Itt az új Bokros csomag?

A kormány eddigi gazdaságpolitikája nem volt éppen egy fényes diadalmenet.

Hiába a kétharmados parlamenti döntés, eddig semmi érdemi lépést nem tettek a gazdaság rendbehozatalára. A régióban előtte is kiugró GDP arányos adóterhelés nőtt, 2012-ben már 39,2% volt, ami még tudott egy kicsivel tovább emelkedni 2013-ban. A hozzánk hasonló országok (Románia, Szlovákia, Bulgária, stb.) hasonló mutatója 27,9-28,3%. (Roppant egyszerűen fogalmazva: túl vagyunk adóztatva a környező országokhoz képest, 40%-kal több adót fizetünk GDP arányosan. Az adóterhelés nem csökkent, csak másként adóztatnak. Jövedelemadó helyett ÁFA-t, közvetlen adók helyett közvetettet és a többi)

Az államadósság elleni harc keserű bukás, az államadósság 13%-át kitevő nyugdíjpénzek államosítása ellenére is rekordmagasságba nőtt az államadósság, jelenleg már 24,5 ezer milliárd forint, ez 85%-os GDP arányos államadósságot jelent, jelentősen többet, mint a 2010 év eleji adat. Ezzel is az egyik legeladósodottabb ország vagyunk a régióban.

A költségvetési hiány bár végre 3% alatt maradt tavaly, de ne felejtsük el, hogy azért, mert a magánnyugdíjpénztárak államosítása miatt az addig oda befolyó pénzek már a költségvetést gazdagítják. Ha ez nem történik meg, még mindig 4% felett lenne a hiány.

Az összes problémának a forrása, hogy a kormány a kiadási oldalt érdemben egyáltalán nem csökkentette, maximum a szája íze szerint átformálta. Pedig az ország átka évtizedek óta a túl nagy adóelvonás és a túl burjánzó állami kiadások. (A kettő logikusan összefügg.)

(Írtam erről régen egy cikket: Piacgazdaság vagy gondoskodó állam.)

(Update: ma megjelent egy cikk az indexen, ami jól mutatja, mi a baj az országgal. A cikk itt található.)

Most azonban fény csillant az alagút végén, több média úgy értesült, hogy az önkormányzati választások után végre nekiáll a kormány annak a munkának, amit immár 25 éve senki nem kezdett el.

Varga Mihály gazdasági miniszter kedden arról beszélt, hogy az állami kiadási oldalt mintegy 10%-kal akarják csökkenteni. Ez elég brutális adat, arányaiban megfelel a híres-hírhedt Bokros csomag kiadáscsökkentésének.

A külön örvendetes hír, hogy végre valahára nem az adókat akarják emelni, hanem a kiadásokat csökkenteni. (Állítólag.)

Ez nagyléptékű megszorításokat jelent, még egyszer, olyanokat, mint a Bokros csomag hozott.

Fájni fog, sokaknak nagyon, de talán végre elkezdődött valami, ami az ország rendbetételére és nem az olcsó népszerűségre törekszik.

Drukkoljunk, hogy mindez igaz legyen és ne ijedjen meg a kormány az ezzel járó garantált népszerűségvesztéstől, illetve hogy onnan vegye el a pénzt, ahonnan kell (jóléti kiadások, nyugdíjak és egyéb állami transzferek) és ne onnan, ahonnan kényelmesebb, de sokkal károsabb.

Bár sajnos még korai az öröm, mert az információk még nagyon bizonytalanok és ezt a műsort hasonló ígéretekkel már 2011-ben is előadta a kormány, abból nem lett semmi.

Sokan azt találgatják, miért éppen most akar a kormány nekigyürkőzni a feladatnak, öt év semmittevés után. Talán a paksi beruházás hatalmas kiadása miatt? Az Unió esetleges szankciói miatt?

A napi,hu remek cikke a témáról itt olvasható, a hvg szkeptikusabb összefoglalója pedig itt. A portfolio.hu találgatása, hogy miért éppen most itt.

Share

117 hozzászólás

 • mtoma73
  Ez is olyan lesz már, mint a magyar fociválogatott. Ott is mindenki reménykedik, hogy na majd most már tényleg kijutunk a vb-re, eb-re. Ez a mostani csapat már nem olyan, mint a régi. Aztán kiderül, hogy de, ugyanolyan béna és semmi nem változik.
  Szerintem csak tesztnek bedobták, megnézik a reakciókat, vagy csak egyszerű terelés valami kellemetlenről. Gumicsont, amit lehet egy ideig rágni. De ne legyen igazam.
 • ottar
  Gazdag ország vagyunk. Csak gazdag lehet az az ország:
  Ahol futja ennyi látványberuházásra, ami semmiféle termelő értéket nem teremt…
  Ahol senki nem gondolkodik azon, hogy úgy alakítsa az adórendszert, hogy ne érje meg adót csalni… (Alacsonyabb adókulcsok, komolyabb ellenőrzés, súlyosabb szanckiók..)
  Ahol nem jellemző, hogy lecsuknák azt a politikust, aki többet takarít meg egy évben mint amennyi a bevallott jövedelme…
  Ahol a közigazgatás a sokszori reform és leépítés ellenére egyre nagyobb létszámú és bonyolultabb…
  Ahol a gazdasági környezetet érzelmi alapon, hirtelen döntésekkel tesszük visszataszítóvá a befektetők számára (és még büszkék is vagyunk rá)
  Ahol engedjük, hogy a haverok hatalmi harca hónapokra lebénítsa az országot…
 • Gejza
  Akik a nyugdíjcsökkentést mondják belegondoltak, hogy lesznek még ők is nyugdíjasok? Fiatalon, középkorúan még könnyű, de egy 60-70 éves átlag ember örül ha reggel ki kel az ágyból. Ezek jó esetben már befizették előre a saját nyugdíjukat, nem jótékonyságból kapják. Persze ez így nem teljesen igaz, ezért is volt jobb a magánnyugdíjpénztár. Mindenki eldönthette mennyiből szeretne élni, annyit fizetett. De a pénz 3 éve kellett, nem lehetett 20 évet várni mire a rendszer önfenntartó lett volna.

  Szerintem is kifulladóban van a pénz és ha ezt már OV is belátja nagyobb a baj mint gondolnánk. Valami lesz, de természetesen nem az, nem úgy ahogy elhangzott. A szándék lehet meg van, de mindenki a saját területéért fog harcolni és a végén jó ha a fele meg fog valósulni, igazából én a negyedét tippelném és még ez is egész bátor tipp.

 • Garbo
  Tartok tőle, hogy onnan lesz a spórolás első és második körben is, ahonnan szokott: a művészetekből, mert egy minisztériumnak onnan a legkönnyebb kiadást csökkenteni. És nem, most nem a presztizsberuházásokra/intézményekre gondolok, hanem azokra a világon egyedülálló művészeti intézményekre (mert igen, van ilyen), ahol a művészeti állomány a nettó átlagbér alatt keres (mert igen, van ilyen), miközben világszínvonalú és komoly munkát tesz le az asztalra.
  Eddig minden kiadáscsökkentés kb. ezzel járt, mert a 12. titkárnőt meg a 5. havert nem fogják kirúgni, horribile dictu a fizetésüket ÉS egyéb juttatásaikat SEM csökkentik majd, mert azt, na azt nem lehet ám.
 • gertitorpe
  “…Elértük a gödör alját, innen már nincs lejjebb…” Mindig jót mosolygok az ilyeneken. Az a szép a hosszútávú trendekben, hogy amíg meg nem törnek, csak találgatni lehet hogy hol az alja/teteje.
  Majd ha 2-3 éve egyre jobban mennek a dolgok úgy általában, akkor lehet majd nosztalgikusan visszanézni sóhajtani, és azt mondani: végre túl vagyunk a legrosszabbon. Addig ilyeneket mondani nem több min találgatás és spekuláció.
 • Catinator
  Nyugdíjhoz nem hiszem, hogy hozzányúlnának, ennyi választóval nem mernek szórakozni.

  Az állami projekteknél a korrupció mértékét 10-40% közé teszik, abból sok pénzt meg lehetne spórolni, de jobb esetben csak a hatalomtól vágnák el magukat, rosszabb esetben a saját torkukat.

  Rengeteg a nagyon pongyolán megfogalmazott kiadás, pontosan definiálni kellene őket és megnézni, mi az ami tényleg fontos. Néha az az érzésem, az állam az egyes részein kivérezteti magát, máshol meg túlzottan bőkezű.

  Meglenne a lehetőségük, hogy érdemben változtassanak, de nem hiszem, hogy meg fogják tenni.

  Valamikor volt egy riport egy amerikai ex-szenátorral. Mesélte, hogy jutott bőven saját zsebbe, de nagyon igyekeztek, hogy a többségnek jól menjen, mert akkor senki nem kifogásolta, ha nekik több csurran-cseppen.
  A mai politikusok erre már nem vigyáznak.

 • DOKK
  A Szlovákia vs. Magyarország cikket mindenkinek (de főleg a nyugdíjasoknak) kötelezővé tenném! Egyszerűen bicskanyitogató ahogy ez a tömeg élősködik az országon. A politikusok meg menetrend szerint nyomják nekik a REÁL nyugdíj emeléseket! Úgy, hogy sok munkahelyen évek óta bérbefagyasztás, vagy infláció alatti emelés volt csak!
  Nekik minden jár, az ingyenes utazás, a nagy nyugdíj (aminek a töredék járulékát fizette be..), ingyen gyógyszer, stb.
  Álljon már meg menet! A legtöbb a 4-8 általánosával olyan sötét mint az éjszaka, nem lát tovább az orránál.
  “Jájjj hát mi 40 évet ledolgoztunk még jó, hogy jár az a kis nyugdíj” Persze, a hiteleken teremtett, bebetonozott, bújtatott munkahelyeken 2 csinálta 3 nézte. “Jáájjj de hát akkor mindenkinek volt munkája, nagyon jól éltek az ember” LOL
  Valódi piacgazdaságban ennyi ésszel vagy hajléktalanok, vagy gyárban összeszerelők lehettek volna maximum.
 • DOKK
  Azt nem jut el az agyukig, hogy ’56 óta a gyerekeik, unokáik jövőjét élik fel folyamatosan. Hol van a világban olyan, hogy 80%-os nyugdíj helyettesítés a nettó fizetésre?? Pláne ilyen csóró országban. Még a 13. elvételén is fel voltak háborodva. Hány hónapos az év? Egy évben hány hónap járulékot fizettél? Akkor mire fel várod a +1 hónapot?
  Az államtól elvárni mindent, amit be se fizettem, nekem minden kell, minden jár. Undorító magatartás.
  Haverom említette, aki külföldön dolgozik: “Te figyelj én komolyan befizetnék havi 100-200 Eurót a magyar államnak ha garantálnák, hogy 8-10 év múlva értelmes pénzekért lehetne itt dolgozni és hazajöhetnék. ”
  Mondom felejtsd el, mert odaadnák a nyuggereknek. Meg lehetne oldani mindenféle külső segítség nélkül is. lsd: Szlovákia
 • Zabalint

  “ahol a művészeti állomány a nettó átlagbér alatt keres (mert igen, van ilyen), miközben világszínvonalú és komoly munkát tesz le az asztalra.”

  Ha világszínvonalú és komoly munkát tesz le az asztalra, akkor miért nem finanszírozzák a művészetet pártolók?

 • Garbo
  : Azért, mert ebben az országban ez nem működik. Egyáltalán nincs ilyen. A világon sehol nem önfenntartó vagy profitból élő a komolyzene pl, hanem állam+ magánmecenatúra, változó arányban tartja el. Magyarországon a magánmecenatúra nem létezik, kivételes esetektől eltekintve. Az állam viszont megint nem áll helyt, így egyszerűen tragikus rengeteg művész helyzete. Annyira, amennyire írtam: a világszínvonalon álló művészek, akiknek nincs ünnepük, hétvégéjük, mert akkor is dolgoznak, amikor mindenki pihen, megélhetési gondokkal küzdenek. S amíg egy rosszul kereső pénztáros feszülten, nem kisimulva is végezheti a munkáját, addig -teszem azt- 1200 ember előtt, bevilágítva nem lehet elénekelni egy szerepet az Operaházban feszülten, stresszesen, mert a test másképp működik. Vagy: a komolyzenészek magas vérnyomást+tüdőtágulást kapnak a megterheléstől. 110 nettóért.
 • Zabalint

  Ha világszínvonalú, akkor nem feltétlenül a hazai magánmecantúra kellene, hogy eltartsa.

  Másrészt nem igaz, hogy nem lehetne önfenntartó, mert ha sehol nem adna az állam, akkor mindenütt önfenntartó lenne, nyilván akkora méretben, amennyire van igény. De amíg az állam tartja fenn, addig kontraszelekció van, ráadásul mivel az állam támogatja, ezért a közönség sem fog többet szánni rá, mert minek. Úgy van ez is, mint a foci. A legjobb ami történhetne a művészettel, ha 100%-ban a közönség és a mecénások tartanák fenn.

 • atika
  Hány éves vagy??…Mindent elhiszel?…olyan ez mint a magyar focista, mindent mond a meccs előtt, aztán láthatjuk a végeredményt…
  Mikor agyon vagyunk központosítva, és az állam mind nagyobb szerepet játszik a gazdasági életben…nem lesz itt semmi…
 • Garbo
  A komolyzene tekintetében ez annyit tenne, hogy 100%-ban elsorvadna. Annak nem a piacról kell fenntartania magát, ahogyan a Természettudományi Múzeumnak sem.
  A foci mellé csatolhatsz reklámot dezodorról, cipőről, alsógatyáról, magazinokban és üzletekben, egy Requem vagy Tosca színpadára nem.

  Amióta a műfaj a világon van, azóta nem önfenntartó, nem ez a dolga. Ez ennél sokkal messzebbre vezet, szerintem hagyjuk is. A lényeg: tartok tőle, hogy a nagy bürokrácia-spórolás ismét kb. ennyiben fog megnyilvánulni.

 • Mugerin
  “ahol a művészeti állomány a nettó átlagbér alatt keres (mert igen, van ilyen), miközben világszínvonalú és komoly munkát tesz le az asztalra.”

  Tegyen. Viszont az én adóforintjaimból ne adjon nekik egy fillért sem!

 • Zabalint

  Nem sorvad el a komolyzene, ha vannak olyanok, akiket érdekel, és hajlandóak is fizetni érte. Ha meg nem hajlandóak érte fizetni, az azt jelenti, hogy az állam egy nem létező igényt elégített ki. És nem feltétlenül a komolyzene maga a nem létező igény, hanem az a komolyzene, amit az állam támogatott, és így nem is volt érdekelt abban, hogy bárkinek az igényeit kiszolgálja.

  Még az sem igaz, hogy a komolyzene nem társítható más dolgokkal, gondolj csak a komolyzenére épülő filmzenékre. Na meg a foci tömegtermék, így tömegtermékek adhatóak el vele, a komolyzene meg rétegtermék, ezért rétegtermékek adhatóak el vele.

 • Garbo
  Részben veled egyetértve azt mondom, hogy ez lenne kontraproduktív, ezen logika mentén nem lenne Rimszkij -Korszakov és Verdi-életmű sem.
  A mai világban nem lehet üres, könnyen emészthető valóságsóktól a női/férfi lapokig és tusfürdőkig eladni a komolyzenét, mert nem egyszerű, nem érthető a széles underclass számára, így nincs benne vastag lé. Rétegműfaj, magaskultúra, hozzáértőknek. Amivel szintén nincs semmi baj, ez mindig is így volt, a többieknek ott a nótatévétől az operettig terjedő skála, azon túl már érteni is kell hozzá.
  Az antropológiához sem értenek sokan, a kutatók mégis kutatnak, azzal sem adnak el egy árva rágót sem.

  De mindezt tényleg csak azért kevertem ide, hogy rámutassak: valós félelem, hogy a csomag minisztériumokat érintő része valójában nem ott csökkent majd költséget, ahol kellene, teszem azt a hivatali autóknál vagy a jutalmaknál/juttatásoknál.

 • bgabor
  Jó cikk, de azért érdemes lenne a kormány kritizálásánál nem köztudottan balliberális érzelmá hírportálokra hivatkozni.
  Úgy értem elég hiteltelen lesz a kritika ha olyanokra hivatkozunk benne, akiknek az a munkájuk hogy a Fidesz mindenkori cselekedeteit napi szinten szidják.
  (index, hvg, origó stb)
 • Kiszamolo
  Egyszerű, ellenőrizhető tényeket és statisztikai adatokat írtam, nem én tehetek róla, hogy nincs egy szakmailag kicsit is komolyan vehető fideszes gazdasági portál.
 • sz.krisz
  A Napi Gazdaság azért korlátozottan nevezhető balliberális hírportálnak 🙂
 • Fazekas Gábor

  Van egy tippem számodra a megfelelő gazdasági forrás problémájára, bár lehet nem fog működni. Írj Veress József professzornak. Nem éppen fideszes, de ballibnek még annyira sem mondható. És mellesleg tavasszal egy idevágó jóslatot sütött el egyik előadásán (2015-ben dől el végre, hova visz minket a kétharmad).
  Talán leírná a véleményét. Éppenséggel engem például kifejezetten érdekelne. Egyik kedvenc tanárom, csak már nincs időm harmadszor is eltölteni egy félévet az óráin. Ott bukhat el a dolog, ha neked nem stílusod ráírni, vagy Ő nincs épp irogatós kedvében. De hátha.
 • Edvárd
  Az újraelosztás mértékének csökkentése teljesen felesleges. De könnyű lefordítani: a pénz átirányítása a szegényektől a gazdagok felé. Már más is elmondta. Ennek semmi köze ahhoz, hogy mekkora a svéd GDP vagy milyen rendszerben kapsz nyugdíjat. Szezon és fazon. Aki nem érti, nem értem, miért ír róla. Abszurd.
 • Kiszamolo
  Hát igen, aki nem érti, nem érti….
 • CFS
  hvg.hu/gazdasag/20140926_Varga_butasag_lenne_megszoritasokat_bevez
  Na ennyi, Varga most mondta, hogy nem lesz megszorítás, Orbán is bemondta a rádióba, de akkor, hogy lesz ekkora spórolás?
  Gondoltam egyébként, egy néppárti alakulat csak osztogathat, majd emelnek ÁFÁ-t és osztogatnak tovább, mintha ingyen lenne.
 • Zsoca
  Úgy látom a fejekben még mindig kavarodás van, és sokan nem értik meg hogy most nem a saját nyugdíjukat fizetik hanem a másokét.

  Ja és szerintem a nyugdíjakhoz ha törik ha szakad nem fognak hozzányúlni, a szent tehenet éhség idején sem bántjuk…

 • Mugerin
  Sajnos a jelenlegi kormányoldal mindenkire ráhúzza a “balliberális” jelzőt, aki ésszerűen gondolkodik.

  Nekem az értékrendem leginkább jobboldali, gazdasági kérdésekben pedig főleg liberális. Jelenleg nincs olyan számottevő politikai csoport amelyről úgy gondolom az én értékrendemet képviselné.

  Ha azonban egy kérdésben véleményt nyilvánítok a kormánypártiak azonnal rám sütik a balliberális jelzőt.
  Aki jelenleg nem Fideszes/Jobbikos az szerintük mind balliberális. Ez van. “Aki nincs velünk az ellenünk van.”

  Ugyanez igaz a médiára is. A felsoroltak (index, hvg, origó stb) szerintem függetlenek, de ellenzékiek. Ettől viszont még nem balliberálisak (HVG mondjuk kérdőjeles), ellenben az Origo meg már sokban kanyarodik a kormány felé. Lásd a főszerkesztős botrányt.

 • CFS
  Mugerin:
  Nem akarok itt politizálni, de szerintem te a 4k-t keresed.
  Bővebben róluk: iksz.beszolunk.hu/
  Ők vallják kiszámoló nézeteit pl. devizahiteles ügyben is, hogy három felelős van, s nem csak egy, a bank.
  off, on
 • KZoltán
  pogiblog.atlatszo.hu/2014/09/24/tenyleg-tul-nagy-a-magyar-allam/
 • Kiszamolo
  Elég rossz írás.
 • sz.krisz
  Megszorítás az relatív, mondok egy példát: Egyik nagy probléma, hogy a háztartások jövedelmének több mint fele újraelosztott jövedelem, ami természetesen adó és járulékmentes. Most pl. be lehetne vezetni a 14 % EHO-t az öregségi nyugdíjakra és a családi pótlékra (ez ~4000 Mrd-os alap), amit deklaráltan mondjuk az egészségügyi dolgozók bérfejlesztésére fordítanak, némi hűségprogram, életpályamodell, stb. megspékelésével, gyakorlatban persze a bérekből 300 Mrd éven belül megjelenik a bevételi oldalon, kell még pár “Megmentettük az egészségügyet, gyerekeket, nyugdíjasokat” óriásplakát pár milliárdért, Erzsébet-utalvány a nyugdíjasoknak a következő választás előtt, stb….
 • GRatta
  Ez egy nagyon jó blog, és főleg értelmes hozzászólások vannak, de ebben a kérdésben szerintem nagyon sarkos véleményt fogalmaznak meg legtöbben.
  Egyik kérdés sem ilyen egyszerű, nem lehet pl az mondani, h le az “élősködő nyugdíjasokkal”. Én is haragszom a politikusokra, hogy nem hajlandók kezelni a nyugdíj-problémát, és hülyeségnek tartom az ingyenes utazásukat. De a másik oldalát is meg kellene nézni a dolognak. Egyrészt valóban nagy a különbség nyugdíj és nyugdíj között, és gondolom itt megint benne van a vidék-Budapest kontraszt is. Másrészt nem biztos, hogy elsősorban ők maguk tehetnek arról, hogy “a gondoskodó államban bíznak”, meg hogy nincs saját megtakarításuk, hanem az, hogy olyan rendszerben éltek, ami erre determinálta őket. Persze ezzel nem a luxusjuttatásokat védem, viszont létezik társadalmi szolidaritás is.
 • GRatta
  Másik, ami nagyon sarkos, ahogy a művészetek támogatását szólták itt le egyesek. Az, hogy arra kell költeni csak, amire igény van, és tartsa el magát minden a piacról, egyszerűen bullshit. Ha ezt vesszük alapul, akkor mi lehetünk a párszáz bulvárlap, a valóságshow-k és a drogos fesztiválok országa – ezek tudnak piaci alapon megélni. Nem hiszem, hogy ez annyira kedvezően hatna pl. a pénzügyi tudatosságra vagy a gazdaságra. Magyarországon nincs olyan hagyománya a mecénatúrának, mint nyugaton, nálunk a pénzes emberek inkább politikai célokra adják a pénzüket. A közéleti témájú nyomtatott médiumok például szinte kivétel nélkül veszteségesek, csakis azért maradnak fent, mert magánszemélyek vagy szervezetek, vállalatok érdek vagy ideológiai alapon támogatják őket.
  A kultúrában viszont nincs ekkora hatalom, ezért igenis támogatni kell állami pénzből is, mert enélkül csak tovább balkanizálódunk.
 • hungaroborg
  Talán 2-3 éve olvastam, hogy valami film 100 millió forint támogatást kapott, de az egész országban összesen nem nézték meg annyian, mint ahány szereplője volt a filmnek. Ez azért elárulja a színvonalat. Valami rendező nyilatkozta, amikor felreppentek hírek, hogy meg kéne vágni a támogatásokat, minek ennyi pénzt önteni pocsék filmekbe, hogy sajnálná, ha a “művészi önkifejezés ilyen formája megszűnne”.

  Mondjuk én személy szerint először a focit tenném piaci alapúvá. Egy fillért nem adnék focira. MInek kell annyi stadion, amikor 50-en nézik a meccseket? Azoknak meg mindegy úgyis, honnan nézik. A sikersportágak meg vegetálnak, de legalábbis nem kapnak annyit, mint a foci.

 • Gabor
  Nem tudom hogy igaz, de sokan azt mondják, van pénz az országban, csak nem arra fordítjuk, amire kellene.
  Nem nyugdíjakon kellene spórolni, ha nem a felesleges kormányzati kiadásokon, valamint a felesleges beruházásokon. Vagy legalábbis olyan beruházásokat kellene pénzelni, amik hosszú távon bevételt hoznak, nyereségesek.

  Nem értek hozzá, de mint melós, ha a családomban hitel van, akkor próbálok még több bevételre szert tenni, csökkenteni a kiadásaimat és minél előbb a hitelt vissza fizetni és nem úszómedencét építeni az udvaromra. De első körben nem az ételen vagy a ruházkodáson fogok spórolni.
  De úgy látom, hogy kis hazánkban ennek pont az ellenkezőjét teszik a döntés hozok, sőt még alá is támasztják, hogy ez a helyes út.

 • Zolcsi
  Érdekes, hogy sokan a nyugdíjasokat csapolnák meg, merthogy nem annyit fizettek be reálértéken amennyit most visszakapnak, hanem kevesebbet. Ám legyen:

  – cigányságnak holnaptól NULLA Ft, munka nélkül nincs egészségügyi ellátás sem, még a mentő se menjen ki (azt mondják évi 2.000 mrd-t költünk rájuk mindennel együtt, közvetlen transzfer, részarányos kiadások, okozott közvetlen és közvetett károk)
  – Magyarország külföldi devizaadósságának törlesztését holnaptól beszüntetni és nemzetközi pereket indítani az eddig kifizetett törlesztések visszatérítése érdekében (visszamenőleg megnézni, hogyan halmozódott a devizaadósság, kötvénykibocsátások és szerződéses hitelek feltételei, kamatszintje, lebonyolítók jutalékai, hitelminősítők miatti kamatfelárak, stb, stb, stb…) (mondjuk évi 500 mrd kamat)

  Végre nem magunkat kellene sanyargatni, hanem elvágni a hasztalanul kifolyó pénzáramlásokat.

 • Zolcsi
  A két intézkedés persze problémákat okozna, kapnánk egy célzott embargót, tőkekimenekítést, exportstopot, stb. Azaz iszonyatos munkanélküliség alakulna ki és ezzel együtt áru-, energia- és tőkehiány, hiperinflációval karöltve.

  Elkerülésére importhelyettesítésbe kell befogni a most dolgozni akaró, ill életében nagyon keveset dolgozott (főleg a cigányság) tömegeket. Aki nem ért semmihez, átképzés után mehet akácot ültetni, panelt szigetelni, barnaszenet bányászni, betanított munkát végezni az újonnan megnyíló kétszázezer kisiparosnál akik az importból származó alkatrészeket igyekeznek lemásolni az ipar és fogyasztás minden területén. Aki ért valamihez, az mehet irányítani az új munkába állókat, szervezheti az importhiányos területeket, gondolkodhat importkiváltáson.

  Fűtés, áram, víz, kaja, lakás, közlekedés, ruha, gyógyszer van saját erőből, ehhez nem kell se külföldi irányítés se hitel

 • Kiszamolo
  Hát érdekes elgondolás, de nem véletlen, hogy még senkinek nem jutott eszébe.
 • Szörnyeteg Lajosné
  Lehet, hogy ‘fent’ kéne legelőször megreformálni a kifizetéseket. Az ilyen-olyan címen felvehető juttatásokat, költségtérítést… a T.Házban ücsörgők fizetését is be lehetne fagyasztani egy időre. Lehet, annyival több maradna a költségvetésben, hogy nem kellene új adókat bevezetni. …Igen, tudom, hogy sosem fog megtörténni, sajnos.
  Ha a családban kitaláljuk, hogy csökkenteni kell a kiadásokat, akkor ez MINDENKIRE egyaránt vonatkozik.
 • El Presidente
  Saludos Comrade,

  I. Bruttó bérböl az eü pénzbeli/természetbenit a nettóhoz csapni

  cserébe fizetös és biztosítós egészségügy, saját számlával ( ösztönzö/ büntetö rendszer bevezetése )

  II. Nyugdíjlevonások csökkentés az aktuális nyugdíjasok terhére, de a privát kasszák ismételet bevezetése. A rendszer kb 40év alatt kifuttatja az állami nyugdíjrendszert, így az megszüntethetö, csak az elesetteket kellene tápolni.

  III. Sávos adózás, de az szja-ból befolyó adóforint szavazatra váltható. 1000 HUF / 1 db szavazat a 4-5 évenkénti választásokon. ( kvázi részvény társaság )

  IV. Oktatás fizetössé tétele, szabad kezet az intézményeknek -> verseny kialakítása, az erösebb gyöz.

  V. Ösztöndíj bevezetése már a középiskolákban is.

  VI. A vasút további privatizációja. ( MÁV – GYESEV verseny pl. )

  VII. Kórházak privatizációja ( részványtársasági jelleg )

 • El Presidente
  VIII. Energetika fejlesztése ( több lokális mini energia termelés ) Nap, szél, geotherm, víz stb. -> kevesebb import gáz, azaz deviza megtakarítás.

  XI. Közlekedés erösebb fejlesztése -> 20-40 km-es átlagos ingázás helyett 50-70 km . ( N.o.-i modell, decentralizált autóút jelleg )

  XII. iÜgyintézés minden területen, papí alapú modell megszüntetése

  XIII. Éves konzultáció, adatgyüjtés az ország munkaerö igényéröl ( cégek bevonásával ) és a kvóták szétosztása az intézmények között

 • El Presidente
  A pontok lényege, kicsi állami bevétel = kicsi húsosfazék = kicsi tolongás = kevesebb korrupció –> a pénz egészséges / természetes áramlása a ” hatósági okoskodás” helyett
 • El Presidente
  +1 Extra opció : A stadion milliárdok helyett megrendelés leadása a RÀBA + a FÉG gyáraknak hadianyag legyártására. Önkéntes jelentkezés alapján bérelhetö legiok kiállítása. A befolyt összeg egy részét kapnák a katonák ( tudás és kockázatvállalás alapján ) a maradék az állam bevétele lenne.

  Egyfajta fegyveres “MELO DIÁK2 jellegü rendszer.

  elönyök: – Munkanélkülieknek újabb esély

  – Fegyveres erök trenírozása

  – Extra bevétel ( az önkénteseknek és államnak )

  – Technikai fejlödés

  – A rendszer kiszolgálása újabb munkaeröt köt le

 • Zabalint

  Akkor lenne érv a lakosság kulturálisan alacsony színvonala a művészetek állami támogatása mellett, ha ez a támogatás elsősorban arra irányulna, hogy a művészet szélesebb tömegekhez is eljusson. Így viszont köze nincsen egymáshoz a kettőnek, ráadásul az állami támogatások inkább gátjai annak, hogy a magasabb szintű kultúrát bárki is támogassa magánpénzből, mivel így a művészek nem a közönségből élnek. Az nem érv, hogy akkor le kellene alacsonyodniuk a tömegek szintjére, mert erről szó sincs, ugyanis teljesen más réteg az, akiket nekik meg kell szólítaniuk, mint akiknek a bulvármédia szól.

  Hogy megértsd miről beszélek, képzeld el, hogy mondjuk holnaptól a black metal zenekarokat támogatná az állam, mert itthon nem tudnak megélni a zenélésből. Ha levesszük azt a szemellenzőt, hogy magas vs. alacsony kultúra, kiderül hogy pontosan ugyanezekkel az érvekkel lehetne ezt védeni.

 • Géza
  a magánnyugdíjpénztári rendszer újbóli bevezetése nem váltaná ki 40 év alatt az államit.

  Az előző (sikertelen) körben is csak az állami nyugdíj 1/4-ének kiváltásáról volt szó. Ennyivel fizettünk kevesebbet az állami nyugdíjkasszába, és ennyi állami nyugdíj-igérvényről mondtunk le belépéskor. A következő generáció 40 éve alatt lehetett volna a következő 1/4-et kiváltani, úgyhogy a folyamat 160 év alatt zárult volna le (ha továbbra is 40 év munkában töltött idővel számolunk, ha ez felmegy, akkor még több).

 • El Presidente
  Salute Comrade Géza,

  való igaz, az érvelésed helytálló. 1/4 -nél tényleg 160-200 év szükséges. De a másik modell szerint, ha a nyugdíjra valót egyre nagyobb mértékben saját számlára utaljuk ( egyfajta annuitás szerint ), nem pedig lineárisan 1/4-et, akkor rövidíthető az idő.
  Ez úgy érhető el, hogy megemeljük a nyugdíjkorhatárt, 4 évenként 1 évvel, a rég nyugdíjra jogosultak folyamatosan fogynak, az újonnani nyugdíjasoknak vegyes kifizetésük lesz, a munkába belépőknek már nem lesz állami nyugdíj.
  A korhatáremelést az utolsó kifutó állami nyugdíjassal el lehet törölni, azaz onnantól csak privát számla él. A stratégiát le kell futtatni egy szimuláción, hogy hol kell még finomítani rajta.

 • Edvárd
  Azért Pogátsa Zoltán írása több figyelmet érdemelt volna.
  Azzal leírni, hogy gyenge írás.. hát így ez egy kissé beképzelt.
  Legnagyobb tisztelettel is, de akkor szerényen annyit jegyeznék meg, hogy többségeteknek fogalma sincs a társadalom állapotáról és valódi bajairól.
  De megjegyzem a gazdaságról sem. Nyilván többet kéne invesztálni a munkaerőbe és nem kevesebbet, ez szükségszerűen magasabb jövedelmeket kellene jelentsen. Jelenleg az önfenntartás és a munkaerő puszta újratermelése sem valósul meg. Ezért zuhan a szakadékba az ország. Nem azért, mert sokat költünk jóléti juttatásokra. (Sokat költ az állam, de az elosztás perverzitása a probléma. Nem is annyira a mértéke.) Egy olyan országban, ahol a piac eleve diszfunkcionális és a társadalom vállalkozókedve alacsony, semmilyen további vállalkozói tehercsökkentéssel nem fog beindulni semmi. (Nincs több betűm. Ennyire telt.)
 • Kiszamolo
  Én kérek elnézést, hogy nem szántam egy belinkelt írásra három órát, hogy kifejtsem, miért hemzseg a tévedésektől és mit miért lát rosszul szerintem.

  De a véleményem továbbra is ugyanaz.

 • El Presidente
  Saludo Comrade,

  Edvárd sajna téved és Pogátsa Zoltán-is, pedig ugye a sok jó nyugati iskola…..
  No, de Kiszámoló-t erősítve számomra a lényeg, hogy előbb volt a a dolgos középkor a nyomorával és pestisével, majd utána jött a reneszánsz.
  Azaz a nyugat 1947-től dolgozott a jóléten, amibe mi csak 45-év múlva csatlakoztunk be. Van tehát egy fáziskésés. Előbb szalag munka, privatizáció, később félkész termék, összetettebb részfeladatok, majd fejlesztés innováció és végül adott piac vezetése. Egyik lépcső a másik után. Ha útközben hibák keletkeznek az visszalépés a lépcsőn. Így a “magas jólét” csak hosszas munkával, a jólétet megteremtők kifacsarásával kezdődik.
  Ad astra per aspera….. ez van

 • Edvárd
  Erős továbbra is. (Elgépeléseket én is látok, de nem vitatnék lényegi állításokat.) Amúgy meg ez egy filozófiai, értékválasztási kérdés és nem egyszerűsíthető le a vita úgy hogy, kinek van igaza. Épp az bosszant, hogy leegyszerűsítitek a kérdéseket pénzügyes okoskodásotokra. Amit írsz (a neved már nem tudom) rendben van. Nincs pénz, spóroljunk. Ezt a hülye is tudja már bocs. Ennyit tud Bokros is. De akinek van csöpp esze és valaha látott már céget, akkor tudja, hogy nem ezek a lényeges kérdések. Amiben van valami vis vitalis, ott előbb-utóbb pénz is lesz. Ez törvényszerű. Nem a pénz a kérdés. Még csak a fizetésképtelenség sem lényeges. Németország több csődöt jelentett az elmúlt évszázadban mint Görögország, mégis erős gazdaság. Hosszú lenne ennél jobban kifejteni miért és mennyire veszélyes az a szűklátókörű pénzügyes agymenés, amit képviseltek. De talán dereng még a subprime válság…
 • Edvárd
  El presidente evolúciós gazdaság elmélete, már kicsit jobb megközelítés. De had emlékeztessek arra, hogy sor gazdaság lépett közvetlenül a legfejlettebb lépcsőre. Akár a termelésben, akár a szolgáltatóiparban. Átlépve közbülső állomásokat. Szingapúr vagy Bajorország pl. kifejezetten fejletlenek voltak és onnan tudtak az élretörni. Nyilván ezekben a gazdaságokban volt egy olyan vezetés, amely tovább látott az orránál. Tovább Bokrosnál vagy Matolcsynál-Vargánál, akik végső soron úgy tetszik tökéletesen konformak, bárki bármit állítson.
 • Edvárd
  Ja és még valami, Elnök Úr! A (relatíve) magas jólét egyetlen paraméter megváltoztatásával és azonnal szinte garantált — sokszor még a képzetlenebb munkaerő számára is: egyszerűen néhány kilométert nyugatabbra kell költözni. Azért ez szerintem csodálatos dolog! Nincs ebben valami mágia? Valami rejtett ezoterikus dolog, hogy átlépve egy képzeletbeli vonalon hirtelen minden kivirul?