Napi 11.10

A kormány szerencsére komolyan aggódik a demográfiai válság miatt, évtizedek óta egyre kevesebb gyerek születik, ami egy időzített bomba a társadalom szempontjából. Ezért jövőre az eddigi gyerekek utáni adókedvezményt kiterjesztik a járulékokra is, vagyis ha nincs annyi adó, amennyiből le lehetne vonni az adókedvezményt, akkor a járulékokból is le lehet azt vonni. A másik döntés a gyes/gyed kiterjesztése, most már munka mellett is jár a gyed, második gyerek születése esetén duplázódik.

Persze egy 18-23 éves projektnél, mint a gyerekvállalás a kiszámítható, belátható jövő, a biztosnak vélt megélhetés sokkal fontosabb, mint a gyed összege az első két évben, de azért örüljünk a kicsinek is. Az origo cikke itt.

******************************

Nem minden alapítvány arra használja a pénzt, amire összegyűjtötte azt. A NAV és a Kehi most két gyerekmentő alapítványt talált gyanúsnak. Az origo cikke itt.

******************************

Van még lejjebb: az év első kilenc hónapjában 37%-kal kevesebb új lakás épült, mint az előtte lévő, szintén nem túl combos évben. A kiskereskedelem 0,3%-kal bővült, de csak azért, mert többet hagytunk a benzinkutakon, élelmiszerre például 0,4%-kal kevesebbet költöttünk.

******************************

Aki még nem ismeri Zsiday kolléga blogját, annak melegen ajánlom a figyelmébe, nagyon jókat szokott írni. Legutóbbi írásában összeveti Magyarország elmúlt néhány évét a környező országok hasonló időszakával. Sok újat nem mutatnak a statisztikák, Magyarország már lassan a balkáni országok mögött is lemarad. Itt tudjátok elolvasni a cikket.

******************************

5%-ra csökken a sertéshús áfája, hogy visszaszorítsák az áfacsalásokat. Mielőtt még örülnél, ez csak az egész és fél sertésre vonatkozik, a feldolgozott, boltban kapható termékek továbbra is a világrekorder 27% alá fognak tartozni.

******************************

Az ország költségvetését idén most nyolcadjára módosítja a kormány, most éppen a takarékszövetkezetek államosítása miatt.

******************************

Új hír az ingyenes pénzfelvétel-komédiában: rájött a kormány, hogy bő hatmillió ember nem tud nyilatkozni banki nyitvatartási időben 25-30 banki munkanap alatt. Ehelyett kitalálták, hogy akkor elektronikusan, az internetbankon keresztül lehessen ezt megtenni. December egytől. Mert ez csak úgy megy, hogy egy banki elektronikus rendszert hipp-hopp átalakítanak két hét alatt, hogy ezentúl ezt is tudja. Elvégre ha a mobilszolgáltatóknak adtak rá három hetet, hogy átalakítsák a számlázásukat az új percalapú adóhoz, akkor ez sem lehetetlen.

*****************************

Az osztrák Hypo Bank az eddigi 3,8 milliárd euró után újabb egymilliárd euró állami segítséget kap, hogy elkerülje az összeomlást. Ez 1,4 billió forint, még szerencse, hogy nem a magyar államnak kellett ennyit kiköhögni, mert akkor nem csak a bank, de az állam is fejre állt volna.

*****************************

Még mindig tudott olcsóbb lenni, a Magyar Telekom 285 forinton zárt. Nekem lassan kezd tetszeni ezen az áron a papír, lehet, hogy veszek belőle egy keveset, hosszú távra.

Share

48 hozzászólás

 • Lomnici Tamara
  Azt úgy lehet tudni, hogy bankszámlával rendelkezők hány százaléka használja az internetbankot? Félek, hogy sokan most döbbenek rá, hogy ilyen is van a világon.
 • MaxWell125
  Sziasztok!
  Itt egy szerintem nagyon jó, mindenki számára érthető, közérthető cikk(=elemzés?) a Magyar Telekomról.

  portfolio.hu/vallalatok/telekom/kidobhatjak_a_magyar_telekomot_most_kell_megvenni.191331.html

  A 2000. évi csúcsáról mára már közel tizedére eső részvény az előző évtized brutális emelkedő időszakát is teljes érdektelenségben töltötte és már akkora pesszimizmus van körülötte, ami általában is meg szokott ágyazni egy hosszabb távú emelkedésnek, természetesen a cikkben szereplő fundamentális okokkal megtámogatva.

  Persze lehet hogy nem ez az alja még az esésének. És még mindig egy részvényről van szó, nem egy bankbetétről, de a későbbi fejlemények függvényében egy egyre jobbnak tűnő hozam-kockázat arány látszik. A látókörömben marad és figyelni fogom.

  Köszönet hogy eszembe juttattad a MTEL-t, Kiszámoló!

 • Homeropata
  Ezek a családbarát adókedvezmények vajon ott éri el a hatását, ahol leginkább szeretnék, a középrétegben? Vagy ez is az alsó rétegre hat jobban.
 • Zabalint
  A sertéshús áfájával kapcsolatban valamit nagyon nem értek. Ugyebár ez az egész és félsertésre vonatkozik, a kiskereskedelemben viszont tőkehúst vagy kolbászt árulnak, amire 27% az áfa, akkor ez mitől jó a tenyésztőknek? Ugyanis így ugyanúgy kifizeti a 27% áfát, csak úgy, hogy a húsfeldolgozó az első szint, ahol ki kell fizetni teljes egészében, azt viszont nyilván a húsfeldolgozó be fogja árazni, és ennyivel kevesebbért veszi meg a tenyésztőtől.

  Vagy hogy visszaszorítja az áfa csaló tenyésztőket, mert nem lehet trükközni, hiszen az áfa a piaci árba árazódik be? Akkor viszont ez még inkább azt támasztja alá, amit gyakran mondok, hogy meg kellene szüntetni az áfát (VAT), és helyette fogyasztói adót (sales tax) bevezetni, mert akkor csak a kiskerre kellene figyelnie az adóhatóságoknak.

 • Zabalint
  Én sajnos nem pénteken vettem telekomot, hanem korábban a héten, így 294-ért vettem, de így is bízok benne, hogy jó üzlet volt. Korábban is volt nálam ilyen részvény, és összességében pozitív rá nézve az egyenlegem, mert az eső trend ellenére többnyire jókor sikerült be és kiszállnom, viszont portfólió fórumon már ki tudja mióta várják sokan az alját, ami mindig csak majd lesz. Viszont én úgy gondolom, amint az msci indexből való kikerülés utáni eladások után, olyan 270-280 körül fordulni fog, de nem hosszútávon értem ezt, simán lehet, hogy 200 is lesz még jövőre osztalék után.
 • GabenHUN
  Fura dolog ez a demográfiai válság.
  Ez Magyarországot komolyan érinti, azonban a világ éppen a túlnépesedési problémákkal küzd.
  Nem lenne célravezetőbb valamilyen módon nálunk megállaítani az Angliába, Németországba, USA-ba magyar, keleti més déli munkaerőt?
 • Tomi
  Pozitívak a gyermekvállalást ösztönző extra intézkedések, de az nem hangzott el egyelőre, hogy azoknak, akiknek csak az örökbefogadás opció, ez ugyanúgy fog járni? És például az apuka is elmehet majd gyes-re és ha visszamegy dolgozni, akkor kaphatja az extrát?
 • GabenHUN

  Helyesen: …az Angliába, Németországba, USA-ba tartó magyar, keleti és déli munkaerőt?
 • hopkinsz

  Engem kifejezetten zavar, hogy sok ember csak azért szül egy rakat gyereket, hogy megkapja a különböző jutalékokat/támogatásokat. Külön bosszantó, hogy vannak akik direkt tesznek azért, hogy beteg gyerekük szülessen, hogy még több pénzt kaphassanak.
  Örülök annak, hogy a kormány szeretne tenni azért, hogy több gyerek szülessen. Ugyan nem ismerem a statisztikákat, nem tudom, hogy az ilyen intézkedések milyen rétegekre vannak ösztönző hatással, de én attól félek, hogy a sok család támogatással inkább az alsó réteget buzdítja, és pár év múlva nem csak az lesz a baj, hogy nincs elég gyerek, hanem hogy hova lett az értelmiség?!
 • Petike
  Sziasztok,

  nem biztos hogy ez a jó fórum, de a GYED extra azt jelenti, hogy:
  1. az első gyermekünk 2012. júniusában született
  2. a második gyermekünk előreláthatólag 2014. februárjában fog
  Ergo: a feleségem kapja még 2014. júniusáig a GYED-et az első gyermekünk után (utána a GYES-t még egy évig), és vele párhuzamosan kapja a TGYÁS-t (vagy GYED-et, nem tudom jár-e második gyermekért a TGYÁS) 2014. februárjától két évig? Tehát 2014. júniusáig 2 GYED-et kapunk, majd onnantól egy GYES-t és egy GYED-et? Nem bánnám…

 • Janos
  :

  az adokedvezmeny az elsosorban a kozepreteget tamogatja. Ugyanis ha nem dolgozol ( vagy legalabbis nem adozol ) akkor semmilyen tamogatast nem kapsz. Azok akik feketeznek, vagy ugy osszesegeben semmit se dolgoznak, nem elhetnek vele. Regebben pont azert tamadtak, mert tul sokat kellett keresned ahoz, hogy a 3 gyerek utan jaro kedvezmenyt maximlisan ki tudd hasznalni ( ~ brutto 600 kellett )

  A Gyed osszege is fugg a jovedelemtol, ugyhogy a minimalbereseknek ez nem segit olyan sokat. Elsosorban azoknak az anyukaknak jo, akik szules utan szeretnenek visszamenni dolgozni.

 • Hitel
  Jók ezek a gyermekvállalást támogató kezdeményezések, de egy másik szempontból nézve én még szigorítanék a dolgon.Lehet meg leszek kövezve de a gyermekvállalást én életkorhoz (is)kötném sőt más feltételeket is állítanék de azokat le sem merem írni.Ahol dolgozom tele van huszonéves gyermeküket egyedül nevelő hölgyekkel, akiknek a legfontosabb, hogy le ne maradjanak az épp aktuális népbutító műsorok valemelyikéről és kikérik maguknak ha a hétvégét nem tudják végigbulizni.Biztos jó így? vagy gyermekes apukák akiknek a cél minél több virág “beporzása” a konkrét következmény nélkül..
  Nem azt mondom biztos van jó példa is és csak az én munkakörnyezetemből venni példát sem egy jó dolog de szerintem a gyermekvállalás nem játék. Igenis azok kapjanak kedvezményt akik már valamit le tettek az asztalra pl munkaviszony, több éves kapcsolat(házasság,stb) Ne alanyi jogon pumpoljuk a gyermekeseket.
 • Zabalint

  Szerintem meg tévhit, hogy támogatásokért bárki is szülne, függetlenül a támogatásoktól világszerte a szegényebbeknél több a gyerek, mint a gazdagabbaknál. Ezért is öngól az egész családi adókedvezmény, mert ettől nem lesz több gyereke a középrétegnek. A középrétegnek ugyanis nem a pénz hiányzik a gyerekhez, bármennyire is próbáljak magyaros panaszkodással ezt sokan beadni, hanem az idő, lehetőség és a (nem anyagi jellegű) motiváció, első kettőt a karrier, harmadikat az életmód veszi el.
 • GabenHUN
  2013-11-11 – 12:11
  Én mint (jómódú?) középréteg, akkor mondanám a véleményt, mely szerint számomra csakis az anyagiak miatt nem jöhet szóba a harmadik gyerek.
  1. Egy gyermek nem a születésekor, hanem 14-23 (vagy tovább) korában kerül sokba. Különórák, hogy felvegyék az egyetemre, majd egyetemi tandíj, kollégium-albérlet, utazás, ott is különórák, stb.
  2. Ma Magyarország szerintem semmilyen szinten nincs felkészülve a munkavállalók mobilitására. Az óvodák, iskolák 17.00-kor zárnak, évközben sokszor tanításmentes napok, félnapok vannak, stb. Ezt egy orász egyik végéből a másikba költöző család, dolgozó szülőkkel minden rokoni segítség nélkül nem tudja megoldani. Megtudná bébiszitterrel, de annyival meg nem keresnek többet. Megint a pénz.
  3. Akkor még arról nem is beszéltem, hogy az életben valamilyen anyagi segítséggel el is kellene indítani a gyerekeket…
 • tip

  Régebben, akinek nem volt gyereke, idős korára felkopott az álla. Ez volt a fő motiváció. Ma meg annak áll a világ a nyugati társadalmakban, akinek nem kell gyereknevelésre költenie. Idős korában saját gyerek híján is ellátják.
 • mesterséges unintellingencia

  “huszonéves gyermeküket egyedül nevelő hölgyekkel”
  Érdekes, hogy egy vessző hiánya más jelentést tud adni a mondatnak. De bizonyára a hölgyek huszonévesek és nem a gyerekek 🙂

 • Janos
  :
  Az eletkorhoz teljesen ertelmetlen hozzakotni. Jelenleg inkabb az a baj, hogy tul keson szulet(ne)nek a gyerekek. Az nyilvan nem jo, ha valaki 16evesen szul, de azert a masik iranyba is kar eltolni.

  Szerintem amit leirtal az elsosorban a Te munkahelyedre jellemzo. En senkit se ismerek, akinek szempont lenne, hogy minel tobb helyen legyen gyereke. Ez amugy se az apukanak, se az anyukanak, se a gyereknek nem jo. Szerintem kevesen vannak, akik 2-3 nonek is szeretnenek gyerektartast fizetni.

 • Zabalint

  Nem az anyagi helyzeted korlátoz, hanem a gyereked nevelésével kapcsolatos igényszinted magasabb annál, mint ami az anyagi helyzeted, te bizony olyan vagy, mint sokan mások az országban, kulturálisan középosztálybeli, anyagi helyzetben meg alatta vagy a fejlett világbeli középrétegnek. A 2-es pontod ráadásul nem közvetlenül anyagi helyzet, csak a kényszermegoldás lenne anyagi helyzet függő. A munkanélküli például pont ezen problémával nem küszködik…


  Ez így van, viszont azt sokan elfelejtik, hogy a demográfiai válság, amit a kevés aktív – sok nyugdíjas okoz 10-20 év múlva, még mindig semmi ahhoz képest, hogy ha nem teremtik anno meg a nyugdíjrendszert és továbbra is mindenki ugyanúgy gondolkodik, mint ahogy a fejlődő világban ma is, mert akkor ugye nem ennyien lennénk ugyanannyi erőforrásra.

 • GabenHUN

  Ok, “magasak” az igenyeim… Bar a logikadbol – kisarkitva – az kovetkezik vegso soron, hogy akinek az az igenye, hogy eppen ne haljon ehen, annak magas az igenyszintje. Mert bizony ezt a hatart eleg nehez meghuzni.
  Egyebkent meg tudnek en nagyon jo szakmakat kitalani a gyermekeimnek, de az erettsegi – OKJ kepzes kombojanak hazajaban itt minden folyik, csak eppen ketkezi szakemberkepzes nem. Ezert komoly munkahely kell egy szakma elsajatitasahoz, kerdes, hogy szulokent birod-e szuflaval (penzzel) ezt a tanuloidot, hogy utana (leginkabb kulfoldon) kamatoztathassa a tudasat. Persze akkor meg a nyelvtudasrol nem is beszeltunk, aminek az oktatasa ugye megint nem egy komoly fogalom nalunk…ezert ez is plusz kiadas a szulonek…
  A 2-es pontot arra ertettem, hogy ha a keresetet probalom meg az igenyhez igazitani, akkor is kapufa.
 • mage
  Én azzal Telekom részvény vétellel még várnék legalább addig még az MSCI követő alapok kitáraznak. Tavaly, ha jól emlékszem a richterből utolsó pillanatba adtak el egy nagyobb pakkot. Aztán még ott van a jövő évi osztalék fizetés, ember legyen a talpán aki eldönti, hogy mi a jobb a részvény érték szempontjából, ha keveset fizet jövő évre, vagy ha próbálnak az ide értékhez minél közelebbi osztalékot fizetni. Amúgy szívesen olvasnék tőled is egy bővebb bejegyzést a témáról.

  Ki mit ajánl, hol érdemes részvényt venni? Álltalába 0.5% és 1% között szóródnak a díjak a bankoknál ami szerintem irreálisan drága. Nem hiszem, hogy a bankoknak túl nagy költség lenne a részvény vétel és eladás. Van valahol neten összehasonlító oldal? A tőzsdei kereskedéssel foglalkozó forumba a randomcapital.hu ajánlották. Valakinek van információja róluk?

 • Petike
  @gabenhun: nagyon jó a 2-es pontod mint példa arra, hogy egy egészséges társadalomban nem az embernek kell a munkahelyhez költöznie, hanem fordítva történik. Sajnos amiben most élünk nem egészséges társadalom, így gyakran az a baj, hogyha valaki nem elég mobil… Vagyis nem utazik el messze a családjától, barátaitól máshol élni.
 • Janos
  :

  Amiket itt irsz, mind megoldhato olcsoert is, ugy, hogy kozben a szinvonal nem latja karat.

  Peldaul csinalhatod azt, hogy a gyerekeidnek otthon mindig idegennyelvu musort raksz be a TV-be. En eleve ugy tervezem, hogy le lesz tiltva az osszes magyar csatorna. Igy mi is csak idegennyelvut nezhetunk majd. Ez eleinte kenyelmetlen annak, akinel nem eleg eros az idegennyelv tudas, de amugy siman kivitelezheto.

  A penzugyi ervek meg falsok. Ha munka utan leulsz a gyerekkel tanulni, folyamatosan, akkor neked se lesz problemad megerteni a matekot,fizikat, kemiat( vagy barmi mast ) , hiszen egyszer mar tanultad. A nyelveket meg azert mehet, mert azokat lehet a TV-bol tanulni az adott nyelv musoran. Igy a kulonorakat megsporolhatod. Harmadik gyerekre meg jar a nagycsalados kedvezmeny. Most neztem, hogy tobb mint 50e ftal tobb tamogatast kapsz az allamtol ( + adokedvezmeny)

 • Kiszamolo
  Én KBC párti vagyok, nagy, megbízható és az egyik legolcsóbb. 0.25% a díja.
 • Nálunk kivették az idegen nyelvű műsorokat a kínálatból, combos kb. kétezerért havonta (!!! a többin túl…) nézheted csak. Még jó hogy van youtube, angol-német etc idegen nyelvű oktatóprogramok és a szuper Tanárblog ajánlásai. Viszont ha csak tévét nézel a büdös életben nem tanulsz meg idegen nyelven beszélni.

  Este hétkor-kilenckor én nem a hetedikes fizikát, de negyedikes olvasókönyvet is nehezen emelem már be mert leszív a meló napközben és a négyévesem otthon.

  harmadik gyerek meg semennyi pénzért nem lesz, én negyven is elmúltam már, a zember ötven is (és különben is, neki már összesen négy van, a felnőtt életét gyakorlatilag pelenkázással, ovibólgyűjtéssel, szülőikkel, bringázni tanulással et cetera töltötte), mi már leszarjuk az adókedvezményt a propagandával együtt (a nagy korkülönbség miatt az állam is leszar minket, semmilyen szempontból nem vagyunk nagycsaládosok).

 • V
  Szerintem ezt a demográfiai dolgot nem így kellene látni. Most attól, hogy a x.y. családjába 1 gyerek helyett lesz 2-3, több munkahely lesz az országban? Ha 3 gyereke lesz, nehogy “kihaljunk”, több munkahely lesz? Szerintem nem. Nem arra kellene ösztönözni a népet, hogy boldog-boldogtalan mindenáron gyereket hozzon a világra. A munkahelykérdést kellene megoldani. Ha az országban csak 8 millió ember élne, de a 8 millióból az dolgozni tudó réteg nagy részének lenne is munka, akkor lenne aki fizeti a nyugdíjadat. Ha leszünk 11 millióan, de munka ugyanúgy nem lesz a többségnek, akkor csak a nyomor lesz nagyobb, meg a segélyen élők száma. Szerintem így kellene látni.
  Most aki itt nem talál munkát vagy nem élne meg belőle, de mobilis, nem köti ide semmi az szépen kimegy külföldre és ott sütögeti a pecsenyét (nem szószerint) esetleg az itthon maradt családjának utal pénzt….
 • V
  Elég sok fiatal viszont kint marad, ott alapít családot, ettől is fogy a magyar. Ha kint van 8-10 éve, közben itthon volt évente 7napot, már nem is számít magyar lakosnak a statisztikák szerint.
  Nincs ellenemre, hogy pénzt kapjanak az anyukák, de ezzel megint azt érik csak el, hogy az apa dolgozik, anyuka meg sorra hozza világra a gyerekeket akiket aztán nem tudnak majd “jólétben” felnevelni.
  Pár hete pont egy olyan anya akart kioktatni akinek 4hónapos a gyereke, hogy ő tudja milyen sok pénz a gyereknevelés (az alapján amit az államtól kap, nem igen dolgozott…), én meg írtam neki én kb. 10éve tudom (tesóm gyerekei) és a gyerekre költeni nem akkor lesz “drága/megterhelő” mikor még becsinál, már bocs.
 • V
  Valaki fent írta, hogy a munkahelyén sok olyan anyuka van aki huszonéves. Igen, sok van. Nekem a csoportomban van 2, akinek “véletlen jött össze”, egyik 23éves és 2,5éves a gyereke, a másik 25 és 5 éves a gyerek (ez a nő már elvált), akad még egy 31 éves is akinek nincs szakmája. Van egy 30éves, aki férjezett van 2 gyereke, nem élnek jól, devizahitelre vett lakás stb., apa munkanélküli volt, most lett újra munkája a héten, a nő a két gyerekkel van otthon lassan 6 éve. Pár idióta már beszólt a nőnek, hogy miért nem lesz 3.? Mennyire megérni nekik. Én erre csak azt mondom, az aki beszólt, az majd támogatja a gyereket havonta 18-23éves koráig? Szerintem nem.
  Lehet egy nőnek 30felett is gyereke, akár több is, ha van hova születnie és nem a semmire (állami támogatás) szüli, jóval tartalmasabb életet biztosíthat neki, mint a 20-as évei elején szülő anyukák, akiket esetleg apuka is elhagy.
 • Janos

  nyilvan vannaak olyan esetek, amikor a tobb gyerek nem fer bele ( pl tul idos a par, vagy mar nincsenek is egyutt ), de a penzt, mint kifogast nem tudom, es nem is akarom elfogadni, mert nem valid.

  Azt, hogy miert nem, mar megirtam. A tanulas nagyresze siman megoldhato ingyen, csak foglalkozni kell vele, raadasul a szulo muveltseget is fejleszti.

  Persze az is mas, ha valaki nem akar a gyerekevel foglalkozni ( peluscsere, ovibavinni, elhozni ) , en megertem, de az megint nem penzproblema.

  Jah, es a megfeleloen nevelt gyereket nem kell feltetlenul 20 eves kora utan tamogatni… Kajat meg meg kell(het) venni neki, de a szorakozasat, a ruhazkodasat mar o is eloteremtheti. Az oktatasi koltsegeit ugyszinten ( van diakhitel, jo szakmaval nem veszes ), van nyari munka.

  TV-bol nem lehet idegennyelvet megtanulni, igaz, de segithet. A tanulas amugy hetvegen is lehet program.

 • V
  De lehet TV-ből, nekem is onnan lett Felső C nyelvvizsgám. 😀 Mondjuk nem csak külföldi adókat néztem, magyart is, de a külföldi adókon jobb volt a műsor. Nem én vagyok az egyetlen, ismerek mást is akinek így ment.

  A pénzt te lehet nem fogadod el kifogásnak, de ha két szülő szétdolgozza magát a gyerekre meg nem marad idő, mert reggeltől estig melóznak, nem biztos, hogy a gyerek jól viseli majd. Ahol a szülő nem dolgozik vagy csak egyik aztán várják a sült galambot, lehet meglepő lesz nekik, ha a gyerek majd rákérdez, hogy ő miért nem mehet az osztálykirándulásra. Majd lazán rávágják, hogy mert nincs rá pénz. Ha lesz egy beteg gyerek egy családban a gyógyszerek/kezelések sokba fájnak majd és azt nem fedezi a TB. Ha úgy áll neki mindenki, hogy a pénz az nem számít, enni, inni kap, ruha is lesz rajta a többit majd megoldja a gyerek ha nagy lesz, nagyot fog koppanni a család.

 • V
  A gyereked már 14éves korában kérni fog sok mindent, és nem fog elmenni melózni 14évesen. Te mindenre majd azt mondod neki, hogy menj el dolgozni, akkor vehetsz magadnak? Van gyerek akinek segíteni kell a tananyagban, de megnézem azt a szülőt aki a középiskolás tananyagot úgy oktatja, mint egy tanár, az egyetemi előkészítőtől nem is beszélve.
  A fiad lányod nem 20év felett viszi el a háztól a legtöbb pénzt, szerintem ezt írtuk többen is, de amíg elsajátítja a szakmáját, rengeteg pénz kell, hogy ezt megtehesse.
  A mai gyerekek nem olyanok, mint 25-30éve a gyerekek voltak. Simán kiközösítik a gyerekedet, ha minden téren ő lesz a legcsóróbb. Ne írd, hogy ez majd fejleszti a jellemét, mert nem fogja. Kezdik az oviban a Hello Kittyvel meg a Verdákkal… középiskolában meg ott a Ninentendo Wii…, de ha visszakapcsolunk egy fokozattal az általános iskolásnak már mobilja van.
 • milyen feri?
  : +1 voks a kbc-re, evek ota naluk vagyok, es tenyleg olcsok meg jok. a hw-es tokent utalom, de legalabb müködik.
 • milyen feri?
  : “De lehet TV-ből, nekem is onnan lett Felső C nyelvvizsgám. ” bullshit. Max megkönnyitette a nyelvtanorakat.
 • Janos
  :

  Ha a szulo a tergeometriaval kezdi a matekot, akkor neki nehez, ez igaz, de ha folyamatosan halad a tananyaggal mint a gyermeke, akkor nem lehetetlen feladat. Ehez eleg par ora a hetvegebol.

  Bocsanat, azokkal a szulokkel nyilvan nem akarok foglalkozni, akiknek nincs kedvuk dolgozni. Ne oket vegyuk mar alapul.

  16 evesen a gyerek mar elmehet nyari, vagy hetvegi munkara. Ebben a szulo is segithet neki. Van aki 16 evesen mar korrepetal ( fele-harmad aron mint a tanarok ), vagy fordithat, esetleg mast csinalhat, amiben a szulo tud segiteni. Ezekbol a penzekbol megkeresheti azt, amibol megveszi a meno telefont vagy ruhat. Kisgyereknek turkalobol lehet olcso meno cuccot venni.

  Persze ha csak a kifogas kell, akkor lehet talalni. A beteg gyerek, jogos, de szerintem annyira nem jellemzo. Amugy erre szerintem par1000 ftert lehet eleg jo biztositast kotni.

 • Nagy Pál
  2013-11-12 – 11:59

  Megkérdezném, hogy van egyáltalán kiskorú gyereke, netalán több is?

  Pali

 • V
  8. osztályos koromban megvolt az a tudás, ami már nem fejlődött tovább a gimiben, viszont elmentem nyelvvizsgázni, mert nem kellett bejárni gimiben a nyelvórára miatta, ill. 5 lett az érettségi belőle kapásból és 100%-os a központi felvételim (a szóbeli és az írásbeli is, nekem még volt) 😀 Ha nem lett volna TV, ez nem jött volna össze ilyen könnyen. A nyelvi óra (meg a tanárok tudása) olyan szuper volt, hogy általánosban az osztálytársaim nem tudták elragozni a haben-t. Attól, hogy te nem hiszed, még így van. Gimiben pedig magántanárhoz jártak és így lett meg 2-nek a közép + egynek a felső, de ő sok vért izzadt érte a többieknek max. a fősikolán/egyetemen, de akkor is csak azért, mert muszáj volt a diplomához. Nem mindenki seggeli be az anyagot, akinek van hozzá egy kis érzéke, annak a TV sok pénzt és időt spórol meg.
 • V
  Hány gyereked is van és hány évesek? Ha lenne egy 18 éves, nem ezt mondanád. Én is hallottam a szüleimtől, hogy nekik nem kellett annyi mindent és olyan szinten tudni, mint nekem egykor. Ez igaz volt a testvéremre is, aki 9 évvel idősebb nálam. Édesanyám pl. nem tanult csillagászatot középiskolában, nekem már a fizika tananyag komoly része volt, pedig nem voltam reálos. Szerintem nem gondolod komolyan, hogy te majd a gyerek leckéjét tanulgatod folyamatosan 6éves korától 18éves koráig, hogy segíteni tudj neki ha elakad. Az emberek többsége 5 évvel az érettségi után nem emlékszik a tananyag felére se. Gyereke meg nem 5 évre rá lesz, mire iskolás lesz az a gyerek a tudás nagy része már nem lesz meg, csak az amit a gyakorlatban is alkalmaz vagy rendszeresen ismétel a munka miatt. Elhiszem, hogy általános alsóban még te leszel a mindentudó a gyerek szemében, de azután nem biztos.
 • V
  Szerintem nincs gyereked. Nem 16évesen kell a menő telefon, már általánosban van neki. Nem 16 évesen szeretné az első márkás/minőségi ruhát és talán elmenne az osztálykirándulásra is, mondjuk mindig, mert nem a szomszéd városba mennek már alsóban se (ez mind pénz).
  16 évesen konkrétan szórólapozhat, de abból nem keres sokat (tudom próbáltam) 16 évesen gyárba nem mehet, max, 18-tól (itt legalábbis), egy fagyizóba lehet felveszik, de lesz jóóópár jelentkező, nem lesz minden 16évesnek meló. Szóval arra ne számíts, hogy a te 16 évesed majd viszi haza a pénzt dögivel és onnantól öneltartó lesz. Igen, kisgyereknek lehet turkálós a ruhája, csak egy idő után, tiniként cikinek érzi majd, hogy neki csak olyan van. :-S. A diákhitelre meg ne igen buzdítsd a népet ha lehet, nem jó dolog több milliós adóssággal kezdeni az önálló életet. Ha garantált a 600ezres fizud akkor nyugodtan.
 • Janos

  Van egy fel eves fiam.
  Es tervezunk meg tobbet is.

  Tudom, ilyenkor az jon, hogy nyilvan nem szabad megoldason gondolkoznia annak, akinek nincs legalabb 3 16 eves gyereke.

  Akinek meg van, annak regen volt, ezert az ne beszeljen, mert megvaltozott a helyzet.

  Hibatlan a logika:)

 • Janos

  Van aki TV-bol, filmekbol, es konyvekbol tanul nyelveket. Nyilvan csak egy jo passziv szintet lehet igy elerni, de a felso C-t meg lehet ezzel kozeliteni.

 • Janos
  Amugy felre ne ertsetek:

  Nyilvan van olyan helyzet, amikor valaki nem tud tobb gyereket vallalni ( tul idos mar hozza, elhagyta a ferje/felesege, valakinek a betegsege ), de az esetek 90%aban az all a dolog mogott, hogy az emberek nem akarjak az ehez szukseges lepeseket megtenni.

 • V
  A magántanítás szép dolog, de én pl. nem vágtam bele, mert lett volna aki felnyom, hogy nem adózom, ismerősöknek/osztálytársaknak segítettem ingyen, nem 1/3-os áron.
  Én még mindig azt írom, nem a pénz a legfontosabb (jó, hogy egy pénzügyi oldalra írom:-D ) de sok mindent megkönnyít, a hiánya pedig romba dönthet életeket.
  A gyerekednek a legjobbat akarod majd ha lesz, és az első gyereknél már megtapasztalod, hogy mennyi az annyi.
  Ismerek olyan nőt aki most arra veri magát, hogy a 3. (becsúszott) gyerekkel ő nagycsaládos, milyen jó ez meg minden, de valahogy mikor megy kölcsönkérni a rokonaitól ezt nem hangoztatja. Abba meg nem gondol bele, hogy a 3 gyerek taníttatása mennyi pénz lesz mire felnőnek.
  Elnézést a korábbi elgépelésekért, konkrétan más dolgokkal is foglalkozom.
 • Janos
  :

  Ha folyamatosan kepzed magad, hogy tudd a szintet tartani a gyerekkel, akkor nem lehetetlen. Heti nehany olyan ora maximum, mert az irodalmat, es a tortenelmet nem kell fejbol tudnod, azokhoz nezheted a konyvet. Max a mateknal lehet arra szukseged, hogy ertsd is a dolgokat, de ha kezdetektol te is tanulod, akkor abbol bajod nem lehet. Azok, akik nem tudjak, azoknak meg ajanlott megtanulni.

  Nem azt irtam, hogy a gyerek onellato lesz. Hanem csak azt, hogy a draga okostelefonra eloteremtheti a penzt o maga is. Vagy 1-1 markas ruhara. Esetleg a szulo is segithet neki penzt keresni. Sok olyan lehetoseg van, amiben lehet segiteni ( pl kertimunkak, vagy forditas… en korrepetaltaam, es engem is korrepetaltak… ), csak meg kell talalni.

  Foiskolabol meg ketfele van: az egyik, amit diakhitellel is megeri elvegezni, a masikat meg anelkul se. A valasztasban is lehet neki segiteni…

 • Meglepett víziló
  Nekem ilyen volt az anyám, mint amilyen János itt bőszen osztja az észt. 16 évesen már kőművesek mellett segédeztem napi 2-3000 forintért … Mert a család hasonlóan csőlátású volt. Akkor még menőnek éreztem, ma inkább dühös vagyok … Amíg mások gyűjtötték a kamaszkori élményeket, és sztoriznak, addig én kelhettem föl 5kor, mert 7re jött az autó.

  Kidobott évek, amiket senki nem fog már visszaadni.

  János, mielőbb ad árvaházba a gyereket, még így is jobb lesz neki, mint ha te leszel az apja.

 • Kiszamolo
  kamaszkori élmények, mint hányszor voltam mattrészeg, mivel lőttem magam és kivel fetrengtem tegnap este? Ilyenekre gondolsz?
 • Mugerin
  Én hálás vagyok a szüleimnek, hogy nem kellett melóznom fiatalon.

  Így belefért az életembe a versenyszerű sport, tudtam utazni… Nyáron pedig az egész Bükk körbe lett túrázva a nem is olyan közeli rokonság nyaralóját bázisként használva.

 • Janos
  Nem azt mondtam, hogy a gyereknek foallasban kelljen dolgozni 16evesen.

  Hanem azt, hogy az _EXTRA_ dolgokra nem art, ha o teremti elo a penzt. Ha en veszem neki a telefont, akkor kap egy 2-30e ftosat, de ha o 180e ftos telefont akar, en akkor is csak 20-30e ftot adok majd neki. A tobbit teremtse elo a zsebpenzebol vagy dolgozzon egy keveset.

  Elmenyeket gyujthet a csaladi nyaralason.

  A sportot nyilvan lehet es kell is tamogatni, mint ahogy barmit, ami hasznos lehet neki.
  :

  gondolom anyukad azt is szorgalmazta, hogy minel tobb nyelven tanulj meg, es minel jobb eredmenyeid legyenek az iskolaban.
  :

  nem kell meloznia, ha megfelel neki az a ruha es telefon, ami belefer a csaladi koltsegvetesbe, de ha tobbet akar, akkor az nem baj, sot, jo, de azt potolja ki o.

 • Janos
  Azt nem tudjatok veletlenul, hogy a 150e ftos ingyenes KP-felvettel a CitiTop eseten kulfoldon is ingyenes lesz-e? Ott eddig ingyenes volt, csak most a tranzakcios ado terheli…
 • oj2000
  Visszajelzés a Magyar Telekomos tipphez: ha valaki december közepén vásárolt pl. 296 Ft-os árfolyamon, akkor tegnap kb. 56%-os éves hozama volt: 324 Ft-on zárt.