Heti összes

2020-12-06
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Pocsék lett az új munkaügyi adat az Egyesült Államokban, tavasz óta nem jött létre ilyen kevés munkahely az országban. Az októberi 610 ezer vagy a júliusi 4,8 millió után csak 245 ezer új állás jött létre, a tavaszi 22,2 millió elvesztett állásból eddig csak 12,4 millió jött vissza és a járvány új hulláma miatti lezárások is azt vetítik előre, hogy az ígéretes vakcinák ellenére is kemény lesz a tél a munkaerő piacon. A legalább fél éve munkanélküliek száma 3,9 millióra emelkedett és sokan már a keresést is feladták, így már a statisztikákban sem szerepelnek. A Reuters cikke erre.

Részben ezért is, a dollár árfolyama két és fél éves mélypontjára esett a többi devizához képest. A forint közben kicsit észhez tért, újra 360 forint alatt az euró ára, az uniós utalások jövő évi esetleges elmaradása ellenére is.

Új rekord lett a februári adat után a nyári adat az otthonlakó fiatalok arányában, a 18-29 éves amerikai fiatalok már 52%-a lakik otthon a szüleivel a februári 47% után. A növekmény 5 százalékpontnyi fiatal mindössze 23%-a mondta, hogy azért költözött haza, mert bezárt a kollégiuma vagy egyeteme.

A bevásárlóközpontok és az ott található áruházak ideje meg van számolva. Míg 2011-ben 1,2 millió ember dolgozott 8.600 üzletben, addig ez mostanra 700 ezer emberre és 6.000 üzletre olvadt. S csak az egyik gond a járvány és az internetes vásárlások előretörése, a másik legalább ekkora probléma a bevásárlóközpontok fő vásárlóinak számító középosztály elszegényedése, illetve az egyéb kiadásaik (oktatás, egészségügy, stb.) átlagon felüli drágulása, mert így még kevesebb az elkölthető pénzük. A járvány ezen túl a régóta rossz bőrben lévő üzletláncoknak is betett, egyesek szerint 2021 végére a felük be fog zárni. A Vox szép hosszú elemzése a témáról erre.

Trump azzal fenyegette a választókat, ha ő veszít, soha nem látott összeomlás lesz a tőzsdén. Ezzel szemben a Dow index 12%-ot emelkedett, ez a legjobb érték 1987 január óta.

A FED kimutatása szerint a társadalom felső 1%-a birtokolja a részvények 52,4%-át, a felső 10%-a a 88,2%-át, míg a társadalom alsó fele csak a részvények 0,6%-át birtokolja. Így az elmúlt évek nagy árfolyam-emelkedésének nyertesei egyértelműen a felső 10%.

Az OECD 4,2%-ra csökkentette az idei évre várt gazdasági visszaesés mértékét a szeptemberi 4,5%-ról, azonban a jövő évi várható GDP emelkedést is 4,2%-ra csökkentette a szeptemberi 5%-ról.

A pénzügyminisztériumban nagyon optimisták, szerintük nem kell a nyár elején elfogadott költségvetést módosítani, annak dacára sem, hogy abban még nem volt benne se az orvosok béremelése, se a legújabb CSOK-os pénzszórások százmilliárdjai, de a járvány második hullámának gazdasági hatásai sem. Drukkolok, hogy nekik legyen igazuk.

Uniós harmonizáció miatt januártól úgy lesz több munkavállaló Magyarországon, hogy a valóságban a számuk nem fog változni, például a gyerekgondozási ellátáson lévők is ide lesznek ezentúl sorolva.

Tovább csökkentek a budapesti bérlakás díjak, kérdés, mennyire fognak az árak visszarendeződni, ha újra beindul az Airbnb és a diákok is visszajönnek majd valamikor a fővárosba.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram