Már megint az apróbetű

Lassan már külön sorozatot is indíthatnánk az apróbetűről.

Dávid szaladt bele most egy újabb késbe, amiről érdemes nektek is tudni.

Dávid kisbefektető és részvényeket vásárol. Azt vette észre, hogy hiába van osztalékfizetés, neki nem nő a vagyona.

Aztán megtalálta a probléma gyökerét.

Értékpapírok osztalékfizetés ügyintézési díja a BÉT Azonnali Szekciójában kereskedhető részvények esetén díjmentes. Minden egyéb esetben az ügyintézés – mint kiegészítő szolgáltatás – díja a mindenkori Díjjegyzék szerinti, jelenleg 15 EUR (vagy annak megfelelő deviza, maximum az osztalék értékéig). (innen)

A brókercége 15 eurót von le minden osztalékból ügyintézési díj gyanánt. Sok részvény negyedévente, félévente fizet osztalékot, főleg az amerikai részvények. De még ha évente fizetnek is, neki semmi nem marad, mert jellemzően 800-1000 eurója van egy-egy cég részvényeiben, évi 2%-os rátával számolva pont nulla marad neki. (Még szerencse, hogy mínuszba nem kerülhet a díj miatt.)

Egy újabb apróbetű, amire érdemes odafigyelned.

Share

77 hozzászólás

 • Tamás74
  Már elnézést, de ez egyáltalán nem apróbetű, a díjjegyzékben szereplő tétel. Nincs eldugva, nincs elrejtve. Költség, amire figyelni kell, de nem apróbetű.
  5. oldal 10-es pont
  ersteinvestment.hu/static/befrt/download/Erste_Befektetesi_Zrt_Dijjegyzek_170101.pdf

  Persze eleve nem megyek olyan céghez, aki számlavezetési díjat számol fel és pláne nem olyanhoz, aki az osztalékbeszedésért ilyen pofátlan díjat von. De ezekre miért utólag kell rádöbbenni? Ott a díjjegyzék, át kell nézni minden sorát.

 • HerrUrban
  Istenbíz’ nyitok egy brókercéget. Kezdetben a mindenféle díjjakból dől a zsé, ha meg már beindult, átváltunk BrókerMarcsi módba… Ön kedves olvasó! Ön is nyerhet ebből a sikerből, mindőssze részesedésjogi csomagunkat kell megvásárolnia… 😀
 • Dom
  Sziasztok,

  KBC-nel tud valaki ilyen aprobetus reszrol?
  Ez tenyelg eleg nagy szivas par ezer dollaros pozik eseten. :/

 • Kiszamolo
  Tamás, persze, ott van az 5. oldal 10. pontjában. Gondolom még az ügyintéző is elmondta számlanyitáskor.

  Ez pont olyan lehúzás, mint a bankkártya limitállítása alkalmanként 200 forint, meg külföldről beérkező pénz minimum 3.600 Ft/tétel.

  Azok is benne vannak a kondiciós lista 5. oldalának az alján. Előtte meg csupa olyan van, hogy nálunk minden nulla forint.

 • Kiszamolo
  Dom, pl. a KBC szó nélkül átváltja a kamatot és osztalékot forintra drága pénzért, hogy aztán drága pénzért visszaváltsa. Verni kell az asztalt, hogy neked ne váltogassák ezeket, hagyják úgy, ahogy beérkezett.
 • Tamás74
  Így van, lehúzás!!!
  De (ez) nem apróbetűs és “megtalálta a probléma gyökerét”. Egy frászt, nem olvasta el a kondíciós listát.
  Mint ahogy Dom sem 🙂
 • Indexkövető
  Jól értem, az osztalék jóváírásáért költséget számítanak fel, a KBC-nél ilyen igaz akkor nincs? Azért kérdezem mert jelenleg a Randomnál vagyok, de még nincs kizárva h a szélesebb kínálat miatt a KBC-nél is fogok ügyleteket végrehajtani.
 • Tamás74
  nyugodtan kérjél csillagászati jutalékot. Simán lesz, aki kifizeti és még meg is magyarázza, hogy ez miért jó neki.
  Nemrég bábáskodtam 10 ép számla nyitás mellett és még vagy 30-ról tudok, amit nem “velem” kötöttek és a többezer forintos mininumdíjat és/vagy számlavazetési díjat simán kifizetik egy 100.000-es értékpapírállományra, mert:
  – csak (és csúnyán néz rám, hogy mit szólok be)
  – mert ott van már bankszámlám is
  – a bank háttér biztonságot nyújt (de kevesebb a BEVA védelem összege! Nem baj, mert a Beva sem tud fizetni, ha többen vannak egyszerre bajban! Oh, ja, ne mond…)

  És akkor hol van még az osztalékbeszedés díja…..

  A másik, amitől sikítófrászt kapok, hogy sokaknak sokkal fontosabb, hogy a TELJES(!!!) amerikai piacot elérjék (mert nekik nem elég 500-1000 papír onnan), mint az, hogy mennyi díjat fizet a kötése után vagy mennyi a szla fenntartás díja.

  Agyrém 🙂

 • Tamás74
  @Indexkövető ha konkrét igényed van a Randomnál, írd meg neki, ha teljesíti a feltételeket (kapitalizáció, volumen) akkor berakják a kínálatba.
 • Alfa
  @Indexkövető: A Random alapítói futtaták fel anno a KBC-t, az sem rossz szerintem (én KBC-s vagyok és messze nem elégedett).
  A következő brókerem valamelyik svájci cég lesz (csak utána kell járnom, hogy a KBC-hez hasonlóan megbízható banki cég és profi kereskedési portfólió legyen (US, Frankfurt, London, stb.). Van is már számlám, csak lusta voltam átköltözni.
  Az erstebroker nem csak geci, pontatlanul is kommunikál. Én buktam már 70.000-et azon, hogy befalap éven belüli visszaváltás büntetőjutalékát “elfelejtették” kiírni az alap profil oldalára (ha ott van meg se vettem volna, mivel tudtam hogy éven belül kell a pénz és régről ismerem az ilyen termékeket).
  De bizonyítsd be utólag, hogy nem volt kiírva…
  (a hivatalos, a felügyeletnek is megküldött részletes tájékoztató 27. oldalán persze ott volt, de azt ugye mindenki elolvassa, mielőtt megvesz valamit…)
 • Alfa
  Ha már itt tartunk, a Randomnál van felület Frankfurti certifikátok keresésére?
  Ha igen, már csak azért megérné ott számlát nyitni.
  KBC fél éve képtelen megjavítani azt a kurva keresőt, ezen is buktam már 150 eurót…
 • Omnisapient
  Ez lehúzás, én ezért sem veszek külföldi papírokat az Erstebrókeren keresztül. De nem apróbetü. Alap, hogy átgondolod, hogy melyik piacokon mit és miért akarsz venni és tartani és ennek minden mozzanata illetve a mozgás hiánya mibe kerül. Ha ezzel mind happy vagy és nem találsz olcsóbbat, akkor elöször kipróbálod kicsiben legalább egy évig. Amiben jónak bizonyul, arra használod, másra nem. Azokra keresel egy másikat, akik abban jók, amiben az elsö nem.
 • L70
  Az Erste díjjegyzéke 11 oldal. Időnként kiadnak újat, de nem képesek jelölni benne a változásokat, tehát olvassuk el mindig a 11 oldalt, hátha ezután egy új díjelemmel majd épp minket izélnek majd át.

  Mióta állami az Erste, egészen OTP szintre süllyedt a díjstruktúrájuk, 2015. végén jól bedurvultak, de úgy látszik, bejött nekik, mert maradtak a számlánkénti alapdíj és hasonló nyalánkságok. Ha nem tetszenek a díjaik, egyszerűen ott kell hagyni és keresni másikat. KBC még mindig jobb.

 • AndrásGY
  Sajnos tele van hasonló lehúzásokkal a hazai pénzügyi szektor, és mintha fordított lenne az összefüggés, mint külföldön, minél nagyobb a cég annál több a lehúzás.
  Akik szerint az a tény, hogy benne van a kondíciós listában, már kivédhetővé teszi, keveset láttak még idehaza… egyáltalán nem biztos, hogy benne volt régebben is, amikor nyitottad a számlát. Gondolom senki nem olvasgatja minden hétvégén a kondíciós listákat. De a legcsúnyább műfaj, amit mostanában nyomnak a bankok, hogy kezdik széthúzni a devizaváltási spread-et. Az aztán nincs benne semmilyen kondíciós listában, hogy mennyinek kéne lennie. Így simán behajtanak egy kis pénzt a külföldi kártyahasználókon.
 • szocske
  , Az a gond, hogy NYESZ, TBSZ esetén nem olyan egyszerű otthagyni az erstét, és pont ők fizetnek sokat, hisz alszámlánként van alapdíj.

  @AndrásGY, Talán épp azért a nagyok a leglenyúlósabbak, mert nekik a nevük úgyis hozza az ügyfeleket, bennük jobban megbíznak az emberek az anyabank miatt, ha egy kis noname cég lenne ilyen lenyúlós, nem sok ügyfelük lenne. A kicsiknek az olcsóság az egyetlen esélye.
  A külföldi kártyahasználók lenyúlásában mondjuk épp a megszűnt ámerikai citi járt az élen, egyszer valamikor régen fizettem a kártyájukkal külföldön, szerencsére nem nagy összeget, le is sokkolt az árfolyam, soha többé nem estem ebbe a hibába.
  Tapasztalataim szerint érdekes módon épp a nagy állami OTP adja az egyik legjobb kártyás vásárlás elszámolási árfolyamot. De ebben a tekintetben az Erste is vállalható.

 • L70
  Az Erstebankkal ki van a tököm (igen, ha olvassák, ez finom megfogalmazás).

  Volt Citibankosként a hitelkártyán egyszerűen jóváírták a pénzvisszatérítést. Most pedig baszakodjak (igen, olvassátok Erste, baszakodjak) azzal, hogy kivárjak vele 5.000 Ft-ot, és előre állítgassam be, hogy épp melyik kategóriában költöm el.

  Tudom, az a cél, hogyha egyszer visszaadom a kártyát (és visszaadom, mert ez a tökörészés nem éri meg), akkor lehetőleg bennmaradjon náluk úgy átlag 5.000 Ft / 2 visszatérítés. Na ez is egy kimondott ügyfélagyfelbaszó (olvassátok Erste!) megoldás, direkt nehezítitek meg az egészet, és úgy reklámozzátok, hogy ez így nekem jó. Hát nem jó, de gondolom, a termékmenedzser kapott prémiumot az ötletért, csókoltatom érte.

 • Szendrei Ádám
  Miklós, azt kifejtenéd bővebben picit kérlek, hogy mit értesz az alatt, hogy “verni kell az asztalt” a KBC-nél, hogy ne váltsák át az osztalékot? Konkrétan kinek és mit kell írni / mondani? Szerintem ez sokakat érint. Köszi!
 • Kiszamolo
  Ádám, annyi, hogy szólni kell, hogy hagyja abba a váltogatást.

  Alapértelmezetten mindig váltja, persze erre semmi jó magyarázat nincs, miért.

 • Usspanner
  Azt hittem én a hangos kisebbség, aki az Erste Brokerrel nem elégedett. Tőlem 100.000.-Ft körüli összeget vontak le, amikor BUX ETF-et vettem, majd érdeklődésemre közölték, h tranzakciós jutalék.
  Újabb telefonváltások, majd a végén visszautalták, rendszerhiba. Ami engem nem nagyon nyugtat meg.
  Ha lejár a TBSZ-em, átviszema KBC-hez vagy a Miklós által gyanakvóan figyelt Random Capital-hez (nem tartom szivesen egy helyen a pénzem). Ha nincs TBSZ havidij, az csak hab a tortán.
 • Usspanner
  Amúgy az átváltás a KBC-nél is vállalhatatlanul drága, de a bologon hirdetett Transferwise és társai nekem elég szépen spóroltak.
 • Dani
  Az Ertsetol kerestek meg, hogy csokkentenek az ep szla vezetesi koltsegeimet, pedig el sem erem az 50 misit. Az ertset a befalap kinalat miatt valasztottam meg anno, de egy hosszu tavu portfolio kialakitasa miatt inkabb ETF-eket kene vennem. Erre alkalmasabb a KBC (szempont: koltseg, valasztek, biztonsag)?
 • L70

  NYESZt átalakítod TBSZ-szé (feltéve, hogy elmúlt 2 évben nem igényeltél vissza SZJA-t, ha igen, 20% felárral vissza kell fizetni), ez egyébként ingyen van, aztán TBSZ-en visszaváltasz mindent, felmondod a TBSZ-t, elutalod a bankszámlára, aztán bezárod az összes értékpapírszámlát, és kész.

  Egyébként a gatyádat is levetetik veled, ha átviszed a NYESZ-t.

 • Horb
  Én is az Ersténél tőzsdézek, viszont a másik platformjukon (Erste Trader), az nem terheli nekem ezt a 15 eurot , se dollárt ha osztalékot kapok a részvényeim után.
 • Handalamandala
  OTP értékpapírszámlával van valakinek tapasztalata? Ha igen, mi?
 • Zabalint
  A kérdésem az, hogy ha átmegyek a KBC-hez, és onyitok K&H-s számlát is, akkor ott ugyanolyan egyszerűen tudom mozgatni a pénzem a bankszámla és az értékpapír számla között, mint az Ersténél? TBSZ ott is online nyitható? Mostanában gondolkodom, hogy ott hagyjam az Erstét, mert kezdenek hasonlítani a 90-es évekbeli OTP-hez…
 • rozoga
  Nem kell megvárni a TBSZ lejáratot. Most vittem át TBSZ2012-t Erste-től KBC-hez.
 • DaWid
  Ezzel a témával kapcsolatban olyan kérdéshez jutottunk el, ami engem is foglalkoztat. Elég “kevés” értékpapírom van a Rafinál (illetve kincstárnál)-mikor költöztem kellett hirtelen egy, ahova néhány osztrák részvényt beutalhattam. Régóta keresek egy olyat, aki nem túl drága és nem húz le minden baromsággal. Nekem egyszerre nincs túl sok pénzem ETFre (az alapokat tanulgatom és még nem túl nagy a risk toleranciám) tehát mind a jutalék, mind az osztalék szempontjából költségérzékeny vagyok. Kit javasoltok? Vagy inkább keressek értelmes külföldit? Ott van tanács?
 • V
  degiro-nal is sajnos valtogatjak szorgosan az USD osztalekot EUR-ra, hogy aztan ujabb reszveny vasarlasakor visszavaltsam. Kikerulni ugy lehet hogy deviza valtast auto-rol manual-ra allitja az ember, csak akkor meg vmi 10 EUR + x% a valtas dija.

  Auto-manual valtasnak nincs dija. Korabban probaltam manual-ra kapcsolni es mindig csak USD reszveny vasarlas elott vissza auto modba, sajnos ez kicsit osszezavarta a rendszert. Nincs kedvem FX-el szorakozni, es havonta <100EUR osztalek esik be szoval egyelore marad automata modban.

  Van esetleg masnak is degiro-val tapasztalata?

 • Lui
  Miért is figyeli Miklós gyanakvóan a Random Capitalt?????????
 • Ritch
  Erstevel vigyázzatok, talán már egyszer írtam, mennyire megszívtuk hitel és adóvisszatérítés ügyében is.

  Legutóbbi aranyosság: kártya őrzési díj ~2e forint, amikor új bankkártyát csinálnak. Mire megkérdezem, mire fel, közlik, hogy 2017. január 1-től benne van a hirdetményben. Persze, minden reggeli kávé mellett Erste hirdetmény böngészésel kezdem a napomat.

  Ersténél még a régi prémium számlám van, ahol tranzakciós díjat sem kell fizetni. Ha elkezdek utalgatni pár millió forintot feleség és saját számla között, akkor ezzel vissza tudom szívatni? 🙂

  Ma nagyon egyszerű külföldi brókernél számlát nyitni (IB, Saxo Bank, E-Trade — bár tapasztalat IB-vel van csak), és ott nem szívatnak. Sőt, IB-nél magyar bankszámlára utalhatod oda-vissza a pénzt, forintban mutatják, épp hol állsz. Nulla költséggel.

 • Dörnyei József
  Magyarországon még soha nem vettem részvényt. US számlámon semmilyen díj nincsen, Kivétel: részvény adás v. vétel 10K db-ig fix $8. Ha mondjuk 10K db-nál többet vennék, akkor annyiszor $8.

  De ez elég ritka, mert kb. $50 körüli részvényekbe fektetek be és az 10K db-nál már $500K, amit nem nyomok be egy papírba (és annyi összesen nincsen a számlán…)

  Magyarországon szvsz. Magyar részvényt érdemes vásárolni.

 • Zoli

  A Transferwise-t hogy lehet használni KBC-vel? Én eddig mindig a KBC-nek utaltam a forintot és náluk váltottam euróra, hogy ETF-et vegyek belőle. Lehet ezt Transferwise-zal is??

 • Attila
  Ersténél szóltam, hogy megszüntetem a TBSZ-emet amire még nem helyeztem át pénzt, mert csak utólag vettem észre a magas költségeket. Mindjárt volt egy ajánlatuk, hogy kiemelt ügyfélként csak 1 számla után (fő ep számla) kell díjat fizetnem, NYESZ-R, TBSZ-ek után nem.
 • zupa
  ,

  Ha a befektetett osszeg nem nagy, lehet jobban jarsz a DeGiro-val. Olcsobb mindenkinel, viszont nincs naluk TBSZ meg NYESZ.
  Ki kell szamolnod, hogy mennyi lenne az altalad fizetett arfolyamnyereseg ado, es hogy az tobb-e vagy kevesebb-e mint amit mashol kifizetnel szamlavezetesre, tranzakciokra.

 • Garázs
  Ha már Erste, tudja valaki, hogy miért kérnek értékpapírt kölcsön?:
  ersteinvestment.hu/hu/reszvenyek_ertekpapir_kolcson.html
 • Dani

  Nekem van, de semmi extra. Foleg otp-s alapokat tartok rajta; az alacsony veteli kts miatt szerintem megeri. A szla vezetesi dij is atlagos. De mire vagy pontosan kivancsi?
 • Tamás74
  pl. a Random Capital nem húz le semmi hülyeséggel, de nem tudom, hogy az osztrák részvényeiddel tud-e valamit kezdeni.
 • Tamás74
  Miért, Miklós gyanakvóan figyeli a Random Capitalt?
 • Dom
  InteractiveBrokers-szel van valakinek tapasztalata? (Azon kívül, hogy nincs TBSZ, mert amcsiban van a számla.)
  Nekem KBC mellett az van (előbb IB volt, aztán lett KBC), és eddig normálisak.
  (Tény, hogy nekem is kellett FX pozit felvennem, manuálisan, amikor USD-ből akartam német részvényt venni.)
 • Tamás
  megírnád, hogy csináltad, mert nem sok infót találtam ezzel kapcsolatban egyik honlapon sem, ha intézhető online akkor az lenne az igazi. köszi
 • NAR
  Maximalizálni kellene a kondíciós lista hosszát, kb. 2 normál betűméretű A4-es oldalnak megfelelő szó- vagy karakterszámban. Persze, korlátozná a “banki innovációt”, de azt jobb is rövid pórázon tartani.
 • Vacy
  @hemond
  Én is hoztam el Erstétől régebbi TBSZ-eket. Vidéken kicsit nehézkesebb a K&H Bankon keresztül az ügyintézés. Ritkán csinálnak ilyen ügyletet. A számlanyitáshoz szükséges ügyfél azonosítás döcögősen, de azért sikerült.
  A régebbi TBSZ átvitelre határozottan állították, hogy ilyet nem lehet. Szerencsére nálam volt a KBC ügyfélszolgálat levele, az alapján sikerült megoldani.
  Megkaptam a KBC-s TBSZ számlaszámokat és azzal átsétáltam Erstéhez, ott is kisebb telefonálgatás után sikerrel jártam. Napon belül meg is történt az átutalás.
 • Vacy
  KBC-nél nem tapasztaltam az osztalék átváltást, elszámolásnál csak az osztalék és a levont adó jelent meg USD-ben. Rossz helyen nézem?
 • Bányász Gábor
  @Zabalint: Az Erste után a KH+KBC integrációnál az alábbi különbséget találtam:
  – A KH->KBC irányba felszámolják a tranzakciós költséget. (Az Erste saját számlának tekinti mindkettőt.)
  – Emellett lassabb is a művelet.
  – A KBC-s pénzt nem veszik figyelembe, amikor azt nézik, hogy a KH-nál mennyi pénzed van. Pl. prémium ügyfél témában.

  Nekem egyébként nem konvertált idáig a KBC automatikusan (USD-t).

 • senkifia
  @Garázs: “Ha már Erste, tudja valaki, hogy miért kérnek értékpapírt kölcsön?” azert, hogy masok short-olni tudjak azokat.
 • ügyvéd
  Nemrégiben felhívott egy KBC beszervező… Régebben nem csináltak ilyent, csak a Budacash meg a többi szutyok. 🙁

  sic transit gloria mundi

  A nyugodt élet egyik ( a sok közül) ökölszabálya:
  Soha ne üzletelj olyannal, aki telefonon keres meg. (Fogalmazhatnék úriemberesen is, de ez sokaknál kiveri a biztosítékot 😀 )

 • hemond
  @Vacy: köszi az infót, év végén fog kifutni utána megszüntetem, addig még kibirom.

  Osztalék: én csak azt láttam, hogy nem USD-ben növekedett a számlám, hanem forintban. Szóltam nekik (egy mail volt), majd visszajelezték, hogy átállították és ezentúl USD-ben írják jóvá.

 • Zabalint
  @ügyvéd
  “A nyugodt élet egyik ( a sok közül) ökölszabálya:
  Soha ne üzletelj olyannal, aki telefonon keres meg. (Fogalmazhatnék úriemberesen is, de ez sokaknál kiveri a biztosítékot )”

  Teljes mértékben egyetértek. Még hozzáteszem, azzal sem, aki utcán leszólít, bekopog, ügyfélszolgálatán megpróbálnak más termékeket, szolgáltatásokat rám sózni, stb., stb. Illetve úgy egyáltalán, ügynökökkel akarnak eladni dolgokat.

 • ügyvéd

  Ezek a többi (sok) ökölszabályban vannak 😀

 • Usespanner

  Megspórolod az árfolyamveszteséget, ha nyitsz egy számlát a KBC-nél, és a küldő a saját bankod lesz, a fogadó fél pedig a KBC-s saját számlád.
  Saját magadnak utalsz.
  A Tansferwise bonyolultnak tűnik, de “bolondbiztos” azaz bármit elrontasz, bármikor visszavonhatod, és szinte ingyenes. Cserébe viszont lassú az átváltás, kb 3 nap.
  Ha kell segitség, irj az usespanner@gmail.com-ra. Először kipróbálhatod kis összegben is (csak az első utalás ingyenes). Ha gondolod, küldök Transferwise meghivót.


  Miért is figyeli Miklós gyanakvóan a Random Capitalt????????? ->
  Ha jól emlékszem Miklós nem bizik a BudaCash-Questor csőd okán a kis brókercégekben.
  (én a magam részéről az Erste-nél kevésbé senkiben sem bizom).