Hogyan hozd helyre a pénzügyi életedet?

Az emberek legnagyobb része az anyagi helyzete miatt szokott a legtöbbet aggódni, ezt követi a munkahellyel kapcsolatos aggodalmak. (Ez a kettő szorosan összefügg, hiszen ha nem függ a mindennapi megélhetésed attól, hogy biztos kapsz-e fizetést a jövő hónap elején, a munkahelyi problémák is sokkal kevésbé terhelnek meg. Ha anyagi biztonságban és pénzügyi szabadságban élsz, nem fognak érdekelni a munkahelyi problémák a szükséges minimumnál jobban.)

Szeretnék abban segíteni, hogyan is tudnád legyőzni az életedben az anyagi dolgok miatti aggódást.

Az anyagi élet miatti szorongás és stressz egy veszélyes gyilkos, statisztikailag kimutatható, hogyan betegíti meg az embereket a pénz miatti aggodalom.

AP-STRESSING-OVER-DEBT

Erről már itt írtam bővebben, sok felmérés adatai mellett több tippet is megfogalmaztam, hogyan tudnál változást elérni.

Kezdve attól, hogy nem engeded, hogy az életkedvedet is elvegye a tartozás, odáig, hogy csoportosítod a hiteleket fontos és kevésbé fontos hitelekre, eldöntöd, hogy mostantól soha nem veszel fel hitelt azért, hogy abból egy régebbi hitelt fizess ki, hogy ezentúl a lehetőségeid és ne a vágyaid szerint élj és a többi. Kérlek olvasd el a cikket, ha még nem tetted meg.

Ezt szeretném további lehetőségekkel kiegészíteni.

Az első lépés, hogy tudd meg, hol vagy most. Bárhová szeretnél eljutni, a térképolvasás első lépése, hogy azt kiderítsd, hol vagy most éppen.

Ha azt sem tudod, most hol állsz, soha nem fogsz oda elérni, ahová szeretnél.

Ezért mérd fel az anyagi helyzetedet. Nézd meg az eszközoldalt, vagyis azt, milyen vagyontárgyakkal rendelkezel: lakás, autó, értékes gyűjtemények és minden, ami piacképes és szükség esetén pénzzé tehető és a forrásoldalt, vagyis milyen megtakarításokkal és különféle hitelekkel rendelkezel.

Mi lett a végeredmény? Pozitív vagy negatív a vagyonod a hiteleidhez képest? Hogyan tudnád csökkenteni a hitelek mennyiségét, akár a vagyontárgyaid, gyűjteményeid eladása árán is? Gyakran az a megoldása a hitelcsapdának, amire senki nem akar gondolni: el kell engedni azt, ami miatt gondba kerültél. Add el a túl sok hitellel terhelt lakásodat, mondj le az autódról és tedd pénzzé a hóbortoddá vált hobbid miatt összevásárolt túl drága tárgyakat.

Nevezd meg, mi okozza az anyagi életedben a legfőbb problémát: keveset keresek, túl sokat költök, túl sok hitelem van, nem takarítok meg eleget.

Így már tudni fogod, mi az, ami ellen küzdened kell. Ha keveset keresel, képezd magad, hogy jobb munkahelyed lehessen, vagy sikeresebb vállalkozásod. Ha sokat költesz, vágd vissza a kiadásaidat, akár drasztikusan is. Ha azért aggódsz, hogy nem elég a megtakarításod, akkor határozd el, hogy mostantól havonta növeled azt az összeget, amit elteszel minden hónapban.

Tűzzél ki pénzügyi célokat és gondold végig, hogyan tudnád megvalósítani, elérni azokat. Legyenek rövidtávú céljaid (hitelek kifizetése, hat hónapra elegendő vésztartalék, stb.) és közép, illetve hosszútávúak is. (Gyűjtök autócserére, házfelújításra és nyugdíjra.)

A legtöbb ember azért lesz sikertelen az anyagi életében, mert az anyagi életét nem irányítja, hanem az egyszerűen csak megtörténik vele. A pénzügyi tudatosság leglényegesebb része, hogy a pénzügyeid minden területe tudatos döntés eredménye, te hozol döntést arról, hol dolgozol, mennyit keresel, mire költesz és mire nem, nem pedig csak sodródsz a mindennapokban, reménykedve, hogy túléled ezt a hónapot is.

Ha szeretnéd legyőzni a pénzügyi aggodalmaidat, nézd meg ezeket a videókat, arról szólnak, hogyan tudod kézbe venni a pénzügyi életedet:

További cikkeket találsz a témában a kiszamolo.hu oldalon.

Share

261 hozzászólás

 • smartdrive
  ha az emberek tudatában lennének annak, hogy kilépve a szar házasságukból sokkal boldogabbak lennének, még kevesebb stresszben élnének. csak hát a Stockholm-szindróma komoly dolog…
 • Grabovszky
  A megtakarítás nem az eszközoldalhoz tartozik?
 • graphite
  Csak mint érdekesség: a pá-pá-pá reklámok idején sokan vettek fel 0 forint önrésszel 15-20 millió ft-ot, CHF-ben, 30 évre, első 5-10 évben halasztott tőketartozással. Az ő ingatlanuk már a hitel felvételének másnapján nem fedezte a hitelt, de a CHF elszállása miatt jelenleg kb. 10 millió ft-al nagyobb a tartozás, mint az ingatlan értéke. Nekik mi lehet a jó megoldás?
 • Kiszamolo
  A saját tőke akart lenni.

  Igen, a cégeknél a pénz az eszköz oldalon van.

 • sokasebi
  graphite: Ha az ingatlan nem fedezi a hitelt az a bank problemaja, nem az adosé.
 • Janos82
  Graphite: magancsod vagy eladni, es-10 milliorol folytatni vagy kulfold
 • walaki
  A GNUcash nevű programot használom a költségeim könyvelésére (ingyenes), 2013 óta.
  Számvitelt, könyvelést sosem tanultam, csak a korábbi munkáim során volt ehhez némi közöm, így a számlatükör megalkotása volt a legnagyobb kihívás, sokszor át kellett tervezni ezt, legutóbb épp most, amikor lakást vettem és ezt le kellett kezelni.

  És, nagyon hasznos. Ezekből értettem meg igazán, hogy a kettős könyvvitel mit jelent (a bevétel kiadás és az eszköz-kötelezettség lényege). Így manapság naprakészen tudom az anyagi döntéseket meghozni.
  Sok olyan tapasztalatot hozott, ami a mindennapokban nem tűnik fel. Pl, meglátszott a kevesebbet járok büfébe a költségeken, illetve látszik, hogy éves szinten a napi kisösszegű büfézések mennyire sokba kerülnek.

  A kettős könyvvitel jó alap a döntésekhez és otthoni felhasználásra is nagyon megvan a létjogosultsága.

 • Én is akarok kommentelni
  @graphite:
  Fogadni egy jó ügyvédet, szépen kiszámolni az eddig kifizetett kamatokat (csak a kamatokat), árfolyamveszteséget, ingatlan jelenlegi értékét, jelenlegi tartozást.
  Magyarul nem azt, hogy a hitelfelvevő hogy áll, hanem a bank. Ha a bank az elsétálás esetén (értsd: otthagyod az ingatlant nekik, cserébe vége a hitelszerződésnek) már nem mínuszos a bank, akkor ügyvédi segítséggel megoldható a dolog.
  Az ismerősi körömben volt erre példa, ahol a bank belement (OTP) egy per X-edik tárgyalási napján. Persze utána ott állt kb. 0 pénzzel, és lakás nélkül, ellenben az összvagyona 0 volt, nem pedig negatív.
 • TinaTurner
  en meg hianyolom a hozzaszolas lehetoseget a multkori cikkhez
 • Balint
  Kicsit off, de ha a bank kiadta már behajtónak, akkor mennyire kell attól félni, hogy tényleg kitesznek? S az hogy történik, felkérik a rendőrséget, akik intézkednek?

  Családban történt, hogy a behajtó akart kb. 500ezret kínálni, hogy kiköltözzön a családtag. A tartozás magasabb (12-13 millió), mint a lakás értéke (10-11 millió)
  Úgy tudom, hogy a bank ilyenkor már eladta a kintlévőséget a behajtónak potom pénzért. Lehet ilyenkor tárgyalni a behajtóval, hogy adok neki pl. 3 milliót (vagy amennyiért megvette a kintlévőséget a banktól), aztán felejtsük el egymást? Mint az Aranyélet első évadában 🙂

 • graphite
  @sokasebi: “Ha az ingatlan nem fedezi a hitelt az a bank problemaja, nem az adosé”

  Ez így sajnos nem igaz, az adós végtelen összegig felel. Miután a lakást eladták a piaci ár tizedéért, a maradékot az adós élete végéig vonhatják a fizetéséből. Sőt, mivel ilyenkor már nem áll ingatlan a követelés mögött, a kamat is 10+%-os lesz.

 • graphite
  A behajtó, ha ügyes, akkor megveszi az ingatlant az eredeti követelés 10%-án a banktól, majd miután az adós kiköltözött, eladja az ingatlant az eredeti követelés 80%-án. A maradék 20%-ot behajtja az adóson, pl. zárolja a fizetését. Ha ügyesen csinálja, az adóstól csak a kamatokat fogja zárolni, így az adós élete végéig fizetni fog, de soha sem fogja törleszteni az adósságát. Nyilván, ez egy extrém példa, de kb. így megy az üzlet.
  Volt egy ismerősöm, aki ebből élt: a bankból hívták, kinek az ingatlanát adják el. A srác ezért fizetett a bankosnak 500e ft-ot lakásonként, a lakást pedig megvette a banktól 10%-on. Majd a behajtócsapata kiment a címre, ahol megfenyegették a lakókat (apukát kilógatták a másodikról). A család rögtön kiköltözött, az ingatlant pedig eladták a piaci ár 80%-ért. Naponta lehetett kb. 4 milliót keresni, ha volt valakinek gyomra hozzá… Csak hallottam.
 • Családfő
  Walaki, azért a kettő könyvvitel mást jelent. 🙂 Ettől függetlenül nagyon jól teszed, hogy vezeted a költéseidet, Ez tényleg alap ahhoz, hogy lásd, mi történik a pénzzel.

  Graphite, azért az is egy út, hogy az ember vállalja a felelősséget a döntéseiért. Persze ez nehezebb, de amint túl van rajta, sokkal nagyobb lesz az önbecsülése.

 • Tittián
  Hello!
  Fantasztikus a videó, nagyon bejön.
  Nem értek egy dolgot: 10m 12%-os kamatra, kijön az évi 1,2m. Ez eddig ok. De ami hiteleket eddig néztem azokhoz a teljes visszafizetendőnek, a 12%-al megnövelt összeget (20 év múlva), nem évente 12%-ot. (jelen esetben ez alacsonyabb kamattal: goo.gl/pKISqN)
  Üdv
 • Kiszamolo
  Már leírtam fentebb :

  10 milliószor 1.07 a huszadikon mínusz 10 milliószor 1.05 a huszadikon egyenlő 12.1 millió.

 • Zelle
  Lényegében mit vehet az ember? 🙂 Ne legyen háza, autója, hobbija, ne utazzon, ne vegyen magának kedvtelésből semmit, hanem üljön a pénzén és kuporgasson diverzfikáltan a jövőre, a nyugdíjra, a valamire, ami talán soha el sem jön.

  Bocsi, én egyet értek a pénzügyi tudatossággal és hogy az ember ne vállalja túl magát anyagilag de sok Kiszámolós cikket elolvasva egyre inkább az az érzésem kívülállóként, mintha az egész arról szólna, hogy mindenki csak tartsa különféle befektetésekben a pénzt, míg elmegy mellette az egész élet 🙂

 • realestate
  Ha nincs pénzed azért aggódsz, ha van akkor meg azért! Nyilván nem ugyanazon nagyságú a két probléma, de higgyétek el ha “sok” pénzed van akkor is van min aggódni…

  Nagy igazság, hogy a pénz nem boldogít, csak a “szegények” hiszik hogy igen. Biztonságot ad, de boldogságot nem. (az nálam nem boldogságot okoz, ha meg tudom venni a legújabb ájfónt, 80″LED tévét, autót vagy bármi “menő” drága cuccot)

 • Pénzmag
  Ismét egy nagyon jó cikk. Főleg az tetszett hogy kiemelted a tudatosságot. Ha egy szóval össze lehetne foglalni hogy mi az amitől sikeres lehetsz bármiben az a tudatosság. A tények ismerete, a tervezés, és hogy tudd hogy hol állsz éppen. Örülök hogy elérhetőek a videók is, tetszik az online kurzus ötlete is! Csak így tovább!
 • Zsoca
  Azt azért nehezen hiszem el hogy a bank 10%-os értéken odaadná az ingatlant, ennél már jobban jár ha elárverezi. Persze kicsit konkrétabb esetről jobb lenne beszélni, milyen ingatlan, hol helyezkedik el és a többi, mert más egy zsákfalu végében lévő vityilló meg más egy városi panellakás.

  Van egyszer a behajtó akinek a szája jár de jogi eszközök nincsenek a kezében meg van a végrehajtó aki bírói ítéletet hajt végre, és igen, utóbbi esetben jönnek a rendőrök és kiraknak, híradóban lehetett látni ilyet.

 • almastaska
  @graphite: “Nekik mi lehet a jó megoldás?” – Szerintem globálisan mindenkinek jó megoldás nincs. Minden ember-család helyzeti és gondolkodása egyedi, így a megoldások is eltérőek. Ezért kell fogadni egy NORMÁLIS pénzügyi tanácsadót, akivel végig lehet venni a lehetőségeket a pszichológia tükrében is.
 • Nagy Vonalakban
  “…..Ezért mérd fel az anyagi helyzetedet. Nézd meg az eszközoldalt, vagyis azt, milyen vagyontárgyakkal rendelkezel: lakás, autó, értékes gyűjtemények és minden, ami piacképes és szükség esetén pénzzé tehető….”

  Azt is fel kell mèrni, hogy mennyi idő alatt, ès az idő függvényében mekkora veszteséggel tehető pènzzè egy vagyontárgy.

  Az egyik nagyvállalkozó ismerősöm (erdőgazdálkodàs-faipar) az èvek alatt kb. egymilliàrd forintèrt vásárolt festmènyeket, legtöbbször aukciókon.
  A vètelnél a pènz az tènyleg nem szàmított, ha beindult a licit harc, akkor gyakorlatilag mindig ő jött ki győztesen.
  A lènyeg, hogy a vàllalkozása csődbe ment, rövid idő alatt pènzzè kellett tenni a gyűjtemènyèt, amiért vègülis 300 milliót kapott….

  Ha lett volna ideje kivárni mondjuk a téli aukciós szezont, akkor ha egymilliárdot esetleg nem is, de a 300 milliónál jóval többért eladhatta volna a kèpeket….

 • Kiszamolo
  Zelle, aztán majd még több cikket elolvasol és rájösz, hogy még semmit nem értettél.

  Soha senki nem mondta, hogy csak kuporgass és ne élj.

 • merienn

  A 77 magyar népmese hozzád képest gyenge kezdő. Ez egyáltalán nem így működik. Másrészt ki fogsz borulni: a legtöbb kilakoltatást az ÖNKORMÁNYZATOK és a KÖZMŰCÉGEK indítják. A bankok sehol sincsenek.

 • Zelle
  Kiszámoló, a világért sem szerettem volna a lelkedbe taposni.

  Egyébként a blogod körülbelül 70%-át már átolvastam, és mint mondtam, egyetértek a pénzügyi tudatossággal és egyetértek azzal a hozzáállásoddal is, hogy az ember húzza be a féket, ne költekezzen túl, gondoljon a jövőre – azonban, szimplán pozitív kritikaként említem meg, hogy gyakran azt látom, csupa végletes és kifacsart példát hozol fel, hogy igazolni tudd az állításaid és mintha nem ebben a világban élnél, nem a mai magyar viszonyok között, mintha tisztában sem lennél a mai átlag magyar emberek anyagi lehetőségeivel.

  Nem mondod, hogy mindenki üljön a pénzen, de sokszor kimondatlanul erre célzol. Természetesen nem kell foglalkoznod a kritikával, bár láttam, hogy rajtam kívül már többen megjegyezték ezt, viszont szerintem hitelesebb lenne az az egyébként jó blog, ha valósabb, kevésbé végletes példákat hoznál fel. Szerintem.

 • Gábor
  Szerintem a pénzügyi tudatosság része kellene, hogy legyen az, ha végre az állam, a vállaltok is azt támogatnák. Önfenntartó otthonok, energiatakarékos épületek, oktatási reform ami az életre tanítana, a környezet és a pénzügyi tudatosság merősitése, egészségtudatosság.
  Azt tapasztalom, hogy ebben az egyén eléggé magára van hagyva, vagy max vannak kis kezdeményezések, mint ez a blog is. Néha még az itt írtakat sem értik, csak azt olvassák ki, hogy ne legyen autóm, házam..stb, Pedig lehet, csak ne úgy, hogy közben üres a hűtő, vagy hitel hegyekből.
  Én szakmunkásként vagyok itt és hasonló oldalakon, mert igyekszem bővíteni az ismereteimet, még ha nem is iskolai végzetségek formájában, teszem azt. A tudás sokféle lehet, sok formában.
 • Penge
  Zelle: Ez a blog azoknak szól, akik nagyon gazdagok és arra próbálja meg megtanítani őket, hogy a ténylegesen felesleges rongyrázás helyett elégedjenek meg egy átlag élettel (átlag kocsi, átlag lakás, gazdaságos nyaralás, költségvetéstervezés) és akkor 30-35 évesen nyugdíjba mehetnek, felszabadulnak a bérrabszolgaság alól, mert a boldogságot nem a yacht, Bugatti meg luxusvilla hozza el, hanem a minőségi időtöltés.

  Ugyanez nem húzható rá Átlag Józsira, ő nem tud kijönni jól az élet nevű játékból. Vagy kimaxolja az életérzést vagy kuporgat és majd a gyerekei, unokái élnek jól. Nincs és, csak vagy-vagy. Esetleg lottó ötös.

  realestate: Mesélj még arról, hogy miért vagy szomorú a pénzed ELLENÉRE.

 • Ce
  Sziasztok!

  Tudnátok ajánlani androidra költségkövető programot? Jelenleg google excelben vezetem, napi lebontásban, de nem túlságosan átlátható.

 • Kiszamolo
  //kiszamolo.hu/tartsd-kezben-a-penzugyeidet/
 • random okos
  Rohadt unalmas már ez az állandó excel meg költségvezető app kéregetés.
  Jó lenne már a lényegre koncentrálni, és nem látszatintézkedésre fecsérelni az energiát. Olyanok vagytok, mint akiknek a munkaidő fele a todo lista írogatásával telik.

  A lényeg az, hogy keresel 100 forintot, hó elején a megtakarítási számlára beutalsz 40 forintot hogy hozzá se férj, a maradék 60-ból meg élsz.
  Ilyen egyszerű.
  Ha ezt az egyszerű szabályt követed, gondod sosem lesz.

 • Családfő
  Penge, te régi motoros vagy itt, ne már, hogy ezt mondod. Pont, hogy Átlag Józsik és Marik profitálhatnak nagyon sokat az itt olvasott cikkek zöméből. Más cikkekből meg a “gazdagabbak”, akik szeretnének tanulni a pénzügyekről és tudatosak lenni. A nagyon gazdagok – bár nem tudom, milyen nagyságrendre gondolsz – zöme pont lesz*rja ezt a blogot, mert nincs rá szükségük.

  Átlag Józsi és Mari millió dolgot tanulhat itt, amiből ő jön ki jól a végén. Nem két hónap alatt, hanem néhány év erőfeszítéssel. Ha nem csak a sápítozás és panaszkodás szintjén akar maradni, hanem céltudatos és kitartó. Ráadásul, ezt a gondolkodásmódot továbbadva a gyerekeinek, unokáinak, ők még jobb helyzetből indulhatnak.

  Zelle, egyetértek veled, hogy sokszor nagyon szélsőséges példákat hoz fel Miklós. Nekem sem mindig tetszik, de továbblépek. Lehet viszont, hogy néhányakat ezek lendítenek ki a komfortzónájukból.

 • Zelle
  Gábor: amennyiben nekem szól, hogy az itt leírtakból azt olvasom ki, hogy az embernek ne legyen semmije- tudom, akinek nem inge, ne vegye magára, de mivel én írtam most erről, feltételezem, nekem címzed -, és gondolod, mindezt tudatlanságból teszem, elárulom, tévedsz. Mi spec. pénzügyileg tudatosan élünk, gyűlnek is a milliók (bár most külföldön), nem panaszkodhatunk.

  De voltam mélyszegény is, meg átlagos is. Kiszámoló által “erőltetett” elvek, miszerint az átlagember ne vegyen lakást, hanem béreljen, meg tegyen félre nyugdíj-autócsere-egyéb költségek címen, és ha van egy kis feleslege, azt is gyorsan fektesse be: na az átlagember esetén az albérlet, az előtakarékosságok és befektetések mellett pontosan nulla forint marad minden másra. Annyi sem. Az átlag vagy “él” kicsit vagy félretesz, ahogy írta Penge, nincs és, csak vagy-vagy.

  Itt jön képbe, hogy az ember tökéletlen és vágyból él

 • Zelle
  Az előzőt folytatva: Éppen azért nem nevezném pénzügyileg tudatlannak azt, aki nem követi egy az egyben a Kiszámoló által felvázolt utat, mert az az ÁtlagJózsi számára egyszerűen luxus. Nyilván, mint tudjuk, sokan túlvállalják magukat, én se tagadom, de nehogy azt hidd, hogy az átlagember nem tudja, hogy félre kellene tennie a nyugdíjra vagy betegség esetére. Tudja, de nem akarja elfogadni, hogy az élet ennyi, kuporgatás a rosszabb időkre.

  Kiszámoló írt nemrég cikket a társadalmi egyenlőségről: az átlag ember itthon hiába tanul, dolgozik, gürcöl és gebed, a javakat attól még a felső 10% birtokolja és az átlagnak egész életében ezt kell néznie. Persze, könnyű odavágni, hogy elégedjen meg azzal, amije van, de ez nem így működik.

  Mi az oka? Pl. az, hogy a társadalom a vagyont nézi, nem azt, ki hogy jutott hozzá. Az ember ebben nő fel, mindenki és ez nem 21. századi újdonság.

 • szocske
  már 1 hete próbálom vezetni a pénzügyeim, de sorra nehézségekbe ütközök, a legújabb például:
  Befizetek egészségpénztári számlára 100ezer Ft-ot, az most kiadás vagy megtakarítás?
  Ha megtakarítás, akkor le kell vonnom amit a pénztár levont működési költségre.
  Amikor egy gyógyszertári számlát egészségpénztári kártyával fizetek, akkor az most bevétel és kiadás is egyben?
  És ha bankkártyával fizetem, de utána beküldöm a pénztárnak a számlát?
  Hová írjam az egészségpénztári adóvisszatérítést?
  A hitelkártya visszatérítés jövedelem, vagy csak ezzel csökkentsem a kiadást?

  Szerettem volna minél egyszerűbb xlst használni, hogy ne bonyolodjak bele, de minden második napon találkozom valami problémával, amit nem tudok egyszerűen könyvelni 🙁

 • graphite
  @Tittián: apps.mnb.hu/hitkalk/DCCinput.aspx

  10millió ft 20 évre, 12%-os kamat mellett havi 68455ft megy el csak a kamatra:

  Éves kamat: 12,00 %
  Éves kezelési költség: 0,00 %
  Állami támogatás: 0,00 %
  Futamidő: 240 hónap (20,00 év)
  Türelmi idő: 0 hónap

  THM (%): 12,69 %
  A hitel összege: 10 000 000 Ft
  Ön által összesen fizetendő: 26 429 401 Ft
  Ebből tőke (= a hitel összege): 10 000 000 Ft
  kamat: 16 429 401 Ft (20 évre leosztva havi 68455ft)
  kezelési költség: 0 Ft
  Az állami támogatás összege: –
  Törlesztőrészlet a második hónaptól:* 110 109 Ft
  Az utolsó havi törlesztőrészlet: 110 109 Ft

 • graphite
  meséld el, hogy működik Mari néni esetében akinek carry-trade-t adott el a bank, mint ingatlanhitel, 0 forintos önrészre.
 • Nagy Vonalakban
  : “…mert a boldogságot nem a yacht, Bugatti meg luxusvilla hozza el, hanem a minőségi időtöltés….”

  Egy Bugattival lezúzni az Adriára, a luxusvillámba…..hajókázni a szigetek között a yachtommal…..hát nem is tudom…..ezt azért én már minőségi időtöltésnek nevezném :):)

 • realestate

  Szomorú? Ne vicceskedjél….. az öröm és a boldogság két külön fogalom!
  Régebben én is azt hittem az a boldogság, ha veszek egy új telót/kosit/tévét/drónt/ruhát/mittudoménmit. De hála isten rájöttem, hogy nem, ezeknek csak örülök. A boldogság nem pénz kérdése, ha amúgy van annyid ami az átlagélethez kell. Család, gyermek, barátok, közös időtöltések, programok, elégedettség, lelki nyugalom. Ezek amik igazán fontosak és amitől boldog vagyok, nem egy szutyok műszaki cikk amit két nap múlva a sarokba vágok!

  De ezt azok sosem fogják megérteni akik a legújabb ájfont most vették meg részletre hogy rajok legyenek, meg azok sem akik bmw/merci/audiban/stb feszítenek mert azt hiszik bárkit is érdekel miben ülnek… segítek: a kutya le nem sz@rja, akit meg érdekel azokat meg Ő sz@rja le, szóval felesleges az arcoskodás. Az autópályán ők is csak 140-el mernek menni mint én..hiába a sorhat..

 • Családfő
  Szocske, ne hergeld bele magad, mert tényleg könnyű elveszni a részletekben, és akkor többe kerül a leves, mint a hús. Inkább fogadd el, hogy nem lesz 100%-os a file, csak mondjuk 98%, az meg már elég jó képet ad.

  A fókusz a kiadott pénzek rögzítésén legyen, így a gyógyszertári számla kiadás, akárhogy is fizetted.

  A EP befizetést kezelheted alapvetően megtakarításként (ha akarod, levonva a költségeket), de itt persze torzít a visszakapott pénzek újrabefektetése.

  Az összes bevételt mindenképpen tartsd nyilván, akár külön fülön. Ide jöhet az adó visszatérítés is. Ha ragaszkodsz hozzá, én ide tenném a hitelkártya visszatérítéseket is.

  Az év végén, ha az összes bevételetekből levonod az összes kiadásotokat, akkor az kiadja a ténylegesen megtakarított pénzt abban az évben.

  Szerintem fontos, hogy az alapvető precízség mellett ne bonyolítsd túl, mert akkor túl sok idődet veszi el.

 • L70

  OK, az MNB hitelkalkulátorba beírtál 12% kamatot és néhány input adatot (10 millió, türelmi idő, 240 hónap), és ezt dobta ki. És akkor mi van? Ha kell ennyiért, vedd fel, ha nem, ne vedd fel. Azért jelenleg egy ingatlanhitel közel sem kerül ennyibe.

  Ha esetleg még CHF hiteled van, akkor pedig a legjobb tanács az, hogy fogadd el a kiinduló helyzetet, ahogy van, és határozd meg, hogy mit akarsz. Ha sírni még 20 éven át, az is egy cél. Ha minden eladhatót eladva minél hamarabb kifizetni, az is, ha egyezkedni a bankkal, az is, ha magáncsődbe vonulni, az is, ha kimenni mosogatni egy brit mekibe és úgy kifizetni, az is, ha várni a csodát hogy felmegy a piaci értéke a hátralevő tartozásra, az is.

 • headset

  2017-01-08 at 19:29

  Nem ismerem ezeket a könyvelő programokat, de a józan ész alapján a következőket gondolnám.

  “Befizetek egészségpénztári számlára 100ezer Ft-ot, az most kiadás vagy megtakarítás?”
  Én becslés alapján két részre osztanám: amit várhatóan egy éven belül elköltök az rövidtávú megtakarítás. A többi, amit az adóvisszatérítés miatt rakok be az középtávú.

  “Ha megtakarítás, akkor le kell vonnom amit a pénztár levont működési költségre.”
  A működési költség egyértelműen kiadás, olyan, mint a bankköltség. De megteheted, hogy nem vezetsz rá külön kiadás oszlopot, csak levonod az egészségpénztári megtakarításból.

  “Amikor egy gyógyszertári számlát egészségpénztári kártyával fizetek, akkor az most bevétel és kiadás is egyben?”
  Az negatív érték az egészségpénztári rövidtávú megtakarítás számlán és kiadás a gyógyszer oszlopban.

 • headset
  “És ha bankkártyával fizetem, de utána beküldöm a pénztárnak a számlát?”
  A gyógyszer költség a folyószámlán negatív számként szerepel. A kiadások között könyvelni kell a gyógyszer oszlopba. Ha jóváírják a számlát és bennthagyod a pénzt, az az egészségpénztári megtakarítást növeli. Ha átutaltatod a folyószámládra, akkor ott bevétel.

  “Hová írjam az egészségpénztári adóvisszatérítést?”
  Az egészségpénztári számlára rövid vagy hosszútávú megtakarításkent. Ha látni akarod a bevételeid között, akkor beírhatod a folyószámlára bevételként és azonnali kiadásként.

  “A hitelkártya visszatérítés jövedelem, vagy csak ezzel csökkentsem a kiadást?”
  Ha azt tartod fontosabnak, hogy a hitelkártyából származó hasznot nyilvántartsd, akkor bevétel. Ha inkább a fogyasztást akarod pontosabb értéken számolni, akkor csökkentheted vele a kiadást.

 • csabai zoltán
  @SZOCSKE!!!!!

  Tanács kellene Fundamentás Hozamlesővel kapcsolatban de semmilyen “csatornán” nem tudlak elérni…..Kérlek ha olvasod vedd fel velem a kapcsolatot, előre is köszönöm.
  csabaizoli kukac freemail pont hu

 • Penge
  Családfő: Nem azt írtam, hogy rajtuk nem segít, hanem az ehhez hasonló írások nem igazán nekik szólnak, mert a matematika szabályait ember nem írhatja át. Ha valaki 0-ról indul és nem örököl, akkor 3 út van a korai nyugdíjra:
  – lottó ötös
  – befolyásos haverok
  – illegalitás

  Esetleg még ha van valami speciális tehetsége (sport, média, tudomány), de ott is kell, hogy szerencséje is legyen, felkarolják és egyengessék az útját.

  Nagyon gazdagok a felső 1%-tól felfelé. Ők azok, akiket a legjobban fenyeget az elszállás veszélye mert nem tanulták meg a pénz értékét. Külföldi munkával is egy élet munkája lenne annyit összekuporgatni, hogy oda bekerüljön valaki.

  szocske: Ezért ne Excelt használj, hanem Androidos Expense Managert és ott tudsz több fület csinálni és az Account Transfer típusú tranzakciókat ki tudod szűrni.

 • Penge
  Nagy Vonalakban: Elképzelem, hogy nyerek 5 milliárdot (csak hogy könnyű pénz is legyen, amiért még meg se dolgoztam) és a vagyonom 5%-a egy olyan kocsiban áll, amit bármikor meghúzhat valaki, belemehet, összetörhet, stb. Engem ez inkább frusztrálna. Villa is minek saját? A Burj Al Arab elnöki lakosztályát olcsóbban megúszod, mint amit egy csoffadt kis villára kifizetsz évente csak hogy áll. Yachtot is lehet bérelni.

  Ha meg még meg is dolgozom egy ekkora vagyonért, még inkább meggondolnám, hogy mire adok ki belőle bármit is.

  realestate: Család, gyerek, stb. Ehhez átlagon felüli vagyon/jövedelem kell. És szeresd a munkádat (és keveset dolgozz) vagy teljesen passzívan áramoljon a bevétel, hogy időd is legyen a gyerek(ek)re és a párodra külön is, hogy a házasság se hűljön ki, plusz a barátok is megmaradjanak, meg esetleg még a hobbidnak is tudj hódolni.

 • szocske
  , @családfő, köszi a véleményeket.
  pont az eleje nehéz, mert mindent ki kell találni, így veszélyes, hogy az ember nem elég kitartó, hogy elérje azt az időt, amikor már rutinná válik és nem macerás.

  Az a gond, ha az EP számlát is ketté veszem mindennapi és megtakarított pénzre, már kezd átláthatatlanná válni számomra a rendszer. Pedig logikus lenne, hiszen van ott még 2 évre lekötött pénz is.

  Azt hiszem a legjobb, ha az EP-t nem megtakarításként kezelem, csak mintha lenne +1 bankszámlám, így csak a levont költségeket írom be kiadásként, az EP-re utalás pedig marad a levegőben lógva. Bár akkor az xls nem tudja, hogy mennyi pénzem van melyik pénztárban…

  Ezen még gondolkodnom kell…

 • szocske
  okos:
  “a megtakarítási számlára beutalsz 40 forintot hogy hozzá se férj, a maradék 60-ból meg élsz.
  Ilyen egyszerű.
  Ha ezt az egyszerű szabályt követed, gondod sosem lesz.”

  Évek óta ezt a sémát követem, de eljutottam oda, hogy zavar, hogy nem tudom, hogy az elköltött 60-ból mennyi megy “luxuskiadásra”, pl. nyaralás, és mennyi a napi megélhetésre, és azért azon belül sem mindegy, hogy mi megy csipszre, mi pedig gázszámlára.

  Szóval nekem felmerült egy igény, hogy ettől részletesebben vezessem a kiadásaim.
  1 hete csinálom (próbálom), de nem egyszerű, mert ki kell alakítani a kategóriákat úgy, hogy elég részletes legyen, de mégse vigyem túlzásba, mert akkor azért fogom feladni…

 • graphite
  sírni még 20 évig a cél.
  Elhangzott az előadásban, hogy egy 10 milliós hitel esetén, ha a kamat 12%, és a futamidő 20 év, akkor havonta 100 ezer ft a kamat. Annuitásos hitel esetén ez havi 68 ezer ft, erre szerettem volna felhívni Tittián figyelmét.
 • Nagy Vonalakban
  “….azok sem akik bmw/merci/audiban/stb feszítenek mert azt hiszik bárkit is érdekel miben ülnek… segítek: a kutya le nem sz@rja, akit meg érdekel azokat meg Ő sz@rja le, szóval felesleges az arcoskodás. Az autópályán ők is csak 140-el mernek menni mint én..hiába a sorhat….”

  Ha az ember megteheti, akkor a saját örömère (is) vesz autót, ès nem azèrt, hogy milyen kiràly, hogy megbámuljàk az utcán….

  Az autópàlyàn, ha biztonsàgosak a körülmènyek ès haladni akarok, akkor 140 helyett mehetek jóval többel is, ezért van a lézerblokkoló, és ezért van a sorhat….

 • almastaska
  Zelle, Penge: ti is egy lelki-gondolkodási szemüvegen keresztül láttok mindent, mint mindenki más, ezért ugyanazt az infot nem biztos hogy ugyanúgy fogadjátok be, mint ahogyan Kiszámoló ezt szánja. Kiszámoló cikkei igyekeznek minden réteghez szólni, minden rétegnek a magára vonatkozó intelmeket kell megfogadnia, és beépítenie. Átlag jóskának is lehet 1 milliós autója, miközben csak 200e-s suzukira tellene. Átlag jóska is járhat bringával autó helyett. Átlag jóska is vehet napi 1 kávét az autómatából. Persze nyílván 100e ft-ból egyik napról a másikra nem lehet 200-e-t csinálni. De ezt is leírta, hogy akkor lehet tanulni, és többet keresni. Kényelmetlen? Igen. Kemény? Igen. Lemondásokkal teli? Igen. Lehet vele előrébb jutni? Igen. Ezt mindenki megteheti? Igen. A szegényebbeknek esetleg ez nehezebb? Igen. Senki sem mondta, hogy aki szegény annak is ugyanolyan könnyű lenne. De nem lehetetlen
 • almastaska
  “Persze, könnyű odavágni, hogy elégedjen meg azzal, amije van, de ez nem így működik. ”
  Soha nem szerepelt az oldalon az, hogy elégedjen meg azzal amije van.
  Nem beletörődésről szól ez, hanem arról, hogy reálisan nézd a dolgokat. Ha egyszer valamire nem telik, akkor nem telik. Pont.
  Az szerepelt, hogy a LEHETŐSÉGEI szerint éljen és ne a VÁGYAI szerint. Lehetősége van tanulni, fejlődni, többet keresni, magasabb színvonalon élni. És akkor innentől már akár találkozhatnak is a vágyai a lehetőségeivel.
  Én informatikusi fizetésből mégis egy 500e ft-os régi suzukit vettem, pedig vehettem volna drágábbért is autót.
  Éltem régen én is régen kevesebb pénzből is, és visszagondolva ténleg sok baromságra költöttem (alkoholizálás, napi péksüti, felesleges telefonálgatások, stb…).

  Ha átlag jóska nem költ annyit, akkor vajon hogy fogyhat pl. ennyi alkohol és cigi kis hazánkban?