KATA-sok vigyázzatok!

Már több esetet hallottam, hogy az adóhivatal azonnal kiteszi a KATA-ból azokat, akik két hónapnál nagyobb késésbe kerülnek az 50 ezres havi adófizetésükkel.)(Update: azóta ez változott, csak év végén nézik, van-e elmaradásod.

Ilyenkor normál adózású vállalkozó leszel, havi 82 ezres járulékfizetési kötelezettséggel és további kb. 28%-os adóterheléssel. (Ha van költséged, azt levonhatod a bevételeidből, nem úgy, mint a KATA-nál.)

Külön jó hír, hogy nem is mehetsz vissza a KATA alá , ha jól tudom, két évig. Az egyetlen megoldás, hogy visszaadod a vállalkozóit és csinálsz egy Bt.-t, ami KATÁ-s lesz. (Ennek költsége 25 ezer Ft illeték plusz az ügyvédi munkadíj, ez további minimum 13-20 ezer Ft.)

Egy szó mint száz: Minden hónapban fizesd be a KATA 50 ezer forintját (25 ezer, ha mellékállású vállalkozó vagy, munka mellett), mert egyébként egy pillanat alatt körön kívül találod magad.

Hogy mi a KATA és mire jó, arról itt írtam.

Share

15 hozzászólás

 • B.Csaba
  Sok speciális adónemnél így van. Ha nem fizeted be, kiraknak. EVA alól is ki lehet kerülni, akár 1000Ft hátralék miatt is. És utána évekig nem tudsz visszamenni.

  Nagyzoló leszek? Azért havi 50e Ft nem a világ. Aki a vállalkozási létet választja (és nem kényszerből), tisztában van vele, hogy van havi 1 óra (!!!) munkája a bevallással, utalással.

 • bm613
  Egész pontosan havi 0 óra munka van ezzel. Vallani nem kell, legalábbis akkor, ha áfamentes az ember, márpedig a KATA úgy logikus, utalni meg lehet automatikusan.
 • kozele
  Hello!

  Valóban az a legtisztább, ha havonta és határidőre befizeted a 25/50 ezres adót, de a KATA alól csak akkor raknak ki, ha a kisadózó vállalkozás állami adóhatóságnál nyilvántartott, végrehajtható, nettó módon számított adótartozása a naptári negyedév utolsó napján meghaladja a 100 ezer forintot.

 • konyvelozona
  Hadd hívjuk fel a figyelmet olyan apróságra, amit azért szeretnek elfelejteni a KATA alá tartozók:
  – helyi iparűzési adó (HIPA): a KATA alá tartozóknak háromféle lehetőség közül kell választani egyet, és bizony kell bevallást készíteniük és fizetniük is
  – Ha csak egy megbízási szerződést kötnek valakivel, akkor már bejön a 08-as bevallás is a képbe, ami havi kötelezettség (de legalábbis a 08-as után gy NY-eset be kell küldeni…)
  – arról szólni kell, ha áfásak, akkor – ugyebár – van 65-ös bevallás is
  – aztán, ha a 6milliót átlépik, akkor is támadnak kötelezettségek (van olyan, aki visszautasítja a bevételt?? 🙂 🙂 )
  – ha pedig, kiesnek valami okból a KATA alól, akkor folytatni kell az életet annak minden könyvelői nyűgével együtt…
 • elektor
  Nekem egy valami nem tiszta a KATA-val kapcsolatban es a NAV is tobbfele felvilagositast adott eddig a telefonon keresztul.

  Ha a KATAs vallalkozo meg 2013-ban bocsat ki szamlat amit a partner csak 2014-ben fizet ki akkor az a 2013-as bevallasba kerul es beleszamit a 6 millios hatarba vagy sem?

  Erre a valsz elmeletileg az hogy a a penz jovairasa a bankszamlan az iranyado.

  De akkor itt egy csavar, mi tortenik ha egy KATAs vallalkozo szunetelteti a tevkenyseget a kovetkezo honaptol, de az elozo honapban kibocsatott szamlaira meg fizetnek? Az tevekenysegnek szamit vagy sem?

  Van valakinek errol tapasztalata, velemenye?

 • Kiszamolo
  A KATA pénzforgalmi szemléletű, ez azt jelenti, hogy akkor kell adóznod, amikor befolyik a pénz, függetlenül a számla teljesítésétől, vagy keltétől.

  De ilyen kérdéseket inkább adótanácsadónak tegyél fel, NAV-nak is csak írásban.

 • kj
  A szüneteltetéses esetbe pont belenyúltam. A könyvelőm kért állásfoglalást, és azt mondták hogy nyugodtan lehet szüneteltetni, mert nem a pénz beérkezése számít. (Azt nem tudom, hogy írásban kérte-e az állásfoglalást, de majd most jól utánanézek! 🙂
 • szja
  Mivel közeledik feb. 25-e, nem írná meg valaki röviden, hogy a 1353-as nyomtatványba hova kell a KATA-san számlázott, illetve adóként befizetett összegeket beírni?
 • elektor
  Na ez az, de ha a szuneteltesnel nem a penz beerkezese szamit akkor a 6 millios hatarnal miert az szamitana? Ezt nem ertem teljesen.

  A torvenyben ez van

  2. § 13. bevétel megszerzésének időpontja: a kisadózó vállalkozás vonatkozásában

  a) pénz, dolog, értékpapír, váltó, csekk és más hasonló okirat esetében az átvétel vagy a számlán való jóváírás napja.

  Mondjuk megtehetne az emberunk hogy kiallit 100mFt-ert szamlat 2013 decemberben, majd szunetelteti a tevkenyseget 2014ben, de kozben megerkezik a 100mFt adozatlanul? Eleg durva kiskapunak tunne.

 • Ez vagyok
  elektor
  A 8§ (6)-ban az van, hogy ha minden hónapban fizeti az adót, akkor a 6millió feletti rész 40%-al adózik.
  Ha nem minden hónapban kell fizetnie, akkor az aktív hónapok szorozva 500ezer Ft után kell 40%-os adót pluszban fizetnie.
  Az, hogy bevétele van és szünetelteti a tevékenységet nem egyeztethető össze. Ez az az eset, mikor valaki nem adózik a jövedelme után, más szóval csal.
 • Sziasztok!

  KATA-s vallakozas megszuntetese utan az ugyfelkapun lekerdeztem az egyenlegem, es van 50ezer ft tartozas. Utalhatom ugyanarra a szamlaszamra, tudja-e valaki?
  Koszonom!

 • Körtefa
  Érdekesség, nemcsak KATA tartozás miatt tehetnek ki a KATÁ-ból:
  adozona.hu/kata_kiva/Bosszus_lehet_sok_katas_egyeni_vallalkozo_h_QYHWTS

  Különösen érdemes még a cikk alatt lévő két hozzászólást is elolvasni további érdekességként… 🙂

 • Stoky
  Szia! Szerettem volna újra elolvasni. Megoldható?

  “Hogyan tudod többszörözni a KATA évi 6 milliós éves felső határát és hogyan tudod optimalizálni a bevételeidet egy Kft mellett, arról pedig itt.”

  Linkre kattintva:

  404 Error: Not found
  The page you trying to reach does not exist, or has been moved. Please use the menus or the search box to find what you are looking for

  Előre is köszi.

 • Körtefa
  Szerintem azért nem elérhető, mert azóta megváltoztak a szabályok.
 • akk
  Tényleg ez miatt nem elérhető?