Látás hónapja

Október a látás hónapja. Legalábbis a Magyar Látszerész Szövetség szerint. 🙂

Amiért érdekelhet ez minket, hogy ebben a hónapban ingyenes látásvizsgálattal és egyéb tanácsadással várnak közel 300 optikai szaküzletben.

Ha úgy érzed, rád férne egy látásvizsgálat, itt a megfelelő időpont, hogy elmenj egyre. A részt vevő üzletek térképes keresőjét itt találod meg.

Köszönjük Jodgének a hírt.

 

 

Share

25 hozzászólás

 • Garbo
  Köszönjük a hírt!
 • LSV
  Hmm, október a látás hónapja, ha frekventált helyen élsz. Ha nem akkor 100km-nyi utazással találhatod meg a látás hónapját.
 • Balázs Csaba
  Offtopic: Ha a Tesco-t leszamitjuk akkor minden viszonylag messze van vidéken. (Nem pejorative mondom) Emiatt 100km talán nem is olyan sok. Színház, mozi, állatkert is ennyire lehet. Arról nem beszélve hogy az ugyanúgy egy óra út, mint szegény fővárosinak a reggeli 12km.
  A blog szellemiségéhez azért tartozik hozzá, mert a pénz az csak pénz, a nyugis életminőség pedig a másik nagyon fontos dolog.
 • daisy
  Én már voltam múlt héten, konkrétan másnapra tudtam is időpontot foglalni, de anélkül is megvizsgálnak egyébként az Ofotértben. A szememnek nincs baja szerencsére továbbra sem ( évek óta nem voltam vizsgáltatni ), úgyhogy szemüveg helyett csak cseppet akartak rám sózni 🙂 Mindenképp megéri elmenni!
 • Gábor
  Sziasztok,

  Azt tudja valaki esetleg, hogy kontaktlencse viselése miatt az évente ajánlott orvosi vizsgálat is ingyenes?

 • headset
  Nekem 1-2 dioptriás távollátásom van egy kis asztigmiával az egyik szememen.

  Csak egyéni tapasztalat, de a legrosszabb szemüvegeim szemészorvos és optikus lelkiismeretes mérései alapján születtek. Műszeres mérés, lencsecserélgetés, hengerlencse forgatás. Az ember szeme elfárad, vagy egy pillanatra átlagon felül fókuszál és a legrosszabb eredmények születnek. Az biztos, hogy akinek az első szeművegéről van szó, nem szabad azonnal beleugrani egy megrendelésbe.

  Ha csak kis + dioptria kell, sokkal többet ér az otthoni kisérletezés. Olcsó olvasószemüvegként néha kaphatók olyan keret nélküli szemüvegek, ahol a lencsét csak 2 csavar tartja ezért könnyű kivenni, cserélgetni. Két lencsét is lehet ideiglenesen egymásra rögzíteni, akkor a dioptriák összeadódnak.

  Hosszasan kell vele olvasni, monitoron dolgozni. Akkor kiderül, hogy hosszútávon mennyire jó és felkészülten lehet menni az optikushoz.

 • headset
  Tapasztalatom szerint érdemes minden munkához olyan szemüveget használni, ami éppen megfelelő. Pl. nekem nagy monitorhoz 1-es, nyomtatott szöveghez másfeles, térképhez 2-es elegendő. Ha a szem nem kap feladatot, gyorsabban romlik.

  De szemorvoshoz mindenképpen érdemes időnként elmenni. Szemfenék vizsgálat, szemnyomásmérés, a szaruhártya gyulladása. Ezek más betegségeket is felderíthetnek és nagyon fontosak. Ha ez elmarad, olyan látásromlás következhet be, amit nem lehet szemüveggel korrigálni.

 • jami
  LSV, akkor minden szemüvegkészíttetéskor is utazol.
  Elvileg a védőnők is szűrik a gyerekeket, jogsihoz a családorvos is, a sportoorvos is 😀 – mondjuk mind totál rosszul…
 • jami
  Egyébként évek óta ilyenkor megyek, a szemészetre is hónapok bejutni, optikában pedig ha mégsem jutok el, telefonálok és kapok gyorsan másik időpontot.
  És nem akarnak mindenáron szemüveget íratni, annyi, hogy a vizsgálati eredményt csak akkor adják ki, ha rendeltél szemüveget/lencsét.

  Egy személyre szabott olvasószemüveg is kijön 10-15e-ből, nem kockáztatok bóti generikussal.

 • 16aug
  Sziasztok!
  Én mindenképp szemész szakorvosi vizsgálatot javasolnék mindenkinek, de főleg azoknak, akik az első szemüvegüket kapják.
  Személyes tapasztalatom, hogy az optikában akkor is javasolnak szemüveget, ha az orvosilag nem indokolt.
 • LSV
  Igen messze van, de a dolgok nagy többségét online el tudom intézni, illetve házhoz hozatni. Itt ez nem játszik, így maximum panaszkodhatok ha már a metropolisztól “messzire” költöztem.

  Nem utazom, nem vagyok (még) szemüveges.

  Szóval jó lenne az ingyenes látásvizsgálat és ha lesz olyan szerencsém hogy pont alkalmas hely felé leszek úton, és még időpontot is kapok akkor megvizsgáltatom (Bár az elmúlt 2 évben 3* szedtek ki szilánkot a szememből -volt védőszemüvegem-, és legutóbb a Péterffy Sándor kórházba vissza is kellett mennem zöldhályog gyanú miatt, de aztán nem volt 100% meggyőző hogy van vagy nincs baj, de azt mondták inkább nincs).

 • Voldemort
  Ezen a látásvizsgálaton mérnek, hümmögnek és szemüveget javasolnak, vagy oda is adják a készítendő szemüveg paramétereit papron? Kínából szeretnék szemüveget hozatni, egyetlen magyar optikust sem szeretnék gazdagítani. Ehhez kellenének a valódi mérési eredmények.
 • jami

  Csak akkor adják ki, ha náluk rendelsz.
  Szemész doki kiadja.

  Ja, gyereket nem vizsgálnak.

  Próba nélkül nem rendelnék szemüveget; keretet is bátorság.

 • Fiam apjának a fiának az apja
  : Miért nem akarsz magyar optikust gazdagítani? Miért akarsz kínai optikust gazdagítani?
 • Zabalint

  Gondolom mert egy vagyont otthagy az optikusnál. A konfekció szemüvegek, amik mínuszosból nem kaphatóak Magyarországon, Európában más országban
  tehát már kereskedői árréssel kerülnek 500-1000 Ft körüli összegbe. Szvsz az 50-60 ezres komplett szemüveg minőségi szintjén, ha tudja a paramétereket, 2-3 ezer Ft-ért tud rendelni Kínából személyre szabottat.
 • Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos
  Én Vision Expressben voltam a héten. Pár perc várakozzással fogadtak. Szemészorvos vizsgált. Ideadták az eredményt rendelés nélkül.

  Aliexpressen már több szemüveget csináltattam magamnak és családtagoknak is a dioptriaértékek és a pupillatávolság megadásával. Mindegyikkel jól látunk. Azért így, mert nem kívánom kifizetni az európai optikusok 7-800 százalékos haszonkulcsát (forrás: theguardian.com/news/2018/may/10/the-invisible-power-of-big-glasses-eyewear-industry-essilor-luxottica)

  A fúrt, hajlékony szárú keret <10 dollár, a vékonyított, bevonatos lencse párja <20 dollár, munkadíjat nem számítanak fel.

 • Ildikó70
  Én 6 éves korom óta vagyok szemüveges, most +3,0 dp-1,5 cyl a szemem. Volt amikor csak az asztigmia miatt kellett szemüveg, de +6 dipotriával kezdtem. Nekem a legjobb szemüveget Budapesten látszerész csinálta. Szemészorvos rendelt olyat is, amit végképp nem tudtam hordani, el kellett mennem újat csináltatni mással.
  Én Kínából, meg akárhonnan nem rendelnék, már csak az asztigmia miatt sem, de ha a PD távolság nem átlagos, akkor se jó a szemüveg. Egy rossz szemüveg sokkal többet árt a szemnek, mintha egyáltalán nem hordana az ember semmit.
 • CsA
  Ebben mi a pláne? A közepes-nagy optikáknak az év 365 napjában rendelkezésére áll egy udvari szemész, aki a helyszínen ingyen megnézi a szemedet.

  Mondjuk az “ingyen” értelmezés kérdése, mivel általában pont az történik, amit is írt, hogy lehetőség szerint azt szokták kihozni, hogy vegyél szemüveget, vagy ha már amúgy is vettél volna, akkor a drágábbat vedd.

  Egyszer mérettem be a szemem én is bolti szemésszel. Majd mikor két évvel később ismét szemészetre mentem a Honvédkórházba, kérdezték, hogy ebbe a szemüvegbe minek tettek cilindert, mikor nekem az nem is kell. Mondtam, hogy ezt hozta ki a bolti szemész, erre egy lemondó legyintés volt a válasz, “Ja, úgy már értem.” Nyilván egy kis cilinderrel drágább a lencse, az összhatáson meg nem rontott annyit, hogy észrevehető legyen.

  Szóval inkább járjatok rendes szemészhez, az olcsóbb.

 • Peti
  Mint úgy általában az egészségügy, ez is egy jól jövedelmező üzletág. A nejem tavaly októberben egy nagy múltú cégtől rendelt egy “olcsó” szemüveget, tartaléknak. A szuper akcióban meghirdetett, 9 ezres szemüveg ilyen-olyan költségek után végül 17 ezer körül állt meg. Tudom, hogy nem egy nagy összeg, de hogy ehhez mindössze egy papír tok (!), meg egy borzasztó ocsmány keret járjon… Ez volt az első és utolsó alkalom, hogy bármit is rendeltünk tőlük.

  A másik kedvencem a magán fogorvosok. Főállásban rendelnek heti 2-4 alkalommal, 3-4 órában. És nem az van, hogy az orvos alkalmazkodik a pácienshez, hanem pont fordítva: várjál szépen egy hetet, aztán majd betömi valaki azt a lüktető fogat…mindezt 14-18 ezerért, még ha nem is kérsz érzéstelenítést. Hát, így jártam ma…úgyhogy inkább felhívtam a körzeti fogorvost, aki szintén csak 1 hét múlva fogad, de az legalább nem kér érte pénzt.

 • robag
  Meg tudnád adni a boltnak a nevét, ahonnan rendelsz alin? Ha esetleg itt nem akarnád, akkor e-mailben: robag93kukacgmailpontcom. Köszi!
 • Kiszamolo
  Mikorka, írnál egy rövid cikket a szemüveg Kínából témáról?
 • robag
  Akit érdekel ma voltam vizsgálaton. Megmondod, hogy nem szeretnél szemüveget vásárolni, kiadják a leletet gond nélkül. Felhívják a figyelmed, hogy csak abban az esetben vállalnak garanciát, ha náluk csináltatsz szemüveget, ennyi 🙂
 • jami

  Keretből mindig ugyanolyat rendeltek?
 • Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos
  : Írtam, küldtem.
  : Megírtam emailben.
  : Különböző kereteket rendeltünk, műanyagot, fémet és hajlékonyszárú fúrtat is.
 • Zoli
  hamár szemüveg rendelés.

  Évek óta a zenni.comról rendelem a szemüvegeimet, tökéletesen elégedett vagyok.

  Asztigmatizmus, PD, minden fityfene állítható, és be is mérettem egy párat amikor meghozta a postás, tényleg korrekt lencsék.

  Optikailag rendkívül széles a választék, lencsevastagság, vagy 8 féle ilyen-olyan réteg, színezett vagy sötétedő lencsék, minden van.

  Amerikai cég asszem, bár kínában gyártatnak.