Heti gazdasági hírek röviden

A hét talán legfontosabb híre, hogy a reddites fórumozók és a shortosok összecsaptak, néhány kisebb részvény felett, mint a régóta lefelé menetelő, számítógépes játékokat forgalmazó GameStop üzletlánc vagy a mozihálózatáról híres, most éppen elég rossz bőrben lévő AMC részvényeivel. Sok lúd disznót győz alapon komoly veszteségeket okoztak a shortosoknak (volt, akit ki is kellett menteni), közben a Robinhood és néhány másik platform a befektetőt védelmére hivatkozva kvázi betiltotta a kereskedést ezekkel a papírokkal. A példa kedvéért a már említett GameStop árát 4 dollárról 483 dollárra pumpálták kedd reggelre, amikor is a Robinhood bejelentette a korlátozást. Ezt némileg enyhítették pénteken. (Sokat segített nekik, hogy 101%-os mértékben volt shortolva a GameStop, ami csak matematikailag tűnik lehetetlennek, így nagyon könnyű volt a menekülő shortosokat belekergetni az egyre magasabb árakba.)

Sokak szerint ez egy új forradalom, ahol a kisemberek közössége kétvállra képes fektetni a Wall Street nagyágyúit is. “Ha egy hedge fund tesz tönkre egymillió kisbefektetőt, az hatékony piacok, ha egymillió kisbefektető tesz tönkre egy hedge fundot, az piaci manipuláció?!” “Ha a dolgozó kisemberek akarnak pénzt csinálni a tőzsdén, az kapzsi mánia, ha a milliárdosok lesznek gazdagabbak 1.1 billió dollárral egy év alatt, az pedig a normál működés?!” Ilyen és ehhez hasonló forradalmi megnyilvánulásokkal vannak tele a közösségi oldalak.

S ha már Robinhood, csütörtökön megbüntették a céget 65 millió dollárra, mert elfelejtette elárulni az ügyfeleinek, hogy a cég bevétele a tranzakciós adatok eladásából származik. S a piaci őrület a céget is anyagi őrületbe kergette, kénytelen volt több száz millió dolláros hitelt felvenni, hogy legyen pénze kitisztázni a rengeteg tranzakciót.

A General Motors is bejelentette, hogy 2035 után már nem fog mást, csak elektromos autókat gyártani, illetve másik hír, hogy szövetkeztek a Microsofttal is az önvezető megoldásuk tökéletesítése céljából.

Közben az új amerikai elnök le akarja cserélni az összes kormányzati gépjárművet elektromosra, ez hatszáznegyvenöt ezer darabos tételt jelent, igaz, évente csak 50-60 ezer új gépjárművet vesznek. A gond az, ahogy jó néhányan rámutattak, hogy egyelőre nem gyártanak olyan amerikai autókat elektromos verzióban, amikre szüksége lenne a kormányzatnak. De ez még változhat a következő években. S ha ez még kevés lenne, egyedül a Tesla éri el az 50% feletti amerikai alkatrészarányt (ő is éppen csak), a többi amerikai vagy Amerikában gyártó cégnél ez jó esetben 35% körül van, így igen nehéz lesz amerikai gyártmánynak minősülő elektromos autókat beszerezni.

Biden közben (egyelőre) egyéves moratóriumot is bevezetett az új olaj és gázkutak nyitására, amelyiket szövetségi terüleken akarnak nyitni. Ki is borultak az olajtermelők, attól félnek, nem ez az utolsó csapás, amit el fognak szenvedni Joe Biden kormányzása alatt. Számításaik szerint ez az egy tiltás egymillió munkahelybe fog kerülni nemzeti szinten, különösen a déli, nagy olajkitermelő államok érintettek az ügyben. Cikk erre.

Mindeközben az Egyesült Államokban 80% a fosszilis energia aránya, így talán van tere a változásnak. Mondjuk szép kis harc lesz innen elérni Biden elnök zéró emissziós tervét 2050-re.

Az amerikai fogyasztók költekezése már második hónapja csökkent decemberben, ennek hallatán némi esés lett a tőzsdén. Miután az amerikai gazdaság a fogyasztásra épül, ez az egyik legfontosabb mérőszám. Azért a teljes képhez hozzátartozik, hogy a decemberi “zuhanás” 0,2%-ot tett ki, ami azért talán még túlélhető. Különösen annak fényében, hogy újabb pénzeső várható a kormánytól, ami élénkítheti a költekezési kedvet. Mindeközben a megtakarítási ráta továbbra is nagyon magas, 13,7%. ami a normál érték duplája, illetve a jövedelmek is nőttek 0,6%-kal decemberben. (Igaz, a munkanélküliség újra elkezdett emelkedni decemberben, amire nem volt példa tavasz óta. Decemberben 9 millióval kevesebb embernek volt munkája, mint egy évvel ezelőtt.)

Az amerikai jegybank elnöke is azt nyilatkozta szerdán, hogy messze még a teljes talpraállás, így 2023-ig biztosan marad a nulla százalékos kamat politikája.

Az amerikai gazdaság 3,5%-kal zsugorodott az elmúlt évben, erre nem volt példa már 75 éve.

Az amerikai elkezdett új ház építkezések és a kiadott új engedélyek száma is elérte a 2006-os rekordot, a járvány nem hogy betett volna a piacnak, hanem még növelte is a keresletet, éves szinten 15,2%-kal nőttek az eladások, az átlagár 8%-kal 355.900 dollárra nőtt. A munkaerő 23,7%-a jelenleg otthonról dolgozik, ezért komoly elvándorlás kezdődött a zsúfolt és drága nagyvárosokból a külvárosok felé, illetve a 30 éves fix hitelek kamata is 2,77%-os átlagon áll, így minden adott a túlfűtött kereslethez.

Eddig az összes recesszióban hatalmasat zuhantak az ingatlanárak, a mostaniban régen látott emelkedést mutattak be.

Az emberek továbbra sem vesznek új ruhát, az utolsó negyedévben 23%-kal csökkent a H&M ruházati lánc forgalma, miközben a raktárkészlet értéke eléri az éves forgalom 20%-át. Tavaly 16 ezer állást szűnt meg a cégnél és idén további 250 üzletet terveznek bezárni.

A Toyota néhány év után visszavette a vezetést a VW-től, újra ő adta el a legtöbb személyautót a világon 2020-ban. Mindeközben a VW, amelyik 9,3 millió autót adott el tavaly, a tervei szerint idén már az eladásainak 8%-át elektromos modellek fogják kitenni, ami minimum 750 ezer darabot jelent, ha nem nőnek az eladási számai idén a tavalyihoz képest.

A munkanélküliség papíron jól alakul Magyarországon, azonban ha a statisztikai torzításokat lehántjuk a számokról, egész más kép bontakozik ki. (Munkanélküli csak az lehet, aki aktívan keres munkát és két héten belül munkába is tud állni, aki már hetente egy órát dolgozik, az nem lehet munkanélküli és így tovább.) A portfolio cikke a témában erre.

Szintén friss hír, hogy az ország rendelt 5 millió kínai Sinopharm vakcinát, ami 2,5 millió ember beoltására elegendő. Az egyetlen komoly kérdés, hogy találnak-e 2,5 millió embert az országban, aki hajlandó lesz kínai vakcinával beoltatni magát. De majd meglátjuk. Biztos van még egy kis hely a raktárban néhány konténernyi oltóanyagnak a 300 milliárdért vett lélegeztető gépek mellett, ha mégsem találnak elég jelentkezőt. 🙂

(Eközben az oltásban élenjáró Izraelben is vannak problémák, a Bloomberg cikke erre.)

Ma már örülnünk kell, ha az euró 360 forintos ár alá csökken, így most örülhetünk, mert 358 forint most az árfolyama.

Úgy nőtt a hazai minimálbér, hogy közben euróban jelentősen csökkent a tavalyi nagyarányú forintgyengülés miatt. Továbbra is nálunk a legalacsonyabb a minimálbér összege a visegrádi négyek között, még a második legrosszabb érték is 50%-kal magasabb. (Ez a lengyel minimálbér.) A magyar minimálbér az átlagbér 40,3%-ának felel meg jelenleg.

2.3 milliárd dolláros beruházással bővíti a magyar jelenlétét a koreai SK Innovation akkumulátorgyár, Iváncsán épít új gyárat a meglévő komáromi üzemek mellé.

Share

154 hozzászólás

 • Kapi
  Es a dodge coin ment vagy 800% ot 😀
 • Kiszamolo
  dogecoin, de igen. Egy újabb coin, amit viccből hoztak létre (nem az első), de a befektetők ezt is komolyan vették.
 • Kapi
  Igen elirtam, de mire eszrevettem mar be volt kuldve szoval ugy voltam vele hogy csendbe elkullogok es elfelejtem hogy commenteltem
 • Kiszamolo
  Kapi, a lényegen nem változtat. 🙂
 • coach
  Ha tenyleg nem adjak el a GME opciokat es reszvenyeket meddig fogjak tudni tartani a short poziciokat? Kivancsi leszek milyen szabalyozasok fognak az egesz utan bejonni. Vajon ki lesz kifacsarva a lud vagy a diszno?
 • GrandMasterB
  Buffett bácsi 20 perces értekezése a Bitcoin-ról (angol):
  youtube.com/watch?v=PxA7sH5ZqLA

  Röviden, ahogy már itt is elhangzott: nonproductive asset. Nem termel (maga a Bitcoin) semmit, az egyetlen ok amiért megveszed, mert azt reméled, hogy lesz aki megveszi majd tőled magasabb áron.

 • Szabolcs
  Mondjuk az tényleg fura volt, hogy hirtelen, mikor a nagy pénzeket általában mozgatók felszálltak a szopórollerre, akkor hirtelen piaci manipuláció miatt akadályozták a kereskedést. De aránylag gyorsan rájöttek, hogy ez szabályos volt, tehát az lesz perelve, aki akadályozza, ezért kissé visszaléptek. 🙂
  És az is röhej, hogy az viszont nem probléma, hogy nem hogy a közkézhányadot, hanem a teljes részvénypakk darabszámát meghaladó darab részvényre van fedezetlen short pozi nyitva.
  Szóval valami nem kerek a tőzsdén, és most, hogy sok pénz maradt az embereknél, és egységesen léptek fel, hirtelen ezek a balhék kibuktak. Eddig csendben buktak a tulajok az ilyen shortokon.
  Szóval a tőzsde most egy rulettasztal piros téttel egyenlő.
  Állítólag van helye a piacon a shortnak. Lehet, minden szempontból át kéne gondolni a szabályozását, és igen, a túlzott fedezetlen short is szabályozandó valahogy
 • Szabolcs
  GrandMasterB
  2021-01-29 at 18:58

  igen, pont mint a 20.000-es bankjegy… Azért ebből is abból is kéne néhány marék 🙂

 • Gróf Lakatos Winnetou
  Magyar munkanélküliségi adatok?
  Na kérem, az úgy megyen, hogy az ember elveszíti a munkáját és regisztrál. 90 napig kapja az álláskeresési járadékot.
  Utána viszont szépen kifüstölik az embert.
  Én korábban multiknál voltam felsővezető, bolti eladó állást kínáltak valahol Rákosborzasztón. Mondták, hogy ha nem fogadom el, akkor taka van.
  Nem vártam, hogy keresnek nekem állást, de azt sem, hogy így kiűznek a rendszerből.
  Szóval a statisztika annyit ér, mint tavalyi naptáron a légypiszok.
 • Gergő
  Kicsit off: A 3D azonosítással csak én szívok? Tegnap 2 kártyával nem tudtam vásárolni. Csak a revolut ment, azt meg nem tudom tölteni. Otp-t beállítottam a neten, revolutot nem tölti igy se. Bb hitelkártyát nem tudtam neten intézni, voltam a fiókban, de még most se jó vmi.
 • csizkek
  Az ingatlanpiacos hir erdekes. HA ekkora a balhe mi tolja felfele az arakat? Es mekkora “arcraborulas” varhato ebbol, ha varhato. Mindenki fel az inflatol es azt hallottak akkor ingatlant kell venni vagy csak a nagyvarosi lakasberletekbol kikoltozok toltak meg a piacot?
  EU-ban, Mo.-on is horror arak vannak, szamomra erthetetlen ki birja ezt kifizetni.
 • Pít
  Az egy dolog h egy GameStop méretű részvényt felpumpálták a redditesek, de az már sokkal komolyabb h két nap alatt 10%-al megmozgatták a ezüstöt. :O
  reddit.com/r/wallstreetbets/comments/l68ill/the_biggest_short_squeeze_in_the_world_slv_silver
 • V.A.Laki
  “Ha kritizalod valakinek a befekteteset, es ettol felduhodik, akkor bizony hazardirozik. Ha valaki szereti, amije van, mit szamit a kritka? Ha lemegy az ara, vesz belole meg. De ha valami olyasmit kritizalsz, amit azert tartanak, mert holnap felmegy az ara, akkor ebbe belegyalogolsz.”

  Tenyleg eleg szorakoztato ez a Warren Buffet bacsi.

 • Pistu
  Kínai vakcina: “A szállítás négy szakaszban, négy hónap alatt történik – ismertette a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó szerint ezzel lehetővé válik majd az oltás felgyorsítása, ami emberek ezreinek életét mentheti meg, és hamarabb oldhatják fel a korlátozásokat is.” – Ezt csak én értem úgy, hogy nyárig maradnak a korlátozások?
 • Grand
  Pistu,
  Talan korabban, mert vedd hozza az orosz 2 millio adagot, a ki tudja mennyi Pfizert, Modernat es Astrat. Meg amit addig meg engedelyeznek.
  Ha tippelni kellene, en most majus elejet mondanek.
 • Kiszamolo
  Grand, meg vedd hozzá, hogy a magyarok valami 27%-a hajlandó beoltatni magát, de azt is csak amerikai vagy európai vakcinával és szerintem leghamarabb kora ősz…
 • TT

  A Portfolio már számolgatott, ők is májust tippelnek. A gond csak az, hogy ehhez be kéne adatni az összes kínai meg orosz vakcinát (amihez előbb meg is kéne jönniük) a lelkes önkénteseknek. Ráadásul ha kiderül, hogy azok mondjuk csak 50%-os védettséget biztosítanak (az új variánsok ellen meg esetleg még annyit sem), akkor kb. adtunk a sz*rnak egy pofont és kezdhetjük újra.
 • Jamroll
  Szerbiaban sorban allnak a kinai vakcinaert. Fene se tud eligazodni ki hogy gondolkodik.
 • Kiszamolo
  A legfrissebb KSH adat szerint sokat javult a helyzet, 33% igen, 28% talán beoltatná magát.

  Aki beoltatná magát, azok közül csak 27% fogadná el a kínai vakcinát és 35% az oroszt.

 • Jamroll
  Grand, az orosz vakcinaval kicsit szkeptikus vagyok. Moszkva tersegeben 0.6% volt az atoltottsag januar elejen. Most sem lehet sokkal tobb. A tobbi regio meg ehhez kepest is nagyon el van maradva. Putyin bejelentette, hogy az oroszok az elsok a sorban. Nem hiszem, hogy rohamos gyorsasaggal fog megerkezni az a 2 millio adag. Az UAE-nek azert valahogy megis jutott belole par adag. Rohadt sok penzert valoszinuleg megis mas a sorrend.
 • Kepe
  Szerintem tavasz végén vege a korlátozásoknak. Fognak szépen olyan szabályokat hozni, hogy aki nem veszi fel az oltást az rosszul jár. Addigra meg már az idôseket beoltják. A háziorvosuk simán beadja nekik. Az emberek 20-30%- addigra átesik a fertôzésen. A lényeg ne legyen túlterhelve az egészségügy. Nekem rengeteg ismerôsösöm átesett már a fertôzésen, köztük a barátnôm is akivel együtt lakom.
 • Grand
  Kiszámoló,
  Nekem olyasmi rémlik, hogy a 27% mellett kb. ugyanennyi a “talán”, tehát valószínűleg ők is. Szerintem a 60-70% simán összejön, pláne úgy, hogy az emberek egyre inkább szembesülnek majd az oltottak kivételezésével (=nem kell negatív teszt/karantén, meg ami finomság majd hozzá jön, pl. kijárási korlátozás nem érvényes). 5 millió/2 kínai elfogy azok között, akiknek elég az egy soros szalagcím (“a részletekbe belemenni nem érdemes”), ha az orosz megkapja az uniós engedélyt, az is elterjed (2 millió/2), a Pfizer/Moderna amúgy is kelendő. Meg amit még addig engedélyeznek.
  Fogadhatunk is: szerinted kora ősz, szerintem május eleje a 18 éven felüliek 60%-a. Deal?
 • vakcinás
  Jamroll, én pl. úgy gondolkozom, hogy amit az EMA engedélyez, az oké. Viszont amit a magyar kormány művelt az orosz meg a kínai vakcinával, az már PR-szinten is szörnyű. Hogy lehet ezután bízni az OGYÉI-ben?

  Szabolcs, ja, csak éppen a 20,000-es mögött van egy gazdaság, még ha nem is világelső, mégis fényévekkel több, mint ami a bitcoin mögött van, ami a semmi.

 • Kiszamolo
  Grand, meglátjuk.

  Egyébként nem volna baj, Izrael csinálta jól, háromszoros áron vásárolt rengeteg vakcinát, ami soknak tűnhet, de a lezárás sokkal drágább minden nap, mint a vakcina háromszoros ára. Szóval én támogatnám, hogy mi is vegyünk drágán jó vakcinát. Mert az egyeurós meg 15 eurós vakcinák háromszoros ára sem olyan nagy tétel. Meg aztán nem is kellene ingyen adni, aki akarja, soron kívül beoltathatja magát 45 eurós vakcinával.

  Csak hát nem túl bizalomgerjesztő sem a kínai, sem az orosz vakcina, a legalapvetőbb dokumentációk is hiányoznak és néha úgy tűnik, talán nem véletlenül.

  S Putyin sem adatta be magának az orosz vakcinát, talán nem véletlenül történt az sem. Nem is ajánlják 60 év felett.

 • Grand
  Jamroll,
  Az orosz vakcina szerződésben vállalt ütemezése: februárban 300e ember, március 500e ember, április 200e ember. A moszkvai átoltottság az ő dolguk, Putyinnak nagyon számít, hogy egy uniós országban minél előbb nagy tételben használják az orosz tudomány dicsőségét.
 • Meister
  Amennyi vakcina lesz, annyi ember lesz, aki beadja magának. Senki nem olyan hülye, mint az ellenzéki politikusok. Aki nem kéri az elérhető vakcinát, az az életével játszik. És mielőtt lélegeztetőgépre teszik, már késő lesz elmondani a családnak, hogy a tudományban kellett volna hinni az ellenzéki politikusok helyett.
 • Kiszamolo
  Meister, a tudománynak vannak elvárásai. Na azokat egyik orosz vagy kínai vakcina sem hozza, pedig nem túl nehezek: klinikai vizsgálatok és ezek dokumentációi: mellékhatások, eredményesség, kontrollcsoport fertőzöttsége és így tovább. Ettől tudomány a tudomány.

  Ha ezek nélkül veszünk oltást, na pont az a politika.

  Ha nem engedik bevizsgálni rendesen az oltást annak a hazai intézménynek, amit pont ezért hoztak létre, hanem hatalommal átverik az oltást a fejük felett, na az is a politika a tudomány ellenében.

 • ggg
  + vegyük hozzá azt a ~5%-t aki már igazoltan átesett, nemhivatalosan kb 15-20% az elismert vírus szakik szerint. Nyáron egyébként is elfog tűnni a vírus pihenőre, pont mint tavaly. Már most szervezkednek a vendéglátósok, köztük Tibiatya is a maga szerény másfélmilliós követőtáborával. Szerintem oltásigazolvány sem lesz. Február közepére ígérték legutóbb, már nyomtatniuk kellene, hogy kézbesíteni is tudják.
  Lassan egy éve megy ez a bohóckodás, kb itt a tűréshatár. Idősek, betegek be lesznek oltva, a többi ember aki élni is szeretne majd utazhat oltással vagy negatív teszttel, bár én ezeket sem erőltetném, főleg Schengenen belül. Őszre majd visszajön a vírus, méginkább megszelidülve, jövőre pedig ne csodálkozzunk ha már nem lesz ingyenes a vakcina 😀
 • Swim Swim
  A Pfizerről és Modernáról is vannak problémák, amelyek. Az Európai Gyógyszerügynökség(EMA) három fő kifogást emelt a Pfizer–BioNTech oltóanyaga ellen:
  -egyes gyártási helyeket még nem volt alkalmuk ellenőrizni,
  -hiányoztak a tömeggyártásra szánt, azaz kereskedelmi forgalomba hozott oltások adatai,
  -a bevizsgálásra küldött vakcinák minősége eltért azoknak az oltóanyagoknak a minőségétől, amelyeket a gyógyszergyár szériában készített.

  Az internetre került levelek alapján kiderült, hogy az európai uniós szervek nyomás alá helyezték az EMA-t, hogy mielőbb engedélyezzék a Pfizer vakcináját az Európai Unió tagországaiban, miután a hasonló amerikai és brit felügyeletek már szabad utat engedtek a vakcina korlátozott felhasználására.

  Azonkivül az oltástechnológiája teljesen új, szemben a hagyományos bevált technológiájú kinaival szemben

 • Kiszamolo
  ggg, legyen úgy.
 • Swim Swim
  Egy hete még 60%-ékos átoltottságról volt szó hogy akkor lehet enyhítés a korlátozásokon, pár napja ezt Gulyás már 70%-ra emelte, a mai nap meg egy magyar virológus(Duda Ernő) nyilatkozott hogy az emberek 90%-ékát kell beoltani ahhoz hogy a korlátozásokon enyhíteni lehessen.

  Mindenesetre én egyik oltást sem vagyok hajlandó felvenni, mivel teljesen egészséges vagyok és fiatal a vakcina sokkal nagyobb kockázatot jelentene számomra,oltassák magukat azok akikre veszélyes a koronavírus.
  Influenzára sem vettem fel soha, és még egyszer sem voltam beteg, a koronavírus meg kifejezetten krónikus betegekre öregekre veszélyes, nonszensz hogy egészséges embereket oltanak akik 80% tünetmentes vagy szó szerint immunis a koronavírusra.

 • Grand
  Meister,
  Eddig az ellenzéki politikusoknak hittem vakcinaügyben, akik valamilyen Sorostól (vagy Sörös? nem értettem pontosan) kapják az utasításokat, és ez olyan megnyugtató volt.
  De jó, hogy jössz, azt mondod, hogy oltani bármivel. Segíts nekem kérlek: van a családban középkorú krónikus beteg (crohn), akinek az influenza oltásból is a négy komponensű kell. Valamelyik vakcinát vizsgálták a mi szempontunkból?
 • einguaz

  Tudnál erről többet mondani, illetve esetleg pár hivatkozással alátámasztani az állításaidat?
 • Gergő
  Azt én sem értem miért számít bárkinek a vakcina ára, ha ilyen olcsó. Egy teszt sem jön ki a legdrágább oltás árából. Pár nap alatt annyi a kár, mint az összes oltás ára. Amúgy Izraelben van online egészségügyi rendszer és kiadták a tömeges adatot. Jó kis teszt ország. De ezzel együtt jó üzlet lesz, ha bejön, egyelőre még így is sokan elkapják.
 • István
  Engem az érdekel külnösen, hogy vajon még meddig tart az államok türelme? Mikor jön el az a pont, amikor a pénzügyminiszter benyögi bárhol, hogy akkor idáig tartottak a tartalélok, most már kénytelenek vagyunk újraindítani a gazdaságot, mert örökké nem mehet a Kurzarbeit se, kerül, amibe kerül, ha emberéletbe, akkor abba.
  (Bár ahogy hallom a híreket, a németek még inkább beleássák magukat a sza*ba, egy ideig az is tervben volt, hogy leállítják a tömegközlekedést, hogy az emberek ne csámborogjanak. Na de egyszer ott is kimerül a kincstár, pénzt nyomtatni meg ugye “csak úgy” nem lehet büntetlenül.)
 • Dorian Gray
  megnéztem a linket, nagyon felkapták az ezüstöt, aztán picit szétnéztem az ajánlott bejegyzések között, és látom a Nokiat is kiszemelték maguknak azóta már. Érdekes. Egyik haverom, aki komolyabban olvasgat minden sz@rt ott, meg rengeteget ül gép előtt a munkája miatt is, meg is talált, hogy szerintem nem lenne-e jó belevenni azokba amiket ezek kezdenek verni, ha már úgyis van ideje nézni az árfolyamot akár óránként, aztán bármikor ki lehet szállni. Mert, hogy most lehet ezek miatt a “hülyék” miatt 2-3 naponta lehetne annyit keresni mint amennyit évente hozna azonos mértékű befektetés. Hááát mondom 😀
  Én emlékszem, amikor én vettem tettem be tőzsdére pénzt. Azonnal elindult lefelé 4-5%-ot, na mondom jól kezdődik 🙂 De aztán az ember megszokja. Persze ésszel csinálva.
 • Szabolcs
  vakcinás
  2021-01-29 at 20:51

  “Nem termel (maga a Bitcoin) semmit”

  Erre írtam, hogy pont, mint a forint. De írhattam volna bármit: $, €, vagy Gellért-hegy, tekintve, hogy előbbiek jelek, utóbbi meg eléggé mozdulatlan… Vagy valamit rosszul írtam?
  1 vacak milliomod bitcoin-om nincs. Csak azt jeleztem, hogy valami nem kerek az idézett mondással.

 • #mindmeghalunk
  “Aki nem kéri az elérhető vakcinát, az az életével játszik.”
  Meg aki kimegy az utcára az is… de aki otthon marad az is…
  Jelenleg 365e az igazolt fertőzött itthon, s a szakik szerint min 10x a valós és van 12e halott (amiből nem tudjuk, hogy mennyi aki pl coviddal de nem covidban halt meg). De ha 5x-el számolunk akkor 0,65% a halálozás. Ezzel áll szemben a gazdasági, társadalmi kár.
 • crs
  A GME/AMC short squeeze a mostani fiatal generacio digitalis Occupy Wall Street megmozdulasa es meg raadasul a virusugyi eloriasoknak is megfelel, a fotelbol lehet bomlasztani a hedge fund-okat.
  Szamos erdekes kovetkezmenye mar most lett, olyan szereplok kerultek atmenetileg egy oldalra (AOC/TrumpJr/Cruz/etc.) akik alapvetoen a politikai polarizacio miatt szoba sem allnak egymassal normal esetben, vagy hogy a Robinhoodrol kiderult hogy igazabol a Notthingami Sheriff mukodesi modelljevel dolgoznak, cserebe egy nap alatt vesztettek el az ugyfeleik teljes bizalmat, a tervezett IPO nagy valoszinuseggel kuka ahogy a ceg is.
  Raadasul az igazi short squeeze meg csak most kezdodik.
 • Firpo
  Én legkésőbb május 1-et mondanék feloldásra. De szerintem ahogy megjön a jó idő egyszerűen nem lesz betartható a korlátozás. A veszélyeztetett réteget addigra beoltják, a többit pedig nem fogja már érdekelni annyira elege van mindenkinek.

  Ruszki+kínai vakcinával millió számra oltanak, felesleges parázni, ha lenne komoly mellékhatás az már kiderült volna. A legrosszabb ami lehet, hogy nem olyan hatékony mint mondják.

 • Törzsirodista
  Egyébként csak én érzem úgy, hogy az EU-s vakcinabeszerzéseknél valami nagyon nem tiszta?
  – Titkosított szerződések, melyek közpénzből mennek
  – A gyártóknak hatalmas kifizetett előlegek, de akadozó szállítások, csökkentett mennyiség
  – Szájkarate a gyógyszercégekkel, de semmi konkrét intézkedés

  Egyáltalán miért engedik, hogy az EU-s gyárakból exportálják a vakcinákat, amikor az Unióban sincs elég?

 • Husz János Puszita

  Azért, mert az EU azt akarja, hogy mindenkinek egyformán jusson oltóanyag, ne csak a gazdagabb államoknak. Azon kívül közös beszerzéssel jóval olcsóbban jutnak hozzá, a mennyiség okán.

 • tip
  ha minden kötél szakad, akkor a politikusok fogják megoldani. Betiltják a kereskedést a részvénnyel, likvidáltatják a pozíciókat. Vagy: felhígíttatják a részvényt (esetleg csak belengetik, hogy ez lesz). Inkább, minthogy a hedgefond nyomában a bróker és végül a clearinghouse is boruljon, mert ők ugyanúgy nem tudják zárni a shortot.
 • #mindmeghalunk
  @törzsirodista
  “– Titkosított szerződések, melyek közpénzből mennek”
  index.hu/kulfold/2021/01/29/astrazeneca-europai-bizottsag-koronavirus-szerzodes/

  “– Szájkarate a gyógyszercégekkel, de semmi konkrét intézkedés”
  korkep.sk/cikkek/kulugyek/2021/01/29/az-europai-bizottsag-megbizasabol-ellenorzest-tartottak-az-astrazeneca-del-belgiumi-gyaraban/

 • TTT
  cimlap.blog.hu/#bloghu/lenyeget/2021/01/27/de_jo_hogy_nem_vezettuk_be_az_eurot_vagy_megsem
 • #mindmeghalunk
  “Egyáltalán miért engedik, hogy az EU-s gyárakból exportálják a vakcinákat, amikor az Unióban sincs elég?”
  hu.euronews.com/2021/01/29/az-eu-elfogadta-a-koronavirus-elleni-vakcinak-exportjanak-kontrolljara-vonatkozo-mechanizm
 • Zedder

  Ez a posztod pontosan miért is született meg ma este? Exporttilalom van a vakcinára, és legalább egy szerződést nyilvánosságra is hoztak.

  Kinek az oldalán állsz, miért FUD-olsz?

 • Pít
  Én vásároltam ezüst ETF-ből egy keveset, játéknak jó lesz, főleg ha ez is 7000%ot megy mint a GME 🙂
  Amúgy már a legtöbb bróker, még a nagyok is interactive/robin már az ezüstöt is letiltotta, valahol meg 1000 szeresére emelték a spreadeket, őrület 😀
 • ggg
  Amúgy az nem fura, hogy még az Usa-ban is több embert oltottak be eddig, mint Kínában? Ráadásul nem is lakosságarányosan, hanem összesen. Pedig ott van vagy ötféle sajátgyártású vakcina, előbb ismerték a vírust + egy délután alatt felhúznak egy szuperkórházat, nem vacakolnak annyit az engedélyeztetésekkel sem, akkor miért kevesebb az eddig beoltott ember? Ráadásul hazudhatnának nagyobb számot is 😀
 • Grand
  Firpo,
  A kínaiak állítólag már 15 millió embert beoltottak, de a 60 év felettieket még csak most fogják elkezdeni, eddig a 18-59 év közöttieket oltották. Továbbá a klinikai tesztek harmadik fázisába már nem tudtak elegendő időset bevonni sem Kínában, sem a nagy tesztlaboruknak számító Brazíliában.
  index.hu/kulfold/2021/01/25/kina-oltas-kampany-idosek/

  Itthon az oltási terv szerint a kínaival akarják a 60 év felettieket, mert talán az lesz a leghamarabb elérhető. A felesleges parázni kijelentésedet ennek alapján átgondolnám.