A hét szűk esztendő

Egyre többet beszélnek arról, hogy a hét bő esztendő után most a hét szűk esztendő következik.

Sokan nem tudják, ez a kifejezés a Bibliából származik, Isten szólt két álmon keresztül a fáraónak, hogy készüljön fel arra, hogy hamarosan nagy változás áll be a gazdasági életben.

1Mózes 41 A fáraó így szólt Józsefhez: Álmomban a Nílus partján álltam. A Nílusból hét kövér és szép tehén jött ki, és legelt a sás között. De hét másik tehén is kijött utánuk, amelyek nagyon hitványak, rútak és soványak voltak. Egész Egyiptom földjén nem láttam hozzájuk fogható rútakat. A sovány és rút tehenek megették az előbbi hét kövér tehenet. Bár a gyomrukba kerültek, nem lehetett észrevenni, hogy a gyomrukba kerültek, mert a külsejük ugyanolyan rút volt, mint azelőtt. Akkor fölébredtem. [Majd egy ugyanilyen álom, csak tehenek helyett búzakalászok szerepeltek benne.] Ekkor József így szólt a fáraóhoz: Azt jelentette ki Isten a fáraónak, hogy mit fog cselekedni. A hét szép tehén hét esztendő. A hét sovány és rút tehén, amelyek utánuk jöttek ki, szintén hét esztendő. Hét esztendő jön, amikor nagy bőség lesz Egyiptom egész földjén. De az éhínség hét esztendeje következik utánuk, amikor minden bőséget elfelejtenek Egyiptom földjén, és éhínség fogja emészteni az országot. Nem is fogják tudni, hogy bőség volt az országban, az utána következő éhínség miatt, olyan súlyos lesz az. Gyűjtsenek össze minden élelmet a következő jó esztendőkben, halmozzák föl a gabonát, és a fáraó felügyelete alatt őrizzék az élelmet a városokban. Mert ez az élelem lesz az ország tartaléka az éhínség hét esztendejében, amely majd eljön Egyiptomra, és akkor nem pusztul el az ország az éhínség idején.

Az első tanulság a történetben, hogy a hét bő esztendő után mindig jön hét szűk, de legalábbis szűkebb év. A hét bő év nem azért van, hogy akkor még jobban dorbézoljunk, hanem azért, hogy fel tudjunk készülni arra, amikor vége lesz a bőségnek.

Ha ezt a leckét megtanulnák az emberek, a cégek és a kormányok, sokkal jobb hely lenne a világ és a világgazdaság története nem buborékok és összeomlások szüntelen körforgásáról szólna.

Hiába tudja minden gondolkodó ember előre, hogy nem lesz örökké karácsony, nem tarthat örökké a hét (vagy tíz vagy tizenkét) bő év, mégis a legtöbben úgy élnek, mintha örökké minden így maradna. Aztán amikor bekövetkezik a hét szűk év, mindenki meg van lepődve, a kormányok éppúgy, mint az emberek vagy a cégek. Ki hitte volna, hogy 8-10-14 év dőzsölés után akár ugyanennyi szűk év jön? Ki hitte volna, hogy a bő esztendők nem azért vannak, hogy még jobban eladósodjunk, hanem hogy készen állhassunk, ha a nem kívánt fordulat megérkezik?

A másik tanulság, hogy a történetben a hét szűk év teljesen felemésztette a hét bő év minden bőségét, mintha soha nem lett volna az.

Többen vannak azon a véleményen, hogy az elmúlt 14 évben olyan pénznyomtatás zajlott és ezzel olyan részvény, ingatlan és minden áremelkedés, hogy bő egy évtized alatt annyit nőttek az árak, az ipari termelés és minden, ami megfelel két teljes évtizednek.

Ha most ennek vége szakad, elképzelhető, hogy a következő évtizedben egy kiegyenlítődés lesz, a két évtized összeségében lesz annyi az átlagos ingatlanár, részvényár vagy GDP emelkedés, amennyinek lennie kellett volna az első évtized őrült száguldása nélkül.

Ha ez a feltételezés igaznak bizonyul majd, akkor azt fogjuk tapasztalni, hogy a sovány tehenek tényleg megeszik a kövér teheneket, de ez nem fog meglátszani rajtuk. Másként mondva, elképzelhető, hogy a következő években visszaadják az árfolyamok azt a felesleges pluszt, amit az elmúlt 12 évben az átlagos növekedésen túl szedtek magukra.

Nem állítom, hogy ez biztos így lesz, de nem kellene meglepődni, ha tényleg ilyen évek jönnének most. Átlagolva még mindig ki fog jönni a normál piaci növekedés.

Csak azért írtam erről, mert annyit hallom mostanában ezt a hét szűk esztendő kifejezést és sokaknak fogalmuk sincs, honnan származik. Ha még nem késő “halmozzunk fel gabonát, mert ez az élelem lesz a tartalék a szűk években, hogy ne haljunk éhen.”

Share

46 hozzászólás

 • ggg
  Már a covid elején indult a 7 szűk esztendő. Lassan vége 😀
 • Leopold
  Végre!
  Csak kibújt Belőled.
  Amikor József “megfejtette” a fáraó álmát, a fáraó nagyon hálás volt.
  Aki olvasott már Bibliát, ismernie kell ezt a történetet. Józsefet a saját testvérei dobták el, mégis szép karriert futott be.
  Hogy miért nem evidencia sok embernek, hogy nem lesz mindig napsütés, majd a szociológusok eldöntik.
  Olyan helyen dolgozom, ahonnan rálátni az emberek vásárlásaira. Döbbenetes azt látni, ahogy “felzabálják” a saját jövőjüket. Bár én az egészségügyben dolgozom, látom, milyen (ön)pusztító fogyasztást művelnek. Zabálni, zabálni, zabálni. Ha pedig elfogy az a 3-5 ezer milliárd, amit a vályúba öntöttek a szavazatokért, akkor lehet szidni mindenkit.
  Summa summarum: szerintem a tömeg mindig hülye.
 • tumpara
  “Csak azért írtam erről, mert annyit hallom mostanában ezt a hét szűk esztendő kifejezést és sokaknak fogalmuk sincs, honnan származik.” – Kiszámoló

  Kicsit elitista vagyok, nem tagadom, de azért basszus, ez alapműveltség. Nem kell mindenkinek elolvasnia a Bibliát, de azért EZ a történet alap egy keresztény kultúrkörnyezetben. Nem-nem, nem akarok én kötelező hittant meg ilyeneket, csak azt gondoltam, ezzel találkozik az átlagember, mint mondjuk Húsvétkor a feltámadás történetével. József története baromi hasznos gazdasági parabola.

  A magyarok valami 15%-ának van úgynevezett primitív bibliaismerete, vagyis hallomásból ismeri a legfontosabb bibliai történeteket.

  Nem olvasta, csak tudja, honnan van és nagyjából ismeri.

  Ennyit a nagy keresztény kultúráról, amit megmentünk mindenkivel szemben, egyedül harcolva a vár fokán.

  Bibliai értelemben talán a lakosság 2%-át lehet hívőnek mondani.
  További 6-7% hébe-hóba eljár havonta-másfél havonta egyszer valamilyen vallási összejövetelre.

  Nekem a gyomrom összerándul, amikor politikusok a kereszténységre hivatkoznak.

  Hagyják békén a keresztényeket és hagyják békén a nem hívőket is.

  Majd mindenki maga eldönti, mit akar, akar-e hinni és ha igen, miben.

 • abcd
  “Másként mondva, elképzelhető, hogy a következő években visszaadják az árfolyamok azt a felesleges pluszt, amit az elmúlt 12 évben az átlagos növekedésen túl szedtek magukra.”

  ezt nem értem, ezt elmagyaráznád jobban kérlek?

  Ha volt egy túlfűtött növekedés 12 évig, majd jön egy stagnálás-csökkenés az árakban hosszú ideig, az átlag pont jó lesz.

  De ez nem fogja vigasztalni azt, aki most akar megtakarítani.

 • Satyi
  Csak lazán kapcsolódik, de érdemes elolvasni Jared Diamond: Összeomlás könyvét, régi civilizációkat vesz sorra, kutatja okait az összeomlásuknak, és sok esetben előjön ez a jó évek, rossz évek váltakozás, a gond legtöbbször ott is az volt, hogy a jó években addig nem használt földterületeket is bevontak az élelem termelésbe, így bőség keletkezett, ami népesség növekedéssel járt együtt, majd jött a rossz időszak, és jött az éhínség, sokszor egyenesen akár az egész civilizációjuk összeomlása. (viszont eddig sosem volt globális nagy rendszer, ezek mind helyben történtek)
 • Ivan Olsen
  “Ha ezt a leckét megtanulnák az emberek” -> “Ha ezt a leckét megtanulnánk mi, emberek”

  Jó, akkor a te kedvedért: ha ezt a leckét megtanulnátok ti, emberek. 🙂

 • Kell Az Isten
  Kicsit offtopic, de: erdemes lenne tobb bibliai tortenetet behozni erre az oldalra, foleg ilyen parhuzamban 😉
 • csizkek
  Nem is az a kerdes, hogy a “piacok” visszaternek az atlagokhoz, hanem az, hogy most mindez milyen DD-vel tortenik meg.
  Ha lassan romlik minden az szokhato, lehet alkalmazkodni. De ilyen ner-es letolt gatyaval mi lesz?
  De emlitheto az ECB is, ilyen tetu lassan kamatemeles mellett mi az elkepzeles? Felo az is hogy a FED soft landing csak marketing hablaty lesz es az inflaciot csak “recesszioval” tudjak majd letorni.
  Es akkor ott a kedvencem a kinai ingatlanpiac:) ha nem eleg az ijedelmekbol..
 • Treil
  Itthon meg kisoportek a gabona raktárakat jóllakottan az éhezés gondolatától félve.
 • Leopold
  Már sok éve olvasom a blogot, de arra még nem jöttem rá, mi a módja annak, hogy egy konkrét hozzászólásra reagáljak? X felhasználó hozzászólására. Bal felső sarok a nickname. És utána? Sajnos én sem vagyok polihisztor. 🙁

  Írsz egy kukacot és elkezded a nevét gépelni.

 • jinjang
  Évezredeken keresztül, a bibliai időkben is, a társadalmi változások rendkívül lassúak voltak, és tervezhető volt a jövő, megérte előre gondolkodni, takarékoskodni és felkészülni az ilyen 7 szűk esztendőkre. De az utóbbi 50-100 évben felgyorsult a világ, méghozzá exponenciális a gyorsulás. Miközben az emberek átlagéletkora megnőtt. Egyszerűen tervezhetetlenné váltak nem csak a hosszútávú befektetések (lásd nyugdíjelőtakarékosság), hanem lassan már 3-5 éves intervallumok sem beláthatók. És pillanatok alatt el lehet égetni megtakarításokat egy gyorsuló inflációval – mint azt most tapasztaljuk is. Miközben a médiából dől a fogyasztásfüggővé átnevelő, agymosó reklám.
  Én nem úgy látom, hogy ezek a régen bevált módszerek még mindig és széles körben működőképesek lennének.
  Nem csoda, hogy a “carpe diem” sokkal vonzóbb még az egyébként felelősen gondolkodó embereknek is.
 • attila
  off

  Szerintem közgazdaságilag igazolhatóan a legjobb befektetés most nálunk a pemáp. nem tudom meddig bocsátanak még ki ilyet, de ezt kell venni. Mivel nálunk az infla fele import ezért ha eu-ban lemegy az infla akkor nálunk is le fog némi késéssel. Államcsődöt nem feltételezek, sem devizakorlátozást. Hufot nem biztos hogy váltanék most eur-ra de akinek jön eurban bevétel vagy van otthon a párnában annak érdemes ebbe tenni, esetleges árfolyamveszteség ellen véd…

 • Tudor Tódor
  Vagy pl. a kis gömböc meséjét se ismerik…

  Idézgetésnél még kiábrándítóbb, amikor nemhogy az adott idézet eredetét nem ismerik, hanem még rosszul is használják. Kedvencem a „nincs új a nap alatt”, ami eredeti szövegkörnyezetében pont a dolgok hiábavalóságáról szól (tehát hogy emeld a tekinteted a mulandó, vagyis hiábavaló földi dolgokról az ég felé), ma viszont gyakran homlokegyenest ellenkező értelemben idézik, opportunista szemszögből.

  (Vanitas vanitatum, hiúságok hiúsága, mai magyarban hiábavalóság.)

 • QTT
  Ugyan már Miklós. Te is nagyon jól tudod, hogy meg leszünk védve a 7 szűk esztendőtől is!

  Pont ez a megvédés jutott eszembe nemrég, mikor épp az Alpokban voltunk. Hóhatár felett, kemény terep és azért nem volt ritka látvány az osztrák/német nyugdíjas. Némelyik simán tartotta a tempót a fiatalabb korosztállyal. Alacsonyabb magasságon meg főleg gyakori látvány voltak a nordic walking botokkal.

  Itthon mennyivel kevesebb aktív és egészséges nyugdíjast látni. Túrákon/bárhol. Mondtam is a feleségemnek, hogy szörnyű az, hogy a 90%-uk egészségügyileg (és sokszor lelkileg/szellemileg) leépülve ül otthon. Ami persze nem csak a jelenlegi kormány hibája, viszont az már a jelenlegi kormány “munkája”, hogy ezek az emberek otthon ülve elhiszik, hogy a világ egy szörnyű hely az országhatáron kívül és mekkora égi szerencse, hogy a főnök megmentette a rezsit, a csirkefarhátat, a nyugdíjakat.

 • Panelproli
  “ Ki hitte volna, hogy a bő esztendők nem azért vannak, hogy még jobban eladósodjunk”

  Pedig aki változó kamatra eladósodott, az nagyon jól járt (lásd kamatsapka). Előtte, akik chf hitelre vettek olcsón 20 milliós lakást, most 60 millióért adhatják el, összesen kb 40 millióba kerülhetett visszafizetni…. Szóval a történelem mintha mást mutatna (adósodj el minél jobban)

 • Egyszerű honpolgár
  Ezt így értem és egyet is értek a leírtakkal.
  Ilyenkor azonban mindig eszembe jut, hogy a hangya szépen rakosgatja el, amilye van. Szorgalmasan és előre látó módon.
  Azonban mások – csak a jóisten tudja milyen lopással/csalással/korrumpálódással, de mindenképp törvénytelen módon – halmozzák a vagyonukat és lám, nemhogy rosszabbul élnének a hét szűk esztendő alatt és után (eladósodnak, csődbe mennek, tönkremennek) hanem elkezdenek prosperálni, hülyére keresik magukat és csak röhögnek a markukba sok szerencsétlenen, az elnyomoródó néprétegen. Nekik úgy lesz több pénzük, ahogy másoknak elfogy.
  Amíg ilyen hulladékok a törvényeink, addig semmi nem fog változni, nem mindig a nagy tömegben kell keresni a hibát.
 • Konzervatív
  Lassan ki fognak fogynak a kifogásokból, hogy az előző 8 év, meg rendszerváltás, meg stb… Esetleg érdemes lenne valamit tényleg csinálni. Ez az állami beavatkozás mindenbe az államosítás iskolapéldája. Ha kellő ideig műveljük el fogunk jutni az 50-es évekhez. ÁVÓ már van. És egyebekben sem jobb a helyzet. Hajrá Magyarország! Győztünk! vagy ez senkit sem zavar csak aki lát is, nem csak néz.
 • tedzse
  Igen, ezért szajkózom mindig,hogy folyamatos önképzés,önképzés,önképzés,tanulás az ember szakmájában folyamatosan tanulnia kell, sose nem állhat le, nem dőlhet hátra.
  Amúgy sok ember kinevetett most majd kicsit megszívják, aki okosan cselekdett annak nem lesz 7 szűk esztendő, ha van stabil magabiztos nyelvtudása plusz PIACKÉPES tudása.
  Szórakozás,utazgatàs mellett folyamatos tanulás kellett volna, meg fejlesztenie magát az embereknek, akkor simám átvészelnék ezt.Plusz némi pénzügyi IQ-t is szerezhettek volna.
 • Puffogok
  Szívesen venné(n)k egy “kisokos a hét szűk esztendőre” cikket. Oké, tudom hogy most jönni fog a kakivihar, de mégis miképp tudok felkészülni erre?

  Az ügyfeleknél emeltem árat, de csak minimálisat, hogy ha csökken a bevételük ne velem kezdjék a megszorítást.
  Külföldi nyaralást kihagyjuk.
  A mindenféle kütyü vásárlást már egy ideje hanyagolom.
  Írom az összes költésemet, drasztikusan drágult minden, de amúgy is csak kaját veszek, csoki-ropi-üccsi nem játszik régóta.
  Mellékesnek beindult egy mini biznisz, ami egy fél minimálbért hoz már 1-2 óra munkával.
  Vésztartalék megvan, mostani árakon 1 évet gond nélkül kihúznék, a spájzzal meg 1 hónapot úgy hogy az ajtón se kéne kilépnem.

  Szóval spórolok amin tudok, figyelem az SP500-at (2019 végi, 3000 alatti realitás vajon? Vagy ne is kattogjak ezen, toljam be amint van mozgatható pénz?) – mi egyebet tehetne az aki nem százmilliókat mozgat?

 • TT
  Aktuális:
  portfolio.hu/gazdasag/20220711/katasztrofa-400-milliard-forint-egett-el-nehany-het-alatt-magyarorszagon-555225
 • Gergő
  köszi az ajánlást, el is kezdtem

  igazából… most is jön (vagy már van) élelemhiány, meg ugye a termőföldeket is fénysebességgel tesszük tönkre, úgyhogy kíváncsian várom a könyv konklúzióit 🙂

 • 0r34n143m5ép3mb3r
  Off: új bankot/számlacsomagot keresek:
  – 1.200.000Huf havi bejövő munkabér.
  – Legyen chf alszámla, amire közvetlen utalhatok.
  Alkusz is szóba jöhet, ha rettentően gyors.
  Hitelem nincs.
  Ötlet?
 • Állampolgár
  De milyen 12 bő év, olvasom itt-ott már hónapok óta a nagy bőségről az írásokat. 2010-ben ezerrel ment, hogy oh, mekkora a gazdasági válság, az ingatlanpiac beomlott – kb olcsóbb lett minden ingatlan a házunkban amit akkor adtak el, ahhoz képest hogy 10 évvel korábban mennyiért vették a vadonatúj lakásokat.., embert nem ismertem aki ne panaszkodott volna, rengeteg lett akkoriban a munkanélküli, béreket nem emeltek 2008-tól hosszú éveken át. Most meg mintha elvesztették volna ezeket a reális saját tapasztalatokat, én ezt így látom, amnéziás lett a társadalom? Azt nem kétlem, az utóbbi 5-7 évben – bár ebből is levonnám a covid miatti 2 évet, szóval még csak-csak, de hogy 12 év, meg a bőség évtizede.. hát én ezt marhára nem így éltem meg a mindennapokban.
 • Cinikus
  Nem, nem kell! A jelenlegi gyakoriság is sok (nekem). Nincs így is elég bajunk?
 • tandankin
  Benyújtották a KATA-módosítását

  hvg.hu/gazdasag/20220711_Benyujtottak_az_uj_katatorvenyt

 • Tamás
  Az egész József történet tanulságos egyébként befektetői szemmel szerintem. József el volt szállva, mert apuci kedvence volt, el is mondta a testvéreinek az álmait, amik kiakasztóak voltak, teljesen buborékban élt.
  Ők a kútba dobták, aztán sok minden történt, de a lényeg: József énközpontúságából eljut odáig, hogy egoista maga körül forgó emberből felelős vezető lesz a kor legnagyobb birodalmában, és segít kezelni egy krízishelyzetet.
  Ha figyelsz mások szükségeire, akkor még anyagilag is jól járhatsz.
 • Makk
  Még szerencse, hogy a kormány és a magyar társadalom leépítette a külföldi devizájú adósságokat.
  Közben kijött a katás törvény, továbbiakban csak magánszemélynek értékesíthet a katás vállalkozó. Kivéve taxisok.
 • pumpedjano
  Taxivállalóit hogy lehet kiváltani?
 • Krumplistészta
  Én örülök, hogy egy kicsit szigorúbban veszik a KATA nevű legális adócsalást..
 • IDSx
  @0r34n143m5ép3mb3r raiffeisenél a prémium banki csomagokat nézd meg, szerintem a Premium Gold 2.0-nál a Premium Select nem ad többet érdemben, ha csak számlavezetés kell, de a havi bejövőddel már az is ingyenes neked. Egyedül a banki SMS szolgáltatás, amiért én fizetek + az alapnál magasabb szintű bankkártya.

  Igényelhető CHF alszámla is, bankon belül és kívülről is az alszámla devizanemében történő jóváírás díjmentes.

 • IDSx
  nekem volt kötelező hittan, nagyszüleim kedvéért elsőáldozó is voltam, de nem sok maradt meg. A vallást nem gyakorlom, sőt, ismerősi körben a nagy, vallásos emberek szinte mind álszentek: kihasználják a másik embert, elvárják hogy az ő saját problémáikat valaki más oldja meg, stb., természetesen “felebaráti” alapon, időt-energiát azért ne kíméljen; elváltak; csalják az asszonyt/urat; a gyereket nem igazán nevelik, stb. Szóval pontosan úgy takaródznak a “kereszténység” mögé, ahogy a kormány is.

  Nyilván van egy kultúrális alapműveltség, aminek a világ ezen részén a vallási alapismeretek is része, de szerintem talán nagyobb gond, hogy alapvető matematikai/fizikai/tudományos ismereteket is nélkülöz a többség, neadj’ valamiféle világlátottságot.

 • Állampolgár
  huhh,, láttam. Meg is lepődtem, nem hittem, hogy meglépik, pláne még az idén.. no, rengeteg biztosítási ügynökkel most mi lesz… a sok bújtatott foglalkoztatott KATAs .. marha kíváncsi vagyok milyen hangok lesznek ezek után… éljen az április 3.. gondolom akik KATAs-ként rájuk szavaztak, most pezsgőt bontanak. Ja, nem.
 • csizkek
  “Szerintem közgazdaságilag igazolhatóan a legjobb befektetés most nálunk a pemáp. ”
  PMAP-ra ngondolsz gondolom abbol amit irsz- A PEMAK azz euros.. En is mindig keverem
 • Én is akarok kommentelni...

  Hagyjuk már ezt a KATA adócsalást. Tömegével kapták el a KATÁS vállalkozókat adócsaláson? Nem.
  Tegyük fel van egy könyvelő, aki könyvel 4-5 cégnek meg 10 egyéni vállalkozásnak. Nem egy hatalmas bevétel ez keleten, de 600 ezer forintot kiszámláz havonta. Ebből lejött a KATA 50 ezer, plusz a HIPA éves 50 ezer és maradt kb. 540 ezer. Ok, szolgálati idő és nyugdíj az kuka, de a megmaradt pénzből lehet félretenni.
  Csak úgy nagy vonalakban levezetnéd nekem, hol van ebben az adócsalás? Mert ők is ki lettek hajítva a KATÁ-ból ahogy vannak. Ez most alsó hangon a fenti példán a könyvelőnek havi -150 ezer forint. Valszeg nem fog árat emelni mert nem kicsit (mondjuk 4-szeresére) megnövekszik a havi adóterhe. A KATA miatt tudott alacsony áron is könyvelni, ami jó volt az ügyfeleinek is.
  Engem nem érint, de az általánosítás kicsit necces ebben az esetben.
 • csizkek
  “lakást, most 60 millióért adhatják el, összesen kb 40 millióba kerülhetett visszafizetni…”
  MAr aki nem borult be tole. Mert aki igen az lehet kifizetett 30miot a 20mios kecora es mara mar keco sincs..Masreszrol a nyereseg ha benne laksz vagy nem adod el, akkor csak hipotetikus. Mert a szoras most jon az elmult 5-10eveben vasarolt kecoknal..
 • Pampalini
  “Én örülök, hogy egy kicsit szigorúbban veszik a KATA nevű legális adócsalást..”

  Én is.

  És közben végtelenül elszomorít, hogy ezt sem képesek normális ember módjára megtervezni, egyeztetni, kommunikálni, és kellő időt hagyva a felkészülésre bevezetni. Erőből, átgondolatlanul, azonnal, káoszban, a csókosoknak kivételekkel, ahogy mindig. #ezeklegalábbtudnakkormányozni lvl 123

 • csizkek
  “Hagyjuk már ezt a KATA adócsalást. Tömegével kapták el a KATÁS vállalkozókat adócsaláson? Nem.”
  Mo.-on csak azt kapjak el adocsalasert akit a ner epp fegyelmezni akar. Egy KATAS nem az a reteg akiket ellenorizgettek. Akiket en latok KKV korokben katas-kent az mind vmi IT vagy kozeli temakban “tanacsado”, ide oda programozo es a cege(i) mellett KATA-t hasznalja adooptimalizalasra. (De nyilvan en csak szelektiven latom ezt a szektort)
 • Daniel
  Miklós… oszt mire mentünk 7 év gondos megtakarítással a párommal? Elinflálódott a picsába… Erre mi a Biblia megfejtése?…
 • Happy
  Magyarországon már 12 éve tart a “Hét szűk esztendő”.
  😀
 • Retzy78
  tudom áldozathibáztatás, de amikorra nyilvánvalóvá vált, hogy a forintárfolyamra szarnak, kb. minden évben 2-3%-ot gyengitik, akkor lehet át kellett volna gondolni a megtakarítási stratégiát és nyitni devizatermékek felé.

  Nem te vagy azonban egyedül családok százezreinek olvad a semmibe a megtakarítása, mert forintban volt, bevették a máp+ mézesmadzagját, lekötött betétnél bonyolultabb megtakarításba nem akartak belemenni stb.

  Legeslegkésőbb a migralánsplakátozás magasságában kellett volna ráeszmélni tömegeknek, hogy a pillanatnak élő rezsim pont szarik az emberek fejére és durván ferdíti a valóságot. Ez a társadalmi csoportok mellett a pénzügyek terén is így volt. Aki a rezsim ellen fogadott, nagyot nyert. Aki jóhiszemű, sokat veszített.

  Egyébként megyó, fletó és orbi is megmutatta, hosszú távon, ha alapból a magyar kormány ellen fogadsz, nyersz.

 • attila
  Én pontosan az eurós állampapírra gondoltam 😉
 • István

  Sajnálom, hogy ilyen környezetben élsz. Az én környezetem éppen az ellenkezője. A barátaim között nagyon sok keresztény van, a többségük messzemenően hiteles, példamutató életet él. Ha hibáznak, elbuknak abban is hitelesek maradnak.

  A matek, fizika és hasonló ismeretekkel és világlátottsággal egy kicsivel sem leszel több vagy jobb ember mint bárki más, csak többet tudsz egy adott területről. A világlátottság egy kicsit fejleszti az embert, ha nem a tengerparton heverészik, ettől sem lesz senkiből jobb ember, ezek egy kicsit sem pótolják az erkölcsöt, becsületet.

 • szkeptikuskerekasztalpontcom
  Kedves KATA-sok! A határrendészet szeretettel vár mindenkit! :/
 • Voltretardált
  Ahogy az igazság és a valóság nem mindig azonos, ugyan úgy a tájékozottság is lehet totális tájékozatlanság. Maga a személy a hibás ha ezt idővel később sem ismeri fel és nem tekinti saját hibájának. Azt is tudni kell, hogy a példabeszédek csupán csak egy bizonyos időben egy bizonyos esetre érvényesek, másik esethez csak hasonlóak de már ott nem érvényesek!
 • Máté
  Winter is coming
 • Pancsa
  Az az érzésem,hogy akit a covid nem vitt el,azt most az éhség fogja. A nagycsaládosok esetleg kapnak segélyt,ami valószínűleg nem lesz nagy összeg. Az egyedülálló ember, pedig már nem is számít! Hoztak egy nem megfontolt, nem kidolgozott döntést! Senki nem tudja,most hogy is van ez? Nem probléma,ha nem jelenik meg a kommentem….A tény akkor is tény marad.