Közkívánatra: Unihertz Jelly 2 rövid teszt

2020-12-03
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Az előző, a kezelhető méretű telefonról szóló cikkem végén megemlítettem, hogy már úton a következő telefonom, amit még nyáron rendeltem meg egy Kickstarter kampány keretében, egy Unihertz Jelly 2.

Többen kérdeztétek, milyen telefon az és hol lehet megrendelni. Úgy tűnik, nem én vagyok az egyetlen, akinek elege van a féltégla méretű tepsi telefonokból, amihez táskát kell vinni nyáron, mert nem fér el a zsebben.

Néhány napja megjött a telefon, ezért csak a kíváncsiak kedvéért röviden írok róla néhány sort.

Először is a mérete, ami a legnagyobb dolog a telefonban. Elképesztően apró, így néz ki kézben, mögötte egy bankkártya lóg ki, mivel kisebb, mint egy bankkártya:

Még egy kép a méretéről egy normál méretű LG telefon, egy nyomógombos Nokia és egy bankkártya mellett:

Vegyél a kezedbe egy bankkártyát. Nos, annál lényegesen keskenyebb a telefon. 🙂 A tömege 110 gramm, a vastagsága 16,5 milliméter, ami elsőre soknak tűnik a 8-10 milliméter vastag, tepsi méretű telefonok mellett, de egyáltalán nem az és fel sem igazán tűnik a gömbölyű kialakítás miatt.

A méretétől eltekintve egy középkategóriás telefon: Helio P60 processzor, 6 GB RAM és 128 GB ROM, NFC és infra, illetve jack dugó is elfért a telefonon. (Ennyit arról, hogy azért nem tesznek egyes gyártók jack dugót a telefonjukra, mert nem fér el.) GPS mellett Beidou és Glonass is van, ennek megfelelően villámgyorsan talál műholdakat. A háromcollos kijelzője csak 480*854 pixel felbontású, de ekkora méretben ez több, mint elég, így is megvan a 326 ppi felbontás.

A programok akadás és gond nélkül nyílnak meg, ami ennyi RAM és ilyen processzor mellett, ilyen felbontású képernyővel azért nem olyan nagy csoda. A Bluetooth 4.2-es.

A fényképezője nem annyira borzasztó, mint gondoltam, de nem ezzel leszel fotóművész, az biztos, főleg nem este. A mindennapi dolgokhoz azonban elég a benne lévő egy szem kameralencse (meg persze még egy elöl is).

Az akkumulátora 2.000 mAh, de gond nélkül végigviszi a napot, nem is szoktam teletölteni és még így se gond az egy nap. Persze ebben nagy szerepe van a kis kijelzőnek és annak, hogy ezt a telefont nem fogod egész nap nyomogatni megállás nélkül. (Ma 10 óra telt el a töltés óta, használtam a telefont fél óráig hotspotnak netezéshez, háromnegyed órát bekapcsolt kijelzővel headup displaynek autóban GPS-sel, közben ment a Spotify mobilnetről bluetoothon keresztül és a navigáció is, beszéltem húsz percet telefonon és most áll 58%-on, pedig az akkumulátor-kimélő üzemmód ki van kapcsolva.)

Gond nélkül lehet olvasni rajta weboldalakat, de még könyveket is. Főleg, mióta ráraktam egy Kindle Wordrunner-hez hasonló programot, ami állítható sebesség és betűméret mellett egyszerre csak néhány szót jelenít meg akármilyen txt, epub vagy pdf fájlból. A betűméretet természetesen a legnagyobbra tettem a telefonon is és a böngészőben is.

A hívás minősége megfelelő, mindenkit hallok, engem is mindenki hall. Ha jól látom, van egy zajszűrő mikrofon is a telefon tetején, de ezt ne vedd készpénznek, bár mi más lenne az a lyuk ott. A wifi vételi erőssége jó, de lassú, mert 13-15 MB-et mérek vele, de ez is elég mindenhez.

Ami külön tetszik, van egy dedikált programindító gombja, amihez három tetszőleges programot rendelhetsz (rövid nyomás, hosszú nyomás, dupla nyomás). Ami kicsit rossz, hogy a bekapcsoló gomb alá tették, jó ideig azt fogod nyomogatni a bekapcsoló gomb helyett, mire megszokod, hogy ott van. 🙂

A telefonon egy teljesen alap Android 10 fut, néhány extrával megspékelve. A Dual SIM is működik, anélkül én már évek óta nem vagyok hajlandó telefont venni. (Vagy Dual SIM vagy memóriakártya, de 128 GB belső memória mellett nagy szükségét nem látom egy memóriakártyának pluszban.)

Kicsit tartottam tőle, de minden program megfelelően fut rajta, nem volt olyan, hogy valamelyik nem fért ki a kijelzőre. Gépelni is lehet rajta, akár itteni hozzászólásokra is válaszolok a telefonról. Persze ha otthon vagy, bármikor elővehetsz egy tabletet olvasni vagy írni, viszont ha úton vagy, akkor is tudsz válaszolni bármilyen üzenetre. Oké, a Háború és Békét nem ezen szeretném megírni, de nem is arra való.

Telefonos NFC fizetés is gond nélkül megy vele.

Adtak hozzá egy szilikon tokot, de kell is rá, mert olyan a formája, mint egy kis kavics, könnyen ki tud csúszni az ember kezéből. A tok jól megvédi, de úgy tudom, nem jár hozzá alapból, csak a Kickstarter kampányhoz adták. (Legalábbis ezt mondták, de ha így van, mindenképp vegyél hozzá tokot is.) Ami jár hozzá, az egy csuklópánt, aminek a végét bele lehet fűzni a telefon tokjába. Jár még hozzá két kijelzővédő fólia is, az egyik eleve rá van rakva.

S mennyibe kerül? 200 dollár az ára, ehhez még jön általában 10 dollár postaköltség. A jó hír, hogy európai raktárból szállították, így áfával és vámmal nem kellett törődnöm. Mivel egy középkategóriás telefon, teljesen korrekt az ára, még kicsit olcsónak is mondanám ennyi pénzért. A kiírás szerint december végén lehet rendelni leghamarabb, úgyhogy karácsonyi ajándék úgy tűnik, nem lesz belőle.

Két dolog nem tetszik benne: az egyik, hogy nincs mód a szokásos Androidos elrendezésre (programok külön menüben, a főképernyőkre csak a legfontosabb programokat és widgeteket teszed ki), hanem Ios módra csak főképernyők vannak egymás után, ott van az összes program feldobálva. Talán ez az egyetlen dolog, amit nagyon kár majmolni az Apple telefonokból, a kínaiak mégis gyakran megteszik. (Ráadásul éppen idén javított ezen maga az Apple is.) Egy Nova Launcher program telepítése a Play áruházból ezt a gondot megoldotta, de akkor is.

A másik, hogy júliusi a biztonsági frissítés még mindig. Megesküdtek rá, hogy fogják frissíteni, sőt megkapja még az Android 11-et is a mostani 10 helyett, de majd hiszem, ha látom. (Mentségükre a valaha méregdrága Samsung S3 tablet, amit két éve vettünk újonnan, még mindig márciusi frissítéssel fut, pedig az egy nagy gyár drága modellje.)

Nekem nagyon bejött a telefon, örülök, hogy végre tényleg zsebre tudom vágni a telefont, anélkül, hogy kilógna a vége a zsebemből, de ha neked kell a tepsi méret, mert szemüveg helyett inkább a túl nagy betűket preferálod túl a negyvenötön, akkor ez nem a te telefonod lesz.

Röviden ennyit a telefonról, remélem kielégítette a kíváncsiságotokat.

Next Post
Heti összes

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram