Ne felejtsél el megint autópálya-matricát venni

A tavaly hatalmas botrányok között bevezetett autópályadíj kiterjesztése sajnos velünk marad 2016-ban is, vagyis továbbra is fizetős rengeteg elkerülő út és sok minden más is.

A legtöbben kényszerből befizették az újabb sarcot, csak Pest megyére majdnem 800 ezer darab megyei matricát adtak el. (A többi megyében összesen nem adtak el 500 ezer matricát.)

Míg tavaly a nagy felháborodás miatt szinte mindenki értesült a változásokról, most sokan lesznek, akik elfelejtik megvenni a matricát, csak hogy kimehessenek néha a budaörsi áruházakba, vagy kerüljenek az M0-son.

Azért, hogy te ne legyél közöttük, szólok, hogy ne felejtsd el a dolgot.

Kapkodnod két ok miatt sem kell: csak január elsejétől lehet majd megvenni a matricákat, illetve a tavalyi éves matricák január végéig érvényesek.

Öröm az ürömben: a legalább négygyerekes családok és a mozgássérültek a nyolc fős kisbuszokra is a személyautóra érvényes, feleannyiba kerülő matricát vehetik jövőre.

Ha feltöltőkártyás telefonod van és VOIP-ról telefonálsz, itt a remek alkalom, hogy feltöltsd a kártyádat és arról vegyél SMS-ben autópálya-matricát. Erről itt írtam bővebben.

Share

10 hozzászólás

 • yimshagin
  Kedves Miklós! A jövő évi költségvetést már megterveztem, de ez kimaradt belőle, köszönöm, hogy emlékeztettél. (én ugyan újévi fogadalmat nem teszek, de azért tervezni szeretek, köszönet neked is a sok jó tanácsért, cikkért)
 • karesz
  Ugyanakkor a gépjárműadó is esedékes (legalábbis nálunk a XVI kerben), külön értesítés nélkül. BÚÉK!
 • okoska2
  No igen. És elég rossz dolognak tartom, hogy nem valódi éves matricáról van szó. Ha augusztusban veszed meg, akkor is csak a köv. év jan. 31-ig érvényes! 🙁
 • tgwh
  Azzal is spórolsz, ha nem veszel autópálya matricát 😀
  Lehet, hogy több benzint zabál a gépkocsi autópályán 130-cal, mint ha ingyenes utakon járnál.
  Annyi szó esett arról, hogy mire költesz feleslegesen, miért ne lehetne ez az autópálya? Csak tíz perccel hosszabb az út naponta? Akkor nem veszek matricát, és vesztek tíz percet. Közben hallgatok nyelvoktató cd-t, máris duplán nyertem 😀
 • Paprijancsi
  ,,sajnos velünk marad 2016-ban is”

  Miert sajnos? A regi rendszer is ugyanugy megmaradt,csak nehany utbol fizetöset csinaltak,amire nem kötelezö felhajtani,föleg ha csak par tiz km-röl van szo.

  Mi “videkiek” jol jartunk,mivel -nekem- 30 ezerböl van eves matricam,ami igaz nem minden palyara szol,de amerre szoktam jarni,azt egesz evben hasznalhatom. (6 megye)

 • Kiszamolo
  Szerinted miért adtak el másfélszer annyit Pest megyei matricából, mint az összes többiből együttvéve? Mert Bp környékén még bevásárolni sem tudsz elmenni matrica nélkül.

  Ha mégis megpóbálod, akkor meg az lesz, hogy Budaörsön nem tudsz nagy ívben fordulni, mert annyira öszefüggő a kocsisor.

 • M. Peti
  Szia Miklós!

  Hirtelen nem találtam az email címed, ezért ide írom: lehet, hogy csak én futottam bele, hogy sokféle oldalon lehet autópálya matricát venni, ahol a végén mindenféle tranzakciós díjat próbálnak felszámolni (olyan is volt, ahol “kényelmi” díjat írtak -hát nekik biztos nagyon kényelmes) pl. autopalyamatrica.hu/, e-autopalyamatrica.hu/

  Aztán eszembe jutott, hogy tavaly hol vettem: nemzetiutdij.hu/, és itt nem számolnak fel semmi ilyen díjat.

  Ha gondolod, rakd ki valami feltűnőbb helyre, nehogy többen is többet fizessenek, mint kellene.

  Üdv.:
  Peti

 • antenna
  Bocs, Miklós, de a szokásos tárgyilagosságodhoz képest ez a Pest megyei matricás dolog elég fura.
  – Pest megyében Budapesttel együtt él az ország lakosságának 30%-a, koncentrálva
  – több megyénkben sincs fizetős út
  – ahol van, ott is több megyében teljesen felesleges matricát venni (pl. Veszprém)
  – Budapesten/Pest megyében szerintem a lakosság 50%-a évente megfordul
  – nekem megér 5ezret a nyugi, hogy nem futok véletlenül ellenőrzésbe
  – egyedüli matrica, amivel ennyi területet be lehet járni (Vác-Lajosmizse, Bicske-Üllő, Martonvásár-Hatvan)
  – melyik bevásárlóközpontot nem lehet elérni Bp környékén ingyen?
  – miért csak a vidéki melósnak kelljen a pályáért fizetnie, az agglomerációs mókus miért ér többet? Ugyanúgy dugót csinál.
 • S.E.
  @antenna: csak pár dologra reagálnék (nem Miklós helyett, csak úgy magamtól).
  Megér 5 ezret a nyugi: persze, megér. De amikor nem kellett érte fizetni, addig sem futhattál bele ellenőrzésbe, nem?
  Melyik bevásárlóközpontot nem lehet elérni ingyen? Pl. a Budaörs és Dunakeszi környékieket (a déli oldalt nem ismerem).

  De az igazi botrány nem is a matrica bevezetése, hanem:
  1) a módja és az időzítése – a szilveszteri buliból már nem mehettél ingyen haza, ennyire kicsinyesek voltak. Belehaltak volna, ha január 2-től kellett volna fizetni?
  2) az, hogy az M0-sért és az azon belül található pályákért egyáltalán fizetni kell. Egy elkerülő útért fizetni? Nooooormális? M0-son belül fizetni? Nooooormális? A Megyeri hídért fizetni? Nooooormális? (Ez utóbbit végül a közfelháborodás, vagy valami egyéb ok miatt kivették.)
  3) Nem éves matricák ezek, hanem fix időtartamra vásárolhatóak. Miért is?

 • okoska
  “Melyik bevásárlóközpontot nem lehet elérni ingyen? Pl. a Budaörs és Dunakeszi környékieket”

  mindkettőt el lehet érni ingyen, a dunakeszit konkrétan semmivel se bonyolultabb az ingeynes utakon, legalábbis pest felöl