Új MNB ajánlás lakásépítési projektek finaszírozására

Az MNB egy új ajánlást vezetett be a lakásépítési projektek finanszírozására, mely szerint a lakásépítőnek 30% önerővel kell rendelkeznie és a leendő tulajdonosok pénzét egy elzárt számlán kell tartani, az építkezést csak az önerőből és a banki hitelből lehet fedezni. Vagyis nem lehet az, ami volt 2008-ban, hogy sok építkezésen a pénz elfogyott, a vásárlók ott maradtak ingatlan és pénz nélkül.

Amit nem tudok, hogy ez most milyen ajánlás? Olyan keresztapás, amit nem tudnak visszautasítani a bankok, ha kedves az életük vagy mint mondjuk a fogyasztóbarát lakásbiztosítás, amit nem nagyon akarnak bevezetni a biztosítók, mert nagyon nem érné meg nekik. Szintén kérdés, hány beruházó fog miatta kiesni (amiért nem kár) és mennyivel lesz drágább ez miatt az új építkezés?

S ha már MNB, megjelent a III. negyedév ingatlanpiaci értékelése, eszerint a budapesti ingatlanok árai szerény 0,9%-kal csökkentek csak egy év alatt, a vidékiek ezzel szemben továbbra is durván drágultak, átlagosan 7,9%-kal.

Share

24 hozzászólás

 • Tamás
  Ezek nominál árak, ha jól látom a doksiban! Mivel tudjuk, hogy a hivatalos inflációnál a valós infláció nagyobb, ezért nyugodtan mondhatjuk, hogy csökkentek az árak az elmúlt 2 évben. Rendszerint nominál árat szoktak közölni, mintha infláció nem létezne.
 • Kifosztott huszonéves
  Hova emelkednek ezek az ingatlanárak!? Az átlag embernek nincs akkora fizetése, hogy ezeket megtudja fizetni anélkül, hogy iszonyatosan el ne adósodna. A lakhatás egy alap szükséglet, amit szépen ellehetetlenítenek. Megfizethetetlen albérleti díjak, ingatlan árak. Remélem büszke magára a kormányzat. A 35 év alatti szegény családból származók lakhatását tették tönkre.
 • BidenTrump

  Ez így van ahogy írtad.
  Ha a Covidnak vége és a korlátozásokat feloldják, irány nyugat.
  Léteznek sokkal emberibb országok, mint Magyarország, ahol hagynak élni.
 • Pampalini
  Ausztriában komolyan és korrekt módon szabályozott a kérdés. A lakás árát egy közjegyzői számlára fizeted be, ahonnan az építkezés készültségi fokának megfelelő ütemezéssel utal a közjegyző a kivitelezőnek. A készültségi fokot egy független műszaki szakértő igazolja. Nincs ügyeskedés. Illetve van, ezért hoztak ilyen szabályokat. 🙂
 • Husz Janos Puszita
  Nagyon helyes. Üde színfolt, hogy Matolcsy kritizálja a kormány gazdaságpolitikáját, miszerint nincsen átlátható jövőkép a felzárkózást illetően és hogy az állami beruházásokra épülő fiskális politika csak a GDP-t javítja, az életminőséget és a versenyképességet nem. Mióta mondjuk mi halandók már ezt.
 • Pampalini
  “Matolcsy kritizálja a kormány gazdaságpolitikáját, miszerint nincsen átlátható jövőkép ”

  Hát ja, tartalmilag kivételesen rendben van. Valahogy mégis az jut róla eszembe, hogy olyan, mint amikor Simicska védi meg a demokráciát. Nekünk ez jutott: a legpozitívabb opció az, ha a kisebbik rossz teljesül.

 • 16m2
  Lakhatás 2021: 16 m2-es albérletben “élek” kb. tíz éve egy megyeszékhelyen. Benne külön vizesblokk, hűtő, ágy, mosógép és szekrények. Főzni barátoknál, vagy étteremből menüre. Rosszul szigetelt, ezért a penész/pára ellen fűtöm kb októbertől – áprilisig. Vettem bele egy nagy teljesítményű páramentesítőt is. Attól függ milyen idő van, télen állandóan 23 fokra fűtés mellett sem megy fel 10k forint fölé a gázszámla, a többi rezsi meg nevetséges: kijön 2-3k ft-ból. Manapság már aludni sem járok haza. 2-3 évnél tovább senkinek nem ajánlom, hogy egy ilyen odúban húzza meg magát, mert szabályosan mentálisan kikészítő egy ilyen lukba cuccolni (nekem nem volt más választásom). Havi 15k-t fizetek ezért. Azaz télen cakk-pakk kijövök 30k körül, nyáron 20k alatt rezsivel. Így tudok félretenni 30-40k-t/hó, vagy akár 60k (néha 100k) körül. Ha elég zsé lesz, én is lelépek, az országból is…
 • Zozoven
  Ennyire összeszedett cikket magyar nyelven évek- évtizedek óta nem találok …

  globalpropertyguide.com/Europe/Hungary/Price-History

  Persze. ott vannak a KSH adatai, ellenben magyar cikket nem találok az elemzéséről. Ez alól kivételt képeznek a fizetett hirdetések.

  Pedig vannak kérdések, amelyek vizsgálata, eredményeinek, összefüggéseinek tárgyilagos megismertetése a publikummal fontos lenne a tisztán látás végett.

  Értem ez alatt, hogy nem látok, nem olvasok olyan értekezést a médiában, ami azt taglalja, hogy összesen hány magánember épített házat Magyarországon. Ebből mennyi volt a hitelmentes , mennyi a CSOK -al támogatott építkezés.
  Hány 1-23 gyermekes család létezik és mennyi tudta igénybe venni a CSOK -ot….

  A fenti cikk sem ad ezekre a kérdésekre választ, ellenben sokkal objektívabban elemzi a KSH adatait, mint más cikkłrásra szakosodott médiák.

 • már külföldön
  Miért kéne a járvány végéig várni? Sőt, pont most, hogy járvány alatt a félősebbek nem mennek, még inkább a bátraké a cseresznye!
 • homeless
  Nálunk azért ennyire nem rosszak a körülmények, viszont én csak úgy tudtam megoldani a spórolást hogy hárman lakunk az albérletben, úgy hogy már rég kinőttem a koleszos éveket… Mihelyt feloldják a korlátozásokat húzok én is ebből az országból…
 • káposztás endre
  Érdekelne hogy jön ki ez a külföldre megyek matek? Egyáltalán mennyit keresnek a külföldön dolgozók? Feltételezem a túlnyomó többség nem sebész főorvosnak megy ki, hanem kőművesnek, ápolónak, szerelőnek. Mire elég az a pénz az ottani ingatlanpiacon? Kb semmire, ha jól gondolom.

  Nem megbántva senkit. Jelzem a 90-es években dolgoztam Németországban 18 hónapot szakmunkásként. Itthon tudtam venni egy kétszobás panelt és egy tízéves autót a nulláról indulva.

 • V
  szerintem a kevesebbet keresoknel ugy johet ki a matek hogy ha pl Mo-n a minimalberbol 10%-ot teszel felre akkor kulfoldon is kb 10% megtakaritasi arany lehet de ugye az az itteni minimalberbol ami valos erteken tobbszorose. Sokan ugy jonnek hogy x ev utan visszakoltoznek, igy forintra valtva tobb lehetoseguk van. De egyeb kulonbsegek is lehetnek, mint pl itt nem zsebbe kapod a fizut hanem be vagy jelentve, meg mondjuk egy komuves itt sem minimalber kategoria, szerintem apolokat is keresik. Mondom ezt az egeszet ugy hogy itt is tobbszoroset keresem boven a minimalbernek, specialis teruleten, igy nincs ezekre konkret ralatasom csak elmeletem.
 • Mr Brightside
  @káposztás endre

  Két keresővel, nagyon megfontolt pénzügyi stratégiával ott is simán összerakod egy vidéki ház/kisvárosi lakás önerejét pár év alatt, persze nem a főváros környékén. Sok kinti Magyart ismerek, akik simán összehozták, pedig nem keresnek valami fényesen (persze sokkal több olyat ismerek, akiknek ez nem jött össze, mert eltapsolták a lóvét használt BMW-re, kütyükre stn). Mindezt megfontoltan lavírozva itthon is lehet érni, csak az életminősége és kilátása közben mégsem ugyanaz az embernek. Akik tényleg ügyesek, azok közben (is) képzik magukat és növelik a munkaerőpiaci értéküket.

 • CSOK károsult

  Jó helyen nem lesz saját ingatlanod se itt, se nyugaton, ez nem kérdés. A nagy kérdés inkább az, hogy ha már örökké bérelned kell úgyis, akkor azt hol teszed. Nyugaton nagyon drága a lakhatás, cserébe rendes kultúrája van a lakáskiadásnak, illetve a kínálat is jobb, ráadásul a kinti bérekből a (durva) lakbér után is több marad, mint itthon maradna. Idehaza hiába olcsóbb (még/relative) a lakásbérlés, a cserébe kapott érték is ennek megfelelő (rosszabb kínálat, rosszabb lakáskiadási kultúra), illetve a k-eu bérből a lakbér után inkább már csak nyomorogsz.

  Bónusz pontként pedig elég vastagon ott van az, hogy ha nem jön be a nyugat, akkor még mindig bármikor hazajöhetsz, jó eséllyel vastagabb zsebbel, mintha nem mentél volna ki. Hazai zsebbel viszont egyre kockázatosabb lesz kimenni, ahogy romlik a forint és nyílik az olló…

 • Külföld
  Nekem több közeli ismerősöm is dolgozott külföldön. Pl. Svédország, Finnország. Valaki mérnöki munkakörben, valaki programozóként. Egyikük sem kapta meg a helyi dolgozók fizetését, hiába tudták ugyan azt nyújtani vagy többet.
  Több évet dolgoztak kint. Mikor hazajöttek szinte semmi megtakarítást nem hoztak haza. Tehát nem aljamunka kategória, még egyszer.
  Két embert ismerek, akik viszont Svájcban dolgoztak több évet 2010 környékén. Egyikük programozó, a másik mérnök-üzletkötő munkakörben. Előbbi hazajövetel után kapásból vett kp-re egy házat és egy lakást (BP-agglomeráció), utóbbi annyit keresett havonta, hogy az többszörösen kimerítené most a KATA-keretet.
  A közös a fentiekben, hogy egyikük sem tudott a spórolt pénzéből ott helyben házat vagy lakást venni…
 • mdavid626
  4 éve dolgozok programozóként Németországban évi 69k euróért. Kb. 50k eurót spórolgattam össze eddig. Házat venni itt sem könnyü. Építeni 250-300k euróból lehetne, plusz telek, ami többszöröse is lehet a ház árának…
 • káposztás endre
  Köszi a válaszokat. Úgy látom a jövedelmi viszonyok hasonlóak nyugazon mint itt. Nálunk az erdélyi, vagy ukrán munkavállalók keresnek 300-350 körül netto. Aki ügyes 4-5 év alatt vehet valamit az agglomerációban, de nem 100 m2 panorámás lakást a Várfok utcában.

  A mostani fiataloknak nehezebb ingatlant venni mint nekünk volt, pedig az sem volt könnyű.

 • Software engineer
  Magyarország (nem Budapest) br. 930/hó (~n. 620), UK (nem London) br. 62e/év+bónusz+készenléti díj ~70e (~n. 4e/hó).
  Lakhatás elvisz egy ezrest (rezsivel, council taxszal együtt). Kaja alig drágább (ha alapanyagot, vagy bolti készet veszed), műszaki cikk, ruha, stb. van, hogy olcsóbb.
  Kérdés milyen felfogással jön ki az ember, ha spórolni (és még nincs gyerek), akkor autó nem muszáj (amikor kell ott az Uber), ezzel az amúgy drága biztosítás egyből megúszható. Így sokkal többet félre lehet tenni, mint otthon. A cél a hazatérés, ingatlan vétel, munka meg lehetőleg contractor/freelancerként külfödre (részben az itt megszerzett tapasztalatoknak és stabilabb nyelvtudásnak köszönhetően), de ez majd kiderül.
  De itt Északon a helyi ingatlanárak sem vészesek, magyar kollégák itt vettek (persze hitelre, de hosszú távra fix, kedvező kamat).
 • matetoth
  @kifosztott-huszoneves
  Nem teljesen értem, hogy miért a kormányt tartjátok hibásnak. Már többször linkeltem (Miklós ki fog tiltani érte) egy számítást, hogy a CSOK támogatás mértéke elenyésző a teljes áremelkedéshez nézve

  Most egy ilyen “szívás” időszak volt, amikor “nagyon ment” a gazdaság. Van ilyen, majd konszolidálódik a dolog. A kormány éppen aktuális becsípődése azért nem annyira befolyásolja a dolgokat (ne feledd, az alternatíva egy másik kormány, nem egy utópia). Gondolom azok, akiknek a gazdasági fellendülés miatt volt munkája, annyira nem sajnálta…

  Egyébként csak halkan jegyzem meg, hogy szerintem ez a saját ingatlan egy magyar mánia, ha valamiért, akkor egy normálisabb bérleti piacért kéne kopogtatni a kormánynál, de akkor “szegény nemfizetőket” ki kéne rakni…

 • Zabalint

  Már szerintem korábban is írtam, de a CSOK hatás nem volt egyforma a teljes ingatlanpiacra, elsősorban a 10+10 milliós CSOK mozgatta meg bizonyos szegmenseit a piacnak, gondolok itt elsősorban az újépítésű, CSOK képes lakásokra, házakra. Akkor tényleg voltak olyan projektek, amelyek 10 millióval drágultak egyik napról a másikra. Nyilván nem ez az egyetlen oka, ugyanakkor a monetáris politika is egy kézben van, mióta nem éppen független a jegybank. Márpedig a monetáris a legnagyob súlyú ok az alacsony kamatkörnyezet (ez nem csak magyar jelenség).

  “Gondolom azok, akiknek a gazdasági fellendülés miatt volt munkája, annyira nem sajnálta…”

  Gondolod, hogy a gazdasági fellensülésnek sok köze van a neobolsevik kormányunk tevékenységéhez? Mert ezek szerint világszerte jelentős befolyással bírhatnak…

 • matetoth

  nem, egy szóval sem írtam, hogy a kormánynak bármi köze lenne a gazdasági fellendüléshez (sőt!), azt írtam, hogy viharok a biliben.

  Kétségtelen, hogy bizonyos helyeken jobban hatott a CSOK, de kérdezd meg a panelt nézegetőket, hogy mennyire nőtt az ár… Nincsenek pontos számaim, de szerintem becsípődéstől függően mindenhol elég jelentőset nőtt az ingatlanár… És tudom, annak, aki most ért oda, hogy venne, ez nem nagy megnyugvás.

 • Valóra Válik
  A magyar, de úgy általában az európai helyzet gyászos. Amikor tíz éve vettem egy budai négyszobás panelt, nem gondoltam volna, hogy ma kb. az élet császára (LOL) lehetek a hozzám hasonló harmincasok között. Lakás kifizetve, autó kifizetve, lakás belakva azóta feleség és gyerekek által. De nyilván nem itt akarunk megöregedni.

  Vonzó az infrastruktúra közelsége és megléte. Játszóterek, zöldterület, bölcsi, ovi, iskola, bevásárlás, ügyintézés, normális internet. Házak vannak ezen a környéken, de hiába keresek jól IT-sként, esélytelen. Illetve akkor még mindig ott lenne, hogy a környező magasabb társasházakból bárki belát az ember kertjébe, privacy nulla.

  Svájc vagy Németország vonzana, de igazából mindenki tudja milyenek az ingatlanárak (főleg ház-árak) arrafelé. Meg aztán közismerten “befogadó” kultúra mindkettő, inkább hagyjuk.

 • Valóra Válik
  Feleségemmel erősen gondolkozunk most az USÁ-n, vagy az ő, vagy az én szakmám által, munkáltató általi kiköltözéssel. Nade nyilván ott sem a semmi közepére, Bay Area jó lenne, de árban az a legrosszabb, bukó. Nyugati parton talán még Seattle jöhet szóba technológia meló terén: Amazon, Boeing, MSFT meg kisebb cégek, de hát nyilván ott is elszálltak az árak.

  Mindenképp házat szeretnénk, kerttel, egy szép helyen megöregedni. USA azért is merült fel, mert egyrészt befogadóbb a társadalom, és ott eleve nem játszik ez a “lakj a városban, minden közel van téma”. Az autó alap, az egész társadalom úgy él, szóval ha ki kéne költözni valami alvóvárosba, akkor legyen úgy. Elvileg iskolabusz rendszer is van, gyerekek letudva felnőtt korukig. Újabb kérdés persze, hogy mennyibe is kerül a gyerekek oktatása és az EÜ ellátás, mert az is tuti a kontra oszlopban szerepelne USA mellett.

 • Valóra Válik
  Szóval meg vagyunk lőve, van bárkinek tapasztalata USA + gyerekes család + kiköltözés témában?

  Egyébként nem tudom mi az alternatíva, 30-asként talán még fiatal vagyok, hogy pesszimista legyek, de tényleg nem látom a kiutat, hogyan lehetne boldogulni.

  Nem vettem bitcoint annak idején, nem vagyunk a NER-ben, nincsenek spekulatív ügyleteink a tőzsdén. Hogy bérből és fizetésből hogyan lesz high life, azt nem tudom.

  És látom, hogy írjátok a saját ingatlan magyar dolog. Hát nem. A nyugati kollégáim a 40-es éveikre azért mindenhol megoldották a saját családi házat. Svájc vagy éppen az USA leg-HCOL-abb részein is. Igen, lehet a sima melós nem. De egy jó mérnöki fizuból valahogy össze tudják tenni. Ezért gondolom, hogy szerencsét kéne próbálni. Worst-case vissza a budapesti panelbe, de legalább a gyerekek láttak világot.