Változik a napelemesek elszámolása

2023-08-21
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Már háromnegyed éve is nagy vihart kavart egy eldugott törvény, amiből hosszú matekolás után csak az derült ki, hogy megszüntetik a szaldós rendszert a meglévő napelemesek számára is.

Végre megtudtuk, meddig marad a napelem szaldós elszámolása

Azóta nagy hallgatás van, semmit nem kommunikálnak, majd megtudja a paraszt, hogy járt, ha eljön az ideje. (Vagyis január elseje után, nemsokára.)

Itt van augusztus vége, s sajtómegkeresésre újra előjött a téma és újra semmit nem mondanak, az Energetikaügyi Minisztérium annyit volt képes kiizzadni magából négy hónappal a bevezetés előtt, hogy már dolgoznak az ügyön, talán októberben az érintettek orrára tudják kötni, mi lesz a napelemesekkel. Mostanra csak annyi derült ki, hogy biztos lesz változás. De ez is csak ilyen elejtett félmondatokból. (Hát hova kapkodjanak, nem igaz? December 31.-e 23 óra 45-ig még bőven ráérnek.)

Arra sem válaszoltak, hogy maradnak-e a napelemesek az egyetemes szolgáltatás státuszában, vagy piaci árazásra térnek át. (Vagy valami hibrid verzió a vételezett és eladott áram tekintetében.)

Ha eddig a havi elszámolás borzolta az idegállapotodat, akkor jobb ha tudod, hogy most már negyedórás elszámolásról beszéltek.

Akár jól is kijöhetnél a dologból, van rá sok jó külföldi példa, például bruttó elszámolás, de amíg túltermelésed van, addig annak terhére csökkentheted az áramszámládat. (Ez majdnem szaldós elszámolás lenne, igaz hálózathasználati díjjal súlyosbítva, viszont magasabb átvételi árral könnyítve.)

Kaphatnád lakossági áron az áramot, az általad termelt áramot pedig piaci áron eladhatnád. (Ami sokkal jobb a mostani 4,8 forintos díjnál, igaz, azért a szaldó most sokat segít ezen a nevetségesen alacsony áron.) Itt is bejönne a hálózathasználati díj, de megint csak segítene a magasabb felvásárlási díj, tehát akár nem is igazán éreznéd meg a változtatást.

Mondhatnák azt is, hogy az első tíz vagy tizenkét évben marad a támogatás valamilyen formában (jobb árazásban), amíg megtérül a napelem, amit csak a szaldó ígérete miatt rakattál fel, utána viszont piaci alapon fog működni.

De sajnos én szkeptikus vagyok, valószínűleg csúnyán meg fognak szívatni, hogy egy életre megtanulod, mikor tervezel ebben az országban bármivel több év távlatában. S valószínűleg olyan nyakatekert lesz a rendszer, hogy nyáron inkább 45 fokra fűtöd a jakuzzit, akkor is, ha egész nyáron nem használod és 18 fokra állítod az összes klímát és kinyitod az ablakokat, hogy azért mégse fázzál meg, télen meg visszatérsz a gázfűtésre.

De ne legyen igazam.

A lényeg, hogy a sorsfordító határidő előtt négy hónappal még mindig nem tudunk semmit, csak annyit, hogy biztos a változás és valószínűleg majd megint kihánynak valamit 23:45 perckor, hogy két nappal később hogyan alakul át a rendszer.

Mindenesetre figyeld a híreket, hátha társadalmi vitára bocsátják a tervezetet. (Hehe...)

De van jó hír is: könnyítik a lakossági napelemtelepítések engedélyeztetését. Ha még lesz olyan bolond, aki igényelné azt, ha tényleg annyira negatívan fogja érinteni a napelemeseket a változás, mint sokan tartunk tőle. Mert 30 éves megtérüléssel nem olyan nagy üzlet egy 25 éves élettartamra gyártott rendszert vásárolni.

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram