Mi éri meg ebben a banknak?

Balázs kérdezte, hogy miért éri meg a banknak annyit adni a betétekre, amennyit ő kér a hitelekre, mi ebben az üzlet neki.

Az alábbi levelet írta:

A Gránit Banknál 2.25%-ra tudod lekötni a pénzed 3 hónapra, 2.4%-kal két évre (kártyahasználat meg számlahasználat mellett) és közben 2.28% kamat, 2.36% THM mellett ad hitelt bizonyos feltételek esetén 6 hónapos periódusra.
Értem, hogy futom a két kamat elmozdulásának kockázatát és hogy várhatóan nem emeli majd a mondjuk 2.4%-os kamatot a két év után sem, míg addigra jó eséllyel nő a kamat, de ez önmagában kevésnek tűnik számomra hiszen én bármikor 1%-ért betörleszthetek.
A kamatok eltérő mozgásának kockázatán kívül van még vmi amit nem veszek figyelembe amiért ez megéri a banknak? Írtál erről esetleg a blogodban valamikor?

A válasz a háromhónapos akciós kamatra egyszerű: ez csak marketingfogás, a célja az új ügyfelek megszerzése. Évi 2,25% kamat negyedévre 0,56% kamat, ennyit megér egy-egy új ügyfél megszerzése, főleg, hogy aktív számlahasználat az akció követelménye. (Gránit Pay aktív használata, egy másik ajánlat csak új ügyfélnek elérhető, a harmadik csak új pénzre.)

A másik lehetőség, hogy forrásbevonás a cél a hitelezéshez. Három hónap után a legtöbben ott hagyják a pénzt, így utána már megéri, amit buktak az akciós kamaton, visszajön máshol.

A kétéves kamatot annyira nem értem, ott szinte biztos, hogy hosszútávú forrásszerzés a cél, bár az tényleg elég drága módja ennek ilyen kamatok mellett, amikor a bankközi kamatok sokkal alacsonyabbak ennél.

A hitelkamat pedig csalóka, mert az akár ennyi meg annyi kamatot nem biztos, hogy bárki meg is kapja. A THM háromhónapos kamatperiódus mellett 2,89-4,46%. (Én nem is találtam hathavi kamatperiódust, nem tudom, Balázs mikor nézte.)

Ha az emberek nagy része a hitelkamat-sáv felső részébe esik, már mindjárt megéri akár 2,5%-os betétből is finanszírozni a hitelt. (

Hitelügyintézős Gáborunk mondta, hogy egy másik banknál van egy hiper-szuper kedvező hitelkamat, de neki még nem volt egyetlen ügyfele sem, aki megkapta volna ezt a kamatot, akár hány milliót is keresett havonta. Ez is inkább csak plakát-ár, ami jól néz ki a hirdetésekben, de a valódi kamat ennél több.)

Share

24 hozzászólás

 • Mókavonat
  Mindig úgygondoltam, hogy a kötelező tartalékráta miatt érdemes banknak lenni. A bankoknak van pénzteremtési joguk, ha beteszel 100 egység pénzt arra kihelyezhet 1000 egység hitelt (ha a kötelező tartalékráta 10%)
  2% kamatnál (legyen a betéti és a hitel is) A 100 egység betétedre kifizet 2 egységet de az 1000 egység hitel után beszed 20-at. Vagy rosszul tudok valamit?
 • Kone
  A nemreg kiadott ksh inflacios statisztika fenyeben (pedig az is eleg erdekes viszonyt apol a valosaggal, 3.4%) ez egy elszomorito cikk….az ember szoszerint azert rohangal, bongesz aprobetust, stb, hogy a penze minel kevesebbet romoljon (ez esetben “csak” 1.25%ot)….nem hasznot maximalizal, hanem veszteseget minimalizal, ez nekem nem a hu de egeszseges allapotu gazdasag kepet sejteti
 • random okos

  A kihelyezett 1000 egység hitel a nap végén valahol betét lesz. Tehát arra is kell kamatot fizetni.
 • Kiszamolo
  Kone, az alacsonyan tartott kamatok egyik célja az adósságok elinflálása a befektetők kárára.
 • pénzküldés
  Sajnos le van már zárva a pénzküldős téma, ezért offolok egyet ide.

  Milyen tapasztalataitok vannak a Currencyfair és Transferwise utalással?

  Nagyobb összeget utalnék külföldre (ottani saját számlámra), de nem tudom hogy bízhatok e ezekben a szolgáltatásokban.

  Használjátok őket, van velük probléma (HUF EUR lenne a váltás)?

 • mutyilufi
  Illetve az alacsony kamatok a fogyasztást ösztönzik, amint te is látod nem éri meg befektetni, ellenben olcsó a hitel, mindenkit tolnak arrafelé hogy költse el a pénzét, sőt akár még hitelt is vegyen fel. Ezzel is pörgetik a gazdaságot.
 • Gabor

  Transferwise: aznap delutan vagy masnap ott a celszamlan (nekem nemet szamlamra ment)
  Igen lehet bennük bizni nincs problema.
  950 EUR-ig nem kernek semmit utana valahogy igazolnod kell magad. De többszöri 950 EUR utalasa ok

  Legyszi rajtam keresztül regisztralj. transferwise.com/u/gabork392
  Thx

 • Du

  Transferwise: az elmúlt 2,5 évben 15 alkalommal EUR-HUF váltásra használtam, minden rendben működött, a legmagasabb utalás ezres nagyságrendben történt. Az utóbbi hónapokban gyorsult is, délelőtt indított utalás már délután a magyar számlán volt.
 • jurta

  Mindkettő megbízható.

  A TW jobban ajánlható alkalmi utalásokra. A CF inkább akkor, ha folyamatosan váltogatsz esetleg kettőnél több deviza közt is, lesve a legjobb pillanatokat (árfolyam), s nem bánod, ha a pénzed egy darabig bent van náluk.

 • szifonkutya
  Ez tök egyszerű. A -khmm- érdekes körülmények között befuttatott pénzintézetet valahogy az ügyfelek elfelejtették felfedezni. Ezért próbálkoznak mindennel. Nagybank nulla kamatot ad, fuldokolnak a betétekben.
 • Petya

  Havi rendszerességgel használom a Transferwise-t évek óta. Soha semmi gond nem volt vele. Már bankkártyával is lehet tranzakciót indítani, 30 másodpercen belül a külföldi (UK) számlán van a pénz (GBP) ha ezt a típusú transzfert választom. Csak ajánlani tudom. CF-el kapcsolatban nincs tapasztalatom.

 • B.Csaba
  Én is ezt olvasom évek ota. De aki tudatos, az nem kezd el azonnal költeni ha nincs rá kamat. Akinek lassan jött össze az azért, akinek gyorsan azeg azért. Szerintem. De biztos van a világban valami trend.
 • Kenrich
  Kicsit off, de figyelem: A BNP Paribas összes betéti állományát ezentúl a Cetelem kezeli!!!!
  Hasít a NER. Mit tegyünk most?
 • Kiszamolo
  Kenrich a BNB eddig is a Cetelemnek gyűjtötte a pénzt lévén egy cég a kettő.
 • Kolompos
  @pénzküldés
  Beutalásnál ne használj hitelkártyát, mert van bank amely készpénzfelvételnek könyveli…
 • Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos
  : De, érdemes a TW-on visszatérítős hitelkártyát használni, csak a készpénzfelvételi limitet 1 Ft-ra kell állítani.
 • vViktor
  Kicsit OFF

  A Erste Privilégiumnak ismét meghosszabították a kedvező díjait, ezúttal 2019 március elejéig ha jól olvasom. Szerintem elég sokan otthagynák őket, ha más díjcsomag lenne alkalmazva.

 • pénzküldés
  Köszönöm az infókat!
 • Névtelen
  Én is régebben utánaolvastam a témának, én is a kötelező tartalékrátát mondanám. Kb 2-4 százalék arányt írtak amikor néztem.
  Kapcsolta hozzá a készpénz-hitelpénz számlapénz fogalmát, a készpénz az, aminek már van fedezete a 4%, ezért kész pénz, a többi csak adósságpénz ami már benne van a rendszerben, de nemhogy adósság fedezete nincs, de a kamat fedezete sincs még meg. S először a kamatot termeli ki az adós.
 • Privilégium L

  Eddig is 2019 március volt, legalábbis én jó rég óta tudom ezt (szerintem amikor nyitottam akkor is ez volt megadva pár éve).

  Ezért is hagyom ott őket lassan, nagyon közeleg a március.

 • Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos
  A Privilégiumnál eddig attól függött a lejárat, hogy mikor nyitottad a számlát.

  “A Bank 2015. április 1. előtt nyílt bankszámlák esetében a jelen mellékletben feltüntetett kondíciókat határozatlan időre biztosítja.
  A Bank a 2015. április 1. és 2015. december 31. között nyílt és átminősített bankszámlák esetében a jelen mellékletben feltüntetett kondíciókat 2018. március 1-ig biztosítja.
  A Bank a 2016. január 4-től nyílt és átminősített bankszámlák esetében a jelen mellékletben feltüntetett kondíciókat 2019. március 1-ig biztosítja.”

  A középső kategóriát tolták most ki 2019-ig.

 • Privilégium L
  értem
 • nyman
  Ide is beirom, mert a topik a Granit Bank peldaval indit. Hatha erdekes lehet.

  Idokozben a heten a Granit Bank is hozzaigazitotta a felemelo betetjei kamatat a megemelt allampapir kamatokhoz.

  granitbank.hu/lakossag/megtakaritasok/osszes/granitfelemelobetet

  Szamlatipustol fuggoen ennek lehet elonye, hatranya is. A Granit Banknal regi szamlaknal meg nincs tranzakcios ado, igy ha kell a penz nem veszik el a 3 ezrelek. Persze lehet, hogy jovore a 20 ezer forint alatti tranzakcioknal mar ez se lesz az Allamkincstarban.

  A felemelo betet ido lejara elott is feltorheto es akkor is jar minimalis kamat, aminel jobb matek is kijohet az Allamkincstarral szemben.

  (ez nem egy fizetett hirdetes 🙂 )

 • MT
  Üdv !
  Itt hozzáértőbb emberek lehetnek.
  A Gránit felemelő betét 6 hó-s lekötésnél, tényleg 4% kamatot ad adómentesen ?!
  Mert úgy már tényleg jobban megérheti hitel kamatot kompenzálni.