Kizárólagos szerződés

Ha már ingatlan a téma, essünk túl ezen is, mert sokan rosszul tudják és ennek sokan örülnek.

Tehát: hiába kötöttél ingatlanossal kizárólagos szerződést, ha nem ő adja el az ingatlant, hanem te, akkor nem jár neki semmi. Legalább is a Magyar Ügyészség szerint. Se a jutalék, se marketing díj, semmi hasonló. Ha pedig a vevő bukja a foglalót, mert visszalép, abból sem kell adni az ingatlanosnak. Hiába íratták alá veled, hogy de.

Ugyanígy tiszteségtelennek bizonyult, hogy az ingatlantulajdonosnak nincs joga bármikor felmondania a szerződést. Mivel nem minősül egy ilyen szerződés tartós jogviszonynak, bármikor felmondható mindkét fél által és ezt a jogot nem lehet kizárni.

“Tisztességtelen a szerződéseknek az a kikötése, mely szerint a megbízónak akkor is ki kellett fizetnie a jutalékot,  ha az ingatlanközvetítés nem járt eredménnyel. Sértette a jóhiszeműség és a tisztesség követelményét az is, amikor kizárták annak a lehetőségét, hogy az eladó a saját ingatlanát maga is értékesíthesse, vagy korlátozták, hogy az ingatlanközvetítői szerződést felmondja. Tisztességtelen volt az a szerződési kikötés is, amikor az eladónak tűrni kellett azt, hogy a közvetítő az ingatlan értékesítésével kapcsolatos tárgyalásokon jelen legyen.

Az ingatlanközvetítő hirdetési és marketing tevékenységéért külön jutalék tehát nem jár, mivel a jutalék a szerződés szerint a sikeres eladásért (bérbeadásért) jár.

Ellentétes a jogszabályokkal az is, hogy a vállalkozás a szerződést bármikor felmondhatja, miközben a fogyasztó ugyanerre nem jogosult. A perbelihez hasonló, egy ingatlan eladására létrejött kizárólagos közvetítői szerződés esetén a fogyasztó felmondási jogának kizárása azért nem lehetséges, mert a közvetítői szerződés nem minősül tartós jogviszonynak, így a felmondás joga nem korlátozható és nem zárható ki.”

Olvasd el, csak hogy tisztában legyél a jogaiddal. De még mielőtt elolvasod, nagyon olvasd át azt a szerződést is, amit alá akarnak veled íratni és nyugodtan húzogasd ki azokat a részeket, amik neked nem tetszenek. Egy ilyen szerződésben gyakran oldalakon át sorolják a kötelezettségeidet és a fizetnivalóidat, de jellemzően egy szó sincs arról, hogy mit garantál, vagy vállal az ingatlanos.

Az ügyészség újabb ingatlanközvetítői szerződés tisztességtelen kikötései miatt perelt sikeresen

Tisztességtelen szerződési feltételeket alkalmazott több ingatlanközvetítő irodahálózat

 

Share

319 hozzászólás

 • Grand
  Oké, de ebben az is szerepel, hogy kizárólagosság esetén az ingatlant a tulajdonos nem hirdeti. Ez azért sokak mosolyát elveheti.
 • Kiszamolo
  Grand, nem hirdeti, oké. De ha valaki meg akarja venni, megveheti, anélkül, hogy fizetne a tulaj az ingatlanosnak. Éppen erről szól az ítélet. Meg arról, hogy olyan nincs, hogy nem lehet felmondani akármikor egy ilyen szerződést. Ennek ellenére állítólag a mai napig benne van a szerződésekben ezeknek az ellentéte.
 • Grand
  Megveheti, de ha nem hirdetheti, akkor idegenek elég nehezen fogják megtalálni. Ez azért eléggé leszűkíti a lehetőségeit. No persze az az alapfelállás, hogy nem kezdünk ingatlanossal.
 • Kiszamolo
  Grand, azzal semmi baj, ezt írta alá. A baj azzal van, amikor az ingatlanos nem hozott egyetlen vevőt sem, nem engedték kilépni az eladót a szerződésből, aztán amikor az eladó maga adta el az ingatlant, mert az ingatlanos le sem tojta, akkor jött az ingatlanos a jutalékért, hogy az neki jár.

  Kimondták még 2019-ben, hogy nem jár neki semmi ebben az esetben.

  “Sértette a jóhiszeműség és a tisztesség követelményét az is, amikor kizárták annak a lehetőségét, hogy az eladó a saját ingatlanát maga is értékesíthesse, vagy korlátozták, hogy az ingatlanközvetítői szerződést felmondja.”

 • Tittán
  Lakhatást keresünk BP-en, vagy a környékén, 40-50M között, kertkapcsolattal. Nagyon nehéz, nem sok olyan ingatlant láttunk, amiben be is költöznénk.
  Már többször gondoltam, hogy ingatlanos segítségét veszem igénybe, de valami ősrégi berögződés, vagy nem tudom, de sokan nem szívesen paktálnak le velük.
  A másik elfordulás akkor történik meg, ha nulla készültségű sorházat kínálnak megvételre.
 • Z
  A napokban tudtam meg, hogy a szomszéd eladja a lakását. Érdekelne a lakás, de korábban szerződést kötött egy ingatlanos céggel. Ha visszalép, akkor 1M forint ‘bánatpénzt’ kell fizetnie… Nem jutalékot, bánatpénzt 🙁
  Nagyon bosszant, hogy semmivel nem járulna hozzá a közvetítő az adásvételhez, de kihúzna a zsebemből 1M forintot… Nem érzem korrekt hozzáállásnak, de biztos, csak rossz oldalon állok :/
 • usespanner
  Vagy az ingatlan.közvetítő válik kiszolgáltatottá, vagy az ingatlan tulajdonosa.
  Utálom, ha az ügyeskedők járnak jól.
 • Kiszamolo
  Z, olvasd el: NEM JÁR BÁNATPÉNZ!!!!!!

  Erről szól az ítélet. Az ilyen kikötés semmis. Jelentsd fel az ingatlanost.

  MUTASD MEG A SZOMSZÉDNAK EZT A CIKKET!

 • Grand
  Ez teljesen jogos, támogatom.
  Akkor kacifántosabb a történet, ha kiderül, hogy kizárólagosság esetén a tulaj is hirdeti a lakást, azaz szerződést szeg. Ezt pedig nem nehéz bizonyítani. Szerintem a tulajok döntő többségénél jelenleg is ez a helyzet. Polgári per stb., és ilyen szempontból az ingatlanosnak lesz igaza. Mert a tulajok nagy részéhez csak az jut el, ha én adom el, akkor nem kell fizetnem az ingatlanosnak. Igen, de…
 • Kiszamolo
  Grand, igen, ha vállalta, hogy nem hirdeti, akkor ne is hirdesse.

  De itt van Z. Meg akarja venni a lakást, mert hallotta, hogy eladó. A tulaj nem hirdette. Ilyen van.

 • Z
  Kiszamoló, úgy értelmeztem, hogy jutalékot nem kérhet, és a ‘bánatpénz’ a kibújó a cégek részéről, de ‘nem értek hozzá’.
  Nagy öröm lenne, ha nem kellene a ‘semmiért’ fizetni, de akkor cserébe feljelentés /bíróság? Nem tűnik könnyű útnak.
 • Kiszamolo
  Z, szerintem az ingatlanos is tudja, mi a dörgés. De biztos van valami békéltető testület, ahol elmagyarázzák neki, hogy miért nem úgy van, ahogy szeretné.
 • Surci
  Ingatlanosként írom, nyugodtan megveheted a szomszédtól, el nem végzett közvetítésért nem jár semmiféle pénz. A Kúria nem fogja megítélni neki, nem egy precedens van erre, az ellenkezőjére meg egy sem. Költségtérítést ellenben kérhet a tulajtól ha úgy szól a szarződése és a költségeit számlával tudja igazolni.
 • John Doe
  Egy ingatlanos munkát és nem kevés pénzt tesz bele egy eladásba. A kizárólagos szerződés arról szól, hogy cserébe x hónapig kizárólag ő adhatja el a lakást vagy a tulajdonos hirdetés nélkül.
  Ez utóbbi pont miatt kénytelen az ingatlanos dugdosni a lakást. Meg aztán vannak a mutatás után visszaosonó, oldjuk meg okosba’ típusú vevők.
  Ha az eladó bármikor kiugorhat, akkor nem lesz olyan bolond ingatlanos, aki potyára dolgozik.
  Gyakran az ingatlanos, ha megfeszül se tud vevőt hozni, mert a tulaj által meghatározott ár teljesen irreális.
  Szóval komplex a történet.
 • Kiszamolo
  John Doe, egyetértek veled, hogy ha a tulajdonos aláírta, utána ne okoskodjon.

  Az is gusztustalan, ha valaki elmegy ingatlanossal, aztán visszamegy nélküle. Ha már ingatlanost ugráltatta, fizesse ki. Ha szerinte sokat kér, akkor ne is vegye igénybe még egy megmutatásra sem.

  Ha meg irreális az ár, miért vállalja el az ingatlanos, ha tudja, hogy annyiért nem lehet eladni???? Ennyire unatkozik, vagy ennyire nem megy a bolt? Tényleg nem értem, mi motiválja ebben az ingatlanosokat.

 • Zsolt
  Nálunk is kacifántos volt a történet, de nem pont így.

  Ingatlanossal kötött szerződés után kaptunk ajánlatot amit elfogadtunk, de idő közben derült ki, hogy az ügyvéd nem éppen jóhiszemű szerződést rakott össze és ugye az vevő hozza az ügyvédet, mi pedig feltettük hogy nem kell másik, mert mind a két felet kéne képviselje. Úgyhogy kiugrani nem lehetett mert akkor jár a pénz az ingatlanosnak. Elég nehéz kör volt.
  Ajánlom a szerződésből való kihúzást (nincs pénz csak ha volt adásvételi, sem előbb mint a foglaló sem akkor is ha meghiúsult etc.), mert én nem tudtam hogy lehet illetve jóhiszemű voltam és azt vártam más nem ennyire pénzéhes.

 • ingatlanos
  Tegyük fel, a közvetítő azt vállalja, hogy felderít az eladónak egy olyan személyt, aki megveszi a házát/lakását. Te keresel az ingatlan.com-on, megtalálod a hirdetést, leírásból jónak tűnik, képek alapján felkutatod a tulajt, becsengetsz, megegyeztek. Vagyis a vállalás, közvetve, de teljesült. A Te olvasatodban ezért a közvetítőnek nem jár semmi, ha kizárólagos a szerződése, ha nyílt. Akkor a közvetítő nem közreműködött ebben a folyamatban semmilyen formában? Szerintem de, hiszen felrakta úgy és olyan felületre, hogy az Téged, mint keresőt elért és azt érdemesnek találtad arra, hogy időt és energiát szánj rá, hogy felkutasd. Nem jogos, ha ezért a szakember pénzt kér? Mi a véleményed?
 • Kiszamolo
  ingatlanos, azt írtam le, amit az ügyészség mondott. Kérdezd meg őket, miért ezt mondták a hatályos törvények alapján?

  Egyébként szerinted mennyi jár az ingatlanosnak, ha egyszer kiment, csinált egy kis géppel 10 fotót és havi ötezer forintért felrakta az ingatlan.com-ra? Érzésre úgy három óra munka utazással, feltöltéssel együtt, kiadás mondjuk nyolcezer forint.

  tényleg kíváncsi vagyok, szerinted ezért mi lenne a korrekt ellentételezés, ha nem a te fizetésedről lenne szó? Hanem mondjuk neked kellene kifizetni.

 • Milovecz Laci
  Mindenekelőtt jelezném, hogy a 12éves ingatlanos tevékenységem alatt nem volt kizárólagos megbízásom, sőt a youtube-on van pár videóm azokról a trükkökről, ahogy eladják neked. De egy kb 2017-18 körül kelt állásfoglalást idecitálni úgy, hogy nem tájékozódsz az azóta közvetítő cégek által hasonló témakörben megnyert perekről, (én tudok kettőről biztosan és nem dolgozom nagy cégekkel) minimum felelőtlenség. Mert azt gondolod, hogy nagy hálózatok ügyvédjei, azóta sem találják, hogy hogyan tegyék ezeket a szerződéseket jogszerűvé és védhetővé. Nem olvastam ezt az oldalt eddig, de csak bízhatok benne, hogy sokkal körültekintőbb írások jelentek itt meg.
 • Haha
  Az ingatlanosok egy [szerkesztve], erkölcsileg a legnagyobb helyes kikerülni őket, mindenhogyan, pl. hogyha tetszik egy lakás hirdetés, küldd oda egy haverodat, aztán így megvan a cím, becsöngetsz az eladóhoz, ennyi.
 • ingatlanos
  Akkor pontosan 8.000 Ft-tal károsítottad meg azt az embert a megkerüléssel, nem?! Mi alapján érzed magad feljogosítva, hogy megkárosíts bárki mást, bármennyi forinttal?
 • Kiszamolo
  2019-es állásfoglalások, sőt megnyert perek, nem állásfoglalások….

  S elég magabiztosan nyilakozol, miközben azt sem tudod, miről szóltak a perek és hány pert nyert meg és ki.

 • Kiszamolo
  ingatlanos, én nem, én senkivel nem szerződtem semmire. Az eladó, az szerződött, tőle kérdezd meg, fizet-e neked 8 ezret.

  De a kérdésemre nem válaszoltál.

 • dioc
  Doe
  1/3
  A kizárólagos szerződés nem arról szól, hogy a tulajdonos nem adhatja el az ingatlanát (ezt jogilag sehogy sem lehet számára megtiltani), hanem arról, hogy más ingatlanközvetítővel nem köthet szerződést annak értékesítésére. A DH kizárólagos szerződésbe ugyan bele van ugyan írva, hogy a tulajdonos maga sem hirdetheti az ingatlanát, de ha tulajdonosként rákérdezel az ingatlanostól arra, hogy szerződéskötést követően töröld-e a már futó hirdetésed, azt fogja mondani, hogy nem kell törölnöd, de ha te adod el az ingatlant, akkor a szerződéses jutalék felét kitevő átalánydíjat kell fizetned a közvetítőnek.
 • dioc
  Doe
  2/3
  Ennek az átalánydíjnak a létjogosultságát azzal indokolják, hogy ők annyi energiát fognak beleölni az ingatlan értékesítésébe, hogy megalapozottan vélelmezhető, hogy még az az ügyfél is az ő hirdetésükön keresztül fogja megtalálni a tulajdonost, akit nem az ingatlanos hoz lakásnézőbe.
  Nyilvánvaló ugyanakkor, hogy ezzel az átalánydíjjal valójában azokra az esetekre akarják magukat bebiztosítani, amikor a vevő az ő tevékenységük révén figyel fel ugyan az ingatlanra, de aztán őket megkerülve, közvetlenül a tulajdonossal köti meg az adásvételi szerződést. Az átalánydíjas kizárólagos szerződések tisztességtelensége viszont pont abban rejlik, hogy nem vesz tudomást arról a lehetőségről, hogy a tulajdonos és a vevő mégiscsak az ő közvetítésük nélkül talált egymásra.
 • dioc
  Doe
  3/3
  Ebből kifolyólag az lenne valószínűleg az egyetlen jogszerű és tisztességes szerződésszöveg, amiben nem átalánydíjra, hanem konkrét összegű költségtérítésre tartanának igényt olyan esetekben, amikor mégis nélkülük köttetik meg az üzlet.
  Előre meghatározhatnák, hogy mennyibe kerül nekik egy-egy érdeklődővel kiutazni ingatlannézőbe, mennyit fizetnek a hirdetési portáloknak havonta egy-egy, általuk publikált ingatlanhirdetés után, és mennyi jut egy-egy hirdetésre a saját weblapjuk fejlesztési és üzemeltetési költségeiből havi bontásban. Abban az esetben pedig, ha mégis nélkülük jön létre az üzlet, nem egy légből kapott átalánydíjat próbálnának kiszámlázni, hanem tételesen felsorolnák, hogy milyen valós költségek után kérnek költségtérítést a megbízótól a szerződéses jogviszony fennállásának minden egyes hónapjára.
 • ingatlanos
  Megbízó oldalról ez szerződésszegés, a vevő oldalról felbujtás. Nem szerintem, hanem a magyar törvények szerint. Naiv dolog azt hinni, hogy azért mert Te nem írtál semmit, nem tartozol felelősséggel.

  “tényleg kíváncsi vagyok, szerinted ezért mi lenne a korrekt ellentételezés, ha nem a te fizetésedről lenne szó?”

  Nem az Én fizetésemről van, mert Én nem így dolgozom. Akinek ennyi a hozzáadott értéke, nem érdemel többet. De Te nem a kókány, tróger, semmirevaló, magukat ingatlanosnak nevezők ellen emelsz szót, hanem egy komplett szakma ellen hergelsz. Szerinted nincs ma Magyarországon olyan ingatlanos, aki hozzáadott értékkel bír és szakmájában profi?

 • Milovecz Laci
  A tapasztalataim alapján, amikor valaki megnéz egy ingatlant velem és úgy gondolom, hogy van értelme beszélgetnünk, akkor szoktunk eljutni odáig, hogy valójában mit szeretne. Az első általa megnézett lakást, a legritkábban. (mielőtt bármelyik okostojás jelezné, hogy mert nem az igazat hirdetem, javaslom megnézni a hirdetéseimet) Beszélgetünk és mit ad isten, három-négy ajánlat után jóesetben megtaláljuk az igazit. Ti, az életcsászárai, ettől fosztjátok meg magatokat. Csak szólok. Aztán mi a vége? Fröcsögés, meg butaságok tömkelege, ahelyett, hogy bíztál volna abban, aki ért hozzá. Talán már az új otthonodban ülnél és nem lennél ennyire frusztrált.
 • Körtefa
  Én, árkon túli gyepmesterként beleszólva: biztos, hogy az Ügyészségre célszerű itt hivatkozni?
  2020. április 1. óta korlátozott precedensrendszer van Magyarországon, ahol a Kúria határozatai kötelező érvényűek az alacsonyabb rendű bíróságokon, attól eltérni nagyon indokolt esetben lehet.

  “A Kúria hivatalos lapjában, vagyis a Bírósági Határozatok Gyűjteményében (BHGy) közzétett minden egyes egyedi ügyben hozott határozat precedens-erőt kap.”
  Lásd: jogaszvilag.hu/szakma/mit-jelent-a-korlatozott-precedensrendszer-bevezetese/

 • untermensch4
  Volt már olyan hogy ingatlanos kizárólagos ÉS eredménykötelmes szerződést kötött? A teljesítéskötelem+kizárólagosság nagyon kényelmes, én is ilyen munkaszerződést szeretnék. 🙂
 • Haraszti Gábor
  Számomra teljesen világos hogy a modern korunk egyik legnagyobb biznisze az ingatlanozás ,közvetlen a motivációs tanácsadás után. Csak az egyiknél a Te tulajdonodat “értékesítik”, a másiknál nincs is termék amit értékesítenek.A marketing és a sales két az ember manipulálására létrejött “áltudományág” , ami képes az irreális jutalékot irreálisan elvégzett munkájért cserébe ,irreállisan ellentételeztetni. Sem értéket, sem szellemet, sem előállított javakat nem képvisel . A képet fotós készíti, az adás-vételt ügyvéd, az adatbázist illetve online megjelenést informatikus.
  A legnagyobb probléma hogy még mindíg van rá kereslet ,sok más hasonló embereknek szükségtelen kapitalista ,mágneskörmű szörnyszülöttekkel eggyütt.
  Szeretem az olyan kijelentéseket ahol a sérelmezett fél legitimáltatni akarja a nagyobb tőkével rendelkező cég jogiembereinek hatalmát, mert jogszerűen “kidolgozták” a lopást!
 • Haraszti Gábor
  Folyt:
  Természetesen ha az ember aláír egy szerződést annak már hatalommal kell lennie felette, és a jó zsíros lóvén felhízott ingatlanos jogi képviselők néha feltudnak böfögni egy mondatot miközben életek álltal összegyűjtött
  tulajdonokon “élősködnek”: PROFIT mindenek felett!
  Nem az a baj hogy aláír egy szerződést valaki, a baj hogy nem ugyanaz a tárgyalási pozíciója annak aki a többször leadóztatott pénzéből szeretné az ingatlanát továbbadni. Ha szorosan nézzük szerződésben kikötésért pénz jár, de kiváncsi vagyok mikor kérdéses az eset akkor milyen erkölcsi princípiumok érvényesülnek a PROFITén kívül?
 • Kiszamolo
  ingatlanos, de, biztos van olyan, aki profi ingatlanos, aki megéri az árát. De azért az ennek a szakmának egy nagyon szűk rétege, mondhatni a kivétel.

  De még egyszer: szerinted mennyi lenne a fair összeg azért, hogy lefotózol egy ingatlant (az átlag ingatlanosnál ez a kifejezés is barokkos túlzás, lő, ahogy éppen tud 15 szörnyű képet, a feleségem is különbet csinálna a telefonjával), ez mondjuk egy óra, utazással együtt max három. Ebből írsz egy hirdetést, ami megint csak nem a marketing csúcsa, hogy őszinték legyünk és ezt feltöltöd maximum három weboldalra, ahová bárki egyébként fel tudná tölteni.

  Ha a hirdetés korrekt lenne, az érdeklődők 90%-a el is tűnne, tehát el sem kellene menni velük sehová. Nem a helyszínen derülne ki, hogy az ingatlan nem ott van, nem akkora, nem olyan állapotú és így tovább.

  A gép előtt megnéznék az átküldött anyagot, a környéket, a videót, az alaprajzot, esetleg egy reális állapotfelmérést és csak akkor mennének, ha tényleg érdekli őket. Így tíz, de maximum húsz megmutatásból elmenne az ingatlan.

  Az előző cikk pont arról szólt, hogy 20 ingatlanból egyet sem érte volna meg megnézni, mert átverés volt. Megspóroltunk magunknak is, de az ingatlanosnak is 20 utat, szívesen.

  Szóval lécci azzal ne gyere, hogy 15-ször kell legalább kimenni, ezt az ingatlanosok maguknak köszönhetik.

  Tehát szerinted ezért mennyi lenne a fair árazás ennyi munkáért? Nem abban a minőségben, ami ma egy átlagos minőség(telenség), hanem ha tényleg jól dolgozik az ingatlanos, szépek a képek, a videók és az állapotleírás használható és így tovább.

 • Kiszamolo
  Milovecz Laci, nem vagyok frusztrált. A kínálat egy rakás szemét aranyáron, olcsóbb újat építeni minőségi anyagokból, mint venni egy 20 éves házat, de ez nem az ingatlanos bűne.

  Amiért frusztrált vagyok, az az átverés, amit ez a szakma csinál. Hogy a helyszínen derül ki, hogy az ingatlan nem ott van, nem akkora, nem olyan és alapvető információkat elhallgattak, ami miatt el sem mentem volna megnézni az ingatlant. Az előző cikk csak erről szól. 20 ingatlanból 20 megvételre alkalmatlan, csak erről mélyen hallgatott az ingatlanos.

  Ilyenkor mi járhat a fejében? Nem veszem észre, hogy az ország legforgalmasabb főútja 50 méterre van és egy vegyi nagyker van a házamtól 20 méterre? Hogy nem veszem észre a szembelévő iskolát?

  2, Leírtam többször, fizetnék azért, ha valaki hozna egy élhető és használható ingatlant annyiért, hogy ne kerüljön többe, mint egy új, lásd első pont. De végignéztem az ingatlanosok saját oldalait is, ott is csak szemét van. Így érdekelne, honnan akasztanál le egyet nekem?

  Éppen tegnap találtam egy gyöngyszemet egy helyi iroda oldalán: 93 millió az az ingatlan, amit a tulajdonos 139 millióért hirdet és nem is tudta, hogy ez az iroda visszaél vele. De az iroda ajánlatai ilyenekkel vannak tele.

  huingatlan.hu/Elado_csaladi_haz_Budaors/6301239/ 98 millió (Update: szóltam a valódi tulajnak, kioszthatta az ingatlanost, mert változott a hirdetés. De van róla printscreen.)

  kontra

  ingatlan.com/32008921 139 millió

  3, Többször hangsúlyoztam, hogy nem tartom fairnek kikerülni az ingatlanost. Ha valaki felhívja, onnantól kezdve fizessen neki.

 • minimal
  ott van elrontva, hogy ha az ingatlanozás egy korrekt bérezésű meló lenne, valszeg senkit nem zavarna hogy a több 10Mft tetejére még ki kell valakinek fizetnie mondjuk 500e Ft jutalékot. ezzel szemben több % a mostani jutalék, a magas ingatlanárak mellett. a meló tényleg nem igényel magas képzettséget.
  a környéken épülő házhoz a befektető és az ingatlanos jön 10-20 milliós nagy terepjáróval, a melósok meg egy kb. 15 éves alsó-közepes autóval, vagy gyalog. nem brigádautó, benne van a gyerekülés is hátul.
 • Surci

  “Tényleg nem értem, mi motiválja ebben az ingatlanosokat.”

  Két dolog, amit leírtam az előző postban is:

  1. ha nagy franchise-nál dolgozik, ott a behozatali pontrendszer. Tökmindegy hogy milyen kecót és milyen áron, de havi 3-6 lakást be kell vinni a rendszerbe, különben nem kapja meg a jutalékának a felét, hanem csak 30%-ot. Ezt “motivációs rendszernek” nevezik, valójában sima lehúzás a felsővezetéstől.

  2. mivel sem időt, sem energiát nem fektet bele, egy általános szerződést aláíratni és 2 képet elkattintani meg semmibe nem kerül, így túlárazva felveszi, és már megvan a tulajhoz a kontakt. Ahogy telik az idő és sürgősebb lesz az eladás, fokozatosan lejjebb vihetik az árat, illetve ha a tulaj elunja, és folyamatos kapcsolatban volt az ingatlanossal, neki adhat egy kizárólagost, hiszen már azért ismeri valamennyire. Ilyenkor szoktak elkezdeni ténylegesen foglalkozni vele.

 • McDennis
  Azt mondja már meg nekem valamelyik “szakember” hogy az ingatlanügynökösdi, miért szakma? Az hogy valaki fel tud rakni egy hirdetést az szakma? Az hogy valaki tud faszán kampózni valamiről az szakma? Zargatni ártatlan embereket telefonon az egy szakma?

  Nyilván van az a 0.01% aki megéri a pénzét az ingatlanosok közül, nyílván. Csak hol vannak ezek?:D

 • a panel 50 árnyalata
  Én budapesti paneleket nézegetek, nem prémium egyedi családiházakat így csak erről mondok véleményt.
  Kritikán aluliak a képek minősége, sok helyen hiányzik az alaprajz, ami a panelnél a hasznos információ 90%-a, valamint fényképek az ablakokról, fűtőtestekről, fürdőről es konyháról, ami a hasznos infó maradék 10%-a. Van olyan lakás amit 11x ! hirdetnek csak egy portálon. Én egy panel hirdetéséért nagyjából 20-50 ezer Ft-ot tartanék reálisnak, ha az összes infót rendelkezésemre bocsátják és mondjuk még a társasház eddigi es tervezett felújításairól is kapok információt.
  Miklós szerintem abból indul ki hogy talpraesett aktív korú jó gondolkodású emberek akarnak ingatlant eladni és venni és ebben az esetben tényleg szükségtelen az esetek többségében az ingatlanos, viszont külföldieknél, időseknél stb. abszolút szükséges lehet.
 • Milovecz Laci
  Hát ilyet még nem láttam, komolyan. Róluk nem hallottam, ez tényleg gáz, de nem ez a jellemző. Egymillió pénzügyi (valami ilyesmivel foglalkozol, ha jó látom) tanácsadót is iderángathatnék, akik a munkájukat minősíthetetlen módon végzik. Az, hogy ezt nem teszem, az azért van, mert eszem ágában sincs általánosítani. Ezen a fórumon is az történik, hogy a kollégáimat megpróbálod égetni, hogy olcsó népszerűséghez juss, aztán jön a persze biztos vannak hozzáértők szöveg. Jelezném ismét, hogy tájékozatlan vagy a kizárólagos mb témakörében és fals információkat közölsz.
 • ingatlanos
  Na, úgy érzem jó felé haladnak a béketárgyalások!

  15 kép – 0 Ft szerintem is! Teljesen egyetértünk!
  Könnyebb volna kiadni a címet? Naná! Teljesen egyetértünk!
  Vannak jó szakemberek, de kevesen! Így van!
  Már csak azt nem értem, hogy akkor miért kiabálod akkor, hogy minden ingatlanos egy hazug, csaló, élősködő.

  Adok egy tippet! Írd ki, hogy ilyen és ilyen paraméterekkel keresek, itt, ennyiért! Gyerekek, mutassátok meg, hogy van a szakmátoknak becsülete, mert Én csak hóhányókkal találkozok! És Neked fog dolgozni az ingatlanosok azon rétege, akinek van hozzáadott értéke. Próbáld ki!!

 • Emma
  Írhatna egy ingatlanügyekkel foglalkozó ügyvéd is a témáról!
 • Treil
  Laikus vagyok, de szerintem ha az ingatlanos nem tudja bizonyítani hogy a vevővel valaha is találkozott, akkor pampoghat akár a bíróságon is. Az Ingatlan.com-ra felrakott hirdetés, ami 10 ezer forintjába sem került, jóformán semmit nem ér.
  Egyébként is röhögök ezeken az ingatlan.com-os hirdetéseken. Egy 10 éves gyerek össze tud állítani ilyen anyagot. Pl. ha van méretezett alaprajz nem azért van mert kiment mérőszalaggal, hanem mert kéznél volt a tervrajz amit mobillal lefotózott.
 • Kiszamolo
  ingatlanos, tényleg sajnállak téged, meg azt a párat, akik értelmesek.

  S hidd el, szerintem is szükség lenne ingatlanosra. Csak nem ilyenekre és nem ennyiért.

  Házat keresünk 120-135 millióért, Budaörs, Törökbálint és környéke. Vagy ha felújítandó, akkor annyival kevesebbért. (Néhány milliónyi felújítás természetesen belefér bármelyikbe.)

  Azért ennyiért, mert egy 40-45 milliós telekre újat építettek generálossal ebből a pénzből, tervezővel, saját műszaki ellenőrrel. Nehogy már 122 milliót adjak egy jóformán bontásra érett, elhanyagolt 35 éves házért, mert az még viccnek is túl erős.

  Lakótér 120-180 nm, felső szinten három háló, lent egy nappali-konyha és esetleg még egy szoba. Fürdő elég egy, de lehet kettő, mindegy. Kert legyen valami értelmezhető és használható, de nem kell nagy. Ne legyen függőleges a kert és ne négy házból bámuljanak a zsebkedőnyi kertre. Ikerház csak ha értelmesen kapcsolódik, mondjuk garázsnál.

  Közlekedés: legyen értelmezhető tömegközlekedés értelmezhető távolságban, ha majd a gyerekek gimnáziumba járnak valószínűleg Budapestre, ne óránként járjon egy szem busz, mint Diósdligeten.

  Ne főúton legyen, ne autópálya fölött. Garázs legyen vagy legyen neki hely utólagos garázsnak. Az utca ne legyen annyira szűk, hogy nem lehet beállni a saját kertedbe, mint például Budaörs Ófalu nem egy utcájában. A ház ne utcára épüljön, hanem egy kicsit beljebb, ne a háló ablaka alatt beszélgessenek éjjel a részegek.

  Újépítésű csak akkor, ha tényleg egy megbízható ember építette és nem a szokásos kókler bandák.

  Szóval szerintem teljesen reálisak az elképzeléseink.

  Ennek ellenére még hasonló sincs, még erős kompromisszumokkal sem.

 • Kiszamolo
  Milovecz Laci, neked is csak ugyanazt tudom mondani, mint az ingatlanosnak:

  Nem azzal a kevés jóval van bajom, hanem a többi 99%-kal.

 • Komplementer

  “kínálat egy rakás szemét aranyáron”

  Budaörsön 100M ért erősen kompromisszumos házat lehet csak venni. Gondolom, Te is idézőjelben értetted a gyöngyszemet a linkelt háznál. Szűk utca, keskeny telek, stb. Budaörsön tényleg 300M körül mozognak a jobb ingatlanok (nem véletlenül dob fel annyit a kereső), és még akkor is lehet a beton villanyoszlopokon futó vezetékekben gyönyörködni. Én ezt az “aranyáron lehet venni” felfogást már rég elengedtem. Elfogadom, hogy kereslet-kínálat szabja meg az árakat. Ha valami drágának tűnik, akkor elfogadom, hogy több van annál, aki szintén arra pályázik, amire én. Az is lehet, hogy csokból/hitelből pályázik, de akkor is többet tud felmutatni.

 • Gunnerwatter
  Most komolyan, nem lehet lefotózni az ingatlanodat?
  Nem tudsz róla írni 6 értelmes magyar mondatot?
  Csinálsz 15 fotót, felrakod pár weboldalra, kiemelt hirdetésként kb. 20.000 Ft-ba kerül.
  3 lakást adtam el így. Pontos címmel, terképen jelölve.
  Persze jött kismillió ingatlanos, hogy majd ő eladja nekem. (11. kerület…..). Kerdeztem hogy mi a hozzáadott érték?
  Válasz: lefotózzuk és föltesszük a netre.
  Kérdés: Miért, ezt hogy találtad meg?????? 🙂

  Szóval egy olyan szakmáról beszélünk, amelyre NINCS szükség, kizárólag a tudatlanságot használja ki.

 • TT
  Na, csak megjelentek az ingatlanosok, egyszerre több is. Legalább kicsit felkavartad az állóvizet.
 • Petyu
  az általad belinkelt két ingatlanhirdetés között szerintem eltelt több év. (Kerti növényeken látszik)
  Tehát ez az ingatlan 98M-ért sem kelt el, s most próbálkoznak 139M-ért. Szerintem itt elég jó alku pozíció van ha a tulajdonos valóban el akarja adni az ingatlant….

  Pety, beszéltem a tulajjal, nem tud róla, hogy hirdetik az ingatlanját. Szerinted?

 • Lala
  Tényleg idegesítő ez, ha az ember vesz egy ingatlant vagy egy autót vagy felvesz hitelt például, mennyi here mocsok ember akaszkodik rá és szedi le a maga jutalékját,sápját. Mint a piócák úgy akaszkodnak rá a tranzakcióra, miközben a legtöbbüknek minimális a hozzáadott értéke a folyamathoz.
  Az ingatlanosok a hideghívásaikkal tényleg túlmennek egy határon. Hirdettem egy lakást, beleírtam szépen, hogy hagyjanak békén, a legelső telefon persze, hogy egy pökhendi nagypofájú ingatlanos volt, aki gyakorlatilag lehülyézett a beszélgetés végén. Utána azt szoktam csinálni, hogy ahogy kiderül, ingatlanos, fogom és otthagyom a telefont én meg teszem tovább a dolgom, ő meg hadd beszéljen meg fizessen a telefon beszélgetés után. Nem is érdekel meddig pofáznak, 5-10 perc múlva ránézek a telefonra és addigra már mindegyik bontja a vonalat.
  Mint nyáron a szúnyogokat úgy kell ezeket elhessegetni.
 • yimshagin
  “a kollégáimat megpróbálod égetni, hogy olcsó népszerűséghez juss, aztán jön a persze biztos vannak hozzáértők szöveg. Jelezném ismét, hogy tájékozatlan vagy a kizárólagos mb témakörében és fals információkat közölsz.”

  Honnan tudja az átlagpolgár, hogy épp egy megbízható Milovecz Lacit fogott ki vagy a maradék 99% jutalékvadászt?! Az a baj, hogy sajnos sokan tényleg égetni valók, ahogy az általad említett ún. pü-i tanácsadók nagyrésze is.

  Másik téma, amit felvetettél. Értem én, hogy hallottál róla, hogy a cikkben idézett jogi iránymutatás nem update, de azért jó lenne konkrétum, mert ugye te sem tudod, hogy pontosan mit írt alá a két fél és hogy miben marasztalta el az igazságszolgáltatás a megbízót, csak hallottál valamit, hogy valamelyik ingatlanos nyert a megbízóval szemben. Ez azért így nem túl meggyőző, hogy miért is kéne a blogírónak visszavonni a cikkben írtakat.