Kinek van igaza?

Gondolkoztam, írjak-e róla, de talán érdemes.

Az előző, társasházakról szóló cikk alatt a szokásos komment-cunami alakult ki, hogy ki a hülye, aki társasházban lakik összezárva másik 80 családdal és még a kanálcsörgés is áthallatszik, vagy az, aki feleslegesen fizeti a családi ház lényegesen magasabb költségeit, hallgatja a szomszéd kutyájának az ugatását vagy a vasárnap reggeli fűnyírást.

Már annyiszor rácsodálkoztam, hogy az emberek mennyire nem tudnak elvonatkoztatni a saját élethelyzetüktől, vagyoni helyzetüktől vagy preferenciáiktól. Legyen szó lakhatásról, nyaralásról, autóvásárlásról, befektetésről, bármiről, a legtöbb embernek sarkos véleménye van, mi az egyedül helyes.

Az egyik ember az óvodába hordja az egy szem gyerekét autóval, nem is érti, ki az a hülye, aki nyolcévesnél fiatalabb és Opel Corsánál nagyobb autót vesz, mert az nem más, mint pénzkidobás.

A másik naponta 250-300 kilométert vezet és szerinte az autó a Skoda Octavia felett kezdődik és háromévesen azonnal el kell adni, bolond, aki annál öregebb autóval kísérti a szerencséjét.

Az egyik egy öreg autót is alig tud fenntartani, de hülye mindenki, aki új autót vesz. Eszébe sem jut, hogy más embernek esetleg egy 12 milliós autó is belefér a “maximum 3-6 havi fizetést az autóra” szabályba és nem kap szívinfarktust, ha 300 ezer forintba kerül egy garnitúra új abroncs.

De ugyanez a nyaralás. Az is hülye, aki a nyaralása alatt is mérgezett egérként városról-városra és múzeumról-múzeumra megy, ahelyett, hogy pihenne, meg az is az, aki csak a tengerparton döglik két hétig.

Gyerektelenként hülyeségnek tartja a szállodákat, ott az Airbnb, sokkal olcsóbb. Eszébe sem jut, hogy aki két-három gyereket nevel, egész évben mos, vasal, főz, takarít rájuk napi 16 órán át, annak az nem nyaralás, hogy elmegy Isztambulba egy Airbnb lakásba az ötödik emeletre és ugyanúgy ő főz, mos, mosogat és takarít az egész családra, illetve vigyáz a gyerekek minden lépésére, mintha otthon lennének. Ennyi erővel otthon is maradhatnának.

S a lakhatásnál ugyanez van. Amíg nem volt családom, nem érdekelt, hol lakom, csak közel legyen a metró. Fel sem tűnt, milyen házban élek, nem is érdekelt, hiszen jóformán csak aludni jártam haza.

Házasság után is prioritás volt, hogy hamar beérjünk mindketten a munkahelyre, ezért maradt a lakás, de már nem lehetett akármilyen. Megszületett a gyerek, tologattam a Vörösvári úton, lenéztem térdmagasságba, ahol a gyerek feje volt és vastagon állt a szmog. Nem telt el két hónap és már Budaörsön laktunk. Éppen most sokkal fontosabb, hogy legyen kert, ahol a gyerekek játszhatnak, lehet homokozó, ugráló, hinta és nyáron medence a kertben és legyen jó a levegő, mint az, hogy hány percet kell utaznom.

Ha megöregszem, valószínűleg beköltözünk a belvárosba, ahol most akkor se lennék hajlandó élni, ha sokat fizetnének érte. Legyen közel a rendelő, a gyógyszertár, a bolt és így tovább. De az is lehet, hogy rákapok a kertészkedésre (amit most nagyon nem bírok) és egész nap a kertet fogom túrni valahol messze a város zajától, hogy jó kondiban tartsam magam.

Majd eldöntöm, ha oda kerülök, melyik a fontosabb: a kényelmesség vagy a mozgás lehetősége. S nem fogom magam hülyének gondolni se akkor, ha a kényelmet választom és se akkor, ha inkább a kertészkedést.

S hát ott van a pénz is.

Az új autót vagy használtat esetleg lakást vagy házat kérdésben annak a véleménye számít, akinek mindkettőre lenne pénze. Ha azért lakom panelben, mert ezt tudtam megvenni 20 éves hitellel, vagy mert még 26 éves vagyok és panelre sincs pénzem, akkor nem igazán számít, hogy ha nyernék a lottón, vennék-e házat vagy elköltöznék-e egy hetvenmilliós lakásba.

Ismerek olyan embert, akinek bőven lenne pénze házra, de panelben lakik húsz éve, mert ott nem kell semmivel törődnie, havat lapátolnia, füvet nyírnia és a többi. Befizeti a közös költséget és örül, hogy semmivel nincs gondja. Inkább elviseli a szomszédok közelségét meg azt, hogy valahol mindig felújítanak egy lakást a társasházban, mintsem egy családi házzal és egy kerttel kelljen törődnie.

A másiknak annyi pénze volt, hogy döntenie kellett: egy jobb lakást vesz egy jobb környéken, vagy egy rosszabb házat egy rosszabb környéken. A lakást választotta. Hogy azóta megbánta-e, nem tudom, de az ő élete, az ő döntése. Mindkettőnek van sok előnye és sok hátránya is, dönteni kell, melyik mennyire számít NEKED.

Igen, ki lehet fogni rossz szomszédot családi háznál is és társasháznál is, bár ez utóbbinál nyilván könnyebb pusztán azért, mert sokkal több szomszédom van és sokkal közelebb. Cserébe húsz perc alatt beérek a munkahelyemre.

(Nem tanácsos ingatlant venni úgy, hogy előtte nem csöngetünk be jó sok szomszédhoz és nem kérdezzük meg, szeret-e itt lakni, van-e valamivel baja, mit gondol a környékről/a társasházról és így tovább. Olyanokat megtudhatsz, amiről nem is álmodtál: egy közeli gyár beteríti a környéket porral és szaggal, ha arról fúj a szél, vagy idejárnak a prostik a ház melletti erdősávba a szomszédos főútról az ügyfelekkel, esetleg narkósok tanyáznak egy üres telken, ami pont útba esik a buszmegálló felé.

S ahogy nagyon igaz, hogy nem veszünk lepusztult házban szép lakást, csak maximum jó állapotú házban lepusztult lakást, ugyanez van a háznál is: soha ne vegyél szép házat egy lepusztult környéken, inkább vegyél egy vacakabb házat egy normális környéken. A házon tudsz segíteni később, ha lesz rá pénzed, a környéken nem tudsz változtatni.)

Röviden csak annyit szeretnék kérni, hogy vonatkoztass el a saját helyzetedtől és próbálj meg más szemüvegén keresztül is nézni a dolgokra.

Leírhatod, te miért költöztél magánházba, vagy éppen fordítva, egy érdi magánházból egy óbudai lakásba, de a párbeszédnek akkor van értelme, ha megérted, hogy minden embernek mások a lehetőségei, élethelyzete, anyagi helyzete és preferenciája.

Share

173 hozzászólás

 • jami

  Nagyon nevettem, mert ahogy olvastalak elképzeltem, h elmegyek Egyiptomba a 3 gyerekkel, hogy tök kényelmetlenül, ismeretlen lakásban és országban mossak-főzzek-takarítsak :DD Aha, hogyne.
 • Stiel
  Amúgy hosszabb távon a környék is változhat, pozitív vagy negatív irányba is. Ha 20+ évre költözöl valahová, akkor ezt is érdemes lehet figyelembe venni. Mi pl. úgy költöztünk társasházba, hogy volt egy erősen problémás félbemaradt tetőtér-beépítés, amiről akkor úgy gondoltuk, hogy 3 éven belül nem rendeződik, 5 éven belül talán igen. Végül 8 év lett belőle, de most a ház szép, közben az utcában pár másik házat is felújítottak, és már ennyitől is szebb lett a környék.
 • EL Presidente
  Mindenki a saját szintjén nyomorog. 😉

  Csak kevesen tudnak a saját “mátrixukon” kívüli létet elképzelni.

  Azaz egy “pont”-nak nincs kiterjedése, hiába magyarázod hogy létezik egyenes. Egy egyenesnek meg hiába, hogy létezik sík, egy síknak hogy létezik 3d-s test, s egy 3d-s lénynek hogy létezik több dimenzió., Elképzelni sem tudja, s minél inkább győzködöd, annál inkább ragaszkodik önnön dogmáihoz.
  Mindenki a saját világát tartja inerciarendszernek,hogy is cserélné le egy másikra…

 • vacsacsi
  Sziasztok!

  Most (fél éve ezen gondolkozunk:) akarunk váltani, kertes családi házat, eladni, most épülő 14 lakásos táras házba majd beköltözni, kettő gyerekkel.( fűtés,melegvíz közel 0 Ft lenne, alacsony rezsi…) Az építető cég most indult két éve, (cég jegyzékből ), 350 e Ft/nn áron kínál bevezető áron, az alföldi kisvárosba, mai világban mennyire kell tartani , hogy becsődöl, rossz munka vagy selejt anyaggal dolgoznak vagy raknak bele? Ki lehet szűrni?

 • yimshagin
  Kinek van igaza? Hát nekem, ki másnak?! 🙂
 • Hagamon
  Mi 3-4 éve költöztünk panelbe (vidéki megyeszékhely). Akkor még gyerek nélkül, még nem is volt tervben. Most már biztos, hogy nem a nappali+hall + 1 szoba felállásút választanánk hanem a kicsit nagyobb 3 szobásat, még akkor is ha az a két szoba akkora amekkora mert a gyereknek lenne külön szoba, nekünk háló, a nappaliban meg ellennénk. Ettől eltekintve én imádom a panelt, tényleg nem kell törődni semmivel, bármi eszedbe jut kis túlzással papucsban átcsoszogsz az út túloldalára és minden van, kisbolt, nagybolt, pékség, szerviz tényleg minden. Óvodák, bölcsődék, iskolák sokasága 500m-es körben azaz reggel elsétálsz a gyerekkel, majd beülsz az autóba és mehetsz dolgozni, 10 perccel előbb felkelsz és megoldva. Ház előtt park, játszótér kerítéssel, nagy zöld terület.
  Egyedül azért hiányzik az udvar, mert egy kis medence meg néha 1-1 grillparti jó lenne a haverokkal…
 • kormánytisztviselő
  E szemléletmód oktatását az óvodában kéne kezdeni.
 • eMérnök
  Én azért lakom albérletben, mert 3 év alatt harmadszor változik a lakhatási igényem: 1. lett párkapcsolatom, 2. nagyobb lakás kellett az én HO-m miatt, 3. nagyobb lakás kell az előre nem látható dupla HO miatt. Gyerek nélkül nem akarok kiköltözni a városból, de gyerekkel majd inkább kertest akarok. Számításaim szerint anyagilag is jobb most, de van, amikor vágyakat kell pénzé formálni és nem a kifizetődőre, hanem a kellemesebbre hajlok, de most ez a kettő egybe is esik.

  Fiatalon az ember igényei gyorsan változnak, 3 év alatt elérte volna a milliót a különbség, ha a mostani igényemet már akkor elkezdtem volna fizetni, mert majd ez kell. Vagy nyomoroghatnék az elsőben.
  El fog jönni az ideje, amikor gyerek lesz, hogy akkor most 10-15 év egyhelyben, de ez nem ma van.

 • Luip
  Végre, valaki átlátja az emberek gondolatait és le is meri írni. Gratulálok, köszönjük!
 • axt
  Én ennek a posztnak a mondanivalóját kiterjeszteném az élet minden területére. Az internet térhódításával az emberek valamiért azt gondolják, hogy nagyon fontos a véleményük, és hogy vérre menő kommentcsatákban kell megvédeniük a saját álláspontjukat. Holott ha belegondoltok, baromira nem fontos, hogy ki mit gondol a világról. Igen, a politikai nézet is ide tartozik. Tanácsot azt maximum lehet adni, de azt meg csak akkor, ha kérik.
 • Gyurcsány
  Jó írás! Zero empátia van a magyarokban.
 • TT
  A zuglói társasház esete jó példa arra, hogy az ember alaposan megnézze mit vesz. Ha házat vesz, akkor valószínűbb, hogy megnézeti egy statikussal, de társasháznál szerintem (magamból kiindulva) az ember feltételezi, hogy a ház nem omlik össze és inkább csak a lakás állapota érdekli.
 • Családfő
  Biztos voltam benne, hogy lesz erről cikk. Fárasztó és elszomorító volt olvasni a szemellenzős kinyilatkoztatásokat az előzőekben, akár a ház-, akár a lakásfanatikusokét. A többi példád (autó, nyaralás stb.) is remek, sőt, nagyon óvatosan megemlítem a politikai irányultságot is. Egyszerűen mindannyian annyira sok szempontból döntünk valami mellett, hogy ezeknek a döntéseknek a kialakulása, súlya és fontossági sorrendje biztosan nem lesz ugyanaz, mint egy másik emberé. Ezzel együtt hasznos pro és kontra érveket felajánlani és másokét meghallgatni, hisz nyitott füllel olyan információkhoz juthatunk, amelyekkel bővíthetjük a szempontrendszerünket és végső soron még jobb döntésekre juthatunk.
 • Atec
  A legjobb érv a demokrácia ellen egy ötperces beszélgetés egy átlagos szavazóval.

  Winston Churchill

 • Zabalint
  Az előző vitában nekem az volt a problémám, hogy volt 1-2 olyan kommentelő, aki kinyilatkoztatta, hogy hülye aki megtehetné, hogy házat vesz, mégis társasházi lakásba költözik, mert szerintük az anyagiakon kívül csak hátránya van a társasháznak. Nos, nem ilyen egyszerű a képlet, mindkettőnek vannak előnyei, hátrányai, és ahogy írod, az anyagiak mellett élethelyzet, személyiség, szokások függvénye is, hogy melyik a jobb megoldás. Ahogy amúgy a lokáció megválasztása is ilyen.
 • Senki, aki valaha valaki volt
  Sokat tud segíteni a gondolkodásmódon az empátia, ha belegondol az ember a másik helyzetébe, akkor mindjárt könnyebben megérti a másikat. 🙂
 • Senki, aki valaha valaki volt
  Bár nem erről szól a cikk, de erről jutott eszembe: Magyarországon valahogyan hiányzik az a vitakultúra is, hogy “nem veled van bajom, hanem a véleményeddel”.
 • usespanner
  Soha nem azt teszem, amit mások mondanak, de ettől még bosszantanak a megjegyzéseik. -a legtipikusabbak:

  – Miért ülsz a pénzeden? (nem ülök, részvényben van, 95% részvény, 5% KP)

  – Az nem őrülten kockázatos? (pont annyira, mintha ingatlanban van minden pénzed)

  – Ha szüleiddel élsz 30 felett, akkor nem vagy önálló, ők főznek rád és támogatnak anyagilag? (Miért, egy albérletben a lakótársad fizeti a rezsidet, ő főz rád és a telefonját-bankját használod? Naugye hogy nem.)

  – Miért nem jössz velünk taxival étterembe, mert fukar vagy? (mert szeretek otthon főzni és 25 perc séta télen is kellemes)

  – Miért hagytad elveszni a jogsidat? (nincs szükségem környezetszennyező autóra)

 • Unemployed
  “Azt hiszem, tudok néhány dolgot, amit még a születésem előtti időkből és tájakról hozok magammal, ami tudtomra adatott, amit az ujjamból szoptam”.Konrád György így írta le azokat a dolgokat, amelyek a személyiségünk olyan részei,amelyet nem tanultunk,eltér másoktól és mégis számunkra természetesek. nagy hiba ezt másoknak is kötelezően előírni.
  Nálam a puritánság, az anyagi igénytelenség az ilyen alaptulajdonság és a legnagyobb ajándék, hogy ebben a feleségemmel is osztozunk. Nagy könnyebbség,ha független és haszontalan vágyaktól mentes életet akarsz élni. Kisebb a tét és a teher.Nagy hiba lenne, ha mindenki így élne és még nagyobb nyomor lenne a vége.
  Mindketten panelban nőttünk fel, így talán az sem véletlen, hogy egy társasházban kötöttünk ki, sokkal előbb, mint az terveztük.Idegen volt a hólapátolás, a kutyaugatás, a füst, a barátságtalan bezárkózás. Másnak meg otthonos. Pont így jó
 • Zabalint
  Egyébként ha már panaszok voltak a drága, rossz házakra, építkezési lehetőségekre, én is panaszkodok:
  Nézegettem Budapesten lakáshirdetéseket, az igény nagyjából 1+2 vagy 2+1 szoba, étkező-konyha, kompromisszumként amerikai konyha is beleférhet, erkély, spájz, újszerű állapot, hogy ne kelljen sokmindent egyből megcsinálni, ha lehet zuhanyzó, nem földszinti, nem panel, nem távfűtéses. Elfogadható (nem elit) környéken a legolcsóbbak kerülnek 50 millióba, de ez inkább az olcsóbb kerületekben, drágábbakban inkább 70-től. Szóval eléggé magasak a lakás árak is.

  Érdekes egyébként, hogy ahol jelenleg lakunk, az egyik legszegényebb kerület magasan legjobb része, mikor a kis lakást vettük 2015-ben, még nem volt drágább, mint a kerület többi részében, de mostanra már jelentős a különbség. Részben persze jó hír, mert drágábban tuduk eladni, ugyanakkor jó lenne itt egy nagyobb.

 • Richmond
  Ez szép összefoglaló volt, köszönöm! – mondom ezt úgy, hogy én is belebonyolódtam a ház vs. lakás vitába, de mentségemre legyen mondva én végigmentem a koli—>albi, kis, zajos lakás, de közel a bulihelyekhez —>albi, csendesebb és nagyobb lakás, nem messze a jobb bulihelyektől és közel a munkahelyhez —> saját lakás, jó sok CHF hitelből a létező legrosszabb hitelkonstrukcióval kicsit kintebb, sok zölddel de jó közlekedéssel egy nagy társasházban* —>kertes ház kevés hitelből még kintebb de még mindig jó közlekedéssel evolúción 🙂

  *de annyira nem volt szörnyű, hogy ne tudjam fizetni, mindenesetre jó lecke volt.

 • random okos
  Laktam falun, laktam megyeszékhelyen, laktam fővárosban.
  Laktam panelban, laktam téglában, laktam családi házban.
  Laktam sajátban, laktam béreltben, laktam máséban.
  .
  A lényeg a függetlenség, és a sérthetetlen privát szféra.
  Ezt csak egy jól megválasztott, saját vidéki birtok tudja megadni.
  Persze ehhez el kell jutni oda, hogy az ember nem munkabérből él. Úgy bajos.
  .
  A kérdésfeltevés “kinek van igaza” elég hatásvadász.
  Ez nem egy elsőfokú egyenlet, hogy csak egy megoldása van. Szerencsére, mert jó ingatlanból nem jut mindenkinek.
 • Richmond
  – mondjuk azokból sem volt hiány, akik ha kellett, ha nem azt bizonygatták, hogy aki nem lakásban él, az hülye/csóró és az igazán sikeres és gazdag ember penthouseban él.
 • Gyuri
  Kedves Miklós!

  Bár ez egy alapvetően pénzügyekkel foglalkozó blog, én mégis az ilyen “életszagú”
  írásaidat kedvelem a legjobban, főleg ha azok -mint ahogy ez is- hiánypótlók az adott témában.

 • Pistu
  Ha már kertes ház, örülnék egy bejegyzésnek saját tapasztalatokkal, hogy mennyibe is kerül egy kertet összerakni, fenntartani. Sok panellakóban él szerintem egy romantikus tévképzet a kertes házról, de meglepődnének hogy mennyi időt vagy pénzt elvisz a zöld terület.
 • jami
  Engem mindig meglep, miért nem alap a spájz/kamra. Pont azon a pár nm-en kell spórolni?? És nem, egy kamraszekrény nem ugyanaz. Akkor vettük meg a lakásunkat, amikor még csak az alap helye volt kiásva. A tervezett lakásokban csak a kicsikben (!) volt kamra. És a legtöbb szomszéd azt sem kérte, inkább legyen nagyobb a konyha/előszoba/akármi. Házaknál eleve nem értettem hogy nincs egy 120-150 nm-esben. (Megsúgom: a legtöbb ffi tervező nem gondol rá, máskor a megrendelők nem kérik lsb. fenti indokok).
  Ugyanilyen furcsa nekem, ha nincs előszoba. (Sőt, nekem házban már kell az ajtóval zárható konyha is.)
 • CSOK károsult
  >Olyanokat megtudhatsz, amiről nem is álmodtál: egy közeli gyár beteríti a környéket porral és szaggal, ha arról fúj a szél, vagy idejárnak a prostik a ház melletti erdősávba a szomszédos főútról az ügyfelekkel, esetleg narkósok tanyáznak egy üres telken, ami pont útba esik a buszmegálló felé.

  Akinek ilyen alacsonyan van az ingerküszöbe, annak nem kívánom a mai magyar ingatlanpiacon a keresgélést. 🙂
  Ha a ház nagyjából jó helyen van, nem bontandó állapotú, a szomszédok pedig nem ijesztően rosszak, akkor már földhöz verheted a segged örömödben. Örülhetsz, ha még le tudod foglalózni (alku nélkül), nem hogy a környéket járd az ilyen hibákat keresve. (Persze lehetni lehet, ha nem akarsz soha semmit se venni. Ez is lehet cél.) 😀

  A cikk mondanivalójához: ez a “csak az a jó ahogy én csinálom” magyar népbetegség, nyugaton nagyon ritkán találkozni ezzel a hozzáállással valamiért.

 • Husz János Puszita
  Felnőtt ember tudja más szemével is nézni a világot, a gyerekek nem tudják. Az asztal egyik végén ül egy gyerek, a másik végén a kísérlet vezetője, az asztal közepén egy egyszerű tárgy. Az a feladat, hogy rajzolja le a tárgyat úgy, ahogy azt az asztal másik végéről a másik látja. Nem megy. Csak úgy tudja lerajzolni, ahogy ő látja, nem tudja más perspektívába helyezni. Vagyis a megoldás egyszerű, fel kell nőni. 😀
 • Zabalint

  “mondjuk azokból sem volt hiány, akik ha kellett, ha nem azt bizonygatták, hogy aki nem lakásban él, az hülye/csóró és az igazán sikeres és gazdag ember penthouseban él.”

  Végigolvastam az egészet, de ilyet nem találtam. Csak olyat, aki azt írta, hogy nagyon gazdag emberek is élnek lakásban, tehát nem igaz az az állítás, hogy aki megteheti az hülye, ha nem családi házban él. Egyoldalú volt a vita, mert akik elindították, azok a családi ház felsőbbrendűségét hirdették, olyan kommentelő viszont nem volt, aki a lakásét.

 • Geri
  Azzal egyetértek, hogy mindenkinek mások a prioritások, de azon jót szoktam nevetni, hogy “kiköltözünk az agglomerációba, mert Pesten szennyezett a levegő” . Vidéken, ahol sokan fával fűtenek és háztartásonként 2-3 autóval ingáznak BP és a lakóhely között, na ott aztán tényleg “friss” a levegő….
 • Zabalint

  Tipikus újépítésű lakásoknál “amerikai konyha”, valójában sima étkező-konyha méret úgy, hogy az egyik oldalára befér egy kanapé. Valójában az ilyen lakások 1 szobával kevesebbek. Emellett pedig nincs spájz.

  A közelünkben épült egy 2 emeletes ház, hamarosan átadják, vannak még benne lakások, de épp ez a baj velük. Ráadásul annak ellenére, hogy a parkolás udvaron van, nincs mélygarázs, nincsen tároló sem, mert gondolom nincs is pince.

  Mondjuk abban a házban eleve eléggé kicsik a lakások 1+2, illetve 2+1 szobásnak, de a mellette lévő 10-15 éve folyamatosan bővülő lakóparkban nagyobb méretűeknél is azt látom, hogy kispórolták a spájzt. Pedig némelyik lakásban kényelmesen nagy a konyhapult, egyértelműen megcélozva azokat, akik is, akik szeretnek főzni, nem értem hol tárolják az alapanyagot. Konyhaszekrényben?

 • Zabalint
  Egyébként még a környék felméréséhez annyit, hogy én úgy ismerek egyre több városrészt, hogy futok az utcákon, akár hajnalban, akár este. Nyilván nem tuti recept, de elég sok környékről meg lehet állapítani, hogy soha nem költöznék oda, vagy hogy ránézésre normálisnak tűnik. Akár járműforgalom, akár rossz arcok, akár lepukkadtság, akár rendezett környezet alapján.
 • gyvas
  @jami
  ugyan csak ketten lakunk, nem csaladdal, de spajz nelkuli alberletben. Nemi alapanyag elfer a hutoben vagy a konyhaszekrenyben, ha valami mas kell, van 3-4 kulonbozo bolt (Aldi, Spar, Penny, Lidl) max ot perc setatavolsagra. Lenyegeben a boltok a spajzunk (es nagyobbreszt a fagyasztonk is).

  Magunknak sem kene 1.5-2MFt-nyi ingatlan negyzetmeter csak hogy kajat taroljunk, mikor ennyire kozel van minden, barmikor elerhetoen. Kulvarosban persze mas a helyzet, de ott olcsobb is az ingatlan, elfer.

 • Cal
  arról nem is beszélve, hogy az állandóan autóval ingázók elég sokat hozzátesznek a városi légszennyezettsèghez. De aztán büszkék, hogy ők zöldben laknak, közben telepöfögik a várost naponta 2x
 • Ádám
  Mindenkinek más dolgok formálták a gondolkodásmódját, ezért nincs konszenzus. Pl. amikor olvastam, amit írtál az Airbnb-ről, arra gondoltam, hogy az Airbnb-k a legtöbbször tisztábbak és rendezettebbek, mint egy szálloda és kis apróságokkal is kedveskednek a tulajok, amikkel a szálloda nem. Főzni pedig pont annyira kell, mint egy szállodában, attól, hogy Airbnb-ben laksz, ugyanúgy ehetsz étteremben vagy rendelhetsz föl kaját. Takarítani majd a szállásadód takarít, ha elmentél.

  Társasház vs. ház: én mindig társasházban életem (1 éve már szerencsére nem) és mindig az hiányzott, hogy bármikor kiléphessek a szabadba. A nyolcadikról, 3 ajtón keresztül leliftezve nem az igazi. Itt meg csak kinyitom az ajtót és kimegyek, ha arra vágyom. Valakinek ez nyilván nem hiányzik.

  Kocsi: ha lenne elég pénzem, évente új autót vennék vagy lízingelnék, de sajnálom rá, így 10+ éves Fordom van.

 • csaj
  “… hogy az emberek mennyire nem tudnak elvonatkoztatni…”

  Azon döbbenek le újra meg újra, hogy az emberek többségének nemcsak a szomszéd/haver/ismerős viselt dolgairól van a saját szűklátókörűsége miatt sarkos véleménye, de a világ egyéb történéseivel kapcsolatban is. Ha történik egy nagyon kis valószínűségű esemény, amit senki nem látott előre, egy idő után az emberek elkezdenek úgy gondolni/beszélni ezekről, hogy “az volt a hülye, aki nem számított erre”. Pl. akármelyik lufi, amikről a napokban itt is szó volt. Vagy a Japán atomerőművet romba döntő cunami. Vagy egy olasz autópályaszakasz leomlása. Vagy egy jó kis világjárvány.

  De nem tanulunk ezekből. Marad a hozzáállás, hogy ami már megtörtént, az a múlt, az természetes, hogy így volt, de a jövőben biztosan nem érhet több meglepetés.

 • jurta

  “azt gondolják, hogy nagyon fontos a véleményük, és hogy vérre menő kommentcsatákban kell megvédeniük a saját álláspontjukat. Holott ha belegondoltok, baromira nem fontos, hogy ki mit gondol a világról.”

  kedvencem:

  xkcd.com/386/

 • Tamás
  “S ahogy nagyon igaz, hogy nem veszünk lepusztult házban szép lakást, csak maximum jó állapotú házban lepusztult lakást,”

  Első lakásomat a 13-ban vettem 2000 körül a Kassák Lajos utca környékén. A társasház mellett konkrétan egy romhalmaz volt, hajléktalanokkal + a Kassákon szép számban megtalálható volt a színes lakosság is.
  Pár év alatt a társasház környékén lévő összes romhalmazt ledúrták és 3-4 emeletes házakat építettek a helyükre (ezáltal növelve az én lakásom értékét is).
  Ilyen is előfordulhat.

 • en
  Nagyon szépen megfogalmazva a lényeg :-), amit valamiért sok ember nem lát át sajnos.
 • Miért kéne zárni a konyhát?
  Miért állandó sírás tárgya az amerikai konyha? Eddig hosszabban csak amerikai konyhás lakásban laktam, de egy rövid ideig olyan házban is ahol külön helyiség volt a konyha – utáltam.
  Ha jól szellőztethető a konyha, akkor semmi hátrányát nem látom (a mostani bérleményben sajnos nem az, így jól látom ennek a hátrányát).
  Ha valamelyikünk főz és a másik a nappaliban van, akkor simán lehet beszélgetni/sorozatot nézni, a szeparált konyhában mindig bezárva/”egyedül” éreztük magunkat mindketten.
  Arról nem is beszélve, hogy egy csomó helyet megspórol, szerintem sokkal praktikusabb a fal helyett mondjuk egy konyhasziget.
  Más: a spejz problematikája ettől szerintem független, a mostani bérleményben nincs, és hiányoljuk, de hamarosan költözünk, ott a konyha mellett lesz spejz, hiába amerikai konyha.
 • jami
  Az egyik szomszéd azzal érvelt amellett, h nem kelle nekik a 1,5 nm-es (!) betervezett kamra, hogy ő nem szokott befőzni.
  Hát, én sem. De a kamrában volt a zárható gyógyszeres szerényünk is. Bepolcoztattam plafonig, hihetetlen mennyiségű cuccot elnyert, aminek egy része volt csak kaja (pl. csereégők, szerszámosláda, termoszok, polifónok stb). Úgy, hogy volt egy pici tároló az erkélyen is és a teremgarázsba is csináltattam akkorát, amibe a biciklik is befértek. Szánkók stb.
  Főleg gyerekekkel nagyon sok tárolandó van.

  De igen, háztartáshoz nagyon jó al kamra és min. egy tároló. Laktam sima kamraszekrényesben és utáltam.
  Háznál is csináltattam, ott sem volt tervben…

 • CSOK károsult

  >Engem mindig meglep, miért nem alap a spájz/kamra. Pont azon a pár nm-en kell spórolni??

  Akkor pontosan rólad szól a blogbejegyzés… :^)

  Én spájzos lakásban nőttem fel, de amikor családi házba költöztünk, a spájzt bontattuk el először. Ha van pincéd, akkor feleslegesen foglalja a lakásból a nm-ert (az elválasztó fal, az ajtónyitáshoz fenntartott hely + az a terület, ahol bent vagy pl. holttér). BP környékén most 500e/nm-ről indul az élet, ha csak 4nm alapterület lesz holttér a lakásból a spájz miatt, úgy is nézheted, az 2m ablakon kidobott pénz…

  Legalább egy szoba meg kisebb lesz a spájz miatt, erősíti a rákosi komfort érzetet, amit én pl. úgy utálok a magyar ingatlanokban. Én amcsi konyhát is preferálom, szellősebb, tágasabb vele a lakás, az átlag “főzőfülke” magyar konyha számomra a fojtogató nyomor érzetét kelti.

  Persze 150nm-en már külön konyha, spájz is elfér.

 • GrandMasterB
  Éppen most tett fel egy videót Horváth András (handras) arról, milyen a levegő télen Csobánkán (a budapestinél rosszabb) és mennyire csendes a hétvége a láncfűrészek zajában:
  youtube.com/watch?v=Jj4tqVj_-YQ
 • eMérnök
  “A legjobb érv a demokrácia MELLETT pedig az összes többi rendszer az eddigi történelemben.” – eMérnök
 • Csongor
  Érdekesek ezek az ingatlanos témák, kommentekkel együtt, és nehéz nem hozzászólni.

  Ahol lakom, egy városközeli (5-6 km) újépítésű falusi ház ára annyi, mint egy városi 3 szobás lakásé. Ebben a helyzetben nem is gondolkoztam a lakáson. 35 éves vagyok, és eddig 4 különböző településen több, mint 10 különböző lakásban/házban laktam (szülőkkel, majd albérletben). A tapasztalataim alapján nem is volt kérdés számomra, hogy házat vegyek. A lakás számomra egy unalmas, kicsi, és túlságosan zajos lakhely. Egy házban mindig van, amit tenni-venni, újítani, szépíteni. Ezen kívül van veteményesünk, tenyésztünk nyulakat, és még vannak “nagy” terveink a telekkel és a házzal. Tudom, hogy a veteményes és az állattartás nem éri meg pénzügyileg, de hobbyként egy egészen egyedi és felemelő élmény

  Nem mellékes az sem, ha a ház energiatakarékos, a fenntartási költsége maximum 10-20%-kal több, mint egy lakásé

 • Finarfin
  @Miklós: nagyon jó lett a cikk, köszönöm. Szívesen olvasom a higgadt és tárgyilagos kommenteket is. Zabalint és Családfő stílusa kifejezetten élvezetes. Szívesen tanulok másoktól, csak ne harapják le a fejemet, ha én valamit máshogy látok 🙂
 • Tibor
  “Olyanokat megtudhatsz, amiről nem is álmodtál: egy közeli gyár beteríti a környéket porral és szaggal, ha arról fúj a szél, vagy idejárnak a prostik a ház melletti erdősávba a szomszédos főútról az ügyfelekkel, esetleg narkósok tanyáznak egy üres telken, ami pont útba esik a buszmegálló felé.”

  Miért nincs már ilyen oldal, ahol térképen lehet ilyen infókat gyűjteni az egyes helyekről, hogy milyen problémák vannak? Csak bezoomolna az ember a környékre, és látna jeleket a térképen, ahol kommenteltek, és rákattintva olvashatná, hogy az adott környéken milyen problémákat szedtek össze.

  Ha van valaki itt a kommentekben, aki foglalkozik ilyen webes oldalak fejlesztésével, akkor össze lehetne dobni egy ilyet. Ez egy hasznos szolgáltatás lenne.

 • Henriksen
  Az amerikai konyhában az a jó, hogy kellőképpen terjeng mindenütt a (pl.) káposztaszag.
 • Peti

  Kár, hogy ez az idézet nem tőled származik, hanem egy szintén Churchill-től származó idézetet fogalmaztál át.

 • Tamas
  Off:
  Most találtunk egy épülő 4 lakásos házat (Miklós a mellette lévő telken épült egy különálló ház, fás,erdős, ez neked lett volna opció), ahol levegős hőszivattyús megoldással lesz a fűtés és felár ellenében a hűtés is megoldva.
  Ez a felár kb. mennyi lehet egy 100 nm-es kecó esetén?
  Ha nem kérem a hűtési megoldást amihez ugyebár kell a mennyezeti hűtő elem is, akkor klímával kell úgy is megoldani a hűtést.