Katából lett fodrászadózás

Parragh László úr, akit a sok kisvállalkozó tart el a kamarai tagsági díjnak becézett maffiás védelmi pénzből (ha fizeted, akkor nem hajtatjuk be a NAV-val a négyszeresét, ennyit kapsz érte, klasszikus védelmi pénz, megvédenek saját maguktól), kitalálta, hogy tönkreteszi a katásokat. (Vagy inkább neki jutott ez a hálátlan feladat, mint beszélő fejnek.)

Pampogtak olyat, hogy túl kevés a havi 50 ezer forint fix adó, azt még 2013-ban állapították meg, emelni kell az összeget. Teljesen igazuk van, évente kellene korrigálni inflációval, hogy legyen nyugdíja majd a kisvállalkozóknak is. Eddig volt hiba kilenc éven át nem emelni.

Találjuk ki, ezzel szemben a ma benyújtott törvénytervezetben mennyi a kata havi díja? Igen, maradt ötvenezer forint. Gratulálok, nem is vártam mást. Akkor ez sem valódi ok volt, csak egy kifogás. (Pedig tényleg jó lett volna emelni a havi minimumösszegen, hiszen már csak a minimálbér felének számít nyugdíj szempontjából.)

Aztán előjött, hogy néhány katás keveset adózik. mert a katások 5%-ot adóznak csak, ami természetesen nem igaz. Vannak olyan katások, akik se többet, se kevesebbet nem keresnek a kerek 12 milliónál és egy fillér kiadásuk sincs és nem is dolgoznak olyannak, akitől évi 3 millió forintnál több jön be, na ez a törpe kisebbség adózott eddig 5%-kal. Ha kiadásod is van, ha nem egymilliót keresel, hanem felet vagy kettőt, ha vannak nagyobb ügyfeleid, akiknek 3 millió forintnál többet számlázol, mindjárt sokkal többet adózol.

Egy katás, akinek másfél milliós havi bevétele van, sok ügyféltől, annak az adókulcsa 5% az első egymillióra, utána 40%, már csak a 27% áfát kell felszámolnia minden bevételére. Neki az adókulcsa kevés híján 30% volt eddig is. Ha többet keres, még nagyobb az adókulcsa a 40%-os adó miatt. Ha voltak nagy ügyfelei, még többet adózik, mert ott már hárommillió forint felett bejött eddig is a 28% feletti kulcs. A maradékból még a költségeit is ki kell termelnie és cserébe a minimálbér felét keresi nyugdíj és minden más szempontból.

De legyen, viseljenek több terhet a katások. A kormánynak joga van adni és elvenni is. Ha ez a baj, emeljék meg a kata adózását vagy legyen sávos. Egy szava sem lehet senkinek, ha a kormány adót akar emelni. Megértjük, kiürítették az államkasszát, kell a pénz.

Na találjuk ki, hogyan változott ez a törvénytervezetben? Pontosan, pont ellenkezőleg. A 12 milliós limitet felvitték 18 millióra. Akkor ez az indok is ment a kukába. Akkor ez sem valódi ok volt ezek szerint, csak indok a kata kinyírására.

Következő probléma volt a katával, hogy a sok katás mind adócsaló, mert ezek mind bújtatott alkalmazottak szajkózta Parragh úr, akit, még egyszer mondom, ez a sok adócsaló töm pénzzel évek óta, amióta kötelező a kamarai tagság. Az ember azt gondolná, hogy azért fizet kamarai díjat, mert az ő érdekeit képviseli a kamara a kormánynál, sőt szükség esetén a kormánnyal szemben.

Nálunk nem így van, mi azért fizetünk, hogy minél jobban kitoljon velünk a kamara elnöke. Minek nekünk ellenség, amikor ilyen barátunk van?

Semmi bizonyítékot nem hozott az állítására, ő ezt így álmodta meg, tehát akkor tény. Ha egy hazugságot sokat mondogatunk, hátha egyszer igazzá válik.

Akik értenek is hozzá, azok szerint 10, de nagyon maximum 15% lehet azok aránya, akik álvállalkozók. A többiek tényleg vállalkozók. Rohadt adócsaló könyvelők, grafikusok, ügynökök, külföldre dolgozó szolgáltatók, akik már most is 28% feletti kulccsal adóznak, ha évi 3 milliónál többet számláznak egy cégnek.

(Csak kérdem, mikor fognak elszámolni a kamarák azzal az évi néhány milliárd forinttal, amit védelmi pénzként behajtanak a vállalkozókon? Mivel adóként hajtja be a NAV nemfizetés esetén, mikor fogja az Állami Számvevőszék őket zaklatni és nem mondjuk azokat a civil szervezeteket, akik egy fillér állami támogatást sem kaptak soha? Nyom nélkül folynak el ezek a milliárdok néhány ember zsebébe és még az ötlettől is felháborodnak, hogy elszámoljanak, mire is költötték a vállalkozók befizetését.)

Szóval ezek voltak az állítólagos problémák, erre mit talált ki a kormány?

Szeptember elsejétől aki marad katás, nem adhat számlát cégnek. (Kivéve a taxisok, mert azok még képesek lennének újra a taxisblokádra, tőlük félnek. A könyvelő kismamáktól nem, azokat lehet szivatni.) Év közben, a nyári szünet kellős közepén ez borult ki az elméjükből.

Nem ért ám rá január elsejéig, nem. Ennél fontosabb dolga nem volt az egész kormányzatnak, nesze neked kiszámíthatóság és jogbiztonság. Egyszerűen akkora a probléma a költségvetésben és akkora a pánik, hogy nyár közepén be kellett szántani a katát, annyira kell minden fillér adóbevétel.

S mi lesz helyette? Úgy néz ki, semmi. Ha nem keresel túl sokat, válaszd az átalányadót. Ha túlléped annak is a keretét, (amit nem nehéz ilyen infláció és forint árfolyam mellett) akkor csinálj, amit akarsz. Ha eddig bt-d volt és úgy voltál fodrász, akkor megszívtad, a tervezet szerint mostantól csak egyéni vállalkozó lehet katás.

Mennyire életszagú az, hogy egy vállalkozótól nem kér számlát egy másik vállalkozás soha? Mondjuk egy virágkötőtől dekorációt rendelnek céges bulira. Egy nyelvtanár cégnél tart kihelyezett oktatást. Egy cipész egy sportegyesületnek javít cipőt. Létezik olyan lakossági szolgáltató, klímás, redőnyös, duguláselhárító, akárki, akitől még soha nem kértek számlát cégre?

Ha katás vagyok és valaki számlát kér cégre, akkor mit csinálok? Megtagadom a számlázást? Vagy akkor a munka ingyen volt és inkább hagyom veszni a bevételt? Mostantól mindig ingyen lesz a hajvágás, mert majd számlát kérek cégre a fodrásztól? Ezt hogy álmodtátok meg, fiúk? Ugye igazam van és eszetekbe se jutott egy ilyen életszerű lehetőség?

Aki külföldre számláz és eddig is 28% feletti adókulccsal adózott, az miért is nem maradhat tovább katás? Az is bújtatott alkalmazott Paragh úr lázálma szerint, naponta jár ki Koppenhágába vagy Münchenbe dolgozni? Vagy ezt a kitételt a takarítónő írta bele munkaidő után, mert véletlenül bekapcsolva felejtették a gépet és viccesnek gondolta, hogy megtréfálja őket?

Akinek van főállása, az miért is nem lehet katás másodállásban? Az is bújtatott alkalmazott, ti nagyeszűek?

Leülni gondolkodni, mielőtt fejszével elkezdünk műteni? Nem az ő stílusuk. Az az egy ember, aki szokott ilyet tenni, most nyaral és nem kapcsolható, nincs térerő. Úgyhogy megoldották nélküle, többet erővel, mint ésszel.

Mennyit kellett volna kitalálni?

A példa kedvéért, ha cégnek számlázol, az az összeg után 20% adót fizetsz. Kiderül az adószámból, ki a cég. Vagy behozni egy másik katát, amivel lehet cégnek számlázni, 20 vagy 25%-os fix adókulccsal. Fizesd be a fix adókulcsot, aztán szevasz.

Tényleg ennyi eszük nincs? Tényleg nyár közepén kell kiborítani a bilit és kitolni 450 ezer mikrovállalkozóval? Úgy, hogy alternatívát nem adnak, csak kilökik őket a katából? Még egyszer: hány olyan kisvállalkozó van, aki soha nem ad ki céges számlát?

Ezek az agyatlanok elfelejtették, miért is vezették be először az EVA-t majd a katát a mikrovállalkozóknak. Pont azért, mert sok embernek nem éri meg kicsiben vállalkozni, ha ugyanúgy kell számlákat gyűjtögetni, meg könyvelőt tartani. Kaptak egy egyszerűsített adót, fizess egy fix kulcsot és kész. Tisztult a piac, a kicsik is tudtak vállalkozni. Ezt dobták ki a kukába most, mert ennyire kell az adóbevétel.

Nem lehetett volna leülni és gondolkodni? Anyám, ne hagyj el, esetleg megkérdezni azokat, akiket érint vagy azokat a könyvelőket, akik értenek is hozzá? Tudjátok fiúk, társadalmi egyeztetés. Nem véletlenül találták ki. Ez nem divat, ez a gyengeség jele, mi izomból döntünk, egy nap alatt, gondolkodni is csak a nyápic libernyákok szoktak, igazi férfi nem gondolkodik, hanem dönt. (Múlt csütörtökön a kormányszóvívő még nem hallott arról, hogy bármi konkrétum lenne a katával kapcsolatban. Gondolom vasárnap este telefonált a főnök a minisztériumba, hogy gyorsan kell még 300 milliárd forint adóbevétel idénre. Így lett belőle keddre törvény. Úgy tele volt helyesírási hibával, hogy az ember azt is kétli, hogy egyszer valaki végigolvasta-e egyáltalán.)

Majd ezt a törvényt is átírjuk még tizennégyszer kihirdetés után, ahogy szoktuk, mert előre nem gondolkodunk, igaz? Először vágunk, utána mérünk, mennyit kellett volna vágni. Nem pofára esünk, mi mindig így szoktunk leszállni a kerékpárról.

Van egy szűk réteg, aki visszaél a katával? Nem azokat kellene elővenni? Tudjátok, adóellenőrzés. Meg számítógépes adatelemzés, ha már a NAV minden számlát valós időben lát. Mintha ezért is tartanánk a NAV-ot. Vagy erre alkalmatlanok vagytok és ti is tudjátok ezt magatokról?

Ennyire kell a pénz, mert üresre söpörtétek a kasszát az év eleji osztogatással és ilyen forintárfolyam mellett már évi 1.200 milliárd forint sem lesz elég a rezsiharcra? Akkor nem azt kívánná a tisztesség, hogy ezt mondjátok és ne toljatok ki több százezer kisvállalkozóval?

Legyetek férfiak és emeljetek adót. De ne hazudjatok, hogy miért kell megszüntetni a katát hathetes határidővel. Emeljétek fel az adókulcsot és kész. Gondoljátok, hogy 80-as IQ felett nem jön rá mindenki, hogy ez nem más, mint egy brutális adóemelés a szokásos sötét mellébeszéléssel nyakon öntve? Arról szól csak az egész, hogy több százezer embert át akartok rakni 30% körüli adósávba.

Ez nem a kata átalakítása, ez a kata felszámolása azért, mert ég a ház és pánikolnak az államháztartási hiány miatt, ami napról-napra nő a 410 forintos euró miatt, hogy év közepén egy nap alatt át kell verni a kata beszántását.

Sírnom kellene ennyi ostoba döntéshozó miatt. Ha egy marék csigára bíznánk ennek az országnak a vezetését, sokkal jobb hely lenne.

A sok hülye troll kedvéért: Nem az a baj, ha változna a kata és az sem, ha nőne az adókulcsa. Ezt meg lehet érteni. Nem erről szól a cikk, hanem az impotens hülyeségről az a kormány részéről, aki a szájával támogatja a kisvállalkozókat, a tetteivel pedig kitol velük és a milliárd dolláros multik profitja miatt aggódik egyedül. Még a szerb kisvállalkozások támogatása is fontosabb a kormánynak, mint a magyar mikrovállalkozások. S tudom, a véleményemet írtam le és tudom, hogy nem túl pozitív. De ez ezért blog és nem egy hírportál. Ha nem tetszik, ne olvasd.

Share

399 hozzászólás

 • Gergő
  ha jól látom még nem kaptál választ

  a katás EV is cégnek számít, céges adószáma van, nem pedig magánszemélyes, szóval köztük is off a számlázás

 • IDSx
  8-9 éve technikusként dolgoztam rendezvényeken nyaranta, egyetem mellett. A munkáltatóm a fövállalkozója fele (noha ö maga eleve kvázi föállásban végezte a munkát, a fövállalkozó telephelyén, eszközeivel, stb.) valami rokonán keresztül szàmlázott, a kft-je tevékenységi körét bövitve.

  Kifizetés: egy fodrász/kozmetikai kellékes, tipikus lakás-vállalkozásnál, a fiòk hátuljából elövett boritékban.

  Ez lesz majd most is, “a haverom fog majd tudni adni számlát, intézzük” – és hasonlók.

 • Mókavonat
  Magyarország államformája: VESZÉLYHELYZET

  Az meg ami van NEM véletlen és NEM egy marék ostoba hozzá nem értő királykodása. Ideje lenne elgondolkozni kinek jó és kit tesz tönkre ez a “kormányzás”. Segítek, egy szó: lakosságcsere

  Miért? Mo. a bolygó egyik legélhetőbb helye: van édesvíz, jó termőföld, energia (pl. igen jó geotermikus adottságok), jól védhető. Aki nem dobozban él az látja, hogy beszántják a “nyugati” társadalmi-gazdasági rendszert és annak bizony lesznek következményei. Átformálják az egész geopolitikai játszóteret és Mo-nak ez jutott. Nagyjából ennyi a történet. “Csöppet” ijesztő, de mindent megmagyaráz.

 • ggg
  ez a legnagyobb büdös görénység az egészben, hogy évközben belebarmolnak
 • Puffogok
  Eddig fizettem 50-et, meg evi 80-at konyvelonek oszt online szamlazoban szepen megcsinaltam mindent, a kutya nem nezett ram, tok egyszeru volt. Ha felemeltek volna 100 ezerre akkor morogtam volna de jogosnak ereznem.
  Most meg reggel ota nezegetem hogy mi a fenet csinaljak, de akarhogy szamolom 2-3-4x annyi lesz az ado eeees ami meg jobban bosszant hogy bonyolodik. Eddig be volt allitva automatikus utalas es kesz, most majd szamolnom kell, plusz macera stb.
  Ugyis regota erik a kulfold gondolata, laptop honom ala…? Nem tudom, duhongok itt magamban es emeszt a tehetetlenseg.
 • hemond
  Na mondok két példát:

  Társasházban élek, van takarító nő, KATA-s vállalkozó, baromi rendesen dolgozik, heti egyszer jön. Ő ezentúl nem adhat a társasháznak számlát.

  Egyik ismerősöm gyógytornász. A korházban 6 órában dolgozik, emellett egy gyógytornász rendelőben is átlag heti 5-6 órát, ahova mint Katás beszámláz, ő nem direkt a betegeknek hanem a studiónak számláz, akik szervezik a betegeket, biztosítják a helyet, eszközöket stb. Na ez ezentúl neki bukó

  Na ezek közül semelyik nem bújtatott munkaviszony…

 • Lhutell
  “sok ilyen adócsaló ITst ismersz?”

  En speciel eleg sok ilyet ismerek, van ahol a 100+ fos ceg bo felenek KATAzva ment eddig a fizetese… Nem mintha ezentul bejelentenenek majd mindenkit: zsebbe fog menni a fizu nagyresze a 4 oras bejelentes mellett. A vicc az hogy a ceg meg jobban is jar majd a vasarolt szamlaval mintha a sok KATA ber utan befizette volna a KATA kiadasok afajat. Nem csodalkoznek ha a NAV Afa bevetele tobbevnyi novekedes utan ismet nemi csokkenesbe kezdene. Klasszik ongol amihez kozben allva tapsolnak a golszerzok.

 • Ági
  mi az a “megélhetési vállalkozó”? :O
 • Endre bá
  Már nem vagyok katás rég, de ez egy agyatlan, buta intézkedés.
  Csont nélkül tudták volna emelni az adón, akár 100%-ot is, de nem inkább szétbarmolják.
  A szakik 99%-a semmilyen számlát nem ad, de azért a katásokat nyírják ki.
 • activer
  Ez ügye egy tervezetnek nevezett baromság. Stratégia nyugalommal várom, hogy módosítják, mert ez annyira sok mindenkit érint, még a barátaikat is, pl ügyvédek.
 • Ági
  Egyébként a budapesti iparkamara pár nappal ezelőtt indított online konzultációt a témában. (Ők is a differenciálás irányába gondolkodtak, de nem kizárással, hanem sávos adózással együtt.) Valószínűleg tényleg senki nem tudott erről semmit, a minisztériumban/Századvégben dobták össze. Ennyit a beígért nagy társadalmi egyeztetésekről 😀
 • kicsijohn

  Hasonló cipőben járok, ország nevet tudsz mondani ahol adózol? Indulok…
 • PVD
  AAM határa mennyi lesz?
 • Katiban a gyerek

  Egy szóval nem mondtam, hogy adócsalók! Sőt, becsületesen megfizetik, a törvényben foglalt adót. Az egy másik kérdés, hogy a többivel ellentétben (akik kőkeményen adóznak), nem túl etikus-erkölcsös-ha érted mire gondolok.


  Csak 27%-át a nettódnak? Azt hogy? Milyen adózási forma alatt? Akkor mit mondjanak akik 40-45%-át csont nélkül beadózzák a nettójuknak.

  @ági
  Megmondom neked mi a megélhetési vállalkozó: kisvárosban-nagyvárosban-faluban ahol nincs munka, nem kap munkát, esetleg nem elégszik meg a munkakínálattal, fogja magát (szerintem jellemzően hölgyek) és nyit ilyen-olyan kis boltot, akár szolgáltatást ami alapból halálra van ítélve a kisebb forgalom miatt, és éppen arra elég, hogy 100-200 ezret keressen nettóban. Igen, tudom hihetetlen az itteni akár milliót havonta megtakarító tanult értelmiségiek körében, hogy ilyen is létezik. Márpedig létezik.

 • tp
  Ha könyvelő vagy, akkor EV-nek, egyesületnek, alapítványnak még számlázhatsz? 🙂
 • Katátlan
  Bármilyen külföldi megoldás érdekel a kata kiváltására. Ár nem számít.

  https://kiszamolo.hu/romaniai-cegalapitas-2020-update/

 • TG
  Nem buták ők, ha mindeezt fel tudták építeni (inkabb az a buta aki ezt hagyja) nagyon is tudják hogy mit miért tesznek, csak mi nem látjuk át amit ők igen. Ahogy látom a legfontosabb nekik, hogy valahogyan lehessen kommunikálni általában mindent döntést amit hoznak. Minden kormánytag nagyrészt ugyanazokat a szavakat használja, patikamérlegen kimérve a szavakat, tudják hogy mi az ami tetszik a célközönségnek és úgymond őket szolgálják ki (ha az intézkedésekkel nem is kommunikációval igen) amíg ez működik ezt fogják csinálni.

  Csak éppen már nem működik. 411 forintos eurós árfolyam, 14%-os maginfláció, az éves, egyébként is magasra tervezett hiány talán 85%-a már megvan. Folytassam még? A néphülyítés már nagyon kevés, de sajnos csak ahhoz értenek.

 • Simon Templar

  “Arra nem gondoltatok, hogy esetleg belengetnek egy ilyet, hogy mindenki toporzékoljon, aztán simán raknak egy 20-30%-os adót a cégnek kiadott számlákra, így már az annyira nem is fog fájni a sok embernek. ”

  Óóóó, ennek annyira nagy sansza van, hogy csak na. Rengetegszer volt már hasonló, hogy beharangozták: mindenkinek legvájuk a jobb lábát, a bal karját és a f…. fülét. Aztán jön 2 éjfél előtti módosító salátatörvény, ami szerint láb és kéz marad. A csodás, de már unalmas kommunikációs stratégiai kör eredménye: mindenkinek levágják a fülét. És a sok birka éljenez: tök jó, “csak” a füleket vágják le! Lásd napelem szaldó elszámolási dili, covidboltbezárások-nőnap-javirágosoknyitvalehetnek stb-stb-stb-stb…

 • D

  Hasonló cipőben járok, (hasonló bevétel, hasonló százaléknyi adó. Azt vedd észre, hogy a 27% (komolyabb kata e.v.) vs 40-45% (alkalmazott) esetben nagyon más jogosultságokat szerzel. Az előbbi esetben pl.: alacsony nyugdíjjogosultság, alacsony táppénz, szja nem visszaigényelhető. Kevesebb adót fizet az előbbi, de cserébe sokkal kevesebb jogosultságot is szerez.
 • Némán fortyogó
  Most nem tudom eldönteni, hogy a KATA szabályainak módosítása dühít jobban, vagy az, hogy ennyi év elc.eszett intézkedései után még mindig meg tudnak lepni ilyen elmebeteg jogszabálymódosításokkal. Nagyon úgy tűnik, hogy mindig lesz lejjebb ha szakértelemről, tisztességes érdekképviseletről, vagy társadalmi egyeztetésről van szó.
  Egyébként tudja valaki, hogy a kamarai 5000 Ft-s védelmi pénznek az arányos része visszaigényelhető-e, ha szeptember 1-től megszüntetem a KATA-s vállalkozásom?
 • Körtefa
  “Egyébként tudja valaki, hogy a kamarai 5000 Ft-s védelmi pénznek az arányos része visszaigényelhető-e, ha szeptember 1-től megszüntetem a KATA-s vállalkozásom?”

  Nem. Ha csak egy napig vagy vállalkozó az évben, akkor is fizetni kell a teljeset.

 • Meepwn
  Nagyon helyes.
  Így tényleg azok lesznek kata-sok akiknek készült.
  Szoftverfejlesztő, grafikus, biztosítást ügynök meg vagy rendesen fizeti az adót mint mindenki más, vagy elmegy alkalmazottnak.
  A kőműves, fodrász, autószerelő meg lehetett kata-s.

  Legalább ne áruld el magadról, hogy mennyire nem értesz hozzá.
  Szajkózod, amit a kormány.

  Láttál te már biztosítási ügynököt? Vagy ingatlanost?

  Az nem alkalmazott, te okos. Csak akkor kap pénzt, ha bevételt hoz.

  Vagyis vállalkozó.

  Nincs havi fix, se havi minimálbér, ami az alkalmazotti lét alapja.

  Ha nulla ingatlant adott el vagy nulla biztosítást kötött, nulla forintot kap.

  Egyetlen ügynöknek sem fizetnek, hogy kevergeti a kávéját a munkahelyén.

  Azért csak a minisztériumban jár fizetés.

  Azt se tudod elképzelni, hogy egy szoftverfejlesztő nem állandó alkalmazott, csak egy munkával bízzák meg, igaz?

  Gondolom születésed óta alkalmazott vagy és még nem is láttál vállalkozót öt méternél közelebbről.

  Nem kell ismételgetni a kormány hülyeségét, elégszer elmondják ők maguk.

 • IPv6
  warrior

  > Menjen vissza mindenki alkalmazottnak SSC-be, rohadvány KKV-kbe szolgának.
  Nem látom mi a baj az SSC-vel. Egy RHCE, vagy éppen JVM-et (appserver) tologató sysadmin br. 900K-tól indul ha tapasztalt, túlórával-készenléttel ez nettóban is ennyi, plus benefits. Full home office lassan alap mindenhol. Manapság 23-24 évesen megugorható ez a szint.

  Pont hogy az SSC szektort kellett volna felhozni. Lehetnénk “puccos India”. A wannabe zoknifejlesztő n+1. webshop “rohadvány KKV” zombicéget kihívó katás startup hős meg mehet a devnullba.

 • Mellékállású KATA helyett
  Jól értem, hogy mellékállású átalány adózóként éves 2M-ig adómentes vagyok? (40% (800e) költség, első 1.2M mentesített adóalap)
 • Mayday
  Nem ertek egyet a panaszkodassal. a KATA adoterhelese egyszeruen sertes volt azokra nezve, akik ezt nem tehetik meg (tanar, rendor, fizikai munkas, stb). Programozokent benne vagyok 1-2 facebook csoportban, ahol a katas programozok rohogve mondjak, h de milyen keves adot fizetnek. hat most szerencsere vege ennek. nem igy kellett volna megoldani, mert lehetett vna azt mondani h havi netto 500ig van kata, utana nincs, vagy akarmi mas. De engem (es biztosan masokat is) rettentoen irritalt, hogy a tanarok fizujanak negyszeresebol milyen sokan nem akarnak adozni, raadasul amikor szoba kerul a dolog, meg nekik all fentebb,
  Meg mielott: soha nem voltam katas, nem is elek Magyarorszagon es amikor meg ott eltem, akkor sem fertem volna bele.
 • Fajanko
  Szerintem van annyi negatívan érintett, autóval rendelkező katás, mint amennyi (kivételezett) taxis…
  Lehet értelmes dologra is használni a facebookot! Rajta!
 • Blue
  Az alanyi adómentes határt is emelték? Van infótok? Mert ha nem, akkor a kata emelés is csak kamu.

  Biztos nem emelték.

 • Meepwn
  1. Szánalmas ez a stílus amit itt előadsz.
  2. Közel 6 évig voltam EV.
  3. Rengeteg olyan kata-s van aki valójában alkalmazott.
  4. Mindig sírsz az alacsony szja miatt, de a kata teljesen rendben van. 12mft után 600e.
  5. Szoftverfejlesztő vagyok.

  Mi benne a szánalmas? Visszamondtad, amit hallottál a kormánytól, hogy a szemét ügynökök meg informatikusok, pedig az ügynöki munka 100% vállalkozás.

  Ahogy az is hülyeség, hogy valaki ne dolgozhatna kontraktorként vagy projekt alapon szoftverfejlesztő ként.

  Ha voltál vállalkozó, legközelebb írás előtt gondolkodj.

 • Attila
  A haverok kifizethetősége az állami megrendeléseknél azért remélem maradt a KATA hatálya alatt.
  Nem vagyok KATA-s, de átolvasva a tervezetet az látszik, hogy rendkívül szűk látókörrel rendelkező emberek írták és nem konzultáltak érdemben senkivel a témában, aki ért hozzá.
 • Persze

  Persze, netto 900. 23-24 evesen.
  Tudom hogy mindenki szeret nagyot mondani, de ettol meg nem kell hulyiteni a nepeket.

  Egy ilyen melo inkabb br 750-et fizet, full stresszes. Es egy kis tuloratol meg keszenlettol nem lesz belole netto ugyan ennyi… Eleve mintha a tulora valami udvozitendo dolog lenne.

  Masreszt ha van 10 ev tapasztalatod akkor is pont ennyit kereshetsz, max 100-150 br-val tobbet.

  Kozben meg a 3 hetes gyorstalpalos barber (gagyi fodrasz) a szádba köp a netto 1M feletti bevételével úgy hogy még sz.r is abban amit csinal, adozni meg nem adozik.

  Ebredj fel.

 • ex-kormanytisztviselo

  Pontosan így van, éppen hogy nagyon is jól tudják mit csinálnak. Patikamérlegen ki van mérve minden, milyen hatása lesz, HOL okoz népszerűségvesztést és mekkorát, mit milyen kommunikációs technikával adnak el (ha épp el akarják adni, és nem suttyomban csinálják).
  Továbbá: Nem véletlen. Kommunikációs anyag megy helyettes államtitkári szintig a kommunikálandó kész panelekkel.

  Releváns változás szvsz nem lesz, csak kozmetikázás.

  A KATAsok elmondhatnák konkrétan mit terveznek. Átmegy Kft.-be,BT.-be? Külföldi remote IT alkalmazott lesz? Csak magánszemélynek dolgozik mostantól?

 • Némán fortyogó
  Köszönöm a választ!
  Ebben az esetben – a szabolcsi falubéli tesvíreimnek szófordulatával élve – szívbűl kívánom, hogy parragh naccságosúr költse gyógyszerre az összes befizetésem! 🙂
 • Nikodeimosz
  Bocs,hüjjje vagyok a számokhoz…

  Katás EV-ként frencsájzban vállalkozok pár hónapja, van pár céges ügyfelem. Értem én,hogy ezentúl velük nincs biznisz, de amúgy ki fogja nézni, ha nekik nem írok számlát? Biznisz megy tovább mondjuk valaki magánszemély nevére rajzolt számlával oszt csókolom. Nézi ezt valaki? Szankcionálja ezt valaki?
  (NAV, oké, de “vittek már el” valakit ilyenért? Nem értek hozzá, nagyon kezdő vagyok mondom….)

  Be fogok menni holnap a könyvelőmhöz, kisdobosúttörőbecsületszavamra, de innen is szeretnék tájékozódni, szeretem ezt a blogot.

  Épp ezért (is) valaki röviden felvilágosítana pár világtalan katást erről az átalányadóról? A retinám már kifolyt a sok guglizástól, de még mindig nem értek belőle semmit.

  Bocs,hüjjje vagyok a számokhoz…

 • zoliahegyrol
  MEEPWN = Figyi autoszerelo, gumis, hidegtal keszito vagy eppen kulcsmasolo…. – CSOKOLOM – a cegre kellene a szamla mert alkalmazott vagyok es elszamolhatjuk …. JAAA az ugy nekem nem jo menjen a MULTI Autoszerelo/gumis/hidegtalas/kulcsmasolohoz, mert OK nem katasok… ERGO bukni fogja vele a beveteli egy?/jelentos? reszet… Gondolj bele csak 1 napra egy gumis egyeni vallalkozo helyebe… O nem a szomszed Pista bacsin keres aki egyszer felteteti a 4 evszakost, hanem a rengeteg Pick-upon stbn akik cserelik a teli-nyarit… na az kimarad mostantol neki – vagy nem katazik.
 • Cerpa
  Mi volt eddig: A klímás az általa beszerzett klímára rászámolt kb 5% hasznot. Arról adott céges számlát. A szerelésről (a tényleges haszna) meg egy másik cége adott katás számlát. Az ajtószerelő a beszerzett ajtóról minimális haszonnal az egyik cégén keresztül adott számlát. De a beszerelésről (oda csoportosítva a tényleges nyereséget) már egy magánszemély adott katás számlát (sokadik könyörgésre és fenyegetőzésre – azóta már “megszűnt” a cég). Na most ez az “adó-optimalizáció” már nem fog menni.
 • zoliahegyrol
  MEEPWN = meg a komuves… persze ha csak maganszemelynek dolgozik, de ott mar elfogyott a della… egy napra nem tud beugrani egy alvallalkozo ala egy Tanyacsarda felujitasakor, de ha a szomszed megkeri, hogy a dompernek huzzon mar fel egy garazst az se fog menni, mert a dompereket nem maganszemelyek uraljak. Ja a fodrasznal ritkan van ceges vendeg az marad talan az egyetlen kivetel, no meg persze a taxis *a Bpi kamara elnoke taxik kiharcolta maguknak…
 • Moltiszanti
  Megy a nephulyites.

  uploads.disquscdn.com/images/90a074b467d1da2adae0dcb16821a8013fdc7d0f4f5641cf093d69c9c8258d43.jpg

 • ex-kormanytisztviselo

  Hogy az soha nem merül fel, hogy más van szétadóztatva, a KATA kéne legyen a normális adószint. A redisztribúció gigászi mértékébe most bele se menjünk.

  Továbbá:
  KATAsnak nincs fizetett szabi, ha beteg, nincs bevétel, magának vesz munkaeszközt (a lapát nyilván olcsó, de az IT feflesztő csúcskategóriás laptopja és a jogtiszta szoftver nem filléres flanc), nyugdíja szinte nulla. Prémiumot abból ad magának amit korábvan megkeresett 🙂

 • I.N.
  Tény, hogy a hatalmi cél, a nép kiszolgáltatott helyzetben tartása. Sokan szidják a kormányt, panaszkodnak a kialakult helyzet miatt.

  Azért miért nem panaszkodik az ember (így, egyszerre), hogy:
  – funkcionális analfabéta,
  – digitális analfabéta,
  – pénzügyi és közgazdaságtani analfabéta,
  – ítéletalkotási analfabéta,
  – politika ismeret és érdekérvényesítési (szerveződés) analfabéta,
  – nevelési analfabéta,
  – érzelmi (tudatosság) analfabéta,
  – jellembeli analfabéta,
  – erkölcsi analfabéta,
  – környezet tudatossági analfabéta,
  – társadalomismereti (ellentétek, igények, klientúrák stb.) analfabéta,
  – szokásrendszeri analfabéta,
  – viselkedéstani analfabéta,
  – döntéstudományi analfabéta,
  – szervezési analfabéta,
  – egészségtani analfabéta,
  – információszűrési analfabéta,
  – helyzetjellemzési analfabéta,
  – helyzetértékelési analfabéta,
  – propaganda ismereti analfabéta?

  Tisztelet a kivételnek!

 • Ági
  “Igen, tudom hihetetlen az itteni akár milliót havonta megtakarító tanult értelmiségiek körében, hogy ilyen is létezik.” OK csak azért kérdeztem, mert szerintem minden vállalkozó “megélhetési” vállalkozó… de most már kb értem, mire gondoltál
 • Egon Olsen
  Az EVA-t is kinyíltak, de az még érthető volt, mert megvolt rá a politikai ok. De csak az. És persze ugyanígy kiszúrták egy csomó vállalkozással. Vajon meddig lehet ilyeneket büntetlenül megcsinálni?
 • Rita
  Minden szavad igaz. Ne kérj bocsánatot.
 • Meepwn
  Továbbra is lehet vállalkozó, és kiszolgálhat vállalkozásokat is.
  Igen, több adót fog fizetni, de ez Miklósnak mindig is a szívügye volt, szerinte a sávos adózás lenne a célravezető.

  De valamiért mindig elkezd vagdalkozni, amikor a KATA-soknak kellene több adót fizetni.

  Látom, semmi nem ment át az írásból. El kellene olvasni.

  Ez nem adóemelés, ez a kata megszűntetése hat hét alatt.

  Csak gyáva férgek ezt kimondani.

 • DrummerBoy
  Sziasztok!
  Olvasom a törvény tervezetet de nem találom (átsiklottam fölötte) benne azt, hogy katás nem számlázhat/ hogyan számlázik cégnek.
  Köszi!
 • I.N.
  Még az előző válaszomhoz.

  Az egész kialakult helyzet arra próbál rámutatni, hogy az emberek
  – minőségi információ-,
  – jellembeli-,
  – készség hiányban “szenvednek” már évtizedek óta.

  Ezért is tudják a hatalmon lévők, több, mint 60 éve fokozatosan leépíteni a közoktatást, demokráciát stb.
  Ezek a hiányok bennünk vannak.

  “… azért nem tudunk megoldást találni a globális problémákra, mert a gondolkodás maga is a megoldandó globális problémák közé tartozik. Sőt mi több: a globális problémák gyökere eltompult elménkben keresendő.”
  E. D. Bono

 • kpisti
  Szia(sztok)!
  Érintettként, magyar adófizető polgárként, adószakértőként minden mondatoddal egyetértek. Olvasom a szakmai fórumokat, ez most a “námbervan”. A vélemények kb. ugyanezek.
  Ugyanakkor meg úgy gondolom lóf@sz se fog itt változni, marad úgy ahogy tekintetes ispán-elvtársak kitalálták. Majd a blogokon, fb-n mindenki jól megmondja oszt annyi.
  Lett volna lehetőség változtatni, lett belőle erős kétharmad. Hát kb. ennyi. Sorry.
 • Mai fiatal
  létezik megbízási szerződés, ami tudtom szerint magánszemély és cég között köttetik. Hasonlóképpen adózik, mint a rendszeres jövedelem, vagy még nagyobb mértékben. Ha jól emlékszem, amikor ilyen szerződés szerint dolgoztam, 10 fabatkám került a cégnek 20 fabatkájába. Olyan jó volt 😀 Amikor részben kovid miatt vége lett, kértem álláskeresési járadékot, abba persze nem számított bele amit addig adóztam, (nyilván ebben a munkaviszonyban) viszont nem is élhetett a szerződés 😀 Azóta tudom, hogy van olyan hogy még dolgozni sincs jogom, merthogy pándémia van ugye. (ezt a tevékenységet tilos volt űzni) Ami pár misi adó be lett fizetve, azt tovább tolták a nyugdíjasoknak nyilván, merthogy nekik milyen nehéz. A mostani munkahelyemen gondoltam hogy katáznék fekete fizu helyett, de már elmúlt.
 • Közalkalmazott
  +1
 • Belavoltam
  Kicsit tagitsuk a vilagkepedet. Van pl. egy foallasban ssc-ben/akarhol dolgozo ember, aki mellekallasban katazik es pl. szoftvert fejleszt nyugati cegeknek. Namost ezt szepen kinyirta o1g.
 • Cluster l
  Szívemből szóltál Miklós, tényleg annak maradt a kata, aki eddig sem adott számlát… Ha tényleg nem csinálnának semmit, az is jobb lenne
  Vagy egy vak majomnak atadni a kormányt aki az igen/nem között valaszthazna még az is jobb lenne. Új káromkodás születik segítsen téged a Parragh László…