% a levonás.

- Az egyéb éves levont költség maximum évente az eszközérték 11%-a, azaz a megdöbbentő tizenegy százalék. Ami nem kevés, akkor sem, ha az ingatlanok esetében lehetnek komoly kezdeti költségek.

- Ha ez kevés lenne, ha a hozam meghaladja az egy évnél rövidebb állampapír hozamát (Rmax index), a többlet hozamból még elvesznek 20% sikerdíjat. Az rmax jelenleg 1,06%, az efeletti hozam ötödét még zsebre teszik a fenti költségeken túl.

(A maximum levonás nem feltétlen jelenti azt, hogy ennyit le is fognak biztosan vonni. De mindenesetre megtehetik és még nem tudjuk, mennyit fognak levonni valójában.)

Ilyen költségek mellett nem tudom, mi marad neked. Azt sem tudom, miért nem veszel inkább prémium állampapírt infláció plusz 3,25% hozamért, költség és kockázatmentesen. Ahhoz, hogy ennyit kapjál ebben az alapban a költségek után, nagyon-nagyon sokat kell hoznia az alapnak.

Egyébként is induló alapról van szó, ráérsz majd beszállni akkor, ha már van múltja és eredménye, tudod, hogy mit várhatsz el tőle.

Hát, röviden nekem ez a véleményem, de ez csak egy magánvélemény, semmiről nem szeretnélek lebeszélni.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram