KATA adóbevallás kitöltése útmutató

Tegnap beszéltem valakivel, aki havi 20 ezer forintot fizet a könyvelőjének az áfamentes KATA-s egyéni vállalkozása után. Félhavi fizetését odahordja a könyvelőjének évente, miközben erre semmi szükség. Nem ő volt az első, szinte minden katás egy vagyont kifizet a könyvelőknek a nagy semmire.

A KATA-nak az a lényege, hogy egyszerű, mint a faék és egész évben gyakorlatilag semmi dolgod nincs vele. (Ez alól kivétel, ha meghaladja a 12 milliót a számlakibocsátásod évente vagy külföldre is számlázol, ekkor áfabejelentési kötelezettséged van, illetve lehet. De ha ez nem áll fenn, akkor tényleg semmi dolgod vele egész évben. Évente fél óra az adminisztráció. Arra figyelj, hogy akkor igaz a 12 millió Ft, ha egész évben vállalkozó vagy. Ha csak július elsejétől, akkor időarányosság miatt ennek a fele az igaz rád az első évben.)

Amikor kiváltod a vállalkozóit, akkor kell egy kis adminisztráció, meg évente egyszer az adóbevallás, amit te is meg tudsz csinálni, még ha nem is hiszed el magadról.

Nem kell havonta semmit jelentgetned, nem kell gyűjtögetni a kiadás számláidat, hiszen úgysem tudod elszámolni őket, nem kell havonta ötfelé utalni mindenféle összeget. Annyi a dolgod, hogy mindenkinek számlát adsz és ezeket a számlákat megőrződ, majd évente egyszer, február közepéig bevallod, mennyi számlát állítottál ki az előző évben.

Válassz elektronikus számlázást, akkor még azt sem tudod elrontani, mert egy kicsit is jobb számlázóprogram nem engedi, hogy elrontsd a számlaírást, ideális esetben bolondbiztos. Közben látod, mennyi számlát állítottál eddig ki idén. (De ha még kezdő vállalkozó vagy, mindenképp menj el egy könyvelőhöz tanácsadásra, lásd a cikk végén. Akkor is, ha kérdéseid vannak, amire nem találod a biztos választ. De havonta fizetni legtöbbször felesleges.)

Évi 12 millió forintig még annyi a dolgod, hogy befizeted a havi 25 ezer forint (ha van bejelentett főállásod) vagy 50 ezer Ft (ha nincs főállásod) összeget. Ez utóbbi a saját döntésed szerint lehet 75 ezer Ft havonta, ekkor 8 órás minimálbéresnek számítasz, nem 6 órásnak, mint a normál katás.

Ha meg tudod tenni, ezt az összeget (300.000 vagy 600.000 Ft) egyben utald el az év elején a NAV-nak, így nem kell ezzel sem foglalkoznod. Rákeresel a Google-lel, hogy  “NAV Kisadózó vállalkozások tételes adója bevételi számla” és oda utalod a pénzt a közleményben a saját vállalkozói adószámoddal és neveddel. (Jelenleg ez a számlaszám 10032000-01076349, de ellenőrizd le utalás előtt.)

Ha nem tudod előre kifizetni, akkor állíts be állandó átutalást havonta ugyanígy, legkésőbb minden hónap 12.-ére a megfelelő havi összeggel (25, 50 vagy 75 ezer Ft)

Még két dolgod van: adóbevallást beadni évente egyszer a NAV-nak és a helyi önkormányzatnál szintén adóbevallást beadni.

Na, ez is néhány perc és tényleg ennyi az egész dolgod. Fizetni, meg beadni évente két bevallást, amit annyira egyszerű kitölteni, hogy mindenkinek megy.

Fogsz egy számológépet és összeadogatod az év végén, következő év elején az összes számládat, pontosabban az abból befolyó pénzt. (Online számlázó ezt is megcsinálja helyetted, az ingyenes verzió is.)

Katásként csak az után adózol, ami összeg befolyt és akkor, amikor befolyt. Ha a tavalyi számlát idén fizették ki, akkor az idei bevallásban számolod el. Ha soha nem fizették ki, akkor soha nem számolsz el vele, hiába adtál róla számlát. Egy dologra vigyázz, ha rezeg a léc év végén az áfahatárral, ne csinálj olyat, hogy idén számlázom, de jövőre fizessék ki, mert az áfa viszont teljesítmény szemléletű, nem pénzforgalmi szemléletű. Nem kell értened, mit jelent, a lényeg: az éves 12 milliós határ környékén ne adj ki idén számlát jövőre esedékes fizetéssel. Akkor a számlakiállítás, de még a teljesítés dátuma is csússzon át jövőre.

Hasonló szívatás az áfával, hogy a KATA határt megkezdett hónaponként számolják, az áfahatárt viszont naptári napra. Június közepén nyitott vállalkozásnál a KATA hét hónap lesz (a 12 millióból 7 millió), az áfahatár viszont csak 6,5 millió. S szintén bekavarhat, ha a vállalkozás mellett ingatlant is adsz ki. De ha nem maxolod ki a katát, ezekre nem kell figyelned.

Kijön egy összeg, hogy mondjuk 7.892.233 Ft.

Miután összeadtad az összes bevételed, még egy dolgot kell megtenned: ha volt olyan ügyfél, akinek egész évben összeadva (tehát nem számlánként) egymillió forintnál többet számláztál, akkor azokat a számlákat külön is add össze és jegyezd fel az ügyfél adószámával és címével együtt.

Például kijegyzeteled, hogy Gomba-Bomba Kft, cím, adószám, összes kibocsátott számla 1.230.300 Ft. és Egyszer-Kétszer Bt, cím, adószám összesen 2.341.100 Ft. Ezt majd be kell írni a bevallásba. (Ha nem volt olyan, akinek egymillió felett számláztál volna összesen egy év alatt, akkor ezzel nem kell törődnöd.)

Az asztali gépedre letöltöd ezt a programot a NAV oldaláról. Ez egy keretprogram. Ócska, ostoba és borzasztó oldschool, minden porcikájában 25 éves legalább, de attól még működik. (Például olyan hülyeségeket kérdez meg telepítésnél, hogy X könyvtár nem létezik, létrehozza-e? De ezeken tedd túl magad.) Online ugyanez a bevallás erre.

Utána innen letöltöd a KATA bevallás modult. 2020 év elején a bevalláshoz a 19KATA nevű kellett, 2021 elején a 20KATA-t fogod letölteni, hiszen mindig a tavalyi évről adsz bevallást.

Nyugodtan töltsd le a programot és játssz vele. Amíg nem küldöd be, bajt nem csinálhatsz, beküldeni meg nem tudod véletlenül, mert kell hozzá ügyfélkapus belépés. (Nem véletlenül nem az online verzión tanulunk. 🙂 )

Megnyitod a programot, ezt látod: (Kattintva nagyobb lesz)

Válasszuk az új nyomtatványt. Ott fogjuk látni a 19KATA nevű bevallást, amit külön letöltöttünk.

Nyomj egy megnyitást.

Ettől a bevallástól rettegsz.

Adószám, a te adóazonosítód (ami a zöld adókártyán van), cím, dátum, összeg. Ennyit kell összesen beírnod. 10 perc az egész és semmi olyat nem kérdez, amit nem tudsz.

Direkt elrontottam, az éves bevétel összegét ezer forint helyett forintban írtam, vagyis a helyes 13.000  (ezer Ft) helyett 13.000.000 lett beírva.

Amint látod, egyből kiabál, hogy biztos 13 milliárd forintot kerestem-e tavaly. Hülyebiztosra van megcsinálva.

Kijavítom 13.000-re, vagyis a példa kedvéért 13 millió forintot kerestem tavaly. (Ezer forintra kell kerekíteni az összeget, ha 7.892.233 Ft-ot kerestél, akkor 7.892-t írsz be.)

Fenn aktívak azok a fülek, amiket ki kell töltenem (amiket nem, azokat nem is tudom kitölteni):

Nézzük meg a 02 fület:

Itt sorolom fel azokat a cégeket, akiknek egymilliónál többet számláztam: adószám, cím, összeg.

Minden lapot kitöltöttem, nyomok egy ellenőrzést. Szólni fog, ha nem tetszik neki valami. (Ha 12 millió felett volt a bevételed, további lapokat is ki fogsz tölteni, de látni fogod, mert aktívak lesznek. De a cikk most a 12 millió alatti, áfamentesekről szól.)

Már csak egy dolgom van, Kapcsolat az Ügyfélkapuval.

Beküldöm az Ügyfélkapun keresztül és kész is vagyok, NAV letudva egy évre. (Kivéve, ha áfakörös vagy, mert ezt választottad, mert elérted a 12 milliót áfakörös tevékenységgel, ilyenkor automatikusan áfakörössé válsz esetleg külföldre is számlázol. Akkor év közben is kell áfát jelentgetni. De most a klasszikus kisadózókról szól a cikk.)

Online ugyanez így néz ki (de itt már ne kattintgass össze-vissza!!! Gyakorolni az előző programban gyakorolj.)

Belépek az online felületre. Ott látom magam vállalkozóként és magánszemélyként is. Mivel a vállalkozás adóbevallását akarom beadni, ezért a vállalkozást választom.

Új nyomtatvány, bejelentés menüpont.

Itt értelemszerűen a bevallásokat választom, hiszen azt szeretném beadni.

S ott van a bevallás (tovább nem csináljuk, de ugyanaz a pár adat kell, mint az előbb):

Egy dolog van még hátra, a helyi adó. Besétálok az önkormányzathoz az adóirodába ügyfél-fogadási időben, rámosolygok a segítőkész kezitcsókolomra és megkérdezem, hogy az önkormányzat hogy kéri a bevallást. (Az más, mint a NAV. A NAV az állami adókat szedi, az önkormányzat a helyi adókat.) Ha nem akarok besétálni, akkor letöltöm erre a keretprogramra a 19HIPA modult és kitöltöm. Esetleg online budapestiek itt, nem budapestiek itt beadják a bevallást.

Budaörsön lehet(ett) papír alapon is, ott helyben kitöltök egy sajtpapírt három perc alatt és készen vagyok. Legalább annyira komplikált, mint ez: nevem, címem adószámom, összeg, dátum, aláírás.

Ráadásul nálunk nem is kell helyi adót fizetni katásnak, ha január 15-ig beadja a bevallást. Ezért is menj be az önkormányzathoz, hátha nálatok is így van. De ha fizetned kell, elutalod a kért összeget, beadod a sajtpapírt és ezzel is készen vagy egy évre.

Ezért ne fizess ki évi 240 ezret. (Megjegyzem, az áfabevallás sem sokkal komplikáltabb ennél, mással meg nem találkozol katásként.) Ha pedig kérdéseid vannak, azért van NAV meg okmányiroda ügyfélszolgálat, hogy feltehesd ott, a legtöbb kérdésre itt is találsz választ (tevékenység megváltoztatása, szüneteltetés, székhely megváltozása, külföldre számlázás, stb.)

De ha félős vagy, esetleg nem vagy biztos a dolgodban ezek után sem, mindenképp keress egy adótanácsadót vagy könyvelőt. A cikk még véletlenül sem arról szól, hogy soha, senkinek nincs szüksége segítségre vagy hogy próbáld meg ingyen megúszni mindig a könyvelést. Erről szó sincs, a cikk arról szól, hogy olyanért, amit te is meg tudsz csinálni könnyen, azért ne fizess feleslegesen.

Beszéltem a könyvelőnkkel a kedvetekért. Ha úgy érzed, kell segítség és nem ismersz senkit, hozzá is fordulhatsz. (Természetesen pénzért.)

A vállalkozás indításakor szükséges papírmunkát 25 ezer helyett 12,5 ezerért csinálja meg, ha rám hivatkozol. Ezt érdemes igénybe venned, ha most indítod a vállalkozást. Nem áfás katásokat havi 8,5 ezerért könyvel, ekkor nem kell fizetni a 12,5 ezret sem és a bevallás is benne van. Az áfás könyvelés drágább, azt kérdezzétek meg tőle.

Tanácsadás óránként 12 ezer Ft, ha csak azt kérsz. Ezt jelezd neki telefonban és kérj tőle időpontot.

Ha adsz neki hozzáférést ügyfélkapuhoz, nem is kell elmenned hozzá, online elintézitek. Az elérhetősége +36309845845 Tóth Györgyi. De csak akkor hívd, ha fizetős tanácsadást kérsz vagy megbíznád munkával. Az egyéb kérdéseiddel hívd a NAV-ot, pont ezért tart fenn ügyfélszolgálatot.

De első körben arra bátorítalak, ennyit tanulj meg. Még egyszer: a programot bátran töltsd le és próbáld kitölteni a bevallást. Nyugodtan játssz vele, csak ne küldd be, amit csináltál. Ha ez már megy, nézd meg az online verziót is.

Remélem, segítettem.

Share

166 hozzászólás

 • Yoda
  amit te mondasz, abban kétségtelenül van igazság. De, most itt a többség arra gondolt, hogy mondjuk egy 20 év múlva nyugdíjba vonuló KATAs nagyon kevés nyugdíjat fog kapni (pláne ha csak 50-et fizet be és nem 75-öt) és megy majd a sírás, ahogy most elég megmosolyogtató módon látjuk egyes színészeknél, segélyhez forduló zenészeknél továbbá azoknál, akik felélték a zsebbe kapott fizetésüket. A sírás megy, de amikor a kasszához kellett volna járulni, az valahogy kimaradt.
 • Balázs
  Szerintem egy könyvelő semmi olyasmit nem tud, ami ne lenne megtalálható a neten. De ha már itt tartunk, egy pénzügyi tanácsadó sem 🙂
 • Ricsi
  Ha igaz, amit írsz, akkor rengeteg könyvelő rosszul tudja, én több könyvelőt is megkérdeztem, akkor amikor felmerült. Esetleg az lehet még, hogy akkor még nem így volt, amikor velem ez történt (2018 eleje) és azóta vezették be ezt az ÁFA törvénybe.
 • Nacionalista

  Ja értem. Viszont Mo-n a rendszerváltás óta megy a feketézés meg a minimálbéres vállalkozás, de ahhoz mégsem voltak elegen hogy minimálnyugdíjnál többet harcoljanak ki. Érzésre katásbol sincs sokkal több.

  Mindenki fog kapni annyit hogy ne haljon éhen, de annál többet a katások biztosan nem.

 • veterán aam katás
  Szuper a cikk, Miklós! A könyvelők már készítik a vudubabádat! 🙂

  A katások jövőbeni nyugdíja gatya lesz, csakúgy, mint az alkalmazottaké. Viszont aki egész életében e.v. volt, talán nem fog letolt gatyával bőgni, hogy most mi lesz. Én például készülök lelkileg és fizikailag is az élethosszi melóra.

 • DD.Dávid
  Most vagy én fizettem marha keveset, vagy Kiszámoló példája irreálisan sok, de én havi 1500-at fizettem katásként. És ez vidéki kisváros, kis könyvelő bt. Kérdésem volt bármikor telefonáltam választ kaptam, és azon kvül hogy megirtam a számlákat, meg havonta/kéthavonta bevittem semmivel nem kellett foglalkoznom. Ennyit a hülyének is megért, hátmég nekem. 20 ezresért már nekem is lennének elvárásaim, például kávé előtte és szőke nagymellű.
 • Zotya
  Én amúgy áfás katás vagyok, mert 12mió felett van az éves bevételem, de úgy számoltam hogy 20 misiig még így is jobban megéri mint a Kft (szellemi munka, tehát ktsg kb nincs). Az ÁFA bevallás havonta kb 5 percemet veszi igénybe: beirom a havi 1 számlám összegét a bevallásba, beküldöm, utalom. A tételes IPAval pedig azzal se kell foglalkozni, évente 2 db utalás és kész. A könyvelőt ellenőrizni se lenne gyorsabb.
 • Reho
  igaz amit mondasz, csak az a bökkenő, hogy bármennyi is lesz a nyugdíj 30 év múlva azt annak arányában fogják elosztani, hogy ki mennyit fizetett be. Tehát a katások fogják a legkevesebbet kapni. Szóval nincs igazad nagyon is gondban lesznek a katások és hidd el tömeges lesz a jelenség! Rohadtul fog fájni az akkori kormányzatnak.

  Nem fér a fejembe, hogy miért csak 6 órásnak és miért minimálbéresnek veszik a katát? Miért nem lehet arányosítani pl a kata bevétellel? Persze tudom a választ: ez valóban csak egy legalizált pénzmosoda, amivel a jelen kormány(ok) nem kíván(nak) foglalkozni.

  Nagyszerű dolognak tartom a katát, de ezt az időzített bombát kivenném belőle, mert én biztos vagyok benne, hogy a 90%-a nem fizet semmilyen öngondoskodást. Persze tudom úgy végképp nem lenne versenyképes egy normál jogviszonnyal, így még lehet kényszervállalkozózással sakkbantartani.

 • Kiszamolo
  Nagycsaládos, a kata mindent visz olyan évi kb. 28 millióig (nem pontos érték, utána kellene számolni), ha nincs költség, 40%-os adókulcs ellenére is.

  A másik, miért is akarsz te kft-t? A sokkal több nyűg. Ha nem létkérdés a korlátolt felelősség, maradj az egyéni vállalkozásnál, ha más oka nincs.

  A Lidl meg az Aldi is Bt, sokan meg már évi 15 milliós bevételre kft-t csinálnak. Ágyúval verébre, aztán szívatják magukat a mérlegkészítéssel, meg a többi káeftés huncutsággal.

 • KÖNYVELŐ
  Általánosságban nagy kedvvel olvasom a Szerző pénzügyi vonatkozású írásait, de most olyan területre tévedt, amely’ – szemmel láthatóan – messze áll az erre vonatkozó felkészültségétől.

  A “Katásnak nem kell könyvelő”- egy nagyon buta szlogen, hibás szlogen, és kár beállni mögé, főleg kár hangulatot kelteni a könyvelők ellen!

  Azért azt tisztázzuk, hogy minden vállalkozó, akire hivatkozik az írás, a “kicsik”. Ááfaalanyok, azaz az általános forgalmi adó alanyai. Egészen nagyon más kérdés, hogy mit tesz az áfaelszámolással, kell-e tenni neki bevallást avagy sem (pl. alanyi adómentes, avagy csak (régi nevén”) tárgyi adómentes tevékenységet folytat.
  Pl. egy alanyi adómentes vállalkozó (akár katás, akár nem katás) nem járhat el alanyi adómentes minőségében, ha pl. a Közösség valamelyik tagállamába nyújt szolgáltatást…
  Húha! Korlátozott a hozzászólás, pedig még sok, érdekes és helyes tudnival

 • UD
  Annyi, hogy azért elvileg a költségszámlákat itt is meg kell őrizni. De épp ezen poénkodtunk egy ismerőssel. (Kellene nyitni csak KATÁra szakosodott irodát, 50Katás vallalkozót, de akár 100-at vagy többet is elvallalnék.) 😀
  Az emberek írtóznak az adminisztrációtól s vele az adózástól, igazából ennek fizetik meg az árát ilyenkor.
  (Bár ugye júliustól a KATÁsoknak is többé-kevésbé bonyolultabb lesz az élet.) -O-SZÁMLA
 • reg. Könyvelő
  a 28 millió lehet hogy igen, lehet hogy nem. Egyik ügyfélnek készítettem egy kalkulációt, ott évi 24 milliós bevételig készültek verziók, összesen 64. Még ekkora bevételnél is megérte a KATA.

  Ami a könyvelők munkáját illeti, mármint hogy nem lenne 2021-től, le kell, hogy nyugtassalak, mert lesz munkájuk. A könyvelés nem a számlák rögzítéséről szól, ezt ma már digitálisan illik megoldani, ami hatékonyabb, gyorsabb, mint a kézi adatrögzítés. Ha 2021-től az áfa bevallás-tervezetek annyira lesznek jók és pontosak, mint a szja tervezetek, akkor komoly kockázatot vállal az a vállalkozás, amely a NAV tervezetre hagyatkozik.

 • Tamás
  “Akik aggódnak a katások nyugdíja miatt: szerintetek ha nem lenne kata, akkor a mostani katások mit csinálnának?
  Segítek, vagy feketén borítékba dolgoznának (v. vállalkoznának), vagy munkanélküliek lennének.”

  Hülyeséget hagyjuk már: lehet, hogy ez volt az eredeti szándék, de rengetegen csúnyán visszaélnek vele.. ami nem is csoda, hiszen olyanok a feltételek, hogy viszonylag könnyen lepapírozhatóak.
  Területi képviselők, meg egy csomó más munkakör ment ki 1:1-ben katásnak, megspórolva ezzel sok 100e Ft adóbefizést az állam felé.

 • raverguy
  Vidéki, közepes város 2500 forint/hó, amit AAM-ként fizetek. Jó pár éve nem emel már, ő maga is azt mondta simán csináljam én, de ennyi nekem belefér, hogy ne kelljen vele foglalkoznom. Ha emel magam fogom csinálni.
 • Kulombos
  Akik soknak találják az 5e Ft-os kamarai hozzájárulást,azok valószínűleg nem túl régen vállalkoznak. Én 26 éve tolom… Mielőtt ezt bevezették, volt pár év, amikor eldönthetted, hogy akarsz-e tag lenni, vagy sem. Még azelőtt pedig árbevétellel arányos volt a tagdíj, volt, hogy 80-100e Ft-okat fizettem évente, ugyanannyi szolgáltatásért, amit most kapok. Szinte semmit, bár most, a vírus “beköszöntével” éreztem az először azt, hogy tesznek valamit, a rendeletekről, pályázatokról pár naponta kaptam a kivonatos összefoglalókat.
  A KATA-hoz: az egyszerűsége mellett azoknak éri meg inkább, akik magánszemélyeknek dolgoznak, mert így 27%-al olcsóbban adják a tevékenységüket.
 • businesspower
  Itt ebev.nav.gov.hu/ pedig ügyfélkapus belépést követően, a menüből az EFER menüpont kiválasztását követően bankkártyával (hitelkártyával) is be lehet fizetni az adókat!
 • Kalappal le!
  @KÖNYVELŐ
  “Pl. egy alanyi adómentes vállalkozó (akár katás, akár nem katás) nem járhat el alanyi adómentes minőségében, ha pl. a Közösség valamelyik tagállamába nyújt szolgáltatást…”
  Nekem az első 3 legnagyobb KATA-ra specializálódott könyvelő iroda ezt úgy mondta, hogy ha külföldi adóalanynak számlázol (függetlenül, hogy közösségi vagy nem) akkor valóban nem járhatsz el alanyi adómentesen. Közösségen belül EU-s áfakulcs kell, míg harmadik országnál meg 0%-os áfatartalmú számla. Nyílván áfabevallást kell készíteni 0 áfával. Közösségi esetén a partnert is be kell vallani. De könnyű!
  Viszont ha magánembernek (tehát nem adóalanynak) számlázol akkor eljárhatsz alanyi adómentesen, mivel a teljesítés helye MO. Kivétel egyes ritka szolgáltatások mint pl a TV adás.
  Namost ebben az az érdekes, hogyha nem így van akor 20.000 KATA-s rosszul csinálja, mivel kb. annyi ügyfelük van/volt az évek során.
 • Györgyi
  Én is KATA-s vagyok, kezdettől fogva magam csinálok mindent, ráadásul úgy vettem észre, hogy a NAV is egészen ügyfélbarát hozzáállást vett fel. Amikor elcsesztem valamit (szüneteltetéskor nem tudtam, hogy az online bejelentésen kívül egyéb beadnivaló is van),és kaptam felszólítást, bementem, és simán segítettek mindent utólag kitölteni. Még egy listát is írt nekem az ügyintéző, hogy máskor, ha ilyen van, mit hová milyen határidővel kell beadnom. Szóval tényleg totál felesleges könyvelőt fizetni.
 • Szabi
  Negyedévente 10 ezret fizetek a könyvelőnek, nekem ennyit megér még másodállásos katásként is. Sörre is elköltök ennyit, pizzára meg háromszor ennyit. Mindent úgysem csinálhatok egyedül, így is rengeteg energiát elvesz a vállalkozás. Cserébe persze pénzt hoz, nem kell sajnálni 🙂 Sok mindent megcsinálok én is, a honlapomat, a hirdetéseket, a gépeim beszerzését, kiválasztását, a hogyan tovább-ot, de a könyvelés és a szerelés része az nem kell. Egyszerűen nincs türelmem a nyomtatványok értelmezéséhez, vagy egy berohadt 12-es csavarhoz. Arra ott a könyvelő, ott a szervíz. Nekik is meg kell élni valamiből, hogy meg tudják venni az én szolgáltatásomat.
 • Könyvelő
  Érdekes volt olvasni a cikket és a sok hozzászólást.
  Valamiért sokan azt gondolják, értik a jogszabályi háttereket, és olvasnak a neten néhány cikkeket, akkor már tudják a tutit, mit hogy kell csinálni.
  Vannak klubbok, ahol ingyen várják el a szaktudást a könyvelő nélküli vállalkozók, mert KATA-snak nem kell könyvelő, csak nehogy kapjon egy ellenőrzést, akkor már hirtelen felértékelődik a könyvelő szakma.
  Kuncsorgunk neten a tudásért, úgyis van olyan h.lye könyvelő, aki ingyen ad tanácsokat.
  Én is nagyon élvezem, amikor:
  – elmegyek fodrászhoz és otthagyok 30.000 ft-ot, amiből 20-at zsebbe rak a kedves fodrász és nyugtát elfelejt adni.. Életemben nem kaptam bizonylatot egyik szépségipari szolgáltatótól sem. DE amikor megtudják, hogy adótanácsadó vagyok, akkor azért elkezdenek szakmai kérdéseket feltenni – mintha ingyen kéne osztogatni. DE azért a fodrász szaktudását megkell fizetni, ugye?
 • Szabi
  nem a kata miatt tud olcsóbb lenni, hanem az alanyi adómenteség miatt,de ahhoz nem kell katásnak lenni. Én is normál SZJA alatt kezdtem a vállalkozást tavaly (mivel nem tudtam hogy lesz-e ügyfelem egyáltalán), de akkor is Sam voltam, és nem számláztam áfát.
 • Könyvelő
  Vagy elmész az autószerelőhöz, puff 50.000 ft, villanyszerelő puff 20.000 ft, mert ránéz a semmire.
  Ügyvédi díjakon nem akartok sírni? A több tízezer/százezer egy óráért?
  A szaktudást megkell fizetni, ha tetszik, ha nem.
  Én se szerelem be a kazánt, mert jaj drága a szakember.
  Gondolom mindenki elkéri a díját,vagy esetleg ti nonprofit jelleggel tevékenykedtek?
  Nem is beszélve, hogy pont a katásoknak figjuk nincs a vállalkozásról, s nonstop dobálják a kérdéseket a könyvelő felé.
  A könyvelő nyilván elkéri az árát, ha nem akarod megfizetni, akkor ne legyen könyvelőd, vagy keress olcsóbbat. Nem a katasokból fogunk megélni.
  Ki lehet számolni hány évet tanul és dolgozik az ember ahhoz, hogy regisztrált mérlegképes könyvelő legyen, illetve adótanácsadó.
  Kicsit uncsi a sok okoskodó, hozzá nem értő, jobban akarja tudni, mint a szakember vállalkozó.
 • Szomolya
  Furcsa nekem, hogy egy olyan ember – akinek az irásait egyébként nagy kedvvel olvasom – aki folyamatosan arról ír, hogy ha nem ismered a tőzsdét, akkor ne tőzsdézz, most beleáll a “katásnak nem kell könyvelő” témába. Én könyvelőként ezen csak mosolygok. Mindig van aki aztán azért fizet, hogy az elrontott dolgokat helyrehozzuk. Azt hagyjuk már, hogy van aki átver, olyan minden szakmában van. Mindenki tud egy-két pénzügyi tanácsadós történetet. Egyébként azt is Nálad olvastam, hogy minden annyit ér, amennyit valaki megfizet érte… Arról nem beszélve, ha így nézzük, akkor nem kell informatikus, autószerelő, tervező, gázszerelő, hentes, szakács, nem kell senki, hiszen mindent meg lehet tanulni, mindent meg lehet csinálni. Györgyikét üdvözlöm, sokat tett most a könyvelő szakma megbecsüléséért…
 • Kiszamolo
  Ha már fodrász: a fiam haját géppel 3.500-4.000 forintért akarják levágni újabban, otthon megcsinálom 5 perc alatt, mert nem sok ész kell hozzá, ugyanolyan gépem van, mint a fodrásznak és nem igazán lehet elrontani. Fent a 12 milis betét, oldalt a 9 milis. A fodrász is csak ennyit csinál vele. Nem csak pénzt, időt is nyerek, hogy nem kell odamenni, meg egy órát ott várni.

  A feleségem ettől még rendes fodrászhoz jár négyszer-ötször annyiért, mert az ő hajához kell a fodrász tudása.

  Persze a fodrász is a 3.500-4.000 forintos vágásokat szereti, amivel készen van 5-6 perc alatt és nehéz elrontani. Abból sokat be tud vállalni és könnyű kereset. Sokkal könnyebb, mint egy női hajat vágni, mosni, festeni, szárítani négyszer annyiért másfél órán át és még el is baltázhatja.

  S ha majd a fiamnak is komplikáltabb frizurája lesz, ha nagyobb lesz, amihez már olló kell, meg szakértelem, akkor nem fogom sajnálni rá azt a négyezret. De addig felesleges idő és pénzpazarlás fodrászhoz hordani.

  Akkor is, ha ez a fodrásznak nagyon nem tetszik.

 • Szorgoshangya
  Vica, mielőtt 3 felkiáltójellel okoskodnál könyvelő létedre, inkább képezd magad tovább. Pont egy ilyen “filleres” alulképzett könyvelő miatt lettem majdnem áfá-s! Nem szólt a balga, hogy a lakás amit MAGÁNSZEMÉLYKÉNT legálisan kiadtam, annak a bevétele is bejátszik! Fentebb egy képzettebb kollégád leírta: “Csak pár dolog ami szemet szúrt:
  Ha katás egyéni vállalkozó vagy és mellette magánszemélyként ingatlant adsz bérbe, a bérbeadás bevétele bizony az alanyi mentességi határba beleszámít, csak a kata keretbe nem.”

  Ez a lényeg, erre figyeljetek! Hülyeség? Persze, h. az, de attól még nem árt tudni.

 • Könyvelőt a könyvelőboltból
  Hehehe 🙂 A sok felháborodott könyvelő.
  A legegyszerűbb esetekhez nem kell könyvelő, ahogy a náthához sem kell orvos. Mondjuk fejlesztő, projekten dolgozik, havonta számláz. Van neki egy évben 5 számlája A céghez, másik 6 meg B céghez.
  Összeadja excelben a számokat, beírja a NAV-nak és kész, ehhez nem kell szaktudás. Ez van leírva, semmi több. Ha elrontja, majd megy hozzátok és fizet mint a katonatiszt. Ha bonyolultabb ennél, akkor is. Mi a gond?

  Viszont kérdeznék valamit. Ugye az az állítás, hogy azért kell könyvelő, mert ha elrontasz valamit, akkor a NAV majd jól megbüntet. Ehhez képest én udvarias levelet kaptam, benne pontos leírással, hogy mit töltsek le, melyik számot hova írjam, megcsináltam, beküldtem interneten, aztán kaptam egy másik levelet, hogy mivel együttműködtem, az ügynek vége és köszönik. Mondjuk nem volt nagy pénz a hiány.
  Mi a tapasztalat?

 • Tibor
  Ezt a lakaskiadas bevétel beleszamit-e az AM keretbe dolgot nagyon sok könyvelő nem tudja jól. Nem újdonság, hogy beleszamit, csak a sok pénzért fizetett könyvelők fele se jól tudja. Én is majdnem megszivtam, az utolsó pillanatban sikerült rendbe tennem. Azóta a gondolat is elborzaszt, hogy könyvelőm legyen. Inkább mindennek utanajarok és megoldom magam.
 • Ronin
  Reho

  Azon elgondolkoztál, hogy aki jól keres Katásként. Lehet nem is lesz szüksége nyugdíjra, mert annyi pénzt meg tud spórolni? Honnan tudod, hogy te fogsz kapni nyugdíjat? Lehet nem is lesz már, akkor te fogod verni az asztalt. Én sok embernél azt veszem észre, hogy irigyek, ha valaki nem alkalmazottként dolgozik. Esetleg munka mellett még plusz bevételt generál magának.

 • D
  Szerintem sokan azért tartanak könyvelőt, mert félnek a hibás adminisztráció miatti büntetéstől. A NAV oldalán van több (jó/hasznos) leírás, de azok többsége pl. nem érinti az IPA témakörét (ahogy az esetleges kamarai tagságot sem).
  Nincs egyetlen hivatalos oldal, ami lépésről lépésre levezeti az egyéni vállalkozás alapításának lépéseit (lehetőleg közérthető formában). Ideális esetben egyetlen oldalon keresztül el lehetne intézni a vállalkozás indítását, IPA bejelentést, kamarai regisztrációt, kutyafülét.

  A NAV ügyfelekhez való hozzáállása érdekes (szerintem javuló a tendencia). Amikor valamit elhibáztam (vagy épp ők hibáztak), kaptam egy udvarias levelet, amiben tárgyilagosan leírták a problémát, és a megoldást. Volt, hogy a hibájuk elismeréséhez fél év, és féltucat kérelem kellett.

  Az egyszerű KATA adminisztrációja nem bonyolult, de a régi beidegződéseket nehéz legyőzni.

 • Andi
  Szomorú, hogy egy ilyen szakmaiatlan, sok téves információt tartalmazó cikk alapján minősítik a könyvelőket.
  Szomorú, hogy egy szakmához nem értő tollából megjelenhet egy olyan cikk, amiben azt taglalja, hogy mi lesz szegény könyvelőkkel, nem lesz szükség a munkájukra. Röhögnöm kell…
  Egy normális, magára valamit adó, a törvényeket betartó vállalkozó bele sem fog egymaga egy vállalkozás elindításába. A többi meg megérdemli a sorsát, valószínű, nem a törvényes működés a célja. Javaslom, hogy műtse meg a saját vakbelét is, rutinműtétnek számít, simán megcsinálja. Előzetes tanfolyamhoz kötném a vállalkozóvá válást.
 • Szoke Noemi
  Kedves Kiszamolo, amit ebben a cikkben leirtal, az kb egy 2-3-4 oras szemelyes konzultacio anyaga. De ennel sokkal sokkal tobb a buktato. Amit az afarol irtal, az elnagyolt, es sok benne a pontatlsnsag. Az iparuzesi adoban is van tobb valasztas, van akinek pont nem az evi 50 eri meg, mert olyan pici. 1.) Van akinek az valo, hogy full maga intez mindent, nincs konyvelo. 2.) Van aki evente egyszer fizet a konyvelonek, es mindent atbeszelnek evente egyszer. 3.) Van aki havonta fizet, de nem a szamolgatast fizeti meg, hanem azt, hogy van egy tanacsadoja akihez barmikor fordulhat. Te ittmost mindenkit az elso megoldasra biztatsz. Pedig nagy birsagok es gondok adodnak, ha valakinek nincs ehhez tudasa, megis konyveloi hatter nelkul csinalja. Tudnek errol remtorteneteket meselni.
 • Jalisco
  azért nehogy már a kormány hibája legyen,ha a mostani Katások szinte nulla közteherviselés mellett nem tartalékolnak nyugdíjas éveikre…Az legyen mindenki egyéni problémája.Aki meg nem képes ezt felérni ésszel ne legyen vállalkozó.
  Katás adozó 50.000,- befizetése mellett ugyanúgy kapja azt a juttatást amit a nagy többség sokkal sokkal több adó-és járulékbefizetés mellett.Baromi fárasztó az állandó siránkozás is egy ilyen igazán kedvező adó mellett.
  Aki meg ennyire filléreskedő,hogy megspórolja a könyvelő -egyébként átlagban 10ezer alatti juttatását-az meg is érdemli a későbbi esetleges problémáit a Navval,hitelfelvételnél,szünetelésnél.
  A 20ezres díj valóban túlzott,de meglátásom szerint nem ez a jellemző.
 • Györgyi
  Abszolút becsülöm a könyvelőket, én is voltam ev még a KATA előtti időkben, szuper könyvelőm volt, minden terhet levett a vállamról. Viszont hiszek abban, hogy az emberek el tudják dönteni, mire van szükségük. Ha valaki KATA-s, de áfázik, külföldre számláz, netán alkalmazottai vannak stb., és nincsenek könyvelési ismeretei, nyilván nem fog spórolni a könyvelőn. De aki – mint jómagam – kiállít havi 2-3 számlát hazai cégeknek, és alanyi (sőt tárgyi) adómentes, azt ne vegzálják már állandóan, amiért nem fizet a semmiért! Elhiszem, hogy könnyű kereset lenne mindez a könyvelőknek, de tanuljuk már meg lenyelni a békát! Nyelvtanárként én sem indítok hadjáratot azok ellen, akik önállóan, netes forrásokból tanulnak nyelvet, és ha félévente egyszer kérdésük van, amit öt percben meg lehet válaszolni, nem verem az asztalt, hogy miért nem fizetnek tanórákért, hanem segítek.
 • Endrészné Kis Erika
  Könyvelő vagyok. Nekem sok katásom van viszonylag. Vidéken dolgozom. Egyikük sem érzi lehúzásnak a kifizetett könyvelési díjat. Persze a 20.000 Ft-tól messze van az, amit kérek érte. A cikk kicsit igazságtalan véleményem szerint, mert nem csak katás ügyekben vagyunk segítségére a vállalkozóknak, hanem minden, adózással kapcsolatos kérdésekben,jövőbeni tervezésben, és hadd ne soroljam. A katásnak nem kell könyvelő szlogen dogmatikus és tudatlanságban tartja a vállalkozó társadalmat. Köszönöm, hogy elmondhattam a gondataimat a témával kapcsolatban.
 • 1 könyvelő
  Nagyon tudatlan a cikk írója, ha úgy gondolja, hogy csak ennyi tudás szükséges egy katás vállalkozáshoz amit itt a cikkben leirt.
  Persze amikről nem tud, azt nyilván nem is tudja a cikkben leírni.. Van neves szakmabeli hölgy aki vaskos könyvet írt a katáról.
  A cikk írója a tudattalan inkompetencia tipikus esete.
  Annyit azért elarulok, hogy ha a fentiek alapján adtad be a 19KATA bevallásodat, akkor biztosan hibaágra futott a NAV-nál.
  Évi 12 M Ft felett 40 % katát is kell fizetni, annak összegét is be kell írni a bevallásba, valamint a kata fizetéssel érintett hónapok számát is..
  Az összes fontos tudnivalót egy katás vállalkozáshoz nem lehetne itt leírni helyhiány miatt..
 • 1 könyvelő
  Most akkor mi könyvelők is írjunk cikket, hogy ne fizess pénzügyi tanácsadónak, teljesen felesleges, főként 40.000 Ft-ot ne?
  Mindenki meg tudja oldani a saját pénzügyeit, semmi szükség pénzügyi tanácsadó igénybevételére…
 • KÖNYVELŐ
  Bocsánat!

  Csak válogatott hozzászólások kerülnek megjelenítésre?
  2 hozzászólást is indítottam, hogy javítsam a rengeteg tévedés, hibás megállapítás egyik-másikát, de nem jelent meg egyik sem.

 • V.A.Laki
  @nacionalista: Off a nyugdijakkal kapcsolatban. Amiben szerintem nincs igazad, az az, hogy sosem az “igazsag” alapjan osztjak el, hanem politikai alapon.

  Ugyhogy az egy dolog, hogy most perpillanat az a politikai erdek, hogy a “fizess be kurva sokat, abban a remenyben, hogy majd aranyaiban tobbet fogsz kapni” uzenet legyen kozvetitve. Ez barmikor atkapcsolhat egy “gyerekek szama alapjan jarjon a nyugdij”, vagy akar egy “legyen osszesen ket fele ehenhalas ellen vedo nyugdijosszeg: egy kicsit magasabb azoknak, akik jo helyre teszik az x-et a valasztason, egy kicsit alacsonyabb azoknak, akik rossz helyre teszik az x-et a valasztason”. Tudod, nem jarulek, hanem hozzajarulas: hozzajarulsz ahhoz, hogy a Fidesz bolcsen es okosan hasznalja fel a penzed.

 • Kiszamolo
  Jaj anyám, ennyi vérig sértett könyvelőt.

  Bezzeg ha arról írtam volna cikket, hogy ne fizess a fodrásznak havi tízezret, hogy hajvágó géppel levágja a gyerekeid haját, amit te is meg tudsz csinálni 10 perc alatt otthon, most felállva helyeselnének.

  (Akkor most a fodrászok jönnének azzal, hogy nem úgy van az, szükség van a szakemberre, mert neki másképp áll a kezében a hajvágó gép a 14 milliméteres fejjel, annak a kezeléséhez legalább 3 év gyakorlat kell és képzettség.)

  A cikket nem értelmezi, csak kikéri magának, hogy igenis megdolgozik azért a havi tízesért, húszasért.

  Mégis, mit csináltok minden hónapban a pénzért, ha már ez lett a téma?

  Tényleg kíváncsi vagyok rá. Hány órát könyveltek havonta egy katásnak, milyen rezsiórábérrel és mennyi idő megy el a havi jelentésekre? Milyen havi jelentéseket adtok le az alanyimentes katásoknak?

  Heti, havi, éves bontásban mennyit dolgoztok a katás anyagokkal?

  Csak ha már annyira tévedek és tényleg olyan sok a munka a katásokkal?

  Miért nem adtok neki tanácsot évente egyszer óránként 10 ezer forintért, miért kell havi díjat szedni tőle és eljátszani, hogy mennyi munka van vele?

  Miért kell beállítani, hogy a katás adóbevallás, az aztán akkora nagy cucc, hogy két napig kell rá készülnötök, azért kértek el érte annyi pénzt?

 • Kiszamolo
  1 könyvelő, nincs annál rosszabb, mint amikor olyan akar pénzügyi tanácsot kérni, akinek semmi szüksége rá.

  Igen, ilyenkor én mondom neki, hogy nincs rá szüksége.

  Mert nem mindenkinek van szüksége pénzügyi tanácsadóra és akinek nincs, attól nem is fogadok el egy fillért sem és én beszélem le arról, hogy eljöjjön hozzám.

  S nem kérek senkitől havi díjat, hogy évente újrakössem helyette a lejáró állampapírjait 20 perc alatt az interneten és nem akarom beállítani, hogy az egy akkkkkora nagy szaktudást igénylő művelet, hogy azt ő nem tudja magának megcsinálni, mert nem ért hozzá és elrontja, szénné büntetik, ezért mindenképp fizessen nekem havi díjat élete végéig. Elmondom neki egyszer, hogyan tudja ő magának megcsinálni és megmutatom, hol kell és hogyan kell.

  Ugyanis ezért fizet. Egyszer.

 • Kiszamolo
  Reméltem van annyi esze mindenkinek, hogy ez csak egy falsul kitöltött, sőt ki sem töltött példa űrlap egy hasra ütött értékkel. Különösen egy könyvelő rájön erre.

  Úgy látszik tévedtem….

  S képzeld, elsőre, csont nélkül, percek alatt, egyedül beadtam a valódi bevallásomat és jó lett.

  A cipőmet is bekötöm egyedül, ha kell.

 • Kiszamolo
  Noémi, én nem azt írtam, hogy akinek szüksége van rá, az se menjen könyvelőhöz.

  Sőt, kifejezetten azt írtam, hogy indulásnál mindenképp menjen el és beszéljék át a könyvelővel a dolgokat.

  Legyen valaki, aki a bejelentéseket, lejelentéseket megcsinálja az elején, megmutatja a zöldfülűnek, hogy kell kitölteni egy számlát, ajánl egy online számlázót, stb.

  Én csak annyit írtam, hogy havi 20-at senki ne fizessen azért, hogy valaki helyette 10 perc alatt kitölt egy faék egyszerűségű nyomtatványt évente egyszer. Pardon, két nyomtatványt.

  Megkéri a vállalkozót az év végén, adja össze, mennyit számlázott, gyűjtse ki, volt-e egymillió felett és kinek és mennyi, aztán ezt felpötyögi a nyomtatványban öt perc alatt és beküldi. Évi 120-240 ezerért.

 • Kiszamolo
  Könyvelő, nem tudom, hol szóltál hozzá, itt minden hozzászólás megjelent és a spamben sincs.

  Valamit elrontottál.

 • IPv6
  Mi történik ha a Katicás adóoptimalizáló 12M fölé megy? 40% adó az afölötti részre és annyi? Azt is meg tudja oldani könyvelő nélkül?
 • Kiszamolo
  IPv6, ha ezt itt kell megkérdezned, akkor mindenképp fizess be előtte egy adótanácsadóhoz legalább egy órára.

  Egyébként az történik, hogy év közben is áfakörös leszel és onnantól az áfát fel is kell számolnod és be is kell fizetned, viszont a beszerzett dolgok áfáját visszaigényelheted.

  Már az a számla is áfás lesz, amivel éppen átléped a határt.

  Áfakörösként már nem csak évente egyszer kell bevallanod és szükséged lesz egy vállalkozói számlára is, ha még nincs.

  Az évvégi bevallás egy kicsit módosul, de az nem egy nagy kaland, a 12 millió feletti rész meg 40%-kal adózik, azt is be kell fizetned a havi fixen túl.

  De még egyszer, menj el adótanácsadóhoz vagy könyvelőhöz még mielőtt aktuális lenne.

  Hogy meg tudod-e oldani, rajtad múlik. A kibocsátott számlák áfatartalmát kiszámolni és befizetni szintén nem egy fene nagy agysebészet, de majd eldöntöd magadnak, ha látod, hogy pontosan mit kell csinálnod.

  Sokan maguknak csinálják, sokan inkább könyvelőre bízzák. Van az a sok pénz, hogy inkább magadnak csinálod és van az a kevés pénz, hogy akkor se, ha egyébként meg tudnád csinálni könnyen.

 • IPv6
  Köszi Miklós,

  Kiszámoló tanácsadásra már menni akartam, szerintem akkor asap megejtem 🙂
  Mellé egy adótanácsadó. Roger that 🙂

 • GGG
  Ez az Miklós, adj nekik! 😀
  Érvelni egyik sem tud, hogy mi az a fene sok hiba a cikkben, csak hajtogatják, hogy a “Katásnak nem kell könyvelő” mondás mekkora bullshit. Kezdem azt hinni, hogy ezt a mondás konkrétan tőlük ered, mert Katástól még nem hallottam, csak könyvelőtől.
  Engem az egyik még egyórás “alapozó tanfolyamra” is ráakart beszélni 20 ezerért talán, vállalkozás indítás előtt, hogy átbeszéljük és kiszámoljuk a dolgokat, amiket excel táblázatban megcsináltam magamnak egy fél délután alatt, a neten utána néztem az indítás pontos lépéseinek. Baromi nehéz volt tényleg, szerintem is tanfolyam kellene kötni LOL. Meg azzal jön az egyik, hogy aki könyvelő nélkül akarja csinálni az konkrétan bűnöző!! Hát pofám leszakad! 😀
 • EG
  Mivel úgy is sok itt a könyvelő, én arra lennék kíváncsi hogy ha nekem elront valamit a könyvelő és büntetést kapok, akkor azt átvállalja a könyvelő? Hiszen én azért bíztam meg, hogy minden rendben legyen.
 • Van véleményem
  Egyetértek a sok előttem szólóval. Nem a KATA egészével van baj, hanem a sok bujtatott, KATA-s munkavállalóval aki igazból egyáltalán nem vállalkozó, hanem a főnöke utasításait hajtja végre. És had legyen minden bejelentett alkalmazott felháborodva ezen az egyenlőtlen pályán, amiből egyesek érdemtelenül hasznot húznak. Mondhatnám úgy is, hogy nem fair, sportszerűtlen. Vagy legyen mindenkinek %-os bért terhelő adó és járulék helyett fix 50 vagy 70, mint a bújtatott alkalmazott KATA-snak vagy szünjön meg a KATA. Mégegyszer kiemelem: nem azokkal a KATA-sokkal van baj, akik önállóan vállalkoznak.
 • Róbert
  Csak én érzek PR cikk szagot? Egy méteres cikkben kerül kifejtésre, hogy mennyire egyszerű az egész, mégis még elolvasni és értelmezni is sok, de aztán a végén ott a megoldás. (egy könyvelő elérhetősége) Rendszeres olvasó vagyok, de kezd egy kicsit zavarna a sok reklámcikk.