Itt a 2019/I prémium állampapír

Az eddigi 2018/I prémium állampapírt váltotta a 2019/I, szintén öt éves államkötvény.

A kamatozása éves infláció plusz 3% továbbra is, 2014-re ez 4,7%-ot jelent. Mivel az állampapírok kamata után nem kell fizetni EHO-t, szemben a bankbetétekkel, ez megfelel 5,1%-os bankbetéti kamatnak.

Ha pedig TBSZ számlára vesszük az állampapírt, akkor 2015 január elseje utáni ötödik év végén nem kell egyáltalán kamatadót fizetni.

A kötvény megvásárolható a Magyar Államkincstár kirendeltségein.

Share

32 hozzászólás

 • armogur
  jó hogy írod, lehet valamit én félreértek ezeknél az állampapíroknál, de ha jól tudom, akkor a mostani inflációt (azaz a mai nap mínusz egy év, tehát mondhatni a teljes 2013-as pénzromlást) nézik és ehhez adnak 3%-ot, és ez lesz a kamata 2014-teljes évre. ezt jól tudom? mert ez esetben lehet, hogy majd ebben az évben mondjuk 3.5%-ra megnő az infláció, akkor már csak bruttó 1.2% lenne a hozamom!
  a másik, hogy ha ki akarom venni a periódus végén a pénzemet, akkor az állam valami tranzakciós adóval is megsápol? mert, ha ez is így van, akkor nem nagyon éri meg berakni hozzájuk még így se!
  jó lenne ezen kérdéseimet tisztázni, lehet, hogy másnak se tiszta ez.
 • Tomy
  Azt hol kell megnézni, hogy mennyi volt az elmúlt éves infláció?
  Ha gugliba beírom, főleg KSH-s találatok jönnek, és ott 30 riportot, meg jelentést találok, egyenként sok 10 oldalas, és hatvanezer számadat, és nyolcvankétféle inflációs ez meg az.

  Nekem egy rohadt szám kéne, hogy a 2013-as éves infláció ennyi: x%

 • zsolt
  Tomy, a KSH főoldalán középen van egy grafikon, arról 2007-ig visszamenőleg le tudod olvasni az infláció mértékét.
 • jurta
  : Talán ezt keresed: ksh.hu/pls/ksh/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_qsf001.html
 • Banna
  Szia kiszámoló 🙂

  gondoltam ajánlom neked az alábbi posztot, szórakoztató lesz, igazi állatorvosi ló Magyarországról 🙂 Biztos nem olvassa a blogodat

  (Pedig szerintem ráférne)

  hataratkelo.blog.hu/2014/02/04/kaptam_egy_ajanlatot_belevagjak

 • Tomy
  az a tárgyhavit mutatja az előző évi ugyanazon hónaphoz, nekem az éves átlagos kellene, az amit linkelt.

  Köszönöm.

  Tettem egy kísérletet, és megpróbáltam eljutni ahhoz a linkhez a KSH kezdőlapról 1-2 perc alatt.
  Nem sikerült 🙂 (Több idő alatt biztos menne, de ugye az ilyesminek pont az lenne a lényege, hogy könnyen gyorsan … )

  Köszi mindenkinek.
  És bocs hogy elhajlottam offba kissé.

 • Steve
  Nem vagyok pontosan képben állampapír ügyben, de ha jól értelmezem, akkor így működik a dolog:
  1. Nyitok egy TBSZ számlát a MÁK-nál, ez 0Ft, ennek 0FT a havi díja is.
  2. Beteszem a pénzt Prémium Állampapírba, ez is 0Ft.
  3. Várok 5 évet, és kiveszem a pénzt+kamatot vagy utalva vagy kp-be, ennek a díja a mindenkori tranzakciós lehúzás díja, ami most 0,3% max 6kHUF.

  Más egyéb költség nincs?
  Kamatfizetés egyszeri az 5 év végén, vagy éves?
  Kamatos kamat van?

  Bocs, ha hülyeségeket kérdezek, és volt róla szó, nem találtam.

 • L70

  Igen, az előző periódus inflációja alapján fizet. Ha emelkedik az infláció, akkor 3% a reálhozam. Hosszú távon kiegyenlítődik.

  Január elején igazi nyugdíjas találkozót láttam a MÁK-ban, mikor fizették a 9,3%! éves hozamot a 2015J-re. 2017I most épp 7,7%-ot fog fizetni, alig egy hónap múlva, a 2018I pedig 5,2%-ot április végén. Szóval egyszer az egyik, másszor a másik irányba billen a mérleg, de hosszú távon kb 3% a reálhozam TBSZ estén.

 • L70
  A kisebb és nagyobb jelek nem jelentek meg, átíródott az előző hozzászólásom.

  Helyesen: Ha emelkedik az infláció, akkor 3%-nál kisebb, ha csökken, akkor 3%-nál nagyobb a reálhozam.

 • Zupa
  inflation.eu/inflation-rates/hungary/historic-inflation/cpi-inflation-hungary.aspx
  inflation.eu/inflation-rates/hungary/current-cpi-inflation-hungary.aspx
 • Fairy
  Nehéz ügy, ilyen alacsony alapkamat-szintnél, instabil infláció, illetve forint-árfolyam mellett 5 évre elkötelezettséget vállalni.
  Ha bejön, amit meglátásom szerint Matolcsy tervez (forint árfolyam fellövése 320 környékére, alapkamat minimumon, inflációt felpörgetni), akkor ez akár jó befektetés is lehet.
  Én viszont személy szerint nem fogadnék erre – a rizikó azzal kezdődik, hogy a jegybankelnök úr középtávú terveiről sincsenek megbízható információk.
  Hirtelen nem lesz olyan jó a deal egy deviza alapú befektetéssel szemben, ha a forint árfolyama ezen túlszalad (Magyarország beszáll az árfolyamháborúba…), vagy defláció lesz a vége a rezsicsökkentgetésnek.
  Sajnos a tranzakciós adó miatt nehézkessé vált a forint konverziója… de Magyarország befektetésre nem ajánlott minősítése jól jelzi, hogy a magyar államot finanszírozni rizikós.
 • Feri
  Lehet, hogy amatőr kérdés, de engem nagyon érdekelne:
  A tavalyi évben nyitott MÁK TBSZ-re megvásárolt 2018/I áprilisi kamatfizetésekor a kamatból ezt a 2019/I-t kell-e/érdemes-e venne? Mert itt ugye a TBSZ hamarabb lejár, mint a 2019/I és akkor majd lesz belőle 2 %-os visszaváltási bünti 2018 év végén. Ha nem ez a nyerő, akkor mi?
  Miért van az, hogy a Baba kötvényre – úgy ahogy – megoldották ezt az anomáliát, itt pedig nem figyelnek rá?
 • Kiszamolo
  Ez egy nagyon jó kérdés, hogy miért nincs egy értelmes ember, aki azt mondaná, hogy járjon le a tbsz-szel egy időben a rajta tartott kötvény.

  Sőt, az éves kamatokért is lehessen ugyanolyan papírt venni.
  Néhány évtized és szerintem csak megoldják ezt a marha komplikált termékfejlesztést.

  Addig is marad a szívás.

 • L70
  Teljesen egyetértek, hogy a kamat kamatából már a harmadik fajta állampapírt veszi az ember, aztán a 3. évben már nem is PMÁK-ot, hanem éves kincstárjegyet, bár ha a kamat kamatának a kamata már 10 ezer sincs, ezért abból épp semmit egy ideig. Aztán a vége felé lehet venni DKJ-t vagy féléves kincstárjegyet, és várni január 2-át.

  Jó szórakozás az egész, de átlagembernek nem egyszerű.

  Hogy jót is mondjak, a webkincstár szép lassan egyre jobb.

 • Andris
  Én is vettem ebből a kötvényből,szerintem a mindenkori inf.+ 3 % egész jó a mostani kamatok mellett.Én is gondolkodtam hogy a kamatokból mit érdemes majd venni, hátha lesz akkor is majd 3 éves futamidejű,vagy valami kamatozó kincstárjegy.
  Nekem azt mondták hogy a TBSZ-en csak olyat értékpapírt lehet venni aminek a lejárati ideje nem haladja meg a TBSZ lejárati idejét.
  Kíváncsi lennék engedné-e egyáltalán a rendszer a webkincstáron megvenni a későbbi lejáratút?
 • N.

  Például a kamatból veszed a 3 éves PMÁK-ot, aztán ha már abból is csak olyan lesz, ami a TBSZ után jár le, akkor veszel KKJ-t. Aztán amikor ebből is csak olyan jegyezhető, ami már nem jó neked, akkor FKJ-t vagy DKJ-t. Ezek így sorban várhatóan egyre kevesebb kamatot fognak adni.
 • jurta
  Szívesen, nem teljesen véletlenül van könyvjelzőzve a böngészőmben. 🙂
 • Wnprt
  A Danubiussal 2 hónap alatt lehetett 20%-ot keresni, nem olyan rossz a magyar tőzsde, csak ismerni kell részletesen a cégeket. Kiszamolo, brókervizsgád van, inkább ajánlj számlakezelést, egyre többen ezzel foglalkoznak. A legkönnyebb betenni a pénzt ilyen megtakarításokba, a legnehezebb viszont versenyképes hozamot csinálni. Nem az évi 5% elérése a kihívás, hanem az aktív kereskedési stratégia profi alkalmazása, amivel havi 5% összejön, és nem devizáztam, nem tőkeáttételeztem. Valóban hasznos tanácsot adjunk az embereknek.
 • mesterséges unintelligencia
  “inkább ajánlj számlakezelést, egyre többen ezzel foglalkoznak”

  Én már gondoltam arra, hogy indítok egy szignálszolgáltatást a Zulutrade-n. Ha bejön, bejön, akkor sokan csatlakoznak és sok jutalékot kapok. Ha meg nem, akkor indítok után egy másikat másik felhasználónéven.

  “inkább ajánlj számlakezelést, egyre többen ezzel foglalkoznak”
  Bár éppen Kiszámolónak ezt a következőképpen kellene értelmeznie: “hamarosan egy cikkben tájékoztatni kell az embereket a kezelt számlák jellemzőiról és a vele járó veszélyekről” 🙂

 • L70

  Ez mind nagyon szép. Megtennéd, hogy adsz egy tuti tippet a következő 2 hónapra? Nem kell 20%, elég lesz 10 is, és adhatod 3 hónapra is. Tényleg.

  Mert azt utólag én is látom, hogy mit kellett volna tenni aktívan az elmúlt hetekben/hónapokban/években.

 • Talios
  Tőzsdetippem: ANY (Állami Nyomda) Most 700Ft és május másodikán fizet 44Ft osztalékot….
  Én vettem még 580Ft-on, de lehet, hogy még most is megéri.
 • xkp
  Nem állampapírral kapcsolatos a kérdésem, de legyetek kedvesek válaszolni.
  Nem új dolog, de én most találkoztam vele kamatvadászat során.
  A Posta által forgalmazott FHB Fix Betétről van szó. 100eFt-tól lehet lekötni. 6 hónapos a futamideje, jelenleg 3,4°% az éves EBKM.
  A hirdetménye (és a helyi postavezető szerint) nincs semmilyen díj, nem kell számlát nyitni, stb. Sőt, ha a futamidő leteltével ki akarod venni, akkor sincs semmilyen kp felvételi díj sem (persze a kamatadót és EHO-t levonják).
  Tulajdonképpen ez lenne a kérdésem: létezik ez, hogy nincs kp felvételi díj?
  Ha így van, akkor ez a mai banki kamatok figyelembevételével elég jó, nem?
 • A kulcslyuk szelleme

  Nem biztos, hogy válasz a kérdésedre, de ez olvasható a Kincstár Üzletszabályzatában:
  “Ha az ügyfél az ötéves lekötési időszak utolsó évében, legkésőbb ennek az évnek az utolsó napjáig újabb tartós befektetési szerződést köt, akkor az ötéves lekötési időszak utolsó napján lekötési állományban lévő állományára adhat olyan rendelkezést, hogy a Kincstár ezen állományának egy részét, vagy egészét erre az ötéves lekötési időszak utolsó évében december 31‐éig megkötött tartós befektetési szerződéshez tartozó lekötési állományába vezesse át.”

  Számomra ez azt jelenti, hogy ha nincs szükségem a pénzre, akkor a lejáró TBSz-en lévő futó kötvényeket díj- és költségmentesen át tudom tenni egy új TBSz-be. Nekem egyébként van több olyan papírom is, ami később jár le, mint az adott TBSz.

 • Gaga
  Kedves Kiszámoló!

  Nem találtam jobban illő topikot, de mit gondolsz az ERSTE befektetési ÉLetbiztosításáról, 10 év alatt duplázza a tőkét, (évi 7,16%), kamatadó és EHO mentes. A pénzhez komoly veszteséggel (-20%-2%,, elsőtől 9. évig) hozzá is férhetünk, de a befektetés végülis egy ERSTE bank kötvény, mindenféle garancia nélkül.
  Érdemes-e ebbe a kamatminimum(?) idején belevágni, ha az emberek tényleg van erre félretehető tőkéje, amit viszont semmiképpen nem akar elveszteni.
  10 éves államkötvény 6% körül mozogna, és 10 év alatt 20%-kal kevesebbet hoz.

  Javasolt vagy kerülendő?

 • Zoli
  Van egy mondat a Prémium államkötvénnyel kapcsolatban: Ha pedig TBSZ számlára vesszük az állampapírt, akkor 2015 január elseje utáni ötödik év végén nem kell egyáltalán kamatadót fizetni.

  Ez nagyon jól hangzik, ellenben én nem rég jövök a Kincstárból és ez úgy működik, hogy minden évfordulókor be kell mennem nyilatkozni, hogy az egy év alatt keletkezett kamatot mibe akarom fektetni. Tehát ha jól értem, akkor az éves kamatok önálló életet kezdenek élni saját futamidővel? Az első év utáni kamatot gyakorlatilag a tőke lejárati ideje után +1 évvel kaphatom meg, az 5. év kamatát pedig +5 év múlva úgy, hogy adómentes legyen? nem értem…

 • Zabalint

  A TBSZ-nél amit a gyűjtőévnél betettél, az ott is marad mind, amíg ki nem veszed az egészet, tehát a kifizetett kamat a TBSZ-en belül szabad pénzegyenleget fog képezni, amiből vehetsz újabb állampapírt, vagy hagyhatod is úgy(bár azt nem érdemes), mindenesetre ezt érdemes webkincstáron keresztül intézni, és akkor nem kell bemenni. A TBSZ megszűnésekor veheted fel mindazt, ami a TBSZ-eden van, tehát az 5. év kamata nem +5 év, hanem ugyanakkor, mikor az 1. év kamata.
 • Zoli
  Ha az Államkincstárnál rákövetkező évben újra vásárolok államkötvényt újonnan bevitt pénzből (az előző vásárolva 2014 november, lejárat 2019 február, PMÁK 2019/K), tehát 2015 novemberében, akkor az előző évben az előző vásárlásához nyitott TBSZ számlára utalják az újonnan vásárolt államkötvény kamatait is, vagy ahhoz új TBSZ számlára lesz szükség? És mi van abban az esetben ha most nem PMÁK mellett döntök, hanem BMÁK mellett? Praktikusan ugye azért, hogy évente a kamatperiódus során a TBSZ-en megjelenő összeget (a két külön évben vásárolt állampapíré) egy összegben lehessen újra kezelni – abból vásárolni.
 • N.
  A 2014-ben nyitott tbsz-re vett papír kamatfizetése arra a számlára történik, és csak azon a számlán tudod a kamatot befektni. Erre a számlára befizetni nem tudsz már, így ha új pénzed van, annak új számlát kell nyitni. A pmák és bmák között az alapján dönts, hogy melyiktől vársz több hasznot, és melyik lejárata illeszkedik a terveidhez. Az egyszerre kezelésre játszani nem fog sikerülni, ha mondjuk félidőben már egyáltalán nem lesz olyan papír, aminek a kamatfizetése egybeesne a mostaniakkal.
 • mage

  Minden évben új TBSZ számlát kell nyitnod és teljesen külön számlák lesznek tehát nem mozgathatsz köztük pénz, nem egyszerre járnak le.

 • Zoli
  Köszönöm a válaszokat!
  Tehát ha jól értem a 2014-ben nyitott tbsz-re vett papír kamatait minden évben a kamatfizetéskor arra a tbsz számlára írják jóvá, tehát ahhoz nem kell minden évben új tbsz számla. Erről a tbsz számláról tudom a kamatot minden évben újra befektetni és a befektetések kamatai is ezen a tbsz számlán landolnak. Gondolom, a tbsz lejárati idejénél hosszabb – túlnyúló – lejáratú papírt nem vehetek.

  Ha új pénzt viszek, új tbsz kell.

 • kridli
  de vehetsz túlnyúlót. Ha hagyod lejárni, akkor átvezetik a normál értképapírszámládra lejáratkor, de dönthetsz úgy is, hogy újabb 5 éves tbsz-re rakod ami rajta van.
 • L70

  Vehetsz hosszabb lejáratút is. Három hete még nem tudták megmondani a Váci úton, hogy hogyan lehet majd pontosan átkonvertálni az ilyen, idén lejáró tbsz-en levő, de jövőre lejáró Prémium kötvényt. Majd decemberben menjek be, és lesz, ami lesz.