Kizárólagos szerződés

2021-02-04
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Ha már ingatlan a téma, essünk túl ezen is, mert sokan rosszul tudják és ennek sokan örülnek.

Tehát: hiába kötöttél ingatlanossal kizárólagos szerződést, ha nem ő adja el az ingatlant, hanem te, akkor nem jár neki semmi. Legalább is a Magyar Ügyészség szerint. Se a jutalék, se marketing díj, semmi hasonló. Ha pedig a vevő bukja a foglalót, mert visszalép, abból sem kell adni az ingatlanosnak. Hiába íratták alá veled, hogy de.

Ugyanígy tiszteségtelennek bizonyult, hogy az ingatlantulajdonosnak nincs joga bármikor felmondania a szerződést. Mivel nem minősül egy ilyen szerződés tartós jogviszonynak, bármikor felmondható mindkét fél által és ezt a jogot nem lehet kizárni.

"Tisztességtelen a szerződéseknek az a kikötése, mely szerint a megbízónak akkor is ki kellett fizetnie a jutalékot,  ha az ingatlanközvetítés nem járt eredménnyel. Sértette a jóhiszeműség és a tisztesség követelményét az is, amikor kizárták annak a lehetőségét, hogy az eladó a saját ingatlanát maga is értékesíthesse, vagy korlátozták, hogy az ingatlanközvetítői szerződést felmondja. Tisztességtelen volt az a szerződési kikötés is, amikor az eladónak tűrni kellett azt, hogy a közvetítő az ingatlan értékesítésével kapcsolatos tárgyalásokon jelen legyen.

Az ingatlanközvetítő hirdetési és marketing tevékenységéért külön jutalék tehát nem jár, mivel a jutalék a szerződés szerint a sikeres eladásért (bérbeadásért) jár.

Ellentétes a jogszabályokkal az is, hogy a vállalkozás a szerződést bármikor felmondhatja, miközben a fogyasztó ugyanerre nem jogosult. A perbelihez hasonló, egy ingatlan eladására létrejött kizárólagos közvetítői szerződés esetén a fogyasztó felmondási jogának kizárása azért nem lehetséges, mert a közvetítői szerződés nem minősül tartós jogviszonynak, így a felmondás joga nem korlátozható és nem zárható ki."

Olvasd el, csak hogy tisztában legyél a jogaiddal. De még mielőtt elolvasod, nagyon olvasd át azt a szerződést is, amit alá akarnak veled íratni és nyugodtan húzogasd ki azokat a részeket, amik neked nem tetszenek. Egy ilyen szerződésben gyakran oldalakon át sorolják a kötelezettségeidet és a fizetnivalóidat, de jellemzően egy szó sincs arról, hogy mit garantál, vagy vállal az ingatlanos.

Az ügyészség újabb ingatlanközvetítői szerződés tisztességtelen kikötései miatt perelt sikeresen

Tisztességtelen szerződési feltételeket alkalmazott több ingatlanközvetítő irodahálózat

 

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram