Napi 07.07

Egy érdekes cikk a Sberbank magyar és német terveiről a portfolio.hu-n itt.

A hitelezőknek el kellene engednie a déli államok adósságainak nagy részét? A napi.hu cikke itt.

A napi egy másik cikke szerint felesleges várnunk az áfacsökkentést, még az alapvető élelmiszerek esetében sem. Pedig mióta a félsertés 5%-os áfába került, több a bevétel, mert megszűnt a legtöbb csalás. Romániában a pékáruk áfacsökkentése az adóbevételek emelkedését hozta, miközben 10%-kal csökkentek az árak a boltokban. A cikk itt található.

Nem meglepő módon a nemzeti dohányboltok bevezetése erősen csökkentette a dohánytermékek adóbevételét. A Világgazdaság a pontos számokat is közli itt.

Az online pénztárgépek kötelezővé válnak a kereskedők után a szolgáltatóknál is? Mikortól készüljenek a fodrászok és a taxisok? A nol.hu cikke itt.

Share

27 hozzászólás

 • bobsys
  Online penztargep a legnagyobb baromsag. Ha adot akar valaki csalni akkor be sem uti a gepbe teljesen mindegy, hogy az onlie vagy offline. Helyette inkabb a kartyas vasarlasokat kene osztonozni minden eszkozzel, ott van nyoma a vasarlasnak – nem vagyok jaratos ado csalas temaban – es sokkal nehezebb elcsalni eleg csak megnezni a terminal tranzakcioit meg a bevalott bevetelt.
 • Bruce
  A dohányforgalmazás visszaesése előre elhatározott dolog volt. Ez volt a célja, hogy visszaessen a fogyasztás. Az más kérdés, hogy nem a feketegazdaság erősítése volt a cél, de ha csak a tényeket nézzük, elérte célját a kormány! 🙂

  Az online pénztárgéppel a gyártó jár jól. Aki eddig is beütötte az összes cikket, annak mindegy, aki meg eddig sem, annak is mindegy.


  A kártyás tranzakció az egyik legdrágább a piacon a boltnak. Míg egy készpénzes fizetés kerül kb 0,1% a boltnak, tehát 1 000 000 Ft feldolgozási díja 500 Ft, amit aztán ha elkölt, akkor a utalási díja is kb ennyi.
  Viszont ha kártyával fizet valaki, akkor 0,8% körül van a bank jutaléka és még el is költi, tehát majdnem 8-szorosa az ár a bolt szempontjából.
  Az utalvány még rosszabb, mert ott meg 2%-os jutalék van.
  Tranzakciós illetékkel nem számoltam, mert az mindegyik esetnél ott van.

  De a bolt szemszögéből írom ezt

 • kp
  Kicsit primitíven megfogalmazva: alapvető szempont az, hogy hol jelentkezik a költség. Kp-nak lehet magasabb a költsége rendszerszinten, de azt “senki” nem látja, valahol kifizetődik a rendszerben(magától 🙂 ). Boltnak a POS terminálért számláznak, a használatért jutalékot vonnak: minden nap szembesül a költséggel – ha az adóelkerülésről egy szót sem szóltam és már nem éri meg a kisebb boltoknak ahol a 200-300K váltópénz kezelése még nem jelenik meg dedikált költségként.
  A jelenlegi magyar szabályzási színvonalat ismerve addig jó amig nem nyúlnak ehhez is hozzá. Onnéttól MINDENKINEK csak többe kerülne, jobb meg aligha lenne.
 • kp
  A görögöket hagyni kellett volna a fenébe 4-5 évvel ezelőtt. Akkor még csak kicsit fájt volna. Mostanára sikerült annyi pénzt betolni a veszteséges pozicióba, hogy már tényleg gondot okoz. Nem csak utólagos okoskodás, sokan mondták(uk) akkor is.
  A számmisztika szemszögéből lehet jó lenne az adósságelengedés, de morálisan rettenetesen rossz példa lenne. Unsinn elvtárs kezdhetné azzal, hogy az ÖSSZES SAJÁT megtakarítását -házat autót ékszert nyugdíjat, mindent! beleértve – átutalja a görögöknek, ajándékba. Vagy inkább nekem, megígérem nem fogom eltapsolni…
 • vargapeti

  A keszpenz költsegeinel azert vedd figyelembe, hogy azzal meg sokat kell foglalkokzni, amire kikerül a kasszäbol. Szämolni, rollnizni, szällitani. Mind munkaidö, tehät penz.
  Rosszul adok vissza, eltünt, nincs aprom. Ilyenek jutnak laikuskent eszembe. Majd Kiszämolo ir rola cikket, hogy a drägäbb itt is olcsobb-e 🙂
  Az online penztärgepeknel nemm olyan könnyü csalni, mert az adatok elemzesevel jo kis infokhoz lehet jutni. (Läsd meg: Big Data) Kis izelitö itt:
  index.hu/gazdasag/2013/07/30/penztargep_nav/
  “A NAV szerint ezen adatok elemzése alapján szuperegyszerű lesz visszaélési sémákat vagy gyanús bevételeket kimutatni, hiszen egy-egy körzetben működő kisboltok forgalmát könnyű lesz összevetni. A revizorok ezek alapján már úgy tudják majd eldönteni, hogy hova mennek ki ellenőrizni, hogy előre látják azokat a helyeket, ahol az adatok alapján problémák lehetnek az adózással.”hogy
 • Zabalint

  Viszont ha az állam mindenkit a kártyás fizetésre ösztönözne, és idővel teljesen kivezetődne a készpénz, akkor az nagyon megnehezítené nem csak adócsalást, hanem a bűnözést, korrupciót is. Ezzel szemben a kormány a banknak fizetős, de az ügyfélnek ingyenes készpénzfelvételt vezette be, miközben tranzakciós adóval sújtja az utalásokat. A poén, hogy idővel a kormány beavatkozása nélkül is visszaszorulna a készpénz, de a kormány mindent megtesz azért, hogy ezt a folyamatot hátráltassa, miközben az államnak egyértelműen érdeke lenne, hogy az elektronikus pénzforgalom felé menjünk, más kérdés, hogy a kormány egyes tagjaira és a köréjük épülő érdekcsoportnak már nem ugyanez az érdeke.
 • Zabalint
  Ha rajtam múlna, én több százalékosra emelném a tranzakciós adót a készpénzfelvételnél, amit egy az egyben átháríthatóvá tennék, nem lenne ingyenes készpénzfelvétel, emellett minden más banki tranzakció nem csak hogy újra adómentes lenne, de kötelezve lennének a bankok arra, hogy nem terhelhetik meg díjjal, azaz még az így kieső bevételeiket is átterhelnék a készpénzfelvételre.
 • barna
  azt mennyire kell komolyan venni, hogy az árfolyamréses dolgot megszavazta a kormány? tényleg vissza fognak kapni egy csomóan pénzt a banktól? Meg fogják támadni a bankok ezt valahogy?

  Ennyiből én is kérhetném, hogy az eddig a piacon kereskedőtől vásárolt zöldségen levő “árfolyam rést” fizessék vissza?

  Én érzem csak gáznak ezt?

 • Zsoca
  A kártyás vásárlás ösztönzésével abszolút egyet tudok érteni, ott nemhogy sokkal nehezebb hanem egyenesen lehetetlen elcsalni az ÁFA-t, pont azért mert nyoma van a tranzakciónak.

  A kártyás vásárlásért a bank 2% jutalékot von le, de ennyi költség bármelyik kereskedőnek bele kéne hogy férjen az árrésébe, cserébe olyan vevőkört szerez akik egyébként nem nála vásárolnának. Az utalványokért meg 4,5-5% jutalékot vonnak le (ahol minimum díj is van + kezelési költség), de szerintem még ez is megéri, mert legalább nálad költi el az utalványát a vevő nem máshol, plusz a kereskedőnek nem az utalványozó cégnél kell beváltani hanem levásárolni a Tesco-ban. 😉

 • mesterséges unintelligencia
  Napi 07.08 🙂
  privatvagyonkezeles.hu/alapblog/60-fizikus/5471-az-idealis-penzrendszer4
 • Cherry
  Kamatperiódussal kapcsolatban keresgéltem a blogon, és ezt a cikket találtam:
  //kiszamolo.hu/hitelek-milyen-kamatperiodust-valasszak-3/
  A cikk már több mint 2 éves, esetleg kaphatnánk a témában egy aktuális elemzést?
 • Zsoca
  Éppen fordítva, meg kéne szüntetni a tranzakciós adót és a banki különadót, ismét lennének ingyenes lakossági számlák, akár ingyenes készpénzfelvétellel, miért is ne, viszont MEG KÉNE ENGEDNI, nem pedig megtiltani a közműcégeknek hogy a sárga csekkes fizetést extra teherrel sújtsák, míg pl. a bankkártyás fizetés, csoportos beszedési megbízás vagy az utalás kedvezményes lenne. Ne aggódj, egy ilyen szituban mindenki leszokna arról hogy amint megkapja a havi fizetését rohanjon az ATM-hez kivenni azt.
 • Ősmágus
  Sziasztok!

  Kicsit gondoljunk bele ebbe a “boltnak a készpénz a legolcsóbb” dologba. Tegyük fel, hogy van egy jól működő vállalkozásod, nemrég elkezdtél terjeszkedni, végre van három boltod! Este, zárás után mindegyik elé odaáll egy készpénzlogisztikai cég páncélautója, elviszik a pénzt a térségi központjukba, majd éjszaka átszámolják, reggel pedig elutalják a céges számládra a pénzt. Szerinted ez mennyibe kerül? Kicsit több, mint egy ezrelék. Vagy mint egy százalék. Rég volt, amikor az asszony ilyen készpénzlogisztikai cégnél dolgozott, de akkor több volt, mint 5 százalék. Azóta gondolom automatizáltak még a dolgon, de mindenképp kell élő munkaerő is a pénzszámoláshoz.

  Akkor hiszem el a korábban elhangzott egy ezreléket költségnek, ha a tulaj a most indult (vagy régi, de valamiért problémás, továbbfejlődni képtelen) üzletében a pénztárgép mellett alszik egy rövid csövű sörétessel.

 • Kiszamolo
  Cherry: //kiszamolo.hu/lakashitel-ideje-fixalni-a-kamatokat/
 • mesterséges unintelligencia
  A mi környékünkön van egy ruhabolt. Fél éve még tudtam kártyával fizetni, most meg már nem. Valami oka csak van.
 • NTAIC
  //kiszamolo.hu/a-jovo-es-a-penzugyi-profetak/
  Gondolom emlékszik erre a cikkre, jómagam ezt úgy közelítem meg, hogy nem a jövőt kell tudni, hanem fel kell tudni ismerni a trendeket a gazdaságban, fundamentális, értékalapú megközelítésben. Azt kell tudni, hogy a befektetők hogy reagálnak bizonyos várható fejleményekre. A folyamatokat kell tehát felismerni és a trendet észrevenni.
 • tgwh
  Kiszámoló, felmerült egy másik kérdés az áfacsökkentéssel kapcsolatban, szeretném erről kikérni a véleményed.
  27%-ról 5%-ra csökken az áfa, fehérül a gazdaság, nő a forgalom. DE a termelővel mi történik? A kis-és nagykereskedők átpasszolják az áfát, de az utolsó láncszem, a termelő? Ő bukik 12%-ot? Az áfa mérlegben lehet ez akkora érvágás hogy tönkremenjenek? Pl. kistermelők.
 • jurta

  “Fél éve még tudtam kártyával fizetni, most meg már nem. Valami oka csak van.”

  Lejárt a kártyád.

 • Kiszamolo
  Az áfát ha fel is számolod, gyorsan be is kell fizetned. Ezért lényegtelen ebből a szempontból, hogy mennyi a mértéke.
 • L70

  Készpénzt teljesen megszüntetni nem lehet. Majd lesz egy készpénz-helyettesítő valami, ami betölti a funkcióját a bűnözésben, korrupcióban.

  Ettől függetlenül a visszaszorítása több szempontból (drága a kezelése, adóelkerülés visszafogása) hasznos lenne, de politikusainknak ez nem számít.

 • mesterséges unintelligencia
  @jurta: “Lejárt a kártyád.”

  Hiányzik a smiley a mondatod végéről. Vagy legalábbis remélem, hogy hiányzik.

 • Kiszamolo
  Nyilván viccnek szánta.
 • Ősmágus

  Az a bolt valószínűleg a “régi, de valamiért problémás, továbbfejlődni képtelen üzlet” jó példája. Az ilyen üzletek közé sorolom azt is, aminél már az alapításkor úgy döntenek, hogy egy bolt lesz, fejlődés nuku. (Anyuci alibi butikja, vagy az “ebből lesz annyi bevételem, hogy eléldegéljek nyugdíjas koromig” típusú cégek.)
  A jó ellenpélda pedig egy, a rendszerváltás után alapított pékség, aminek most 7 üzeme és 10 oldalon keresztül sorolt üzlete van. A tulaj csak jó kenyeret akart sütni.
  Az előbbieknek sokba kerül a bankkártya terminál, olcsóbb a napi nyereséget kp-ban elkölteni a szomszéd üzletben. A könyvelő meg majd valahogy megoldja. Szintén kp-ért.

 • Zabalint

  Igen, lenne helyettesítője, de ez pont hogy elszigetelné a bűnözés, korrupció világát, mivel a helyettesítő valamit nem lehetne (elektronikus) pénzre váltani, és legális javakat vásárolni belőle. Teljesen nem lehetetlenülne el a pénzmosás, de nagyon nehézzé tenné, hiszen algoritmusok szűrnék a gyanús eseteket (már most is ez van). Egyébként a bitcoint sem szabadna engedni, ha azt akarjuk, hogy a bűnözés visszaszoruljon, mert az még a készpénznél is rosszabb ellenőrizhetőség szempontjából.
 • tgwh

  ,,Az áfát ha fel is számolod, gyorsan be is kell fizetned. Ezért lényegtelen ebből a szempontból, hogy mennyi a mértéke.”

  Az érv vitapartnereim felől ott volt, hogy a kisvállalkozók ebből az áfá-ból tölti fel készleteit, amíg a vevők, vagy az utólag fizetők nem fizetnek nekik, így ha 5% lenne, lennének akik tönkremennének, nem is kevesen.
  Bocsánat a kitérőért, de talán jó az is, ha kicsit kitekintik közgáz irányba.

 • Zsoca
  Miért is kerülne bajba a kistermelő? Ő a kistermelt javát most eladja 10000 forintért, ezután fizet állambácsinak 2126 forint áfát, ha lemenne az áfa kulcsa 5%-ra akkor csak 476 forintot fizetne, tehát 1650 forinttal jobban járna, feltételezve hogy ezzel párhuzamosan nem csökkenti az árait, bár lehet hogy a konkurencia csökkentené, akkor meg ő is kénytelen alkalmazkodni, tehát vagy a kistermelő keres többet vagy mi végfogyasztók jutunk olcsóbban a termékhez, de valaki mindenképpen rosszul izé jól jár. 🙂 . Lehet hogy tényleg ki kéne tekinteni közgáz irányba…
 • tgwh
  .
  A fő feltevés az volt, hogy pl. egy pék eladja az áruit, de kevesebb lesz a bevétele 5% mint 27% áfával. Vitapartnereim szerint ő a kapott 27% áfából több lisztet tudna venni, mint 5% áfából, és mivel később kell visszafizetni az áfát, ő lényegében bevételkiesést szenved, valamint az áru árával is játszani kell. Én azt mondtam, hogy szerintem ez az áfacsökkenés nem tenné őket tönkre.
  Én közgáz irányból néztem, ő meg mint egy volt vezérigazgató.
  Írom ám sorban nekik mit írtok, eddig nem érkezett reakció 😀