Közel 14%-os átlagos áremelkedés

Amint az várható volt, a gyenge forint és az adóemelések az inflációban is megjelentek, a fogyasztói árak 13,7%-kal növekedtek egy év alatt, ezen belül az élelmiszerek 27%-kal. Utoljára 1998-ban volt ekkora az infláció.

A maginfláció, ami gyakran jobban méri az inflációs trendeket, ennél is rosszabbul alakult, 16,7%. Ez 25 éve a legmagasabb adat.

Összehasonlításul, az eurózóna inflációja 8,6% volt júniusban (az előre jelzések szerint 8,9% lesz a júliusi adat), a teljes Unióé (amiben már a magyar adat is benne van) 9,6%. Az eurózónában a maginfláció 4%-ra nőtt, soha ilyen magas még nem volt.

A legmagasabb az infláció Észtországban, 22,8%, ennek felét az energiahordozók áremelkedése okozta. A maginfláció “csak” 10,1%. Az élelmiszerek 19,7%-kal drágultak egy év alatt.

S az okok? Ebben a cikkben:

Mennyire háborús ez az infláció?

Share

290 hozzászólás

 • Zsolt

  Pontosan nekem is ez fogalmazódott meg bennem április 3-án este. Ránéztem a térképre és láttam, hogy minden full narancs kivéve Budapest és pár vidéki körzet. Innentől kezdve nekem ne jöjjön egy vidéki szegény sem, hogy de nehéz az élet, jó lenne kis támogatás, adakozzunk stb. Szarják össze magukat. Ha ez kell továbbra is már 3*-ra (mert az első kétharmad még érthető is volt a szoci ámokfutás után), akkor ez lesz.
  Ha meg valami nem tetszik, lehet írni a várba levelet, ott majd megoldják, megmondják a tutit nektek. Rohadjon meg mindenki ott ahol van, nem érdekel már a nehéz az élet nyavajgás semmilyen szinten. Mindenki hibás, soros, gyurcsány, komcsik, libsik, a buzi pestiek, csak a 12 éve kormányzó hatalom nem. Ha ez bemegy és elhiszik, akkor szerintem nincs mit tenni, sakkmatt helyzet. Szerintem ebből csak akkor van kiút, ha a 3 millió szavazó húsbavágóan megérzi a válságot.

 • 404
  Fabatka:
  Nem akarom megoldani és szerintem nem is lehet. Elkerülhetetlen összeomlás jön. Jöjjön is. Tül hosszú ideig lehettünk korlátlanul hülyék, megmutathattuk mindenkinek, vihettünk kommunista gazdaságpolitikát és központi irányítast. Ennek mindig is hatalmas böjtje lett. Ha nem jön szembe fájdalmasan a valóság sose ébredünk rá.
  Lengyelek, románok gyakorlatilag éheztek, nem csoda ha megbecsülik az uniót és a jó sorukat.
  Mi mindig mindenkire haragudtunk, minket mindenki csak ok nélkül bánt. Igaz, hogy folyamatosan lehetetlenítettük el az uniós működést, igaz, hogy egyszerre teszünk keresztbe az usának és az eunak a semmiért vétózgatással.
  Az átlagember meg nem tanul, nem fejlődik. Mennyien beszélnek itt, egy nagyvárosnyi lakosságú országban nyelvet évtizedes eu tagság után? És ha a nemzetiségiek nyelvtudását kivonod?
  Mennyien lettünk hazaárulók mert azt mondtuk ebből baj lesz? Legyen.
 • Nacionalista

  Pofon egyszerű a megoldás. Ezeket elzavarni a p*csába. Azt, hogy mit csinálna a mai baloldal, azt te is meg én is csak tippelgetjük. A jelenlegi tuti sz*r, az meg csak talán sz*r, egy próbát megérhet.. Aztán ha azok is lopnak akkor 100 000-n kimenni a Hősök terére aztán elzavarni őket is. Ezt még megcsinálni 2x, és utána rájönnének, hogy megéri csak kicsit szétlopni az országot és nem nagyon.

  Amíg az emberek leszavaznak olyanokra, akik a szemüket és szétlopják, addig a normális értékrendű embereknek csak a távozás marad.

 • 404
  Fabatka:
  Az ellopott és értelmetlenül elköltött milliárd eurókat most ha vissza is tudnánk szerezni a lemaradás attól megmaradna. Annak a gazdaság fejlödésén keresztül évtizeden keresztül sokszorosan multiplikálódva kellett volna a fejlődést előidéznie. A valamikor éhező szomszédos országok elhúztak mellettünk, nem fognak bevárni.
  Valaki írta itt: nem megoldás ha a tanultak és a sikeresek elmennek, miért nem az országot fejlesztik? mert mindig mi voltunk a nyugatos hazaárulók. Nem dolgunk a minket köpködőket segíteni. Vonuljatok békemenetre, eddíg mindig bevált.
  Európai vagyok itt csak lakom. Még. Nem volt ez mindig így, ezt gyűlölködtétek ki belőlem.
  Munka mellett fizetős iskolákban, nyelviskolákban és tanfolyamokon fejlesztettem fel magam, nem tartozom semmivel. Az általánost már rég ledolgoztam és adóztam, nem mintha nem a szüleim adójából ment volna. A gyerekeink sem tartoznak.
 • IDSx
  a legtobb ilyen fogyasztas-huszar esetben mindig kiderul: a varosi kozlekedes az videki kisvaros, az autopalya az mondjuk az M6-os Dunaujvaros alatt, stb. – es nagyon mást ertunk “vegyes fogyasztas” alatt. Esetleg az “egyszer sikerult ezt fogyasztanom” lesz utana a standard a sztorikban 🙂

  Én konkrétan vezetem minden tankolasom, utam. A rekord 5 ev alatt 2x is ugyanaz: Budapest-Zakopane-Budapest. 3 utas, tele csomagtarto, tél. Szinte vegig 80-90 km/hs fout, nincs autopalya, a domborzat “kikompenzalodik” (lefele is sokat mesz), majdhogynem vegig 6. fokozat 1900-2000 rpm tempomat. 5.7 liter/100 km benzin. Ez kb az autom fogyasztasi “alja”..

  Egyedul, nyaron, 0 csomaggal sokat futom az Egerut-Gardony tavot. Autopalya, tempomat 110 Erdig, majd 130 Kapolnasnyek, onnet kis fout 80. Volt, hogy 5 ilyen kört futottam egy tankkal, semmi mast nem autoztam azon a 2 heten. 6.4 liter jott ki.

 • IDSx
  de nemreg volt szerencsem Sarvar melle utazni, egy éves csaladi programra. Korabban mindig megvettem Gyor – Csorna fele a 10 napost, iden nem. Pest+Fejer megyeim van csak fixen, Veszpremtol foutak, ra is ertem, autozni is volt kedvem, GMaps es Waze szerint azonos utido igy is.

  Pontosan amit irsz: falu, kanyar, traktor, kamion, bekotout, falu, swiftes nagypapa, stb. – 3 decivel lett kevesebb a fogyasztas, mintha vegig autopalyan tempomat 140 (GPS: 130), gyorsforgalmi 120 (GPS: 110). De legalabb jol el is faradtam fejben, folyamatosan intenziven figyelni kellett a fouton. Kiserletnek jo volt, jovore megveszem inkabb a 10 napost ujra 😀

 • Belavoltam
  “nem megoldás ha a tanultak és a sikeresek elmennek, miért nem az országot fejlesztik?”

  Pedig szerintem is ez egy realis megoldas. Par ev, aztan mi is eldontjuk, akarunk-e tovabb itt maradni vagy inkabb a labancoknal probalunk szerencset. Es en is osztom a meggyozodesedet, hogy semmivel nem tartozom ennek az orszagnak, meg foleg az itt leledzo fideszjobbagyoknak.

 • Belavoltam
  “de őszintén nem rohadtul mindegy, hogy az a szám ott a bankszámládon mit jelent, ha amúgy van hol laknod, meg van mit enned?”

  Teged sem az eszedert szeretnek. A bankszamladon levo penz elegge masszivan befolyasolja a lakhatasod, meg hogy lesz-e mit enned. A virusos eszmefuttatasod meg azt illusztralja, miert nem jo otlet tudatmodosito szerek befolyasa alatt forumozni.

 • Ryuzaki
  fabatka
  “szerintem egyből a kiüresedett zsebük felöltésével kezdenék”
  – Mészáros Lőrinc felkerült a Forbes-listára, de ez valahogy mégsem volt akadálya a további gazdagodásának. A jelenlegi formáció az amúgy is teli zsebét tölti tovább.
  A baloldalról sokmindent el lehet mondani, de amikor komoly volt a baj, mindig egy komoly szakembert kerestek (Bokros, majd Bajnai). Szerinted most jönni fog valaki aki érdemben tud valamit kezdeni a kialakuló helyzettel, vagy folytatódik a vég nélküli szájkarate?
 • Családfő
  ,

  Nagyon ráérsz. 🙂

  A 80cm-t keveslem, ott elcsúszhatott a számításod, hogy jött az ki?

 • Családfő

  Illetve visszahozom a fékutat is: annak is nőnie kell, hisz tempomat használata esetén egy kicsivel nagyobb sebességről indul a fékezés. A fékút pedig a sebesség négyzetével arányos.

 • John Smith

  A megoldás nagyon egyszerű, ráadásul nem kell hozzá csinálni semmit. Láttad a Saving Private Ryan-t? Mikor az elején lángoló német katonák menekülnek a felgyújtott bunkerből, az egyik katona hátra szól.
  “Ne lőjetek; hadd égjenek!”

  Majd. Amikor már csak romok maradtak. Amikor a magyar társadalom belátja, hogy ideje felnőni. Amikor az emberek felfogják, hogy nincs jó király/diktátor/szülő, aki leveszi a vállukról a felelősséget. Amikor megértik, hogy szabadság felelősség nélkül, jólét teljesítmény nélkül nem létezik. Amikor eljutunk addig, hogy nem érjük be a kevésbé szarral. Akkor lehet nekikezdeni az újjáépítésnek.
  Ha lesz még kivel. Ha lesz még miért.

 • jami
  Nem lesz ilyen. Azok a 40-60 évesek, akik még mindig nincsenek azzal az alapvetéssel tisztában, hogy az önállóság felelősséggel jár, hogy a (döntési)szabadság párja a következmények viselése – azok nem felnőttek és nem is lesznek soha azok.
 • Nacionalista

  +1

  Sokat gondolkozom mostanában azon, hogy miért része a magyar népléleknek az “oldja meg az állam atyuska” hozzáállás, amit olyan jól kiaknáz a Fidesz. Nem lehet az 50 év kommunizmus, a Baltikumban meg a cseheknél is az volt, mégsem ez van náluk.

 • QTT

  Szerintem sajnos nem lesz kiért, nem lesz miért. Túl sok emberben kell túl gyökeres változásnak bekövetkeznie.

  Lehet mondani, hogy majd a fiatalok. ők máshogy gondolkodnak.
  Én viszont azt látom a velem együtt felnőtté vált és jelenleg felnőtté váló fiataloknál, hogy pusztán annyi történik, hogy a korábbi generációkhoz képest több közöttük aki ebből nem kér/nem fog kérni. Akár anyagi, akár egyéb okokból. Ők távoznak.
  De van egy jelentős rész, aki szépen elkezdett “beleöregedni” és beidomulni a szemléletmódba. Rajtuk azt látom, hogy valamennyi átment nekik ugyan, de szépen visszazárták a szemüket és felveszik a mentalitást, hogy nekünk jár, majd az állam megment (ebben szvsz a sokféle családtámogatás is szerepet játszik).
  Szerintem nem lesz elég tenni akaró itthon sosem, mert előbb távoznak. Mindig is a középszer legalján lévő ország leszünk, erre van igény, ebbe nevelkednek

 • axt
  Felejts már el engem is, meg ezt az állandó NER-ezést is. Semmi közöm hozzá, nem tudom honnan vetted, hogy itt én vagyok az ősellenség. Neked valahogy nagyon beakadt itt valami és nem bírsz megszabadulni a fixaideáidtól. Tipikus keserű magyar vagy: Ott élsz kint külföldön, vélhetően jólétben, de azért hazajársz a magyar fórumokra acsarkodni meg köpködni, meg sopánkodni, hogy de szar itt minden, nehogy már csak egy napra is jól érezd magad. Őszintén, mit foglalkozol még azzal, hogy mi van idehaza? Nem a te pénzed értéktelenedik el 14%-ot, hanem az enyém, meg azoké, akik itthon maradtak. Beteges ez az örökös ellenségkeresésed. De keseregjél, mit bánom én, csak engem hagyjál már ki belőle. Ahelyett, hogy örülnél, hogy milyen jó dolgod van odakint (és ezt most nem szarkasztikusan mondom).
 • IDSx
  nem tudom nem szóvá tenni:
  1. Egy tucat komment óta hajkurászol valamit, amiről minimális gyakorlati érzékkel sejti az ember: egyáltalán nem annyira releváns.
  2. Előbb a fogalmakat kevered (fékút vs -távolság), majd nyilvánvalóvá teszed: gőzöd sincs, miről beszélsz. A sebesség négyzetével csak energia jellegű mennyiség lehet arányos, dimenzióanalízis: [v]=m/s – ennek a négyzete m2/s2. A Joule, mint az energia származtatott mértékegysége pedig SI-ben nézve: kg*m2/s2

  Ezen felül még a légellenállás, ami a sebesség négyzetétől függ. Pont.

  3. Ez után “de ráér” az, aki a) esetleg fejből tudja ezeket, mert odafigyelt felső tagozatban fizikán vagy b) utánanéz. 🙂 Te egyeikre sem voltál képes, pedig a kommentjeid megírása és a hitéleti, “szerintem úgy van” típusú áltudományoskodásra fordított időből erre telt volna.

 • IDSx
  olvasnivaló: tinyurl.com/sulinetfizika (ez egy sulinetes anyag)

  A legszemléletesebb: az út nagysága a sebesség-idő grafikon alatti terület. Rajzoltam neked:
  ibb.co/FJCcNg8

  Felső ábra a tempomatos eset: v0 egyenletes sebességgel haladok t ideig (t: reakciódő+fékkésedelmi idő). Az alsó ábra: v0 sebességről a motorfék vt sebességre lassít t idő alatt.

  Ami téged érdekel, az a 2 terület különbsége – piros háromszög.

  Láthatod: csak és kizárólag v0-vt különbségtől függ az útkülönbség t idő alatt. A TC kísérlet szerint egy erős motorfékhatás 2km/h / mp lassulás, az 0.55 m/s2 lassulás, SI-ben számolunk. vt=v0-a*t=v0-0.55*1.7=v0 – 0,935 [m/s]

  dv = v0-vt = v0 – (v0 – 0,935) = 0.935 m/s

  dv*t/2 = 0.935*1.7/2 = 0.795 és a mértékegység dimenziója: m/s * s = méter. Ez 79.5 cm, kerekítve írtam 80at. És mindegy, milyen sebességtartományban vagy, csak a dv számít.

 • V.A.Laki
  : Eloszor is, az osszes mai nyelv kb. osszes szava ugy keletkezett, hogy valaki egy masik nyelven levo szot rosszul hasznalt. Ha bemesz a Bank of Americaba, gondolsz ra, hogy a bank pad volt ogermanul? Egyszer ezer eve valaki penzt valtott a padnal, mondtak neki, ez a bank, de nem ez volt az anyanyelve (a penzet igy is elvettek), kerdeztek, hol volt, mondta, a bankban. Kb. a teljes angol, nemet, spanyol, portugal igy keletkezett a latinbol.

  Masodszor, a “cap” ilyen hasznalata angolul is szleng, nincs szaz eves. Az, hogy a hirekben latod, az az ujsagiroi nyelv bazariassaga, a cap is idetlen szo.

  Harmadszor, a sapka nyilvan arra utal, hogy a sapka van legfelul, felette semmi sincs. Az angol nyelven belul ez logikus.

  Negyedszer, a rossz hir: most, hogy gyokeret vert, ebbe az iranyba fog valtozni a magyar is. Lesz intervallumsapka is, Sopron pedig elobb-utobb a hatarsapkank lesz.

 • IDSx
  ugyanilyen gondolatmenettel kijön a fékutak különbsége is. Valóban van különbség a 0-ra megálláshoz szükséges fékútban. Az előbbiekben kiszámoltuk, hogy 0.935 m/s-al alacsonyabb lesz a kezdő sebesség ha egy erős motorfék dolgozik 1.7s-ig, mintha tempomat tartja az egyenletes v0-t.

  Nagyon pongyola leszek: 1 m/s-al több sebességet kell elveszítsen az autó megállásig. A függvény meredeksége -3.4 m/s2 (intenzív fékezés)…akárhogy számolom, a fékút ideje tempomatos esetben v1/3.4, nem tempomatos esetben (v1-0.935)/3.4, a kettő különbsége 0.375 másodperc. A megtett fékutak különbsége nyilván a sebesség és időkülönbséget is tartalmazza a végelszámolásban, ezt magad is kiszámolhatod, a teljes fékúthoz képest elhanyagolható.

 • IDSx
  nem leaz ilyen. Megnézem 10 korombeli, 30-35 éves, önmagát értelmiséginek csúfoló ismerösöm: alig van, aki akarna tenni a saját sorsáért. Túl kényelmes a magyar modell, ahol a családi ingatlantól kezdve a szakmai elörelépésen át az egyén egészségéig bezárólag minden valami-valaki más feladata. Pedig nagyon szeretnék ám, csak hát a külsö körülmények, stb stb., mindig van valami hasfájás, ami miatt ö nem tud elöre jutni. Óriási füst, takarékláng.
 • John Smith
  @qtt

  A világ nem fog a mimagyarokhoz* igazodni. Kanász marad, akinek a nevelője kanász, de ha nincs már szükség kondásokra, akkor két választásuk marad. Alkalmazkodnak és át képeztetik magukat, vagy meghalnak.
  Mindig lesz egy Horthy, egy Kádár, egy Orbán, aki felismeri a piaci hézagot. De ha nem lesz mögötte a Reich, a Szovjetunió vagy az EU, akkor nem lesz képes betölteni.
  “Ninive nem él örökké.” Ahogy az embereknek, úgy az országoknak is van élettartama. Ha Magyarországé lejárt, az ellen hiába ágál bárki.
  Már rég felhagytam a reménykedéssel, de az, hogy én alkalmatlan vagyok országot megmenteni (önmagától), még nem jelenti, hogy lehetetlen a küldetés. Csak rohadt nehéz. 🙂

  *A mimagyarokról:

  htenger.blog.hu/2022/07/20/off_topic_987

 • tumpara
  Volt 40 év kommunizmus, aztán az a nemkulák réteg, ami akkor viszonylag jól élt, vagy sokat köszönhetett a rendszernek, mert volt végre panel, Lada, vidám barakk, a ’90-es, 2000-es évekre lett belőle MSZP-s nyugdíjtagozat, majd mikor éppen elkezdtek kihalni, a Fidesz kreált egy új generációt mindenféle családvédelmi támogatással, a gondoskodó, mindentől megvédő állam ígéretével. És közben persze az addigi 40-as, 50-es, 60-as Fidesz-hívők 50-70-esek lettek, létrejött a Fidesz-nyuggerek stabil rétege. Nem lesz itt változás, az igazán fiatalok kimennek, a 30-40-esek többsége pedig röghöz kötött a CSOK-kal, feudális urambátyám rendszerrel. El se tudják képzelni, hogy lehet máshogy is, jobban is. Miért is tudnák? Gyurcsány alatt gazdaságilag szar volt, a Fidesz 10 éve alatt nem (ahhoz képest). Az, hogy világgazdasági konjunktúra volt, észre se veszik, az határon túl van. Könnyű a választás.
 • Családfõ
  ,

  Tényleg nagyon ráérsz. Respekt, hogy csináltál egy levezetést és rajzoltál – akit az olvasók közül ez a téma mélyen megérintett, validálhatja is, tanulhat is belőle stb. Fizika órán esélyes, hogy én kevésbé figyeltem, de megtettem pl. a vezetéstechnikai tréningen, ahol téma volt a tempomat használata, a féktávolságra/fékútra (mindkettőre) gyakorolt hatása és egyúttal annak a veszélyei, hogy a nem megfelelő körülmények között használja az ember. Amiket fentebb említettem. A saját pongyola megfogalmazásaim annak is szóltak, hogy igyekszem határozottan kevés, vagy még annál is kevesebb időt tölteni kommentálással.

  El tudom engedni: én maradok autópályán vagy éppen dugóban araszolva a tempomatnál, ahogy te is eldöntöd, hogy neked mi fér bele, mikor használod.

 • jami
  Nem szeretem, ha személyiségbeli vonásokat nemzeti karakterrel magyaráznak, de ez az én agycicám. Vannak ilyen jellegzetességek, de a fel nem növés max generációs probléma és azért pont ebből a korosztályból sokan mennek külföldre dolgozni és boldogulnak. A hallgatók között is van nagyon sok tudatos: vagy csak BA-t csinálnak, vagy eleve duálist…
  Ami gond az a tanult tehetetlenség, amit a családból hoznak. És ez kontraszelektív: a szorgosabbat “ki is nézik”. Nekem azt hihetetlen látni, hogy az álalam még ismert nagyon spórolós, szorgos, szinte soha nem pihenő (mostmár déd)nagyik leszármazottai mennyire másak. Laknak sokszor ugyanazon a telken, nulla haszonállat, giccses, baromi nagy házakban, min. 1, de inkább 2 kocsi, de a kertben alig terem valami. A dédi még a cukrot is beosztotta erősen, az utódoknál elképzelhetetlen, hogy ne legyen otthon cukrozott lónyál…
 • jami

  Ahogy a gyereknevelésnél is van az a kor, amikor kb. csak reménykedni lehet, hogy amit “beletöltöttél” és amit a gerek még magától összeszed, hogy fog együtt működni, nagyban ugyanez van országos szinten. Néha az az érzésem, hogy nagyra nőtt ovis között vagyok: énkozpontúak, dacolnak, hisztiznek, minden az övék – csak a cuki ragaszkodás és végtelen érdeklődés nélkül. Mintha kiveszett volna az elemi kíváncsiság, ami nélkül csak beleragadni lehet ebbe a korszakba. Még nagyanyám is örömmel beszélgetett másokkal azért, hogy halljon a világ más részéről, ha már odamenni nem fog…
  A bezárkózás egyre jellemzőbb, nálam is. A gyerekekre koncentrálok. A hálózatok leromlásával magukra hagyjuk az egyéneket, családokat – és azok is ezt a stratégiát követik.
 • csizkek
  “de azért hazajársz a magyar fórumokra acsarkodni ” Vow. VAgy csak szimplan elegem van abbol, hogy kilopjak az orszagot alolam es ehhez egy reteg asszisztal. Acsarkodas? Esetleg olvasd vissza magad allatmenhely, arsapka es egyeb temaban.. Jol el lehet lenni a langyosban, hogy szetlopnak korulotted mindent, lenyeg, hogy ezt meg lehet ideologizalni. Ez omlik a NER kulturabol, M1, plakatok, mandiner, kover hazmester.. Szalmabab, relativizalas, minden mindegy, csak ideologia legyen.

  “Őszintén, mit foglalkozol még azzal, hogy mi van idehaza? ” Milyen alapon kersz szamon barkit is, mit torodik mi van Mo.-on? Magyar allampolgar vagyok, szavazati joggal.

  “Nem a te pénzed értéktelenedik el 14%-ot” Nem? KKV-nk van, nekem ez passziv osztalek bevetel, letojom. De annak a par alkalmazottnak? A csaladomnak? A magyar nyugdijjamnak. Orulok, ha neked ez tetszik, mert virusok vagyunk..

 • WTF
  Sziasztok,

  OFF:
  Mi a helyzet ezzel a magyar vétóra adott amcsi válasszal? Tudok TBSZ re amcsi részvényeket vásárolni vagy lesz dupla adóztatás? Köszi előre is

 • lyukely
  mit gondolsz, kulfoldon joletben elo magyarok miert idegesek arra, mi folyik odahaza? Mert van csaladunk, barataink, akik nem menekulhetnek a 12 eve tarto konzisztens rablasbol. Oket mi fogjuk eltartani, amikor az 50e forintos nyugdij ket kilo kenyerre lesz eleg. Ezert.

  Es ezt O1G is pontosan tudja, epit is ra.

 • John Smith

  A kíváncsiság nem kihal, hanem kiirtják. Ezt biztos ismered:

  progressziv.blog.hu/2012/03/27/majmok_legyunk_vagy_szabadok

  Talán ezt is olvastad:

  oriblog.blog.hu/2011/03/27/a_magyar_nem_szabadsagszereto

  A bezárkózás egy túlélő stratégia, ami hosszútávon káros. Annyit tudok tanácsolni, hogy változtass környezetet (országot). Ha magad miatt nem is, tedd meg a gyerekekért. Betonba nem lehet virágot ültetni.

 • jami
  Nem ismerem, a szabadságos külön tetszik. Jaja, nálunk mindenki partizán volt és belülről bomlasztotta a rendszert, aki megbukott oroszból és/vagy GMK-zott. Véletlenül sem csak a kollaborációhoz is tehetségtelen…

  Jelenleg egy gyerekem kezeléseket kap (államit és magánt, juhé; de legalább sikerült találnom, ami kellett), amíg gyógyul (és nem lesz gyors) nyelvtanulás ezerrel és infógyűjtés. Jó esetben 2–3 év… A döntés megvan, célország megvan.

  És tudom, hálásnak kellene lennem és építenem az országot. Addigra majd közel 30 ledolgozott évem lesz (a jelenlegi nyugdíjasok egy részének nincs ennyi munkaviszonya)…

 • Anita
  Megkérdezhetem a célországot? Illetve, hogy miért amellett döntöttél?
 • jami
  Jól szétoffolom…
  Több oka van, egy része nem annyira publikus. Nagyon közel áll hozzám a szemlélet; kicsit voltam, akkor a nyelvet is tudtam valamennyire. Vannak kint régi ismerős családok is.Teljesen el tudom magunkat ott képzelni. A mikor a kérdés és nyilván a hogyan, amiben benne van a gyerekem mellett a szüleim helyzete is.
  Meg tudni oldani majd, szépen részekre bontom és haladok. Persze dühös is vagyok nagyon; de olyan döntések születnek, amik tényleg egyre könnyebbé teszi. Kezdve az olyan piszlicsáré életérzésen, hogy nem_akarok semmilyen vármegyében lakni, nem akarom, hogy az aszálytól száradó erdőket tarvágják és még meg is magyarázzák, hogy amúgy 90 nap alatt pont jó fűtőértéke lesz; hogy teleszórják akkumlátorgyárakkal az aszályos területeket.
  És tudom még folytatni, amikkel nem, ennél nagyobbak (CEU, MTA stb). A gyerekeim ahhoz már elég nagyok, a magyarságuk nem kopik le
 • Nicolea
  @jami: az engem is érdekelne h hova v. legalább annyit h milyen nyelvet nyomsz? 🙂 nagyjából egy korosztály vagyunk, de még nem járok a döntés közelében sem, s ahogy halad az idő egyre nehezebb is lesz tudom… s kíváncsi lennék a választásodra
 • John Smith

  “Jelenleg egy gyerekem kezeléseket kap”

  Sajnálom. 🙁
  Jó, ezzel nem mész semmire. Ha pozitívan nézed, legalább lesz időd felkészülni.

  “És tudom, hálásnak kellene lennem és építenem az országot.”

  Majd építed a célországot. (Nem tudom, ki lehetett a Lobster nevű srác/lány, de jók voltak a meglátásai.)

  oriblog.blog.hu/2012/06/02/emigraljunk_klaszterben

 • jami
  smith Köszi.
  Pont így fogom fel, ennyi időre szükségünk is van.

  angol és finn, van még mit gyakorolnom. Most nem az tét, hogy megértek-e 1-1 cikket vagy tudok-e kávét rendelni.

 • csizkek
  smith “oriblog.blog.hu/2012/06/02/emigraljunk_klaszterben”
  Brutal jo iras! Es ez 2012-bol! vow.. Es azota se valtozott semmi, inkabb csak romlott. Ezt kiemelnem:

  “Mégis hogy várják, hogy egyre kevesebben húzzuk tovább a korrupt szekerüket, ha még azt sem engedik, hogy a szögletes kerekeket lecseréljük. Nemhogy azt, hogy motort szereljünk a szekér elé. Tudom, szóban mindenki kurvára támogatja az innovációt és a hatékonyságot, csak azt nem szeretné, hogy az az újítás árnyékot vessen az ő kis szerzett jogaira. Úgy már inkább nem kéne.

  Az idősek szerzett joga a mi szabadságunk megkurtítása. Amit nekik a kormányok megígértek, azt nem a jézuska hozza, hanem nekünk kell majd leszállítani.

  Innen a hangulat, hogy innen menni kell. Megdolgoztak érte.”

 • Elkszurtam
  Nalam nem titok mi becsbe koltozunk,sokat voltam kint bar csak rovid idore meg “a gyucsany idejebe” is el akartam menni de fiatal voltam,az se volt kulomb a mostani nepet lerablo szennyeknel…gazemeleskor azt mondtak nem kell felni nem fog fajni,a mostani barmok meg ennyit se hazudnak,inkabb azt mondjak extrafogyasztasuak a kvota feletti :”D nonszensz ez a buta nep nem tanul semmibol,na fizessek is az allamkasszat meg tobb adot es szegenyseget megerdemlik a birkak….meg az idei kovidhisztikezes elott elmegyunk,munka van,kifizetheto alberlet van,altalanos nyugalom/ertelem van! kgetto is van de pesten is van a 8/10/14kerbe….nem lesz kolbaszbol a kerites kinti magyarok segitenek nekunk akiket meg reg ismertem meg/vittem ezt azt szivessegbol,de a poen,hogy amikre felhivtak a figyelmunk mint “nehezseg” az fele akkora sincs mint amit atelunk itt,ajanlom masnak is rengetegen vannak kint!
 • Eper123
  Brokers TBSZ
  “2022-08-10 at 03:09
  Van Interactive Brokers TBSZ! Rendesen, külön szerződéssel. A Mexem nevű introducing brokerhez kell menni.”

  Erről tudnál bővebben írni légy szíves? Esetleg linket, hogy hogyan lehet TBSZ-t nyitni náluk? Mi a kapcsolat a Mexem és az IB között, hogyan működik, kivel állok szerződésben, milyen platformon vásárolom meg a részvényeket? Meg amit még fontosnak gondolsz.

 • tumpara
  Eper123: felejtsd el, hülyeséget ír. Se az ír Interactive Brokers, se a magyar IBCE Zrt. nem csinál TBSZ-t, így a IB-klónként a Mexem sem tud TBSZ-t nyújtani.