Kata kérdőív

Nem is Magyarországon lennénk, ha nem hoznának meg egy törvényt, majd miután kiderül, hogy mekkora marhaság, nem utólag akarnák korrigálni.

Miután az iparkamara elnöke kitalált egy agymenést, gyorsan odadobta a kormány asztalára, akik gondolkodás nélkül elfogadták, talán el sem olvasták.

Szokás szerint mindenkit elfelejtettek megkérdezni, akit érint vagy van szakmai rálátása a dolgokra.

De ami késik, nem múlik, ha szokás szerint utólag is, de a kamara most kíváncsi lett az érintettek véleményére is.

Átadnám a szót az iparkamarának:

“Parragh László úr, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke nemrég letette a kormányzat asztalára azt a javaslatot, amiből nagyon gyorsan jogszabály lett. Sajnálatos módon ezt a javaslatot Parragh elnök úr a vállalkozók megkérdezése nélkül terjesztette elő.”

Ádám küldte át a linket, ahol véleményt formálhatsz a változásról. Sajnos a véleményedre nem annyira kíváncsiak, mert csak az általuk kitalált panelekből választhatsz, mint megoldás, de a semminél több.

(Ha olvassák ezt a bejegyzést az iparkamaránál és úgyis fogják, akkor jelzem, jó lenne egy szabad szavas válaszadási lehetőség is, hogy tényleg megismerjék a vállalkozók véleményét, ne csak a sajátjaikból lehessen választani. Én például máris javasolnék egy fix adókulcsos, mondjuk 20%-os adóteherrel választható megoldást 40-50 millióig. Ennyit mindenki be tud és be is akar vállalni.

Legyen egyszerű, mint a faék: a keresetem 20%-át befizetem adóba és kész. Ebben legyen benne az összes adó, illeték, járulék és minden egyéb agymenés. (Az áfa lehet külön.) Se számlagyűjtés, se bonyolult adózás, havonta tíz helyre való adatszolgáltatás meg utalás, önmagam bejelentése minimálbérre meg a többi. Ha Romániában évi 350 millióig belefér egy ilyen adó 8%-os összes adóteher mellett, szerintem itthon is megugorható lenne egy ilyen 20%-kal.)

Na szóval, amiért újra írok a témáról: használd ki a lehetőséget és hallasd a hangodat, ha már egyszer kíváncsiak a véleményedre. Kattints ide és töltsd ki a kérdőívet.

Share

72 hozzászólás

 • Nari
  Aki szerint túl magas a bérre rakódó adó és a 27 százalék áfa. Üss be a kalkulátorba mondjuk bruttó 700at, 2020 és mondjuk 2009. SImán csak családi kedvezmény nélkül, nem kell cifrázni. Áfa akkor 25% (sokkal kevesebb kedvezményes termékkel).

  Örültem hogy segíthettem!

 • random
  Ennek semmi köze nincs Parraghoz. Nem hiszem, hogy ő egyik reggel úgy kelt, meg kell rendszabályozni a katát. Elvégre nem feladatköre az államkassza monitorozása, egy ilyen javaslat kizárólag a PM-től jöhet. Csak ebben az országban minden a Fideszhez van becsatornázva. Valójában az történhetett, hogy kitalálta a központi vezetés, hogy a katával kellene kezdeni valamit, majd rájöttek, hogy látszólag fidesztől távolinak kell lennie, aki elviszi a balhét. Tehát nem minisztérium, és nem képviselő terjeszti be, hanem találunk valakit, áááá a kamara jó lesz…
 • Regen ennel is rosszabb volt

  Én meg javaslom, hogy 2009 helyett 1001 január 1-et üssünk be a googleba. Értem én hogy régen minden szarabb volt, meg “elmúlt 8 év”. De 10 év 2/3 után lehessen már többet elvárni, mint “csak Bulgária szarabb nálunk, de mennyivel jobban élünk…” Sokszor nézegettem külföldön a bruttó nettó arányokat. És kb ott vagyunk mint más országok, de 27 áfával. Az egyetlen dolog amiért nem mentem még el, az hogy ideje korán sikerült lakást venni és átlagon felüli ITs fizum van. De ha albérletben kéne laknom nem itt lennék.

 • tumpara
  Nari: teljesen igaz, sokkal jobb lett, de ennyi erővel a ’90-es évekhez is hasonlíthattad volna. A mostani állapotot a mostani régiós versenytársakkal szerencsés összevetni, akkor derül ki, hol tartunk a többiekhez képest. Ami nagy szívfájdalmam, hogyha megnézzük mondjuk Észtországot (tudom, nem régiós versenytárs, de talán még lejjebbről indultak), ők 30 év alatt lassan elérik Finnországot. Mi is beérhettük volna Ausztriát (ugye ez volt a nagy álom), csak úgy elcsesztük, ahogy a régiós versenytársaink is. Ezért nem jár dicséret, még ha jobb is lett az elmúlt 10 évben.
 • NoKata
  Én továbbra sem értem, hogy aki éves szinten a magyar átlagkereset majdnem 3X-t viszi hasza (388ezer VS 1 millió), azoknál miért van rendben az, hogy ezt havi 50ezerért megteheti? Ezért gyűjtünk aláírást?
  Nem KATAsoknak kellene lázadni most, hanem azoknak kellett volna eddig, akik a bérük 34%-át oda KELLETT, hogy adják standionépítésre…
 • Chrisson
  NoKata….
  Senki nem tiltotta meg meg neked, hogy kötelező alkalmazottnak lenned.. Bármikor továbbképezhetted volna magad és saját magadnak szerezhettél volna munkát és minden egyéb dolgot… Sőt elmehettél volna bármikor fizetés nélküli szabira, merthogy akkor meg nem keresel 1ft-ot sem. De nem késő, még most is megteheted. Januárig van 5hónap, amit kimaxolhatsz. Hajrá!
 • L70

  A kiskereskedelem lényege, hogy sokszor forgatja meg évente ugyanazt a pénzt, de alacsony haszonkulccsal. Ha 100 Ft-ba kerül neked, hogy veszel árut, amit 110 Ft-ért eladsz átlag egy hónap alatt, akkor évente 12-szer 10 Ft hasznod van 100 Ft-on (picit több, is hiszen legközelebb már 110-ért is vehetsz, és így tovább). De ha ebből levennél 15% adót minden 110 Ft-ból, akkor a vállalkozás bukta. A hozzáadott érték aránya pedig szektoronként eltérő, akkor pedig azért lenne bonyolult, hogy aki több szektorban tevékenykedik, az variálna, hogy egyikben költségel, másikban pedig árbevételt gyűjt. Ha a hozzáadott értéken a tőkenyereség és a munka kb egyformán adózna, csak akkor nem lenne trükközés. NAV onlineszámlával ez már akár mehetne is, csak akarat kellene hozzá. Mondjuk ezek a fiúk sose fogják szuperbruttósítani a munkabért, mert azzal buknák a következő választást.
 • Nari

  Elvárni bármit lehet, csak aranyos, hogy sokan a magas bérterhek miatt manapság sírók közül hatalmas csöndben voltak nem éppen ilyen kondíciók mellett. Vagy másképp megfogalmazva ha most hisztizni kell a magas béradókulcs miatt, akkor 2010 előtt minimum ki kellett volna rohanniuk a világból, de az valamiért csak jó volt. A szjanak 30 éves története van, a tb járulékoknak érdemben szintén, a NAV oldalán vissza lehet nézni 30 évre hogy alakultak az adókulcsok. Még a nullánál is kevesebb adófizetést is el lehet várni, de szerintem eléggé nehéz elvitatni, hogy az adócsökkentés pártján van a mostani kabinet.

 • Nari
  felőlem akár a 90-es évekhez is hasoníthatjuk, még ordítóbb a különbség

  ha nem szigorúan szja meg tb kulcsokról beszélünk, hanem általánosságban felzárkózásról, akkor valóban leszakadtunk a régiós versenytársaktól 2002 után, a régiós dinamikát pedig csak 2013ban vettük fel. De a különbség megmaradt (tartósan legyorsulni versenytársakat szinte lehetetlen). Ez az elhibázott gazdaságpolitika igazi ára. Nem csak a pocsék éveket vesztegettük el a szakértelem oltárán, hanem a rossz évek tartósan velünk maradnak, GDP-ben, bérekben, beruházásokban, államadósságban stb stb

  Egyébként szerintem nominálisan is teljesen vállalható a 15% szja és a kb uannyi járulék. Egy modern jóléti állam fenntartásáért cserébe egy fair kérés.A 27% áfa nyilván nem kellemes, de azzal is együtt lehet élni, ha közben csökken a járulék, családi adókedvez. van stb. Ha adóztatni kell, akkor a fogyasztás legyen.

 • Ági
  na de hol van a modern jóléti állam?? Mert nálunk épp az nincs.
 • Nari
  Eléggé élvezed pedig az előnyeit. A világ nagyobbik részén két kezüket összetennék a népek (és nem csak a harmadik világban) olyan egészségügyért, oktatásért, szociális és főleg családtámogatási rendszerért, mint a magyar, ilyen közbiztonsággal, infrastruktúrával, jogi háttérrel együtt pedig pláne. Nem azt mondom, hogy világszínvonalú a magyar állam (van olyan közpolitikai intézkedés ami igen), de gazdasági fejlettséghez és adószinthez képest elég baráti jóléti államot üzemeltetünk. Ami persze nem biztos hogy jó, nekem se feltétlen ízlésem szerint való, de tény.
 • Ági
  Azért ha megnézed a nemzetközi összehasonlító listákat, az nem pont azt mutatja, hogy “a gazdasági fejlettséghez és adószinthez képest elég baráti jóléti államot üzemeltetünk”. A “jóléti” kiadásaink azért viszonylag magasak, mert a nyugdíjakra megy a költségvetés jelentős hányada. Hol van a jó minőségű, hozzáférhető egészségügy (500 körzetben nincs háziorvos sem, helló!), a normális szociális védőháló, a 21. századhoz adaptálódó, nem lélekölő oktatási rendszer, az ügyfélbarát és állampolgárait partnernek tekintő állam, a fenntartható nyugdíjrendszer stb? Mármint a jóléti állam ezt jelentené, nem a 7 üléses SUV-ra adott állami kedvezményt… És ezekben a társadalmi alrendszerekben az elmúlt években minden volt, csak minőségi fejlődés nem.
 • Nari
  állami egészségüggyel, ingyenes oktatással, állami univerzális tb-vel és szociális rendszerrel kényeztet a magyar állam, jó a közbiztonság, közigazgatás is kiépített. És ezen felül igen van hétüléses SUV meg ingyenhitel családoknak. A minőségét és mennyiségét bárminek lehet vitatni, de tény hogy egy széles portfolioval bíró, átlagjövedelemes (és alatta) számára is elérhető szolgáltatásokat üzemeltető államot tartunk fenn. Próbálj meg gyereket szülni kétkezi munkásként az Egyesült Királyságban, egészégügyi ellátást szerezni az Egyesült Államokban, élvezni a kínai nyugdíjrendszer előnyeit, a harmadik világban csinálni bármit stb. Magyarország még messze nem egy fejlett ország, de ahhoz képest fogja a magyarok kicsi kezét az állam, az meg összegbe kerül.

  Egyébként a nyugdíj klasszikus jóléti kiadás, azt pedig tagadnám hogy nem volt jelentős fejlődés az általad említett területeken is

 • Werner
  Ugye ez nem komoly? Valamennyire színvonalas egészségügy fizetős, ég és föld van a magánsulik és az államiak között (ez most változott, az utóbbi pár évben). Egyelőre talán még a középiskolás szinten nincs meg ez a jelenség, de ők is küzdenek, pár év, és ott is fizetned kell, vagy mehetsz a frusztrált tanárokhoz meg a lepattant iskolákba. A külföldi példáid mögött láthatóan nincs személyes tapasztalat.
 • Másik medve
  ezt majd olvasd el: kiszamolo.hu/mennyibe-kerul-egy-szules/
  Nekünk aktuális, 500e-1m közé teszem a mi teljesen átlagos szülésünket, itthon Mo-n. Szerencsére nem kétkezi munkás vagyok…

  Ugyanez usában:
  EgyesültElemér
  2019-08-26 at 08:36
  2007-2008-ban az egyesült államokban dolgoztam és az egyik munkatársam felesége épp szülni készült. Gondoltam haverkodok már a sráccal és megkérdeztem tőle, hogy “mennyibe kerül a szülés”? Teljesen értetlenül nézett rám, el kellett magyaráznom, hogy mit kérdeztem. Erre azt mondta, hogy a 9 hónap alatt kb 9x voltak orvosnál az 9 x $15 = $135 vizitdíj, a többit teljes egészében fedezte az a középkategóriás biztosítás amit a munkáltatónk kötött ránk.

  Persze nekik problémamentes volt a szülés de a lényeg a “vizit” x $15.

 • V
  @masik-medve nemetorszagi szules kereken nullkommanix (0€) volt – ennyi penzert magasan kvalifikalt szakorvost kaptal egy negy eve epult epuletben hasonloan uj infrastrukturaval, termeszetesen a megelozo vizsgalatok is benne vannak
 • Nari
  Teljesen komoly. A világon mindenhol jobb színvonalú szolgáltatást nyújt a magáneü/oktatás, az a lényege, ha nem adna többletszolgáltatást, nem lenne rá kereslet. Én egyébként nem az állami eü és oktatás színvonaláról beszélek, hanem az elérhetőségéről, költségvetési súlyáról, a jóléti szektorok meglétéréről. Magyarországon olyan havi 30 USDért univerzális, mindenre kiterjedő egészségbiztosítást kapsz, százmilliókat elkölt rád a tb ha úgy van.

  nem konkrétan csak a szülés árára gondoltam az UK példában, szerintem 1-2 ezer fontos jövedelmű munkásoknak egy nem-NHS szülés kigazdálkodhatatlan, bölcsőde pl .vagy fizetsz keményen vagy felejtsd el. Összegeket nem ismerem, de egy féléves 100% (sőt adómentes) anyasági bérpótlékot se nézek ki az angolokból (ami itt lesz jövőre).

 • Másik medve
  Nem értem az érvelésed. Arról beszélünk neked, hogy “nyugaton” az ingyenes eü van olyan szinten, mint itthon a fizetős vagy fél-fizetős, a mi esetünkben sem magánkórházban lesz a szülés és így kerül 0,5-1m-be a buli.

  “ahhoz képest fogja a magyarok kicsi kezét az állam” és ez az egyik legnagyobb baj, hogy infantilizálva van a magyar lakosság, el van adva, hogy kell a gondoskodó állam, aki fogja a kicsi kezét és mindent elintéz helyette, mint apuci, anyuci, mert ezt “szoktuk meg” a cocializmusban. Azt eszed amit eléd tesznek, nem reklamálsz, örülsz, hogy kapsz valamit a jóságos államtól.

  De lassan kihal az a generáció, aki ebben nőtt fel és lassan változik a gondolkodásmód is talán.

 • Nari
  Én nem értem, miért beszélitek ezt nekem, én nem állítottam ezzel ellenkezőt. Nem is beszéltem minőségi összehasonlításokról. “és így kerül 0,5-1m-be a buli.” Izgalmas téma, de bevallom annyira engem nem mozgat ez. Megértem hogy a legjobbat akarod a családodnak, de kevésbé hiszem a 80-90k szülésért Magyarországon darabonként fél-1-et adnak a párok.

  ‘aki ebben nőtt fel és lassan változik a gondolkodásmód is talán.” szerintem egyre rosszabb, egyre több az igény és egyre kevesebb a felelősségvállalás. Erre nevel a neoliberális korszellem, legyél atomizált fogyasztó, attól leszel boldog. A kormányzati fellépés ezzel szemben becsülendő, de nem sokat ér.

 • Bálint Zoltán
  25 éve belföldi fuvarozást végzek több cégnek valamelyiknek 3 milliót meghaladja az éves számlák összege. Én egy becsületes vállalkozónak tartom magam és nem értem ,hogy miért büntetnek
 • Matetoth

  Nem büntetnek, el kell kezdened adózni. De kerdezd meg, h aki alkalmazottkent tolja, mennyire elvezi, hogy az elso forintjatol kezdve 45%kal “büntetik”.
 • János
  Egy újabb “itt minden szar, innen én el fogok menni” lovag. Ez az, jól megmondtad!! Jaaa, nem most mész, majd csak 2 év múlva?? Istenem, hány ilyen szánalmas embert ismerek, aki egy számára rosszabbul sikerült választási eredmény vagy törvénymódosítás után teleokádja a Facebookot az ország iránti gyűlöletével, aztán hopp, mégis itt felejti magát, de bocsánatot nem kér.

  Kérlek, menj! Ne 2 év múlva, most! Kevés az ingatlan, kicsit megugrott a munkanélküliség is, kell a hely a lelkes, optimista, az országot építeni akaró fiataloknak. Te meg “németezzél” ott, ahol örökre egy lenézett Ausländer maradsz.