KHR lista lekérdezése

Ákos írt egy esetről, amibe sok ember belefut, amikor hitelt akar felvenni.

Ez pedig az, hogy gyakran a hitelfelvétel közben, az értékbecslés és az előszerződés megkötése után derül ki, hogy egy régi tartozás miatt valaki felkerült a KHR vagyis rossz adósok listájára, utána kifizette ugyan a tartozását, de a bank nem vette le a listáról.

Ilyenkor akár egy hónapig is eltarthat, mire a régi bank utólag leveszi a listáról az illetőt, ami viszont azzal jár, hogy lejár az érvényessége a hiteligényléshez beadott több okmánynak, illetve akár a foglalót is bukhatja az érintett személy.

Ezért hitelfelvétel előtt érdemes lekérdezni a KHR státuszunkat, ezt bármelyik bankban megtehetjük költségmentesen. (Még az sem kell, hogy a kiválasztott banknak ügyfelei legyünk.) Ha e-mailben kérjük a tájékoztatást, jellemzően egy napon belül megjön a válasz.

Ha hitelfelvételben gondolkodsz és valaha is volt hiteled, amit nem rendesen fizettél, sok időt és pénzt megspórolsz, ha lekéred még a szerződéskötés előtt a KHR státuszodat. Így tudsz időben intézkedni, ha valami régi adat még nem került le a rendszerben a nevedről.

Bővebb infó a KHR-ről az MNB oldalán, illetve a KHR-t kezelő BISZ oldalán.

Share

29 hozzászólás

 • emberes
  Naiv kérdés: Nem lehetne megoldani, hogy pl. Ügyfélkapun keresztül egy kattintással mindenki meg tudja nézni a saját státuszát?
 • Németh Marcell
  Sajnos nem lehet. Viszont sokkal egyszerűbb bemenni bankba ahol pár perc alatt lekérik neked hitelfelvétel nélkül is.
 • Maki Verem
  “valaki felkerült a KHR vagyis rossz adósok listájára”

  Ha jól tudom, a jó adósok is a KHR-ben vannak nyilvántartva.

 • headset
  A késedelmes törlés gyakoribb lehet, mint gondolnánk.

  Nemrég frissítettem az adataimat a BudapestBanknál és néhány nap múlva kaptam az értesítést, hogy törölték a két és fél éve megszüntetett számlám hitelkeretét a KHR-ből.

  Szóval, az 2016 óta indokolatlanul ott volt a nyilvántartásban.

 • headset
  “Ha e-mailben kérjük a tájékoztatást, jellemzően egy napon belül megjön a válasz.”

  Félreérthető a mondat. Én a BISZ honlapon úgy látom, hogy a tájékozatást nem lehet e-mailben kérni.

  Csak azt lehet kérni, hogy ha beadtuk a kérelmet egy bankban vagy postai úton két tanuval, akkor a választ e-mailben is küldjék el.

 • Meister
  , ez Magyarország!
 • Meister
  Na, meg az is érdekes volt, amikor anyám vett volna fel hitelt az unicreditnél (kisbetűvel, direkt), és kellett neki kezes. Azért nem kapott hitelt, mert volt 2 hitelkártyám, egyebként 1.7 milliós hitelkerettel.
  Igaz, soha, egyetlen egyszer nem csúsztam el vele, de ez őket nem érdekelte, úgy vették, hogy van 3.4 millió tartozásom.
  Anyám emiatt csúszott ki a kedvezményes végtörlesztés lehetőségéből végül. Addig húzta az unicredit.
 • TT
  Meglepődnék ha ez így lenne.
  Ha kölcsönből akar valaki ingatlant venni, akkor gondolom első lépésként bemegy a bankba/közvetítőhöz megtudni a részleteket, majd igényelni stb, onnan pedig nem hinném, hogy továbbjut khr lekérdezés nélkül. Nem hinném, hogy bárki azt mondaná neki, hogy tuti megkapod, küldjük az értékbecslőt, kössél szerződést..
 • Kiszamolo
  TT, a közvetítő nem kérdezheti le, a bankos meg pont letojja. Majd a központban az elbíráló megkérdezi. Csak azért nem fogják lekérdezni, mert te bementél érdeklődni. Ha pedig akkor derül ki, amikor be akarod adni a papírokat, már megint késő.
 • Kiszamolo
  Meister, ez sajnos így van, törvényileg. A hitelkártya keretet hitelnek kell venni, mert bármikor lehívhatod és akkor hitel lesz.

  Be kellett volna zárnod a két hitelkártyát, akkor átmentél volna.

 • Kiszamolo
  headset, egye kutya, küldhetik a levelet is, de te már tudod az e-mailből, mi a végeredmény.
 • Kiszamolo
  Maki, azok is ott vannak néhány éve, ha szeretnének ott lenni. De abból még nem volt baj, a lényeg, hogy nem kapsz hitelt, ha fenn vagy a rossz adósok között.
 • attila
  én úgy jártam hogy akartam hitelkártyát igényelni és azért nem adott a kh mert van a kbc-nél befektetési hitelszerződésem, őszintén szólva nem értem mi köze van a kettőnek egymáshoz 😀
 • Zsuzsa
  Gyakorló hitelközvetítőként nagyon sokszor futok bele abba a problémába hiteligénylés előtt, hogy a hitelkártyákat, folyószámla hitelkereteket elfelejtik az igénylők, vagy ugyanígy nem jut eszükbe, hogy adóstársak már valakinél. Ezek miatt is célszerű még hiteligénylés előtt lekérni a KHR adatokat, mert csúnya meglepetések lehetnek ebből. Még a nem aktivált, de KHR-ben megtalálható keret jellegű hitelek is problémát jelenthetnek, mert a teljes keret 5%-át törvényileg törlesztőrészletnek kell tekinteni és bele kell számolni a jövedelem terhelhetőségbe. Meister feleslegesen szidja az UC-t, minden bankban ugyanígy kell eljárni. Vigyázat, a hitelkártyák megszüntetése után több, mint 30 nap szükséges ahhoz, hogy eltűnjön a KHR-ből a hitel, ezért is érdemes jóval egy hiteligénylés előtt megnézni a KHR-t.
 • Andru
  Mondjuk azért az elég méltánytalan, hogy kapom a levelet lakcím módosítás után két nappal!, hogy az adataimat frissítik a KHR-ben, mert ugye a hitel. Amikor odaadom a nagy halom lóvét, hogy végre túl vagyok rajta, akkor meg letojják. Korrekt, nem mondom!
 • Ákos

  A jogszabályi háttere már megvan, akár lehetne is.
 • Tomi
  TT
  “Meglepődnék ha ez így lenne.
  Ha kölcsönből akar valaki ingatlant venni, akkor gondolom első lépésként bemegy a bankba/közvetítőhöz megtudni a részleteket, majd igényelni stb, onnan pedig nem hinném, hogy továbbjut khr lekérdezés nélkül. Nem hinném, hogy bárki azt mondaná neki, hogy tuti megkapod, küldjük az értékbecslőt, kössél szerződést..”

  Akkor meg fogsz lepődni! Beadtam minden szükséges papírt, (2x mert mire eljutottunk a hitelbírálatig volt ami lejárt, ) kifizettem az értékbecslőt, és közölték hogy bocs! Egy 8 éves hitelkártya tartozás miatt amit 60 napon belül rendeztem, anno! Ennyit a bankokról! Kimentem a határ túloldalára, ha már ott dolgozok, az ügyintéző végignézte a számlatörténetem (mindig oda megy a fizetésem) megérdeklődte mennyi pénz kell és mire, csak szóban! Azután közölte hogy 2 nap múlva menjek vissza aláírni a szerződést, és vihetem a pénzt is!

 • Gru
  A pénzitézetnek közzétételi kötelezettsége van. Ha hitelkártyát, bankszámla hitelkeretet vagy hitelt veszel igénybe, akkor az megjelenik a KHR-ben. Nem emlékszem pontosan, de 1-2 napon belül kötelesek a hitel referencia adatait közzétenni. A hitel, hitelkártya, hitelkeret megszűnése esetén is kötelesek frissíteni az adatokat. Ha ez nem történik meg, annak többnyire hanyagság, vagy technikai hiba az oka. Mivel innentől a referencia adat törlését a bank nem a standard folyamatai szerint fogja csinálni, egy ügyes ügyintéző segítségével is 1-2 nap, mire frissül az adat.
  Ha van energiád, tehetsz panaszt, mehetsz felügyelethez, majd ha valamilyen kár ért a mulasztásuk miatt, polgári peres úton próbálhatod elérni, hogy kártalanítsanak.
  Szerintem odáig érdemes elmenni, hogy nyomatékosan kéred a referencia adat szolgáltatói kötelezettségük betartását. Nem akarnak felügyeletet.
 • Névtelen
  Nekem Citibank csinálta, hogy hónap közepén megszüntettem náluk a folyószámlám, ők persze “véletlenül” még addig szórakoztak a megszüntetési folyamattal, hogy átérjen a következő hónapra, és beterheltek 700Ft számlavezetési díjat. Erről persze semmi e-mail-t vagy SMS-t nem küldtek, csak amikor egy másik banknál lakáshitelt vettem volna fel kb. 1 évvel később, ott szóltak hogy fenn vagyok a KHR-ben*. Csak a hitel sürgőssége miatt nem küldtem rájuk a bankfelügyeletet, de szerintem ők is érezték hogy sarasak mert 1-2 nap alatt elintéződött a dolog.

  *Amúgy valószínűleg valami KHR “light”-ben lehettem, mert a KHR-be úgy tudom csak minimálbért meghaladó, 3 hónapnál további tartozás estén kerül az ember.

 • szifonkutya
  Látszik, hogy régen voltak a bankos hónapok…a hiteligénylés első lépése a KHR, ha nincsenek kizáró kritériumok, akkor az előszűrés jön ezután.

  Csak ezek sikeressége után megy fel a bírálókhoz az igénylés, ha nem
  stimmel már a fiókban elbukik a dolog.

  Népszerű elbukási ok sok banknál, ha OTP Adósságrendező hitelt vagy nyomait látják.

  Közvetítő ma már teljesen felesleges, csak lassítja a folyamatot.

 • gab
  A visszafizetett, lezárt hiteleknek bezzeg nincs pozitív hatása az esetleg később igényelt hitel kamatára, pedig az is hiteltörténet.
 • Ákos

  “hogy a hitelkártyákat, folyószámla hitelkereteket elfelejtik az igénylők”
  +1: kezességvállalást, ami szintén KHR-ben köt ki.
 • Kiszamolo
  szifon, ezt írtam, hogy a papír beadásakor derül ki, hogy KHR-s vagy, akkor bukta. Már megvan a szerződés, értékbecslés, foglalót fizettél, mifene. Aztán szólnak, hogy ez így nem lesz jó, mert a KHR.

  Nem egyszerűbb akár még a lakáskeresés előtt lekérdezni ingyen, 10 perc alatt?

 • Barna
  Az ügyfélkapunál nem egyszerűbb a bankba bemenni…
 • Biztiboy
  , de.
  Ha olyan a munka és időbeosztásod, hogy be tudsz menni, amikor nyitva van. Ez nem mindenkinek adatik meg… Intrnet meg jó eséllyel bárhol van, időkorlát nélkül. Online bank, ügyfélkapu, stb.
 • Zsuzsa
  , írtam, hogy az is igen gyakori, hogy elfelejtik, már adóstársak valaki más hitelében. A Hitelkártyákkal az a baj, hogy nagyon lassú, mire kivezetik a KHR-ből, így ha már szorít a határidő pl egy lakáshitelnél és bezavar a JTM-be a Hitelkártya, akkor sokszor jobb megoldás a keret drasztikus csökkentése, mint a teljes megszüntetés, mert a keretcsökkentés 2-3 napon belül látszik a KHR-ben, míg a teljes megszüntetés akár 2 hónapig is eltarthat. Ezért is érdemes több hónappal egy lakáshitel igénylés előtt lekérni a KHR státuszt, nehogy baj legyen.
  , ezek szerint nem láttál még jó közvetítőt:)
 • toody
  @Meister
  Nem kell megszüntetni a hitelkártyát. Elég kérvényezni, hogy vegyék le a keretet. (Kiszámolod, hogy az új keret 5%-a a hiteltörlesztő összeggel együtt már ne haladja meg az adott korlátot, pl. a jövedelem 40%-a). Ez pár nap alatt átfut (Nálam a Wizz-es az Ersténél talán 2-3 nap volt).
  Ha megvan a hitel, utána lehet újra elbíráltatni a hitelkártyát is (valószínűleg ez ugyanúgy átmegy a folyamaton, mintha újként kérnéd). Az viszont lehet, hogy nem kapod meg már az eredeti keretet, de legalább megmarad a hitelkártyád közben is (és nem kell 30 napot csúsznod a hitelkérelemmel).
 • meglepő
  Elég gyorsak.
  Tegnap délután voltam a bankban lekérdezni a KHR státuszom, ma reggel már megkaptam mailben.
 • Chabulon (ScS)
  Külföldről, személyes megjelenés elkerülésével a BISZ weboldaláról letölthető nyomtatványon lehet lekérni az embernek saját magáról adatokat.
  bisz.hu , itt a Fogyasztóknak blokkban, a Dokumentumtár linkre kattintva: Saját Hiteljelentés kérelem természetes személy részére.
  A jelenlegi közvetlen link – bisz.hu/letoltesek/01-SH_LAK_20180525_v3.pdf
  Csak postán vagy személyesen juttatható el nekik, 2 tanúval aláírva, viszont email-ben is kiküldik, nem csak postán.