Közkívánatra: oszd meg a költségvetésed újra

Nem teljesen tudom, miért annyira érdekes/fontos az a téma ennyi embernek, hogy más mennyiből él meg az ő helyében, de most kell írni róla harmadjára. Utoljára szűk másfél éve volt ilyen poszt, közel ötszáz hozzászólással.

Úgy tűnik, az túl régen volt már, mert sok megkeresést kaptam az elmúlt hetekben e-mailben és hozzászólásokban is, hogy legyen megint ilyen cikk. Van, aki most jönne haza külföldről és nem tudja, mire számítson, régen volt nyolc éve, amikor elment, más egyéb okból szeretné összehasonlítani a saját költségvetését máséval.

Hát rajtam ne múljon, egyébként sincs annál egyszerűbb cikkírás, mint amikor ti írjátok a cikket a hozzászólásokban. 🙂

Mivel újat a témában mondani nem tudok, illetve nem is akarok, mert a ti költségvetésetek a téma, nem pedig az én véleményem, ezért bemásolom ide a másfél évvel ezelőtti hasonló cikk szövegét:

Volt egy cikk két és fél éve, ahol megoszthattad, hogy mennyi pénzből élsz meg havonta, legyél bár egyedülálló vagy családos.

A cikknek a sok hozzászólás miatt nagy sikere lett, sokan kutatták, kinek hogy sikerül beosztani a pénzt, jobban vagy rosszabbul, mint ő.

A kérdés, miszerint mennyiből lehet megélni egy hónapban a fővárosban vagy éppen falun, azóta is újra és újra előjön a hozzászólásokban. Lehet-e egészségesen étkezni havi X ezer forintból, tényleg megél-e egy család havi Y ezerből, érdemes-e ennyire spórolni vagy ellenkezőleg, ennyire költekezni.

Többször többen kértétek az elmúlt hónapokban, hogy megint legyen egy ilyen cikk, hát rajtam ne múljon.

A hozzászólásban írd le, hol laksz, mennyit keres a család, mire mennyit költötök, mennyi marad hónap végén. Mekkora ingatlant vagy autót tartasz fenn? Ha tudod, írd le azt is, hogyan és miért változtattál a költési szokásaidon, akár lefelé, akár felfelé. Mi motivált, mi segített, mi gátolt vagy hátráltatott? Mennyire sikerült könnyen átverni a család többi részén a költések visszafogását vagy elengedését?

Hogyan spórolsz, mi volt a legjobb húzásod, amire büszke vagy, vagy telitalálatnak érezted. Alkudtál a kábeltévé-szolgáltatóval, közelebbi iskolába írattad a gyereket, lemondtál az autóról, támogatott hitelből napelemet szereltél fel vagy bármi, ami említésre érdemes.

Ha kérdeznél valakitől részletekbe menően, nyugodtan tedd meg, de ne haragudj rá, ha nem válaszol, vagy csak sokára.

Amit kérnék, hogy a szokásos offtopikokat a káposztás tészta receptjétől a mekkora kert az ideális 40 éves korban témákig most mellőzzük. Maradjunk szorosan a tárgynál, ha nem megy, majd segíteni fogok, ha érted mire gondolok.

Share

432 hozzászólás

 • Zabalint
  Az évi 3 cipő nekem is soknak hangzik első hallásra, de ha jobban belegondolok, és minden típusú cipőt nézek, akkor simán megvan sok éves átlagban az évi 3 darab.
 • Nane
  Jó az a thalia, de torzítja a képet, hogy ismerős szereli. Örülök, hogy szerencsétek van vele, én a nagy tesóját nyúztam (megane, szintén 2002es évjárat)
  Nem konkrétan neked címeztem az írásomat, hanem általánosságban figyeltem meg, hogy sokan alacsony költségeket írnak autóra, mint szerintem amibe valójába kerül. Ha te tételesen írod, akkor igaz lehet. 🙂

  Előző autóm, egy idősebb autó volt. (15 éves) Családi autó volt, mindig mindent megkapott, mert nekem az üzembiztonság a legfontosabb, mert sokat megyek egy évben (20-25 ezer km). Elmondhatom, mindig volt valami, amit meg kellett rajta csinálni, mindig. Ha nem jött elő semmi, akkor olajat kellett cserélni. Valóban nem voltak extrém kiugrások, de sok kicsi sokra megy. És itt nem kell rosszra gondolni, pl. fékek, akksi, futómű alkatrész, esetleg ez-az ami a kor miatt alapból tönkremehet.

 • Palóc
  , időszakos szervizhez nekem 13.500 Ft az anyagköltség (olaj, olajszűrő, levegőszűrő, pollenszűrő, üzemanyagszűrő, postaktsg), a cserét saját magamnak intézem.
  Nem tudom mennyire számít reklámnak, de ha Miklós engedi, akkor én az alkatreszek.hu, zsu.hu oldalakról vásárlok, a szokásos offline alkatrész kereskedő hálózatok árától kedvezőbben, számlával.
  Tudom, lakásban élőknek, újabb autó tulajdonosainak nem feltétlen opció…
  Egyébként horror költségei tudnak lenni egy autónak, legyen az használt, vagy új. Nekem mindig ott sikerült először túllépni az előzetesen felvázolt költekezési keretet…
 • Ildikó70
  Az ismerős szinte ingyen szereli, de nem is kell sűrűn. Néha tényleg azért viszi el, hogy átnézze és ez jó mindkettőnknek. Ha dolgoznia is kell rajta akkor azt is csak grillezés, nyársalás, együtt sörözés szokta követni és nem pénzátadás. Előző autónál si így volt, arra többet kellett költeni, cserében gázos volt így tankolásra kevesebbet költöttünk.
  Ismerősék is hitelre vették az autót és sokan mások is. Az ő döntésük és ők azt akarták, hogy az a kényelem meglegyen 3-5 évvel előbb és a pénz akkor is elmenne, ha nem lenne hitel. Sokan tesznek így akár elektronikai cikkekkel is, mi inkább összegyűjtjük előbb és csak utána vásárolunk. Egyszer vettünk hitelre tűzhelyet, 0%os hitellel és tényleg ott volt a legolcsóbb, így ezen nem gondolkodtunk – bár az ára akkor is megvolt, de mégis hiteleztünk.
 • Nane
  @Ildikó70 Nem mondom, hogy nincsen olyan, hogy ismerős olcsón szereli, de nehezen tudom elhinni, hogy mindenki magának szereli/ismerős szereli. Valamint, hogy mindenkinek hasonlóan olcsón fenntartható autója van. Értitek mire szeretnék kilyukadni? 🙂
 • Izé
  Hát nem sok kétkezi munkás olvassa a blogot 🙂 Ezért egy kicsit igazságtalannak tartom a felmérést. Olyan számokkal dobálóznak egyesek, hogy lassan a nyugatiak jönnek hozzánk munkáért.

  Én, 35 éves, intenzívápoló vagyok németországban, nejem szintén.Egy 2 éves fiúnk van.
  Havi bevételünk 3400 euró.
  Lakáshitel(német) 650
  Rezsi(fűtés, áram, internet, mobil, közösköltség) 270
  Biztosítások(2 autó, hitelbizt., felelősség bizt…) 170
  Konyhapénz 600
  Szülők támogatása 150
  Benzin 160
  Ruhák 100

  Összes kiadás kb.2200
  Megtakarítás csak 10000 euró, a többi elment a lakáshitel önerőre.
  Havonta marad 1200 euró(nyaralásra, bútorra, meg minden másra)

 • Anonimus1
  It tanácsadó 26 éves + gyógypedagógus barátnő 26 éves BP
  Bevétel
  kb 400+160 (560)

  Kiadás
  Albi 50(mondjuk ez elég olcsó, 60nm, saját)
  rezsi 40
  Kajarendelés/étterem 50
  Általános megélhetés 150
  Ruha/hobbi egyéb 10
  (300)

  Megtakarítás:
  Funda 80 (kb most 1.5)
  Önsegélyező 55 (kb most 800)
  (145)

  Valahol a maradék 100e-ből elszivárog még elég rendesen pénz… 50nél több nem nagyon halmozódik.
  Van mellég diákhitel (2m),
  nincs saját lakás (többet nő az ára egy garzonnak, mint amennyit ugyanannyi idő alatt el tudunk rakni)
  autó BP-en feesleges

  Van még hova fejlődni

 • Kiszamolo
  Izé, azért az megvan, hogy hamarabb leírja a költségvetését az, aki büszke rá, mint az, aki átlagot vagy alatta keres?

  Arról ne is beszélve, hogy az emberek 90%-ának nincs is költségvetése, azt sem tudja, mire mennyit költ.

 • Ildikó70
  persze, hogy értem. Sőt tudom, hogy a blog olvasóinak nem 600e Ft-os autója van, sokkal közelebb saccolom a 6M-hoz. Ha nekünk is az lenne, akkor azt a szomszéd már nem szerelné, mert ahhoz nem ért, nincsenek szerszámai. Mondta is, hogy milyen évjárattól ne vegyünk fiatalabbat, ha vele akarjuk szereltetni, mert az újakhoz már nem nyúl – csak apró dolgokat tud megcsinálni rajta.
 • hecsedli
  Mi lefelé húznánk az átlagot rendesen (diplomás 40 körüli pár, kb. 480.000 Ft/hó teljes havi bevétellel), de megélünk, félre is teszünk, szórakozunk is, utazunk is, nincs hitelünk. 2012 óta vezetem a bevétel-kiadás excelt.

  Ami szembeötlő, hogy az addigi leosztásunk kezdett nagyon elbillenni: én voltam a bevásárolós (főleg élelmiszer, napi cikkek), párom az utalgatós (közös költség, rezsi) és ez a két összeg nagyjából egyensúlyban volt (40-45e Ft körül havonta).
  Tavaly az első félév alatt kb. 100.000 Ft-tal billent el a mérleg az élelmiszerek irányába… és nem kezdtünk el dorbézolni.

 • Pacalaca
  # Éva, 2019-06-07 at 11:55
  Szimplan angol és német.
 • Éva
  #Pacalaca

  Koszi, epp egy kis utolso loket kellett, hogy elkezdjek nemetul tanulni.

  csak duolingoval huzott fel mar innen valaki 0-rol kozepszintre nyelvet?

 • Asszisztens
  26 éves egyedül élő lány
  Munkakör: irodai alkalmazott, érettségi plusz okj felsőfokú pénzügyi ügyintéző szakmával rendelkezem
  B-A-Z megye, szülőktől kapott lakás, egyéb havi támogatás így nincs tőlük
  nincs autó , tömegközlekedés jó, és csak havi 7e
  Havi adatok
  Bevétel: 160e nettó fizetés
  Kiadások:
  – 52e(közüzemi szlak, bérlet, internet, mobilszla)
  – 35e háztartás + élelmiszer
  – 15 kozmetikumok, fodrász,egyéb dolgok ami egy nőnek szükséges 😀
  – 30 (ennyit minimum félre teszem. )
  – marad ennyiből 28e amiből egyéb váratlan kiadásaimat esetleg egy egy ruhadarabot fedez.
 • VidékiMan
  Megyeszékhely,keleti régió.

  Vadházasságban élek párommal.

  Férfi mérnök
  Nő: IT támogató

  Bevétel:340+260=600e

  Lakáshitel: 73e
  Rezsi: 50e-(Víz,gáz,fűtés,szemétszállítás)- Régi Kádárkockánk van- szeretnénk jövőre leszigetelni.
  Kaja:100
  Szórakozás:20
  Ruha:10
  Kutya:5
  Autó:30e
  Edzés:20e
  Egyéb kiadások(testvér esküvő, ballagás,szülinap):15e

  kb200at tudunk félrerakni.-és még kevésnek érzem-ha lakást ujitanánk fel

 • doboz
  Bp, 30-as éveiben, feleséggel gyerek nélkül, saját lakás és autó van, hitel nincs
  Bevétel:
  alk-i fizu: 450
  befektetések: 250

  Kiadás:
  Közös dolgokra felesben (rezsi, kaja, higiénia, biztosítások): 80
  Kocsi: 20 (amorti nélkül)
  Telefon: 5
  Utazás: 45
  Egyéb: 50 (ruha, szórakozás, stb.)

  Összbevétel: 700
  Összkiadás: 200
  Megtakarítás: 500

 • Amőba játékos
  @Éva
  “csak duolingoval huzott fel mar innen valaki 0-rol kozepszintre nyelvet?”

  Sokat német duolingoztam, kb. a feléig jutottam el. A cég kitalálta, hogy a hivatalos nyelv angol, ezért nem fordít német oktatásra pénzt, így abbahagytam, mert a kettőt szerettem volna együtt.
  Viszont a kiejtésemet még a német főnökeim is megdicsérték. Ezt az “assimil – németül könnyűszerrel” című írott anyagból sajátítottam el. Nagyon jól elmagyarázza, hogy a különböző ún. “betűpárokat” hogyan kell kiejteni. Az egész anyag a kiejtéssel kezdődik és én cask erre használtam, ebben viszont világbajnok!

  Sok sikert a babócához!:)

 • Pista
  Anglia. 39 eves egyeduallo.
  Netto fizu kb havi 3500 font
  +10% magannyugdij
  Havi szinten a kiadasok 1255 font. Ebben minden benne van. Berlet, kaja, kutyuk, kocsi fenntartas, sport, eu biztositas, ajandekok, evi 4 nyaralas.
  Mindig figyelek arra is h evente legalabb 1 tanfolyamra, kepzesre forditsak idot. Elsosorban online. Szuloket probalom tamogatni, viszonylag nehezen engedik.
  Adakozas szinten en veradassal szimpatizalok(ingyen) ill kutyamenhelyek segitese. Ill youtubera toltenek fel szakmai oktato,segito anyagokat amikor tobb idom lesz.
  Befektesbol kb 30000font jott be tavaly, ill iden is hasonloan idoaranyosan. Igy a megtakaritasok gyorsan nonek. Megosztas szerint: lakaskiadas, index etf, osztalekreszvenyek, es egy kis resz “jatszani” ami eleg sok sikert hozott eddig. Osztalekos resz a Solyomi David fele utmutatas alapjan, etf is hasonlo de azt mashonnan szedtem ossze korabban
 • Pista
  Folyt.: motorsportban dolgozom, otthon ezt nem nagyon tudnam folytatni szerintem. A melo teljesen stressmentes(szamomra) otthon ha talalnek is hasonlot az ottani munkahelyi legkort nehezen viselnem mar el.
  Azok taborat erositem akik otthon nem tudtak ervenyesulni csak vergodtek, kint viszont annal inkabb. Joleso erzessel tolt el a rengeteg pozitiv poszt, otthoni ismeroseimnel is hasonlo tendenciak mutatkoznak. Bravo
 • Herr Riporter
  Kisváros, Tiszántúl.
  30-40 közötti házaspár 1 kisgyermekkel.
  Tehermentes lakás, 12 éves autó.

  Bónusszal, cafeteriával együtt átlagosan havi nettó 670 ezer Ft a fizetésem. (Főállásban szakértő vagyok pénzügyi területen + vannak kisebb megbízásaim tanácsadóként.)
  A feleségem kb. 100 ezer GYED-et kaphat, de nem tudom pontosan.
  Tőkejövedelem kb. havi 40 ezer Ft.

  Kiadások: kb. havi 300 ezer Ft, amiből
  -> rezsi + ennivaló összesen: kb. havi 220 ezer Ft.
  -> utazás + ruha + eseti kiadások: kb. havi 50-110 ezer Ft körül.

 • David89
  Tudom, hogy a legtöbb ember aki itt kommentelt, az nagy valószinűséggel pénzügyileg tudatosabb és jobban képzett mint a magyar átlag. De a bevétel része akkor is ledöbbentett. Végigolvasva pár kommentet, felmerült bennem a kérdés, hogy aki netto 200e alatt keres, az vajon hülye e. Anyósom 50éves, 2 éve főápoló volt,12órázott, de jutalékokkal nem keresett 180e havonta. Feleségem 8 éve Pesten gyógyszergyárba dolgozott kezdőként kapott kb 150e (ok, lehet mai árfolyamon lenne 250). Nénikém 12 órát vendéglátózik, örül ha megkeres havi 240e. Nagyapám nyögdijja 48e forint, feketén piacozott.
  A kommentelőknél (sokak 30 alatt) az átlag fizu 400-500e havonta. Ok, hogy sok IT-s meg képzettebbek, de még a kevésbé képzettebb emberek is jóval többet irtak, mint amit én a környezetemben tapasztalok.
  Amugy engem is érdekelne még a fizu meg kiadás mellé egy “elégedetségi skála” 1-10ig.
 • Éva

  Koszi szepen aa supportot! Rakeresek a konyvre. Beiratkoztam nemet tabfolyamra (35k Ft 30 ora, jo uzletnek tunt), es tolom duolingot.

  Baban dolgozunk 😉

 • Pista
  az overall elegedettsegi skala nem feltetlen korrelal a fizuhoz, igy sok kovetkeztetest nem tudsz levonni belole. Max alacsony jovedelmukent jolesoen nyugtazod h lam o se boldog. Ha te viszont az vagy akkor valszeg nem vagy kivancsi mas boldosagara ilyen osszehasonlitasban.
 • Péter
  , miért csodálkozol? A KSH szerint a bruttó átlagkereset magyarországon 355e forint, ami nettó 236e-nek felelmeg. Amiket te felsoroltál, mind az átlag alattiak (egy átlag közeli), és nem versenyszféra vagy nem szellemi munka. A versenyszférában a szellemi munkáért az átlagnál jóval többet fizetnek Magyarországon. Gondolj bele, kik azok akkor, akik az átlag alatt keresnének? Valamiért sokan azt gondolják, hogy pl. a vendéglátózás (taxizás, vagy akármi szabadon behelyettesíthető) az aztán valami, azzal sokat lehet kaszálni. De valójában, ha belegondolsz, azért nem ezek a szakmák a szakmák netovábbjai.
 • Ildikó70
  Én alacsony jövedelműként is boldog vagyok, mert nem a pénzem mennyiségétől függ a boldogságom vagy elégedettségem. A kisebb bajokat leszámítva egészségesek vagyunk, van 2 szép és okos 😀 gyerekünk, szeretjük egymást. Van annyi tartalékunk, ha hirtelen valami baj lenne egy ideig kihúznánk. Szeretem a munkámat és a családomat. Nekem ennyi elég a boldogsághoz. Van akinek ez kevés és abban méri boldogságát, hogy neki mennyivel van kevesebb a szomszédjánál, barátainál, rokonainál és elégedetlen a saját millióival akkor annak a több pénz se biztos, hogy boldogságot hoz, főleg akkor nem ha valamilyen módon belerokkan ő vagy a családja a pénzhajszolásba.
 • Dani

  Én eléggé a felső sávba tartozom, de akadt néhány komment ami engem is meglepett, de mondjuk ott kiderült,h vállalkozó vagy egyéb más passzív bevételi forrása is van.
  Neked és a pédádban szereplő embernek a tanácsom az amit itt már sokszor elmondtak / tunk:
  Tanulni és váltani. A legnagyobb bérfejlesztést mindig mhely váltással lehet elérni, ezt pedig úgy tudod megtenni,h tanulsz és az interjúkra úgy tekintesz mint önmarketingre ( mert az is ), ahol el kell adnod saját magad. Az interjúk mindig arról szólnak,h te mennyiért vagy hajlandó eladni a szabadidődet. Ehhez gyakorlat kell. Én akkor is jártam interjúkra, amikor nem akartam váltani,h legyen gyakorlatom.

  A példádban szereplő emberek nagyon keveset keresnek, ki azért mert közszférás, ki azért mert feketézett, ki azért mert pályakezdő. Egyedül a vendéglátás lóg ki a sorból, ott azonnali váltás kell, nincs mese.

 • David89
  csak számomra érdekes lenne, h az a személy aki sajnálkozik h nem tud 1 milliobol csak 50ezret spórolni, az boldogabb e a több költés miatt. Az is érdekes lenne hogy a sporolás korrelál e a boldogsággal. Szerintem igen.

  azért csodálkozom, mert 10böl kb 1 olyan hozzászólás egyezett meg az én tapasztalatommal és felmerült a kérdés, hogy aki nem keresi meg a 200-at annak érdemes e egyáltalán dolgoznia vagy legyen 1-2 évig munkanélküli és képezze át magát. csak akkor ki fogja ápolni a betegeket?
  Az átlag amit mondasz nettó 236e is jóval az alatt van amit itt a kommentekbe olvastam, és amugy se az átlag, hanem a médián kereset a lényeg. ha 10-en keresnek 100e és egy valaki keres 10 milliót havonta, akkor a 11 ember átlag keresete 1 millió. Ráadásul ha kijön az uj adat, h az átlag 355e brutto akk FB-on 10/9 kommentben csak azt olvasom, hogy “na persze”. Enyire szegregált?

 • Klíma_Mama
  aki azt gondolja, hogy “jé nekem több is van, mint az átlag” az nem kommentel, mert nincs felháborodva. Vagy talán nem akar felvágni… Vagy egyszerűen az ismerősöknek azt hirdetni, hogy a Béla/Kati jól keres, hujuj, tőle kell ezentúl kölcsönkérni… Mindig az elégedetleneket lehet először hallani, nem azt, akinél köszöni, minden rendben.
  Az elégedettségről meg, egy szint fölött és alatt szerintem nincs sok köze a fizuhoz. Fizuemelés persze mindig jól esik, de hamar lecseng sajnos. Én nem érzem, hogy elégedettebb lettem volna több bevétellel és egy idegörlő melóval, mint most gyeden. 🙂 Pedig elég nagy a különbség a korábbi fizu és a mostani pénzecske közt. (Na und? Kevesebbet is költök hülyeségekre…)
 • Amőba játékos
  @Éva

  Az előbb hülyeséget mondtam az oktatóanyagról. Most megnéztem és a “kreatív német kezdő”, ami a kiejtést nagyon szépen elmagyarázza. A másikat nyugodtan elfelejtheted:)

 • Kamionsofőr
  Vidéki (Nyugat-Magyarország) megyeszékhelyen élő hetvenes házaspár, egy 45 éves fiúgyerekkel. A család egy 1+3 félszobás, 69 négyzetméteres panellakásban lakik. Bár a gyereknek van egy saját, 41 négyzetméteres, 1+félszobás, nagyon szépen felújított és bebútorozott lakása, még nem költözött oda. A családnak két autója van: egy 10 és egy 20 éves Suzuki. Ez utóbbit a fiú használja munkába járásra. Hitel nincs.
  Bevételek:
  – szülők nyugdíja: 500000,
  – apa keresete (még dolgozik): 850 000,
  – fiú keresete: 550000-600000.
  Bár nagyon szépen hangzana, ha meglenne a havi kétmilliós bevétel, sajnos nincs annyi.
  Kiadások: csak a gyerek kiadásairól tudok nyilatkozni, ő körülbelül havi 100000-et költ, úgy, hogy a szülők sok mindent fizetnek neki (elsősorban a beérkezett számlákat). A maradék pénzét tudja félretenni.
  Megtakarítások: kb. 30 millió különféle formákban, ebből kb. 10 millió örökség volt.
 • Befektetés?
  25 Bp, diplomás, IT, nettó 700e, munkahelyváltással értem el.
  Kiadás:
  80e lakhatás (albérlet fele, rezsivel)
  50e étel
  20e tankolás
  20e autó
  25e nyaralás
  15e sport (terembérlet, vitaminok)
  10e ruha
  10e szórakozás
  10e háztartás, egyéb

  Többen írtatok befektetésből származó jövedelemről is. Talán havi 80 eFt-ot olvastam 26 éves hozzászólótól.
  Infláció felett? Hogyan? Havi 250 eFt-os befektetésből származó bevételt is írt valaki.
  Én úgy látom, hogy örülhetek ha nem inflálódik el a megtakarításom.

 • Zsofia
  Buszsoforkemt dolgozom Lipcse melletti cegnel.
  Bevetelem : Fizetes kb 1600 eur
  Borravalo,utasoknak eladott sor /virsli: kb 400 eur
  Kiadas: Alberlet 305 eur
  Elelmiszer kb 500 eur ( gluten erzekeny es tej ,etolaj,citrus allergias vagyok)
  Tisztalkodo/moso szerek kb 70eur (mosoda is benne van)
  Vonat berlet 90 eur
  Fix megtakaritas 300 eur
  Ruha kb 70 eur ha lebontom
  Muszaki cikk evi kb 300 eur
  Flix bus haza 100 eur
 • Petya
  Sziasztok,

  Mérnök csoportvezetőként dolgoztam 2018-ban! 3 éves lakásban élünk, párommal, aminek fizetjük a hitelét. Ez csak az én bevételem, ő jóval kevesebbet kereset ugyan itt más pozícióban, ~180-200k / hó és abból a közös kaját fizeti valamint nyaralásra tesz félre.

  Havi átlagbontás:
  fizetés a multitól a hol dolgoztam: 530.000 FT
  Saját vállalkozásom bevétele: 100.000 FT

  Kiadások:
  meg takarítás fix (LTP,funda): 40.000 FT
  Hitel: 85.000 FT
  Autó: 65.000 FT (napi 100 km ingázás)
  Lakásra egyéb: 30.000 FT
  Hobbyra: 15.000 FT
  vállakozás kiadásai: 53.000 FT
  nyaralás lebonta: 37.000 FT
  Egészség(edzőterem, tápkieg): 20.000 FT
  Egyéb ami elmegy minden másra kaja stb: 55.000 FT

  190.000 FT maradt havonta meg visszatekintve, jelenleg ezt gyűjtöm hitel visszafizetés céljából. (ami 2019ben a fő célom mivel lejárnak a funda meg a ltp is) cél még bevétel növelése a sajátvállalkozás oldalon!