Kijött a jogszabály a jövő évi adóvisszatérítésről

Megszületett a gyerekesek szja-visszatérítéséről szóló rendelet, a NAV csinált is róla egy magyarázó oldalt, amit itt találsz meg.

Átlagbérnek mégis csak a 2020-as adatot fogják nézni, ennek oka, hogy február közepéig nem fog elkészülni a KSH a 2021-es adatokkal.

Fontos, hogy amíg a munkavállalók automatikusan kapják vissza a pénzt, a vállalkozóknak és az egyéb tevékenységből származó szja-fizetésre kötelezetteknek nyilatkozniuk kell december 31-ig, ha szeretnék február 15-én megkapni a pénzt.

Ha nem teszik meg határidőig, akkor a bevallásban kérhetik vissza a pénzt utólag. A nyilatkozat október 31-től lesz elérhető, még ne keresd.

Lakáskiadás, vállalkozói kivét utáni szja-ból lehet visszaigényelni pénzt, lakáseladásból, osztalékból, tőzsdei nyereségből nem.

Az jogosult a visszatérítésre, aki családi kedvezményre jogosult, akkor is, ha azt nem vagy nem ő veszi igénybe.

Ha katás vállalkozó is vagy és szja-t is fizetsz, akkor mindkét helyen igényelheted a visszatérítést, de összesen nem lehet több a két összeg, mint 809 ezer forint.

A NAV tájékoztatója szerint a visszatérítés alapja az egyéb kedvezmények levonása UTÁN megmaradt szja-befizetés. Ez az, amiről írtam, érdemes átgondolnod, hogy idén van-e értelme bármi olyan befizetésnek, amit csak az szja-visszatérítés miatt csinálsz. (Önkéntes pénztárak például.) Ha kellően sok a befizetett szja-d, hogy családi adókedvezmény és az átlagbér szja-tartalma felett is marad még, akkor fizess csak önkéntes pénztárakba.

Azonban itt némi ellentmondás van a kijött rendeletben.

A rendelet hivatkozik az szja törvény 45.§-ára, ami így szól:

A magánszemély külön törvényben rögzített mértékben, megjelölt kedvezményezett(ek) javára és eljárás szerint nyilatkozatban rendelkezhet az összevont adóalapja adójának az adókedvezmények, továbbá az önkéntes kölcsönös pénztári nyilatkozat, a nyugdíj-előtakarékossági nyilatkozat és a nyugdíjbiztosítási nyilatkozat szerinti átutalás(ok) levonása (a külön törvény alkalmazásában kedvezmények levonása) után fennmaradó része (befizetett adó) meghatározott részéről, amelynek átutalásáról az állami adó- és vámhatóság a külön törvényben meghatározott szabályok szerint gondoskodik.

Erre azt mondja a rendelet:

A magánszemély az Szja tv. 45. §-a szerinti rendelkezési jogosultságát az 1. § (1) bekezdése szerint őt megillető kedvezmény figyelembevétele nélkül megállapított összeg tekintetében gyakorolhatja. Az 1. § (1) bekezdése szerinti kedvezmény után a rendelkezési jogosultság mértékével megállapított összeg költségvetési támogatásként illeti meg a kedvezményezettet.

Vagyis támogatásként pluszban meg fogja kapni az őt megillető kedvezményt.

A NAV tájékoztatója kiemeli, hogy az 1+1%-os felajánlást nem érinti az adóvisszatérítés, de egy szót sem szól a sorok írása idején egy sokkal több embert érintő kérdésről, hogy akkor az önkéntes pénztárak befizetésére is vonatkozik-e ez a kitétel, miszerint támogatásként ki fogják fizetni, ha nem maradna szja, amiből vissza lehet igényelni.

A jogszabályból én ezt olvasom ki, de inkább várj a befizetéssel, amíg ezt nem tisztázzák.

További részletek a fenti linkeken.

Share

106 hozzászólás

 • Topfly
  Azzal mi van, akinek nincs bejelentett állása, de van egyéb jövedelme, árfolyamnyereség, osztalék, bérbeadás és stb. Ő is visszakapja az SZJA-t?

  Ezekből csak a lakáskiadás játszik. Megint az ingatlantulajdonosoknak kedveznek. 🙂

 • Merylla
  Ha jól értem, akkor egy 3 gyerekes, 1 keresős családban, ahol havi 100.000 a családi adókedvezmény, éves szinten 1.200.000, ott semmi nem jár majd vissza. Viszont egy 1 gyerekes, 2 keresős családban, ahol 10.000 a családi adókedvezmény, éves szinten 120.000, ott közel 1.5 milliót kapnak vissza a szülők. Ha van miből, természetesen. Mi az utóbbi vagyunk és mivel még soha, semmit nem kaptunk a nagy kalapból, kicsit kétkedve fogadom, hogy nekünk is járna valami.
 • glezmen
  “Az jogosult a visszatérítésre, aki családi kedvezményre jogosult, akkor is, ha azt nem vagy nem ő veszi igénybe”
  Ezt én (elvált szülőként) úgy ertelmeznem hogy nekem is jár, hiszen szülőként én is kérhetnem a családi adókedvezmény, bár ezt az exemek kérik és kapják.
  A magyarázó oldalon viszont nagyon összemossák a családi pótlékkal, mintha ugyanarról lenne szó, szóval most akkor kinek is jár? :S
 • szocske
  Ha valaki már esetleg utánajárt, hogy a rövidtávú lakáskiadás 38400 Ft/szoba tételes átalányadója visszajár-e, légyszi ossza meg velem is az infót.
 • F. Attila
  Nálunk a helyzet a következő:
  Van 3 gyerek, a legkisebbikkel a feleségem januártól GYED-en van, amiből (ha jól tudom) vonnják a 15% SZJA-at.
  A 3 gyerek utáni családi adókedvezményt teljes mértékben én veszem igénybe, a bérpapírom alapján csak TB járulékot vonnak, SZJA-t nem, nyilván így nekem már nem jön vissza semmi, de
  jó a következtetésem, hogy a párom részéről lehet számolni a 12*15%-nyi “visszajáróra”?
 • szocske
  Az önkéntes pénztári befizetésnél is izgalmasabb kérdés szerintem a gyermekek után járó adókedvezmény.
  Ha nincs elég SZJA befizetésem, akkor a gyermek kedvezményt a járulékokból is levonhatom.
  Ha a munkáltató már levonta a gyermekek utáni adókedvezményt, akkor a maradékból kapom vissza a szavazatvásárlós adókedvezményt, ez tiszta.
  De ha a munkáltató nem vonta le a gyermek-kedvezményt, mert nem kértem év elején, akkor februárban visszakapom az ajándékot, majd májusban adóbevalláskor kérhetem a járulékokból a gyermekek után járó kedvezményt, hiszen nincs befizetett SZJA-m?
 • KL
  Pontosabban: munkavállaló akkor kapja meg automatikusan, ha ő kapja a családi pótlékot, merthogy oda küldik automatikusan, ahova az megy (nem kevés pénzzel fognak mászkálni a pénzes postások februárban, gondolom vannak, akik postán kapják a csp-t). Tehát, ha a családban két szülő van (van még ilyen), és az egyik nevére jön a családi pótlék, a másiknak év vége előtt nyilatkoznia kell, hogy 02.15-ig megkapja előlegben.
  Én azt olvasom ki a rendeletből (2.par/(2)), hogy ha nem oda akarod kapni ezt az összeget, ahova a családi pótlékot, akkor szintén nyilatkozhatsz év végéig (én pl, egy másik számlára szeretném).
 • Kisgyerekes
  Nem tudja valaki, a CSED adója is visszajár? Még sose kellett bevallani, de szja-t kell fizetni utána, szóval gondolom igen
 • Grand
  Glezmen,
  A magyarazo oldal GYIK 3-as pontja errol szol.
 • Martin
  Szerintem elég érdekes, hogy éppen annak a társadalmi rétegnek akarnak viszonylag sok SZJA adóvisszatérítést adni, akik eleve alig fizetnek SZJA-t a családi adókedvezmény miatt. Eddig az volt a mondás, hogy a fidesz csak a nagycsaládosokat támogatja a szavazatvásárló politikájával, ez az intézkedés viszont pont az egy gyerekeseknek kedvez leginkább.
 • promontor
  A 45. paragrafus kapcsán én nem érzek semmilyen ellentmondást. A rendelet az szerintem egyértelműen csak az 1+1%-ra vonatkozik.

  A törvény azt mondja, hogy az 1+1%-ot nem a teljes adó után állapítják meg, hanem pénztári kedvezmények visszautalása utáán megmaradt összegre.

  A rendelet meg azt mondja, hogy a rendeletben megállapított mostani egyszeri kedvezményt viszont már nem vonják le az 1+1% számításakor, azaz az 1%-ra utazó szervezetekkel nem tolnak ki.

 • Grand
  Glezmen,
  Egyszeruen megfogalmazva: ha 2021 elott valtatok el, de iden hivatalosan felvaltva neveltetek (magyarul 50-50%-ban kaptatok a csaladi potlekot es ervenyesithettetek a csaladi kedvezmenyt), akkor neked is jar.
 • star70
  szerintem igen.Legalabb is nagyon remelem
  A csed-böl is vonnak adot,tehat az is jatszik.
  A lanyomat erinti,maximum gyedet kap,a csed is eleg szep összeg volt.
  De a maximum visszazerites összege nem vilagis.
  Valaki?Vagy ez meg nem derült ki?

  Ott van az, maximum 809 ezer forint

 • Dani
  Engem is a CSED/GYED érdekelne …
  Kiváncsi vagyok….
 • Gábor
  Többféle információ miatt ez nekem még nem egyértelmű, ha a feleségem kapja a családi pótlétok, de én veszem igénybe a családi adókedvezményt (munkavállaló vagyok), akkor nekem is kell külön jeleznem az igényt, vagy ez is automatikus lesz majd? Mivel több helyen vagy összemossák a kettőt vagy szétszedik: nem mindegy, hogy családi adókedvezményt és/vagy családi pótlékot kapók kapják automatikusan.

  Értelmezésem szerint: a “családi kedvezmény” fogalmába mindkettő beletartozik, jól gondolom-e?

 • Gábor
  Elolvastam újra a NAV tájékoztatóját, akkor ha jól értem az én esetemben automatikusan fog működni.
 • jami
  Mert ezzel kiplakátozható, h a 2 millió gyerekes adózó kapott fejenként 800e-t. Nem az a cél, h több gyerek szülessen, most végképp csak pár hónapos cél van.
  Másodlagos hatás pedig a minél üresebb kassza…

  A nyugdíjasok prémiumot és 13. havit kapnak.
  Hátha ezek hatására megtéved cca félmillió ember keze a szavazásnál, mert épp örül a friss pénznek.

  Közben épp a 3. térkövessel egyeztetek egy olyan munkáról, amit meg akartam csináltatni már akkor is, amikor sehol nem volt az otthontámogatási vacak. Komolyan tele van a papucsom a mentalitással, az árakkal. És igen, megcsináltatom, mert jövőre sem lesz jobb és nem akarok még 2-3 éves várni…

 • promontor
  Kiegészítés: itt van a NAV ismertető vonatkozó része is: “Az adó-visszatérítés az összevont adóalap adóját csökkenti le, ezért ha emiatt az nulla lesz, a magánszemély nem tehet rendelkező nyilatkozatot (önkéntes kölcsönös pénztári nyilatkozatot, nyugdíj-előtakarékossági nyilatkozatot, nyugdíjbiztosítási nyilatkozatot).”

  Szóval szerintem minden világos ezügyben… 😉

  Ez még azt is tisztázza, hogy ha valaki esetleg szeretné az adó-visszatérítés csökkentése árán is az adó egy részét pénztárba vagy nyeszre utaltatni (pl. azért, mert ebből azok nem vonják le a szokásos magas költségeteket), az sem lehetséges.

 • Begyűjtő
  SOS Gyors kérdés
  Kb. Olyan 50 e Ft körül van a havi szja ☝️fejenként.
  Az asszonnyal egy összegbe kérjük a családi adókedvezményt.
  De most ugye van ez az automatikus szja visszatérítés. Ezzel ugye kifogjuk meríteni az szja keretünket☝️.
  Igénybe tudjuk e venni bevalláskor a családi adókedvezményt ami 2 gyermek esetében összesen 480 e Ft.
  Természetesen megosztva is akár a tb járulék terhére.
  Vagy ez nem müködik?
 • TG
  Azért elég rendesen belekezdtek az osztogatásba. Mi lesz még itt a választásokig?
 • TT
  Ez az ingatlan bérbeadásos tétel a legnagyobb pofátlanság.
  Még ha a bérbeadás után fizetni kéne más adót is, akkor megérteném, de így miért más ez, mint a vállalkozásból kivett osztalék vagy a tőzsdei nyereség?
 • BlaZember
  “Mert ezzel kiplakátozható, h a 2 millió gyerekes adózó kapott fejenként 800e-t.”

  Hát a kereset statos cikk alapján arra azért kíváncsi vagyok, hogy ez most valóban jól sül-e el a Fidesz számára. Amennyire jól mutat a plakátokon a visszatérítés, annyira jól fog mutatni az ellenzékén, hogy az alacsony keresetűek (50%+) nem kapnak vissza semmit, vagy csak keveset. Lefordítva: az alacsony keresetűek szép összeget fizetnek bele a magas keresetűek adóvisszatérítésébe.

 • Pallos Levente
  KATA
  Szóval az idei KATA adoemelessel én1,5 millió Ftot fizettem be, és most visszakaphatom a 12×25 ezer negyedét? Remek üzlet, engem megvett.

  A teljes adó 25%-át, de maximum 809 ezer forintot kapsz vissza.

 • Lizzike
  Vajon ez az önkéntes pénztárak kivéreztetésének első lépése?
 • KommentElek
  Igen, kinyöghetnének már valamit arról az ÖNYP/EP befizetéseknél mi lesz, ha nem marad SZJA.
  Gondolom, majd a 2021. december 31-én 23:59-kor megjelenő közlönyben benne lesz.
 • Lumpenproletár
  Egyszerűen hihetetlen, hogy még nem ment csődbe ez az ország. Röpködnek össze vissza a milliárdok, és még mindig van mit rabolni.
 • L
  A hozzaszolasokbol is jol latszik, hogy a Fidesz tartotta magat evtizedes igeretehez, es annyira leegyszerusitettek az adorendszert, hogy egy soralateten elfer az eves adozashoz szukseges adminisztracio.
 • Yggdrasil
  Olyan kérdésem lenne, hogy mi a helyzet a munkáltatótól kapott egyéb juttatásokkal, amikből szintén vontak szja-t (pl. éves Budapest-bérlet)? Erre is kiterjed a visszatérítés? Nyilván ez azoknak lehet fontos, akiknek amúgy nem érte el a fizetése a megadott átlagbér mértékét, de ezek az összegek is dobnának rajta még.
 • Egyszeri kommentelő
  Elváltak és mások, akik bíróság előtt eljártak és csak az egyik szűlőnél van a gyermek elhelyezve irány gyorsan a biróság a közös szülői felügyeletben megállapodni,

  feltéve ha mindkét szűlő beállna a pénzszoró helikopter alá.

  A kulcsszó: egyezségi kísérlet perindítás előtt

 • QTT

  Szerintem a kis keresetűek közül nem sokan fognak habzó szájjal őrjöngeni azon, hogy ők jóval kevesebbet kapnak vissza, mint a magas keresetűek.
  Legtöbben szimplán örülnek neki, hogy kaptak valamit, aztán csókolom.

 • jami

  Nem azok a célközönség, akik tudnak bármennyire számolni. És ahhoz képest hogy egy kis keresetű nem kapna vissza semmit, most majd pl. ketten kapnak 300e-t összesen, ami kb. a havi fizujuk – de, működni fog. Hozzá vissza tudtak igényelni még 1-200e-t az otthonfelújításból, amiből már tudnak venni egy használt kocsit/nyralni akármi. Ennyi pénzt minimális eséllyel spórolnának össze, mert az már más életmód.

  Ugyanez a babaváró. Egy fiatal 25-30 éves párhoz puszira odavágnak 1-2 munkanap alatt 10 milliót. (Érettségi feladat: a januártól 200e-s minimálbérből hány év alatt spórolnák össze, ha havi 12e-t tudnak eltenni?)
  Kíváncsi lennék egy kimutatásra, az eddigiek (pl. támogatott pár %-a) mennyire lett ingatlanba rakva legalább. Sajnos az az érzésem, hogy max. a fele jönne ki. És még az ingatag eredmény, mert, ugye, még meg kell a 3 gyereke is szülni…

 • jami
  A támogatások teljesen agyonvágják a megtakarítási hajlandóságot, az öngondoskodásnak már eleve betettek ezzel is, plusz a valós inflációval; no és a magánpénztárak kifosztásával.

  Vissza a Kádár majd gondoskodik rólunk mentalitáshoz… EZ igazán nagy csapás.

 • Buy & Hold

  Lefordítva: az alacsony keresetűek, akikre gondolsz, visszakapnak minden szja-t, amit befizettek, a magas keresetűek pedig visszakapják egy töredékét annak, amit ők fizettek be. Tehát aki eddig is alig járult hozzá a közös költségekhez, az most még annyira sem fog, aki eddig is többet tett bele, az most is ad jócskán.
  Szívesen.
 • Pénzéhes Mihaszna
  Ha külföldön (EU-ban) dolgozom, és ott is adózom, de magyar állampolgár vagyok, akkor kapok én is pénzt?
 • Grand
  Begyujto,
  Visszakapjatok az 50e*12/fo SZJA-tokat (600e/fo), ezutan az adobevallaskor a csaladi adokedvezmenyt termeszetesen nem tudjatok ervenyesiteni.
 • Grand
  Yggdrasil,
  Erdemes a linkelt magyarazo oldal elso bekezdeset elolvasni, megtalalod benne a valaszt
 • HLK
  BlaZember
  ezt gondold újra:
  “Lefordítva: az alacsony keresetűek szép összeget fizetnek bele a magas keresetűek adóvisszatérítésébe.”
  Rossz a lefordítás.
  Egyrészt mindenki saját maga által fizetett SZJA-t/SZJA-ból kap/kapja vissza.
  Másrészt az alacsony keresetű (gyerekes) ha nem kap vissza semmit, az azért van, mert a családi adókedvezmény miatt már korábban lenullázta a saját SZJA-ját. A lenullázott adóból nagyon nehéz bárki más adóvisszatérítését kifizetni.
 • kiábrándult
  Ezek után minden rendesen dolgozó, gyermektelen család, fiatal egyedülálló a baloldalra fog szavazni, vagy érvénytelent szavaz.
 • vZedh
  Magyarul, ha egyikünk szja-keretét ezzel lenullázzuk, de a másik maradékából még kijön, akkor májusban visszaigényelhető egyben a teljes családi adókedvezmény. Jól értelmezem?
 • Copywriter
  Mi betesszük a visszatérítést az állampapírba, a többi mellé. Szerintem elmondtam már, mire lesz költve, van valami köze ahhoz a szomszéd országhoz.
 • KommentElek

  Van már NAV kalkulátor is erre.
  Annyira söralátétes, egyszerű lett az adórendszer, hogy feladtam a használatát.
  Azért ez hihetetlen, hogy ezt tényleg nem képesek egyszerűsíteni még közel 11 év 2/3 után sem.

 • Sándor
  Segítsetek már eligazodni kérlek. Keresgéltem, de még nincsen meg a válasz.

  Igénybe veheti-e majd a rendkívüli adóvisszatérítést az az apuka, aki
  1) nem volt soha bejegyzett élettárs a gyermeke anyjával,
  2) aktívan részt vesz a gyermek nevelésében?

  elvileg eszerint igen:
  nav.gov.hu/sites/apeh/csaladi_kedvezmeny_tenyleges_osszegenek_kiszamitasa.pdf

  “Ha jogerős bírósági döntés, egyezség alapján a szülők egyenlő időszakokban felváltva
  gondozzák gyermeküket, és ezért a családi pótlékra 50-50 százalékos arányban mindkét szülő
  jogosult, a gyermek mindkét szülő – valamint a szülő házastársa – vonatkozásában
  kedvezményezett eltartottnak minősül. ”

  De ha nincs bírósági döntés (nem volt válás), akkor mivel igazolod?
  Illetve ha 50-50%-ban jogosult, akkor itt is 50%-ban veheted igénybe a rendkívüli adóvisszatérítésnél?

 • Papó
  Sziasztok!
  A CSED kapcsán: már nem az van, hogy már a munkabér 100% a CSED? Ha ez igaz akkor gondolom szja-sem vonnak belőle,nem?
 • Feri
  Vajon az miért van, hogy a vállalkozói kivét után lehet kapni visszatérítést, az osztalék után nem? A cégemből osztalék jövedelmet veszek ki, ami után nem kevés a befizetett szja. Ezt pedig nem veszik figyelembe…
 • Feri
  Még egy kérdés: az egészségpénztári 150 ezres szja visszatérítéssel ez hogyan versenyez? A visszatérítés csak bizonyos jövedelmek szja összegéből számítódik, az egészségpénztár esetében viszont nincs ilyen korlát (ott az osztalék szja is visszaigényelhető lehet).
 • Jelentéktelen Hangya
  : “ Lefordítva: az alacsony keresetűek szép összeget fizetnek bele a magas keresetűek adóvisszatérítésébe.”

  Tekintve, hogy mindenki kizárólag a _saját befizetését_ kaphatja csak vissza, az alacsony keresetűek egy fillért sem fizetnek ebbe bele.

  Ez szól mindenkinek, aki esetleg úgy érzi, hogy _az ő adójukat_ osztogatják itt.

 • Grand
  Sandor,
  A linkelt magyarazo oldal szerint valas eseten van olyan helyzet, amikor jar a visszaterites, ha nem volt valas, akkor hazastarsaknak vagy elettarsaknak kell lenni a szuloknek.
 • Inevitable

  azért ha egy megrendelőtől évi közel 7milliós kifizetésed van (a 1.5 millió befizetett adóból számolva), úgy hogy mellékállású katás vagy, akkor valszeg a katát nem neked találták ki és váltanod kellene.
 • Zoli
  Sziasztok.

  Nem bejegyzett élettársi kapcsolatban neveljük gyermekünket.
  Anyja veszi igénybe a családi pótlékot, én az adóvisszatérítést.
  Én is megkaphatom az szja visszatérítést? A nem bejegyzett élettársi kapcsolat miatt vagyok bizonytalan.

  Koszi

 • Szamoljukmarki
  Ó a szegény elnyomott KATA-sok. Én idén több mint 4 millió adót es járulékot fizettem be.
  Téged már a KATA-val megettek, ha nem tűnt volna fel.

Vélemény, hozzászólás?

A megadott név fog megjelenni, ezért érdemes nem a valódi nevedet megadni a hozzászóláshoz.

A hozzászólás előzetes moderáció után fog megjelenni.

A hozzászólás párbeszédre van kitalálva és nem monologizálásra. Ezért fogalmazd meg úgy a mondanivalód, hogy beleférjen egyszerre egy hozzászólásba. Senki nem akar téged olvasni 15 hozzászóláson keresztül (rajtad kívül természetesen). Ha cikket szeretnél írni, ajánlom valamelyik ingyenes blog oldalt, azok valók ilyenre.

Minden hozzászólótól elvárjuk a minimális tiszteletet mások felé. Akiknek ez (még) nem megy, azoknak felesleges fáradnia a gépeléssel. Beszélj úgy másokkal, ahogy szeretnéd, hogy veled beszéljenek. Ennyire egyszerű eldöntened, megfelelsz-e ennek a feltételnek.

A hozzászólás nem alanyi jog, hanem egy lehetőség, ha olyat tudsz mondani, ami mások számára hasznos és építő. Köszönjük a megértést.

(Elnézést kérek mindenkitől, a fentiekért, sajnos a félreértések miatt kénytelen voltam leírni ezeket. Természetesen a te hozzászólásodat is szeretettel várjuk.)

Figyelem: FIREFOX böngészővel gondod lehet a hozzászólás elküldésével. Használj másik böngészőt a hozzászóláshoz, amíg ki nem javítják a hibát.

 karakter még felhasználható

A hozzászólás elküldésével hozzájárulsz, hogy az IP címed technikai okokból tárolva legyen. Ha ezt nem szeretnéd, ne küldd el a hozzászólást. Kérésre a hozzászólást töröljük az IP címeddel együtt.